Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MUDAH DIBACA TAKTIK PUAK DAYUS DAN BACUL INI

Posted: 04 Jul 2011 10:06 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

KELAKAR juga rasanya bila dengar komen puak-puak Umporno ni tentang BERSIH. Hiruk pikuk mereka berhujah mengapa Datuk S. Ambiga seorang Non Muslim dipilih sebagai pemimpin BERSIH, mengapa PAS berada di bawah pemimpin itu? Itu hujah dari puak yang bengap lagi dayus.

Betul ke mereka ni menentang sangat BERSIH kerana Ambiga tu Non Muslim? Sewaktu BERSIH 1.0 dulu, siapa pemimpinnya? Waktu itu adalah Syed Shahir (Bekas Presiden MTUC) seorang Muslim. Masa itu puak dayus ini menentang juga BERSIH. Kalaulah BERSIH ini dipimpin oleh Tuan Guru Nik Aziz sekali pun mereka akan menentang juga, dan cari alasan kununnya orang berserban tidak sesuai memimpin BERSIH untuk berdemontrasi. Pilih pula Anwar, mereka akan kata Anwar ada kes di mahkamah jadi tak wajar dipilih jadi pemimpin BERSIH. Hatta, jika BERSIH ini dipimpin oleh Malaikat sekali pun, puak sekutu Apco ini akan menentangnya. Kerana apa? Sebabnya hati dah busuk, jiwa dah kotor dan takut kehilangan kuasa. Itu saja.

Lepas ini, mereka akan menyalak pula kata BERSIH tidak mendapat sambutan sekiranya BERSIH mengambil keputusan mematuhi nasihat Ke Bawah Duli Tuanku. Ini taktik mereka yang sudah boleh kita baca. Apa pun, rakyat dah tahu siapa yang bacul dan dayus sekarang./wfauzdin.blogspot.com

BERSIH - KITA SEBENARNYA TELAH MENANG, MEREKA TERPAKSA GUNA TALIAN HAYAT

Posted: 04 Jul 2011 01:21 AM PDT


Oleh: WFAUZDIN NS

JIKA ditanya kepada semua penyokong Perhimpunan BERSIH, adakah mereka bersetuju untuk membatalkan perhimpunan BERSIH yang dijadualkan pada 09 Jul ini semata-mata kerana tekanan atau ugutan dari puak penentang BERSIH, sudah pasti mereka semua akan menjawab TIDAK. Tetapi, jika ditanya adakah perlu dibatalkan Perhimpunan BERSIH selepas kita mendapat nasihat dari DYMM YDP Agung, maka tentulah jawapannya bercampor baur.

Secara peribadi, di peringkat ini BERSIH sebenarnya sudah memenangi dari segi moral kerana kita mampu bertahan sehinggakan ke peringkat Istana di mana kita bagaikan `ditelan mati mak, diluah mati bapak'. Apa pun, saya berpendapat semangat BERSIH harus dikekalkan walaupun akhirnya kita mengambil keputusan taat kepada Raja.

Cadangan yang harus diambil kira oleh Penganjur BERSIH sekiranya Perhimpunan BERSIH `terpaksa' dibatalkan adalah dengan kita menggantikan dengan Perhimpunan Mega dan Ceramah Mega di Stadium Shah Alam pada tarikh yang sama beserta pakaian Kuning BERSIH yang sama. Sejurus selepas ceramah, BERSIH akan menghantar wakil untuk menyerahkan memorandum ke Istana.

Program tersebut mesti diadakan demi untuk `menjaga hati' semua penyokong BERSIH yang telah bersedia untuk ke KL. Ianya juga adalah satu isyarat bahawa BERSIH tetap komited untuk memperjuangkan 8 tuntutan tersebut dan kita boleh buktikan kepada pihak yang anti BERSIH (kotor?) bahawa kita sebenarnya telah `berjaya'. Walaupun kita tahu lebih awal, sekiranya perhimpunan tersebut dibatalkan, berkumandanglah media pencacai menyiarkan berita `Perhimpunan BERSIH tidak mendapat sambutan rakyat'.

Justeru itu, tiada pilihan lain momentum ini mesti dikekalkan dengan pendekatan lain. Kita cabar pihak berkuasa untuk memberikan jaminan bahawa sekiranya perhimpunan ini ditukarkan ke Stadium Shah Alam, mereka harus berani memberikan kebenaran dan tidak cuba menganggunya lagi. Terpulang kepada PERKOSA, Patriot (Pakturut?) atau Pertubuhan Silat Pulut yang lain untuk berhimpun samada bersama kita di dalam stadium mahu pun di luar stadium.

Kita tunggu keputusan pihak Penganjur BERSIH yang dikatakan akan mengadap Ke Bawah DYMM YDP Agung selepas ini. Apa yang pasti, satu kemenangan moral buat kita kerana akhirnya pihak mereka terpaksa menggunakan `talian hayat' mereka yang terakhir. /wfauzdin.blogspot.com

BERSIH BUKAN `KOTOR' - PENGERUSI PKR PAHANG

Posted: 03 Jul 2011 11:19 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

TITAH Sultan Pahang semalam berkenaan Perhimpunan BERSIH mendapat reaksi berbeza dari beberapa pihak. Akhbar Sinar hari ini menyiarkan komen daripada Pengerusi PKR Pahang, Dato' Fauzi Abd Rahman berkaitan isu yang sama.

Beliau mengatakan bahawa Perhimpunan BERSIH mempunyai matlamatnya yang tersendiri yang menggariskan 8 perkara yang menjadi tuntutan BERSIH. Sehingga kini, tiada pihak yang dapat membuktikan perhimpunan tersebut `kotor' seperti dakwaan pihak kerajaan dan digembar gemburkan oleh media pro kerajaan.

"Pihak yang menuduh perhimpunan ityu `kotor' adalah mereka yang takutkan pembersihan di dalam pendaftaran pengundi". "Bagi saya, tujuan BERSIH ini murni. Orang politik yang menjadikannya perhimpunan ini `kotor' serta sengaja mencetuskan huru-hara", katanya.

Dato' Fauzi menambah, "BERSIH hanya mahu memastikan proses undian dalam pilihanraya akan datang tiada sebarang unsur penipuan. Jika tujuan itulah yang dikatakan motif buruk, maka jelaslah pihak kerajaan mempunyai agenda sendiri dalam pilihanraya akan datang", tegasnya.

Kenyataan media Dato' fauzi jelas membuktikan bahawa tiada niat yang tersembunyi dari hasrat BERSIH untuk mengadakan perhimpunan ini nanti. Sehingga artikel ini ditulis, saya difahamkan pimpinan PR bersedia untuk bertemu dengan Ke Bawah DYMM Seri Paduka YDP Agung untuk menyatakan hasrat suci BERSIH.

Jelas, matlamat BERSIH ini semestinya ditentang oleh sang Penguasa yang takut kehilangan kuasa sekiranya mandat sebenar diberikan kepada rakyat untuk memilik kerajaan. Seandainya mereka merasa tidak bersalah, mengapa perlu takut untuk menghadapi BERSIH?/wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


BERSIH 2.0 : Polis temui parang, 'Molotov cocktails' bersama Tshirt Bersih di Gombak

Posted: 04 Jul 2011 09:22 PM PDT

PETALING JAYA: Police last night uncovered a stash of weapons, including parangs and petrol bombs, which they believed are to be used during the July 9 rallies planned by Bersih 2.0, Umno Youth and Perkasa.

Sources said that the secret cache was discovered in a jungle area behind a temple at Batu 12 of Jalan Gombak Lama, Gombak, by orang asli men before policemen were alerted.

"We found five traveller bags and two garbage bags. Inside are 44 T-shirts with the 'Bersih' logo in two bags, 20 parangs, 36 Molotov cocktails, 16 lighters, and hundreds of metal ball bearings for use as slingshots," a police source said.

"We believe certain quarters planned to use them to create havoc on Saturday," said the source.

The source said that police have launched an investigation to find out the owner of the items, but no arrests have been made. The case is classified under the Explosives Act 1957.

Meanwhile, local daily New Straits Times reported that four Molotov cocktails and Bersih T-shirts were found near the Sogo ShoppingComplex in Jalan Tuanku Abdul Rahman at 4.30am.

Acting Kuala Lumpur police chief Amar Singh was quoted as saying that a civilian saw three men throw the plastic bag containing the items near some flowerpots and alerted the police.

Pictures by China Press

Skandal mata wang: Media dakwa firma Australia sogok Pak Lah

Posted: 04 Jul 2011 08:57 PM PDT

KUALA LUMPUR, 5 Julai — Firma-firma pengeluar mata wang Reserve Bank of Australia disyaki cuba menyogok bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi bagi mendapatkan bantuan beliau memperoleh kontrak bernilai sekitar RM100 juta (A$31 juta).

Abdullah (gambar) merupakan salah seorang daripada beberapa personaliti politik Malaysia berpengaruh, yang pihak berkuasa antirasuah percaya Securency dan Note Printing Australia— firma yang masing-masing separa dan milik penuh bank pusat Australia — didakwa cuba untuk memberi sogokan menggunakan sebahagian daripada komisyen sekitar RM13 juta ($4.2 juta) yang dibayar kepada dua orang tengah kira-kira enam tahun lalu.

Menurut laporan akhbar The Age, sumber-sumber mengesahkan Polis Persekutuan Australia sedang mendapatkan maklumat tentang percubaan memberi sogokan kepada Abdullah oleh Securency dan Note Printing Australia Limited yang mana kedua-duanya turut diselia oleh Reserve Bank of Australia.

The Age berkata ia cuba mendapatkon komen daripada Abdullah.

Ditanya pendekatan yang digunakan terhadap Abdullah, jurucakap Polis Persekutuan Australia berkata "memandangkan hal ini ada kaitan dengan penyiasatan yang melibatkan Securency dan Note Printing Australia, ia tidak akan membuat apa-apa ulasan untuk dibuat."

Difahamkan cubaan untuk menyogok Abdullah mempunyai kaitan dengan rundingan kontrak yang berlaku sekitar 2003, tahun beliau menjadi perdana menteri dan menteri kewangan, beliau berkhidmat sehingga 2009.

Sebelum menjadi perdana menteri, Abdullah adalah timbalan perdana menteri di bawah pemimpin paling lama berkhidmat Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tuduhan rasuah terhadap Abdullah, yang masih menjadi Ahli Parlimen akan menambah senarai ahli-ahli politik Asia yang berprofil tinggi yang menjadi sasaran firma Reserve Bank of Australia.

Polis Persekutuan Australia pada minggu lalu mengatakan Securency memberi rasuah kepada bekas gabenor bank Vietnam dengan membiayai biasiswa anaknya.

Selain itu, pihak berkuasa Malaysia pada Jumaat lalu mendakwa bekas penolong gabenor Bank Negara kerana menerima dua suapan daripada Note Printing Australia.

Pendedahan percubaan rasuah terhadap Abdullah akan membongkarkan lebih banyak skandal sogokan kontrak mencetak mata wang polimer daripada Australia, dengan semalam The Age melaporkan tentang penglibatan pegawai kanan dari agensi perdagangan Austrade dalam tuduhan rasuah yang melibatkan Securency dan Vietnam.

Pasukan bertindak antarabangsa Polis Persekutuan Australia meneruskan siasatan untuk melakukan tangkapan seterusnya setelah tujuh bekas pegawai kanan Securency dan Note Printing Australia ditahan kerana kesalahan itu.

Abdullah dipercayai terlibat apabila meluluskan kontrak kepada firma Reserve Bank of Australia untuk mencetak mata wang polimer bernilai RM5 pada 2004.

Ejen Securency dan Note Printing Australia pada 2004, bekas ahli Parlimen dan pemimpin utama Umno Datuk Abdullah Hasnan Kamaruddin dan ahli perniagaan Abdul Kayum Syed Ahmad, ditahan dan didakwa Jumaat lalu kerana terlibat dalam dua kesalahan rasuah.

Abdul Kayum mengaku tidak bersalah atas tuduhan yang dikenakan, iaitu menjadi orang tengah Note Printing Australia dan Securency di Malaysia, dikatakan memberi jaminan kepada kedua-dua firma itu dia mampu meyakinkan pegawai Malaysia untuk membeli teknologi wang polimer.

Beberapa pegawai kanan Securency dan bekas eksekutif dipercayai Note Printing Australia membuat bayaran kepada Abdul Kayum berkemungkinan digunakan untuk membayar rasuah. Dia menjadi ejen antara 2000 hingga 2007 sebelum dibuang kerja.

Dia diterima bekerja dan beberapa juta dolar dari Reserve Bank of Australia meningkatkan persoalan-persoalan tentang penyediaan selia yang disediakan Reserve Bank of Australia — yang melantik pengarah Securency dan Note Printing Australia.

Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia semalam enggan memberikan sebarang komen berhubung perkara itu.

Jumaat lalu bekas penolong gabenor Bank Negara Datuk Mohamad Daud Dol Moin didakwa berhubung kesalahan rasuah melibatkan kontrak mencetak mata wang polimer yang dianugerahkan kepada sebuah firma Australia antara 2003 dan 2007.

Mohamad Daud menghadapi tuduhan menerima RM100,000 daripada Abdul Kayum dalam dua kejadian iaitu sebanyak RM50,000 pada 1 Disember 2004 dan baki RM50,000 pada 16 Februari 2005 di sebuah kafe di Bangsar Shopping Centre.

Dia dikenakan tuduhan di bawah Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Abdul Kayum akan berhadapan dengan tuduhan berasingan memberi habuan kepada Mohamad Daud di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Sementara itu, dalam satu kenyataan dikeluarkan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata pihaknya telah menjalankan siasatan terperinci berhubung kes ini dengan kerjasama dan bantuan penuh Bank Negara.

Katanya, di bawah tuduhan pertama, Mohamad Daud didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 kerana menerima suapan wang tunai RM50,000 daripada Abdul Kayum melalui seorang perantara untuk membantunya mendapatkan kontrak mencetak wang polimer RM5 oleh Note Printing Australia.

Tertuduh tidak mengaku salah terhadap semua pertuduhan dan minta dibicarakan.

Tertuduh diwakili oleh J.D. Goonting dan Collin Goonting manakala pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Manoj Kurup dari Jabatan Peguam Negara. -TMI

Inflasi : Kenyataan sedap mulut - ingat semua rakyat bodoh - dari sorang menteri

Posted: 04 Jul 2011 06:45 PM PDT

KUALA LUMPUR - Kadar inflasi makanan negara dicatatkan menurun ke paras 4.6 peratus pada Mei lepas berbanding 4.9 peratus pada bulan sebelumnya.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Tan Lian Hoe berkata, bagaimanapun kadar inflasi itu masih lebih rendah berbanding beberapa negara asing seperti Thailand (8.4 peratus), Indonesia (10.2 peratus), China (11.7 peratus) dan Korea Selatan (6.2 peratus).

Menurutnya ketika menjawab soalan Senator Mariany Muhammad Yit pada persidangan Dewan Negara, inflasi bukan sahaja berpunca daripada kenaikan harga barangan makanan seperti gula, tetapi turut disebabkan oleh faktor bekalan,

"Inflasi merupakan isu yang memerlukan tindakan bukan sahaja dari kerajaan, malah ia perlu ditangani secara bersama oleh semua pihak terutama pengguna," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, antara inisiatif kerajaan ialah penubuhan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga khusus untuk mengatasi isu-isu berkaitan bekalan, harga barangan dan perkhidmatan serta pelaksanaan Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 yang berkuatkuasa 1 April lepas.

"Pelaksanaan Kempen Beli Barangan Malaysia, dilihat sebagai langkah menggalakkan rakyat Malaysia membeli barangan Malaysia dan membendung 'imported inflation' yang selalunya berlaku jika barang diimport dengan peratusan yang tinggi daripada luar negeri," katanya.- Bernama

Perbicaraan Sosilawati : Ada kamera tersorok dibilik mandi?

Posted: 04 Jul 2011 06:26 PM PDT

SHAH ALAM: "Wei, aku tak percaya Kamal masuk bilik aku...,pergi kat bilik air, kau check (periksa) ada kamera tersorok tak?" itu antara kata-kata terakhir Datuk Sosilawati Lawiya menerusi perbualan telefon dengan rakannya, Habishah Bahari, kurang sejam sebelum jutawan kosmetik dan tiga individu lain dibunuh di Banting, dekat sini, tahun lalu.

Sosilawati dikatakan menghubungi Habishah dan memberitahu dia mengesyaki Kamal atau Kamaruddin Shamsuddin yang berkhidmat sebagai pemandu peribadinya berbuat demikian menerusi perbualan telefon pada 7.30 malam pada 30 Ogos tahun lalu sebelum panggilan itu terputus.

Ketika itu, Habishah berbuka puasa.

Ini antara keterangan yang akan dikemukakan pihak pendakwaan ketika membacakan ucapan pembukaan dalam perbicaraan kes bunuh Sosilawati, 47, Kamaruddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, yang bermula di Mahkamah Tinggi, di sini, semalam.

Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd Yusoff, berkata pihaknya juga mengemukakan keterangan Habishah bahawa Sosilawati ke Banting antara 9 September dan 30 Ogos tahun lalu untuk menukar dua cek berhubung urusan jual beli tanah di Batu Feringghi, Pulau Pinang dengan peguam bernama Pathma. Kandungan penuh SMS dan butiran panggilan yang terjadi sebelum semua mangsa dilaporkan hilang sehingga mereka didakwa dibunuh di Lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting, antara jam 8.30 malam dan 9.45 malam, 30 Ogos tahun lalu akan terungkai sepanjang prosiding yang ditetapkan selama tiga bulan ini.

Terdahulu katanya, pihak pendakwaan akan menampilkan 76 saksi yang akan mengemukakan keterangan bagi membuktikan tertuduh melakukan kesalahan bunuh pada tarikh dan masa seperti dalam pertuduhan termasuk anak sulung Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 26.

Menurutnya, Sosilawati ada menghubungi Erni Dekritawati Yuliana pada malam kejadian, tetapi panggilan itu tidak dijawab anaknya kerana tidak perasan.

"Pada jam 8.40 malam, Sosilawati menghubungi Erni Dekritawati Yuliana, tetapi dia tidak perasan dan Erni Dekritawati juga menerima mesej 'Jangan bagi Kamal masuk rumah jika datang...hubungi Bisah. Dia (Kamal) ambil gambar mak.'

"Erni Dekritawati Yuliana juga akan memberi keterangan berhubung urusan jual beli tanah di Pulau Pinang dan menukar tarikh cek bagi mempercepatkan tarikh," katanya.

Selain itu katanya, pihak pendakwaan akan mengemukakan keterangan isteri Noorhisham, Suzana Radin Pangit bahawa dia menerima panggilan telefon daripada suami menyatakan tidak akan pulang selama tiga hari kerana mahu menolong masalah Sosilawati yang diugut Kamaruddin berhubung 'gambar'.

Beliau berkata, Suzana menerima panggilan itu pada jam 8.15 malam, 30 Ogos tahun lalu selepas Noorhisham mengikut Sosilawati ke Banting bersama dengan Kamaruddin dan Ahmad Kamil.

Ishak berkata, isteri Ahmad Kamil, Sabrina Adnan juga akan memberi keterangan suaminya memaklumkan tidak dapat pulang selama tiga hari menerusi panggilan telefon pada jam 7.45 malam pada hari sama.

"Apabila ditanya mengapa tak balik, suaminya memberitahu orang kanan Sosilawati bernama Kamal mengugut hendak sebarkan gambar Sosilawati iaitu gambar tak elok. Suaminya juga memberitahu Sosilawati menangis dan dia beritahu hendak tolong Sosilawati," katanya. -metro

ARTIS : Mizz Nina - Noh Hujan selamat diijabkabul

Posted: 04 Jul 2011 08:26 AM PDT

KUALA LUMPUR: Hanya dengan sekali lafaz saja, Mizz Nina atau Shazrina Tan Sri Azaman Hashim secaras rasmi telah pun bergelar isteri kepada Noh Hujan atau Mohammaed Noh Salleh selepas mereka diijabkabulkan di kediaman keluarga Mizz Nina di Ukay Heights, Ampang Selangor, kira-kira jam 9.15 malam Sabtu lepas.

Pasangan ini telah dinikahkan sendiri oleh bapa Mizz Nina, Tan Sri Azman Hashim, disaksikan oleh Tok kadi Ustaz Hj.Mohamed Khairi Bin Husin yang juga Imam Masjid Darul Ehsan,Tmn Tun Abdul Razak,Ampang.

Bertemakan hitam putih, majlis akad nikah yang dilangsungkan dengan penuh elegan ini telah dihadiri kira-kira 150 tetamu yang terdiri daripada kalangan ahli keluarga, saudara mara serta rakan terdekat kepada pasangan pengantin.

Pada majlis tersebut, Mizz Nina telah menerima 7 dulang hantaran yang mengandungi sirih junjung, mas kahwin, satu set barang kemas, sebuah ipad 2 beserta kek tradisional Sarawak termasuklah wang hantaran sebanyak RM11, 111.11.

Manakala, pihak lelaki pula menerima 7 dulang yang mengandungi sirih junjung, sepasang kasut, wallet, baju bersanding, cokelat, wedding band dan sebuah unit playbook. Kesemua barang hantaran ini telah digubah oleh Eddy daripada Favors.
Dipetik dari murai.com

STONE  Untuk Noh dan Mizz Nina aku doakan agar korang berbahagia hingga ke akhir hayat. Amin

hahaha .. Bangla ni tengok cantik T-Shirt BERSIH terus pakai ... nanya dia terus kena cekup ... hahaha

Posted: 04 Jul 2011 06:20 AM PDT

Polis menahan tiga lelaki dua daripadanya warga Bangladesh serta tiga wanita kerana dipercayai mencetak baju T Bersih di sebuah rumah kedai di Taman Nuri, Jalan Datuk Kumbar di Alor Setar petang tadi.

Turut ditemui di situ ialah 150 helai baju T yang bercetak dengan perkataan Bersih.

"Kita rampas semua T-shirt tersebut sebelum ia diedarkan kepada masyarakat. Kita juga turut merampas tiga blok pencetak yang digunakan untuk mencetak T-shirt tersebut," kata Ketua Polis Kedah Datuk Ahmad Ibrahim kepada pemberita di premis berkenaan.

Beliau berkata rakyat Bangaldesh itu tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Polis masih mengesan pemilik premis berkenaan.

Ahmad berkata rampasan itu merupakan yang pertama di Kedah yang melibatkan premis mencetak baju T Bersih.

Premis itu merupakan tempat mencetak baju T dan baju korporat

STONE : Betoi-betoi nanya mat bangla ni,
Dah la pendatang HARAM buat keje cetak t shirt HARAM pula, maka bertambah-tambah HARAM la
Nasib kau la mat Bangla
NGO buat laporan polis terhadap twitter 'DAPSugu' dan 'AMK Rembau' hina Agong

Posted: 04 Jul 2011 06:06 AM PDT

Satu laporan polis hari ini dibuat oleh sebuah badan bukan kerajaan, 1Agenda, ke atas dua pemilik akaun laman sosial twitter kerana didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong.

Yang Dipertuanya, Zul Azhar Cha mendakwa 'DAPSugu' dan 'AMK Rembau' telah menghina dan memperlekehkan kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong berikutan Titah Khas Seri Paduka yang menyentuh mengenai isu perhimpunan haram.

"Mereka biadab kerana beranggapan buruk terhadap Yang di-Pertuan Agong... ini adalah penghinaan besar kepada rakyat Malaysia kerana Agong merupakan ketua umat Islam dan Ketua Negara.

"Saya menyeru pemilik-pemilik akaun ini diheret ke muka pengadilan, (kerana) perbuatan ini sudah diatur apabila mereka mendapat tentangan hebat daripada majoriti rakyat yang tolak perhimpunan haram itu," katanya kepada Bernama selepas membuat laporan di Balai Polis Jalan Tun Razak di ibunegara hari ini.

Semalam, Seri Paduka dalam Titah Khas telah mengingatkan bahawa dalam keghairahan rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, mereka juga perlu memastikan tuntutan demokrasi tidak membawa kemusnahan kepada negara.

Seri Paduka turut bertitah rakyat tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan negara luar kerana keharmonian dan kestabilan dalam negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu dipertahankan oleh semua pihak.

Bagaimanapun, Zul Azhar berkata hasrat murni Seri Paduka untuk melihat kesejahteraan rakyat telah dicalarkan oleh tindakan dua pemilik akaun tersebut yang secara terang-terangan mempersoalkan titah Seri Paduka.

Beliau menegaskan perbuatan biadab pihak-pihak ini telah memberi satu petunjuk bagaimana penganjur perhimpunan haram sanggup melakukan apa saja termasuk menghina agama, bangsa dan negara bagi memenuhi hasrat mereka.

BERSIH 2.0 : Azmin dan dua pemimpin Pakatan disoal siasat

Posted: 04 Jul 2011 05:34 AM PDT

PETALING JAYA: Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali dan dua lagi pimpinan Pakatan Rakyat, disoal siasat polis berhubung Perhimpunan Bersih yang dijadual 9 Julai ini.

Selain Azmin, Adun Sekinchan, Ng Swee Lim dan Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei turut dipanggil memberi keterangan kerana didakwa mempromosikan perhimpunan aman itu.

Azmin didatangi anggota polis dari ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya di ibu pejabat KEADILAN pada jam 2 petang tadi.

Beliau yang ditemani peguam, N Surendran disoalsiasat selama 30 minit berhubung kandungan ceramah di Desa Mentari pada 25 Jun lalu.

Sementara Shuhaimi yang juga Ketua Penerangan KEADILAN Selangor pula dipanggil untuk disiasat kali kedua di Balai Polis Klang, kira-kira jam 2 petang tadi.

Ia berhubung kandungan ceramah di Dewan MPK Taman Klang Jaya, 26 Jun lepas.

Menurut Shuhaimi, beliau kesal kerana polis lebih berminat menyiasat isu 'Bersih' berbanding video lucah yang lebih memudaratkan masyarakat dan jelas satu perbuatan jenayah.

"Agaknya polis hari ini memilih kes tertentu sahaja untuk di siasat dan seakan patuh pada arahan UMNO BN, bukan pada aduan yang dibuat," katanya pada satu kenyataan media.

"Peliknya, kenapa aduan saya dan rakan Angkatan Muda Kota Raja kepada akhbar Utusan Malaysia, Awang Selamat pada Januari 2011 kerana menghasut tidak disiasat," katanya.

Beliau turut mempersoalkan tiada tindakan yang diambil terhadap laporan dan aduan beliau bersama lima Ketua Kampung berhubung pengedaran VCD lucah berunsur fitnah yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar berhubung isu Bersih yang berat sebelah pula menyemarakkan lagi kebencian rakyat pada pasukan keselamatan, katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=16563

Peguam, keluarga tidak dibenar jumpa 6 tahanan Ordinan Darurat

Posted: 04 Jul 2011 05:04 AM PDT

Oleh: Norutul Ilham

KUALA LUMPUR: Walaupun selepas berbincang lebih kurang sejam, namun pihak polis tetap bertegas tidak membenarkan peguam mahupun keluarga menemui enam individu yang ditangkap di bawah Ordinan Darurat (EO).

Menurut peguam, Edmund Bon yang mewakili mereka, tindakan polis yang menahan semula keenam-enam tahanan tersebut selepas dibebaskan, berbaur politik.

Edmund bersama K.Arumugam, Yudhistira Dorai, Fatimah Ismail dan Amer Hamzah Arshad hadir di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini untuk berjumpa anak guam mereka, namun tidak dibenar berbuat demikian oleh polis.

"Tahanan yang ditahan di bawah Ordinan Darurat adalah tahanan berbaur politik, tetapi kami tetap membuat permohonan untuk berjumpa dengan anak guam.

"Kita datang hari ini untuk membuat permintaan sama ada boleh berjumpa dengan anak guam. Kami sangat kecewa, tetapi akan tetap meneruskan perjuangan ini," katanya ketika sidang media selepas pertemuan dengan pihak polis.

Edmund berkata, peguam akan memfailkan habeas corpus dan akan datang semula esok dengan memfailkan afidavit serta membawa bersama pesuruhjaya sumpah, supaya polis memberikan jawapan kepada permintaan mereka.

Menurutnya lagi, peguam dan keluarga tahanan mempunyai sebab untuk bertemu mereka yang ditahan.

"Kami memberitahu dua tahanan mempunyai kes di mahkamah esok dan untuk dibawa ke mahkamah esok dan Satu tahanan kami juga difahamkan akan menghadapi peperiksaan di universiti esok," ujarnya.

Selain itu, beliau memberitahu bahawa polis hanya memberi alasan tangkapan dibuat ekoran mendakwa tahanan mengancam ketenteraman awam walaupun tiada bukti yang kukuh dikemukakan.

"Kami beritahu bahawa mereka tidak mengancam keselamatan negara, tidak ada apa-apa bukti atau perkara yang dijumpai atau keterangan kukuh mengatakan mereka yang ditahan mengancam ketenteraman awam, mereka sebenarnya hanya aktivis-aktivis politik dengan satu parti politik yang didaftarkan.

"Kami memberi alasan-alasan yang kukuh mengapa kami mesti berjumpa dengan anak guam kami di bawah Perlembagaan Persekutuan dan juga Kanun acara jenayah, semua rakyat yang ditahan berhak dibela dan peguam mesti diberi akses kepada mereka secepat mungkin," ujarnya.

Dilaporkan sebelum ini, Ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Michael Jeyakumar dan lima anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) ditangkap semula mengikut (EO) sebaik mereka dibebaskan bersama lima lagi individu lain pada 2 Julai lalu.

Antara ahli lain yang ditangkap semula itu adalah timbalan pengerusi PSM, M. Saraswathy, ahli jawatankuasa pusat Choo Chon Kai, M Sukumaran, setiausaha bahagian Sungai Siput, A. Letchumanan dan pemimpin pemuda Sarat Babu.

Kesemua mereka diwakili 20 peguam bela.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=16551

Beranikah Hishamuddin HARAMKAN Perkasa?

Posted: 04 Jul 2011 02:25 AM PDT

Kenyataan media oleh Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada hari Isnin, 4hb Julai 2011:

Adakah Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berani untuk mengharamkan Perkasa?

Adakah Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishammuddin Tun Hussein berani untuk mengharamkan Perkasa sebagaimana beliau telah mengharamkan Bersih atau menangkap Senator UMNO, Ezam Mohamad dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin sepertimana juga polis telah menahan Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr.Michael Jeyakumar Devaraj di bawah Orninan Darurat bagi membuktikan pihak polis tidak mengamalkan 'double-standard' atau pilih kasih?

DAP mempersoal desakan Hishammuddin bahawa pihak berkuasa akan bertindak adil dalam menghentikan semua perhimpunan walaupun hanya mengaharamkan kumpulan reformasi pilihanraya Bersih, apabila tiada tindakan diambil terhadap UMNO dan Perkasa yang menganjurkan demonstrasi ganas di Pulau Pinang pada 1 Julai 2011. Mengapakah Hishammuddin tidak menahan Ezam di bawah Ordinan Darurat atas ancaman beliau bahawa tidak perlu tunggu pilihanraya umum dan beliau mahu mengadakan lebih banyak bantahan bagi memaksa saya untuk meletak jawatan sebagai Ketua Menteri?

Pertubuhan Wartawan dan Jurugambar Akhbar Cina Pulau Pinang (Pewaju) telah mengutuk sekeras-kerasnya serangan ke atas salah seorang wartawan, jurugambar dan juruvideo oleh penunjuk perasaan semasa perhimpunan ganas dan haram yang diadakan di pusat Bandar George Town dan di atas Jambatan Pulau Pinang. Pewaju mempersoalkan kenapa pihak polis tidak mengambil tindakan undang-undang dan gagal mengambil langkah-langkah pencegahan bagi menghentikan demonstrasi walhal mereka telah maklum akan hal tersebut sehari sebelumnya.

Persoalan juga timbul kenapa pihak polis begitu berwaspada dalam mengetatkan kawalan di perhimpunan Bersih 2.0, yang belum berlaku, dan tidak cekap dalam menghentikan perhimpunan haram oleh Umno dan Perkasa yang telahpun berlaku. Apa yang mengejutkan adalah kenyataan Pewaju bahawa serangan ke atas wartawan tersebut berlaku di hadapan mata pihak polis, tetapi malangnya penguatkuasaan undang-undang tidak berdaya dan tiada harapan untuk menghentikan serangan tersebut. Ketidakcekapan pihak polis dipersoalkan di mana integriti, kecekapan dan kreadibiliti mereka untuk melindungi rakyat Malaysia menjadi persoalan.

DAP menyokong demonstrasi aman tetapi mengutuk sekeras-kerasnya demonstrasi ganas. Kegagalan pihak polis untuk bertindak ke atas demonstrasi ganas oleh UMNO dan Perkasa, menberi tanggapan bahawa jelas terdapat 'double-standard' dan pilih kasih.

Penangkapan Jeyakumar dan lima ahli PSM yang lain di bawah Ordinan Darurat adalah tidak adil kerana kegagalan untuk mengemukakan sebarang bukti bahawa dia telah melancarkan perang terhadap Yang Di-Pertuan Agong dan negara. Tuduhan menyebarkan fahaman komunis adalah tidak masuk akal apabila Malaysia sememangnya telah lama mengadakan hubungan akrab dengan negara-negara komunis seperti Cuba, China dan Vietnam.

Jika tidak mahu Khairy Jamaluddin ditahan dan didakwa kerana cuba menghidupkan semula fahaman komunis dengan penubuhan sebuah jawatankuasa tetap pada 12 Oktober 2009 untuk mengukuhkan hubungan antara Pemuda Barisan Nasional dan Liga Belia Komunis China (Communist Youth League of China). Ketua Pemuda Barisan, Khairy Jamaluddin berkata sekretariat tetap adalah untuk memudahkan hubungan dua hala yang berterusan dan menggalakkan ikatan yang lebih kukuh antara kedua-dua entiti.

  1. Jelas sekali, penyokong Bersih yang ditahan minggu lalu dan serbuan sekretariat pada Rabu lalu hanya dijadikan mangsa Kerajaan BN, apabila mereka tidak menganjurkan sebarang demonstrasi walhal demonstrasi UMNO dan Perkasa dibenarkan berlangsung tanpa sebarang hukuman. Tindakan ini adalah tidak adil dan hanya mencemari imej Malaysia di mata dunia dan rekod kerana tidak mengamalkan apa yang dipegang dalam menghormati hak asasi kemanusiaan.

BERSIH 2.0 : TANGKAPAN TERBARU - Zulhaidah Suboh Exco AMK dan sepasang suami isteri di Alor Setar

Posted: 04 Jul 2011 01:16 AM PDT

(Oleh: Masdar Wahid)

KUCHING: Exco Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Zulhaidah Suboh ditahan di Lapangan Terbang Kuching tengahari tadi kerana memakai Baju Bersih, sekaligus merupakan tangkapan pertama di Sarawak.

"Saya ditahan sebelum penerbangan saya dari Kuching ke Miri dan alasan pengakapan itu kerana saya berpakaian Bersih di bawah Akta polis Seksyen 27, kata polis itu kepada saya.

"Antara 10 hingga 15 Pegawai Polis berpakaian biasa bersama Pasukan Gerakan Am (PGA) menahan saya seorang," katanya dihubungi Keadilan Daily.

Beliau yang ditahan di balai polis lapangan terbang Miri dan dihantar ke balai Polis di daerah itu akan diwakili peguam, Majen Panyuk.

Zulhaidah yang juga Timbalan Ketua Cabang KEADILAN Miri berkata, ketika ditahan polis turut menggeledah beg pakaian beliau.

Beliau percaya, penahanan itu ada kaitan dengan cadangan Gabungan Pilihan Bersih dan Adil (Bersih) yang bakal mengadakan himpunan aman di tiga lokasi di semenanjung Malaysia selain di Sabah dan Sarawak 9 Julai ini.

Tangkapan hari ini merupakan yang pertama di negeri itu di mana dua hari sebelum itu, Exco AMK Pusat, yang juga anak kelahiran Sabah bersama enam yang lain di tahan di Kota Kinabalu pada 2 Julai lalu.


Manakala di Alor Setar ...

Suami isteri ditahan polis kerana memiliki kemeja-T Bersih

ALOR SETAR - Seorang lelaki dan seorang wanita berumur 51 dan 48 tahun, yang dipercayai suami isteri, ditahan polis kerana memiliki lima helai kemeja-t Bersih dalam sekatan jalan raya di Jalan Kubang Rotan-Kuala Kedah dekat sini.

Ketua Polis Daerah Kota Setar ACP Adzaman Mohd Jan berkata, ketika ditahan polis pada kira-kira pukul 9.05 malam Sabtu lepas, kedua-dua suspek menaiki kereta jenis Proton Wira dan semasa pemeriksaan, polis menjumpai lima helai kemeja-T Bersih dalam kereta berkenaan.

"Saya difahamkan mereka adalah pasangan suami isteri. Mereka ditahan mengikut Akta Pertubuhan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini. - Bernama

Pemuda BN batal Himpunan 907

Posted: 04 Jul 2011 12:48 AM PDT

Pemuda Umno membatalkan hasrat untuk mengadakan perhimpunan pada 9 Julai ini kerana menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Timbalan Ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim berkata pembatalan itu bagaimanapun tidak bermakna Himpunan Patriot akan dibubar, lapor Utusan Online

Sebaliknya, kata beliau, ia mungkin didaftarkan sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berperanan memelihara kedaulatan negara.

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Tutup pintu rundingan, KPN jangan derhakai Agong

Posted: 04 Jul 2011 10:01 AM PDT

Yang Dipertuan Agung, Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan agar kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan rakyat secara adil dan bijaksana serta menyelesaikan masalah dengan rundingan.


"1) Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

-Bukan Perhimpunan Haram seperti tuduhan Polis dan BN.

2) Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

- Atasi dengan BAIK bukan dengan JAHAT

3) Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

- Agong seru kerajaan (Polis) buat kerja dengan amanah. Bersikap Adil tak kira Patriot, Perkasa, Kimma, Bersih atau sesiapa pun.

4) Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

- Kerajaan bertamadun jangan tutup pintu rundingan. Polis jangan angkuh hingga tidak mahu berunding dengan rakyat.


Tetapi sebaliknya Timbalan Ketua Polis Negara pula telah mengeluarkan kenyataan pintu rundingan sudah ditutup dan akan menahan pihak yang terlibat dengan perhimpunan ini.


Bersih 2.0 yang didokong oleh berpuluh-puluh NGO dan parti politik merancang untuk mengadakan perhimpunan 9 Julai ini di Kuala Lumpur bagi menyerahkan memorandum kepada Yang Dipertuan Agung memohon baginda membantu mendapatkan pilihan raya yang bersih dan adil untuk rakyat negara ini.

Lapan tuntutan dikemukakan untuk tujuan tersebut iaitu:-

Tuntutan Segera Perhimpunan BERSIH 2.0

1. Bersihkan senarai undi

• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan 'pengundi hantu' seperti orang yang telah meninggal Contohnya (klik)60 Pengundi Dalam 1 Rumah dan adanya 80 Pengundi Berdaftar Dalam 1 Rumah

• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

2. Mereformasikan undi pos

• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.

• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.

• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

3. Gunakan dakwat kekal

• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali.

4. Masa kempen minima 21 hari

• Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.

• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.

5. Akses media yang bebas dan adil

• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.

• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.

• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam

Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.
Contohnya :

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.

Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa.

Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

7. Hentikan rasuah

Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.

Pembelian undi harus dihentikan!

Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.

8. Hentikan politik kotor

BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

Tuntutan ini adalah kesinambungan Bersih pertama yang dibuat menjelang pilihan raya ke 12 lalu.

Dan kenapa carian WEB SPR jadi begini:- http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/.apa yang tak kena dan kelamkabut ni.

Daulat Tuanku Menjunjung Kasih Titah Tuanku Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong

fcamel 雜記

0
sumber :-

fcamel 雜記


一球入魂, 2011 全新開戰! 之 第三戰

Posted: 04 Jul 2011 07:59 AM PDT

作者全戰皆輸, 沒題材好寫, 休刊一回。

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Skandal mata wang: Media dakwa firma Australia sogok bekas PM Pak Lah

Posted: 04 Jul 2011 08:19 PM PDT

KUALA LUMPUR, 5 Julai — Firma-firma pengeluar mata wang Reserve Bank of Australia disyaki cuba menyogok bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi bagi mendapatkan bantuan beliau memperoleh kontrak bernilai sekitar RM100 juta (A$31 juta).
Abdullah (gambar) merupakan salah seorang daripada beberapa personaliti politik Malaysia berpengaruh, yang pihak berkuasa antirasuah percaya Securency dan Note Printing Australia— firma yang masing-masing separa dan milik penuh bank pusat Australia — didakwa cuba untuk memberi sogokan menggunakan sebahagian daripada komisyen sekitar RM13 juta ($4.2 juta) yang dibayar kepada dua orang tengah kira-kira enam tahun lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Bersioh 2.0 : The insane fear of yellow

Posted: 04 Jul 2011 08:15 PM PDT

Many are dismayed by the maniacal reaction to the call for free, fair and clean elections.

If coffee shop talk is any indication, the Barisan Nasional government has been flagellating itself in allowing the widespread arrest of Malaysians for wearing yellow.
"Our society seems to be run by insane people for insane objectives, by maniacs for maniacal ends," said one citizen to another as they sipped their brew. "Will it come to a day when I will be put away as insane for saying that?"
Some other comments are not so well phrased, but they all indicate dismay over the ruling regime's reaction to calls for democratic reforms.
Many of the commentators are neutral in the running feud between BN and Pakatan Rakyat, but they wonder whether BN leaders are so out of touch with reality that they cannot grasp the ludicrousness of their reaction to calls for reform and demands for a moral obligation to democratic principles. The use of political might and brute force to intimidate agents of change is no longer acceptable.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Ambiga owes Bersih supporters an explanation and it better be a good one

Posted: 04 Jul 2011 08:14 PM PDT

Ambiga owes Bersih supporters an explanation and it better be a good oneIt must come as a great disappointment to many out there that Ambiga has agreed to reconsider going through with the Rally after a discussion with former prime minister Abdullah Badawi. Without doubt, there are very many Bersih supporters who feel totally outraged that Ambiga has abandoned their cause, especially when arrests are taking place, Prime Minister Najib Razak is still issuing a stadium ultimatum and refusing accept that there is anything wrong with the election system.
Given such a scenario, without question, Ambiga and her Bersih team, owes Malaysians an explanation. And it had better be a good one. As she herself has pointed out, Bersih is more than a rally and it is not about her or the steering committee. It is about Malaysians and their dream of fair and just society.
If Ambiga gives silly reasons, then Malaysians who were willing to risk danger just to attend the rally must put her on top of the Forever-Boycott list. Same goes with all the members of the committee. For they have failed Malaysians. You see, the worst traitors always come from within. And it is also from within that the hurt and pain is always the deepest.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Dalam Proses Jadi Negara Polis ?

Posted: 04 Jul 2011 08:12 PM PDT

PETALING JAYA 5 JULAI : Sikap agresif polis menangkap rakyat membuta tuli, menjelang perhimpunan aman BERSIH 2.0 Sabtu ini memberi gambaran bahawa kerajaan membenarkan pasukan keselamatan itu membelakangi Perlembagaan Persekutuan.

Naib Presiden PKR, N. Surendren berkata perkara itu dapat dibuktikan dengan arahan yang dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menahan aktivis- aktivis termasuk pemimpin Pakatan Rakyat yang tentunya bercanggah dengan Artikel 10(1)(a) yang menjamin hak kebebasan bersuara.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 2.0 : Kita Sebenarnya Telah Menang, Mereka Terpaksa Guna Talian hayat

Posted: 04 Jul 2011 06:58 PM PDT

"JIKA ditanya kepada semua penyokong Perhimpunan BERSIH, adakah mereka bersetuju untuk membatalkan perhimpunan BERSIH yang dijadualkan pada 09 Jul ini semata-mata kerana tekanan atau ugutan dari puak penentang BERSIH, sudah pasti mereka semua akan menjawab TIDAK.

 Tetapi, jika ditanya adakah perlu dibatalkan Perhimpunan BERSIH selepas kita mendapat nasihat dari DYMM YDP Agung, maka tentulah jawapannya bercampor baur.
  Secara peribadi, di peringkat ini BERSIH sebenarnya sudah memenangi dari segi moral kerana kita mampu bertahan sehinggakan ke peringkat Istana di mana kita bagaikan `ditelan mati mak, diluah mati bapak'. Apa pun, saya berpendapat semangat BERSIH harus dikekalkan walaupun akhirnya kita mengambil keputusan taat kepada Raja.

Cadangan yang harus diambil kira oleh Penganjur BERSIH sekiranya Perhimpunan BERSIH `terpaksa' dibatalkan adalah dengan kita menggantikan dengan Perhimpunan Mega dan Ceramah Mega di Stadium Shah Alam pada tarikh yang sama beserta pakaian Kuning BERSIH yang sama. Sejurus selepas ceramah, BERSIH akan menghantar wakil untuk menyerahkan memorandum ke Istana.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Muhyiddin gesa himpunan 9 Julai dibatal sebelum temu Agong

Posted: 04 Jul 2011 06:43 PM PDT

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan
ALOR GAJAH, 5 Julai — Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa pengerusi penganjur Himpunan Bersih 9 Julai ini, Datuk S. Ambiga, supaya membatalkan terlebih dahulu rancangan itu sebelum menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. "Dengar katanya dia nak menghadap Yang di-Pertuan Agong, Saya fikir elok dibatalkan dulu (perhimpunan haram) sebelum menghadap.
"Nanti tak tau apa yang disembah, nanti jadi sembah derhaka pula," katanya dipetik Bernama Online.
Semalam, Ambiga berkata beliau bersedia membatalkan perhimpunan haram itu sekiranya dititahkan demikian oleh Tuanku Mizan.
Read More / Baca Lagi >>

Apa salah Melayu jadi anjing, janji Umno berkuasa..!!!

Posted: 04 Jul 2011 06:40 PM PDT

Siapa yang tak mahu jadi anjing Umno, 9 Julai kita banjirkan Kuala Lumpur dengan tuntutan rakyat yang mahu pilihan raya adil dan bersih. Pi mampoih la Bersih. Perhimpunan 9 Julai bukan hak Bersih untuk menentukan jadi atau tak jadi semata-mata kerana depa gatal nak jumpa Agong dan nak bodek Agong. Perhimpunan 9 Julai hak rakyat. Kita banjirkan Kuala Lumpur dengan kebangkitan rakyat!

Tak payah berhimpun atas nama Bersih. Kita berhimpun atas nama rakyat. Kita cucikan negara ini dari mungkar terbesar di Malaysia - Umno. Pakai baju warna apa pun tak pa. Cuci!
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 2.0: Checkmate Untuk UMporNO

Posted: 04 Jul 2011 06:37 PM PDTBila cakap bab "bodoh", tak de sape dapat nafikan tahap "kebodohan" penyokong-penyokong UMphorNO. Sesuai dengan tema "Dulu, Kini dan Selamanya", puak-puak penyokong UMphorNO tetap "bodoh" dari Dulu, Kini dan Selamanya.

Yang ni gua bukan cakap kosong. Cakap gua beserta dengan bukti. Bola tanggung yang kita lempar 3-4 hari lepas sampai ke sudah tak dapat disambut puak-puak penyokong UMphorNO, umpan busuk yang dah lemau yang kita hulur - bodoh-bodoh je puak-puak penyokong UMphorNO telan sampai kenyang, siap mintak tambah lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Yingluck, Asia's new flavor and Pakatan has the M'sian answer - Nurul Izzah

Posted: 04 Jul 2011 06:30 PM PDT

Yingluck, Asia's new flavor and Pakatan has the M'sian answer - Nurul IzzahYingluck Shinawatra, Thailand's new and first woman prime minister, is now the hottest name in all of Asia. Not only because this is a landmark political change for Thailand, but also because of her 'X' factor, her special oomph due to a combination of fantastic youthful looks and charisma. It remains to be seen how Yingluck performs as a leader but she has already won the hearts and minds of the Thais.
In Malaysia, we have someone waiting in the wings. She is not yet ready , not for a few years more but she is definitely a potential with a capital P, much to the chargin of another youth rival, UMNO's Khairy Jamaluddin.
Of course, we are talking about Nurul Izzah Anwar, the daughter of Opposition Leader Anwar Ibrahim. She is young, ambitious, bright and has all the qualities needed to lead especially integrity.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : PAS, PKR, DAP all for an audience with Agong

Posted: 04 Jul 2011 06:29 PM PDT

PAS, PKR, DAP all for an audience with AgongKUALA LUMPUR - Responding to a call by the Agong for all quarters to go to the negotiating table, Pakatan Rakyat leaders have lent support to Bersih's decision to seek a meeting with the Agong to explain the coalition's demands on electoral reforms.

PAS president Tuan Guru Abdul Hadi Awang said the confusion and misunderstanding surrounding the rally planned for July 9 was due to the traditional media's campaign against the event.

"Such a misunderstanding has led to provocations by several parties to give the impression that the situation is out of control to the extent that the country's law is no longer respected by the authorities," he said.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Pemuda Umno sedia kerjasama jika Bersih batal perhimpunan

Posted: 04 Jul 2011 06:27 PM PDT


KUALA LUMPUR, 5 Julai — Pemuda Umno akan membatalkan rancangannya mahu mengadakan perhimpunan balas, sebaliknya akan menyokong beberapa tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya dibawa Bersih 2.0 jika gabungan itu menggugurkan kempennya, Sabtu ini.
Ketuanya Khairy Jamaluddin (gambar) memberitahu The Malaysian Insider bahawa sayap itu akan menawarkan sokongannya memandangkan sistem semasa juga memerlukan penambahbaikan.
"Kami percaya bahawa satu barisan berkecuali yang bersatu, yang (jika) kita bersetuju akan lebih efektif, jika Bersih benar-benar mahukan perubahan," kata beliau yang juga Ketua Pemuda BN.
Read More / Baca Lagi >>

Video - Kes Sarbani,Allahyarham dianianya ejen baucer RM100

Posted: 04 Jul 2011 04:05 PM PDT

Video : 'Online Human Right Abuses' monitoring system

Posted: 04 Jul 2011 04:03 PM PDT

Demonstrasi menurut Islam

Posted: 04 Jul 2011 10:11 AM PDT

RAKYAT Malaysia sekali lagi akan berhimpun dalam satu perhimpunan yang dikenali sebagai Bersih 2.0 pada 9 Julai ini, ia bertujuan untuk menuntut sistem pilihan raya bersih yang selama ini didalangi pihak tertentu hingga ia berlangsung dalam keadaan tidak adil, malah menguntungkan satu pihak untuk terus berkuasa.

Justeru, persepsi dan sikap seorang Muslim dalam apa jua bidang dan isu yang dihadapi perlu menurut haluan dan tunjuk ajar ayat al-Quran dan hadis. Pendiriannya perlu diselaraskan dengan ajaran asas dan 'trend' pemikiran umat Islam, yang terdiri daripada para alim ulama yang faqih, ikhlas, berani dan mempunyai integriti .
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 2.0 : Respon Dari Kerajaan BN

Posted: 04 Jul 2011 10:08 AM PDT

Oleh Khalid Samad
Kelam-kabut dan gundah-gulana merupakan dua perkataan yang barangkali boleh menggambarkan serba sedikit keadaan UMNO/BN dalam usaha mereka menanghttp://2.bp.blogspot.com/-EufMR0yelgQ/Tf4Pp81iA2I/AAAAAAAAODs/R7DaXhGD5Lg/s320/bersih%2B2b.gifani perhimpunan BERSIH 2.0 sebagai Pembuka Jalan Politik Baharu pada 9 Julai ini.

Berbagai propaganda telah dilancarkan untuk menghalang perhimpunan tersebut dari terus berlaku. Berdasarkan ucapan, tingkah laku dan riak wajah mereka, 1mesej jelas terpampang, iaitu 'BERSIH' akan mengakibatkan UMNO/BN tersungkur dalam pilihan raya ke-13.
 
Maka mesej inilah yang ingin mereka sampaikan kepada para penyokong atau golongan CARMA supaya BERSIH dihalang dengan sedaya upaya. Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Zaid says elections are 'fair', urges Bersih to 'fight another day' ...ayoo Hulu Selangor ah..!!!

Posted: 04 Jul 2011 09:48 AM PDT

Zaid says elections are 'fair', urges Bersih to 'fight another day'Former Parti Keadilan Rakyat deputy presidential candidate Zaid Ibrahim has urged Bersih 2.0 chairperson Ambiga Sreenevasan to cancel the planned rally for electoral reforms on July 9, in an open letter which among others took pot shots at Opposition Leader Anwar Ibrahim.
Zaid, who now leads KITA following his resignation from PKR last year after a fallout with Anwar, agreed with claims by Bersih's opponents and the government that the rally would be violent despite assurances from organisers.
Echoing the argument by top UMNO leaders that the rally was an excuse for Anwar to mobilise support to cover up the sex accusations against him, Zaid said Anwar was up to "mischief".
"Anwar is in dire straits, what with the impending sodomy case and the negative publicity surrounding the sex video.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Kerajaan, polis dan SPR jangan angkuh

Posted: 04 Jul 2011 09:42 AM PDT

KUALA LUMPUR, 4 Julai: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (DPPNS) merafak sembah merakamkan ucapan terima kasih di atas titah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin yang meminta supaya pihak kerajaan menangani setiap permasalahan yang membabitkan kepentingan rakyat secara berhemah dengan berunding dan tidak mengikut perasaan sepertimana masyarakat yang bertamadun.
Titah Yang di-Pertuan Agong itu menjurus kepada cadangan himpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil, Bersih 2.0  yang akan diadakan pada 9 Julai 2011 ini di Kuala Lumpur.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Truly, Umno-BN has been checkmated by people's power

Posted: 04 Jul 2011 09:38 AM PDT

Truly, Umno-BN has been checkmated by people's powerNever have we witnessed UMNO/BN in such paranoia until Bersih 2.0 got going. And the most painful lesson, amongst several others that Bersih 2.0 has forcefully taught UMNO/BN is that the rising middle class citizens of Malaysia are more politically mature and better informed than what the politicians within the corridors of power always thought.
In the very first place, UMNO/BN should never have underestimated not only the citizens but also a whole spectrum of people-representation forces that make up this 21st century social fabric.
To begin with, NGOs today do not operate in isolation. They are riding on the networked society, traversing the world through the 21st century's technological breakthrough. They are akin to swamps that descend on any issues anywhere in the world in a show of solidarity marshalling global opinions of fame and doom.
Even if local governments try to outlaw any NGO, the damage that these new age NGOs can inflict on errant leaderships can be easily understood from the developments in the world today and in these past two decades.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Penjual baju T Bersih disambung reman

Posted: 04 Jul 2011 09:37 AM PDT

TUMPAT, 4 Julai: Pemilik D'Halal Shope Zakaria Wail, yang ditahan sewaktu menjual kemeja T di Dataran Ilmu 1 Julai lalu, ditahan reman lagi di IPD Tumpat semalam selepas ditahan reman dua hari di situ.
Zakaria sekali lagi ditahan reman di IPD Tumpat  bermula hari ini sebaik sahaja dibebaskan tengah hari semalam selepas diikat jamin atas kesalahan yang sama, Seksyen 4 (1) (C) Akta Hasutan.
Pengerusi Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia Dewan Pemuda PAS Kelantan, Abdul Rashid Yah, ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.
Beliau juga melahirkan rasa kesal di atas apa yang berlaku memandangkan tiada bukti Zakaria menghasut.
"Setakat menjual kemeja T Bersih belum boleh dikategorikan sebagai penghasut. Tiada langsung bukti yang boleh disabitkan dia seorang penghasut,"ujarnya.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : 23 aktivis PSM dicaj hari ini

Posted: 04 Jul 2011 09:33 AM PDT

BUTTERWORTH, 4 Julai – Seramai 23 orang aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) Isnin dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini bagi menghadapi pertuduhan berhubung pembabitan mereka dalam satu perhimpunan haram dan memiliki dokumen-dokumen subversif tanpa alasan yang sah.
Aktivis berkenaan ialah R. Nalayani, 64, A. Shanmugam, 57, M. Ravindran, 20, G. Velaitham, 54, M. Sivoosamy, 56, S. Ramasamy, 35, Chan Mooi, 55, K. Kamaladevi, 57, Cheang Sew Yin, 60, K. Deeba, 22, K. Thanushia, 21, G. Packialetchumy, 40, R. Saroza, 51, M. Santhanadevi, 30, N.P. Indra, 54, P. Jody, 52, , M. Kavitha, 35, K. Gana Santhanam, 45, , J. Reveen Veerasenan, 18, Ipoh, dan S. Thivya Kumar, 18, kesemuanya dari Perak, M. Aroklam, 62, dari Perlis dan Soh Sook Hwa, 29, dari Pulau Pinang.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Apakah Bersih Sudah Bersin?

Posted: 04 Jul 2011 07:51 AM PDT

Titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin supaya semua berpihak berfikir mengenai himpunan Bersih yang dirancang diadakan 9 Julai ini sedikit sebanyak memberi kesan. Selepas titah di raja itu nampaknya semua pihak termenung dan membuat koreksi terhadap nasihat dan pandangan Yang di-Pertuan Agong itu.


Ada tanda-tanda masing-masing sudah mula mengendur. Mereka yang baru berhajat untuk mendapatkan baju berwarna kuning hari ini sudah membatalkan niat. Manakala yang sudah memakainya masih terus pakai sebelum kata putus mengenai itu dibuat. Momentum untuk berhimpun sedikit terganggu dengan nasihat Yang di-Pertuan Agong itu.
Baik di sebelah sini maupun di sebelah sana menerima dengan baik nasihat itu. Masing-masing menganggap titah itu sebagai satu panduan untuk semua demi kebaikan bersama. Perkasa(m) yang sudah mengendur sejak ketuanya di panggil polis bagaikan orang mengantuk disorong bantal dengan nasihat Yang di-Pertuan Agong itu. Ketuanya tentu gembira sakan kerana kemaluannya terlindung kini.

Demikian juga dengan Pemuda Umno yang ketuanya tidak ada kuasa, titah itu telah menyelamatkan air muka dan maruahnya. Sebab itulah sebelum kering dakwat dikri itu cepat-cepat mereka membuat kenyataan yang Patriot tidak akan meneruskan himpunan.
Read More / Baca Lagi >>

Bersama Rakyat : Teruskan perjuanganmu, Pak Samad!

Posted: 04 Jul 2011 07:46 AM PDT

Penulis yakin bahawa walaupun tanpa sokongan sesiapa, Datuk A Samad Said pasti tidak akan berundur.

Saya bertemu Sasterawan Negara Datuk A Samad Said (Pak Samad) pada 26 Jun 2011 sempena Konvensyen Penulis di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC). Antara perkara yang kami bualkan dan bincangkan adalah berkaitan aktiviti Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) dan isu-isu terkini dalam sastera negara.
Kemudian, pada keesokannya, saya mendapat berita bahawa Pak Samad disoal siasat oleh polis berhubung sajak "Unggun Bersih" yang disampaikannya pada majlis pelancaran Himpunan Bersih 2.0 pada 19 Jun lalu.
Sebenarnya, saya tidak terkejut jika Pak Samad yang berumur 76 tahun itu diperlakukan begitu oleh polis – atas arahan pemerintah, tentunya – kerana itu sahaja yang mampu mereka lakukan. Fizikal sasterawan kelahiran Belimbing Dalam, Durian Tunggal, Melaka itu mungkin kelihatan lemah tetapi minda dan semangatnya tidak begitu.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : MP Kapar beredar bila polis tak muncul untuk dakwa di Mahkamah.

Posted: 04 Jul 2011 07:38 AM PDT

NONESelepas menunggu selama satu jam 20 minit, ahli parlimen Kapar, S Manikavasagam meninggalkan Mahkamah Majistret Klang selepas pegawai polis yang memintanya datang ke mahkamah, tidak kelihatan.

Menurut peguam beliau, anggota polis yang mahu mendakwanya, sedang memohon arahan lanjut dari Putrajaya.

Manikavasagam berkata, beliau telah diberitahu oleh pihak polis supaya hadir untuk didakwa.

"Selepas menunggu satu dan setengah jam, pegawai yang meminta
saya hadir tidak kelihatan.
"Peguam saya yang berada di sini sejak jam 9 pagi telah bersiap sedia untuk membela saya tetapi mereka tidak datang, "katanya.

"Jika mereka mahu saya datang, saya akan datang tetapi bukan pada 10 Julai, kerana saya akan ke luar negara bersama dengan ahli parlimen lain dari BN dan Pakatan Rakyat atas jemputan sebuah NGO," katanya.

Bersih 2.0 : Enam ditahan di Alor Setar cetak baju T Bersih

Posted: 04 Jul 2011 07:37 AM PDT

Polis menahan tiga lelaki dua daripadanya warga Bangladesh serta tiga wanita kerana dipercayai mencetak baju T Bersih di sebuah rumah kedai di Taman Nuri, Jalan Datuk Kumbar di Alor Setar petang tadi.

Turut ditemui di situ ialah 150 helai baju T yang bercetak dengan perkataan Bersih.

"Kita rampas semua T-shirt tersebut sebelum ia diedarkan kepada masyarakat. Kita juga turut merampas tiga blok pencetak yang digunakan untuk mencetak T-shirt tersebut," kata Ketua Polis Kedah Datuk Ahmad Ibrahim kepada pemberita di premis berkenaan.

Beliau berkata rakyat Bangaldesh itu tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Polis masih mengesan pemilik premis berkenaan.

Ahmad berkata rampasan itu merupakan yang pertama di Kedah yang melibatkan premis mencetak baju T Bersih.

Premis itu merupakan tempat mencetak baju T dan baju korporat.
- Bernama

Bersih 2.0: “Illegal”, chaos-causing “communists”?

Posted: 04 Jul 2011 07:24 AM PDT

l
The "evils" of Bersih
"They were carrying items inciting the people to hate the government. This is serious and can threaten national security."
"They include flyers and t-shirts with Chin Peng, Rashid Maidin and Suriani Abdullah — all connected to MCP (Malayan Communist Party) — written on them."
Penang deputy police chief Datuk Abdul Rahim Jaafar, commenting on the arrests of 31 Parti Sosialis Malaysia (PSM) members on 25 June 2011. He accused the PSM members of attempting to use Bersih 2.0's upcoming 9 July 2011 rally to rekindle communist ideology and distributing flyers deemed a threat to national security.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT