Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MARI KITA KAJI APA NIAT UTUSAN HINA HUKUM ISLAM INI

Posted: 16 Jun 2011 09:05 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS
APA yang boleh kita tafsirkan apabila melihat lakaran dan dialog kartun yang disiarkan oleh akhbar milik Umno iaitu Utusan Malaysia di atas? Saya sekadar boleh tafsir seperti berikut:1. Ketua Pengarang dan bos-bos di dalam Utusan Malaysia adalah terdiri dari mereka yang jahil-jahil belaka jika pun tidak dengan sengaja mahu mencabar hukum Allah.2. Mereka mahu menunjukkan bahawa Tok Penghulu yang biasanya dilantik oleh Kerajaan Umno/Bn adalah terdiri daripada mereka yang jahil-jahil agama belaka. Sebab itu lahirlah dialog seperti yang dinyatakan oleh Penghulu di dalam lakaran kartun di atas.3. Utusan juga mahu memperbodohkan pembaca apabila dialog di atas menyebut mangsa rogol sempat merakam kejadian rogol yang berlaku dengan menggunakan telefon bimbit. Lojiknya, adakah mangsa rogol boleh merakamkan kejadian rogol? Sering terjadi, si perogol yang merakamkan kejadian tersebut atau mereka yang bersubahat dengan perbuatan rogol itu. Mana mungkin si perogol boleh membenarkan mangsa rogol merakamkan kejadian rogol? Seandainya kejadian itu bukan rogol tetapi berlaku secara suka sama suka, memang lojik gadis itu merakamkannya melalui telefon bimbit. Tetapi, peristiwa yang digambLinkarkan di dalam kartun di atas bukan ZINA (suka sama suka) tetapi yang berlaku adalah ROGOL.4. Akhbar Utusan mempunyai niat jahat untuk mempersendakan hukum Allah dengan menyamakan hukum terhadap kes rogol dengan kes zina. Ini satu perbuatan meminda hukum Allah dan kita tahu apa akibat perbuatan mereka ini.Saya membaca ulasan Dr Asri di sini, beliau memperjelaskan bahawa di dalam kes ROGOL /Cabul, Islam memang boleh menerima bukti `Qarinah' seperti video atau rakaman dan bukti yang lain seperti yang terjadi di dalam kisah Nabi Yusuf AS dengan Zulaikha. Di dalam kisah tersebut, Nabi Yusuf tidak merogol Zulaikha tetapi difitnah oleh Zulaikha bahawa Nabi Yusuf cuba menggoda atau mencabulnya. Maka, baju yang koyak dijadikan bukti atau kesaksian Qarinah. Ini bukan kes zina.Dr Asri juga memperjelaskan bahawa di dalam kes tuduhan Zina, Islam memerlukan 4 orang saksi melainkan bagi suami atau isteri yang menuduh di antara mereka berzina, maka sumpah dilakukan (Li'an). Hukum ini hanya untuk pasangan suami isteri sahaja. Ertinya, sumpah laknat yang dilakukan oleh orang yang menuduh orang lain berzina yang bukan suami atau isteri mereka maka itu tidak terpakai di dalam Islam. Begitu juga, bukti video juga tidak terpakai sebagai Qarinah di dalam kes zina. Di dalam kes rogol, bukti qarinah boleh diterima.Sehubungan itu, amat wajar akhbar ini diambil tindakan tegas oleh kerajaan sekiranya kerajaan kita ini serius di dalam hal ehwal Islam. Tetapi sekiranya kerajaan juga bersubahat dengan perkara terkutuk seperti ini demi kepentingan mereka, kita serahkan kepada Allah untuk menghukum golongan laknat ini./wfauzdin.blogspot.com

DEMO 09 JUL - PEMUDA UMNO DAN PERKASA BERDEMO BANTAH UTUSAN?

Posted: 16 Jun 2011 01:19 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS
PEMUDA Umno agak terlewat mengambil keputusan untuk bersama-sama `meraikan' perhimpunan pada 09 Jul nanti. Nampaknya PERKASA di bawah Ibrahim Alkataki `Panglima Perang Sabil' beserta persatuan `silat pulut' lebih cekap bertindak daripada Pemuda Umno. Mengapa lembab sangat Pemuda Umno? Malaysiakini melaporkan Pemuda Umno telah bermesyuarat dan mengambil keputusan untuk turut bersama berhimpun pada 09 Jul nanti bersamaan dengan Perhimpunan BERSIH. Pada hari yang sama, kumpulan songkok tinggi dari PERKASA juga akan turut serta, ini bermakna ada `pertandingan tiga penjuru'. Suka saya mencadangkan agar Pemuda Umno atau PERKASA mengadakan perhimpunan pada tarikh yang sama, tetapi memandangkan mereka dari pihak yang bersetuju bahawa selama ini SPR telah melaksanakan tugasnya dengan `adil dan bersih', maka lebih baik mereka tidak melibatkan diri dengan bantahan dari kumpulan BERSIH tetapi pada hari yang sama mereka boleh berhimpun untuk membantah sikap kurang ajar Utusan Meloya yang menyiarkan kartun menghina hukum Islam. Jika ini dilakukan, maka ada dua faedah boleh diperolehi oleh kumpulan-kumpulan yang berdemontrasi iaitu satu kumpulan menuntut pilihanraya yang adil, dan satu lagi kumpulan menentang perbuatan media yang menghina Islam. Adakah Pemuda Umno atau PERKASA sanggup atau berani melakukan sedemikian?Saya rasa mereka tidak sanggup kerana siapa berani melawan Utusan sebuah akhbar milik Umno itu? Jika begitu, tidak perlulah mereka mahu menunjuk `hero' pada 09 Jul nanti./wfauzdin.blogspot.com

PERHIMPUNAN BERSIH `HARAM', PERHIMPUNAN PERKASA SUNAT, KOT?

Posted: 15 Jun 2011 11:24 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS
SEPERTI dijangka, tiada yang `halal' jika ianya dilakukan oleh pihak Pembangkang. Perhimpunan haram seringkali dikaitkan dengan PR. Hari ini, akhbar Sinar memetik kenyataan dari Ulamak Muda Umno, Fathul Bari yang menghukumkan haram perhimpunan yang mungkin merujuk kepada Perhimpunan BERSIH pada 09 Jul nanti.Namun demikian, beliau memberi tafsiran `haram' itu jika perhimpunan tersebut membawa kepada kekerasan dan huru-hara. Tidak pula beliau ulas kebiasaannya pihak mana yang memulakan kekecohan atau provokasi. Berbeza dengan kenyataan Dewan Ulamak PAS Pusat yang menyebut Wajib mengadakan perhimpunan secara aman kerana untuk menentang kemungkaran dan ketidakadilan.Semasa kumpulan PERKASA mengadakan demontrasi serentak di seluruh negeri mendesak DNA DS Anwar, tidak pula timbul kenyataan dari Ulamak Muda Umno ini. Mungkin perhimpunan itu wajib, sunat, harus atau makruh sahaja. Oleh yang demikian, dapat kita rumuskan bahawa perhimpunan Bersih nanti adalah satu perhimpunan untuk menuntut keadilan di dalam sistem demokrasi di negara ini. Satu perhimpunan yang aman dan terkawal. Justeru itu, tidak timbul soal haram perhimpunan tersebut. Ulamak Muda Umno ini tidak perlu bimbang akan jatuh `haram' jika perhimpunan ini diadakan sekiranya tiada provokasi dari mana-mana pihak. Jadi, jangan menghukum terlebih awal. Banyak lagi yang haram di negara ini yang telah berpuluh tahun berlaku, wajar perkara tersebut diulas oleh Ulamak Muda Umno ini dari mengulas perkara yang belum berlaku. Lagipun, sejarah telah membuktikan bahawa tiada perhimpunan yang huru-hara dilakukan oleh Pembangkang melainkan ada `syaitan' yang datang mengangu./wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Suami masih boleh 'curi makan' walau beristeri empat - Mashitah

Posted: 16 Jun 2011 08:57 PM PDT

KUALA LUMPUR, 17 Jun — Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim yang dari awal lagi tidak setuju dengan idea Kelab Taat Suami menegaskan suami masih boleh berlaku curang meskipun isteri sangat taat kepada pasangannya.

"Betapa taat sekalipun isteri, suami masih boleh berlaku curang. Malah, orang yang beristeri empat pun masih lagi curi makan!" kata beliau dalam ruangannya di Sinar Harian hari ini, di bawah tajuk "Taat sehingga boleh diliwat?", yang menyentuh penubuhan Kelab Taat Suami baru-baru ini.

Sehubungan itu kata beliau, matlamat wanita adalah mahu menjadi isteri kelas pertama, bukan "pelacur kelas pertama."

"Pada saya, tiada perlunya kelab seperti ini (Kelab Taat Suami) di Malaysia kerana ia bukan bertujuan menyelesaikan sesuatu masalah yang kritikal.


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PEMUDA Umno HILANG IIDEA

Posted: 16 Jun 2011 06:20 AM PDT

Pemuda Umno juga anjur perhimpunan balas 9 Julai, lawan Bersih 2.0

June 16, 2011

KUALA LUMPUR, 16 Jun – Pergerakan Pemuda Umno juga mahu menganjurkan satu perhimpunan bagi memperkukuh sistem demokrasi pada 9 Julai ini – hari Himpunan Bersih 2.0.

Bagaimanapun sayap Umno tidak akan menyertai Himpunan Bersih 2.0.

"Pemuda Umno akan menganjurkan perhimpunan pada 9 Julai (ini) demi perkukuh sistem demokrasi. Tak serta Bersih sebab (ia) bawa agenda pembangkang," kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin (gambar) menerusi mesej Twitternya petang ini.

Kata beliau perkara tersebut diputuskan pada mesyuarat Exco Pemuda Umno hari ini.

PERKASA Takut BERSIH 2.0 Capai Sasaran

Posted: 16 Jun 2011 06:10 AM PDTSHAH ALAM 15 JUN : Pertubuhan Peribumi Perkasa (PERKASA) sebenarnya bimbang himpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) akan mencapai sasarannya dengan membuat perubahan dalam acuan politik negara dan tidak menguntungkan kerajaan UMNO BN pada pilihan raya akan datang.

Jika tumbangnya kerajaan UMNO BN, PERKASA akan kehilangan sokongan serta perlindungan atas segala apa tindakan berbaur perkaumannya selama ini.

Sementelah itu, PERKASA lantang memberi amaran akan melawan habis- habisan himpunan aman yang bakal berlangsung 9 Julai depan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd AKin ketika dihubungi Tv Selangor berkata, amaran PERKASA itu dilihat untuk menakut- nakutkan orang ramai yang berhasrat mahu menyertai perhimpunan aman anjuran badan- badan NGO.
"Mereka khuatir tekanan politik yang akan kita berikan kepada SPR ini akan menyebabkan SPR membuat pindaan yang tidak akan menguntungkan kerajaan BN."
Ujarnya lagi Perkasa dan Presidennya, Datuk Ibrahim Ali tidak memahami hak untuk berhimpun secara aman dan hak asasi manusia seperti mana yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

Shamsul juga berkata amaran PERKASA itu seolah- olah menggambarkan pendirian kerajaan UMNO BN yang mahu mencetuskan huru- hara sekaligus memburukkan imej himpunan aman itu.

"Saya melihat dibelakang kenyataan Perkasa ini seolah-olah didorong oleh Kerajaan BN kerana sehingga sekarang kenyataan mereka yang cuba menimbulkan keadaan huru-hara itu tidak ada sebarang tindakan daripada agensi-agensi kerajaan BN."

Beliau menepis tuduhan Ibrahim Ali sebelum ini bahawa himpunan BERSIH kali pertama dicemari dengan insiden baling batu dan membakar kereta.

"Saya yakin itu adalah gambaran Ibrahim Ali akan lakukan, saya yakin itu ada dalam agenda mereka, kerana itu bukan modus operandi dan cara kita berhimpun kerana perhimpunan kita tetap kekalkan dan tidak pernah apa-apa yang terbakar setakat ini sewaktu melakukan perhimpunan."

Beliau turut mempertikaikan mengapa Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mengambil sebarang tindakan ketas Ibrahim dan PERKASA yang kerap kali mencetuskan rasa kurang senang dikalangan masyarakat perlabagi kaum.

Shamsul juga berkata, beliau dan Pakatan Rakyat tiada masalah jika PERKASA mahu membuat perhimpunan amannya sendiri, akan tetapi NGO tersebut dibidas jika mahu mengadakan perhimpunan hanya semata- mata mahu mensabotaj himpunan BERSIH 2.0.

PERKASA sebelum ini mengisytiharkan akan 'lawan habis-habisan' bagi menghalang perhimpunan aman itu diadakan bulan hadapan.
Zunar Saman Kerajaan,Tuntut Karyanya Dikembalikan.

Posted: 16 Jun 2011 05:56 AM PDT

Polis Perlu Jadi Fasilitator Bersih 2.0, Bukan Sekat Rakyat Berhimpun

Posted: 16 Jun 2011 05:53 AM PDT

KUALA LUMPUR 16 JUN: Penasihat DAP, Lim Kit Siang berpendapat polis seharusnya menjadi fasilitator untuk sebarang perhimpunan aman yang ingin dilakukan oleh mana-mana pihak, baik badan bukan kerajaan atau parti politik di negara ini.

Ini kerana menurutnya, proses perkembangan status sesebuah negara seperti Malaysia juga bergantung kepada ruang untuk menyatakan pendapatan tanpa dicemari sebarang insiden provokasi dan rusuhan.

"Polis perlu menyambut dengan terbuka hasrat masyarakat sivil untuk meluahkan pendapat. Polis harus menjadi fasilitator. Bukan macam perkara yang secara terang provokatif," katanya.

Kit Siang merujuk kepada perhimpunan Bersih 2.0 pada Julai ini yang menuntut supaya pilihan raya yang adil dan bersih dilaksanakan dan menurut beliau anggota keselematan itu seharusnya membantu dalam merealisasikan demokrasi tulen di negara ini.

Pada tahun 2007 perhimpunan Bersih berjaya mengumpulkan lebih dari 100 ribu rakyat seluruh negara berarak di beberapa lokasi di ibu negara namun dicemari dengan tembakan gas pemedih mata dan air oleh polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Terbaru Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa kononnya perhimpunan yang dirancang kali ini akan memberi impak negatif terhadap nilai-nilai demokrasi negara ini.

Muhyiddin turut mempertikai pendirian rakyat yang mahukan pilihan raya yang lebih adil selain menunding jari kepada gabungan Pakatan Rakyat yang seolah-olah memberi galakan walhal perhimpunan tersebut merupakan medium untuk rakyat menyatakan pendapat.

Lantaran itu, Kit Siang mengarahkan agar polis menyekat sebarang pergerakan Pertubuhan Peribumi Perkasa (Perkasa) yang turut merancang untuk menggangu perhimpunan aman itu.

Beliau menambah, rakyat sudah jemu dengan amalan dwi standard dan penangkapan terpilih yang diamalkan polis apabila berkait dengan sebarang pergerakan oleh pro Umno-Barisan Nasional (BN).

Namun pertubuhan seperti Perkasa, Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) diberi ruang sepenuhnya sambil dilindungi pihak polis.

"Apa beza dengan perhimpunan sejuta belia yang dilakukan kerajaan di Putrajaya walaupun sebenarnya kumpulkan 8 ribu sahaja. Kita lihat rakyat di Singapura mempunyai ruang untuk berarak dalam perhimpunan aman. Adakah rakyat Malaysia tidak matang seperti warga Singapura," katanya lagi.

Felda : Untung RM 1 Bilion Tapi Hutang RM 6 Bilion

Posted: 16 Jun 2011 05:52 AM PDT


KOMENTAR : Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Maslan memberi keterangan bercanggah dan berdolak dalih ketika cuba mencanang Felda sebagai sebuah syarikat kerajaan yang mencatatkan keuntungan berlipat ganda dan kononnya tidak pernah "membebankan" peneroka-peneroka dengan pinjaman yang diambil olehnya.

Bagaimanapun Ahmad mengaku di Parlimen hari ini bahawa meskipun kedudukan Felda begitu utuh, syarikat itu membuat pinjaman RM6 bilion daripada Kumpulan Wang
Simpanan Pekerja (KWSP).

Menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahmad juga menegaskan tidak ada syarikat dalam kumpulan Felda yang menanggung kerugian.

Ini menurutnya adalah kerana Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion pada tahun lalu.

Bagaimanapun Ahmad Maslan kemudian mengaku bahawa sebuah syarikat yang dibeli untuk memasuki pasaran minyak masak di Amerika Utara menanggung kerugian.

Namun Ahmad menyifatkan kerugian itu fenomena biasa dalam pembelian aset di luar negara.

Dalam ucapannya di parlimen itu, Ahmad mempertikaikan angka-angka yang dirujuk oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai kerugian terkumpul Felda sebanyak RM500 juta dari tahun 2007 hingga 2010.

Sebahagian besar daripada kerugian itu dikatakan ditanggung oleh Felda Global Ventures menerusi pelaburan-pelaburan rapuh di luar negara, kata Anwar sambil memberikan contoh-contoh pelaburan yang dimaksudkan.

Anwar meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

"Saya tidak tahu dari mana ahli parlimen Permatang Pauh mendapat angka-angka ini," kata Ahmad dengan sekali lagi mencanang keuntungan RM1.197 bilion Felda tahun lalu.

Anwar berkata Felda sepatutnya mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Namun akibat pengurusan lembab, peneroka dinafikan hak untuk menikmati keuntungan lebih tinggi memandangkan harga kelapa sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Anwar menegaskan pencapaian anak syarikat Felda tidak mencerminkan aset begitu luas yang dimiliki oleh Felda serta potensi keuntungan yang bakal dicapai.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai "simpanan tetap" Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Tahun lalu, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan diharamkan dan disaman kerana mendakwa Felda mungkin bankrap jika terus menanggung kerugian akibat
pemborosan dan pelaburan yang tersasar.

Pada hari ini Ahmad mendakwa peneroka Felda tidak pernah ditindas, namun keputusan-keputusan Mahkamah dalam beberapa saman yang difailkan oleh peneroka
menunjukkan hakikat yang sebaliknya.

Ribuan peneroka Felda memenangi hak untuk mendapatkan pampasan daripada Felda setelah hakim memutuskan mereka ditipu bayaran untuk hasil sawit yang diusahakan.

Mahkamah Persekutuan pada Ogos lalu memerintahkan Felda membayar RM11 juta kerana menipu sekumpulan peneroka di Kemahang.

Tumpu Kebajikan Peneroka Bukan Untung Felda

Posted: 16 Jun 2011 05:49 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 JUN: Cadangan memansuhkan Felda Plantation melalui dasar Buku Jingga bukan sahaja disalah erti kepimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) malah dianggap akan membankrupkan agensi kerajaan itu.

Malah menurut ahli parlimen Gombak, Azmin Ali, respon pemimpin-pemimpin Umno itu jelas sekali menggambarkan gagasan itu hanya mementingkan keuntungan yang boleh diraih agensi itu berbanding Pakatan Rakyat yang memikirkan kebajikan golongan peneroka.

Oleh itu katanya, adalah cukup relevan katanya kerajaan menimbang semula atau pun memansuhkan sama sekali Felda Plantation dan diagihkan kepada 1.6 juta anak-anak peneroka Felda.

"Kita tidak bercadang untuk beri tanah kepada peneroka Felda tapi isunya sekarang adalah generasi kedua di mana kebajikan mereka harus diambil berat.

"Kita ada dasar yang jelas dalam Buku Jingga di mana Felda Plantation ini memungut kekayaan yang besar namun tidak memberi manfaat kepada peneroka-peneroka Felda selain memberi keuntungan kepada segelintir kroni yang dipilih oleh Umno.

"Maka pertimbangan kita bahawa Felda Plantation ini harus dikaji semula supaya tanah itu diperuntukkan kepada anak-anak peneroka generasi kedua, itu maksud kita," jelas beliau pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan dalam kenyataannya sebelum itu mengecam dasar Buku Jingga yang mendesak agar Felda Plantation dimansuhkan dengan alasan kerajaan Persekutuan tidak lagi menampung perbelanjaan Felda memandangkan agensi itu mampu berdikari.

Beliau berpendirian Felda tidak akan membuat sebarang keuntungan dan akan bankrup sekiranya Pakatan Rakyat diberikan mandat untuk menguruskan tanah Felda seluas 341 ribu hektar di seluruh negara.

Ahmad juga menjelaskan majoriti keuntungan Felda bergantung kepada tanah-tanah tersebut dengan mendakwa RM1.6 bilion diberikan kepada peneroka setiap tahun.

Sehubungan dengan itu Azmin berpendapat sekiranya status keluarga peneroka-peneroka Felda dikekalkan maka golongan ini akan jauh lebih ketinggalan dari sudut pendidikan dan sosio ekonomi.

"Kalau kita lihat anak peneroka Felda masih menghadapi banyak masalah seperti pekerjaan. Sebab itu kita mahu beri pertimbangan ini supaya mereka dapat meningkatkan produktiviti di kalangan generasi kedua dan menambah pendapatan keluarga mereka dan ini dapat membantu," katanya.

RM 63.9 Juta Untuk Khidmat Rundingan ETP Dipertikai

Posted: 16 Jun 2011 05:41 AM PDTSHAH ALAM 16 JUN : Tindakan Umno-Barisan Nasional membelanjakan sejumlah RM63.9 juta untuk khidmat perunding dalam usaha mempromosi rancangan induk kerajaan seperti pelan Transformasi Kerajaan/ Ekonomi (G/ETP) dipersoalkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, jumlah yang didedahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Koh Tsu Koon itu semalam, terlalu tinggi untuk dibelanjakan sungguhpun kerajaan mempunyai lebihan dana.

Namun, dalam keadaan Barisan Nasional terpaksa membentangkan permohonan peruntukan tambahan sebanyak RM13 bilion pada sidang kali ini, jumlah itu adalah satu bentuk pembaziran yang tidak boleh dimaafkan.

Malah katanya, jumlah RM63.9 juta ini hampir sama dengan peruntukan bagi membiayai pengumuman Barisan Nasional untuk menaikkan gaji segelintir guru besar dan pentadbir sekolah sebagai tindakbalas kepada janji Pakatan Rakyat memberikan imbuhan RM500 sebulan kepada setiap guru seperti terkandung di dalam Buku Jingga.

"Peruntukan bagi kenaikan gaji guru-guru besar hanyalah RM80 juta setahun, berbanding RM63.9 juta yang dibelanjakan kepada beberapa firma perunding sahaja," kata Saifuddin dalam kenyataan medianya, hari ini.

Saifuddin yang juga ahli parlimen Machang itu berkata, kegilaan untuk berbelanja besar bagi menggaji perunding tersebut, melambangkan sikap BN yang tidak menghargai sumbangan penjawat awam dantidak berkeyakinan dengan kebolehan pimpinan sektor awam menambahbaik sistem pentadbiran sedia ada.

Katanya, keputusan utama membabitkan perkhidmatan awam kini bergantung kepada maklumbalas dan cadangan perunding, sedangkan pengalaman dan kefahaman pimpinan sektor awam lebih mendalam mengenai selok-belok budaya dan motivasi penjawat awam.

"Kaedah yang diambil oleh pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak ini akan membantutkan usaha menaiktaraf mutu dan kecekapan perkhidmatan awam negara," tambahnya.

IWAN FALS-SURAT BUAT WAKIL RAKYAT

Posted: 16 Jun 2011 03:14 AM PDT

LAGU BERSIH...BUAT PARA PEMIMPIN PENIPU

Posted: 16 Jun 2011 03:00 AM PDT

Anwar Ulangi Dakwaan Pemimpin Tertinggi Umno Terlibat Lindungi Trio 'Datuk T'

Posted: 16 Jun 2011 02:11 AM PDTDENGAN TERSEBARNYA VIDEO DAN TANPA KESUDAHANNYA CERITANYA...DAN RAKYAT TIDAK LUPA..MALAHAN SEDANG MEMBICARTAKAN Umno DI DALAM USAHA MENJATUHKAN PARTI TERSEBUT DALAM PILIHANRAYA KE 13KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi menegaskan beliau yakin akan penglibatan pemimpin tertinggi Umno-Barisan Nasional dan polis dalam usaha melindungi trio 'Datuk T' daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan media mengenai perkembangan terkini ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang dilihat menyepikan diri kebelakangan ini.

"Saya tak tahu tapi polis masih beri perlindungan. Ini adalah satu negara di mana video seks disebarkan seluruh negara dan polis tidak tahu nak buat apa? sebab itu saya masih kekalkan terdapat arahan dari pihak atasan (umno)," kata beliau.

Eskay adalah salah seorang individu yang bertanggungjawab menayangkan video seks fitnah yang dikaitkan dengan Anwar di Carcosa Seri Negara pada Mac lalu.

Beliau juga melakukan sumpah laknat di Masjid Amru Al-As Sentul dengan memakai baju kalis peluru sambil diiringi bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim untuk membuktikan kononnya lelaki dalam video seks yang didedahkan itu adalah Anwar.

Para alim ulama dan mufti sependapat bahawa tindakan Eskay itu bercanggah dengan hukum syarak.

Malah Anwar secara konsisten menegaskan bahawa individu dalam klip video 21 minit itu bukan dirinya.

Bahkan Anwar menyifatkan trio 'Datuk T' sebagai perkakas Umno untuk memfitnah dan mengaibkan dirinnya.

Fitnah Edar Video Seks : Karpal Buat Laporan Polis

Posted: 16 Jun 2011 02:07 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 JUN : Satu laporan polis dibuat oleh ahli parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh hari ini ke atas seorang editor kanan kerana memberikan gambaran seolah-olah beliau bertanggungjawab mengedarkan video seks membabitkan bekas timbalan speaker Dewan Rakyat.

Dalam laporan polisnya, Karpal mahu editor kanan NST Azmi Anshar didakwa melakukan fitnah jenayah kerana menyiarkan berita palsu dalam artikelnya yang berjudul 'Karpal's political chicanery exposed again' yang disiarkan pada 4 Jun lalu.

"Saya tidak pernah pada sebarang masa mengedarkan mana-mana video lucah seks mantan timbalan speaker Dewan Rakyat ataupun sebarang video seks," katanya kepada wartawan di luar balai Tun HS Lee di Kuala Lumpur.

"Membuat pertuduhan seperti ini adalah perkara yang serius. Mengedarkan bahan pornografi adalah kesalahan serius mengikut Seksyen 5 Akta Penapisan Filem 2002," katanya.

Dalam artikel itu Azmi melabelkan Karpal sebagai ahli politik yang cekap menggunakan kesempatan dan mengimbas tindakan peguam veteran itu pada masa lalu.

Antaranya, termasuk "mengedarkan video lucah seorang mantan timbalan speaker Dewan Rakyat dan berang apabila video seks anak guamnya diedarkan".

Pada 1989 semasa sidang Dewan Rakyat, Karpal telah menamakan timbalan speaker berkenaan sebagai individu dalam video seks yang diedarkan tersebut dan menuntut beliau meletakkan jawatan.

Pita itu diedarkan selepas 11 video dicuri dari sebuah peti keselamatan ketika rompakan di rumah individu tersebut.-Malaysiakini

APA JADI DENGAN SERANGAN HACKER??

Posted: 16 Jun 2011 02:06 AM PDT

Serangan Anonymous :Data Pelancongan Sabah BocorKUALA LUMPUR 16 JUN : Satu set data pengguna didakwa berjaya dicuri dari laman pelancongan di Sabah dan disiarkan di Internet.

Portal Malaysiakini melaporkan, data 392 akaun pengguna laman itu kemudian dimuatnaik ke sebuah portal bebas yang tidak dikenali. Ia turut memuatkan emel pengguna, nama pertama dan akhir pengguna dan juga kata lauan mereka yang telah dipadamkan.

Sementara The Star/Asia News Network melaporkan laman yang digodam itu dikesan awal pagi ini oleh ketua eksekutif syarikat berkenaan.

"Sebahagian daripada laman web itu didapati telah dipadamkan apabila saya melayarinya," kata Dhillon Andrew Kannabhiran, yang mengetuai Hack In The Box (M) Sdn Bhd.

"Saya baru pulang dari lawatan luar negara," kata portal itu.

Laman Pelancongan Sabah telah dihentikan seketika.

F-Secure Corporation (M) Sdn Bhd, sebuah syarikat perisian keselamatan komputer mengesahkan perkara itu.

Dewan Rakyat : Anwar Dan Rakan Kembali

Posted: 16 Jun 2011 12:38 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama tiga ahli parlimen yang lain kembali ke Dewan Rakyat hari ini selepas menjalani hukuman penggantungan selama enam bulan.

Anwar (PKR-Permatang Pauh) bersama Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), Azmin Ali (PKR-Gombak) dan R Sivarasa (PKR-Subang) diberi sambutan meriah oleh rakan-rakan ahli parlimen Pakatan Rakyat di sini hari ini.

Mereka dihadiahkan empat jambangan bunga oleh penyokong Pakatan Rakyat. Sivarasa dilihat memegang sebuah pembesar suara bagi melambangkan kebebasan bersuara yang cuba disekat berikutan penggantungan mereka itu.

Anwar diarahkan keluar dewan pada Disember lalu selepas Jawatankuasa Hak dan Kebebasan mendapati beliau bersalah kerana cuba memesongkan Dewan Rakyat berhubung kempen 1Malaysia kerajaan yang ada hubungan kait dengan Apco.

Karpal, Azmin dan Sivarasa, pula diarahkan keluar kerana menyokong Anwar dan menuntut Speaker membenarkannya mempertahankan dirinya pada sidang tahun lalu.

Anwar : Penggantungan Kami Tidak Ikut Peraturan Parlimen

Posted: 16 Jun 2011 12:37 AM PDT
KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama tiga ahli parlimen lain yang digantung daripada menghadirkan diri ke sidang Dewan Rakyat bermula Disember lalu mempertahankan pendirian bahawa mereka berhak untuk diberi peluang membela diri.

"Kami masih berpendirian bahawa penggantungan itu tidak adil dan tidak menepati peraturan parlimen kerana tidak memberi ruang kepada saya dan rakan-rakan dalam memberi penjelasan mempertahan dan membela diri kami dan ini satu perkara yang tidak adil dalam parlimen Malaysia,"ujar Anwar pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Anwar digantung oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana mendedahkan campur tangan Apco, sebuah agensi perhubungan yang mempunyai hubungan rapat dengan Yahudi dalam idea 1 Malaysia, Najib Razak.

Manakala ahli parlimen lain seperti Karpal Singh, Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah pula diarah keluar Dewan kerana menyokong Anwar dan menuntut Speaker membenarkan pemimpin utama pembangkang diberi hak mempertahankan dirinya.

Kini setelah tempoh enam bulan berlalu, Anwar dan rakan-rakannya yang kembali menjalankan amanah rakyat dan menegaskan tindakan menggantung mereka tanpa memberikan ruang membela diri bertentangan dengan peraturan parlimen.

Sementara itu, ahli parlimen Gombak, Azmin Ali menyifatkan tindakan menggantung ahli parlimen Pakatan Rakyat dengan mudah menggambarkan amalan demokrasi yang semakin terhakis dalam parlimen Malaysia.

"Penggantungan ahli parlimen ini tidak sah dan tidak mematuhi undang-undang yang sedia ada dan kita dapat melihat bahawa pimpinan hari ini (BN) tidak lagi berpegang kepada prinsip dan juga peraturan dan masih menggunakan kuasa majoriti mudah dalam Dewan untuk menafikan kesemua hak-hak yang telah dijamin dalam perlembagaan Dewan Rakyat ini,"katanya.

Namun katanya, walaupun prinsip demokrasi tulen semakin terhapus dek sikap pemimpin-pemimpin kerajaan, ahli parlimen Pakatan Rakyat katanya akan terus berusaha keras demi mempertahankan suara rakyat marhaen.

Anwar bersama Karpal Singh, Azmin dan Sivarasa tiba di Parlimen sekitar jam 10 pagi tadi yang disambut meriah oleh ahli parlimen Pakatan Rakyat.

Pada sidang media yang sama, Anwar memberitahu beliau bersama-sama ahli parlimen Pakatan Rakyat lain akan membangkitkan isu peruntukkan tambahan sebanyak RM 13 billion yang dikemukakan oleh kerajaan Pusat pada minggu hadapan di Dewan Rakyat.

"Tatkala membahaskan perkara ini, harga barang naik dan perbelanjaan suku tahun pertama sudah mencapai RM 13 billion, ini tidak pernah berlaku, ada sesuatu yang tidak kena telah berlaku dalam pentadbiran kewangan negara kita dan kita akan meneliti perkara ini untuk dibahaskan dalam parlimen minggu depan,"ujar Anwar.

Felda Pinjam RM6 Bilion Tapi Nafi "Bermasalah"

Posted: 16 Jun 2011 12:33 AM PDT
KUALA LUMPUR 16 JUN : Felda hari ini mengaku membuat pinjaman RM6bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja namun menegaskan agensi itu tidak bermasalah membayar semula pinjaman itu.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Maslan memberitahu Parlimen, Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion tahun lalu dan dan nilai keseluruhan syarikat itu adalah RM19.18 bilion.

Bagaimanapun Ahmad Maslan tidak dapat memberi penjelasan kenapa, Felda perlu membuat pinjaman RM6bilion jika kedudukan kewangannya kukuh.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

Pelaburan itu, menurut Anwar, menyebabkan Felda menanggung kerugian berkumpul RM500 juta dari tahun 1997 hingga tahun lalu.

Malah katanya hal ini mengakibatkan timbul pelbagai persoalan mengenai kelemahan dalam pengurusan dana Felda dan apakah pinjaman yang dibuat bertujuan untuk menampung kerugian agensi terbabit.

"Siapa yang beri kebenaran? Adakah Menteri Kewangan dirujuk dan apa jadi dengan pemimpin-pemimpin korporat yang terlibat dalam kes ini?

"Kalau anda terus bergolak dengan undang-undang dan secara berterusan membuat keputusan bertanggungjawab, Felda akan diterima.

"Dan saya persoalkan keputusan untuk mengambil kerja konsultant. Tidak ada rekod dari segi pengalaman atau kepakaran dalam pelaburan dan teknologi urus niaga perindustrian," ujar beliau.

Ahmad sebelum ini gagal untuk memberikan jawapan kepada Anwar kerana tidak mempunyai maklumat penuh mengenainya.

Pinjaman RM6 bilion oleh Felda itu didedahkan oleh Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman pada bulan lalu, namun ia tidak disahkan oleh Felda sehingga kenyataan Ahmad hari ini.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai "simpanan tetap" Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Tahun lalu, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan diharamkan dan disaman kerana mendakwa Felda mungkin bangkrap jika terus menanggung kerugian akibat pemborosan dan pelaburan yang tersasar.

Sementara itu, Anwar turut menyangkal keterangan Ahmad kononnya Felda mencatatkan keuntungan tinggi, sebaliknya ujar beliau, agensi itu mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Ini kerana menurutnya, peneroka berhak untuk menikmati lebih banyak keuntungan memandangkan harga kepala sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Jelas beliau, aset dan keuntungan Felda keseluruhan perlu dibandingkan dengan pencapaian anak syarikat agensi kerajaan itu.

"Untung yang sepatutnya RM5 bilion jadi RM1 bilion, itu harus dipertanggungjawabkan. Yang kita bangkitkan mengapa pilih syarikat Amerika (Syarikat) yang dipertikai. Mengapa terima mudah kerugian RM500 juta? Jawab menteri, "peneroka tidak dibebankan". Ini jawapan tidak tepat.

"Keuntungan itu pulangnya kepada peneroka. Kalau untung RM5 bilion maknanya untung peneroka. Kalau untung RM5 bilion jadi RM1 bilion kena persoalkan kerana itu hak peneroka yang patut mendapat keuntungan sebegitu rupa. Tetapi (menteri) boleh jawab dengan begitu yakin dan boleh beritahu kepada kampung di Felda yang kita untung," katanya lagi.Felda Pinjam RM6 Bilion Tapi Nafi "Bermasalah"
16/06/2011
Share |KUALA LUMPUR 16 JUN : Felda hari ini mengaku membuat pinjaman RM6bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja namun menegaskan agensi itu tidak bermasalah membayar semula pinjaman itu.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Maslan memberitahu Parlimen, Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion tahun lalu dan dan nilai keseluruhan syarikat itu adalah RM19.18 bilion.

Bagaimanapun Ahmad Maslan tidak dapat memberi penjelasan kenapa, Felda perlu membuat pinjaman RM6bilion jika kedudukan kewangannya kukuh.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

Pelaburan itu, menurut Anwar, menyebabkan Felda menanggung kerugian berkumpul RM500 juta dari tahun 1997 hingga tahun lalu.

Malah katanya hal ini mengakibatkan timbul pelbagai persoalan mengenai kelemahan dalam pengurusan dana Felda dan apakah pinjaman yang dibuat bertujuan untuk menampung kerugian agensi terbabit.

"Siapa yang beri kebenaran? Adakah Menteri Kewangan dirujuk dan apa jadi dengan pemimpin-pemimpin korporat yang terlibat dalam kes ini?

"Kalau anda terus bergolak dengan undang-undang dan secara berterusan membuat keputusan bertanggungjawab, Felda akan diterima.

"Dan saya persoalkan keputusan untuk mengambil kerja konsultant. Tidak ada rekod dari segi pengalaman atau kepakaran dalam pelaburan dan teknologi urus niaga perindustrian," ujar beliau.

Ahmad sebelum ini gagal untuk memberikan jawapan kepada Anwar kerana tidak mempunyai maklumat penuh mengenainya.

Pinjaman RM6 bilion oleh Felda itu didedahkan oleh Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman pada bulan lalu, namun ia tidak disahkan oleh Felda sehingga kenyataan Ahmad hari ini.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai "simpanan tetap" Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Tahun lalu, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan diharamkan dan disaman kerana mendakwa Felda mungkin bangkrap jika terus menanggung kerugian akibat pemborosan dan pelaburan yang tersasar.

Sementara itu, Anwar turut menyangkal keterangan Ahmad kononnya Felda mencatatkan keuntungan tinggi, sebaliknya ujar beliau, agensi itu mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Ini kerana menurutnya, peneroka berhak untuk menikmati lebih banyak keuntungan memandangkan harga kepala sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Jelas beliau, aset dan keuntungan Felda keseluruhan perlu dibandingkan dengan pencapaian anak syarikat agensi kerajaan itu.

"Untung yang sepatutnya RM5 bilion jadi RM1 bilion, itu harus dipertanggungjawabkan. Yang kita bangkitkan mengapa pilih syarikat Amerika (Syarikat) yang dipertikai. Mengapa terima mudah kerugian RM500 juta? Jawab menteri, "peneroka tidak dibebankan". Ini jawapan tidak tepat.

"Keuntungan itu pulangnya kepada peneroka. Kalau untung RM5 bilion maknanya untung peneroka. Kalau untung RM5 bilion jadi RM1 bilion kena persoalkan kerana itu hak peneroka yang patut mendapat keuntungan sebegitu rupa. Tetapi (menteri) boleh jawab dengan begitu yakin dan boleh beritahu kepada kampung di Felda yang kita untung," katanya lagi.

51 Laman Web Kerajaan Digodam

Posted: 16 Jun 2011 12:32 AM PDT
SHAH ALAM 16 JUN : Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini mengesahkan bahawa terdapat percubaan untuk menggodam beberapa laman web kerajaan termasuk laman webnya, www.skmm.gov.my .

"Mengenai ancaman daripada penggodam tidak dikenali untuk menggodam laman web dengan domain .gov.my , sememangnya terdapat percubaan untuk menggodam laman web kerajaan.

"Serangan itu bermula kira-kira 11.30 malam pada Rabu, 15 Jun. Kami dapat mengesahkan sebanyak 51 laman web berdomain .gov.my digodam dan terdapat gangguan di pelbagai peringkat pada sekurang-kurangnya 41 laman web tersebut.

"Bagaimanapun, kami menjangkakan kerja-kerja pemulihan laman web tersebut secara menyeluruh tidak mengambil masa yang lama kerana kebanyakan laman web sudah pulih daripada serangan penggodam.

"Pemantauan kami mendapati serangan telah mula berkurangan pada pukul 4 pagi Khamis. Menerusi penilaian lanjutan terhadap serangan itu, kami mendapati serangan tersebut mendatangkan impak yang kecil terhadap pengguna Malaysia.

"Pusat Rangkaian Keselamatan SKMM berusaha sepanjang masa untuk menangani serangan itu. Ia akan terus bekerjasama rapat dengan agensi penguatkuasaan dan pakar keselamatan malah penyedia perkhidmatan Internet (ISP) untuk memantau situasi.

"Orang ramai dinasihatkan untuk melaporkan sebarang maklumat mengenai identiti penggodam tersebut kerana tindakan mereka mengganggu perkhidmatan rangkaian ialah kesalahan yang berat dan boleh dihukum di bawah undang-undangm" kata SKMM dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Kenyataan itu menambah, serangan penggodam keatas laman web SKMM tidak berjaya.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Malaysia ni pak tiri laki mak kami punya !!!

Posted: 16 Jun 2011 08:46 PM PDT


Negara Malaysia ini ada lah Pak Tiri Laki Mak kami punya, jadi kami saja yang boleh buat apa pun, orang lain tak boleh.... kalau boleh mangkuk hayun tiga ekor ini nak kata macam tu dekat seluruh rakyat...

Khairy Jamaludin: "The wing would organise a march on the same day as BERSIH, to hand over a memorandum to the Yang di-Pertuan Agong".
He hoped the youth divisions of BN component parties and tens of thousands of it members and non-governmental organisations to JOIN UMNO YOUTH IN THE RALLY with him.

Mahyudin Yassin: "I hope BERSIH will thinks carefully about what it is doing".
He also expressed concern that the BERSIH rally had not been given a police permit.

Hishamudin Hussein: "Police had the authority to arrest the BERSIH rally members and detain them under the Internal Security Act (ISA)."
Ini amaran...

Suhaila M.Zin,Ketua Putri UMNO Selangor: "The police should stop the BERSIH rally that would affect the public order."
Putri UMNO has joined the chorus of protests against the planned BERSIH rally, but not the UMNO YOUTH rally organise by it chief.

The Police said : "The police would not approve any permit for the BERSIH rally held on that day. The police would take necessary precautions include preventive arrests before or after the BERSIH rallies."

dollah yankee -
Jom ramai-ramai kita turun..lepas tu sebelah malam kita turun pula ke konsert 'Ramli Sarip & Sweet Charity konsert 40 tahun'

Cursing Malay : Terus Terang

0
sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Shush! Rahsia! - Bagaimana Mengentikan Perhimpunan Bersih?

Posted: 16 Jun 2011 05:36 PM PDT


Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Mat Sabu: Rabble rouser, reformer,,,,

Posted: 16 Jun 2011 06:38 PM PDTAs published in The Sun today.
Goodness, it's Mat Sabu, was one reaction heard when Mohamad Sabu was elected PAS deputy president a fortnight ago. While most people know him as a political figure, few know that he is married to his college sweetheart and has four children. He is among PAS's new leaders who feel it is time for the party to wrest control of the government. Mohd Sabu told HEMANANTHANI SIVANANDAM and ALYAA ALHADJRI, in English, how.

Quite a number of people were surprised that you were elected PAS deputy president. They were surprised that for the first time a non-ulama is deputy president, but more surprised that the members elected you, a rabble rouser and a perceived non-intellectual.


I know that's their perception of me. I am aware of that. It is a perception that the newspapers helped to perpetuate. It's all based on the way I make my campaign speeches – loud and full of parodies. I hit out at Barisan Nasional leaders and reserve some choicest words for some of them, I curse and swear at them. But the crowd loves me. But what most people do not know is that I contribute ideas during party meetings especially with Pakatan Rakyat leaders. I also write for Harakah every week.

What do the leaders of the DAP and PKR think of you?


They know I have ideas. And they are willing to try them out.

You said the media helped perpetuate your image as a person who is vocal, loud and brash. But now that you're Number 2, are you going to change that?


I am not going to change my style, if that's what you mean. Now that I am Number 2, I will of course set my sights on Putrajaya. But at the same time, I will keep one eye on Kamunting camp.

You think some people in BN and Umno are worried that PAS has a fighting man as its deputy president?


Of course they are. If not why are they supporting the so-called kepimpinan ulama when they themselves have been always against it? And now that the ulama's role is in a slight eclipse, they are supporting it. Actually they know they are in trouble now. Those things that they have been criticising us about are no longer there. We are de-emphasising those aspects of the party that they have been criticising for a long time. Our party is now more appealing and the team that is leading it is a fighting team.

What is your educational background?


I went to the Bukit Mertajam High School. I remember I gave a speech on the ping pong diplomacy between China and the US in 1971 when I was in Form Five. I was already interested in politics then. I went to the Mara Institute of Technology and did a diploma course in applied sciences. It was where I met my wife, Normah Alwi. I did not complete my studies because I spent too much time with the Islamic Youth Movement or Abim which was founded by Datuk Seri Anwar Ibrahim. At that time I was working with ICI Malaysia. In 1978, Anwar and I went to Kelantan to observe the state elections. I wasn't pleased with the way in which they were conducted. A short while later I joined PAS, and a short time after that Anwar joined Umno. At heart I am a democratic activist.

Weren't you several times detained under the ISA?


Yes, some people see me as a budak nakal (mischievous fellow). The first time I was detained was in 1984. At that time, they said I was a radical young man, they said I was very dangerous to our country. After two months in a lock-up, they sent me to Kuala Pilah on restricted residence for two years. Then in 1986 I was released, but in 1987 they detained me again in Kamunting under Operasi Lalang.


In January 1989 when they released me from Kamunting, they put me under house arrest and I had to report every week. When I was at the Kamunting camp, I established good relationships with all the DAP leaders – people like Karpal Singh, Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, the late P. Patto, (Dr) Tan Seng Giaw, Dr Kua Kia Song and church leader Anthony Roger. We were there together for one and a half years. We discussed many national and international issues. That is why there are those who say I'm a liberal leader as I can mix with all races.

What is your immediate plan, now that you are deputy president?


My immediate plan is to support Bersih's 2.0 walk for democracy on July 9. For us, what we demand is that the government implement recommendations made by Bersih in 2007, things like postal voting, equal access to the media and automatic registration as a voter on reaching 21.
So you feel there should be automatic voter registration?


Yes, because the political parties, their duty is just to campaign to persuade the people to support your party; it's not to register voters. Developed countries have done this, but in Malaysia, we are still practising a style like it was before independence – our campaign style is like in the 1950s. I was in England once when parliament was dissolved. I waited for a few days, I wanted to experience the rally in Britain, but they did not have it because all campaigns were through radio and television. But we still have to go to the villages every night like in the 1950s; so we are very backward.

You feel strongly about equal media access and that all parties be given time on radio and television?

Yes, the house-to-house ceramah is an old-fashioned way of doing things. We are a developed country. Why do we have to do it this way? But we find ourselves having to because we don't have access to the media. So in terms of campaigning, it is still like 50 years ago. Singapore has also changed. In last month's general election, they allowed campaigning through the media. Candidates from any party were allowed to talk on television and radio. Even Indonesia has this. We are very far behind. So the walk for democracy is also one for freedom of media and speech.

But there is fear among journalists that when Islamic parties come to power, they don't honour the promise of press freedom. We have seen it happening in many countries, not just press, but other freedoms too.

I don't think PAS is like that. We are not like the Taliban or the other parties. We are going to take power through elections. We are going to do it by working with other parties. We will then share power. When you are sharing power, you have to do a lot of consulting with other parties and even NGOs. So don't worry.

And next on your agenda?

Next is to counter what other people are saying about us. To counter their propaganda and to win over the people. Actually now we have to concentrate on the Malays first. Because from by-elections, we can see that there is a little drop in Malay support for us. And we have to work hard to fight such propaganda that should BN lose, DAP will control Malaysia. How can that be? But some people believe (that). Politics is perception. It's not fact, but perception. Like now, they say the Chinese are already in control of Penang.

How to you plan to counter that kind of propaganda or talk?


That's why the Pakatan Rakyat parties plan to go on a massive roadshow. On July 1, DAP secretary-general Lim Guan Eng and I will be speaking at a gathering in Kuala Terengganu. The topic: "PAS ganti Umno". We are going to explain what we are and what we are going to do. We'll move from one state to another.

This thing 'PAS ganti Umno' is going to go to all states?


Yes, all states. Now the fear is not of the Chinese or Indians, but the Malays. This is because of the propaganda in some Malay language newspapers. We have to fight that propaganda. Since we don't have access to media, we have to do roadshows.

Do you really believe in democracy?


Yes, democracy and human rights. My observation is that the Malays are less concerned about human rights issues compared to the Chinese. For example, the Teoh Beng Hock issue – it has been two years but they still continue, but (assistant customs director) Ahmad Sarbani Mohamed, two months and it is almost forgotten.

You think the Malays care little about human rights – are you going to do something about it?


We will plan something. People must be made aware that certain ways of doing things are improper and we must speak up. Not the Malays – they do not speak up for those arrested under the ISA. When PAS people were detained under the ISA, some Umno people said padan muka (serves them right). When the Umno people are detained, the PAS people will say padan muka – that should not be the way. We must enlighten the Malays about human rights and its universality. MCA, Gerakan and DAP have condemned the recent action of the police in marking with a cross the foreheads of some women caught in a vice raid as a violations of human rights.

People say you are close to the Chinese and other races. Why are you seen as such?


I was from Penang from a young age; we cycled through Bukit Mertajam, we interacted with people of all races and talked to them. So from a young age, I have always been exposed to the Chinese and Indians.

Are you aware of the struggles of (former PAS president) Dr Burhanuddin al-Helmy?


My hero. I like him very much because for one thing, he was different from other PAS leaders, more accommodative of the other communities – like Hizbollah secretary-general Hassan Nasrallah in Lebanon. That's why I want to know more about his struggles … all races appreciate what Dr Burhanuddin was trying to do. I want to learn how he was supported by all communities.

During his time, there was less emphasis on race …


Yes, actually during that time if they had conducted a referendum on which leader the people wanted; Tunku Abdul Rahman or Dr Burhanuddin, I believe they would have picked Dr Burhanuddin, but the British detained him under the ISA. I learnt a bit from Dr Burhanuddin and the Lebanese leader Hassan Nasrallah; many people support the Hizbollah leader – artists, sportsmen, etc – because despite his turban, he can be in a coalition with non-Muslims.

That will be difficult here won't it?


It's not difficult really. Of course many of our ulama graduated from Al-Azhar University in Egypt and other universities in Saudi Arabia and other Middle Eastern countries where democracy was little practised. They don't read much on Western civilisation and so have a very narrow world view compared to the ulama in Lebanon who are exposed so much to the various ideologies, trends. That is why they are different and more progressive. They can speak at any forum in America and Europe.

Do you think the 13th general election will be called next year?

Next year. Not this year?

What do you think?

I think next year.

Early next year?


Yes.

Will PAS be ready by then?

Yes. We will be more ready than we were for the last general election.

A lot happened at the recent PAS muktamar. Has or is it going to cause schisms, some break-ups among the members?


For the time being, thank God, no. And we are hoping all members are with us and behind us. That's why we are out on the ground explaining what happened.

Who do you think would lead the Pakatan Rakyat should anything happen to Datuk Seri Anwar?


We cannot see into the future; anything can happen. But one thing I know is that the non-Muslims trust PAS now, much more than before. I have met so many who said "we believe in you". That means no problem if any of our leaders were to become prime minister. The Chinese are not worried and neither are the Indians.

But has there been any discussion among the Pakatan leadership on this issue?

Not yet, not yet, we have not discussed it.

How are you going to convince the more conservative, like the ulama? Because there has been talk that not all of them can accept this "new leadership".


The ulama in our party are very much influenced by Nik Aziz (Nik Mat) and Abdul Hadi Awang. So if these two favour me, there is no problem with the other ulama. Nik Aziz praised me at the muktamar to such an extent I felt uncomfortable ... too much praise for me.

But he did not quite like you some time ago?


I don't know about that, but he knew that when I gave speeches in Kelantan, I could attract larger crowds than he. He mentioned that in his speech at the muktamar.

Is PAS what it is now because of its association with the DAP and PKR? Or would the party be what it is even without their influence ?


Yes, because of association with them. For instance the last time when we matched seats with candidates, we were guided by certain criteria. If a majority Malay constituency, PAS would contest; majority Chinese, DAP; while a mixed seat was suitable for Keadilan. But it is not going to be like that in the coming general election. Now we can contest a mixed seat too – after Dr Siti Mariah won in Kota Raja, a non-Muslim majority parliamentary constituency. Muslims only 47%. And there are so many seats like that in Selangor, so it is very different now.

It's no longer based on the majority race in the constituency?

Yes. But BN cannot do that, we can – that is the big difference. Like me, I feel I can contest under the PAS banner in Bukit Bintang against MCA and win. The Chinese will vote for me, I believe now.

You're confident of that?


Yes, I'm confident. But not to contest against DAP.

PAS is now downplaying its Islamic state objective, saying it is more for a welfare state. Umno's response to that is that it has implemented the welfare state concept for a long time.


They can say anything they like. For instance, when we say we are fighting for an Islamic state, they say they have already made the country Islamic. When we say we are opting for a welfare state, they say they have already been implementing it.

They say that because they want people to know that your party has abandoned the Islamic state objective. And that your struggle now is only for a welfare state.


To me it's the same thing. Welfare state or Islamic state. No real difference. The state of Madinah that was headed by the Prophet Muhammad SAW was actually referred to as thoyibatun warabbun ghafur (welfare state) in the Quran. It was not referred to as an Islamic state. Only years later did some people refer to the state that the Prophet headed as the first Islamic state.

PAS ulama refer to it as the first Islamic state.


It's also referred to as baldatun thoyibatun, which means good government. That's it.

But PAS too has changed a lot. Those early days I remember, campaigners would sleep in the villages so that they could be with the people during the elections. It's no longer like that now, they stay in hotels.


True. We also have to correct that. But me, I am always with the people; that's why they like me. And I am maintaining that lifestyle –whenever I am back in my kampung, I would go out to Sungai Kulim to catch fish using a net. It is not acting. I like doing it.

ANWAR: LAGI KISAH FELDA....

Posted: 16 Jun 2011 03:37 AM PDT

16hb Jun 2011

Rakyat Malaysia berhak untuk tahu tentang semua perkara berkaitan (termasuk kerugian yang dialami di peringkat subsidiari-subsidiari dan bukan sahaja di peringkat Kumpulan) Felda Global Ventures Sdn Bhd dan syarikat induknya Lembaga Pertubuhan Felda, kerana kami percaya bahawa Felda Global Ventures dan Lembaga Pertubuhan Felda telah meminjam sebanyak RM6 billion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) (pada mulanya Lembaga Felda telah meminjam RM6 billion daripada KWSP dan kemudian sejumlah RM3 billion daripada itu dipinjamkan oleh Lembaga Felda kepada Felda Global), yang mana sudah tentulah dana tersebut datang daripada rakyat Malaysia.

Kenapakah pinjaman yang dibuat itu tidak pernah dibentangkan di Parlimen yang mewakili rakyat Malaysia? Siapakah yang mengarahkan KWSP untuk meminjamkan jumlah besar wang tersebut kepada Kumpulan Felda? Kami juga percaya pelaburan luar negara yang dibuat oleh Kumpulan Felda dengan menggunakan wang yang dipinjam daripada KWSP itu semuanya mengalami kerugian. Kami percaya bahawa semua pelaburan luar negara yang dibuat oleh Felda Global dengan menggunakan pinjaman wang KWSP itu dalam Felda Iffco Sdn Bhd, Twin Rivers Technologies US, TRT-ETGO Canada, Felda Global Ventures Middle East dan juga Felda Global Ventures Arabia semuanya mencatatkan kerugian terkumpul daripada tahun 1997 hingga 2010 hampir RM500 juta dan kebodohan pengurusan Felda Global Ventures adalah setara kalaupun tidak lebih besar daripada salah urustadbir Sime Darby.

Dengan kerugian yang dialami Felda Global Ventures dalam pelaburan luar negara itu, kami difahamkan pinjaman daripada KWSP itu tidak akan dibayar tetapi akan dilanjutkan tempoh pembayarannya yang sudah tentu ditanggung oleh rakyat. Kami percaya bahawa Perdana Menteri tidak tahu menahu seteruk itu kerugian yang dialami oleh Felda Global Ventures dalam pelaburan luar negaranya kerana kerugian itu diselindung dengan keuntungan besar Felda Global dalam perniagaan minyak kelapa sawit saban tahun.

Sebenarnya, keuntungan daripada bahagian minyak kelapa sawit Malaysia di Felda Global telah dijadikan subsidi untuk kerugian yang dialami pelaburan luar negara Felda. Perdana Menteri begitu bangga sekali memuji Felda Global Ventures yang kononnya telah membuat pelaburan di luar negara tetapi adalah sesuatu yang sangat memalukan kerana kami percaya bahawa hampir semua pelaburan yang dibuat oleh Felda Global itu mengalami kerugian.

Kami difahamkan bahawa pelaburan yang dibuat di Twin Rivers Technologies AS, sebuah kilang minyak dan lemak di AS, adalah pelaburan terburuk yang pernahdibuat dalam sejarah korporat Malaysia. Pelaburan awal sebanyak RM175 juta dibuatuntuk memperoleh Twin Rivers Technologies AS, yang sebelumnya dijual olehProcter & Gamble.

Kami difahamkan selepas Felda Global Technologies memperoleh Twin RiversTecnologies US, Bank of America telah menuntut USD100 juta pinjaman kepadaTwin Rivers Technologies US, sehingga Felda Global harus mengambil RM300 jutapinjaman dari CIMB untuk membayar kepada Bank of America.
Difahamkan juga Felda Global telah menghabiskan sebanyak RM600 jutauntuk kilang penghancur di Kanada di bawah anak syarikat Twin Rivers TechnologiesUS, TRT ETGO Kanada, yang sampai sekarang tidak pernah membuat sebarangkeuntungan.

Adakah Felda Global telah membuat pinjaman lebih lanjut kepada TRT ETGO Kanada sekitar RM100 juta? Oleh kerana itu, kami percayajumlah keseluruhan pelaburan di Twin Rivers Technologies US termasuk anaksyarikat adalah sekitar RM1.175 bilion. Walaupun pelaburan yang besar, kamipercaya bahawa Twin Rivers Technologies US telah mengalami kerugian setiaptahun daripada 2007 sehingga 2010 mendekati RM500 juta.

Sekiranya benar Kumpulan Felda telah meminjam sebanyak RM6 bilion daripada rakyat melalui KWSP, kami menuntut siasatan dilakukan terhadap kegiatan Kumpulan Feldaitu, sama seperti penyiasatan ke atas Sime Darby, dan mereka yang berada dalampengurusan Kumpulan Felda seperti Ketua Pegawai Strateginya, Suzana Wati IdayuOthman dan lembaga pengarahnya, yang bersalah dalam membuat keputusan yang menyebabkan kerugian dalam semua pelaburan di luar negera itu.

Mereka perlu bertanggungjawab di atas kecuaiaan mereka lakukan. Di bawah Akta Felda, keputusan pelaburan semua Kumpulan Felda pada dasarnya memerlukankelulusan Menteri yang bertanggung jawab atas Felda, yang sejak tahun 1997,dijawat oleh Najib Razak.

Sama ada kerugian dalam pelaburan itu telah didedahkan kepada Najib atau tidak didedahkan kepada Najib oleh pihak pengurusan Global Felda,kerugian dalam pelaburan itu adalah tanggungjawab pengurusan Felda Global danDato 'Seri Najib. Siasatan perlu dilakukan dan didedahkan kepada rakyat.

Difahamkan bahawa Ethos Consulting, yang seorang rakan kongsinya adalah bekas pegawai khas Najib Razak, Mustapha Omar Ong, dilantik sebagai perunding untuk Felda Global. Kami menuntut untuk mengetahui berapakah bayaran yang dikenakan oleh Ethos Consulting terhadap Felda Global dan bagaimana sebuah firma perunding yang tidak mahir dalam industripertanian dilantik sebagai perunding untuk Felda Global?

Jika benar pelaburan di luar negara oleh Felda Global rugi, sepatutnya bayaran tidak harus dibuat ke atas Ethos Consuting kerana ternyata merupakan perunding yang gagal. Rakyat menuntut jawapan ke atas semua soalan di ataskerana Felda telah meminjam RM6 bilion daripada rakyat.

ANWAR IBRAHIM

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT