Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


CUKUP-CUKUPLAH ZUL KULIM TUNJUK BODOH

Posted: 20 Oct 2011 07:15 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

KEBODOHAN Zul Kulim terdedah di Parlimen hari ini bila beliau mendakwa PAS `menghalalkan' liwat suami ke atas isteri. Memang tabiat Zul Kulim, bila beliau berhujah beliau tidak akan membenarkan Ahli Parlimen dari Pembangkang mencelah kerana beliau tahu kebodohan beliau akan terserlah nanti. Justeru itu, beliau menganggap berhujah di Parlimen seperti bercakap di depan TV3 tanpa ada sesiapa mahu menyanggahnya.

Sebelum ini, Zul Kulim telah membuat satu alasan untuk tidak menyahut cabaran Prof Dr Aziz Bari bagi mengadakan debat dengan beliau dalam isu menghina Sultan Selangor. Cara bodoh Zul Kulim adalah dengan meletakkan syarat sebelum berdebat, syaratnya Prof Dr Aziz Bari mesti mohon maaf dahulu kepada Sultan Selangor. Di situ sudah cukup menunjukkan betapa bengapnya MP Kulim Bandar Baru ini. Jika Prof Dr Aziz Bari memohon maaf kepada Sultan Selangor, perlu apa lagi debat? Bukankah debat itu atas isu betulkah Prof Dr Aziz Bari menghina Sultan Selangor? Itulah Zul Kulim yang sentiasa mencari alasan untuk menyorokkan kebaculannya. Sama juga seperti beliau bacul tidak berani menyahut cabaran YB Khalid Samad untuk berdebat dalam isu Kalimah Allah.

Kebengapan otak Zul Kulim tidak boleh disorokkan melalui `kopiah' di atas kepalanya. Hari ini terdedah lagi apabila beliau mahu bercakap isu agama iaitu berkaitan Hudud dan soal Baligh. Beliau merujuk kepada draf dan Enakmen Hudud dan Qisas Terenggganu 2002 yang diluluskan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu ketika PAS memerintah negeri itu dulu. Menurut beliau, perkara itu dirujuk pada Seksyen 14 enakmen tersebut yang menerangkan tentang liwat yang dimaksudkan dengan seseorang lelaki memasukkan zakarnya ke dalam dubur seseorang lelaki atau perempuan, kecuali isteri. Katanya, perkataan kecuali dengan isteri itu jelas membawa maksud seseorang suami boleh memasukkan zakarnya ke dalam dubur isterinya kerana ia tidak dimaksudkan meliwat.

Jelas sememangnya Zul Kulim tidak tahu apa-apa tentang hukum Hudud tersebut. Beliau jahil di dalam menafsirkan undang-undang tersebut. Saya yang tidak berkopiah tinggi macam beliau pun faham serba sedikit tentang tafsiran undang-undang tersebut. Apa yang dimaksudkan di dalam undang-undang itu, jika berlaku perbuatan suami memasukkan zakar ke dalam dubur isterinya, ia tetap perbuatan liwat dan berdosa besar tetapi tidak menyamai hukuman liwat yang dilakukan selain dari suami dan isteri. Sama juga contoh, seseorang yang mencuri itu akan dipotong sebelah tangannya kecuali yang mencuri itu teramat lapar. Adakah ini bermakna orang yang lapar dihalalkan mencuri? Jawapannya tidak, mereka tetap berdosa kerana mencuri tetapi hukuman ke atasnya tidak sama dengan hukuman ke atas pencuri yang tiada alasan untuk mencuri.

Paling membangangkan, Zul Kulim tidak faham maksud `Mumayyiz' (berakal). Bagaimana mahu berhujah soal hukum Hudud jika bab Muamayyiz pun Zul Kulim tidak khatam? Hujah Zul Kulim cukup sekadar dijawap oleh Salahuddin Ayub dan MP dari PKR sahaja, tidak perlu Presiden PAS, Tuan Guru Haji Hadi menjawabnya. Lain kali, bila Zul Kulim berhujah bab agama, kita harap PAS sediakan budak PASTI untuk menjawab dan mengajar MP Bebas dari Kulim Bandar Baru yang bakal hilang deposit di dalam PRU akan datang itu.

Lain-lain boleh baca di sini. Memang tepat PAS tendang, PKR pula sepak Zul Kulim keluar dari Jemaah daripada kita semua mendapat malu dari perangai dan kebodohan MP yang `tidak mumayyiz' lagi itu./wfauzdin.blogspot.com


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Aziz Bari: Warga UIA tuntut penjelasan

Posted: 20 Oct 2011 07:30 PM PDT

Aziz Bari: Warga UIA tuntut penjelasan KUALA LUMPUR - Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (MPPUIAM) melahirkan rasa dukacita terhadap tindakan penggantungan yang dikenakan terhadap seorang pakar perlembagaan di Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari.
Presidennya, Mohamad Iqbal Ab Wahab berkata, apatah lagi, Dr Aziz telah menyumbang bakti di bumi UIAM digantung tanpa diadili terlebih dahulu, kata
"Perkara ini jelas bertentangan dengan Fasal 10 Perlembagaan Malaysia yang menyentuh berkenaan kebebasan bersuara. Yang lebih menyedihkan, kebebasan akademik secara jelas telah dicabul," katanya kepada Harakahdaily pagi ini.
Read More / Baca Lagi >>

Balak: Najib dituntut bayar Kedah RM100 juta

Posted: 20 Oct 2011 07:28 PM PDT

Balak: Najib dituntut bayar Kedah RM100 jutaKUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dituntut melaksanakan janjinya untuk membayar imbuhan sebanyak RM100 juta setahun kepada Kerajaan Kedah kerana tidak menebang balak di negeri itu.
Ahli Parlimen Pendang, Dr Mohd Hayati Othman berkata, janji tersebut bukan hanya dibuat oleh Najib, malah oleh dua bekas Perdana Menteri sebelum ini, tetapi masih belum ditunaikan sehingga sekarang.
Katanya, Perdana Menteri tidak sepatutnya bercakap sahaja untuk membayar imbuhan tersebut, tetapi tidak pula mengambil sebarang usaha untuk melaksanakannya.
"Janji itu telah terlalu lama, malah sejak dua bekas Perdana Menteri sebelum ini dan sekarang perlu ditunaikan sejajar dengan janji yang telah dibuat," katanya ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat di sini, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Zul Noordin dakwa PAS luluskan hukum hudud suami boleh liwat isteri

Posted: 20 Oct 2011 07:27 PM PDT

Zul Noordin dakwa PAS luluskan hukum hudud suami boleh liwat isteriKUALA LUMPUR - Persidangan Dewan Rakyat hari ini menjadi hangat apabila seorang wakil Bebas mendakwa undang-undang Hudud yang diluluskan kerajaan PAS semasa memerintah Terengganu, membenarkan suami meliwat isteri. Ketika sesi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2011, Datuk Zulkifli Noordin (Bebas-Kulim-Bandar Baharu) berkata jika mengikut Seksyen 14, Enakmen Jenayah Syariah, Qisas dan Takzir yang digazetkan pada 2004, adalah tidak menjadi kesalahan bagi seorang suami berbuat demikian. Kenyataan Zulkifli itu menyebabkan beberapa anggota pembangkang 'panas telinga' dan menimbulkan kekecohan.

Read More / Baca Lagi >>

In Gaddafi's end, a lesson for Najib, Dr M and other Umno wannabe tyrants

Posted: 20 Oct 2011 07:25 PM PDT

In Gaddafi's end, a lesson for Najib, Dr M and other Umno wannabe tyrantsAnother Middle Eastern despot has bitten the dust. Another chapter in the world's history has ended and it would be wise for Malaysia's own tyrants to take full and due note of the inevitable that is sweeping the globe - change, democracy and people power.
Muammar Gaddafi, for all his brave words and stated intention to "go down fighting", appears to have gone down pleading; if reports of his last words are to be believed. He had apparently shouted "don't shoot! don't shoot!" as he was dragged out of his hideout in Sirte on Thursday by a Libyan National Transitional Council or NTC  fighter and killed.
Gaddafi had plenty of chances to come to an accommodation over the past few months but chose to go on the run; standing against the combined forces of Libyan rebels and NATO. The writing on the wall, it would seem, becomes hard to see when you've been living in a tent for too long.
Read More / Baca Lagi >>

Mayat Gaddafi diheret dan dikasari

Posted: 20 Oct 2011 07:24 PM PDT

Mayat Gaddafi diheret dan dikasari
KAHERAH – Rakaman televisyen menunjukkan mayat bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang berlumuran darah diheret dan dikasari pasukan tentera anti Gaddafi.
Dalam rakaman yang disiarkan Al Arabiya, muka Gaddafi berlumuran darah dan tentera anti-kerajaan mengheret mayat bekas pemimpin itu di atas tanah manakala terdapat kesan luka di kepalanya.
Sementara itu, rangkaian televisyen Al Jazeera menyiarkan rakaman mayat Gaddafi yang hampir bogel sehingga paras pinggang diletakkan di atas tanah.
Selain itu, Al Jazeera turut menyiarkan gambar mayat Gaddafi di belakang ambulans dan mukanya tidak berlumuran darah.

- Utusan

Video : Walaupun Bertembung Himpun, Karnival Belia Tetap Diteruskan

Posted: 20 Oct 2011 07:21 PM PDT

Video : Jangan Guna Budak Sebagai Senjata Politik

Posted: 20 Oct 2011 07:20 PM PDT

Video-Lee Khai Loon: Wee Ka Siong, Tarik Balik Kenyataan Fitnah Dan Mohon Maaf

Posted: 20 Oct 2011 07:18 PM PDT

Video-Tian Chua: Kita Pilih Pakatan Rakyat Untuk Pastikan Agenda Perubahan Dapat Dilaksanakan..

Posted: 20 Oct 2011 07:17 PM PDT

Video-Chai Tong Chai: Kita Gunakan Undi Kita Tumbangkan Barsian Nasional

Posted: 20 Oct 2011 07:16 PM PDT

Video-Analyst: Potential for Instability in Libya

Posted: 20 Oct 2011 07:14 PM PDT

Video : NTC's Mahmoud Jibril on Muammar Gaddafi's death

Posted: 20 Oct 2011 07:13 PM PDT

Video : World reaction to Gaddafi's death

Posted: 20 Oct 2011 07:12 PM PDT

Video ; What is the future of NATO in Libya?

Posted: 20 Oct 2011 07:11 PM PDT

Video: Gadhafi Allegedly Before He Died

Posted: 20 Oct 2011 11:20 AM PDT

Video : Gaddafi's final moments

Posted: 20 Oct 2011 11:19 AM PDT

Video : "We will not see worse" than Gaddafi

Posted: 20 Oct 2011 11:17 AM PDT

Video : Scenes of celebration in Tripoli

Posted: 20 Oct 2011 11:17 AM PDT

Video-U.N.: Libyans Must Pursue Peace Post-Gadhafi

Posted: 20 Oct 2011 09:30 AM PDT

Video : Libya Confirms Gadhafi Has Been Killed

Posted: 20 Oct 2011 09:29 AM PDT

Video : Al Jazeera's James Bays speaks to Tripoli residents

Posted: 20 Oct 2011 09:28 AM PDT

UIA: Aziz Bari akan diminta beri penjelasan

Posted: 20 Oct 2011 09:25 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Okt – Lembaga Disiplin, Tatatertib dan Kakitangan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) akan memberi peluang kepada Profesor Dr Abdul Aziz Bari memberi penjelasan berhubung kenyataannya yang mempertikaikan titah Sultan Selangor Sultan Shafaruddin Idris Shah baru-baru ini.
Menurut kenyataan Pejabat Perhubungan Awam UIA hari ini, pihak sekretariat lembaga itu akan menilai secara terperinci sama ada kenyataan Aziz, yang merupakan ahli akademik dan pensyarah universiti berkenaan, bercanggah dengan mana-mana peraturan universiti ataupun sebaliknya.
Read More / Baca Lagi >>

Teras: Tindakan UIA gantung tugas Aziz Bari tidak dapat diterima

Posted: 20 Oct 2011 09:24 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Okt – Kecaman ke atas pengurusan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) ekoran tindakan ke atas pensyarah undang-undangnya Prof Dr Abdul Aziz Bari meningkat dengan yang terbaru Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menganggap hukuman digantung dari menjalankan tugas "bagaikan legenda Hang Nadim dalam cerita purba Singapura di langgar todak" dan mahu ia ditarik balik.
Pengerusinya Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, akibat beliau mengeluarkan pendapat berdasarkan kepakaran dan kelimuan akademiknya, beliau telah dihukum hanya kerana dilihat tidak memihak kepada pihak wewenang dan dianggap mengancam masa depan kelompok politikus bernafsu.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Gaddafi's last stand in Sirte

Posted: 20 Oct 2011 08:54 AM PDT

Video : Tripoli celebrates Gaddafi's demise

Posted: 20 Oct 2011 08:38 AM PDT


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Abdul Aziz Bari: Keluhuran perlembagaan bukan untuk diulang-ulang seperti burung kakak tua

Posted: 20 Oct 2011 04:36 AM PDT

Berita terkini melaporkan bahawa Profesor Abdul Aziz Bari digantung tugasnya sebagai pensyarah Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), lantas mencungkil persoalan sejauh manakah institusi pengajian tinggi mampu mempertahankan kebebasan akademik atau kebebasan bersuara dalam menara gading?

Mampukah menara gading tempatan menampung sesuatu yang dikatakan "idealisme"? Atau sekadar bayangan realiti di luar kampus - apabila mereka yang sepatutnya mempertahankan "keluhuran perlembagaan" menodai semangat ini; dan apabila mereka yang sepatutnya mempertahankan autonomi akademik, mencabul kesucian intelektual.

Abdul Aziz Bari (gambar kiri), 52, menjadi tumpuan kali ini. Isunya terlalu besar, membelenggu fikrah masyarakat Malaysia selama ini. Namun sehingga hari ini, beliau tetap tidak berganjak, mempertahankan apa yang dipercayai dirinya, sebagai seorang pakar perlembagaan.

Ikuti bahagian kedua wawancara MerdekaReview (MR), bersama Abdul Aziz Bari (AAB) melalui email.

MR: Dari sejarahnya, sistem perlembagaan kita direka dengan institusi Raja dikekalkan sebagai lambang untuk mempertahankan agama Islam dan kaum Melayu. Mungkin ini antara puncanya mengapa institusi Raja menjadi isu "sensitif", kerana mengkritik "Raja" disamakan dengan "mempertikaikan Melayu dan Islam".

Atau dalam konteks hari ini, apakah Prof menganggap, "sensitif"nya isu institusi Raja sebenarnya berpunca daripada permainan politik kepartian? Parti politik telah mengheret institusi Raja ke gelanggang politik kepartian, sebagai senjata dalam pergelutan politik. Misalnya, dalam rampasan kuasa Perak pada tahun 2009, penyandang asal jawatan Menteri Besar, Mohd. Nizar Jamaluddin diserang sebagai "penderhaka" oleh UMNO, yang mana motifnya diketahui umum.


AAB: Apa yang dianggap sensitif itu pada saya sesuatu yang subjektif. Lain orang lain tafsirannya. Dalam konteks undang-undang hasutan seorang hakim, Tan Sri Azmi Kamaruddin, pernah menyebut dalam kes Mark Koding (1982) betapa undang-undang hasutan Malaysia payah difahami. Menyeret istana ke kancah politik ini banyak sebabnya. Tetapi jika istana tegas dan tahu peranannya itu saya fikir tidak akan berlaku. Tetapi ada kalanya tuduhan itu timbul kerana pihak berkenaan hendak menyembunyikan sesuatu dan pihak ini mungkin berkata istana diseret ke dalam politik kerana istana memainkan peranannya yang sebenar.

Dalam kes Nizar itu saya dah sebut sikap dan pandangan saya yakni istana perlu melaksanakan kuasanya sebagaimana yang dihasratkan oleh perlembagaan; yakni selaras dengan demokrasi. Ertinya kuasa budibicara itu perlu dilihat dalam konteks yang betul. Bukan secara literal.

MR: Dalam tulisan prof, institusi Raja seharusnya melangkaui politik kepartian, supaya diterima sebagai lambang perpaduan negara. Konsep ini diterima dan diamalkan di negara seperti Britain. Namun, sebagaimana yang diamati, apabila Pakatan Rakyat diasak dengan serangan UMNO-BN dalam isu institusi Raja, wujud kecenderungan daripada pihak PR untuk menarik sokongan institusi Raja. Misalnya, PKR pernah seketika dahulu mencadangkan agar kekebalan Raja dipulihkan.

Dalam senario politik sedemikian, apakah strategi ini adalah satu kemestian, ataupun sebenarnya PR boleh tampil dengan alternatif yang lain?


AAB: Saya tidak pasti apakah yang sebenarnya mereka maksudkan, khususnya mengembalikan kekebalan atau imuniti itu. Ini sebenarnya tidak timbul kerana perlembagaan hanya boleh diubah melalui pindaan formal. Saya tidak pasti apakah PKR mampu berbuat demikian kerana pindaan perlembagaan memerlukan sokongan majoriti dua pertiga. Sekarang ini usahkan hendak meminda perlembagaan, hendak menubuhkan kerajaan yang hanya memerlukan majoriti biasa pun masih belum mampu. Saya tidak pasti apakah kekebalan atau imuniti yang menjadi kekuatan sistem beraja sebagaimana di Britain. Ini kerana sistem beraja di sana sentiasa dikritik. Bahkan kalau mengikut standard kita dipermain-mainkan atau diejek.

MR: Dalam konteks zaman sekarang, apakah Prof bersetuju, seandainya institusi Raja disesuaikan dengan peranannya sebagai lambang untuk mempertahankan SEMUA rakyat Malaysia - tanpa membezakan kaum dan agama. Apakah ia mampu meredakan masalah perkauman dan agama yang meruncing?

AAB: Setahu saya institusi ini bukan lambang rakyat; institusi beraja ialah lambang autoriti negara dan lambang perpaduan rakyat. Ia juga adalah jatidiri dan identiti negara dan sejarahnya. Sama ada sistem itu mampu meredakan masalah kaum atau tidak itu bergantung kepada komitmen institusi itu sendiri. Pada saya pengekalan sistem beraja itu sendiri sepatutnya sudah mampu mengelakkan timbulnya gerakan kanan dan ekstrem. Dengan kata lain, sekiranya sistem beraja itu dihormati maka tidak akan muncul gerakan berhaluan kanan yang pada asasnya muncul kerana tidak wujudnya institusi seperti sistem beraja.

MR: Baru-baru ini beberapa isu yang agak sensitif untuk masyarakat Melayu dicungkil. Misalnya isu Mat Indera, di mana isu di sebaliknya adalah perjuangan komunis.

Prof pernah dalam satu ceramah membidas bahawa kerajaan sebenarnya tidak mematuhi Perjanjian Haadyai 1989, apabila Chin Peng tidak dibenarkan balik ke Malaysia.


Isu di sini sebenarnya melibatkan integriti, iaitu sama ada sesebuah negara patuh kepada janjinya. Namun, suara "dominan" dalam masyarakat Melayu tidak melihat dari perspektif ini, sebaliknya lebih didorong sentimen ketika menangani isu ini, misalnya mencungkil semula emosi bekas tentera yang tercedera ketika memerangi komunis. Persoalannya, apakah di sini "emosi" mengatasi segala-galanya?


AAB: Saya tidak melihatnya begitu. Bukan soal emosi mengatasi segala-galanya tetapi ada media tertentu yang dibiarkan bermaharajalela dan berbuat sesuka hati. Mereka hanya memaparkan perspektif yang disukai oleh pemerintah yang belum tentu sempurna dan betul. Apa yang saya katakan itu adalah fakta, ia bukan pendapat saya. Ia hanyalah paparan yang perlu diketengahkan kerana masyarakat sudah lupa atau tidak tahu.

MR: Sebagai pakar perundangan, sejauh manakah prof menilai semangat "rule of law" ini dipraktikkan dalam masyarakat kita? Padahal dalam rukun negara kita melafazkan "keluhuran perlembagaan". Seandainya semangat itu masih tipis dalam masyarakat kita, apakah puncanya? Bagaimana kita boleh berusaha ke arah itu?

AAB: Masalah yang kita hadapi ialah kita melakukan itu sebagai ritual yang kosong, yang tidak ada makna apa-apa. Keluhuran perlembagaan perlu dihidupkan dalam masyarakat. Tetapi realiti kita adalah sebaliknya. Sebuah negara yang bukan sahaja penuh dengan undang-undang drakonia dan pelaksanaan yang memilih-milih dan tidak adil. Keluhuran perlembagaan bukan untuk diulang-ulang seperti burung kakak tua. Ia perlu dilaksanakan supaya rakyat komited dan sedia mempertahankannya.

MR: Masyarakat Melayu mungkin mengalami "gegaran fikrah" lantaran beberapa isu yang dibangkitkan baru-baru ini, Mat Indera, peranan Sultan dan sebagainya. Politikus mungkin lebih berhati-hati, kerana seandainya mengambil langkah terlalu ke depan, mereka bimbang kehilangan undi seandainya gagal menjelaskan kepada pengundinya.

Di sini, mungkin cendekiawan, pemikir dan ahli akademik boleh memainkan peranannya. Sejauh manakah golongan intelektual ini memainkan peranan mereka yang seharusnya? Apakah harapan Prof terhadap mereka?


AAB: Kita banyak universiti dan ramai profesor. Tetapi ini tidak semestinya bermakna bahawa kita ramai intelektual. Lihat sahajalah apa yang berlaku dalam isu Mat Indera itu. Dan apa yang saya sendiri tanggung sekarang. Saya menghargai sokongan rakan-rakan dan saya harap mereka dapat memainkan peranan dalam bidang masing-masing. Termasuk berkongsi dengan masyarakat apa yang mereka kaji dan ajar.

MR: Prof mungkin tidak perlu berdepan dengan risiko seandainya memilih untuk berdiam diri dalam isu-isu yang kontroversial. Tetapi mengapa Prof sebagai kaki tangan dalam institusi pengajian tinggi awam mengambil langkah untuk tampil ke depan, malah tidak berundur apabila diserang?

AAB: Saya tidak mahu angkat bakul. Memadai jika saya katakan saya percaya dan komited dengan cita-cita kebenaran dan keadilan. Ini semua perlu diperjuangkan. Secara kebetulan saya ahli akademik. Jadi saya pilih jalan ini. Kalau saya petani atau ahli politik saya akan gunakan cara dan pendekatan yang lain yang sesuai dengan pekerjaan saya. (Bahagian kedua, tamat)

Bahagian pertama: Abdul Aziz Bari: Majoriti yang sokong saya Melayu

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia. Wawancara di atas dijalankan melalui email.

Dr Asri: Gantung Aziz tindakan mengampu

Posted: 20 Oct 2011 04:14 AM PDT

Patut la Universiti kita ni tercorot sahaja .Bukan sahaja tak ada nama, akan tetapi tindakan tersebut juga dianggap sebagai tindakan tak bertamadun di alaf baru ni dimana sikap keterbukaan pusat pengajian tinggi ini sudah berubah menjadi pusat membodek parti pemerintah.Maka kerana itu semua kajian dan juga pandangan politik tidak dapat keluar dari Universiti kerana dianggap pelajar dan kajian yang dibuat adalah untuk pelajar dan warga Universiti sahaja.

Tidak seperti di luar negara,kajian dan pandangan dari cerdik pandai,kajian dan peruntukan kepada universiti diberi satu geran kajian yang cukup besar...supaya hasil kajian ini dimanfaatkan untuk negara...

Berlainan dengan negara kita...semakin maju kehadapan ..semakin tertinggalnya pandangan dan kajian dari pihak Universiti.Para penyarah di tutup mulut dan menjadi pensyarah yang hanya tahu mendapat habuan bulanan dan menjadi seperti pokok yang berdaun lebat tetapi tidak mengeluarkan buahnya...Dr ASRI......TINDAKAN MENGAMPU.........

Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainal Abidin mengkritik keras tindakan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) menggantung tugas pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari dengan menyifatkannya sebagai "tindakan mengampu".

NONE"Tindakan kepada Prof Aziz Bari merupakan sesuatu yang amat memalukan dunia akademik kita.

"Tindakan ini tiada asas ilmu sama sekali sebab dalam dunia ilmu setiap orang berhak berbicara atas asas fakta dan ijtihad.

"Tindakan ini adalah tindakan mengampu," kata fellow pelawat di Universiti Oxford itu.

Dalam kenyataannya hari ini, Dr Asri (kanan) menyifatkannya sebagai "tindakan yang paling tidak bertamadun dalam dunia akademik".

Beliau bahkan sinis terhadap apa yang dirujuknya sebagai "kepimpinan baru di UIA" yang tidak melambang ketokohan akademik, tetapi lebih kepada nilai-nilai politik.

"Kepimpinan UIA sekarang tidak di bawah orang yang terbilang dari segi pemikiran dan dunia ilmu sebaliknya orang yang berpotensi melakukan tindakan yang melambangkan kejumudan fikiran yang bertentangan dengan norma dunia akademik," katanya.

Kakitangan UM: Tanam ketakutan

Katanya, setahu beliau rektor UIA sekarang merupakan ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), justeru beliau bimbang berlaku konflik kepentingan dalam tindakan mengambil tindakan terhadap Aziz.

azlan"Sebagai lepasan UIA, saya rasa telah berlaku kesilapan besar dalam pengurusan akademik di UIA hari ini.

"UIA yang patut bertaraf pusat pendidikan dunia, telah bertukar menjadi pejabat agama yang penuh kesempitan fikiran," katanya.

Tindakan terhadap Aziz, termasuk disiasat polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) berpunca daripada komennya terhadap Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) - bawah MAIS - terhadap sebuah gereja di Petaling Jaya.

Dr Asri mengibaratkan tindakan UIA itu seperti "mencampak diri ke zaman kegelapan Katholik yang membakar tokoh-tokoh akademik protestan atas tuduhan derhaka kepada istana dan heresy (menyeleweng) kepada agama".

Sementara itu, Persatuan Kakitangan Akademik Universiti Malaya (PKAUM) hari ini turut menentang tindakan pelbagai pihak terhadap Aziz - termasuk oleh polis dan UIA - kerana ia didakwa mencabul kebebasan akademik dan berekspresi.

"Tindakan oleh kerajaan dan UIA ini akan menanam ketakutan dalam masyarakat akademik," kata presidennya Azmi Sharom.

Sehubungan itu, persatuan itu menggesa siasatan polis bawah akta hasutan dihentikan dan pengantungan terhadapnya ditamatkan serta merta.

Pelbagai Pihak Protes Penggantungan Dr Aziz Bari

Posted: 20 Oct 2011 04:08 AM PDT

SHAH ALAM, 20 Oktober : Pelbagai pihak menyatakan bantahan terhadap penggantungan perkhidmatan pakar perlembagaan Profesor Dr Abdul Aziz Bari oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ekoran kenyataannya berkenaan titah Sultan Selangor baharu-baharu ini.

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) melalui Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, penggantungan itu jelas mencalarkan imej UIAM selaku 'Taman Ilmu dan Budi', apabila seorang pensyarah yang berhujah melalui fakta dan kepakarannya, ditekan dengan tindakan seumpama itu.

"AMK tidak berniat untuk campur tangan di dalam pentadbiran UIAM. Sebaliknya, yang dipertikaikan ialah kenapa wujud kekangan ke atas kebebasan akademik, atau secara asasnya kebebasan berfikir di kalangan pensyarah yang bertanggungjawab mendidik mahasiswa?," soal beliau dalam satu kenyataan media.

Sementara itu,Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (Gerak) menjelaskan, mana-mana negara yang mahukan universiti mereka disanjungi dan dihormati sebagai universiti bertaraf dunia pasti menyokong, menghormati dan melindungi kebebasan akademik.

"Gerak merasa terkilan atas celaan berbentuk peribadi yang telah dikenakan terhadap beliau," kata setiausaha agungnya, Rosli H Mahat.

Jelasnya, Abdul Aziz adalah seorang yang berwibawa dan berkelayakan untuk membuat kenyataan ilmiah dan rasional dalam bidang kepakaran beliau.

"Kebebasan akademik ini telah disaran oleh UNESCO melalui satu dokumen bertajuk Recommedation Concerning the Status of Higher Education Teaching Personnel," ujarnya lagi.

Exco Selangor, Elizabeth Wong berkata tindakan UIAM menggantung pakar perlembagaan terkemuka itu amat mendukacitakan.

"UIAM, sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang bertaraf antarabangsa, sepatutnya mempertahankan hak ahli akademik menyuarakan pendapat dan idea," katanya.

Tambah Elizabeth lagi, universiti tersebut bukan sahaja gagal mempertahankan Dr Aziz apabila beliau diserang oleh ahli politik dan media UMNO, tetapi sebaliknya menggantung beliau.

"Dengan mengambil tindakan ini, UIAM terbukti mementingkan agenda politik UMNO. "Transformasi" yang sering dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak jelas merupakan janji-janji kosong," ujarnya.

Dalam pada itu ,kumpulan mahasiswa akan menggerakkan golongan itu secara besar-besaran daripada seluruh kampus di Lembah Klang untuk berdemonstrasi terhadap UIAM yang menggantung tugas Prof Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah.

Pengerusi NGO Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Syukri Abd Razab berkata, dijangkakan hampir 1,500 mahasiswa dan anak muda akan hadir bagi "mempertahankan kebebasan akademik".

"Solidariti Mahasiswa Malaysia mengecam sekeras-kerasnya tindakan Universiti Islam Antarabangsa menggantung tugas Prof Dr Abdul Aziz Bari.

"Tindakan UIA adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab kerana membelakangkan prinsip 'kebebasan akademik'," kata Syukri.

Lawyers For Liberty pula menyatakan tindakan UIAM tersebut bertentangan dengan Artikel 10 Perlembagaan yang memberi kebebasan untuk bersuara dan menuntut kebebasan akademik dipertahankan.

"Kami menuntut bahawa penggantungan ini wajar ditarik balik serta-merta manakala menyeru SKMM tidak langkau sempadan bidang kuasa. Kami juga menggesa pihak polis menghentikan serta-merta mengganggu Prof Aziz Bari dengan penyiasatan di bawah zalim Akta Hasutan," katanya.

Perhimpunan itu dijadual berlangsung di masjid kampus UIA di Gombak selepas solat Jumaat.

Malahan protes ini semakin hebat melalui laman media sosial apabila beberapa laman Facebook dibuka untuk menyatakan bantahan tersebut.

Laman facebook "10,000 mahasiswa menyokong penuh Profesor Dr Abdul Aziz Bari" dan "Kami Bantah Penggantungan Dr. Aziz Bari" mencatat lebih 2,000 selepas beberapa jam laman itu dibuka.Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SOKONGAN UNTUK AZIZ BARI DARI MATADOR SEPANYOL

Posted: 20 Oct 2011 07:04 PM PDTNOTA:


zunar kini telah menjadi seorang matador di bilbao sepanyol
matador ini telah menghantar satu karton
tanda setiakawan untuk aziz bari

nota:
untuk pembaca tt yang tak tahu
apa itu matador sila tanya lebai google

nota:
kang kong bukan makanan matador
kah kah kahSOKONGAN UNTUK AZIZ BARI - DATANG BERDEMO

Posted: 20 Oct 2011 11:26 AM PDT

SALUT UNTUK ANAK MUDA


BERDEMO ESOK SESUDAH JUMAAT


berkumpul di Masjid UIA
besudah berjumaat tunggu
sial bersopan dan berbudi bahasa
tunjukkann kita adalah anak anak muda yang bertamadun
tunjukkan kita semua adalah anak muda berilmu

sila datang beramai-rami
untuk bukan muslim sila
tunggu di kawasan kawasan
berhampiran masjid

sila tunngu arahan seterusnya

selamat berjuang
salut untuk yang beranaiMalunya IIUM. diketuai oleh seorang rektor yg BACUL yg bernama Zaleha Kamaruddin yang sanggup menjadi ANJING dan BARUA kepada UMNO BN. Kalau kamu bacul, pergi letak jawatan lah. biar org lain yg lebih tegas untuk memimpin universiti kami yg tercinta. aku akn cuba sedaya upaya utk menghadirkan diri dlm rally esok. jumpa kamu semua di sana.. aku nk buat poster "Zaleha Kamaruddin, you are fired". ok x?
By shahrul on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/21/11

yang cak lanchau puak-puak gerombolan terutama si UMgNok tu..Yang madey derhaka kat raja-raja melayu lagi kurang ajar tak kata apa pun..Prof Aziz yg tak de apa-apa ni dok sibuk..memang cak lanchau..dah desperate lah tu si UMgNOk...pokemon..cilakak..tunggu PRU13 memang aku akan kempen habis-habisan..humbankan gerombolan sibangsat ni..
By Anonymous on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

sistem undang2 Yang digunapakai sekarang ni sitem perundangan malaysia kah atau sistem perundangan gerombolah/UMNO/UPCO. bagi satu kesalahan yang sama contoh menghina raja melayu dipihak UMNO/UPCO tidak dikenakan apa2 tindakan tapi dipihak bukan penyokong UMNO/UPCO dikenakan tindakan paling keras. undang2 kepala kote apa mcm nie
By Anonymous on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Selepas peristiwa yg menganiayai Prof Aziz Bari mari kita sama berjuang hapuskan Grombolan dan Freeloader di Malaysia..... kita kuburkan ke dua2nya. biar hanya tinggal sejarah sahaja raja sebagai ketua agama islam adakah raja itu islam?.... dalam ic mmg islam tapi hakikatnya korang pikirlah sendiri....
By Anonymous on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11Melihat karektor Prof. Aziz Bari, teringat pd Prof. Ungku Aziz lewat 70an. Biarpun ketika itu sy belum bersekolah & melihat gambar Prof. Ungku Aziz dari reader's digest milik abg, tapi rasa ada aura. Malangnya beliau pro umngok sekitar 80an. Harap prof. Aziz Bari terus berani berkata benar mcm allahyarham prof Shahnon Ahmad dgn 'SHIT'nya. AWAS!!! cibay trooper upahan united malay new orde mula masuk jarum. Bukan setakat ugama, pukimak diapon dijual...
By Hamba tuan on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Bro TT, Saya tabik spring kepada Aziz Bari atas mendaulatkan ilmu, bukan macam kangkong darat dan kangkong air. Pengulas 4.45 adalah seorang bodoh krn mengatakan Aziz Bari mendakwa dia setaraf dengan Almarhum Prof Ahmad Ibrahim. Sedangkan Aziz mengakui Almarhum adalah guru utamanya dalam bidang undang-undang!"Sarjana yang dimilikinya bukan saja untuk membolehkan dia lulus periksa kemudian mendapat wang, tetapi mendauluatkan ilmu itu untuk kepentingan semua. Bahkah itulah matlamat sebenarnya mempergunakan ilmu untuk hidup.(Petikan MSO)
By Anonymous on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

tak apa tunggu pr13 kita buang professor professor sampah kat semua u supaya dapat merasa padi yang berisi dan bukan nya yang hampa seperti sekarang
By Anonymous on SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Salut Untuk Prof.Aziz Bari!!! Di Malaysia Orang Yang Bercakap Benar Akan Dihukum...Pemfinah Akan Diberi Sepenuh Perlindungan Dan Sanjungan...Ayuh!! Teruskan Agenda Selamatkan Malaysia...
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/2

We've lost Jomo, Azli Rahman & the likes. Not another scholar please... Mark Knopfler
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11ALFATIHAH - SALUT UNTUK ORANG YANG BERANI

Posted: 20 Oct 2011 11:10 AM PDT
AL-FATIHAHMUAMAR MUHAMAD ABU MINYAR AL-GADDAFI
7 June 1942 – 20 Oktober 2011

Bekas pemimpin Libya Muammar Gaddafi meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya sewaktu ditangkap berhampiran bandar kelahirannya di Sirte, kata seorang pegawai kanan tentera Majlis Peralihan Nasional (NTC).

pegawai NTC, Abdel Majid sebelum ini dilaporkan berkata Gaddafi telah ditangkap dan kedua-dua belah kakinya cedera ketika cuba lari dalam satu konvoi yang diserangkan jet pejuang Nato.

"Dia juga terkena tembakan di kepalanya," kata para pegawai."Banyak tembakan dilepaskan ke atas kumpulannya dan dia mati."


NOTA:
saddam dan gaddafi
mati dibunuh kaum zionis imperialis
saddam dan gaddafi
akan dikenang sepanjang zaman
saddam dan gaddafi
anak terbaik dunia arab


SOKONGAN MENCURAH DATANG UNTUK AZIZ BARI

Posted: 20 Oct 2011 01:55 AM PDTTUKAR TIUB TERUS MENERIMA SOKONGAN


tukar tiub
hampir hang dengan limpahan surat
yang menyokong aziz bari
ada bekas mahasiswa undang-undang
ada peguam ada mahasiswa
ada abang
ada adik
ada kakak - semua memberikan salut
kepasa aziz bari

aziz bari seorang pemikir
seorang intelektual
seorang aktivis
seorang guru
seorang profesor
seorang warga dunia dari anak semua bangsa yang berani bercakap benar!SILA BACA
RAKYAT TAHU MENILAI SALUT!
By komunis on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:46 PM

Aziz Bari Bari pakar perlembagaan taik kucing - boleh berambus dari UIA. Boleh pegi kerja sebagai pakar penasihat Anwar Al Juburi tu tempat paling sesuai. Profesor konon ingat setaraf ke ngan Ahmad Ibrahim podaaaa cit
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:45 PM

Salut pada yang berani. Sesungguhnya Allah tetap akan bersama-sama dengan orang yang sabar
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:30 PM

jangan jadi apanya...dah jadi anjing dah pun...anjing betina aka bitch! nak lawan anjing sintok dgn anjing misai kot...bangsat betul rektor, nc yg tunduk pada umno ni...
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:28 PM

salooot untuk prof aziz bari.. PROF SEBENAR...~! bukan mcm prof@Dr copy n paste.... -ptrjya-
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:25 PM

Justice for Profesor Dr Abdul Aziz Bari..kami anak-anak muda malaysia bersama-sama berjuang.
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:25 PM

tabik spring untuk prof aziz bari!!!
By hussin on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:06 PM

Tahniah Prof. Anda bersih dari VIRUS KANGKUNGKENG Scan 100% complete
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:00 PM

apa kabo student2 uia?
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 4:00 PMmat jidin menteri pelajaran yang paling hampeh pernah menyandang jawatan! hancus siswa undang-undang uia.
By matkambing on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:56 PM

salute Prof!! -anak muda felda-
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:50 PM

bangga pernah jadi student dia dulu..walaupun masa tu xbrapa nak paham pasal constitutional law, tp dlm keadaan sekarang memang jelas apa yang prof ajar dulu.. salute!!
By eijitono on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:43 PM

maka cabaran peperangan telah dilontar kan oleh gerombolan... masuk lawan Prof....buktikan kpd kangkong2 kecut yg kerap kali disambal-belacan dek gerombolan!!! dengan izin: Pukimak punya gerombolan! lancaulah ! ftg(fight the gerombolans)
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:34 PM

Sebagai ganti beliau untuk menyelia pelajar phd, UIAM akan melantik pakar perlembagaan negara Ibrahim Ali dan dibantu oleh Zulkifli Nordin
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:31 PM

We've lost Jomo, Azli Rahman & the likes. Not another scholar please... Mark Knopfler
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:27 PM

TABIK SPRINGGGG UTK TUAN PROF.kami rakyat mahrain meyanjung tinggi TUAN sebagai rakyat yg berani...DOUBLE SALUT FOR U..!!!
By budak bersekolah on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:18 PM

co-signed!
By Abby Shahrin on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:18 PM

Alamamak! Prof Aziz Bari tahu siapa Pemberi rezeki padanya; bukannya pemerintah atau raja, hanya Allah yg Esa. Kita pun kekadang lupa perkara ini, apabila kita khuatir akan siapa yg akan memberi rezeki kpd tanggungan kita sekiranya kita tiada. Hakikatnya bukan kita yg memberi rezeki kpd mereka selama ini; hanya Allah sesungguhnya. Perkataan "Kafir" adalah drp 'Kufr' yg. berasal drp 3 huruf asal 'Ka-Fa-Ra' yg. bermakna 'menutup sesuatu'. Ia digunakan oleh arab kuno bagi kaum petani yg 'menutup' benih dgn. tanah. Apabila sesaorang meninggalkan puasa hukumnya ialah bersedekah atau berpuasa "Kifarat' iaitu utk 'menutup' kesalahan meninggalkan puasa tadi. Jadi org2 'kafir' adalah org2 yg. menutup kebenaran bahawa 'tiada siapa yg. layak disembah kecuali Allah'. Oleh yg. demikian, mereka2 yg. menyalak derhaka kpd raja yg. harus disembah adalah 'KAFIR' dlm ertikata yg. sebenarnya. Amacam kangkong2 barua di UIA? ~ ProfessorBonggok
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:17 PM

Sudah tiba masanya kita mulakan Gerakan Mansuhkan Freeloaders. Jimatkan wang cukai rakyat! Lebih baik guna duit cukai untuk bantu rakyat yang miskin daripada membayar Freeloaders yang tak ada guna faedahnya. Menyembah Freeloaders sebagai Tu(h)an adalah kerja yang sangat bodoh. Mengapa nak panggil diri kita HAMBA & Freeloaders TU(h)ANKU bila nak bersembang dengan Freeloaders? Freeloaders sudah kaya raya hidup mewah makan-minum ditanggung rakyat yang miskin. Semua tanah orang asli dan orang asal diambil oleh Freeloaders yang asalnya dahulu adalah Mat Indon Lanun Bugis yang datang menjajah tanah orang asli dan orang asal. Freeloaders ini pantang dikritik kerana mereka ini sangat zalim dan kejam. Adat-istiadat yang bodoh ini disebar oleh Lanun-Lanun Bugis yang menangkap & memperhamba-abdikan orang Melayu dizaman dulu. Untuk menipu orang Melayu yang bodoh, Freeloaders ini menyebarkan cerita-cerita dongeng yang kononnya mereka ini kebal dan adalah Dewa dan wakil Tuhan. Sebab itu sampai sekarang mereka ini dianggap Ketua Agama Islam walaupun tidak bertauliah. Freeloaders ini ingat mereka Tuhan yang menjadi Tuan kamu semua. Freeloaders ini ingat ini zaman feudal dimana mereka boleh bermaharajalela bunuh orang sesuka hati dan ambil bini dan anak dara orang sesuka hati. Freeloaders ini ingat mereka kebal pantang dikritik dan dicemuh kerana mereka disembah sebagai Tu(h)anku oleh orang-orang Melayu yang bodoh dan gilakan pangkat Dato, Tan Sri & Tun. Bila dikritik, mereka akan bunuh atau hukum orang yang mengkritik mereka. WAHAI ORANG-ORANG MELAYU! BERTAUBATLAH KAMU SEBELUM KAMU DIKUBURKAN! SEMBAHLAH ALLAH YANG MAHA MULIA DAN MAHA PENGAMPUN. BERHENTILAH MENYEMBAH RAJAH GOPAL YANG MERUPAKAN AGEN SYAITAN! BERHENTILAH MEMINTA AMPUN DARIPADA RAJAH GOPAL KERANA RAJAH GOPAL INI JAUH LEBIH BERDOSA DARIPADA KAMU SEMUA! WAHAI HAMBA ALLAH DI MALAYSIA, BERHENTILAH MENJADI HAMBA ABDI KEPADA RAJAH GOPAL RAJAH GOPAL KERANA RAJAH GOPAL INI SEBENARNYA KETURUNAN LANUN YANG DILAKNATI ALLAH. BERABDILAH KEPADA ALLAH YANG MAHA ESA. HENTIKANLAH KEMUNGKARAN KAMU YANG MEMPERTUANKAN RAJAH GOPAL. HANYA ALLAH TUHAN DAN TU(h)AN MU! WAHAI ORANG-ORANG MELAYU, HANYA ALLAH PATUT DIPERAGONGKAN. MENGAPAKAH KAMU SEMUA MEMPERAGONGKAN SEORANG RAJAH GOPAL? TIDAKKAH KAMU TAHU APA MAKSUD AGONG? WAHAI ORANG-ORANG MELAYU YANG MUNGKAR KEPADA ALLAH, BERIBADATLAH DAN BERABDILAH KAMU KEPADA ALLAH YANG MAHA MULIA. JANGANLAH KAMU MENJADI HAMBA ABDI KEPADA RAJAH GOPAL RAJAH GOPAL. JANGAN JADI BODOH! SENGAJA JADI BODOH ADALAH BERDOSA. SESUNGGUHNYA MAT BANGLA YANG MENCUCI JAMBAN DI MID VALLEY ADALAH LEBIH MULIA DARIPADA SEMUA RAJAH RAJAH GOPAL DI MALAYSIA! SESUNGGUHNYA ORANG MELAYU HARUS MENINGGALKAN AGAMA ISLAM MAZHAB RAJAH GOPAL DAN KEMBALI KEPADA AJARAN ISLAM YANG SEBENAR. UNIVERSITI ISLAM YANG TULEN MENGAJAR HANYA ALLAH PATUT DISEMBAH DAN DIPERAGONGKAN. UNIVERSITI ISLAM MALAYSIA PATUT DITUKAR NAMA KEPADA UNIVERSITI ISLAM MAZHAB RAJAH GOPAL DIMANA RAJAH GOPAL DISEMBAH SEBAGAI AGONG.
By Duli Yang Maha Mulia Aziz Bari on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:11 PMNama mu akan dicatat dalam sejarah sebagai pejuang demokrasi dan hak kebebasan tersohor..
By Radleew on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:11 PM

oii UIA, kau lantiklah papagomo jadi pensyarah kau.
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:08 PM

salut Prof!!!... achungg!!!!
By dark on SURAT UNTUK AZIZ BARI at 3:00 PM

ustaz-ustaz UIA yang dakwah Islam itu Islam ini, sumber rujukan JAIS, JAKIM dan MUIS, sudah jadi... MUNAPIK... Sebab apa Munapik? Sebab cakap kena takut ngan tuhan, tapi skarang takut dengan desakan orang... kuikuikui
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

tuan professor aziz, anda adalah ular tedung selar yang menyusur akar.bisa tak akan hilang.
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

aku tarik diri dari uia krn inilah.jabatan rekod (Admin nRecord)nya sangat kasar.macamlah kita makan gaji darinya.lec tak mahu mengajar.siap bergaduh ngan student sbb student mintak soalan assignment.kalau bg assignment pun x ada kaitan dgn sillibus.apa hal assignment linguistic kena kaitakan dgn konteks 1Mal?peliknya ia jd kecuali pd kuliyyah undang2 dan engenering staf-staf nya juga ramai yang jasad sahaja datang bekerja.tanya sendiri student kat sana,berapa kerat lecturer yang bekerja?technician nya yg harus menjaga alat2 kelas,wireless dan maintenance, bekerja kah?foodcourtnya sgt mahal,kalah manhattan fish market.lebih 20 tahun,hanya satu fakulti sahaja yg ada,yg lain masih jabatan.yg ramai nigeria.tp admin hantar ke kolej belakang taman koperasi polis.suka pulak menyaman student dgn saman2 yang mahal tak munasabah. T.T...ko pernah terima silibus satu sem termasuk 8 soalan assignment lingiustic dalam 1/2 muka surat x?dan kertas tu pulak ada hiasan gambar bunga dan kartun mickey mouse dalam taman firdausi? prof melakukan yg benar.org akan buka mata.uia bukan spt dulu dulu.lebih ramai penyamun berserban dlm uia dr u yg lain.dgn syarikat2 yg x ada kaitan dgn akademik (UIAM holding,IIUMC),menyorok belakang janggut raja dutch shell(poster depan dewan kebudayaan.batu ukir surah Iqra' tu elok buat batu nesan saja. p/s nama anwar ada dibelakang pasu bunga tepi pintu pejabat AnR.tp batu asas nama org lain.
By dukun melayu on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

dah tiba masa kita buat revolusi...sgt2 zalim
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

rakyat bersama-sama Tuan, Allah bersama-sama orang yang berkata benar,
By najib hensem on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

salut Prof Aziz Bari
By lan on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

You will be remembered for your struggle #azizbari
By lan on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

sebab politik kotor amno-apco... jawatan akademik menjadi taruhan kerana kenyataan yang tidak mencacai mereka... zainal kling dengan khoo kay kim masih selamat di menara gading kerana masih setia mencacai najis amnoporno... salut buat dr aziz bari... walaupun umno-apco menafikan penglibatan mereka dalam hal ini tapi ingat, rakyat tak bodoh untuk menilai ...
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Prof... you are telling the truth...we are behind you.
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

henry umno gurney dan talibarutnya betul2 cilakak laknatullah...
By rosemahcin on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Tahniah Prof Aziz Bari...andalah seorang yang hebat....
By Asmadi on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

SUDAH JADI BUDAYA UMPORNO CAKAP BENAR JADI SATU KESALAHAN BOHONG BARU BOLIH DAPAT PUJIAN, APA pun credit to prof aziz
By ANAK JAWA on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

salut to my ex prof.
By kelisa_samudera on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Tuan TT pun pernah cuba digantung dari UNIVERSITI OF GOOGLE oleh pencacai2 umno trooper. Tapi diaorg lupa INTERNET nie bukan mak bapak yang punya!!! Kah kah kah..
By noel on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11

Dear TT, I'M ALL RESPECT WITH OUR SR. PROF. AZIZ BARI. HE IS A TRUE HERO. KEEP IT UP. WE ALL WITH U, PROF.
By Anonymous on SURAT UNTUK AZIZ BARI on 10/20/11


TERNOW ! TEKINI ! PECAH BERITA

Posted: 20 Oct 2011 01:50 AM PDT
SOLIDARITI MAHASISWA MALAYSIA (SMM)


Demonstrasi Mahasiswa Mempertahankan Kebebasan Akademik.

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mengecam sekeras-kerasnya tindakan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) menggantung tugas Prof Dr Abdul Aziz Bari. Tindakan UIA adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab kerana membelakangkan prinsip 'kebebasan akademik'.

Oleh yang sedemikian, SMM menyatakan pendirian sekeras-kerasnya mengecam tindakan tersebut. Sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi, UIA seharusnya mempertahankan Prof Dr Abdul Aziz Bari atas dasar kebebasan akademik dan kebebasan berpendapat.

Justeru, SMM akan melakukan mobilasi mahasiswa secara besar-besaran daripada seluruh kampus di Lembah Klang untuk mengadakan demonstrasi di Masjid Universiti Islam Antarabangsa. SMM menjangkakan hampir 1500 orang mahasiswa dan anak muda akan hadir untuk turut serta.

Demonstrasi akan bermula se awal jam 10 pagi dan dijangka akan disambung selepas solat jumaat.

Sekian, terima kaseh.

Syukri Abd Razab
Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia
+60193395711

KITA BEDEMO DI MASJID GOMBAK ESOK - SEMUA ANAK DIJEMPUT TURUN

Posted: 20 Oct 2011 01:45 AM PDT
ANAK MUDA TURUN ESOK MASJID GOMBAK

MOBILISASI BESAR UNTUK DEMO SOKONG AZIZ BARI ESOK - mkini

Kumpulan mahasiswa akan menggerakkan golongan itu secara besar-besaran daripada seluruh kampus di Lembah Klang untuk berdemonstrasi terhadap Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang menggantung tugas Prof Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah.

Pengerusi NGO Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Syukri Abd Razab berkata, dijangkakan hampir 1,500 mahasiswa dan anak muda akan hadir bagi "mempertahankan kebebasan akademik".

"Solidariti Mahasiswa Malaysia mengecam sekeras-kerasnya tindakan Universiti Islam Antarabangsa menggantung tugas Prof Dr Abdul Aziz Bari.

"Tindakan UIA adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab kerana membelakangkan prinsip 'kebebasan akademik'," kata Syukri (kiri).

Perhimpunan itu dijadual berlangsung di masjid kampus di Gombak selepas solat Jumaat.

Dalam kenyataannya hari ini, beliau berkata, sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi, UIA seharusnya mempertahankan Aziz atas dasar kebebasan akademik dan kebebasan berpendapat.


SURAT UNTUK AZIZ BARI

Posted: 19 Oct 2011 10:48 PM PDT
SALUT UNTUK PEMIKIR BANGSA

UIA GANTUNG TUGAS AZIZ BARI - mkini

Bukan sahaja diberi surat tunjuk sebab, Universiti Islam Antarabangsa (UIA) juga menggantung tugas pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah undang-undang universiti itu.

Malaysiakini difahamkan, perkara itu turut terkandung dalam notis yang dikeluarkan padanya daripada unit undang-undang UIA.

Pensyarah paling kanan di fakulti undang-undang itu digantung bergaji sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Selain itu, difahamkan Aziz juga tidak dibenarkan memasuki pejabatnya di kampus Gombak ekoran kad aksesnya harus dipulangkan kepada pentadbiran universiti.

Difahamkan penggantungannya itu akan menjejaskan lebih 100 pelajarnya daripada daripada peringkat sarjana muda hingga ke doktor falsafah (PhD).saudara aziz bari kami hormati,

saya di fahamkan bahawa saudara telah di gantung
saya difahamkan ini kerana pandangan saudara bersabit dengan hukum dan perlembagaan

rasa saya ramai pembaca tt merasa kecewa kerana tindakan uia ini
tetapi yakinlah kredibiliti saudara sebagai
seorang intelektual
sebagi seorang pakar hukum
sebagai seorang aktivis
sebagi seorang guru
sebagai seorang profesor
tidak akan tercalar
tidak akan rosak
malah saudara akan terus tercatit sebagai pemikir bangsa
pemikir dari bumi ini yang berani
pemmikir yang jujur

saudara mengatakan bahawa raja dan sultan boleh dikeritik
saudara mengatakan ini tidak menyalahi undang undang
saudara mengatakan ini ada dalam perlambagaan

saudara yang kami hormati,

saudara telah berkata benar
dalam negara yang zalim
berkata benar adalah satu tindakan yang revolusineer

salut untuk saudara yang berani
ikhlas dan setiakawan dari semua pembaca tukar tiubBILA MAHATHIR NAK JADI RAJA AFRIKA

Posted: 19 Oct 2011 10:07 PM PDT

BLACK MONEY DI TANGKAP DI INDIA

POLIS PERAK TUMPASKAN SINDIKET PENIPUAN ANTARABANGSA BERNILAI RM2 JUTA
– berita hairan

IPOH: Polis Perak berjaya menumpaskan dua sindiket penipuan antarabangsa, 'African Scam' dan Penipuan Macau membabitkan kerugian hampir RM2 juta, baru-baru ini.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata sebanyak 44 kes penipuan African Scam dilaporkan sepanjang tahun ini dengan jumlah kerugian RM847,149, manakala 55 kes penipuan kewangan yang berpusat di Macau membabitkan kerugian sebanyak RM935,984 bagi tempoh sama.

Kegiatan penipuan African Scam terbongkar selepas penangkapan 15 individu membabitkan 12 lelaki warga Afrika dari Nigeria selain dua wanita tempatan dan seorang rakyat Singapura yang ditahan pada 7 Oktober lalu di Kuala Lumpur dan Selangor manakala penipuan Macau masih dalam siasatan dan tiada sebarang tangkapan dibuat.DI TANGKAP DI AMERIKA


KOLEJ SARANG PENJENAYAH? - meloya

KUALA LUMPUR 17 Okt. – Betapa mudahnya pelajar warga asing khususnya dari benua Afrika untuk masuk ke negara ini, seterusnya menjalankan kegiatan berunsur jenayah dan seolah-olah dilindungi pula oleh kolej swasta tempat mereka belajar.

Modus operandinya, pelajar itu hanya perlu mendaftarkan diri di kolej terbabit tanpa diwajibkan menghadiri kelas. Mereka hanya perlu menduduki peperiksaan apabila tiba waktunya.

Jika gagal, mereka akan dibantu pihak kolej untuk memperbaharui visa kemasukan dan pas pelajar bagi menyambung pengajian sekali gus tinggal di negara ini.

Malah, terdapat pelajar asing yang cuba memperbaharui dokumen mereka lebih daripada sekali, meskipun tidak pernah hadir kelas dan disyaki terlibat dalam aktiviti jenayah seperti dadah, pelacuran dan penggubahan wang haram.

Kegiatan lima buah kolej swasta di ibu negara itu yang seolah-olah melindungi pelajar asing tersebut terbongkar apabila ia dikesan Jabatan Imigresen ketika membuat permohonan memperbaharui dokumen pelajar masing-masing.

Pihak Imigresen bagaimanapun menolak permohonan itu selepas mengesyaki pas beberapa pelajar tersebut disalah guna hasil siasatan terperinci ke atas rekod kehadiran ke kelas serta keputusan akhir peperiksaan.

Malah, ketika permohonan, pihak pengurusan kolej bersungguh-sungguh merayu supaya dokumen pelajar mereka diperbaharui, dipercayai kerana pelajar tersebut sudah membayar wang pengajian.

NOTA:
ini bukan kenyataan rasis
ini kenyataan rasional
kenapa kita tak ada masalah cari masaalah
kenapa tak ada beban batu di galas
kita telah banyak masaalah dengan mat bangla jadi patriot
kita telah banyak masalah dengan mat indon jadi pengundi
ini nak bawa beban lagi?
apa punya gila!

orang itam yang datang ke sini bukan semuanya nak berlajar
ramai penyangak dan penyamun
ramai penipu dan orang jahat

ini semua berlaku apabila madey
ingin jadi raja afrika

ingat tak?

madey arahkan orang afrika boleh datang
masuk ke malaysia ini tanpa visa
meloroh masuk mat itam ini

dunia tahu orang nigeria kaki scam
malah ada negara di afrika sendiri tak beri warga nigeria masuk
sila tanya orang kenya
adakah mereka suka warga nigeria?
sila tanya warga aljeria
adalah mereka suka orang nigeria?
jangan cakap orang barat – memang mission impossible

semua ini kerana kolej dan universiti swasta
semua ini kerana kroni buka universiti dan kolej
nak bawa masuk pelajar luar
meloroh masuk mat itam

woit... kalau depa bijak mereka belajar di yale dan havard
apa ke jadah nya pergi pasar chow kit beli perit lembu

tak caya?
sila masuk pasar chow kit petang ini
pergi sebelah hujung dan lihat mat itam
jantan betina beli perut lembu
pelancung kepala bana apa beli perut lembu
kah kah kah

NOTA:
tt bukan anti orang hitam
tapi pengalaman mengatakan orang itam akan bawa masalah
dimana mereka duduk – harga rumah akan jatuh
dimana mereka menginap – banyak kerosakan dan jenayah

NOTA:
untuk mereka yang berani mengatakan TT RASIS
sila ambil budak nigeria jadi anak angkat
sila ajak orang itam sewa rumah di kawasan mereka
sila jadikan anak menantu kah kah kah


NOTA:
kita bukan tak suka orang itam
kerana kulit mereka itam
orang itam ini selalu menggunakan isu kulit itam mereka
mereka akan menuduh kita rasis kerana tak suka kulit mereka hitam

ini karut!

ini samalah perangai macam zionis di isreal
kita marah israel kerna mengzalimi warga arab
lalau mereka menuduk kita anti semitik

lihat tiap hari kita terima email:
ada perempuan cun ingin berkenalan
ada perempuan sabah ayah mat saleh duduk di london ingin melawat malaysia
ada minah cun setengah china setengah mat saleh cari suadara lama di melaka
kita menang loteri
ada duit tersangkut diswiss bank
ada duit teersimpan kerana kapalterbang pacah
seribu satu penipuan

semua ini adalah kerja mat itam dari nigeria!

NOTA:
bukan kulit hitam yang kita timbulkan
tetapi kejahatan
orang papua kulit hitam
kita tak tibai kerana mereka tak bawa masalah

gerombolan sama kulit kita tibai juga
vincent tan kita tibnai juga
ananda kita tibai juga
syed mokhtar kota tibai juga
bukan kerana kulit
kerana mereka orang jahat
macam zul nordin kah kah kahNOTA:
kalau ada pembaca tt
yang menafikan mereka TIDAK pernah terima surat sedemikian
makan dunia ini akan kiamat ahad depan jam 4.47 minit petang


INI BUKAN MAT ITAM


KANTOI LAGI - KENAPA BODOH SANGAT!

Posted: 19 Oct 2011 09:03 PM PDT
DARI BLOG GEROMBOLANDAKWAAN ATAS ANAK GUAN ENG TIDAK BENAR, KATA PENGETUA HENG EE - minsider

Pengetua SMK Heng Ee menegaskan dakwaan kononnya anak lelaki Lim Guan Eng pernah mengganggu seorang pelajar perempuan sekolah itu secara seksual tidak benar sama sekali

Goon Boon Poh berkata beliau terkejut apabila membaca dakwaan itu dalam akhbar dan mahu mengakhiri isu ini kerana ia boleh menjejaskan nama baik sekolah.

"Dakwaan ini sama sekali tidak benar. Sangat mudah, ia tidak benar sama sekali," kata Goh kepada The Malaysian Insider."Blog-blog berkata insiden ini berlaku Mei tahun ini. Anak Ketua Menteri tidak menjadi pelajar sekolah ini sejak awal tahun ini," katanya lagi.

Malah kata Goh, gambar-gambar yang diposkan dalam blog bukan anak Lim dan mangsa yang didakwa juga bukan pelajar SMK Heng Ee.


PEMAIN CATUR DUNIA


BLOG UMNO GUNA GAMBAR JUARA CATUR SERANG ANAK GUAN ENG, KATA DAP – minsider

DAP hari ini mendedahkan gambar, yang digunakan oleh blog-blog pro-Umno untuk melontarkan dakwaan serangan seksual terhadap anak lelaki Lim Guan Eng, sebenarnya merupakan juara catur berusia 21 tahun, Anya Sun Corke dari Hong Kong.

Corke yang kini mewakili England tiada kaitan dengan Pulau Pinang dan tidak pernah belajar bersama dengan anak lelaki Lim di George Town.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...KANTOI LAGI.... kah kah kah..

kah kah kah....SUDAH KANTOI MANTOI.... kah kah kah..

woit...DOKTOR YANG PUNYA BLOG INI BETUL DOKTOR KE?.... akh kah klah...

kah kah akh... ATAU IJAZAH PUN IJAZAH CUT AND PASTE.... kah kah kah..

kah kah kah...ATAU IJAZAH DARI PAKISTAN?.... kah kah kah...

kah kah kah...ATAU INI JUGA SAEKOR EEE.... kah kah kah

NOTA:
malaysia diberitahu
bahawa khairy jamaluddin
yang memulakan bertweet
kemudian berkempen untuk blog ini


persoalan timbul:

apa peranan khairy?
apakah ini strateji khairy nak tibai najib?
apkah ini stateji khairy nak burukkan najib?
atau ini salah bodek?


NOTA:
kelihatan kerja ini amat bodoh
mengunakan gambar pemain catur
warga hong kong yang dikenali
di seluruh dunia?


maka timbul persoalan lagi?

- apakah ini sengaja dilakukan untuk burukan najib?
- apakah ini sebahagian dari kempen anti najib?
- apakah tuan punya blog ini mahu sabotaj parti gerakan?

kerana:

dengan isu ini sampai kiamat orang di pulau pinang
tidak akan sokong gerombolan dan barisan nasional


NOTA:
kes ini sama macam kes
datuk t dengan video porno dahulu
yang rugi ialah najib

lu pikirlaaa sendiri
kah kah kah

nota:
pembaca dari utara tengok sikit
betul ke malaon ini ada kelulusan?
selalunya doktor gerombolan ini
beli ijazah kerana nak tunjuk terer
kah kah kahINI TIDAK KANTOI


SIAPA DIA ZULKEFLIE MAT DARI TITIWANGSA?

Posted: 19 Oct 2011 07:50 PM PDT
YANG MANA SATU?MUKA INIKAH MUKA KAKI PAO ITU?

AHLI UMNO DIDAKWA TUNTUT WANG PERLINDUNGAN
- mkini

Tiga ahli perniagaan mendakwa pekerja-pekerja mereka telah dikasari oleh sekumpulan lelaki, yang dipercayai ahli Pemuda Umno yang cuba menuntut wang perlindungan.

Bagaimanapun, seorang ahli Pemuda Umno yang secara tiba-tiba muncul pada sidang akhbar yang dianjurkan oleh ahli perniagaan berkenaan, semalam menafikan dakwaan itu dan berkata ia "tuduhan yang tidak berasas".

Dua ahli perniagaan - Heng Chin Cheng, 36 dan Lee Kok Leong, 43, yang membeli unit bawah bangunan sebuah hotel di Jalan Haji Hussein, di Chow Kit, berkata mereka pergi ke premis yang telah lama terbiar itu pada Khamis lalu untuk memulakan kerja-kerja pengubahsuaian.

Ketika merancang pembukaan kedai ketiga mereka - CCH Hardware di tapak itu yang dibeli mereka pada harga RM8.25 juta semasa lelongan Jun lalu, mereka didatangi oleh sekumpulan lelaki yang diketuai oleh ahli jawatankuasa Umno bahagian Titiwangsa, Zulkeflie Mat.

"Empat hingga lima orang yang datang dan mereka memperkenalkan diri mereka sebagai wakil-wakil daripada penjaja di sana. Salah seorang daripada mereka adalah Zulkeflie. Dia beri saya kad perniagaannya dan minta kami membenarkan sedikit masa untuk gerai-gerai kecil di koridor dikosongkan," kata Lee.

Bagaimanapun, tidak ada perkara lain yang dibincangkan semasa pertemuan itu, kata Lee kerana terdapat kehadiran anggota polis ketika itu.

"Kami sebenarnya telah menunggu sejak Jun untuk penjaja mengosongkan kedai kami," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


kah kah kah...YA AMPOOOOON.... AYAHANDA CARI MAKAN.... kah kah kah..

kah kah kah...YAM AMPOOON.... ANAKANDA CARI MAKAN..... kah kah kah..

kah kah kah...YA AMPOOOOON.... KETUANAN MELAYU CARI MAKAN.... kah kah kah.

woit..KOJO MALEEEH... DUIT NAK... CARI LAAA KOJO....kah kah kah...

kah kah kah...SEMUA NAK JADI KAKI PAU....kah kah kah..

kah kah kah.... SEMUA NAK MAKAN FREE MACAM SULTAN DAN RAJA ...kah kah jah

kah kah kah... SEMUA NAK PAKAI TEKNIK SEX BENGALI.... kah kah kah


KEMPEN DI TERUSKANBLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT