Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Makna dan Tanda 9 Julai

Posted: 22 Jul 2011 05:49 PM PDT

Hishamuddin Rais   Suara Keadilan -Rabu 20 Julai  
"Untuk saya bukan 6 ribu, bukan 60 ribu atau bukan 600 ribu warga yang turun ke jalan pada 9 Julai untuk dijadikan ukuran. Untuk saya angka ini bukan persoalan. Kalau pun hanya 6 orang yang turun pada 9 Julai yang lalu – saya anggap ini adalah satu kemenangan. Kenapa saya berkata sedemikian?

Mungkin ramai yang tidak sedar. Mungkin ramai yang belum faham lagi. Apa yang terjadi pada 9 Julai dahulu ialah kita warga negara Malaysia telah melintasi Garis Takut. Garis Takut ini adalah sebahagian dari garis saikoloji yang telah dipasang apabila Malapetaka 31 Ogos dihempapkan kepada kita semua."

Dalam pensejarahan, setiap negara bangsa akan wujud satu tarikh untuk diingati dan dikongsi bersama. Warga Palestin mengingati Nakba atau Malapetaka pada 15 Mei setiap tahun. Pada tarikh ini Israel telah diwujudkan. Pada tarikh ini juga tanah-tanah warga Palestin mula di rampas oleh kaum Zionis.

Semenanjung Tanah Melayu menyambut Hari Malapetaka ialah pada 31 Ogos setiap tahun. Malapetaka menimpa Tanah Melayu ditarikh ini apabila British mengaggihkan kuasa pentabiran tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Malapetaka ini sedang sama-sama kita rasakan.

Tetapi apa sangkut pautnya Malapetaka ini dengan tarikh 9 Julai? Bukankah pada 9 Julai yang baru lepas hanyalah hari Perhimpunan Bersih? Untuk memahami 9 Julai ini saya akan bawa kembali kepada surah surah sejarah agar para pembaca yang budiman akan dapat memahami makna dan tanda tarikh dan haribulan ini.

Saya bawa kembali para pembaca ke zaman Julius Ceaser dan kerjaaan Rom. Di Utara Itali ada sebatang sungai bernama Rubicon yang airnya berlumpur merah. Sungai ini telah dijadikan garis sempadan. Kerajaan Rom telah membuat perundangan bahawa tidak ada sesiapa pun boleh melintasi Sungai Rubicon ini dengan membawa bala tentera.

Pada tahun 49 Sebelum Masehi, Julius Ceaser telah melintasi Sungai Rubicon dengan membawa satu ketumbukan bala tentera menuju ke arah kota Rom. Menyeberangi Sungai Rubicon memberi makna bahawa tidak ada lagi jalan pulang melainkan mengambil kota Rom. Tetapi 9 Julai kita dahulu lebih dari ini.

Kini biar saya bawa pula ke zaman sesudah Perang Dunia Pertama. Pada tahun-tahun 30'an kerajaan Peranchis telah mendirikan tembok-tembok pertahanan di sempadan Perachis/German. Tembok dan kubu-kubu pertahanan ini di panggil Garis Maginot – ini nama menteri pertahanan Peranchis sebelum Perang Dunia Kedua. Garis ini cukup kukuh - dengan kubu-kubu batu, tembok yang lengkap dipersenjatai dan pengkalan askar yang stratejik – di atur disepanjang Garis Maginot.

Apabila Perang Dunia Kedua pecah, Hitler telah mula menyerang Peranchis. Kubu-kubu di Garis Maginot pada awalnya kelihatan kukuh dan mustahil untuk soldadu German menerbus masuk ke Peranchis. Tetapi pada 10 Mei 1940 Garis Maginot ini ditembusi oleh soldadu Hitler. Pada 14 Jun 1940 Peranchis jatuh ke tangan Nazi. Tetapi 9 Julai kita dahulu lebih dari ini.

Biar saya bawa pula para pembaca yang budiman ke tahun 711 – di zaman kegemilangan tamadun Arab. Pada 29 April 711 Tariq ibni Ziyad panglima perang dari Moroko telah berjaya menyeberang Laut Tengah dan memasuki Semenanjung Ibera. Sesampai di pantai selatan Laut Tengah, Tariq telah membakar semua kapal-kapal yang membawa bala tenteranya.

Tariq ibni Ziyad telah menerangkan pada bala tenteranya bahawa di hadapan mereka terbentang luas negara Sepanyol yang subur dan menjanjikan untuk diambil. Di belakang mereka ialah Moroko. Tetapi mereka tidak memiliki pilihan kerana semua kapal untuk pulang telah dibakar. Hanya satu pilihan - untuk terus mara dan menawan Sepanyol. Tetapi 9 Julai dahulu lebih dari ini.

Sekarang mari kita sesama melihat kembali pensejarahan 9 Julai. Apabila Bersih mengumumkan 9 Julai sebagai Hari Perhimpunan dengan 8 Tuntutan – saya rasa tidak bagitu ramai yang ambil pot. Ada komen yang mengatakan kempen Bersih 2007 dahulu lebih baik kerana masa berkempen agak panjang. Kali ini masanya singkat. Pasti tidak ada sokongan. Ada yang mengatakan bahawa Rosmah dan Najib ini amat popular dan susah untuk digelincirkan. Ada pula yang memberi komen bahawa tunjuk perasaan ini bukan budaya kita.

Semua hujah-hujah ini menjadi hampeh apabila Mat Sabu dipilih untuk menjadi Timbalan Presiden Pas. Semua suasana politik berubah. Perubahan mendadak berlaku apabila Mat Sabu membuat kenyataan terbuka bahawa sebagai Timbalan Presiden Pas , dia akan memastikan 300,000 ahli Parti Pas turun ke jalan raya pada 9 Julai. Kenyataan Mat Sabu ini terus menaikkan berat badan Rosmah Mansor sebanyak tiga kilo.

Biar saya terangkan sejelas mungkin disini. Semua daulah yang zalim - untuk meneruskan kuasa - akan menakut-nakutkan warganya. Ini adalah teknik dan stratiji yang diguna pakai oleh semua pemerintah - raja, emperor, ratu, presiden atau perdana menteri – semua menggunakan 'takut' sebagai alat. Warga negara yang takut akan menjadi bodoh. Warga yang bodoh tidak berani bersuara. Warga yang takut dan bodoh amat senang untuk ditambat dan dijadikan kuli batak.

Apa yang telah dilakukan oleh Rosmah dan Najib ialah mengarahkan sepupunya Hishammuddin Hussein untuk menakut-nakutkan rakyat. Yang menjadi barua untuk menakut-nakutkan orang ramai ini ialah Timbalan Ketua Polis. Lihat bagaimana pada satu ketika warna kuning untuk – kasut, payung, baju – telah diistiharkan sebagai warna haram untuk dipakai. Ini contoh terbaik gerak kerja saekor barua.

Tidak cukup dengan tangkapan Polis, rakyat juga cuba ditakut-takutkan dengan kehadiran para pesilat yang memiliki ilmu kebal dan ilmu ghaib. Untuk terus menakut-nakutkan orang ramai tetiba kita melihat kemunculan berita dimana polis dan tentera telah mengadakan latihan bersama. Tidak cukup dengan berita ini ada sepanduk yang tertera dengan tulisan besar dalam empat bahasa termasuk tulisan jawi : Jika Tidak Berundur Kami Akan Tembak.

Taktik untuk menakutkan orang ramai ini dinaikkan lagi suhunya dengan kemunculan Perkasa dengan juruhebohnya Ibrahim Ali. Setiap hari tanpa henti-henti Ibrahim Ali telah berleter dan berheboh dengan segala macam berita yang bertujuan untuk mengancam dan menakut-nakutkan orang ramai dari turun ke jalan raya.

Dalam masa yang sama saban hari media milik United Malay National Organisation telah mengeluarkan dua bentuk berita. Satu berita-berita yang berniat untuk mengancam warga agar jangan berani turun ke jalan raya. Satu lagi berita untuk memburuk-burukan dan memperlekeh Bersih.

Tidak cukup dengan semua ini , 6 ahli Parti Sosialis Malaysia telah ditahan. Kali ini dengan menggunakan Akta Darurat. Entah macam mana – putar dan belit – Rosmah, Najib and sepupunya telah memintal lidah untuk menipu orang ramai. Sepupu Najib telah berkata bahawa 6 anggota PSM ini ingin melawan Agong.

Ya Ampon. Lawak ini menjadi seram apabila kita diberitahu bahawa hanya Dr Jeya seorang sahaja yang tahu dimana rumah Agong dan pernah melihat rupa muka Agong. Ini kerana Dr Jeya seorang ahli Parlimen dan Agong telah beberapa kali datang ke Parlimen. Yang lima lagi ini, saya difahamlan hanyalah aktivis PSM yang rata-rata tidak tahu sangat tentang jalan-jalan di Kuala Lumpur. Malah mereka berlima ini mungkin tidak dapat membezakan muka Agong dengan muka Dugong. Jauh sekali nak melawan Agong.

Dibelakang semua huh hah huha hah ini ada pula perang saraf yang disebarkan oleh 'desas bin desus'. Ada cerita tetang tangkapan ISA, tentang askar akan ambil alih negara dan kesah penangkapan beramai-ramai ala Operasi Lalang. Cerita peglipur lara dari Desas bin Desus ini sebenarnya adalah sebahagian dari pernah saraf yang tersusun untuk menakut-nakutkan orang ramai.

Apa yang terjadi pada 9 Julai?

Untuk saya bukan 6 ribu, bukan 60 ribu atau bukan 600 ribu warga yang turun ke jalan pada 9 Julai untuk dijadikan ukuran. Untuk saya angka ini bukan persoalan. Kalau pun hanya 6 orang yang turun pada 9 Julai yang lalu – saya anggap ini adalah satu kemenangan. Kenapa saya berkata sedemikian?

Mungkin ramai yang tidak sedar. Mungkin ramai yang belum faham lagi. Apa yang terjadi pada 9 Julai dahulu ialah kita warga negara Malaysia telah melintasi Garis Takut. Garis Takut ini adalah sebahagian dari garis saikoloji yang telah dipasang apabila Malapetaka 31 Ogos dihimpapkan kepada kita semua.

Garis Takut adalah Garis Maginot – garis pertahanan untuk United Malay Natiponal Organisation untuk menyebarkan falsafah ketuanan Melayunya. Pada 9 Julai yang lalu Garis Takut ini telah sama-sama kita lintasi. Dari kajian awal Bersih hampir 120,000 warga telah turun dan terlibat di jalan raya pada 9 Julai yang lalu. Kesemua mereka telah melintasi Garis Takut.

Garis Takut ini juga telah memecahkan mitos Mei 13 dan pergaduhan kaum. Babak Mei 13 ini telah meghantui kita selama berpuluh tahun. Pada 9 Julai yang lalu hantu dan mitos Mei 13 hancur berderai-derai. Anak anak muda yang turun ke jalan raya pada 9 Julai yang lalu telah menangkap hantu 13 Mei ini dan memasukkan ke dalam botol untuk dibuangkan ke Laut Kalzom.

Pada 9 Julai yang lalu terbukti anak anak muda – anak semua bangsa - tidak ambil pot langsung terhadap Pekasa, Polis, Tentera atau ISA. Inilah bukti saheh yang mereka telah melintasi Garis Takut. Anak-anak muda di jalan raya telah masuk ke satu dunia yang baru.

Melintasi Garis Takut ini bermakna kita semua – para penyokong Bersih - telah juga menyeberang menyeberang Sungai Rubicon. Seperti Julius Ceaser kita juga tidak ada pilihan melainkan mara mendobrak kezaliman dan ketidak adilan.

Pasti ada yang akan menyoal – kapal mana yang telah kita bakar pada 9 Julai yang lalu?

Senyum dan senyumlah. Kapal yang telah kita bakar pada 9 Julai ialah Kapal Kerajaan Perpaduan. Seperti Tariq ibni Ziyad – pada 9 Julai dahulu segala mimpi, segala angan-angan untuk mengundur pulang ke Tangier telah musnah. Segala mimpi, segala angan-angan untuk Pas dan United Malay National Organisation menubuhkan Kerajaan Perpaduan telah terbakar di Lebuh Pudu, di Jalan Petaling dan di Dataran May Bank.

Tembakan gas pemedih mata di terowong stesen bas KL Sentral adalah mancis api yang membakar Kerajaan Perrpaduan. Apabila Hadi Awang ditangkap dan Mat Sabu dilanggar kereta polis ini adalah keruntuhan tiang layar Kapal Kerajaan Perpaduan.

Kita telah menyeberang Sungai Rubicon, kita telah melintasi Garis Maginot dan kita telah membakar Kapal Perpaduan. Kini kita sedang berada dalam dunia yang baru. Kita berada dalam wilayah yang memungkinkan kita menamatkan Malapetaka yng menghimpap kita semenjak 31 1957 dahulu. Di belakang kita ialah Takut di hadapan kita ialah Puterajaya yang subur dan menjanjikan untuk diambil.

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Bourdon : Berikrar untuk meneruskan misi bagi mendedahkan kebenaran pembelian Scorpene

Posted: 22 Jul 2011 08:57 AM PDT

NOTA : William Bourdon telah dihantar pulang ke Paris melalui penerbangan MAS jam 11.30 tadi sambil berkata "Saya akan kembali"

EKSKLUSIF Walaupun ditahan di Sepang, peguam Perancis William Bourdon berikrar untuk meneruskan misinya bagi mendedahkan kebenaran di sebalik kontroversi urusniaga melibatkan pembelian dua kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia.

Urusniaga yang dimeterai antara kerajaan dan syarikat gergasi Perancis, DCNS, dikatakan membabit sogokan jutaan ringgit kepada pegawai tertinggi di Malaysia.

Menurut undang-undang Perancis, sogokan itu menyalahi undang-undang dan boleh dihukum.

Bercakap kepada Malaysiakini kira-kira sembilan jam selepas ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Bourdon (kiri) menegaskan bahawa "kesediaannya untuk berkhidmat kepada pelanggannya tetap utuh walaupun dinafikan masuk ke dalam negara ini".

"Saya ingin memberitahu rakan-rakan saya di Malaysia bahawa saya akan meneruskan misi saya untuk berkhidmat kepada mereka. Saya tidak akan menyerah kalah.

"Saya ingin memberitahu mereka supaya menjaga diri mereka dan mempunyai keberanian untuk meneruskan perjuangan untuk keadilan," katanya.

Bourdon berkata beliau bingung dengan keputusan kerajaan untuk mengusirnya secara tiba-tiba kerana beliau tidak melanggar sebarang undang-undang dan datang ke negara ini sebagai memenuhi tugasnya kepada pelanggannya, Suaram - sebuah NGO tempatan yang sah.

Bagaimanapun, apabila pesawat yang dinaikinya dari Pulau Pinang mendarat di KLIA pada kira-kira 11.40 pagi tadi, pegawai Imigresen menahannya dan membawanya ke pusat tahanan, di mana beliau telah disoalsiasat selama beberapa jam mengenai lawatannya ke negara ini.

"Saya ditanya tujuan lawatan saya dan apa yang saya buat di Pulau Pinang. Saya memberitahu mereka apa yang saya buat kerana saya tidak ada apa-apa yang hendak disembunyikan.

"Saya telah disoal oleh tiga orang pegawai, yang cukup mesra dengan saya, tetapi mereka tidak dapat menjelaskan kepada saya dengan sempurna mengapa saya ditahan di pusat tersebut," katanya. - Malaysiakini

Penangkapan Bourdon : Tahniah Najib - Malaysia terus dimalukan

Posted: 22 Jul 2011 08:34 AM PDT

TASEK GELUGOR, 22 Julai: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yakin penangkapan Peguam Hak Asasi Manusia Perancis, William Bourdon pasti akan meningkatkan lagi kemarahan rakyat selepas negara melakukan kezaliman terhadap perhimpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 baru-baru ini.

Menurutnya, dalam keadaan rakyat ingin tahu perkara sebenar hasil pendedahannya di Malaysia, tiba-tiba sekumpulan pegawai Imigresen menangkapnya setelah pesawat yang dinaikinya mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Katanya, tangkapan itu amat memalukan negara sekali lagi setelah dimalukan dengan perhimpunan aman Bersih 2.0.

Tambahnya, tindakan tersebut sekaligus menjejaskan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang disebut-sebut terlibat dengan pembelian kapal selam Scorpene.

"Jika Kerajaan Barisan Nasional (BN) berani kerana benar kenapa mereka tidak biarkan sahaja William Bourdon menjalankan tugasnya mendedahkan siapa di sebalik pembelian kapal selam yang tidak boleh menyelam sekembali ke Malaysia," katanya.

Baginya, isu penangkapan Willian Bourdon di Malaysia pastinya mendapat kritikan berbagai pihak sama ada secara terus atau di alam maya kerana beliau bukan calang-calang peguam - Harakah Daily

Misteri 907 Hospital Tung Shin – oleh Aishah

Posted: 22 Jul 2011 07:04 AM PDT

22 JULAI – Dahulu, ibu selalu akan memanggil anak-anaknya "masuk ke dalam, tengok langit tuh, kuning!" Mambang kuning katanya. Setiap senja menjelma, menghampiri malam, akan ada lah ia – mambang berwarna kuning.

Tapi kali ini, yang berwarna kuning di tengah-tengah bandaraya pada 9 Julai lalu bukanlah mambang yang ini, walau pun warnanya seakan sama.

Rentetan kes mambang kuning yang melanda Kuala Lumpur baru-baru ini, pelbagai spekulasi, ramalan mimpi dan jampi mantera ditemukan. Mulalah terdengar bisikan-bisikan jahat tentang siapa salah, siapa benar, siapa mangsa, siapa pembunuh.

Misteri di hospital

Dan sehingga ke detik 12 malam ini, masyarakat masih dihantui dengan misteri…dengan asap yang muncul dengan tiba-tiba. Kerana hantu merah tidak mengaku berbuat dajal di situ, tempat suci.

Pihak yang lain pula menuduh itu adalah kerja orang jahat yang ingin merampas kuasanya. Itulah dia, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai yang mendakwa ia bermotif politik untuk mendesaknya meletak jawatan.

Pihak polis berterusan menafikan terus pembabitannya yang salah laku dan melekatkan beban itu kepada orang ramai – ya, orang ramai yang disembur gas pemedih mata yang bersalah.

Kemudian tampillah kenyataan daripada 11 malaikat penyembuh – para doktor Hospital Tung Shin sendiri – yang mengesahkan dakwaan orang ramai, walau pun lembaga hospital tersebut sebelum itu memaklumkan bahawa insiden pelepasan gas pemedih mata dalam kawasan hospital berkenaan tidak berlaku pun ketika perhimpunan aman 9 Julai.

Sebelas doktor ini tidaklah pula menyimpan keinginan untuk memihak pada sesiapa, hanya ingin berkata yang benar kerana perbuatan polis itu melanggar pengiktirafan sejagat – hospital sebagai tempat perlindungan.

Pimpinan DAP juga telah membawakan empat saksi yang berada di tempat kejadian; Teo Nie Ching, Liew Chin Tong, Tony Pua dan Zairil Khir Johari.

Namun, sehingga kini, tiada siasatan selain janji-janji kosong. Dan rakaman video polis yang disunting sebegitu rupa di mana hanya 'kejahatan' orang ramai dikatakan tertonjol manakala polis 'baik' saja rupanya.

Sementara itu, komander Unit Simpanan Persekutuan (FRU) polis pula boleh berseloroh dengan mengatakan FRU bertindak kasar semasa perhimpunan 9 Julai itu benar, sudah pasti ramai yang akan dirawat di hospital, sekurang-kurangnya sebagai pesakit luar.

Agaknya dia itu buta, tidak mampu melihatkan keadaan orang ramai yang terjatuh dikejar, terkena kanister gas, patah tulang sana sini.

"Di sini, timbul masalah kepada polis, penonton tidak berhati-hati atau dilatih untuk menapis maklumat yang diberikan kepada mereka atau apa insiden sebenarnya yang berlaku di tempat kejadian." Malah, "Hampir setiap hari saluran berita menonjolkan bagaimana penunjuk perasaan diperlakukan dengan kasar dan polis pencegah rusuhan bertindak kasar malahan di negara-negara yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia." –Supt (B) Sulaiman Menga Din

Apa pun prosedur operasi piawai (SOP) yang dipraktikkan, masyarakat cukup jelas dengan kesannya yang mencemar hak asasi manusia (HAM).

Malah, Malaysia kini sudah cukup malu untuk berdepan dengan komentar keras daripada media luar. Sehingga laporan dalam The Economist juga sanggup ditapis.

Sepatutnya kalau tidak bersalah, tindakan yang harus diambil pihak yang bertanggungjawab ialah dengan menepis, bukan menapis. Tetapi ini tidak dilakukan, atau tidak mampu dilaksanakan, kerana sudah terlalu banyak penipuan.

Konsep dan amalan hak

Konsep hak semulajadi atau 'natural rights' ini telah ada sejak berkurun lamanya, dan di Eropah, hak ini tertakluk bukan kerana seseorang itu warganegara tetapi kerana ia seorang manusia. Dan ini menjadi asas kepada ide hak warga, politik dan kebebasan agama.

Konsep HAM ini dapat dikesan dalam Declaration of the Rights of Man and of The Citizen (1789), Magna Carta (1215), dan sebagainya. Ia bermula dengan The Charter of the Rights of Nations of Cyrus (580-529SM).

Malah sejarah Islam telah mencatatkan hak-hak manusia dalam Piagam Madinah (622M). Dan ini jelas menunjukkan ia merupakan nilai yang relatifnya sama dan dikongsi, bukanlah sesuatu perkara asing yang dipaksakan.

Hal paling penting adalah idea non-violent/ ahimsa/ satyagraha/perhimpunan aman. Idea ini dibangun oleh Leo Tolstoy, Mahatma Gandhi dan Martin Luther King sebagai penolakan terhadap tindakan kerajaan yang tidak beretika.

Dan pada prinsipnya, jika kebangkitan diinginkan rakyat, ia bertujuan membawa perubahan dan menamatkan eksploitasi pemerintah yang sedia ada, sama ada penjajah atau kerajaan sendiri. Lihat sahaja apa yang dilakukan oleh Gandhi itu yang akhirnya berjaya mengusir penjajah dari ibu pertiwinya.

Ia justeru bermasalah, apabila media massa kawalan Barisan Nasional sengaja mengaitkan perhimpunan aman di negara ini dengan keganasan mau pun gerakan pemisah di luar sana.

Mungkin ada sedikit kegusaran pemerintah di situ, bimbang kuasanya tercabut, kepercayaan rakyat sudah lama lenyap. Kerana selalunya, gerakan rakyat tertindas berjaya di beberapa tempat di dunia, antaranya gerakan civil rights di Amerika Syarikat dan anti-apartheid di Afrika Selatan.

Melihat aksi orang ramai dan reaksi kerajaan dalam menangani fenomena ini, jelas menunjukkan ada usaha untuk menutup kebangkitan kesedaran publik.

Dahulu, ruang demokrasi di Malaysia ini tidak subur, malah ada yang mengatakan ia telah terkubur.

Tetapi kejadian demi kejadian pasca 2008 dan proses pendemokrasian seperti yang berlaku baru-baru ini menunjukkan ia petanda baik bagi negara yang 'hidup'.

Tuntutan hak demokrasi ini, jika direalisasikan dan menjadi budaya, akan mudah merungkaikan misteri 907 Hospital Tung Shin. – Roketkini.com

BERSIH 2.0 : Najib 'kencing' PM Britain ...

Posted: 22 Jul 2011 05:07 AM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata beliau telah menjelaskan kepada rakan sejawatannya di Britain, David Cameron mengenai niat sebenar perhimpunan haram di ibu negara 9 Julai lepas, semasa beliau melakukan lawatan rasmi empat hari ke United Kingdom baru-baru ini.

Dalam pertemuan di No. 10 Downing Street Khamis lalu, Najib berkata Cameron banyak bertanyakan soalan kepada beliau termasuklah berkaitan perhimpunan yang dianjurkan badan tidak berdaftar ketika lawatan itu berlangsung.

"Saya beritahu kepada Perdana Menteri United Kingdom "that we have room for dissent) (kami memberi ruang untuk melahirkan rasa tidak puas hati) di Malaysia," katanya ketika berkongsi pengalamannya kepada hampir 3,000 orang yang menyambut kepulangannya di Lapangan Terbang Antarabangsa KL di Sepang setelah mengakhiri lawatan ke tiga negara iaitu Turkmenistan, United Kingdom dan Itali selama lapan hari.

Hadir sama menyambut beliau dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor ialah timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Norainee Abdul Rahman.

Najib berkata sebagai kerajaan, soal ketenteraman awam harus dijaga dan pada masa sama memberi ruang untuk melahirkan rasa tidak puas hati.

"Saya beritahu beliau kita tawar sebuah stadium tetapi mereka tolak. Mereka mahu Stadium Merdeka kerana tujuannya hanya mahu berarak. Selepas itu lakukan provokasi terhadap polis. Biar polis naik berang. Apabila polis bertindak, mereka ambil gambar masuk laman YouTube dan mereka katakan kekejaman polis," kata Najib.

Perdana Menteri berkata Cameron juga dimaklumkan bahawa perhimpunan oleh badan tidak berdaftar itu bukanlah sebenarnya bertujuan menuntut "pembaharuan pilihan raya".

"Mereka lebih ingin tunjukkan kerajaan Malaysia seperti di Timur Tengah.

"Mereka gambarkan kerajaan Malaysia autokratik. Sebenarnya mereka hendak ambil kuasa daripada kita (kerajaan) yang dipilih oleh rakyat," katanya.

Beliau berkata, perdana menteri Britain itu turut diberitahu kerajaan Malaysia adalah kerajaan yang sentiasa menegakkan prinsip demokrasi.

"Saya kata pilihan raya di Malaysia, kita tidak pernah menipu. Pilihan raya di Malaysia adalah pilihan raya yang bersih," kata Najib.

- Bernama

BERSIH 2.0 : Tembak kanister gas, Khalid Samad saman polis

Posted: 22 Jul 2011 12:03 AM PDT

(Oleh: Nabihah Hamid)

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Shah Alam , Khalid Samad yang menerima enam jahitan di kepala akibat ditembak kanister gas pemedih mata 9 Julai lalu, mempertimbangkan untuk mengemukakan saman terhadap polis.

Ia berikutan tindakan polis melepaskan gas pemedih mata secara tepat ke arah peserta himpunan Bersih dan menjadikan beliau antara sasaran keganasan tersebut.

"Kita akan tunggu dan saya akan mendapatkan nasihat pihak peguam dan saya akan mempertimbangkan untuk menyaman pihak polis di mahkamah" katanya ketika dihubungi Keadilandaily.

Beliau pada masa sama menyifatkan pihak polis cuba menegakkan benang yang basah apabila menuduh pimpinan Pakatan Rakyat berbohong dan berlakon tentang keganasan yang dilakukan polis dan FRU.

Pada 9 Julai lalu, Khalid Samad mengalami kecederaan teruk di kepala selepas terkena kanister gas pemedih mata FRU di laluan bawah KL Sentral, semasa himpunan aman Bersih 2.0.

Kanister tersebut- juga dipercayai digunakan tentera Israel- turut menyebabkan pengawal peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Fayyadh Al-Bakqry mengalami kecederaan parah, menyebabkan tulang pipinya remuk dan terpaksa menjalani pembedahan.

Fayyadh pada masa itu cuba melindungi Anwar dari terkena serangan kanister gas itu.

Sekurang-kurangnya 12 tembakan mendatar dilepaskan ketika peserta himpunan itu terperangkap di laluan bawah KL Sentral, dengan tembakan tidak disasarkan 45 darjah ke udara seperti sepatutnya.

Ketika membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi kelmarin, peguam yang mewakili Fayyadh, N Surendran berkata, tembakan gas itu diarahkan oleh Ketua Polis Brickfields, Asisten Komisioner Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid.

N Surendran berpendapat tindakan itu merupakan satu usaha serius untuk mendatangkan kecederaan, malah membunuh orang ramai.


Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Fight for your survival Najib...we (Pakatan Rakyat) need you there...

Posted: 22 Jul 2011 08:38 PM PDT

Macam Pak Lah dulu...dia kan anugerah Allah kepada kita semua.

Sapa kata aku tak sokong Najib..hehe!!

PM cuts short overseas trip in fight for survival
Jul 23, 11 9:17am

'Najib cut short his foreign visit, not for the rakyat but for his own survival. Who says Bersih is not a watershed in Malaysian politics?'

FairMind: It is going to be interesting from now on. First Dr Mahathir Mohamad's fraction (including Marina) condemned the government's handling of the Bersih rally.

Seeing this, Tengku Razaleigh Hamzah made his move to form Amanah to bring back our forefather's sense of justice and harmony among the races. We are now starting to hear the ex-Umno ministers calling for free and fair elections.

Next French lawyer William Bourdon was arrested. It could well be the Muhyiddin Yassin and Mahathir fractions which ordered the arrest of Bourdon to deliberately make Najib look bad in the international community. These sharks are smelling blood.

That's why PM Najib Razak cut short his foreign visit to return home, not for the rakyat but for his own survival. Who says Bersih 2.0 is not a watershed in Malaysian politics?

http://www.malaysiakini.com/news/170786

Najib is a liability to Umno...

Posted: 22 Jul 2011 08:00 PM PDT

Scorpene lawyer deported, RM16b in defence deals quizzed
By Shannon Teoh
July 23, 2011
Muhyiddin, couldn't contain his happiness....Hehe!!

PETALING JAYA, July 23 — Pakatan Rakyat (PR) seized on the sudden deportation of William Bourdon last night to renew scrutiny into billion-ringgit defence contracts said to be as scandalous as the RM7 billion Scorpene submarine deal that the lawyer was pursuing in France.

PR lawmakers told an audience of 500 here last night that the French lawyer's deportation showed the Najib administration wanted to keep facts about defence deals hidden.

"We know French police have obtained quite crucial documents, linking (Datuk Seri) Najib Razak, our beloved prime minister himself. That is why irrational actions were taken today," said PKR vice president Nurul Izzah Anwar.

The Lembah Pantai MP added, "the fact that the Malaysian government has kicked Bourdon out most dishonourably today has helped our cause even more." The French lawyer was held in the aircraft by three immigration officers when he landed in Sepang from Penang yesterday morning,

She said that Bourdon's deportation and Barisan Nasional's (BN) clampdown on the July 9 Bersih rally for free and fair elections raised questions of Najib's "pronouncements of transformation."

DAP publicity chief Tony Pua spent 20 minutes recounting three other defence deals made over the past three years totalling RM16 billion for vehicles that cost Malaysia far more than other countries.

The Petaling Jaya Utara MP told his constituents that this included the RM2.3 billion for 12 Eurocopter EC725 helicopters, RM6 billion for six offshore patrol vessels (OPV) and RM7.8 billion for 257 armoured personnel carriers.

He said that questions over these deals in the media or in Parliament's Public Accounts Committee were met with the repeated refrain of "itu rahsia (that is secret). The armed forces and defence ministry officials insisted they could not expose military secrets to the rest of the world."

According to Pua, Brazil had purchased the Eurocopters at just RM82 million per unit as opposed to RM190 million paid by Malaysia, while New Zealand paid just RM240 million per OPV versus the RM1 billion each paid by Malaysia.

He also pointed out that the 257 armoured vehicles are to be supplied by local conglomerate DRB-Hicom, who in turn had bought the vehicles from a Turkish firm for just RM1.9 billion, only a quarter of the price that Malaysian taxpayers would fork out eventually.

The purchase of two submarines from French defence company DCNS in 2002 was made when Najib was still defence minister and a company run by Abdul Razak Baginda, said to be a close aide of the then-deputy prime minister, was reported to have received commissions of over RM500 million from the deal.

Human rights groups and opposition parties here also linked the episode to the 2006 murder of Mongolian Altantuya Shaariibuu.

Bourdon had arrived here from Penang, where he spoke at a fundraiser organised by rights group Suaram regarding the Scorpene submarine deal and was scheduled to speak at last night's event.

In December 2009, Suaram filed a complaint with the French courts asking for access to information regarding government contracts signed with Abdul Razak's Perimekar Sdn Bhd and other information classified as official secrets in Malaysia.

The French courts accepted the request to investigate claims of graft in the RM500 million payment from DCNS to Perimekar.

Tunjuk arah ke Masjid Bukit Indah, Ampang. Jangan lupa kuliah Ustaz Azhar Idrus malam ni...

Posted: 22 Jul 2011 07:11 PM PDT

Gua takut bro...3 juta ahli Umporno sambut Najib di KLIA!!

Posted: 22 Jul 2011 08:59 AM PDT

"Saya beritahu kepada Perdana Menteri United Kingdom "that we have room for dissent" (kami memberi ruang untuk melahirkan rasa tidak puas hati) di Malaysia," katanya ketika berkongsi pengalamannya kepada hampir 3,000 orang yang menyambut kepulangannya di Lapangan Terbang Antarabangsa KL di sini setelah mengakhiri lawatan ke tiga negara iaitu Turkmenistan, United Kingdom dan Itali selama lapan hari.

Berita selanjutnya di bawah...

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=%2F2011%2F7%2F22%2Fmstar_berita%2F20110722195110&sec=mstar_berita

Seirus bro...wa ngeri..hehe!!

Accueillir à la Malaisie....

Posted: 21 Jul 2011 09:44 PM PDT

Sebab ceramah tak de permit kot? Tapi aku tengok Muhyiddin Yasin tak dapat menyembunyikan senyumannya. Hehe...!!
Scorpene lawyer arrested
Tashny Sukumaran July 22, 2011 Prominent French lawyer William Bourdon was detained by immigration officers at KLIA.
FMT ALERT

KUALA LUMPUR: Prominent French human rights lawyer William Bourdon has been detained by immigration officers at KLIA.

The lawyer had arrived here from Penang, where he spoke at an event organised by rights group Suaram regarding the controversial Scorpene submarine deal.

He is scheduled to give anotehr speech tonight in Petaling Jaya on the submarine scandal.

In June 2002, the Malaysian government signed an agreement with French DCNS and Spainish Navantia for the procurement of two Scorpene class submarines.

The procurement contract was through direct negotiation with the manufacturing companies, said to be with the service of Perimekar Sdn Bhd, linked to academic Abdul Razak Baginda.

The Scorpene issue had been mired in controversy with allegations of kickbacks and linked to the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu.

Razak, a close aide of Prime Minister Najib Tun Razak, was charged with abetting the murder but was later acquitted.

The controversy had even forced Najib to swear on the Quran to clear his name.

The French authorities are currently probing the deal.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Keluarga Sarbaini mahu suruhanjaya diraja, siasatan baru

Posted: 22 Jul 2011 09:33 PM PDT

Maziah Manap menunjukkan salinan laporan polis yang dibuat di Kelana Jaya pagi tadi. — Foto oleh Choo Choy May
KELANA JAYA, 23 Julai — Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed menuntut agar Putrajaya mengadakan suruhanjaya diraja siasatan ekoran rasa tidak puas hati berhubung kematian penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia itu. Maziah Manap, 50, bercakap kepada pemberita di pekarangan balai polis Kelana Jaya di sini selepas membuat laporan polis meminta agar pihak berkuasa menyiasat ke atas laporan yang telah dibuat sebelum ini.
"Sehingga kini polis tidak mengambil keterangan daripada saya berkenaan dengan kenyataan Encik Ghani. Ia bukan daripada saya," kata beliau merujuk kepada laporan yang dibuat Mei lalu.
Pegawai penyiasat SPRM Abdul Ghani Ali, saksi ke-18, telah mempertahankan kenyataannya dan memberitahu mahkamah koroner baru-baru ini bahawa Sarbaini telah pergi berjumpa dengan pegawai-pegawainya, bukannya beliau, pada hari dia ditemui mati.

Pasca Bersih : Polis sedia jumpa Mat Sabu di mahkamah

Posted: 22 Jul 2011 09:32 PM PDT

KUALA LUMPUR, 23 Julai — Polis tidak menghalang hasrat Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang dilapor mahu menyaman Polis Diraja Malaysia (PDRM) atas dakwaan dilanggar sebuah kereta polis semasa perhimpunan Berih 2.0 di ibu negara pada 9 Julai lalu.
Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata polis tidak boleh menghalang mana-mana pihak atau individu yang mahu menyaman PDRM termasuk oleh anggota dan pegawai polis sendiri.
"Itu hak individu, kita (PDRM) tak menghalang (saman). Kita agensi yang profesional," kata beliau.
"Kita dah jalankan tugas kita dengan memberi penjelasan dan gambaran apa yang berlaku itu semalam (tayangan video) ... terpulang kepada mana-mana pihak untuk buat penilaian," katanya dipetik Bernama Online hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Tanggapan Najib tentang Bersih 2.0

Posted: 22 Jul 2011 09:21 PM PDT

Siapa Peguam Perancis Bernama William Bourdon...Yang Menakutkan Rosmah Dan Najib sehingga santai kat Itali dibatalkan..!!!

Posted: 22 Jul 2011 09:08 PM PDT

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2011/07/William-Bourdon.jpg

Peguam & Pakar Hak Asasi Manusia

William Bourdon dilahirkan pada tahun 1956. Beliau adalah seorang peguam Perancis. Beliau khusus dalam mempertahankan hak asasi manusia dan mangsa jenayah kemanusiaan.

Beliau juga adalah Ketua Setiausaha Persekutuan Antarabangsa bagi Hak Asasi Manusia (1995-2000).

Pada tahun 2000, beliau telah menulis esei bertajuk "The International Criminal court - the Statute of Rome" (Seuil).Read More / Baca Lagi >>

Video : Benarkah Peserta Himpunan Bersih 2.0 Pengkhianat

Posted: 22 Jul 2011 08:53 PM PDT

Video : Mat Sabu tidak teragak-agak untuk saman Polis

Posted: 22 Jul 2011 08:50 PM PDT

Reaksi positif SPR terhadap tuntutan Bersih..Tapi.?

Posted: 22 Jul 2011 08:48 PM PDT

Respon positif diterima berhubung tuntutan menghapuskan rasuah, mereformasikan undi pos, akses kepada media dan membersihkan daftar pemilih.
PETALING JAYA: Empat dari lapan tuntutan Bersih 2.0 mendapat reaksi positif dari Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hasil pertemuan selama dua jam bersama PAS Selangor semalam.
Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri III, Khalid Abdul Samad, respon positif diterima berhubung tuntutan menghapuskan rasuah, mereformasikan undi pos, akses kepada media dan membersihkan daftar pemilih.
"SPR beri jaminan untuk berusaha memastikan pilihan raya di Malaysia sebersih yang mungkin.
"Kita pun telah sebut persepsi bahawa Bersih dengan SPR ini seolah-olah bertembung harus dihapuskan kerana sepatutnya kita melihatnya sebagai usaha ke arah yang sama iaitu untuk membersihkan proses pilihan raya di Malaysia," katanya yang juga ahli parlimen Shah Alam.
Read More / Baca Lagi >>

Memo bantah cabul hak mahasiswa catat sejarah

Posted: 22 Jul 2011 08:41 PM PDT

KUALA LUMPUR, 23 Julai: Penyerahan Memorandum Bantahan Pencabulan Hak Mahasiswa di Mesir kelmarin telah menjadi detik sejarah bagi memastikan hak mahasiswa tidak dicabul oleh mana-mana pihak.
Pengerusi Gerakan Solidariti Pertahan Hak Mahasiswa (Desak), Nuruddin Zanki memaklumkan bahawa sejarah pencabulan hak mahasiswa telah banyak dilakukan oleh beberapa pihak terutamanya Jabatan Penuntut Malaysia (JPMK), lapor laman web Media Mesir.
"Sebelum ini kita dikejutkan dengan tindakan salah seorang Pegawai Atase bernama Encik Khairi Jalalluddin. Beliau telah banyak bertindak menyusahkan pelajar ketika berurusan dengan pihak mereka.
"Sebelum ini juga Encik Zulkifli bin Din yang merupakan pegawai JPMK turut telah menghina mahasiswa yang tidak mempunyai kewangan, dari negeri Kedah dan Kelantan," katanya lagi.
Selain itu terdapat juga usaha serius untuk menyekat zakat dan dermasiswa terhadap mahasiswa, antara yang terbabit ialah Negeri Perak, Terengganu dan lain-lain yang disekat zakat mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Rosmah factor in Sabah Umno

Posted: 22 Jul 2011 08:40 PM PDT

In Sabah Umno, Prime Minister Najib Tun Razak's wife Rosmah Mansor, strangely enough, seems to be an important factor in the battle between party vice-president Shafie Apdal and Chief Minister Musa Aman.

TAWAU: Umno president Najib Tun Razak is a worried man and much afraid of his own shadow and, if rumours are to be believed, his wife's clout within the party.
Within Umno there are three groups of "intelligentsia" – two official and one unofficial. Each group has been turning out their own reports.
But of interest to Sabah is the group which believes that in order for Umno and Barisan Nasional (BN) to become a "better and reformed" party, it should be "dethroned" first.
"A dethroned Umno and BN can make a stronger comeback in the 14th general election… There will be better unity and appreciation of each other," said a veteran Umno insider.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Demokrasi kini mengalir deras

Posted: 22 Jul 2011 08:38 PM PDT

Banyak pengajaran yang mampu diperolehi negara daripada perhimpunan Bersih 2.0 yang berlangsung di ibu kota Kuala Lumpur pada Sabtu, 9 Julai lalu.Bhttp://3.bp.blogspot.com/-Urn97xPvOeU/Th6iVKJK_oI/AAAAAAAAEfo/OKk_7YEaSuo/s1600/bersih+7.pngagaimana sebuah perhimpunan aman bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil bertukar menjadi isu 'keselamatan negara' juga amat menarik untuk diulas.

Apatah lagi perhimpunan aman itu hanya bertujuan menyerahkan memorandum kepada Ketua Negara, Yang di-Pertuan Agong berhubung syor-syor Bersih 2.0 bagi menambah baik sistem pilihan raya negara.
Bersih 2.0 sebenarnya adalah lanjutan daripada kempen sama yang dilancarkan pada 23 November 2006. Pada November 2007, perhimpunan Bersih pertama diadakan di Kuala Lumpur bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Polis dan cerita "once a liar always a liar"

Posted: 22 Jul 2011 08:36 PM PDT

Oleh Penarik Beca
Walaupun telah beberapa kali masuk lokap termasuk kali terakhir pada Ogos 2008 lalu (siapa suka masuk lokap?!), saya tak pernah tuduh polis siksa saya selepas kehttp://azakiyamani.files.wordpress.com/2007/11/polis-menembak-gas.jpgluar lokap. Untuk bagi dramatik sikit cerita saya ditangkap polis, saya boleh tulis dalam blog ini bahawa polis siksa saya, pukul saya, tabuh saya, apa sahaja. Lepas tu mampoih pi kat polis la nak nafi cereka pilihan saya itu.


Tapi saya tak buat gitu. Bukan sebab saya takut kat polis. Kalau takut polis pun, depa tak tangkap saya berdasarkan sama ada saya takut atau tak takut kat depa. Kalau saya takut kat polis pun, ia tak akan menjadi sebab untuk polis berlemah lembut kat saya dan melepaskan saya dan tak tangkap saya bila bos depa arah tangkap saya.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : ‘Kalau aku tembak je…buang masa macam ni...’

Posted: 22 Jul 2011 08:34 PM PDT

Oleh SAIDAH HAIRAN
HAMPIR 60 ribu peserta Himpunan Bersih berjaya memboloskan diri di semua 40 sekhttp://abushahid.files.wordpress.com/2011/07/polis-bersih.jpg?w=300atan jalan raya oleh anggota Polis Diraja Malaysia ke pusat bandar, Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.
Kuala Lumpur bermula petang Jumaat begitu lenggang seolah-olah membayangkan bandar besar itu tidak berpenghuni. Banyak kedai-kedai ditutup, suasana petang Jumaat hingga pagi Sabtu begitu sayu. Membayangkan akan berlaku tragedi yang menyedihkan.

Di sekitar bangunan pejabat PAS, Jalan Raja Laut dipenuhi dengan anggota pasukan khas (SB). Jarak 100 meter dari bangunan PAS kelihatan tiga buah kereta peronda polis.Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Misteri 907 Hospital Tung Shin

Posted: 22 Jul 2011 08:33 PM PDT

oleh Aishah

22 JULAI – Dahulu, ibu selalu akan memanggil anak-anaknya "masuk ke dalam, tengok langit tuh, kuning!" Mambang kuning katanya. Setiap senja menjelma, menghampiri malam, akan ada lah ia – mambang berwarna kuning.
Tapi kali ini, yang berwarna kuning di tengah-tengah bandaraya pada 9 Julai lalu bukanlah mambang yang ini, walau pun warnanya seakan sama.
Rentetan kes mambang kuning yang melanda Kuala Lumpur baru-baru ini, pelbagai spekulasi, ramalan mimpi dan jampi mantera ditemukan. Mulalah terdengar bisikan-bisikan jahat tentang siapa salah, siapa benar, siapa mangsa, siapa pembunuh.
Read More / Baca Lagi >>

SPRM: Siasatan atau penderaan?

Posted: 22 Jul 2011 08:31 PM PDT

Oleh Adil Mat Selamat
22 JULAI – Laporan Suruhanjaya Diraja yang menyiasat kematian Teo Beng Hock amat mengejutkan. Ia memperlihatkan bagaimana proses soal-siasat mampu merosakkan minda seseorang hingga membuatkan mangsa hilang pertimbangan dan membunuh diri.
Jika kita menilai kaedah siasatan itu, mungkin kita boleh membandingkan kaedah soal siasat yang dilakukan oleh rejim ganas seperti tentera dan polis Zionis Israel. Antara kaedah dalam setiap siasatan, pasti akan ada 'penderaan'.
Penderaan ini boleh berlaku secara mental (tanpa sentuhan) dan fizikal (sentuhan). Kesannya tetap sama walau pun tiada 'body contact' anggota penyiasat.
Di Israel, walau pun kaedah ini tidak berperikemanusiaan, pihak Zionis berani menyiarkan secara terperinci kaedah atau sistem soal siasat itu kepada rakyat Israel. Sekurang-kurangnya, warga masyarakat tahu tentang kaedah ini, dan boleh menuntut supaya ia dibatalkan atau diteruskan.
Read More / Baca Lagi >>

Kerjasama DAP-PAS semakin kukuh

Posted: 22 Jul 2011 08:29 PM PDT

oleh Amaluddin Zhafir

KUALA LUMPUR, 22 Julai – Hubungan akrab di antara DAP dan PAS, walau pun sesekali berdepan dengan masalah remeh, bukan sahaja berkembang di peringkat pimpinan tetapi juga semakin rapat di peringkat akar umbi.
Sejak mula bekerjasama secara serius bagi menghadapi pilihan raya umum 1999, dan kemudian menyusuri masalah perbezaan ideologi pada awal 2000-an, hubungan yang agak keruh telah dipulihkan kembali menjelang PRU 2008.
Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP Liew Chin Tong berkata walau pun ramai yang berpendapat DAP dan PAS berbeza dari sudut ideologi, kedua-dua parti sebenarnya banyak persamaan dalam memperjuangkan hak-hak utama rakyat Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Polis Malaysia Ada Iras-Iras Mahathir Mohamad

Posted: 22 Jul 2011 08:28 PM PDT

MAKIN dijelaskan nampaknya makin celaru dan makin orang menjadi 'rohok' untuk mempercayai setiap apa yang diuberi tahu. Itulah apa yang berlaku kepada Polis Diraja Malayisa (PDRM) hari ini dalam kes Bersih. Nampaknya polis sudah kehabisan modal dan kata-kata untuk menyakinkan rakyat yang mereka bertindak mersa dan melayan himpunan Bersih dengan aman.

Kebodohan juga semakin hari semakin luas 'terbahar'.

Video yang merakam aksi himpunan berkenaan bagi menunjukkan perangai polis baik juga gagal memberi kepuasan kepada orang ramai. Penyiaran video sekerat-sekerat dan tidak sepenuhnya menyebabkan orang sangsi dengan tindakan polis.

Beigtu juga teknik atau cara mencari kambing hitam untuk menunjukkan polis baik juga tidak berhasil. Dari sudut mana sekali pun orang ramai tetap menganggao polis yang bersalah. Kalau ada orang mengangguk mengatakan polis baik itu hanya di depan saja, tetapi di belakang orang akan menyumpah polis.
Read More / Baca Lagi >>

Scorpene : Rakyat diingatkan jangan menuduh yang bukan-bukan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak

Posted: 22 Jul 2011 08:26 PM PDT


Jangan menuduh yang bukan-bukan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak kerana beliau belum terbukti bersalah oleh mahkamah dalam skandal scorpene ni. Ini adalah satu tuduhan yg tidak adil yang boleh menjatuhkan maruah kredibiti Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai PM Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Scorpenes-Altantuya: Guilty as charged! Calls grow for Najib to quit

Posted: 22 Jul 2011 08:25 PM PDT

Scorpenes-Altantuya: Guilty as charged! Calls grow for Najib to quitThe verdict is in. Loud and clear. Guilty as charged. The news flashed across the world, resounding through the electronic media, leaving Malaysians stunned and concerned that they are now being led by a man who has "lost it".
Prime Minister Najib Razak has tried all ways and means to insist that he was above board - firom financial skullduggery in the RM7 billion Scorpenes submarines case to the Altantuya murder, in which he even took an oath on the Quran to say that he never knew her.
But his actions belie his words. On Friday morning, flying in to the Kuala Lumpur International Airport from Penang, French lawyer William Bourdon was arrested and will be deported at 11.30pm on Friday night.
The 55-year old Bourdon was hired by Malaysian NGO Suaram to sue submarines vendor DCN for paying kickbacks and bribes to top Malaysian officials, of whom Najib is likely to be one given that he was the Defense minister sanctioning the deal.
Read More / Baca Lagi >>

Rosmah Mansor Demam...????

Posted: 22 Jul 2011 07:01 PM PDT

Pemerhati mengatakan, walaupun ia perbicaraan berprofil tinggi, tetapi dua persoalan penting yang menyelubungi pembunuhan Altantuya belum terjawab:

1) Mengapa dia dibunuh dan
2) Siapakah yang mengarahkan pembunuhannya?
Gua yakin ramai yang dah baca isu berkaitan kenyataan di atas daripada Peguam yang berpejabat di Paris, William Bourdon.

Dan persoalan itu jugalah yang bermain dalam kepala kebanyakkan rakyat Malaysia. Hingga menjadi bahan lawak iaitu kedua-dua tertuduh, Sirul Azhar dan Azilah Hadri saja jer... syok2 nak bunuh si ALtantuya tu... hahaha...
"Saya tidak mempunyai sebarang sebab untuk mencederakan apatah lagi mengambil nyawa mangsa dengan begitu kejam," kata Koperal Sirul Azhar Umar dengan nada suara yang sebak ketika memberi keterangan membela diri. - klik sini.
Read More / Baca Lagi >>

2 in 1... Sehati dan sejiwa!!

Posted: 22 Jul 2011 06:57 PM PDT

[kredit:Facebook Manjungmari Manjung]

Dia balik dan bersuara....

"(Habis lawatan) saya ajak keluarga saya berbincang. Saya kata rasa-rasa dalam hati, saya kena balik walaupun ikut jadual keluarga saya dan saya, nak bercuti di luar negara sementara tetapi rasa-rasa saya perlu balik ke Malaysia.

"Saya kata bahawa tidak mengapalah kalau saya perlu berkorban. Saya sanggup berkorban demi rakyat Malaysia"

"Saya ucap terima kasih kepada isteri saya. Dia tak bantah dan sokong. Anak-anak saya pun sokong"

Read More / Baca Lagi >>

A forgotten older and enduring ideal

Posted: 22 Jul 2011 06:49 PM PDT


SAKMONGKOL AK47
Was the Bersih agenda wrong? The agenda was simply the call for the EC to conduct its business cleanly and fairly. That to my mind is a legitimate and acceptable agenda. This government responded by demonizing Bersih. This was all part of the boxed-in mentality of the ruling government to prevent any mass movement snowballing into a popular movement.
When it responded the way it did, the very dreaded effect it wanted to avoid, came into effect. Because public and international opinion made Bersih into the impression of a popular movement rather that a localized event it should have been.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu: Buat apa saya tipu?

Posted: 22 Jul 2011 06:46 PM PDT

Timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu berkata tidak ada sebab bagi beliau menipu apabila mendakwa sebuah kenderaan polis merempuh motosikal yang diboncengnya ketika dalam perjalanan menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya usir peguam kes Scorpene, Pakatan pula bangkit kontrak pertahanan RM16 bilion

Posted: 22 Jul 2011 06:45 PM PDT


Nurul Izzah Anwar. — Foto Choo Choy May
PETALING JAYA, 23 Julai — Pakatan Rakyat 'disambar' dengan tindakan Putrajaya menghantar balik peguam Perancis William Bourdon yang mengendalikan kes berkaitan skandal pembelian kapal selam Scorpene bernilai RM7 bilion, tetapi pembangkang terus menyerang dengan isu baru. Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat memberitahu khalayak sekitar 500 orang di sini malam tadi bahawa tindakan menghantar pulang peguam itu menunjukkan pentadbiran Najib masih mahu menyembunyikan fakta mengenai urusan pembelian kapal selam.
"Kita tahu polis Perancis sudah memperoleh sejumlah banyak dokumen penting, mengaitkan (Datuk Seri) Najib Razak, perdana menteri kita yang dicintai. Sebab itu tindakan-tindakan tidak munasabah diambil hari ini (semalam)," kata Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.
Read More / Baca Lagi >>

Dalam Kenangan : Akhir bukan bererti tamat

Posted: 22 Jul 2011 11:15 AM PDT

Pemergian Almarhumah Dr. Lo' Lo' bte Ghazali agak mengejutkan, namun bagi mereka yang hampir dengan beliau, mungkin sudah mengetahui akan kondisi kesihatan beliau yang dilaporkan meninggal akibat kanser.
Kehilangan beliau amat dirasai oleh pejuang-pejuang yang dalam usaha untuk menegakkan semula kebangkitan Islam apatah lagi para muslimat yang sentiasa mendapat pelbagai nasihat dan pandangan daripada beliau yang boleh dianggap sebagai serikandi yang banyak berjasa dan memberi contoh teladan bahkan telah membuka mata para muslimat di Malaysia khususnya bahawa seorang wanita juga mempunyai peranan dan ada fungsinya dalam pembangunan negara.
Read More / Baca Lagi >>

Hantar pulang Bourdon bukti Najib takut rahsia Scorpene terbongkar...

Posted: 22 Jul 2011 11:12 AM PDT

KUALA LUMPUR: Tindakan kerajaan Malaysia menghantar semula peguam hak asasi manusia dari Perancis, Wiliam Bourdon tanpa sebarang sebab membuktikan ketakutan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Ini kerana peguam itu dijadualkan berada di Malaysia untuk membongkar skandal komisyen kapal selam membabitkan RM540 juta dan kaitannya dengan misteri pembunuhan wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibu.
Pengarah Biro Guaman KEADILAN, Lathhefa Koya berkata, kerajaan Malaysia juga bertindak zalim apabila menghantar Bourdon pulang ke negara asalnya tanpa sebarang sebab munasabah.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT