Nuffnang

Pengikut

BRIGED MP SEGAMBUT

sumber :-

BRIGED MP SEGAMBUT


PENYAKIT KENCING MANIS DAN PAS?

Posted: 16 Jan 2012 06:30 AM PST

PROF. Madya Atorry Hussein kata, PAS telah rugi kerana memecat Dato Hasan Ali.
Saya kata, memang tokoh akadamik itu telah berkata betul seperti yang dirakamkan  dalam surah al-Asri yang bermaksud, sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam kerugian.
Ketika dia dipecat,  dia adalah ADUN PAS Gombak Setia. Apabila dia dipecat dari parti, maka PAS sudah tidak ada wakil rakyat di situ.
Siapa pun yang hendak menjaga kepentingan rakyat  dan kawasan itu sesuai dengan kepentingan politik PAS di situ? Benar Hasan masih wakil rakyat di situ. Jika dia menjalankan tugasnya, maka dia sudah tentu tidak menjalannya mengikut kepentingan PAS.
Seorang wakil rakyat PAS telah ditetapkan oleh PAS di zaman Dr. Burhanuddin al-Hilmy dulu mesti mendermakan 20 peratus dari elaunnya kepada parti. Bagi Anggota Parlimen kepada PAS Pusat dan bagi ADUN kepada PAS Negeri. Apabila mereka pencen, maka caruman itu tinggal lima peratus saja.
Begitu juga kalau dia Menteri Besar atau Exco. Maka setiap bulan PAS dapat  wang masuk 20 peratus dari elaun mereka dan lima peratus setelah pencen hinggalah mereka mati. Jika mereka dipecat peruntukan itu tentu hilang. Tidakkah  rugi namanya?
Maka sebagai parti politik PAS tidak sunyi dari kerugian. Ia juga rugi bila wakil rakyatnya kalah. Kalau ia menang, potongan elaun itu 20 peratus, tetapi bila kalah, PAS dapat lima peratus saja. Rugi juga.
Setelah Ustaz Hassan Shukri tidak jadi senator, dia elaun pencennya setiap enam bulan sekali. Sebelum dia meninggal dia beri elaun untuk enam bulan yang akan datang. Didahulukannya pemberiannya itu. Bila dia mati, PAS tidak dapat lagi dapat duit. Tidakkah PAS juga rugi?
Demikian apabila sekalian bekas wakil rakyat dan bekas senatornya mati. Banyak kerugian yang ditanggung oleh PAS?
Manusia itu begitu. Universiti melabor banyak terhadap profesornya untuk kepentingan kampusnya. Cukup profesor itu lari ke universiti lain atau berhenti. Tidak rugikah universiti. Seperti Atorry  Hussein, katakan tiba-tiba mati belum bersara. Tidak rugikah universiti? Tentulah rugi.
Kerajaan mengeluarkan beratus ribu belanja untuk menanggung seorang pelajar perubatan. Setelah tamat tempoh kontreknya berkhidmat dengan kerajaan dia letak jawatan bagi membuka klinik sendiri. Kerajaan telah kerugian dan terpaksa menanggung pelajar perubatan yang baru bagi mengganti doktor yang pergi itu.
Logiknya semua profesor itu diperlukan khidmatnya oleh universiti. Tetapi setengah profesor yang baik itu cenderung pula pada politik.Mereka pun berpolitik bersama pembangkang. Mereka sudah melanggar akta universiti. Universiti terpaksa buang mereka. Tentulah universiti rugi. Walau pun rugi tetapi universiti terpaksa buang juga mereka. Mengapa?
Antara profesor itu amat sayang pada isterinya. Tetapi isterinya sakit tenat. Menderita lama di hospital. Harapan pulih tidak ada. Dari menderita begitu, maka profesor redha,  mati adalah lebih baik baginya. Profesor sayang padanya, apabila mati profesor kehilangan orang yang dikasihi. Rugi isteri mati, tetapi di sebaliknya memungkin profesor beristeri lain pula.
Semua manusia sayang akan kakinya. Tetapi apabila  dia terkena sakit kencing manis, kakinya terpaksa dipotong. Apabila dipotong rugilah kakinya. Dia juga rugi kerana sudah tidak berkaki. Dia sayang pada kakinya. Tetapi kalau tidak dipotong kaki itu, dia pula akan mati segera.
Oleh itu biarlah dia tidak berkaki asal dapat meneruskan hidup dalam keadaan cacat tetapi dapat lagi beribadat. Sesayang mana pun dia pada kakinya, tetapi dia terpaksa menerima hakikat membuang kakinya yang sudah tidak berguna dan memudaratkan jiwanya.
Membuang kaki yang begitu lebih baik dari berkaki yang tidak berguna lagi.
Bukan PAS tidak sayang pada Hasan Ali. Tetapi politik itu, kata Tok Guru Haji Abdul Hadi dalam ucapan dasarnya di muktamar lalu, ada fiqahnya. Mufti Perak mahir fiqah lain tetapi tidak mahir fiqah politik.
Yang PAS bertindak terhadap Hasan itu adalah mengikut kehendak fiqah politik. Kalau kaki kencing manis terpaksa dipotong, tidak memotongnya lebih merugikan.

BN ISTIHAR PRU 13 SELEPAS INI

Posted: 16 Jan 2012 01:30 AM PST

pembagian br1m masih dilanjutkan,ini menunjukkan pru 13 masih di tunda lagi.. bagus cara bn beli undi dengan kebaikan ka kan kan

CALON PERDANA MENTERI BILA PAS MEMERINTAH MALAYSIA

Posted: 15 Jan 2012 11:43 PM PST

dari segi teorinya kemampuan presiden pas untuk menjadi perdana menteri memang boleh d pertikaikan, kegagalan memerintah terengganu menjadikan kesan yg besar dalam keboleh nilaian,apapun sy bangga dia bangun dari tidurnya yg panjang dengan memecat hassan ali, soal perdana menteri malaysia : PAS sewajarnya sudah mula mengusung seorang ikon baru muda dan berwawasan..

PAS PARASIT?..

Posted: 15 Jan 2012 10:29 PM PST

Bekas anggota majlis kerajaan Selangor, Datuk Dr Hasan Ali tetap enggan mendedahkan kumpulan "parasit" dalam PAS yang didakwanya telah mempengaruhi parti itu.

Katanya, perkara itu hanya akan didedahkannya dalam program ceramahnya ke seluruh negara, bermula dua minggu depan.

Beliau sekadar berkata, kumpulan berkenaan yang turut menduduki jawatan penting dalam parti, antara lainnya telah berjaya mengubah hala tuju PAS termasuk dalam isu pemecatan beliau daripada parti itu.

Hasan juga mengelak apabila ditanya sekiranya kumpulan berkenaan merupakan 'golongan Erdogan' dalam parti itu.
Tambahnya, beliau hanya akan menyertai semula PAS sekiranya parti itu dibersihkan dari golongan "parasit" tersebut.
Hasan bagaimanapun tangkas mengulas apabila ditanya mengenai kenyataan ketua umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa menyokong kegiatan gay dan lesbian.

Katanya, masyarakat akan berpecah sekiranya kegiatan seperti itu dibenarkan.

"Inilah sebab saya tidak boleh bersekongkol dengan Anwar Ibrahim," katanya.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT