Nuffnang

Pengikut

Kami Sokong Tokguru

3
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Sarawak,Mari Kita Lihat Siapa yang Kena

Posted: 15 Apr 2011 06:32 AM PDT

Isu Semasa

Menurut Malaysiakini (14 April 11) yang memetik sumber Umno berkata ada 28 kerusi panas yang melibatkan 19 kerusi dianggap bakal dimenangi Pakatan Rakyat. Sementara sembilan Dun lagi bakal menjadi medan perebutan yang belum pasti.

Sejumlah 19 kerusi panas itu, 15 kerusi adalah ditandingi SUPP, iaitu lima di Kuching, tiga di Sibu, tiga di Miri, dua di Sarikei, dan masing-masing satu di Sri Aman dan Bintulu. Sementara empat kerusi lagi ialah masing-masingnya tiga PBB dan satu SPDP. Jika ini berlaku bermakna, Pakatan Rakyat akan dapat memenangi setidak-tidaknya 19 hingga 28 Dun dan sekaligus memungkinkan upaya Pakatan Rakyat menafikan kuasa mutlak dua pertiga.
 
 
Berita penuh : 
http://idhamlim.blogspot.com/2011/04/prn-sarawak-antara-jangkaan-dan-realiti.html

Cari N3 lama-lama disini

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


Analisis Menjelang Hari Mengundi DUN Sarawak, !6 April, 2011

Posted: 15 Apr 2011 06:32 PM PDT

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Saya mengikuti Pilihanraya DUN Sarawak ini sejak tahun 1980'an lagi. Selepas pilihanraya Sarawak pada tahun 1987 ekoran peristiwa Ming Court, pilihanraya kali ini begitu  mencabar bagi BN Sarawak. Sama ada tsunami Sibu pada tahun 2010 lepas akan merebak ke suruh Sarawak atau tidak, kita sama-sama tunggu keputusannya pada malam ini.

Laporan Zentrum dalam SARAWAK ELECTION (SELECT 2011) – Prediction Period 3 yang dikeluarkan hari ini mendapati Pakatan akan menang 28 kerusi, BN 27 kerusi, Snap 13 kerusi manakala Bebas tiga kerusi.

Menurut laporan itu, PAS akan menang di tiga kerusi iaitu Beting Maro, Muara Tuang dan Tanjung Datu. Dua lagi kerusi PAS iaitu Sebuyau dan Sadong Jaya didahului sedikit oleh calon BN.

Laporan itu juga mendapati, calon Bebas, Datuk Salleh Jafarudin mendahului Pehin Sri Abdul Taib Mahmud di Balingian dengan majoriti yang kecil.

PAS bertanding di lima kerusi Dun bagi membawa mesej Islam kepada masyarakat. Rakyat Sarawak hendaklah menggunakan peluang terbaik esok. Pada pilihan raya negeri kali ini PAS bertanding sebagai mewakili Pakatan Rakyat di Dun Beting Maro, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau dan Tanjung Datu.
   
Namun, kajian yang dibuat oleh Zentrum Future Studies pula memberikan kemenangan kepada Pakatan dalam PRN kali ini apabila kajian mereka menunjukkan sokongan kepada PR sudah 40 peratus berbanding BN 39 peratus, Snap 17 peratus dan Bebas empat peratus.

Pakatan bersama parti pembangkang yang lain akan berjaya menyekat kuasa dua pertiga BN dalam DUN Sarawak. Pakatan yakin akan memenangi lebih daripada 24 kerusi yang diperlukan untuk meraih kemenangan moral ke atas BN (Gambar: Anwar dengan wajah ceria selepas sidang medianya)

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa yang juga Pengarah PRN Sarawak berkata, PAS bertanding untuk menang disemua lima kerusi yang ditandingi.

Sambil meraikan pandangan yang mengatakan PAS mungkin akan menang di tiga dari lima kerusi yang ditandingi, beliau berkata “Kita tanding lima kita nak menang lima”.

(Gambar: Nasharudin  bersama PJ PAS Sarawak, Adam Ahid)

Setelah meninjau ke lima-lima DUN yang ditandingi oleh PAS, saya mendapati PAS hampir pasti memenangi DUN Beting Maro jika tidak ada perkara-perkara diluar dugaan berlaku pada hari mengundi. Sementara itu PAS juga berpeluang besar untuk memenangi DUN Sebuyau dan Sadong Jaya. Begitu juga dua lagi DUN yang ditanding oleh dua lagi calon Muslimat juga tidak mustahil menjadi 'giant killer' keatas dua calon heavy weight PBB, iaitu Datuk Seri Ali Mahmud, adik Ketua Menteri di Muara Tuang dan Datuk Seri Adnan Satem, Penasihat Khas kepada Ketua Menteri di Tanjung Datu.PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Sarawak Deposit Tetap BN.... Kian Terancam

Posted: 15 Apr 2011 07:24 PM PDT

Meniliti laporan media alternatif dan media luar negara, hampir semua pihak bercakap tentang kemungkinan besar tumbangnya kerajaan BN di Sarawak beberapa jam selepas peti undi terakhir di hantar ke pusat pengiraan undi pada 16 April ,hari ini.

Sekiranya ramalan tersebut berlaku menurut apa yang dianalisiskan, maka ia bukan sahaja bermakna berakhirnya satu babak panjang dalam kehidupan politik Sarawak tetapi mengakibatkan 'simpanan tetap' BN untuk dua per tiga atau menghampiri nisbah itu bagi kerusi Parlimen menjadi begitu terancam.

Dalam demokrasi lazim, perubahan kerajaan atau lebih tepat perihal saling silih bergantinya parti yang menguasai kerajaan adalah perkara biasa. Bagi rakyat di negara yang mengamalkan demokrasi lazim, mengundi parti ke dalam dan ke luar kerajaan tidak ada kena mengena dengan soal patriotisme dan tidak ada kena mengena dengan soal menumpahkan taat setia kepada nusa dan bangsa.

Malah dalam sesebuah negara yang mengamalkan demokrasi seperti ini, iaitu demokrasi di mana proses pilihanrayanya, badan yang menguruskan pilihanrayanya dan undang-undang yang digubalnya mencapai keadilan yang hampir mutlak, keberanian dan kematangan rakyatnya dalam mengusir sesuatu parti yang tidak mampu memenuhi aspirasi rakyat, gagal membela nasib rakyat dan terbabit atau dilihat dan dipercayai sebagai terbabit dalam pelbagai elemen penyalahgunaan kuasa, ke luar dari kerajaan, adalah satu tindakan patriotik.

Begitupun, bagi mengelakkan perubahan kerajaan berlaku, tentu sekali terdapat beberapa tokoh tertentu yang cuba menghalangnya dengan menggunakan taktik psikologi. Dalam mempertahankan BN sehingga ke titisan air liur terakhir, Tun Dr. Mahathir misalnya, pernah berkata betapa lebih sering dari tidak, parti baru yang berkuasa kononnya adalah lebih buruk prestasinya dari parti yang diusir keluar dari kerajaan. Irama psikologi ini sekali lagi diulanginya dalam satu tulisan/komen beliau tentang pergolakan politik yang memaksa perubahan parti dan pucuk pimpinan beberapa buah negara Asia Barat tidak lama dulu.

Tidaklah diketahui mengapakah sesetengah individu begitu mudah terpengaruh dengan indoktrinasi ini. Seorang aktivis veteran UMNO yang dikenali misalnya sering menggunakan hujah ini dengan mengambil contoh kejatuhan kerajaan Berjaya di Sabah, di katakan diorkestrakan oleh pemimpin BN sendiri (Berjaya ketika itu adalah sebuah parti komponen BN) bagi memberikan ruang kepada Parti Bersatu Sabah yang baru didaftarkan dan dibidang-terjunkan ke dalam BN sebaik sahaja membentuk kerajaan negeri Sabah pada 1985.

Adalah jelas kenyataan seperti itu lebih merupakan amalan 'politik menakut-nakutkan' atau political fear yang digunakan oleh BN sejak dulu lagi. Ia dilakukan bagi menimbulkan kesan kepada umum bahawa 'kalau bukan BN, tidak ada pihak lain lagi mampu mentadbir negara/negeri.' Begitupun, tentulah agak lucu dan pelik apabila masih lagi terdapat golongan berpendidikan yang masih termakan dakyah tidak berasas seperti ini.

Di Sarawak kini, tatkala pemimpin dan calon Pakatan Rakyat sedang gigih menjelaskan kepada pengundi apakah yang akan dilakukan oleh parti itu untuk rakyat dan negeri tersebut, pemimpin dan calon BN pula terus sibuk mengulangi falsafah basi kononnya parti yang akan menggantikannya tidak mampu memberikan khidmat terbaik kepada rakyat, tidak berupaya membawa pembangunan dan pelbagai tidak 'itu' dan 'ini'.

Nampaknya strategi BN di Sarawak kali ini serba tak kena dan serba tak menjadi. Mereka menyangkakan pada pilihanraya umum negeri kali ini rakyat Sarawak akan memilih parti berdasarkan kemampuan menjanjikan pembangunan. Tetapi maklum-balas yang diterima dari agen-agen pemberi maklumat sahih BN cukup meleset sehinggakan keresahan dan kegelisahan begitu ketara terbayang di wajah pemimpin BN negeri dan nasional, termasuk wajah Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud dan juga Pengerusi BN Datuk Sri Najib Tun Razak.

Untuk mendiskreditkan kewibawaan Pakatan Rakyat selanjutnya, pelbagai kisah negatif tentang Ketua Umum PKR di jaja, sama ada menerusi ceramah atau media tempatan dan media nasional.

Begitupun BN terlupa kali ini juga pembuangan undi dan pemilihan parti mana yang bakal menguasai kerajaan bukan lagi dibuat berdasarkan soal kualiti, kemampuan dan kaliber pemimpin. Bagi rakyat Sarawak, mereka tak ambil pusing sekiranya kisah video seks yang kini dijajakan di serata pelusuk negara itu benar membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim ataupun tidak. Malah sekiranya ia benar Anwar, jangan kata satu video, malah seratus video pun mereka tak kisah dan tidak akan mengakibatkan mereka bertukar fikiran lalu kembali menyokong BN.

Dalam lain perkataan, BN terlepas pandang betapa sentiman rakyat Sarawak kini bukan disebabkan faktor Anwar. Justeru tak perlulah media BN membawa cerita itu dan ini tentang Anwar. Malah tak perlu juga media BN berjela-jela menceritakan betapa hebat dan berkesannya Datuk Seri Najib Tun Razak mengendalikan negara. Andai kata kehebatan dan keberkesanan Najib 100 kali ganda kehebatan Dr. Mahathir sekalipun, ia tetap tidak berguna lagi. Nasi sudah menjadi bubur. Dan rata-rata rakyat Sarawak, kecuali penyokong hardcore BN dan Taib, sudah memutuskan dalam minda masing-masing untuk mengundi BN keluar dari kerajaan. Kini limpahan pemberian wang ringgit untuk menyogok pengundi di lihat seakan-akan sudah tidak berguna lagi. Tidak ada lagi cara yang sah bagi BN untuk cuba memujuk hati rakyat. Parti yang menguasai kerajaan itu kini perlu sedar betapa ia bukan lagi disebabkan kemarahan rakyat kepada Taib atau kegagalan BN menguruskan Sarawak menurut kehendak rakyatnya semata-mata. Sebaliknya ia adalah mengenai kitaran kuasa yang berlaku secara semula jadi serta gelombang idea baru yang menimbullkan kesedaran untuk berubah.

Inilah yang pernah dikatakan oleh negarawan, tokoh pejuang hak asasi manusia dan sasterawan Perancis, Victor Hugo: "Tidak ada kuasa sehebat mana sekalipun dapat menentang idea yang masanya telahpun tiba."


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

1
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PRN SARAWAK - TAMAT KONSERT, ORANG PUN CABUT

Posted: 15 Apr 2011 10:00 PM PDT

Rakyat cabut sebaik konsert tamat di ceramah SUPP

Chen Shaua Fui dan Ong Vic Kee
Apr 15, 2011

Kelompok manusia menjadi rebutan antara ceramah SUPP dengan DAP menjelang saat-saat akhir PRN Sarawak 2011. SUPP cuba menarik kelompoknya dengan mengundang penyanyi tempatan terkenal, Michael Wong ke ceramah mereka, bagaimanapun tetap gagal apabila puluhan ribu membanjiri ceramah DAP.

Keadaan di Sibu semalam menyaksikan pertembungan antara ahli politik dengan penyanyi terkenal, dalam jarak 300 meter - namun kesudahannya lebih memihak kepada DAP-Pakatan Rakyat. Sebagaimana yang diperhatikan wartawan, hanya kira-kira dua ribu orang, kebanyakannya pemuda-pemudi, dan antaranya mungkin ada yang belum sampai umur untuk mengundi yang menunggu konsert Michael di ceramah SUPP. Sebaliknya, ceramah DAP berjaya menarik kehadiran lebih daripada 10,000 orang.

Kedua-duanya ceramah bermula pada kira-kira jam 7 petang, semalam. Tanpa kehadiran pemimpin Pakatan Rakyat utama seperti Anwar, Lim Kit Siang, Nik Aziz dan sebagainya, DAP masih berjaya menarik perhatian ratusan orang. Bilangan ini semakin bertambah, sehingga melebihi 10 ribu orang apabila penceramah terkenal seperti Nga Kor Ming (ahli parlimen Taiping), Hew Kuan Yau, Liew Ching Tong (ahli parlimen Bukit Bendera) dan lain-lain tiba di situ. Malah apabila konsert dimulakan di ceramah SUPP, orang ramai masih tidak berganjak dari tempat ceramah DAP.

Rakyat cabut sebaik konsert tamat

Ceramah SUPP pula membariskan Presiden Gerakan Koh Tsu Koon, Setiausaha Gerakan Teng Chang Yeow, dan calon-calon SUPP seperti Wong Soon Koh (Bawang Assan), Tiong Thai King (Dudong), Chieng Buong Toon (Batu Assek), Goh Chun Siong (Pelawan) dan lain-lain. Kesabaran hadirin mulai hilang apabila hujan turun renyai-renyai, dan menjerit agar konsert dimulakan.

Pada kira-kira jam 10.35 malam, Michael Wong mula bernyanyi untuk 30 minit, bagaimanapun beliau tidak menyeru agar penduduk mengundi BN. Selepas tamat nyanyiannya, orang di situ mula mencabut walaupun Teng Chang Yeow sedang memberi ucapannya. Keadaan ini membuatkan suasana ceramah SUPP semakin dingin, dan mereka yang belum berucap termasuk Koh Tsu Koon dan Chieng Buong Toon.

6000 sambut Anwar di Kuching

Di Kuching pula, Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim disambut dengan kelompok kira-kira 6,000 orang, dan beliau menyeru agar pengundi menyokong calon DAP di Padungan, walaupun penyandangnya, Dominique Ng dari PKR bertanding atas kapasiti calon bebas kali ini. Beliau disambut tepukan apabila berjanji berjuang habis-habisan walaupun terpaksa mengharungi serangan seperti tohmahan dan fitnah terhadap dirinya.

Sementara itu, bekas ahli parlimen Kuching, Sim Kwang Yang juga turun padang dan berkempen untuk calon PKR-Batu Lintang See Chee How, dan Chong Chieng Jen, calon DAP di Kota Sentosa. "Ini pertentangan antara rakyat dengan politik wang. Biarpun kuasa rakyat agak tipis, namun seandainya kuasa seluruh rakyat ditumpukan, maka kuasa wang akan ditumbangkan," kata Sim Kwang Yang yang mendakwa dirinya telah menghidu bau "tsunami politik".

"Sudah 32 tahun saya menunggu hari ini. BN adalah paling lemah pada kali ini. Moga-moga pengundi merenung sebaik-baiknya, mengambil kesempatan yang ditunggu-tunggu ini," harapnya.

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor, dan Ong Vic Kee adalah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, disunting dan diterjemah dari dua laporan di Sibu dan Kuching.

CERAMAH EZAM DI SARAWAK ADA KONSERT

Posted: 15 Apr 2011 08:00 PM PDT

Konsert BN gagal saingi ceramah Pakatan

Andrew Ong
Apr 15, 11

BN menganjurkan acara terbesarnya semalam, dengan mengadakan konsert terbuka di Pusat Komersil 101 di Jalan Tun Jugah, yang menjadi lokasi beberapa pusat penjaja yang mampu menampung ratusan pengunjung setiap malam.

NONEIklan dalam sebuah akhbar menjanjikan cabutan bertuah, yang kemudian merupakan set TV dan persembahan hiburan oleh penyanyi terkenal dari Semenanjung.

Penceramahnya ialah barisan calon Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) untuk Pending, Kota Sentosa, Padungan, Batu Lintang and Batu Kawah, berucap bersama dengan pemimpin BN dari semenanjung.

Bekas ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor merupakan penceramah pertama, dan seperti biasa, menghentam PKR, tetapi dalam nada yang lebih lembut kerana mungkin beliau tidak biasa dengan hadirin dari kalangan masyarakat Cina.

Ezam menggesa mereka supaya menolak bekas ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas alasan ramai pengasas PKR telah pun meninggalkan parti itu.

"Nombor pendaftaran parti saya ialah 007. James Bond," kata Ezam berseloroh, " Dan saya telah meninggalkan parti itu. Satu-satunya yang tinggal (antara pengasas PKR) ialah 001 - Dr Wan Azizah (Wan Ismail)".

NONEManakala ketua Pemuda SUPP, Sih Hua Tong - calon BN bagi kerusi Batu Lintang, pula dalam ucapannya menghentam DAP kerana memutarbelitkan sebutan nama SUPP - seperti yang dilaporkan oleh akhbar bahasa Cina - sebagai parti orang utan. Ia kerana sebutan SUPP dalam bahasa Cina hampir sama dengan sebutan perkataan orang utan.Bagaimanapun, agak sukar untuk mengukur sama ada hadirin turut berkongsi sentimennya walaupun Sih bertanya sama ada mereka juga marah dengan gelaran seumpama itu.

Tindak balas hadirin agak lemah, berbanding dengan di perhimpunan Pakatan, tetapi apa yang jelas ialah calon SUPP bagi kerusi Pending - pakar kardiologi, Dr Sim Kui Hian, mempunyai penyokong yang ramai.

Sejumlah hadirin kelihatan beredar selepas ucapan Sim, yang dianggap salah seorang calon terkuat, yang dibariskan oleh BN dan
satu-satunya calon yang dianggap mempunyai peluang untuk menumbangkan penyandang kerusi itu dari DAP.

dap miri ceramah rain and umbrellaKira-kira 2 km di Taman BDC, suasananya begitu berbeza sekali, dengan orang ramai berhimpit-himpit seperti 'tin sadin' untuk mendengar ceramah anjuran DAP di tempat letak kereta pusat perniagaan kecil di situ.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan penceramah utama yang berjaya mempersonakan para hadirin sebaik sahaja memulakan ucapannya./Malaysiakini

VIDEO - CERAMAH ANWAR `LAST KOPEK', BN BAKAL BERKUBUR DI SARAWAK?

Posted: 15 Apr 2011 09:39 AM PDT

PRN SARAWAK - DAP TAWAR WANG ?

Posted: 15 Apr 2011 09:29 AM PDT

Pakatan hantar 'perisik' pantau rumah panjang

Kuek Ser Kuang Keng
Apr 15, 11

Bimbang berlakunya politik wang pada saat terakhir kempen, menyebabkan Pakatan Rakyat menghantar 'perisik' ke rumah panjang bagi mengutip bukti terhadap dakwaan itu.

Pembelian undi dikatakan selalu berlaku pada malam sebelum pengundian (malam ini), terutamanya di kawasan Iban.

Pengundi dikatakan akan berjaga malam bagi menunggu kedatangan wang tunai daripada ejen parti.

Semalam, memetik seorang kapitan, Malaysiakini melaporkan senarai nama diberikan kepada agen supaya wang dapat diagihkan.

Menurut pengarah kempen PKR dan DAP di pelbagai kawasan luar bandar, menyedari strategi 'carpet bombing' dengan menyuntik wang pada saat-saat akhir, Pakatan kini mempunyai cara mengatasinya.

"Mungkin kita boleh hantar orang ke rumah panjang, tetapi mesej penting yang hendak kita sampaikan pada lawan kita, 'kami melihat anda'," kata pengarah kempen PKR kepada Malaysiakini.

Bagaimanapun, DAP di Sri Aman mengambil pendekatan lebih agresif, dengan menawarkan hadiah wang tunai kepada pihak yang dapat mengambil gambar kejadian itu./Malaysiakini

SUSAHNYA BERCERAMAH DI MALAM AKHIR

Posted: 15 Apr 2011 08:36 AM PDT

20,000 banjiri ceramah kemuncak DAP di Kuching

Andrew Ong
Apr 15, 11

Keadaan menjadi kelam-kabut di perhimpunan anjuran DAP di Kuching lewat petang tadi apabila apabila polis menyerbu ke atas pentas untuk menghentikan pengasas DAP Sarawak, Chong Siew Chiang daripada berucap.

Chong Snr ceramah in kuchingPara penyokong segera membentuk perisai manusia untuk
menghalang kemaraan anggota polis yang ketuai OCPD Kuching, Mun Kok Keong.

Berlaku tolak menolak antara penyokong DAP dan anggota polis, sehinggalah pihak polis berhenti mengasak.

Pada atu ketika, Mun datang hampir kepada Chong menyebabkan para penyokongnya mara ke hadapan untuk menghalang pegawai polis itu daripada menghampiri pemimpin mereka.

Suasana bergegar dengan laungan "Ubah" dan "DAP" dan keadaan kembali senyap selepas pengerusi majlis meminta mereka supaya bertenang.

Chong Snr ceramah in kuchingAtas sebab-sebab yang tidak dinyatakan, pihak polis beredar dari pentas tersebut, disambut dengan kegembiraan para hadirin yang jumlahnya mencecah 20,000 orang.

Apabila ditanya sama ada mereka membenarkan polis menghentikan majlis tersebut, mereka membalas dengan laungan "Tidak!"

[Baca berita penuh]

Sementara itu, di Sri Aman, unit tujuh anggota anti-rusuhan dan kira-kira 20 anggota polis lain mengawal kawasan di depan pusat operasi DAP di situ, untuk menghalang perhimpunan parti itu malam ini.

Crowd outside dap sri aman ceramahPolis menafikan permit kepada parti itu untuk mengadakan perhimpunan akhir malam ini atas alasan ceramah tidak dibenarkan di kawasan terbuka di Sri Aman.

Bagaimanapun, DAP nampaknya sudah bersiap sedia untuk meneruskan perhimpunan tersebut.

Orang ramai semakin bertambah memenuhi kawasan lapan di situ. Sehingga jam 7.40 malam, jumlah dianggarkan sekitar 400 orang.

"Ini double standard, mengapa perhimpunan di Kuching dan bandar-bandar lain dibenarkan? Ini kan masa pilihan raya," kata ahi parlimen DAP Klang, Charles Santiago yang turut berada di situ.


Dap ceramah in MiriDAP Sri Aman gagal mendapatkan permit polis untuk mengadakan ceramah di tempat terbuka sepanjang tempoh berkempen dalam pilihan raya negeri Sarawak ini.

Ceramah terbukanya yang pertama diadakan dua malam lalu, juga diganggu oleh polis, tetapi dibenar diteruskan selepas puas berunding.

Pada jam 7.40 malam, Santiago merayu kepada seorang pegawai polis supaya membenarkan ceramah itu diteruskan untuk tempoh satu jam sahaja.

Seorang pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga beusaha untuk memujuk Santiago supaya membatalkan ceramah tersebut kerana tidak mendapat permit.


Cops break up kuching ceramahKetegangan meningkat, dan suara-suara kedengaran dari kalangan
orang ramai yang nampaknya tidak sabar dengan apa yang berlaku, dengan melaungkan "Kami mahu ceramah" dan "Undi roket untuk perubahan".

Selepas berunding, DAP akhirnya mengalah dan bersetuju untuk memindahkan ceramah tersebut ke sebuah restoran berhampiran.

Calon DAP bagi kerusi Simanggang, Leon Donald memberitahu orang ramai bahawa ceramah tersebut terpaksa dipindahkan ke Restoran Alisan berhampiran.

Polis mengumumkan melalui pembesar suara bahawa ia adalah satu perhimpunan haram, dan mengarahkan orang ramai beredar dalam masa lima minit./Malaysiakini

DENDAM ZUL KULIM PADA ANWAR TIDAK PERNAH PADAM

Posted: 15 Apr 2011 03:00 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SEKALI lagi teramat sukanya saya untuk menjawab hujah Zul Kulim seperti yang beliau tulis di dalam blognya bertajuk "Haq Dan Kebenaran' dan tulisan peguam dangkal ini dipetik pula oleh akhbar pencacai Utusan Meloya. Zul Kulim senaraikan 6 bukti kununnya menunjukkan wajah sebenar Anwar dan mahu rakyat percaya dan menjadi bodoh seperti beliau. Rujuk sini.

Bukti pertama kata Zul Kulim, Anwar berbohong tentang 16 Sept untuk menubuhkan Kerajaan. Isu ini ramai rakyat sudah faham dan telah dijelaskan oleh Anwar di dalam beberapa ceramahnya malahan Zul Kulim ketika itu pun masih berada di dalam PKR. Cita-cita 16 Sept bukan bohong, tetapi ianya ditakdirkan tidak berlaku sahaja. Namun demikian, 16 Sept benar-benar menggemparkan Umno/Bn sehingga berbelas MP cabut ke Taiwan. Anwar mohon diadakan sidang khas Parlimen ketika itu, namun ianya tidak dilakukan. Apakah satu sasaran untuk menubuhkan kerajaan gagal boleh dianggap bohong?

Kedua, kata firaun besar ini lagi adalah berkaitan sumpah laknat. Isu ini juga jelas menunjukkan Zul Kulim teramat jahil tentangnya. Semenjak bila peguam boleh percaya dengan sumpah dalam hal isu jenayah seperti ini? Islam ada kaedah bersumpah bukan boleh main-main sumpah seperti Ezam sesumpah, Umi Hafilda dan Najib lakukan itu. Seperti yang diterangkan oleh Tuan Guru Hj Hadi, Anwar boleh bersumpah sekiranya Mahkamah Syariah memutuskan Anwar perlu berbuat demikian. Masalahnya, apabila Anwar cuba merujuk kes ini ke mahkamah syariah, ada menteri yang halang pula. Apabila kes ini telah dilaporkan oleh Saiful ke pihak Polis, maka ianya menjadi kes jenayah dan di mana lojiknya sumpah di dalam kes ini?

Bukti ketiga pula kata Zul Kulim, mengapa Anwar terlalu liat mahu serah DNA nya? Adakah Zul Kulim merasa Anwar itu sebodoh beliau untuk menyerahkan tengkuk untuk disembelih? Di dalam kes liwat pertama dulu, bukankah terbukti DNA Anwar telah dimanipulasikan? Ketika itu Zul Kulim pun berada di dalam kumpulan peguambela Anwar walaupun mungkin sekadar menjadi `tukang pikul fail' sahaja. Mengapa Zul Kulim tidak bertanya tentang beberapa sample DNA yang berlainan sekitar dubur Saiful? Mengapa Zul Kulim sasarkan Anwar sahaja? Jelas, ada motif sakit hati dan dendam. Jika kita jumpai DNA Zul Kulim di dubur seekor khinzir, adakah Zul Kulim boleh terima tuduhan bahawa beliau meliwat Khinzir?

Bukti Keempat, Zul pertikaikan mengapa Anwar melenting di dalam kes video seks sedangkan tiada siapa yang menuduhnya? Zul Kulim mungkin lupa apa yang beliau katakan beliau yakin 110% siapa pelaku di dalam video seks itu. Anwar bukan kali pertama difitnah dan diaibkan, maka pelik apanya Anwar merasa video seks itu semestinya mensasarkan beliau? Zul Kulim ingat Anwar lupa segala yang telah beliau lalui sebelum ini? Dan, ternyata jangkaan Anwar itu tepat di mana siapa lagi sasaran kaki fitnah video seks itu jika bukan beliau? Cuma Zul Kulim yang lembab sehinggakan menuduh kununnya video itu permainan politik Anwar sendiri. Mengapa Zul Kulim tidak sebut mengapa si pemilik dan si tukang tayang video lucah itu tidak ditangkap dan didakwa? Bukankah yang menayangkan video lucah Chua Soi Lek ditangkap? Mengapa tidak di dalam kes ini? Zul Kulim berjuang atas dasar apa? Jelas, atas dasar benci dan dendam sahaja.

Akhirnya, Zul Kulim sebut bukti ke lima dan keenam adalah mengapa di tahun 1997, Karpal Singh menuduh Anwar lakukan sodomi tetapi kini membelanya. Tahun 1997, ada tuduhan ke atas Anwar yang ketika itu di dalam kerajaan dan terdapat buku yang menulis berbagai tuduhan ke atas Anwar. Sebagai Pembangkang, sudah tentu Karpal Singh mahu Anwar disiasat sepertimana Anwar sekarang mahu Najib disiasat atas kes Altantuya. Mat Sabu juga ketika itu mahu Anwar disiasat di atas isu yang sama. Adakah Anwar tidak disiasat?

Semua maklum, akhirnya Anwar dipecat dari Kerajaan dan disiasat malah didakwa di mahkamah atas isu berkenaan. Keputusannya apa? Anwar bebas dari tuduhan walaupun sepanjang preses perbicaraan tersebut terlalu banyak kontroversi yang dapat dilihat. Ketika itu, Zul Kulim ini lah yang menyalak ke hulu ke hilir menyebut ini satu konspirasi jahat untuk jatuhkan Anwar. Ertinya, apa yang Karpal Singh dan Mat Sabu mahu iaitu Anwar disiasat telah pun dilakukan dan mereka pun faham selepas itu bahawa semuanya itu adalah fitnah dan konspirasi jahat. Setelah Karpal Singh tahu apa sebenarnya yang berlaku kepada Anwar, apakah Karpal mahu Anwar difitnah lagi? Karpal Singh tidak pendendam seperti Zul Kulim walaupun beliau berugama Sikh. Peguam Muslim ini lah lebih hina dari Karpal Singh.

Berkaitan rakan-rakan rapat Anwar lari meninggalkan Anwar bukan hujah kuat untuk mengatakan seseorang itu bersalah. Bak pepatah, teman ketawa mudah dicari, teman menangis sukar dicari. Anwar tidak hanya hidup dan berjuang kerana teman-teman rapatnya sahaja. Beliau berjuang untuk rakyat marhaen keseluruhannya. Justeru itu, Anwar tidak akan meroyan jika beberapa temannya lari dari beliau kerana Anwar tahu beliau tidak mampu mahu mengenyangkan perut pengkhianat yang beberapa ekor itu. Bagaimana pula dengan Zul Kulim yang beliau tahu rakyat yang mengundinya dahulu beribu-ribu lari darinya? Yang lari dari Zul Kulim berpuluh ganda ramainya dari yang lari dari Anwar. Mengapa Zul Kulim masih tebal muka di kerusi Parlimen Kulim Bandar Baru?

Di dalam tulisan beliau juga, Zul Kulim buat fitnah dengan mengatakan Solat Hajat yang dilakukan oleh PR dan penyokong-penyokong Anwar adalah untuk mendatangkan bala bencana kepada seseorang. Saya tidak tahu di mana ilmu yang ada pada Zul Kulim tentang Solat Hajat ini. Apa yang beliau sakit hati sangat dengan Solat Hajat tetapi senang hati melihat Najib mengalungkan bunga di makam Kamal An Tarturk Laknatullah? Itulah Zul Kulim jika ada yang tidak kenal dan kita akan tunggu saat beliau `dihumban ke longkang' di dalam PRU nanti./wfauzdin.blogspot.com

PEDULIKAN RAJA PETRA, RAKYAT SARAWAK MAHU JATUHKAN `RAJA KAPOR'

Posted: 15 Apr 2011 01:00 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

MEDIA pencacai pun kutip Raja Petra untuk talian hayat Bn yang nazak di Sarawak sekarang. Kita diberitahu bertahun lamanya pihak Polis menjejak Raja Petra, siap minta bantuan Interpol untuk mencari beliau tidak dapat dikesan, alih-alih semudah itu pula wartawan TV 3 suku boleh terjumpa Raja Petra, siap boleh sembang-sembang lagi. Tiada yang pelik di dalam negara ku 1 Malaysia ini.

Ada orang kisah pasal Raja Petra? Orang Sarawak sekarang bergelut berhempas pulas hanya untuk menjatuhkan `raja kapor' yang berpuluh tahun `kapor' segala kekayaan di bumi Sarawak. Orang Sarawak tidak peduli langsung dengan Raja Petra yang kini rating tertinggi muncul di TV 3 suku yang sebelum ini dipegang oleh Zul Kulim firaun besar dan Zahrain katak padang golf. Ada juga sesekali seorang profesor kangkung yang berkerusi roda macam watak Usup `Hantu Kak Limah Balik Kampong' tu muncul. Walaupun profesor ini cacat, kita simpati kerana itu anugerah Allah padanya dan itu takdir Allah, tetapi dengan anugerah sedemikian bukannya untuk insaf malahan turut terlibat menjadi kaki fitnah terhadap orang lain. Kalau profesor ini sihat dan normal, tidak tahu lah kita perangai dia bagaimana.

Tentang Raja Petra ini, sudah lama yang meramalkan bahawa beliau tidak akan dapat bertahan lama di luar negara. Sampai bila mahu jadi pelarian? Poket pun semakin kempis duduk di tempat orang, anak pula berdepan dengan bermacam masalah sehingga dituduh mencuri. Akhirnya kes anak beliau selesai. Masakan Raja Petra tidak teringin mahu pulang ke negara ini? Bagaimana caranya? Bukan susah, gunakan petua songsang ini, "jika tidak boleh `membunuh' musuh kita, kita berkawan saja dengannya'.

Begini lah senang cerita. Usahlah buat rakyat loya tekak melihat wajah Raja Petra dengan ulasannya yang cerca merba dan tidak masuk akal itu. Lebih baik Raja Petra berterus terang saja dengan berkata, "sebenarnya aku mahu balik ke Malaysia, tapi tolong ampunkan aku"./wfauzdin.blogspot.com

MENAKJUBKAN DI SARAWAK, BN SEMAKIN CEMAS

Posted: 14 Apr 2011 11:00 PM PDT

Ceramah Pakatan di S'wak terus hangat

Apr 14, 11

Meskipun terus dipulaukan media arus perdana, ceramah Pakatan Rakyat di Sarawak terus menjadi tarikan masyarakat di Sarawak.

NONEDi Sri Aman, lebih 1,000 orang bagi mendengar ceramah DAP oleh pemimpin veterannya, Lim Kit Siang.

Ini dikatakan ceramah terbesar yang pernah diadakan di Sri Aman sejak hari penamaan calon.Selain kehadiran lebih 1,000 orang, majlis itu berjaya mengutip RM8,252 sumbangan daripada penyokong DAP.

Meskipun hujan renyai, hadirin tidak berganjak apabila Kit Siang mula berucap sambil dipayungkan oleh seorang penyokong DAP.

NONEMenurutnya, pertelagahan antara Najib dan Taib membuktikan ketua menteri lebih 30 tahun itu tidak berhasrat melepaskan jawatannya.

"Jika bukan kerana ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak, Najib sudah menjadi ketua pembangkang di Parliament. Sebab itu beliau tidak berani memaksa Taib letak jawatan," kata Lim.

Calon DAP untuk kerusi Kota Sentosa di Kuching, Chong Chieng Jen, juga datang membantu rakannya, Leon Donalad, calon Simanggang. Simanggang adalah kerusi majoriti pengundi Iban yang terletak di bandar Sri Aman.

dap miri ceramah crowd big shotKatanya, pembinaan infrastruktur di Kuching dipercepatkan oleh kerajaan BN setelah pembangkang menawan kerusi Kuching.

"Lagi awak tolaknya (parti pemerintah BN), lagi baik dia akan layan awak.

"Jadi kita mesti bagi tahun BN, kita mahu hospital baru (tetapi) kita juga mahu undi DAP!" katanya merujuk kepada pengumuman Najib berhubung pembinaan sebuah hospital baru, tiga hari lalu.

Ceramah DAP di Miri yang menampilkan calon PKR bagi kerusi Senadin, Michael Teo, pula menarik kehadiran tidak kurang 4,000 orang.

jalan-mendu-story-imagesAntara pencermahnya termasuk pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng, timbalan ketua menteri Pulau Pinang, P Ramakrishnan, ahli parlimen Taiping Nga Kor Ming, ahli parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun, ahli parlimen Kota Kinabalu Hiew King Cheu dan exco Pulau Pinang Chow Kon Yeow./Malaysiakini

Kopitiam Bang Nan

1
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Anwar had a great influance in Asia Sentinel...Hehe!!

Posted: 15 Apr 2011 08:13 PM PDT

The Malaysian Murder that Won't Go Away
Tag it:Written by Our Correspondent
Friday, 15 April 2011Raja Petra backs off on claim linking Rosmah to Altantuya but questions remain

Raja Petra Kamarudin, the editor of the Web site Malaysia Today, has backed away from a controversial charge made in a 2008 statutory declaration that Rosmah Mansor, the wife of Prime Minister Najib Tun Razak, was present at the 2006 murder of Mongolian translator Altantuya Shaariibuu, but substantial questions remain.

Raja Petra told Malaysian television station TV3 on earlier this week that he had been fed erroneous information by Anwar Ibrahim and other individuals connected to the opposition leader. Najib and his wife both threatened to sue Raja Petra over the charge when he printed it. The editor fled Malaysia ahead of the action while facing sedition charges as well. When Najib and Raja Petra both turned up in Australia at the same time a few weeks ago, that raised speculation that Raja Petra was in negotiations to return to Malaysia. Malaysia Today, once the most popular website in Malaysia, has suffered from his absence.

Any indication that Rosmah had been at the scene of the crime had long been discounted, particularly in the wake of a confession by Sirul Azhar Umar, that he and Azilah Hadri, both of whom were Najib's bodyguards, had acted alone in killing the woman. The charge that the premier's wife was present has muddled the case involvng the murder of Altantuya, the jilted girlfriend of Najib's best friend, Abdul Razak Baginda, who was charged along with the two bodyguards as a conspirator in her gruesome murder but was freed.

The 28-year-old pregnant woman was shot twice in the head and her body was blown up with military explosives in a patch of jungle outside the Kuala Lumpur suburb of Shah Alam. There are suspicions that the explosives were used to destroy DNA that might link her unborn baby to someone in Malaysia

Sirul and Azilah were were convicted of her murder. They have filed appeals against their pending execution. Razak Baginda decamped forLondon almost immediately after his acquittal and doesn't appear to have been seenin Malaysia since.

Najib told reporters he was thankful that Raja Petra's allegations had been renounced. However, if anything, the editor's statement has only reawakened other charges. There is still a mass of evidence that casts suspicion on highly-placed individuals in Altantuya's death, including suspicious text messages between Razak Baginda and Najib.

Sirul's confession was never admitted into evidence in the Shah Alam High Court.

In that confession, Sirul told police he and Azilah were to be paid between RM50,000 and RM100,000 (US$16,530-US$33,060) to kill the woman. Azilah, he said, told him that Musa Safri, Najib's chief of staff and aide-de-camp, in turn had told Azilah "about a friend …who had women problems," and that there was "a job to do."

That job consisted of killing Altantuya and two girlfriends who were accompanying the translator from Mongolia in an attempt to get US$500,000 from Razak Baginda, apparently for her role as translator in a spectacular scandal involving a US$1 billion purchase of submarines in which €117 million were to be kicked back to a company owned by Razak Baginda.

Fortunately, when the two went to a hotel to kill the three women, according to the confession, they discovered closed-circuit television cameras in a hallway and decided against it. Later they abducted Altantuya from Razak Baginda's house and stuffed her into a car, from which she was driven to the site where she was murdered.

However, neither Musa Safri nor Najib was ever called to court to explain who Musa was acting for or whether he ordered the woman's killing, or who was going to pay the two the money.

The trial turned into a long series of attempts to keep Najib's name out of it. P. Balasubramaniam, a private detective that Razak Baginda hired to keep Altantuya away from him, issued three affidavits and a video interview that named Najib, then deputy prime minister and defense minister, as having previously had an affair with Altantuya before passing the woman to Razak Baginda because he didn't want to be embarrassed by her when he became prime minister.

The affidavits also accused Rosmah and Najib's brother, Nazim, of offering to pay him as much as RM1 million to shut up and leave the country. He later displayed checks signed by a business partner of Rosmah's totaling hundreds of thousands of ringgit paid to him when he was in hiding in Chennai.

"What possible reason is there for the police and Malaysian Anti-corruption Commission to remain silent over these serious accusations, backed by factual details, against the Prime Minister and his family?" asked Kim Quek, an aide to Anwar, in a prepared statement. "If Najib and family is innocent, wouldn't these law enforcing bodies have sprung to action in the first instance to clear the PM and family of such a horrible stigma?"

As Asia Sentinel reported at the time, all records that Altantuya had ever entered the country along with her companions disappeared from the Immigration Ministry. When one of the two companions mentioned on the witness stand that she had seen a photograph of Najib, Altantuya and Razak Baginda together at a dinner, both prosecution and defense attorneys leapt to their feet to ask that the testimony be stricken from the record.

"The two convicted killers, who were bodyguards to Najib, and trained to execute orders rigidly without question, had no motive on their own to kill someone they had never met," Kim Quek wrote. "And since the third accused, who was accused of instigating the killing, was set free due to lack of evidence, then the remaining question must be: who ordered the killing? Is it conceivable that the bodyguards had killed without order and without motive? Isn't it logical to deduce that the mastermind and real culprit may still be lurking somewhere beyond the realm of the court?"

The submarine deal itself has since morphed into a component in a huge scandal in France in which the state-owned defense company DCNS has been accused to selling naval equipment to Taiwan and Pakistan in exchange for kickbacks to officials all the way to the top of the French government including former prime minister Edouard Balladur. Besides Altantuya, individuals have been murdered in Pakistan and Taiwan in connection with the weapons sales. The current French president, Nicholas Sarkozy, was Balladur's campaign finance manager during the period. He has angrily denied any charges of impropriety.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT