Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Natijah di sebalik isu murtad

Posted: 14 Aug 2011 08:44 AM PDT

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar, merekalah orang-orang yang beruntung". Ali Imran ayat 104:

Ulama-ulama tersohor zaman dahulu menyatakan bahawa dakwah yang paling berkesan adalah melalui kebajikan. Di zaman Rasulullah S.A.W, ramai yang tertarik dengan Islam kerana peribadi atau akhlak Rasulullah itu sendiri. Jelas, bahawa akhlak dan kebajikan adalah dua perkara paling utama dalam berdakwah. Kristian, bolehlah dianggap sebagai agama yang paling dekat dengan Islam dari segi sejarahnya. Semua Nabi-nabi yang diiktiraf oleh Islam juga diiktiraf oleh Kristian kecuali Rasulullah S.A.W. Dan nampaknya, ajaran Islam mengenai kebajikan dan akhlak dalam berdakwah telah dikekalkan dalam ajaran Kristian, dan lebih dari itu mereka mengamalkannya. Malang sekali, Ulama Islam pula memilih untuk mengabaikan kedua-dua perkara ini.

Suka atau tidak kita tidak boleh menafikan bahawa mendiang Mother Theresa adalah lambang manusia mulia zaman ini beragama Kristian yang mengabdikan diri untuk berbuat kebajikan. Selain Mother Theresa, sesiapa saja yang rajin menonton National Geographic atau Discovery Channel pasti pernah melihat bagaimana mubaligh Kristian mengharungi belantara Amazon, Afrika dan serata dunia di mana seruan agama belum benar-benar sampai, semata-mata untuk berbuat kebajikan.  Mereka membuka sekolah dan klinik untuk membantu masyarakat primitif mengenali tamadun dan kemudiannya, Kristian.

Ramai di antara mereka yang rela berkorban nyawa demi masyarakat tersebut.

Selain itu, mubaligh Kristian juga ramai yang menjadi sukaralewan di negara-negara yang menghadapi peperangan. Mereka melindungi anak-anak  yatim mangsa perang di dalam gereja yang mereka bina di sana. Mereka mengabdikan diri kepada masyarakat setempat, meninggalkan keselesaan dunia sehingga mendapat penghormatan sebagai orang yang berilmu dan pelindung, kalaupun tidak penyelamat.

Hari ini, kita marah dengan mereka kerana berbuat kebajikan kepada saudara Islam kita. Hari ini, kita marah dengan saudara Islam kita kerana terlalu lemahnya akidah sehingga begitu mudah dipesongkan oleh mereka hanya kerana wang.

Benar, mereka salah kerana telah memperdayakan saudara-saudara Islam kita dan benar juga saudara-saudara Islam kita bersalah kerana begitu mudah terpedaya. Kita marah bila ada yang menyalahkan pentadbiran zakat. Kita marah bila ada yang menyalahkan pentadbiran Baitulmal.

Pendek kata kita marahkan segala-galanya kecuali diri kita sendiri. Kita tidak pula bertanya kenapa akidah mereka itu begitu lemah?

Seluruh masyarakat Islam sebenarnya bersalah kerana terlalu obses dengan luaran sehingga tiada lagi yang menumpukan kepada dalaman. Bagi kita, semuanya adalah berkenaan penampilan bukan penghayatan Islam.

Mengenal Allah membina akhlak
Menegakkan Islam harus bermula dari akarnya iaitu dari mengenal Allah sebelum kita beralih kepada perkara-perkara yang lebih tinggi seperti hukum hakam. Tetapi, ramai Ulama kita yang memperkenalkan hukum hakam dan dosa pahala terlebih dahulu kepada anak-anak kecil dan bukannya kepada Allah dan sifat-sifat Allah.

Kerana itu, ramai anak-anak Islam kita yang berpakaian Islam tetapi berpeluk-peluk lelaki perempuan di tengah jalan. Rata-ratanya, anak-anak perempuan Islam hari ini segan jika tidak memakai tudung kerana takut dimarahi guru dan ibubapa, tetapi tidak segan mempunyai akhlak buruk – bercakap kasar, tidak tahu menghormati orang tua, tidak tahu berkata terima kasih, tidak tahu meminta maaf malah lokek dengan senyuman.

Sedar atau tidak, masyarakat telah mengajar mereka bahawa penampilan lebih penting dari penghayatan lalu akibatnya ialah pengabaian terhadap akhlak. Akhlak telah disalahtafsir sebagai pakaian (tudung) semata-mata.

Semua ini mengundang pandangan sinis dari bukan Islam terhadap Islam menyebabkan mereka tidak tertarik langsung kepada agama kita. Oleh itu, apabila ada mubaligh Kristian yang lemah lembut bicaranya, sopan santun sifatnya mendekati mereka, maka mereka bagai dibawa ke dunia baru.

Apakah kita asyik menceritakan soal halal haram dan hukum hakam, mencari kesalahan pihak lain tidak mematuhi peraturan islam tanpa kita sedari ramai orang Islam yang masih tidak mengenali Allah.

Buktinya lihat apakah program yang dianjur dan dijamu saban hari di media massa dan media eletronik mengisi masa anak-anak muda kini yang kekosongan ilmu mengenal Allah.

KARPET KUNING

0
sumber :-

KARPET KUNING


Bencana 15 ramadhan 2012... adakah benar?

Posted: 14 Aug 2011 08:17 PM PDT


Berdasarkan hadis dan kajian ulamak tahun 2012 berkemungkinan besar berlaku bencana alam yang megakibatkan banyak penduduk dunia kehilangan nyawa dan harta benda.Wabak penyakit banyak menular. Generasi manusia akan susut. Beliau menambah lagi kenyataan bahawa peristiwa 2012 itu adalah jangkaan tetapi tidak mustahil berlaku lebih awal. Nasihatnya supaya hidupkan zikir dalam diri masing-masing bermula sekarang. Sama ada percaya atau tidak terpulang pada diri masing-masing.

Hadis

1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi berkenaani huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan di bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, mengenai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar di langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika beritahupada 21-12-2012 planet X akan lintas ke bumi )Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita lihat hadis nabi kat bawah ni dankenyataan pasal huru hara 2012.

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...".
Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?"
Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan munculsuara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, paragadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kamu telahmelaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kamu ke dalam rumah kamu, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kamu, sumbatlah telinga kamu. Jikakalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah:"Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", kerana barangsiapa melakukanhal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Kajian NASA

Untuk pengetahuan smua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet x(olehNASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600tahun. planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planetjupiter( musytari). dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberikesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub2 ke kedudukan terbalik( polar shifting) yang dijangkakan o NASA. bulan mei 2009 planet ini telah jelas kelihatan oleh semua pnduduk bumi..

Mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu di antara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit kelihatan. AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara dibanjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahunkerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di norway misalnya mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana.

Jawapan: Hadith ini tidak sahih dan tidak boleh dijadikan hujjah.

Hadith ini terdapat dalam kitab al-lali' al-masnuah fil ahadith al-maudhuah oleh Imam Suyuti, dalam bab al-fitan, sanadnya hanya daripada Abdullah b. Masud shj, hadis ini adalah hadith maudhu' menurut al-zahabi. Matannya begitu pelik gharib, tak boleh berhujah. Wallahualam.
Dr. Mohd Fauzi Mohd Amin (Ahli Panel Majlis Ulama ISMA)
MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Artis : Lisdawati jual songkok 3 jengkal

Posted: 14 Aug 2011 09:30 PM PDT

Lisdawati jual songkok 5 inci

PETALING JAYA: Jika kebanyakan artis mengambil peluang untuk berniaga pelbagai jenis kuih-muih, tudung atau pakaian bersempena bulan Ramadan ini, pelakon Lisdawati, 32, atau sebenarnya Nisdawati Nazarudin pula memilih untuk menjual songkok tinggi.

Kata aktres yang mesra disapa Lis ini, sebelum bergelar artis, dia sememangnya terlibat secara langsung dengan perniagaan keluarganya di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur pada setiap kali Ramadan.

Namun, ia terpaksa diketepikan selepas terbabit dalam bidang seni ekoran kesibukan jadual kerjanya.

"Sebenarnya, minat terhadap perniagaan memang sudah ada dalam diri sejak dulu lagi. Sebelum menjadi artis, saya membantu perniagaan keluarga yang menjual baju Melayu dan songkok pada setiap bulan Ramadan.

"Sejak terlibat dalam seni, saya tidak dapat teruskan kerana sudah sibuk dengan komitmen baru namun minat itu tidak pernah hilang. Sebab itu, saya memutuskan untuk menjual songkok tinggi kali ini," katanya kepada mStar Online, Ahad.

Bercerita lanjut, Lis berkata, songkok tinggi yang ditempah daripada pakciknya itu berbeza daripada kebanyakan songkok tinggi yang sedia ada kerana ukuran ketinggiannya iaitu 5 inci jarang ditemui di pasaran.

"Songkok ini saya tempah khas daripada pakcik saya yang menjalankan perniagaan songkok di Ipoh, Perak. Songkok tinggi ini istimewa dan berbeza kerana pada kebiasaannya ukuran songkok tinggi di pasaran adalah 4 atau 6 inci.

"Selain itu ia juga diperbuat daripada baldu yang berkualiti tinggi. Saya simpan stok ini di rumah saja dan tidak perlu bimbang untuk mencari tapak atau kedai," katanya.

Sebagai permulaan, Lis menawarkan 500 unit songkok yang bersaiz 21 hingga 23 1/2 dengan harga RM69 seunit. Bagi yang berminat boleh menghubungi Muna di talian 013-2223939 untuk tempahan.

Menyelak perkembangan kerjayanya, Lis yang baru pulang daripada mengerjakan umrah bersama suaminya aktor Fauzi Nawawi pada minggu lalu berkata, dia mungkin akan menghabiskan waktunya di rumah bersama keluarga saja memandangkan pembantu rumahnya baru saja berhenti secara mengejut.

"Selepas pulang dari umrah minggu lalu, belum ada sebarang tawaran lakonan. Mungkin saya akan duduk di rumah dan menguruskan keluarga saja sepanjang Ramadan ini kerana kebetulan pula, pembantu rumah saya baru berhenti secara mengejut," kongsinya

Ular tedung selar 6.7 meter bersahabat dengan Siti Rodziah 17

Posted: 14 Aug 2011 04:46 PM PDT

KUALA KRAI: Seorang pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar di sini, boleh disifatkan lain daripada yang lain apabila 'bersahabat' dengan ular tedung selar sepanjang 6.7 meter berusia 28 tahun digelar 'Abang Joe'.

Siti Rodziah Mohd Khair, 17, Kampung Kenor, di sini berkata, dia menjadikan ular tedung selar dipelihara penangkap ular, Mohd Hamdan Mahadi, 25, sebagai teman sejak tiga bulan lalu selepas menonton satu persembahan ular oleh Mohd Hamdan di Kuala Krai.

Katanya, ketika menonton persembahan itu, bapa tirinya, Abd Rahim Jaafar, 36, mencabarnya mencium ular berkenaan.

"Saya memang sukakan aktiviti lasak dan saya terus menyahut cabaran yang diberikan.

"Pada mulanya perasaan takut menguasai diri kerana tidak pernah berdepan dengan reptilia berbisa, tetapi dengan tunjuk ajar daripada Hamdan, saya berjaya mencium ular berkenaan," katanya.

Menurut Siti Rodziah, selepas persembahan itu Mohd Hamdan bertanya kepadanya sama ada mahu belajar bermain ular dan dia memberikan persetujuan selepas mendapat kebenaran daripada bapa tirinya.

"Pada malam itu juga, saya ditemani ayah dan Mohd Hamdan memulakan latihan pertama di padang Sekolah Menengah Vokasional Kuala Krai.

"Sejak daripada itu, saya tidak ada masalah untuk memegang, malah mencium ular tedung selar dan saya mula mengikuti setiap persembahan yang dibuat Mohd Hamdan. Saya juga sering mengikut Mohd Hamdan menangkap ular jika menerima laporan daripada penduduk walaupun terpaksa bangun daripada tidur pada jam 3 pagi," katanya.

Anak sulung daripada tiga beradik itu berkata, antara pengalaman tidak dapat dilupakan ialah terpaksa ditahan di wad selama tiga hari selepas dipatuk ular kapak.

Katanya, kejadian berlaku apabila dia cuba menangkap reptilia berkenaan selepas ada penduduk melaporkan reptilia itu masuk ke dalam rumahnya.

"Bagaimanapun, nasib tidak menyebelahi saya apabila reptilia itu mematuk tangan saya, tetapi saya segera minum air masak bagi menawarkan bisa ular sebelum dihantar ke Hospital Kuala Krai untuk mendapatkan rawatan lanjut," katanya. Menurut Siti Rodziah, dia merancang untuk membuat pertunjukan solo tidur bersama ular berbisa di Johor pada Oktober nanti selepas ada individu yang sanggup menanggung kos perbelanjaan untuk pertunjukan itu.

"Memandangkan kini saya aktif membuat persembahan bersama Hamdan sehingga ke luar Kelantan, ada individu yang bersetuju untuk menanggung kos bagi membolehkan saya membuat persembahan solo dengan tidur bersama ular berbisa.

"Jika tiada halangan, pertunjukan itu akan diadakan di Johor pada Oktober nanti dan saya akan mencuba mencipta rekod baru dalam Malaysia Book of Records," katanya. -MyMETRO

Strategi PRU 13: Pakatan Rakyat sasar hubungan Najib-Muhyiddin

Posted: 14 Aug 2011 04:02 PM PDT

Gabungan pembangkang Pakatan Rakyat kini mensasarkan untuk meretakkan hubungan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dengan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Strategi terbaharu PR ini mengeksploit spekulasi sikap dingin Muhyiddin terhadap gagasan 1 Malaysia yang berbau liberal dan pendirian lebih tegas timbalan perdana menteri itu terhadap kepentingan Melayu.

Isu Melayu dan hubungan antara kaum menjadi isu paling sukar dihadapi Najib sejak menjadi perdana menteri, sehingga mendorongnya membawa gagasan 1 Malaysia yang bertema inklusif dan liberal.

Muhyiddin dinilai sebagai lebih mengutamakan kepentingan Melayu dan sering cuba dikemukakan pembangkang sebagai bertentangan dengan gagasan Najib.

Bacaan yang melihat Muhyiddin mencabar Najib bermula sejak awal tempoh kepimpinan kedua-dua pemimpin itu mengambil alih pentadbiran kerajaan pusat.

Muhyiddin dilihat boleh mencabar Najib berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-13, sekiranya majoriti dua pertiga tidak dapat diperolehi oleh Barisan Nasional, sebab sama yang membawa kepada pengunduran Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai perdana menteri.

Alasan itu walau bagaimanapun dilihat tidak cukup kuat untuk mendorong perubahan kepimpinan tertinggi pemerintah, ekoran realiti politik terkini yang semakin mencabar.

Kedudukan Muhyiddin sebagai nombor dua juga dilihat dipilih berdasarkan antaranya kedudukan pengaruh dan usia supaya tidak mempunyai kekuatan cukup untuk mencabar Najib.

Muhyiddin tidak datang daripada keluarga berpengaruh dan lebih berusia berbanding Najib, kualiti yang menyukarkan sebarang usaha untuk mencabar kedudukan orang nombor satu.

Dalam sejarah Umno, Muhyiddin juga tidak mempunyai sokongan kuat seperti dua pencabar utama sebelum ini; Tengku Razaleigh Hamzah dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, dua tokoh yang boleh dijadikan rujukan untuk mengukur kekuatan dalam parti.

Kedua-dua Razaleigh dan Anwar tewas dalam usaha mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad semasa menjadi presiden Umno dan perdana menteri.

Muhyiddin dilihat mendapat sokongan Mahathir untuk mempercepatkan pengunduran Abdullah selepas Pilihan Raya Umum ke-12, untuk membuka ruang kepada Najib menjadi perdana menteri.

Terkini, Muhyiddin disebut-sebut untuk mencabar Najib ekoran masalah dihadapi perdana menteri termasuk peranan isterinya, Datin Sri Rosmah Mansor, yang didakwa berperanan besar dalam banyak hal melibatkan pentadbiran kerajaan pusat hingga hal keluarga yang mempunyai implikasi politik, iaitu perkahwinan anaknya dengan anak elit Kazakhstan.

Mahathir dalam tulisan di blognya menafikan keretakan Najib dengan Muhyiddin dan mendakwanya sebagai permainan pembangkang untuk melemahkan Umno menjelang pilihan raya umum.

Najib didakwa pembangkang sebagai liabiliti kepada pemerintah ekoran pelbagai isu tersebut. Walau bagaimanapun, Najib tetap merupakan individu yang paling mendapat perhatian dalam kerajaan BN - termasuk melalui media popular - dan mempunyai kedudukan elit yang membantu mengukuhkan kedudukan kuasanya.

Umno kebelakangan ini berdepan pelbagai isu melibatkan kepentingan Melayu, terbaharu pertukaran saham Penerbangan Malaysia dengan pemilik Air Asia yang dikritik ramai penyokong kerajaan sebagai merugikan dan menghakis pegangan Melayu.

Pelbagai isu seperti itu menghangatkan lagi perdebatan dan perbezaan pendapat melibatkan Najib dan penyokong kuat kepentingan Melayu yang dilihat menjadikan Muhyiddin sebagai pemimpin - Siasah Daily

Pemimpin Pakatan halang MBPJ sita gereja Methodist

Posted: 14 Aug 2011 06:57 AM PDT

 Teresa Kok, Ronnie Liu, Elizabeth Wong .....

PETALING JAYA: Pro-Umno blogger Papa Gomo has claimed that Pakatan Rakyat leaders had interfered to stop Petaling Jaya City Council's (MBPJ) shutting down the Damansara Utama Methodist Church (DUMC) last Thursday.

The seizure operation was supposed to be conducted by MBPJ's security and enforcement division.

DUMC has been in the limelight since Aug 3 when Selangor religious department (JAIS) interrupted a dinner held at the church following allegations that efforts to proselytize the Christian faith to Muslims were under way.

Papa Gomo's claim was substantiated with a report purportedly from MBPJ's enforcement and security division on its operation to seize the hall. - SETERUSNYA

Dua Tahun Dibiayai Gereja – Pengakuan Bekas Paderi Melayu

Posted: 14 Aug 2011 03:34 AM PDT

SEREMBAN: "Jauh di sudut hati, saya tahu masih Islam, namun keadaan memaksa saya membawa keluarga ke rumah perlindungan itu sebelum dibaptiskan dan dilatih menjadi paderi Melayu," kata bekas penagih hanya mahu dikenali sebagai Mohamad yang pernah dikristiankan, namun insaf selepas diselamatkan Jabatan Mufti Negeri Sembilan.

Beliau yang kini berusia 38 tahun tinggal dua tahun bersama isteri dan tiga anak berusia satu hingga 13 tahun di rumah perlindungan Kristian di negeri ini, ketika hidupnya kucar-kacir selepas dibebaskan dari penjara kerana kesalahan dadah.

Mohamad mendakwa terpaksa membawa keluarga lari dari kampung di Perak kerana bekas sahabat yang bertugas dengan pasukan keselamatan menganiayai isterinya ketika di penjara dan selepas dia dibebaskan.

"Ketika bergelut dengan ketagihan, tidak diterima masyarakat, tiada kerja dan terdesak membawa isteri jauh dari tempat itu, kami terpaksa menerima tawaran rumah perlindungan itu," katanya di sini semalam.

Mohamad yang diberi nama Kristian di rumah itu berkata, dia berjaya mengatasi ketagihan selepas empat bulan dengan bantuan kaunseling dan rawatan kerohanian oleh paderi.

Katanya, mereka dipisahkan daripada kehidupan luar dengan rutin harian hanya membantu menguruskan rumah berkenaan dan waktu selebihnya digunakan mengkaji kitab Kristian.

Dia mendakwa diberi elaun tetap RM500 sebulan, manakala isterinya (RM300) dan anaknya berusia 13 tahun yang juga pelajar kitab Injil terbaik di rumah perlindungan itu (RM100).

Katanya, kehidupan keluarganya disusun seperti orang Kristian alim dan dilarang mengambil minuman keras serta melakukan perkara dianggap berdosa dalam agama itu.

Dia berkata, walaupun hati kecilnya masih mengingati Allah, keadaan hidup yang disogokkan dengan ajaran Kristian sepanjang masa akhirnya memesongkan akidahnya sebelum menyerahkan diri menjadi murtad.

"Saya sering memberontak kerana tidak mahu terus murtad sebelum melarikan diri dan berjanji kepada anak isteri untuk membawa mereka keluar.

"Selepas itu ekoran tekanan, saya kembali menagih sebelum menyerah diri kepada polis. Ketika di penjara, saya meminta tolong selamatkan akidah saya dan keluarga," katanya.

Februari lalu Jabatan Mufti Negeri Sembilan berunding dengan pengurusan rumah perlindungan itu sebelum Mohamad dan keluarga dibantu untuk memulakan hidup sebagai Muslim – Berita Harian

DUNIA : Yang mana satu nak pilih?

Posted: 14 Aug 2011 02:35 AM PDTPelakon veteran Bollywood Shammi Kapoor meninggal dunia

Posted: 14 Aug 2011 12:53 AM PDT

Veteran Bollywood actor Shammi Kapoor has died in the western Indian city of Mumbai (Bombay) at the age of 79.

Kapoor had been suffering for some time from kidney disease and had been admitted to hospital last week.

He belonged to a famous family of filmmakers and actors, and was a prominent star in 1950s and 1960s.

One of the most popular actors of his generation, Kapoor starred in hits like Junglee, An Evening in Paris, Chinatown and Kashmir Ki Kali. -- MORE

Awang Selamat pula minta Koh Tsu Koon 'belah' ,,,

Posted: 14 Aug 2011 12:42 AM PDT

KUALA LUMPUR, 14 Ogos — Mingguan Malaysia, akhbar milik Umno menggesa Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon agar menerima "mesej yang jelas" daripada gelombang kritikan terhadap beliau agar memberi laluan kepada kepimpinan baru menerajui parti itu.

"Tolonglah faham," kata Mingguan Malaysia menerusi ruangan Bisik-Bisik Mingguan Awang Selamat hari ini.

Awang Selamat menulis bahawa Koh (gambar) tampil menjawab kritikan kelmarin tetapi penjelasan beliau tidak meyakinkan sambil menyerlahkan sindrom penafian.

Ia seterusnya meminta Koh agar tidak selalu "menyalahkan orang lain atas kegagalan sendiri."

Sejak kebelakangan ini, Koh menjadi sasaran beberapa pihak termasuk bekas naib presiden Gerakan Huan Cheng Guan, Presiden Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang Tan Sri Tan Kok Ping dan Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim yang berpandangan Gerakan perlu merombak semula kepimpinan parti jika mahu memastikan Pulau Pinang kembali ke tangan BN pada pilihan raya umum akan datang.

Masing-masing juga berpandangan pemimpin Gerakan sedia ada sudah tidak relevan selain tidak melakukan apa-apa perubahan sepanjang meneraju parti itu.

Dalam reaksinya kelmarin, Koh membidas tindakan sesetengah pihak yang mempertikaikan kewibawaannya memimpin parti itu dan keupayaannya merampas semula Pulau Pinang pada pilihan raya umum akan datang.

Sebaliknya kata Koh, 'serangan' terhadap kepimpinan beliau itu didalangi pihak tertentu yang cuba mensabotaj Gerakan dan juga Barisan Nasional (BN) dalam usaha parti menawan semula Pulau Pinang daripada Pakatan Rakyat.

Koh juga Pengerusi BN Pulau Pinang.

"Kita tahu siapa jadi dalang kerana siapa makan cabai dia akan terasa pedasnya. Saya tidak akan cakap apa-apa, biar tok dalang muncul sendiri jika dia mahu... apa yang penting kita tahu siapa di sebalik semua ini," katanya.

Koh berkata dakwaan individu berkenaan tidak munasabah memandangkan sepanjang 18 tahun beliau meneraju Pulau Pinang sebagai ketua menteri, pembangunan dan kemajuan negeri itu meningkat daripada semua segi.

Dalam ruangannya, Awang Selamat juga berkata dia tidak terkejut apabila Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng iaitu bekas pemimpin Gerakan dan PKR, melemparkan kritikan secara terbuka terhadap Koh Tsu Koon baru-baru ini.

"Apa yang disuarakan oleh Tee Beng sebenarnya dikongsi oleh banyak p
ihak terutama di Pulau Pinang. Menurut Tee Beng, selagi Gerakan dipimpin oleh (Koh) Tsu Koon, selagi itulah peluang BN untuk menawan kembali Pulau Pinang daripada pembangkang, amat tipis.

"Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang dan beberapa pemimpin termasuk Huan Cheng Guan turut membidas Tsu Koon. Ada yang merasakan perlunya kepimpinan parti itu dirombak dengan mendapat teraju baru. Awang setuju," katanya.


Awang Selamat menambah selepas pilihan raya umum 2008, Gerakan seakan lumpuh dan hilang arah dan tidak kelihatan tanda-tanda untuk kebangkitan.

"Ia berkait rapat dengan soal kepimpinan. Pemimpin bukan sahaja diuji ketika berada di puncak kuasa dan semasa situasi tenang.

"Ujian terbaik untuk menilai seseorang pemimpin ialah kemampuan untuk bangkit dan menempuh detik getir," kata Awang Selamat sambil menambah, "setakat ini, Awang tidak nampak keghairahan dan keyakinan Tsu Koon untuk membawa kebangkitan."

Sebaliknya kata Awang Selamat, yYang beliau lebih ghairah, menurut ramai pemerhati, ialah untuk memastikan wajahnya terselit bersama pemimpin negara bagi tujuan publisiti media.

"Dalam kaitan ini, nampaknya jawatan menteri Kabinet yang diberikan kepada beliau (di sebalik kekalahan terburuk Gerakan), bagaikan sia-sia.

"Tsu Koon patut sedar, jawatan itu bukan sekadar untuk disandang suka-suka. Ia adalah untuk memberi kekuatan dan motivasi kepada Gerakan bagi merampas Pulau Pinang," kata Awang Selamat lagi.

Awang Selamat juga berkata, apakah Koh yang kini merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri seakan rela DAP terus memerintah Pulau Pinang.

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


AKU MAHU `BAKAR' EZAM SESUMPAH

Posted: 14 Aug 2011 12:19 PM PDT

Dulu kutuk, kini `melutut' minta makan...

Oleh: WFAUZDIN NS

APA masalah dengan engkau ni Ezam? Hari ni nafikan mahu bakar Malaysiakini dan Malaysia Insider cuma `simbolik' saja katanya. Jika simbolik, aku pun mahu beritahu Ezam bahawa aku juga mahu `membakar'nya sampai hangus. Sebab apa? Sebabnya Ezam sesumpah telah membakar jiwa rakyat yang menolak rasuah dan fitnah di dalam Umno parti `sembahan Ezam'.

Beginikah rupanya kejantanan Ezam setelah mengkhianat rakyat kerana keluar dari saf perjuangan rakyat menentang kezaliman dan rasuah Umno? Di mana suara rasuah Ezam seperti yang beliau janjikan sewaktu menubuhkan Gerak dan setelah keluar dari Gerak? Cukupkah dengan hanya menerbitkan satu buku yang tidak laku berkaitan rasuah maka Ezam sesumpah benar-benar menunaikan janjinya untuk membebaskan Umno sekutu Apco dari rasuah?

Poorahhh...Ezam. Hari ini sudah bertukar nada, menjadi pengampu berebut-rebut bersama Zul Kulim `firaun besar' dan Zahrain katak. Begitu marahnya Ezam sesumpah kepada Malaysiakini dan Malaysian Insider yang seringkali mendedahkan keburukan Umno. Media internet ini jauh lebih berwibawa dari Utusan Meloya dan TV 3 suku yang ber`standard' jamban itu.

Ezam sesumpah `bersumpah' untuk membakar kedua-dua media yang berani tersebut. Sudah naik jemu dan mahu termuntah rasanya bila Ezam sesumpah menyalak untuk `bersumpah' yang entah yang ke berapa ribu sumpahnya. Apa yang beliau tidak bersumpah adalah tentang hak peneroka Felda iaitu Peneroka Melayu yang sering tertipu oleh Felda. Di mana suara Ezam sesumpah di dalam hal ini. Ketika wang KWSP dipinjam oleh Felda yang bukan pencarum KWSP sebanyak RM 6 Bilion itu, suara Ezam sesumpah tenggelam di bawah ketiak `bik mama'.

Nampaknya semakin jauh sesatnya mamat sekor ni. Maka, aku pun mahu `membakar' Ezam sehingga hangus mengalahkan Gobalakrishnan. Kononnya Malaysiakini dan Malaysian Insider membakar hati umat Islam. Umat Islam yang mana satu terbakar, Ezam? Hanya umat Islam yang jahil dan dungu saja merasa diri masing-masing terbakar. Persetankan Ezam. /wfauzdin.blogspot.com

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Isu gereja: Kembali kepada sirah Nabi

Posted: 14 Aug 2011 09:16 PM PDT

Apabila tercetusnya isu siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap penganjuran program di Damansara Utama Methodist Church, tidak semena-mena media arus perdana bertindak memaparkan berita dengan tujuan untuk melonjakkan UMNO menjadi juara mempertahankan Islam, seolah-olah memang benarlah UMNO adalah sebuah parti gagah perkasa yang mempertahankan Islam.
Perlu diketahui bahawa pertembungan agama untuk mencari penganut bukan perkara baru, kerana ianya berlaku sejak dari zaman Nabi Adam sehinggalah tamatnya ajal dunia ini. Umat Islam yang beriman bahawa mereka adalah penganut  agama para rasul yang berakhir dengan Nabi Muhammad S.A.W. wajib mempertahankan agama mereka dan menyebarkannya kepada seluruh manusia. Namun dilarang melakukan paksaan, kerana Islam itu bukan sahaja ucapan secara lisan, ianya hendaklah disertakan dengan iman dan dinyatakan dengan amalan yang ikhlas.
Read More / Baca Lagi >>

Warga asing: Jual kerakyatan untuk kekal kuasa

Posted: 14 Aug 2011 09:13 PM PDT


KUALA LUMPUR, 15 Ogos: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menggesa pihak kerajaan meneliti semula prosedur mengeluarkan sijil kerakyatan kepada warga asing yang kini mereka berada di Malaysia sudah mencecah jutaan orang.
Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, maklumat yang dikeluarkan amat mengejutkan iaitu seramai lebih 29,000 orang warga asing telah dilulus kerakyatan dalam tempoh 3 tahun yang lalu.
"Sementara bagi mereka yang telah didapati layak untuk mendapat kad warga negara di Malaysia, kami berpendapat sangat perlu proses melulus permohonan diteliti agar ia memberi manfaat kepada negara dari segi sosioekonomi dan pembangunan dalam jangka pendek mahupun jangka panjang," ujarnya dalam satu kenyataan.
Read More / Baca Lagi >>

Umno, DEB dan Melayu Tanjung

Posted: 14 Aug 2011 09:11 PM PDT

BARU-BARU ini Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) menggesa masyarakat Melayu di negeri itu supaya mengukuhkan sokongan kepada BN agar gabungan Umno, Gerakan, MCA dan MIC negeri itu dapat kembali berkuasa di negeri itu bagi "mempertahankan hak orang Melayu yang dipinggirkan oleh kerajaan negeri pimpinan DAP sekarang".
Presidennya, Rahmad Isahak berkata pemimpin Melayu yang berada dalam kerajaan negeri sekarang ini terlalu takut untuk memperjuangkan hak orang Melayu.
"Terdapat dua orang pemimpin Melayu dalam exco kerajaan negeri tetapi mereka gagal membantu orang Melayu kerana terlalu sibuk bermain politik," katanya pada sidang akhbar di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Apaaaa.... Najib Dah Murtad...????

Posted: 14 Aug 2011 09:02 PM PDT

Gua dan beberapa orang blogger Pakatan Rakyat baru2 ini mendapat maklumat dari Blogger berbayar umPORno bahawa diorang diminta oleh pimpinan atasan untuk memainkan isu yang boleh memburukkan imej Pakatan Rakyat terutamanya DAP.

Katanya (blogger umPORno), nak tak nak... duit dah ambil terpaksalah buat cerita berdasarkan input yang diberikan dengan olahan masing2.... perghhhh.. jahat sungguh permainan puak2 umPORno laknat nih....

Isu yang perlu di mainkan adalah berkaitan perkauman dan agama, nampaknya Blogger Anak Sungai Derhaka telah mendedahkan maklumat tersebut terlebih dahulu. Takpa bro... kita belasah diorang sekor persekor... apa diorang ingat rakyat malaysia dengan sewenangnya boleh di perbodohkan.... Bodoh sungguh pimpinan umPORno nih..... terima kasih Ronald Reagan kerana perkenalkan internet... muakakakaaaa....

Lu orang boleh baca di sini Blog ASD, gua malas hak menaip panjang2... letih aarrr... melayan kerenah mehnah puak2 penchachai nih.... lagipun gua tak berbayar macam puak2 tuuuu... kah...kah...kah....
Read More / Baca Lagi >>

Gay Bermaharajalela di Malaysia..

Posted: 14 Aug 2011 08:59 PM PDT

Cadangan paderi gay rakyat Malaysia, Pastor Ou Yang Wen Feng, untuk mengahwini 'kekasih' sejenisnya di negara ini, menunjukkan bahawa fahaman liberal yang didokong segelintir pihak semakin menular di Malaysia. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata walaupun tindakan itu kononnya dibuat atas dasar kebebasan hak asasi, ia satu kebebasan melampau dan boleh menjurus kepada gejala sosial lebih teruk pada masa akan datang.
"Dalam peraturan undang-undang sivil kita, berkahwin sama sejenis memang tidak dibenarkan. Sebab dalam undang-undang negara kita, lelaki mesti berkahwin dengan perempuan. Tidak boleh lelaki dengan lelaki, perempuan dan perempuan.
"Saya melihat (perkara) ini menunjukkan semakin menularnya fahaman liberal. Ia semakin berkembang di Malaysia dan fahaman liberal ini amat dibimbangi," katanya kepada pemberita selepas majlis pecah tanah surau baru Al-Hijrah di Lembah Pantai, dekat sini, Ahad.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Catching up with Hata Wahari

Posted: 14 Aug 2011 08:56 PM PDT

SILA TANYA DIA INI ...APA ITU PERKOSA..!!!

Posted: 14 Aug 2011 08:54 PM PDTnota:
apakah pandangan
sami velu dalam hal ini
apakah sami veloo setuju
kah kah kah
PERKASA AMBIL ALIH TUGAS PAS - meloya

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) hari ini secara rasmi mengumumkan mengambil alih tugas Pas untuk menjadi benteng mempertahankan kesucian agama Islam.

Ibrahim Ali berkata, keputusan tersebut terpaksa dibuat walaupun badan itu bukan pertubuhan politik kerana Pas yang selama ini mendakwa parti Islam dan pernah bercita-cita mahu menubuhkan negara Islam, gagal berbuat demikian.
Read More / Baca Lagi >>

Merapat Jurang Realiti 1

Posted: 14 Aug 2011 08:52 PM PDT

Oleh:MSK
Tahun 1986 merupakan United Nation's International Year of Peace. (Tahun Keamanan Antarabangsa). Pada tahun tersebut, aku berada di Bangladesh dan berkhidmat dengan sebuah NGO disana yang dikenali sebagai Gono Unayan Prochesta (GUP). Dalam bahasa Melayunya boleh la dipanggil Inisiatif Pembangunan Rakyat.
GUP diasaskan oleh sekumpulan aktivis masyarakat yang menentang Presiden Hossein Mohamad Ershad pada masa itu yang cukup terkenal dengan rasuah. Aku dapat peluang untuk berkhidmat dengan GUP melalui Naserudden Ahmed, seorang bekas aktivis pelajar yang disingkir dari University Dhaka yang aku jumpa semasa satu program di University Thammasat, Bangkok.
Read More / Baca Lagi >>

Pada 'perkasa': boleh belahlah......pada si-kambing umnGoK: semacam perli kat boss hang aje.....

Posted: 14 Aug 2011 08:47 PM PDT

Perkasa mahu ambil alih peranan PAS?

Habaq kat Encik Berahinnng dan kuda-kuda tungganganya......boleh jalanlah atau boleh belahlah atau payyyyyrrraaahhh.

si-kambing umnGoK kat PAS sudah dayus.

Berat tu.

Kalau si-kambing umnGoK tu ambilkira makna kamus Dewan Bahasa.....ia membawa makna hina dan keji.....tapi kalau diambilkira makna dalam Islam, dayus selalunya dikaitkan dengan neraka......sebagai contoh kalau si suami membiarkan isteri serta anak-anaknya tidak menutup aurat dan bergaul bebas dengan lalaki bukan mahram sementelah lagi bersentuh-sentuhan seperti berjabat-tangan sementelah lagi jika berpeluk-pelukan......aduhai.....
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu Upah Queen Elizabeth RM50.00 Untuk Pakai Baju Kuning...Huhu!!

Posted: 14 Aug 2011 08:46 PM PDT


Rais dakwa peserta BERSIH 2.0 diupah RM50
Ogos 14, 11 9:07am

Ada peserta diupah RM50 seorang untuk memakai baju kuning dan menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu, dakwa Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim.

Beliau berkata selain itu, mereka juga diberi makan dan perkara tersebut didedahkan dalam satu laporan yang dikeluarkan kementerian berkenaan.

"Ini jelas membuktikan upah politik itu berlaku dalam tindakan dan tindak-tanduk pemakai baju kuning atau pemimpin-pemimpin mereka," katanya pada majlis berbuka puasa di Felda Lui Timur semalam.

Rais berkata bukan semua peserta perhimpunan itu mempunyai matlamat yang jelas, kecuali sebahagian dengan matlamat politik sendiri.

Rusuhan di UK dan perhimpunan aman Bersih

Posted: 14 Aug 2011 08:44 PM PDT

Oleh Muhammad Zir

15 OGOS – Menyamakan rusuhan di United Kingdom baru-baru ini dengan perhimpunan aman Bersih 2.0 merupakan satu tindakan yang amat dangkal dan menyimpang dari konsep sebenar demokrasi.
Apa yang berlaku di UK itu pada hakikatnya bermula apabila polis telah menembak mati seorang berketurunan kulit hitam kerana disyaki terlibat dengan sindiket mengedar dadah. Segelintir penduduk tempatan membantah tindakan polis.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Dan BN Pembela Islam?

Posted: 14 Aug 2011 08:42 PM PDT

"Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan." - Datuk Seri Najib Tun Razak, 20 April 1983, dalam temubualnya dengan para wartawan.

"Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam" - Tun Dr. Mahathir, 14 Ogos 1994 dalam ucapannya di Pasir Mas Kelantan.

"Pada pendapat saya, undang-undang Islam tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia sekarang. Lebih baiklah undang-undang yang ada dikekalkan." - Sulaiman Daud, 20 Ogos 1993, dalam temubualnya dengan media massa.

"Al-Quran perlu ditafsirkan semula untuk disesuaikan dengan keadaan masa kini." - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Ogos 1994, dalam ucapannya di Pasir Mas.

"Kerja yang paling sesuai bagi Tok Guru (ulama') ialah mengajar, bukan mentadbir." - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Ogos 1994, dalam ucapannya di Pasir Mas, Kelantan. Read More / Baca Lagi >>

Kenali pejuang Islam palsu di Malaysia

Posted: 14 Aug 2011 08:39 PM PDT

Ayat ke-44
اتأمرون الناس بالبر و تنسون انفسکم و انتم تتلون الکتب افلا تعقلون
Artinya:
Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebaikan, sedang kamu melupakan dirimu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab ?Tidakkah kamu berakal?Akhir-akhir ini muncul ramai yang begitu bersemangat di hadapan media massa arus perdana. Bersemangat seolah-olah mereka mempertahankan kesucian Islam. Bersemangat seolah-olah mereka mempertahankan aqidah umat Islam. 
Read More / Baca Lagi >>

Kes Tajuddin: DAP mahu SC bertindak ke atas GLC

Posted: 14 Aug 2011 08:33 PM PDT


KUALA LUMPUR, 15 Ogos - DAP hari ini menggesa Suruhanjaya Sekuriti (SC) bertindak terhadap syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang telah diarah agar menggugurkan kes saman berbilion ringgit ke atas Tan Sri Tajuddin Ramli memandangkan telah gagal mendedahkan butiran perkembangan tuntutan pihaknya ke atas bekas pengerusi eksekutif Malaysian Airlines (MAS) itu.
Setiausaha Publisitinya Tony Pua berkata, arahan Putrajaya supaya menarik balik tuntutan mereka seharusnya telah didedahkan dengan segera kepada Bursa Malaysia memandangkan tuntutan saman dan kes saman balas melibatkan berbilion ringgit.
"Lembaga Pengarah syarikat-syarikat ini seharusnya dengan segera menyatakan pendirian mereka berikutan surat daripada (Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri) Nazri (Aziz) bagi membolehkan para pelabur khususnya pemegang saham minoriti mempertimbangkan opsyen pelaburan mereka," kata Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara ini dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

There are options available to save Chinatown

Posted: 14 Aug 2011 08:28 PM PDT

The proposed MRT line need not necessarily run under Jalan Sultan/Petaling Street as there are other alternate routes available, says Moaz Yusuf Ahmad.

By Moaz Yusuf Ahmad

The members of The Association for the Improvement of Mass-Transit (Transit) have been following the MRT proposal since it was mooted (in fact even earlier than that).
One of our biggest complaints about public transport projects is that we have public displays, not public consultation.
In the case of the MRT project (or any other railway) must follow certain "fixed points" (many of which are also put in place without public consultation) and the operator is only required to share the "optimal" alignment with the public.
Read More / Baca Lagi >>

Strategi PRU 13: Pakatan Rakyat sasar hubungan Najib-Muhyiddin

Posted: 14 Aug 2011 08:26 PM PDT

Gabungan pembangkang Pakatan Rakyat kini mensasarkan untuk meretakkan hubungan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dengan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Strategi terbaharu PR ini mengeksploit spekulasi sikap dingin Muhyiddin terhadap gagasan 1 Malaysia yang berbau liberal dan pendirian lebih tegas timbalan perdana menteri itu terhadap kepentingan Melayu. 

Isu Melayu dan hubungan antara kaum menjadi isu paling sukar dihadapi Najib sejak menjadi perdana menteri, sehingga mendorongnya membawa gagasan 1 Malaysia yang bertema inklusif dan liberal. 
Read More / Baca Lagi >>

‘Money-laundering’ probe hangs over Musa

Posted: 14 Aug 2011 08:25 PM PDT

A Sabah BN leader is of the view that the MACC is allowing 'current leaders involved in corruption' to run free.
KOTA KINABALU: The Liberal Democratic Party (LDP), a Sabah Barisan Nasional coalition component, wants the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to speed up its money-laundering investigation involving Chief Minister Musa Aman.
Lending credence that a snap general election may be announced soon, LDP deputy president Chin Su Phin said the troubling matter should be settled before Prime Minister Najib Tun Razak calls for national polls.
Chin used the recent announcement by MACC that it had launched an investigation against Sarawak Chief Minister Taib Mahmud, as the reason for making the call, although it is widely known that LDP is out of step with the Musa administration and is likely to be shunned during the horse-trading for seats in the run-up to the election.
Read More / Baca Lagi >>

Doa 40 alim sudah memadai kabulkan perjuangan Bersih?

Posted: 14 Aug 2011 08:23 PM PDT

Oleh Lanh
MENJELANG Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu, seorang rakan begitu ghairah bercerita mengenai fenomena kuning termasuklah ketika sarapan pada suatu hari di sebuah restoran mamak.
Seorang pengunjung (pemuda) tak dikenali disapanya, dan kedua-duanya terus 'ngam' bercerita mengenai tindakan pihak berkuasa ke atas mereka yang memakai kemeja-T Bersih berwarna kuning. Si rakan tadi merungut baju-T kuning di ampaian flet kediaman turut diambil pihak berkuasa. Entah benar, entah tidak dakwaannya tidaklah saya ketahui.
Read More / Baca Lagi >>

Surat terbuka kepada pengurusan Felda dari Genarasi kedua Felda..

Posted: 14 Aug 2011 08:22 PM PDT


Menyambut 1 Syawal di kampung halaman. Suasana itu sungguh menggamit perasaaan setiap insan. Walaubagaimanapun perasaan itu terpaksa dipendamkan oleh kesemua Pengurus Tanah Rancangan Felda dek kerana tugas memberi ucapan raya pada pagi 1 Syawal.
Sudahlah pengurus-pengurus ini berhempas pulas mengagihkan bantuan raya kepada para peneroka pada bulan Ramadhan, mereka juga dinafikan hak untuk meraikan 1 Syawal bersama keluarga tercinta di kampung halaman dek kerana 'tugas 10 minit' tadi.
Read More / Baca Lagi >>

Kemarahan Rakyat : Jangan sampai saya kirim air kencing pada PM

Posted: 14 Aug 2011 08:15 PM PDT


"JANGAN sampai kami kirim kencing kepada Perdana Menteri gara-gara Shafie Apdal," kata Setiausaha JKKK Kg. Cenderawasih, Kunak, Ahmad Bin Andi Mangga

yang telah menunjukkan aksi agak berani memasukkan kencingnya ke dalam botol minuman yang mempunyai gambar Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Datuk Seri Mohd Shafie Apdal. Read More / Baca Lagi >>

Dulu Khairy, kini Rosmah Mansor jahanamkan UMNO

Posted: 14 Aug 2011 08:13 PM PDT

Rosmah Mansor kini dilihat pemerhati dalaman Umno-APCO sebagai liabiliti buat
BN dalam menghadapi pilihanraya umum ke 13, dan mesti disingkirkan
secepat mungkin. Muhyiddin sedang bersiap-siap untuk menjadi Perdana Menteri
di kala teori RAHMAN bukan lagi "kiblat" Umno-APCO
 ENTAH mengapa, tiba-tiba sahaja akhbar ultras-Melayu seperti Utusan Malaysia membuat susulan isu berkaitan dakwaan pembe lian cincin berlian membabitkan Datin Seri Paduka Rosmah Mansor .

Walaupun gimiknya seakan-akan menolak isuisu itu, namun liputan itu setidak-tidaknya akan membawa suatu signal lain kepada golongan pertengahan dalam Umno.
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda PAS terus bongkar penipuan undi pos

Posted: 14 Aug 2011 08:10 PM PDT

KUALA LUMPUR, 15 Ogos: Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia melihat antara cabaran untuk melaksanakan sistem pilihanraya yang bersih dan adil di negara ini adalah dengan mereformasikan sistem pengundian pos.
Pengarahnya, Mohd Sany Hamzan berkata, ini kerana sistem sedia ada tidak memberikan keadilan kepada pihak pembangkang melainkan kepada pihak kerajaan sahaja.
"Ini kerana sistem pengundian secara pos yang melibatkan anggota tentera, polis, kakitangan SPR dan orang-orang yang dinamakan oleh SPR sebagai pengundi pos telah dikenalpasti sebagai 'undi simpanan tetap' Umno BN kerana undi pos inilah yang akan menjamin kemenangan mereka di sesebuah Dun atau Parlimen," katanya dalam satu kenyataan.
Read More / Baca Lagi >>

SPR dianggap lebih Umno dari Umno

Posted: 14 Aug 2011 08:08 PM PDT


KOTA BHARU, 15 Ogos: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang ada pada hari ini tidak mendapat kepercayaan awam, bahkan dalam tindak tanduk mereka dianggap 'lebih Umno' daripada 'Umno'.
Bahkan keadaan itu, mengikut dakwaan  Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk' Wan Abdul Rahim Abdullah (gambar) menyebabkan SPR sangat memalukan oleh kerana 'tidak mendapat kepercayaan awam'.
"Dan ini bercanggah dengan Perkara 114 (2) dalam Perlembagaan Persekutuan bahawa Yang di-Pertuan Agong hendaklah masa melantiknya itu memandang kepada mustahaknya diadakan suatu Suruhanjaya Pilihan Raya 'yang mendapat kepercayaan aswam'.
Read More / Baca Lagi >>

Jawapan SPR macam Pak Pandir

Posted: 14 Aug 2011 08:08 PM PDT


KUALA LUMPUR, 15 Ogos: PAS kesal dengan sikap lepas tangan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof baru-baru ini yang menyatakan "tiada daftar pemilih yang bersih di dunia ini" sebagai jawapan kepada pelbagai kelemahan yang dibongkar oleh PAS dalam daftar pemilih negara.

"Jawapan ini mengingatkan kita kepada kisah Pak Pandir yang menyatakan "bukan anak kita je mati, anak orang lain mati jugak.

"Kenyataan ini jelas menggambarkan sikap sebenar SPR, yang tiada niat langsung untuk memihak kepada rakyat untuk bersungguh-sungguh membersihkan daftar pemilih yang ada," bidas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam satu kenyataannya hari ini.

Setelah diasak bertubi-tubi dengan pelbagai bukti kelemahan dalam daftar pemilih negara, SPR, yang telah berkeras kepala dalam menafikan kelemahannya selama ini akhirnya terpaksa membuat pusingan U dan mengakui bahawa mereka sedar ada kelemahan dalam daftar pemilih negara.
Read More / Baca Lagi >>

Makin Goyang : Selepas dua tahun jadi PM, Najib bergerak dari ‘tengah ke kanan’

Posted: 14 Aug 2011 08:07 PM PDT


KUALA LUMPUR, 15 Ogos — Datuk Seri Najib Razak, yang menerajui tampuk kepimpinan sejak April 2009, berhadapan dengan risiko dilihat menjauhkan diri daripada pendirian sederhana atau pertengahan jika beliau gagal menunaikan inisiatif pembaharuan dan terus cuba "memuaskan" anggota sayap kanan.
Penganalisis-penganalisis mendakwa Najib (gambar) sudah mula bergerak daripada kedudukan pertengahan beliau sejak menjadi perdana menteri dan tidak begitu tegas dalam melaksanakan dasar-dasar sehingga seolah-olah menggambarkan penyandang sebelum ini, Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Kelewatan dalam pembaharuan ekonomi, kurang penekanan ke atas Model Baru Ekonomi (MBE) selain ketidakcekapan mengendalikan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu, adalah contoh Perdana Menteri didakwa kini memihak dalam memenuhi kehendak sayap kanan dan juga ahli-ahli dalam Umno sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT