Nuffnang

Pengikut

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Politik Rosmah mampu jatuhkan Najib pada PRU-13?

Posted: 21 Jan 2011 12:39 AM PST

WAN NORDIN WAN YAACOB

Pembaziran demi pembaziran ke atas wang rakyat dilakukan oleh 'first lady' (wanita pertama) yang bernama Datin Seri Rosmah Mansor sejak Dato' Seri Najib Tun Razak bergelar Perdana Menteri.

Nama Rosmah Mansor terus meniti dibibir masyarakat, hampir semua media arus perdana sering melaporkan apa sahaja aktiviti yang dijalankan isteri Perdana Menteri ini.

Penampilan Rosmah dilihat sangat berbeza dengan isteri beberapa Perdana Menteri yang sebelum ini, antaranya Allahyarham Tun Hendon Mahmood dan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali yang jauh lebih sederhana, tidak dilihat mengganggu pentadbiran PM.

Selepas mendapat jolongan 'de fakto PM', Rosmah mendapat habuan besar dalam Projek Permata Negara yang bagi pandangan umum ia satu lagi 'kemusykilan' besar kepada rakyat, apakah seorang isteri PM boleh mendapat keistimewaan dengan mendapat belanjawan khas dalam Belanjawan Negara.

Jika era Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi sering diserang oleh bekas PM, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana dikatakan menempatkan menantunya di tingkat empat Jabatan Perdana Menteri (JPM), kini Najib pula didakwa menempatkan pejabat isterinya di bangunan yang samaRosmah ketika ini dilihat sedang menikmati kedudukan beliau sebagai isteri PM apabila bukan sahaja berjaya mencuri tumpuan malahan menjadi satu-satunya isteri PM yang menerima peruntukan yang tinggi dan pejabat khas di Putrajaya untuk beliau.

Rosmah bukan sahaja memiliki pejabatnya sendiri malah turut mempunyai bahagian atau jabatan yang dinamakan Bahagian Wanita Pertama Malaysia atau First Lady of Malaysia Division.

Bahagian tersebut yang hanya ditubuhkan dan diketuai oleh Pegawai Khasnya Dato' Siti Azizah Sheikh Abod disamping lima lagi pegawai lain.

Selain dianggap keterlaluan, tindakan tersebut turut dianggap satu pembaziran apabila melibatkan perbelanjaan tambahan dana kerajaan seperti gaji pegawai dan kakitangan, ubah suai pejabat dan pelbagai kos lain yang berkaitan.


Rosmah juga didakwa menderhaka kepada Yang Dipertuan Agung dan Permaisurinya kerana menggunakan gelaran Wanita Pertama Negara yang sepatutnya gelaran bagi Permaisuri Agung seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara.


Kontroversi gelaran ini yang telah lama ditimbulkan semenjak isu iklan satu muka surat penuh di akhbar New York Times yang memaparkan beliau sebagai Wanita Pertama Malaysia tidak berapa lama dahulu, telah diserang hebat oleh media pro pembangkang.

Bagaimanapun serangan pihak pembangkang yang seakan menyedari bahawa Rosmah sebagai satu lagi 'titik lemah' Najib, tidak memberi apa-apa kesan apabila Rosmah dilihat berusaha menjadikan gelaran tersebut sebagai gelaran rasmi terhadapnya apabila menganjurkan Sidang Kemucak Wanita Pertama selama tiga hari yang menelan belanja RM4.5 juta.

Malahan sesetengah pihak menganggap dari hari ke sehari, Rosmah dilihat begitu dominan dalam pentadbiran Najib dan dikatakan sebagai pihak di belakang tabir dalam beberapa keputusan pentadbiran Najib.

Memetik blog bedukcanang.blogspot, dalam laporannya awal tahun 2010, pengendali blog tersebut melihat tingkah laku Rosmah sebagai tidak mustahil sekiranya beliau mempunyai cita-cita untuk terjun ke dunia politik sepenuhnya dan langkah-langkah awal untuk mempromosi dirinya sedang giat dijalankan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13.

Beberapa blogger menggelarkannya sebagai 'Suami Perdana Menteri'.Mungkin ia sinonim dengan 'kelakuan' Rosmah yang cukup menjelekkan mata teman-teman bloggers dan rakyat kebanyakan.

Keputusan Najib dalam Belanjawan 2011 yang memperuntukan sejumlah RM111 juta bagi Pusat Anak Permata Negara yang dinaungi isterinya sebelum ini telah mendapat bantahan keras dari ahli-ahli parlimen blok pembangkang.

Tidak cukup dengan itu, terkini ramai yang mempertikaikan kos sebenar penginapan Rosmah di Hotel Atlantis, Dubai yang didakwa mencecah RM 140 ribu untuk satu malam.

Antara yang mempertikainya ialah Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Lo'Lo Mohd Ghazali mahu Najib atau Kementerian Luar memberi respons segera mengenai kos penginapan dan operasi sepanjang lawatan Rosmah ke Dubai kerana ia melibatkan wang rakyat.

Isu ini bukan sahaja ditujukan hanya kepada 'batang tubuh' Rosmah, namun lebih berat kredibiliti Najib selaku Perdana Menteri dan suami yang sewenang-wenang melepaskan 'wang rakyat' kepada isteri.

Tabiat isteri kesayangan Najib itu juga ditegur oleh bloggers, Badrul Hisham Shaharin yang menyifatkan Perdana Menteri gagal melihat bahawa Rosmah seorang yang boros dan gemar berbelanja besar.

Telahan Badrul Hisham mudah, kerajaan pimpinan Najib kerap memberi alasan untuk memotong subsidi rakyat disebabkan kos pengurusan ekonomi negara meningkat setiap tahun.

Dalam pada masa sama Najib merayu rakyat agar mengubah cara hidup dan tidak boros berbelanja.

"Peliknya, Presiden Umno itu kekal membisu apabila pemborosan melibatkan isterinya Rosmah Mansur. Sebab itu, saya melihat Rosmah ini sudah menjadi beban utama kepada seluruh rakyat Malaysia. Najib perlu berani menegur isterinya," kata Badrul Hisham.


Rimas rakyat dibuatnya.Najib tidak harus lupa akan kecaman umat Islam ke atas Rosmah dalam isu Pertunjukan Busana Islam di Monte Carlo tahun lalu yang mana Rosmah didakwa menghina Islam dengan penganjuran tersebut.

Selaku penaung, Rosmah sendiri gagal menjawab isu-isu yang dibangkitkan ramai, termasuk kepimpinan politik dan bloggers dimana pakaian model sangat menjolok mata, selain ada model yang mengenakan pakaian dengan logo kalimah Allah diterbalikkan.

Apabila isu itu dibawa ke Parlimen, Najib dan menteri-menterinya berdiam diri, tidak mampu menjawab hatta persoalan daripada mana datangnya wang penganjuran yang hanya menambah malu kepada negara.

Sebelum ini, ada cadangan dari Rosmah untuk menganjurkan tilawah Al-Quran bagi orang-orang buta,Entah apa gerangannya Rosmah yang sangat dipertikai ini mengutarakan cadangan sedemikian, apakah ianya hanya satu lagi bentuk 'retorik politik' untuk mengaburi mata awam?

Blogger Mohd Sayuti Omar dalam blognya ada menulis, cadangan Rosmah itu nampak lebih untuk menjaja akan keperihatinan Malaysia kepada orang buta dan tidak lebih dari itu dan bukan usaha yang serius untuk memberi kelegaan kepada orang buta atau memertabatkan peranan Islam oleh negara".

Kata Sayuti jika ingin memertabtkan Islam, apa yang harus diutamakan ialah martabatkan diri kita dulu. Dalam konteks ini Rosmah perlu menjadikan dirinya Wanita Pertama yang mantap Islamnya termasuk soal menutup jambulnya.

Tabiat Rosmah bukan sekadar terhenti dengan soal pemborosan, beliau juga semakin 'jelek' di mata rakyat kerana sering menonjolkan diri sebagai 'wanita pertama' mengalahkan baginda Permaisuri Agong, Tuanku Nurzahirah.

Bloggers edeseyes.com pula menyifatkan Rosmah sebagai liabiliti besar kepada Najib yang mampu menjatuhkan Perdana Menteri itu dalam pilihan raya umum akan datang.

Telahan bloggers tersebut mudah, pandangan sisi rakyat bahawa Najib perlu menyelesaikan antara cabaran utama BN menjelang PRU-13 yang salah satunya ialah menjinakkan 'waris jari hantu' belaannya.

"Kami sebagai rakyat sudah naik jelak dengan tindakan, arahan, kenyataan dan aksi-aksi terlampau 'suami' Perdana Menteri Malaysia ke-6 yang saban hari memenuhi ruang media mengalahkan menteri kabinet sendiri," tulis bloggers berkenaan.

Rakyat sudah lama menganggap wanita tidak bertudung itu (Rosmah) adalah Perdana Menteri sebuah negara Islam yang masih belum sedar dan sebagai liabiliti kepada BN.

Apakah anggapan rakyat ini akan menjadi suatu kenyataan pada PRU-13 nanti, Najib pastinya resah akan 'cakap-cakap' mengenai isteri kesayangannya itu yang mampu menjatuhkannya sepertimana Tun Abdullah Ahmad Badawi jatuh kerana anak menantunya.

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


The Islamification of Britain: record numbers embrace Muslim faith

Posted: 21 Jan 2011 12:04 AM PST

Artikel ini agak panjang namun bacalah sehingga habis. Islam terus bersinar di serata dunia. Memilih Islam sebagai cara hidup mahupun dalam sistem pemerintahan negara bukanlah suatu yang terbelakang sepertimana yang kita sangkakan. – moderator

The number of Britons converting to Islam has doubled in 10 years. Why? Jerome Taylor and Sarah Morrison investigate

The number of Britons choosing to become Muslims has nearly doubled in the past decade, according to one of the most comprehensive attempts to estimate how many people have embraced Islam.

Following the global spread of violent Islamism, British Muslims have faced more scrutiny, criticism and analysis than any other religious community. Yet, despite the often negative portrayal of Islam, thousands of Britons are adopting the religion every year.
 
Estimating the number of converts living in Britain has always been difficult because census data does not differentiate between whether a religious person has adopted a new faith or was born into it. Previous estimates have placed the number of Muslim converts in the UK at between 14,000 and 25,000.
 
But a new study by the inter-faith think-tank Faith Matters suggests the real figure could be as high as 100,000, with as many as 5,000 new conversions nationwide each year.
 
By using data from the Scottish 2001 census – the only survey to ask respondents what their religion was at birth as well as at the time of the survey – researchers broke down what proportion of Muslim converts there were by ethnicity and then extrapolated the figures for Britain as a whole.
 
In all they estimated that there were 60,699 converts living in Britain in 2001. With no new census planned until next year, researchers polled mosques in London to try to calculate how many conversions take place a year. The results gave a figure of 1,400 conversions in the capital in the past 12 months which, when extrapolated nationwide, would mean approximately 5,200 people adopting Islam every year. The figures are comparable with studies in Germany and France which found that there were around 4,000 conversions a year.
 
Fiyaz Mughal, director of Faith Matters, admitted that coming up with a reliable estimate of the number of converts to Islam was notoriously difficult. “This report is the best intellectual ‘guestimate’ using census numbers, local authority data and polling from mosques,” he said. “Either way few people doubt that the number adopting Islam in the UK has risen dramatically in the past 10 years.”
 
Asked why people were converting in such large numbers he replied: “I think there is definitely a relationship between conversions being on the increase and the prominence of Islam in the public domain. People are interested in finding out what Islam is all about and when they do that they go in different directions. Most shrug their shoulders and return to their lives but some will inevitably end up liking what they discover and will convert.”
 
Batool al-Toma, an Irish born convert to Islam of 25 years who works at the Islamic Foundation and runs the New Muslims Project, one of the earliest groups set up specifically to help converts, said she believed the new figures were “a little on the high side”.
 
“My guess would be the real figure is somewhere in between previous estimates, which were too low, and this latest one,” she said. “I definitely think there has been a noticeable increase in the number of converts in recent years. The media often tries to pinpoint specifics but the reasons are as varied as the converts themselves.”
 
Inayat Bunglawala, founder of Muslims4UK, which promotes active Muslim engagement in British society, said the figures were “not implausible”.

“It would mean that around one in 600 Britons is a convert to the faith,” he said. “Islam is a missionary religion and many Muslim organisations and particularly university students’ Islamic societies have active outreach programmes designed to remove popular misconceptions about the faith.”
 
The report by Faith Matters also studied the way converts were portrayed by the media and found that while 32 per cent of articles on Islam published since 2001 were linked to terrorism or extremism, the figure jumped to 62 per cent with converts.
 
Earlier this month, for example, it was reported that two converts to Islam who used the noms de guerre Abu Bakr and Mansoor Ahmed were killed in a CIA drone strike in an area of Pakistan with a strong al-Qa’ida presence.
 
“Converts who become extremists or terrorists are, of course, a legitimate story,” said Mr Mughal. “But my worry is that the saturation of such stories risks equating all Muslim converts with being some sort of problem when the vast majority are not”. Catherine Heseltine, a 31-year-old convert to Islam, made history earlier this year when she became the first female convert to be elected the head of a British Muslim organisation – the Muslim Public Affairs Committee. “Among certain sections of society, there is a deep mistrust of converts,” she said. “There’s a feeling that the one thing worse than a Muslim is a convert because they’re perceived as going over the other side. Overall, though, I think conversions arouse more curiosity than hostility.” 
 
How to become a Muslim
Islam is one of the easiest religions to convert to. Technically, all a person needs to do is recite the Shahada, the formal declaration of faith, which states: “There is no God but Allah and Mohamed is his Prophet.” A single honest recitation is all that is needed to become a Muslim, but most converts choose to do so in front of at least two witnesses, one being an imam. 
 
Converts to Islam
Hana Tajima, 23, fashion designer
Hana Tajima converted to Islam when she was 17. Frustrated by the lack of variety in Islamic clothing for converts she founded Maysaa, a fashion house that designs western-inspired clothing that conforms to hijab. 
 
“It’s true that I never decided to convert to Islam, nor was there a defining moment where I realised I wanted to be Muslim.  My family aren’t particularly religious.  I was interested in religion, but very disinterested in how it related to my life.  I grew up in rural Devon where my Japanese father was the ethnic diversity of the village.  It wasn’t until I studied at college that I met people who weren’t of the exact same background, into Jeff Buckley, underground hip-hop, drinking, and getting high.  I met and became friends with a few Muslims in college, and was slightly affronted and curious at their lack of wanting to go out to clubs or socialise in that sense.  I think it was just the shock of it, like, how can you not want to go out, in this day and age.  
 
“It was at about that time that I started to study philosophy, and without sounding too much like I dyed my hair black and wore my fringe in front of my face, I began to get confused about my life. I was pretty popular, had good friends, boyfriends, I had everything I was supposed to have, but still I felt like ‘is that it?’  So these things all happened simultaneously, I read more about religion, learned more about friends of other backgrounds, had a quarter life crisis.  There were things that drew me to Islam in particular, it wasn’t like I was reaching for whatever was there.  The fact that the Qur’an is the same now as it ever was means there’s always a reference point. The issues of women’s rights were shockingly contemporary.  The more I read, the more I found myself agreeing with the ideas behind it and I could see why Islam coloured the lives of my Muslim friends.  It made sense, really, I didn’t and still don’t want to be Muslim, but there came a point where I couldn’t say that I wasn’t Muslim. 
 
“Telling my family was the easy part.  I knew they’d be happy as long as I was happy, and they could see that it was an incredibly positive thing.  My friends went one of two ways, met with a lack of any reaction and lost to the social scene, or interested and supportive.  More the former, less the latter.” 
 
Denise Horsley, 26, dance teacher
Denise Horsley lives in North London. She converted to Islam last year and is planning to marry her Muslim boyfriend next year. 

“I was introduced to Islam by my boyfriend Naushad. A lot of people ask whether I converted because of him but actually he had nothing to do with it. I was interested in his faith but I went on my own journey to discover more about religion. 
 
“I bought loads of books on all the different religions but I kept coming back to Islam – there was something about it that just made sense, it seemed to answer all the questions I had. 
 
“I would spend hours in the library at Regents Park Mosque reading up on everything from women’s rights to food. Before I went to prayers for the first time I remember sitting in my car frantically looking up how to pray on my Blackberry. I was so sure people would know straight away that I wasn’t a Muslim but if they did no-one seemed to care. 
 
“During Ramadan I’d sit and listen to the Qur’anic recitations and would be filled with such happiness and warmth. One day I decided there and then to take my shahada. I walked down to the reception and said I was ready to convert, it was as simple as that. 
 
“My friends and family were rather shocked, I think they expected there would be some sort of huge baptism ceremony but they were very supportive of my decision. I think they were just pleased to see me happy and caring about something so passionately. 
 
“I grew up Christian and went to a Catholic school. Islam to me seemed to be a natural extension of Christianity. The Qur’an is filled with information about Jesus, Mary, the angels and the Torah. It’s part of a natural transition. 
 
“I do now wear a headscarf but it wasn’t something I adopted straightaway. Hijab is such an important concept in Islam but it’s not just about clothing. It’s about being modest in everything you do. I started dressing more modestly – forgoing low cut tops and short skirts – but before I donned a headscarf I had to make sure I was comfortable on the inside before turning my attention to the outside. Now I feel completely protected in my headscarf. People treat you with a new level of respect, they judge you by your words and your deeds, not how you look. It’s the kind of respect every dad wants for their daughter.
 
“There have been some problems. Immediately after converting I isolated myself a bit, which I now recognise was a mistake and not what Islam teaches. I remember a lady on a bus who got really angry and abusive when she found out I had converted. I also noticed quite a few friends stopped calling. I think they just got tired of hearing me say no – no to going clubbing, no to going down the pub. 
 
“But my good friends embraced it. They simply found other things to do when I was around. Ultimately I’m still exactly the same person apart from the fact that I don’t drink, don’t eat pork and pray five times a day. Other than that I’m still Denise.”

Dawud Beale, 23
Dawud Beale was a self-confirmed “racist” two years ago who knew nothing about Islam and supported the BNP. Now a Muslim, he describes himself as a Salafi – the deeply socially conservative and ultra-orthodox sect of Islam whose followers try to live exactly like the Prophet did. 
 
“I was very ignorant to Islam for most of my life and then I went on holiday to Morocco, which was the first time I was exposed to Muslims. I was literally a racist before Morocco and by the time I was flying home on the plane a week later, I had already decided to become a Muslim.” 
 
“I realised Islam is not a foreign religion, but had a lot of similarities with what I already believed. When I came back home to Somerset, I spent three months trying to find local Muslims, but there wasn’t even a mosque in my town. I eventually met Sufi Muslims who took me to Cyprus to convert. 
 
“When I came back, I was finding out a lot of what they were saying was contradictory to what it said in the Qur’an. I wasn’t finding them very authentic, to be honest. I went to London and became involved with Hizb-ut-Tahrir, the political group who call for the establishment of an Islamic state. 
 
“But while I believe in the benefits of Sharia law, I left this group as well. The problem was it was too into politics and not as concerned with practicing the religion. For me, it is about keeping an Islamic appearance and studying hard. I think we do need an Islamic state, but the way to achieve it is not through political activism or fighting. Allah doesn’t change the situation of people until they see what’s within themselves. 
 
“I have a big dislike for culture in Islamic communities, when it means bringing new things into the religion, such as polytheism or encouraging music and dance. There is something pure about Salafi Muslims; we take every word of the Qur’an for truth.  I have definitely found the right path. I also met my wife through the community and we are expecting our first child next year.”  
 
Paul Martin, 27
Paul Martin was just a student when he decided to convert to Islam in an ice-cream shop in Manchester four years ago. Bored of what he saw as the hedonistic lifestyle of many of his friends at university and attracted to what he calls “Islam’s emphasis on seeking knowledge,” he says a one-off meeting with an older Muslim changed his life. 
 
“I liked the way the Muslims students I knew conducted themselves. It’s nice to think about people having one partner for life and not doing anything harmful to their body. I just preferred the Islamic lifestyle and from there I looked into the Qur’an. I was amazed to see Islam’s big emphasis on science. 
 
“Then I was introduced by a Muslim friend to a doctor who was a few years older than me. We went for a coffee and then a few weeks later for an ice cream. It was there that I said I would like to be a Muslim. I made my shahada right there, in the ice cream shop. I know some people like to be all formal and do it in a mosque, but for me religion is not a physical thing, it is what is in your heart. 
 
“I hadn’t been to a mosque before I became a Muslim. Sometimes it can be bit daunting, I mean I don’t really fit into this criteria of a Muslim person. But there is nothing to say you can’t be a British Muslim who wears jeans and a shirt and a jacket. Now in my mosque in Leeds, many different languages are spoken and there are lots of converts. 
 
“With my family, it was gradual. I didn’t just come home and say I was a Muslim. There was a long process before I converted where I wouldn’t eat pork and I wouldn’t drink. Now, we still have Sunday dinner together, we just buy a joint of lamb that is halal. 
 
“If someone at college had said to me ‘You are going to be a Muslim’, I would not in a million years have believed it. It would have been too far-fetched. But now I have just come back from Hajj – the pilgrimage Muslims make to Mecca.” 

Stuart Mee, 46
Stuart Mee is a divorced civil servant who describes himself as a “middle-of-the-road Muslim.” Having converted to Islam last year after talking with Muslim colleagues at work, he says Islam offers him a sense of community he feels is missing in much of Britain today.  

“Everything is so consumer-driven here, there are always adverts pushing you to buy the next thing. I knew there must be something longer term and always admired the sense of contentment within my colleagues’ lives, their sense of peace and calmness. It was just one of those things that happened – we talked, I read books and I related to it. 
 
“I emailed the Imam at London Central Mosque and effectively had a 15 minute interview with him. It was about making sure that this was the right thing for me, that I was doing it at the right time. He wanted to make sure I was committed. It is a life changing decision. 
 
“It is surprisingly easy, the process of converting. You do your shahada, which is the declaration of your faith. You say that in front of two witnesses and then you think, ‘What do I do next?’ I went to an Islamic bookstore and bought a child’s book on how to pray. I followed that because, in Islamic terms, I was basically one month old. 
 
“I went to a local mosque in Reading and expected someone to stop me say, ‘Are you a Muslim?’ but it didn’t happen. It was just automatic acceptance. You can have all the trappings of being a Muslim – the beard and the bits and pieces that go with it, but Islam spreads over such a wide area and people have different styles, clothes and approaches to life. 
 
“Provided I am working within Islamic values, I see no need in changing my name and I don’t have any intention of doing it. Islam has bought peace, stability, and comfort to my life. It has helped me identify just what is important to me. That can only be a good thing.” 

Khadijah Roebuck, 48
Khadijah Roebuck was born Tracey Roebuck into a Christian family. She was married for twenty five years and attended church with her children every week while they lived at home. Now, divorced and having practiced Islam for the last six months, she says she is still not sure what motivated her to make such a big change to her life. 
 
“I know it sounds odd, but one day I was Tracey the Christian and the next day I was Khadijah the Muslim, it just seemed right. The only thing I knew about Muslims before was that they didn’t drink alcohol and they didn’t eat pork. 
 
“I remember the first time I drove up to the mosque. It was so funny; I was in my sports car and had the music blaring. I wasn’t sure if I was even allowed to go in but I asked to speak to the man in charge, I didn’t even know he was called an Imam. Now I wear a hijab and pray five times a day. 
 
“My son at first was horrified, he just couldn’t believe it. It’s been especially hard for my mum, who is Roman Catholic and doesn’t accept it at all. But the main thing I feel is a sense of peace, which I never found with the Church, which is interesting. Through Ramadan, I absolutely loved every second. On the last day, I even cried. 
 
“It is interesting because people sometimes confuse cultures with Islam. Each Muslim brings their different culture to the mosque and different takes on the religion. There are Saudi Arabians, Egyptians and Pakistanis and then of course there is me. I slot in everywhere. A lot of the other sisters say to me, ‘That is why we love you, Khadijah, you are just yourself.’”keAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


Rosmah ada skandal dengan Rais Yatim 1998/1999(PENDEDAHAN BLOGGER DARIPADA JELEBU)

Posted: 21 Jan 2011 07:29 PM PST

jangan percaya pada tajuk dan sila rujuk berita harian..

rais yatim pertahan lawatan rosmah ke negara pak arab..

ahahahahahahahahahaha

rais kata lawatan rosmah ada dalam peruntukan..

oi anak yatim..

buat malu jolobu botu la ekau ni..

ahaha eden bukan la orng nogori pun..den orang selangau..

ahahahahhahahaa..

orng tak pertikai peruntukan fat lady tu ke mana2..

orang pertikai pasal duit yg dia belanja..

sila dedah statement..

dia ke sana pakai duit bakti atau duit najib atau duit sndiri atau duit rm 111 juta permata atau duit kerajaan..???

sila bagi financial and expenses statement .pendedahan dalam masa 24 jam..

kalau tidak semua pak menteri mati pucuk tepat 12 malam ini..

pakai la viagra ke,pam ke,kondom ke,kurma madu ke,suma takkan naik..

ahahahahahahahhaa

rosmah berperanan bantu negara???ini statement rais yatim..

wei..tempat isteri di sisi suami...

bukan ketika bekerja..

omputih kata..dont bring ur wife to ur workplace..

bagi tau aku isteri pemimpin mana pada zaman dolu2 dalam pemerintahan Islam la..

yg menyibuk bekepit dengan laki dan pandai2 nk jadi duta negara ni???

ahahahhahahaahaha..

sedangkan jawatan tpm pun tak de peruntukan perlembagaan oi..

inikan pula jawatan ipm!!!!!! bini pedano montori eh..

jangan la nk tipu..aku belajar pengajian am..takkan buku teks aku tu tipu??

kalau tipu dah jadi kes komsas interlok dah oi...

tak sangka..masin posting aku dok sebut pasal rosmah ,rais dan jolobu..

monjadi juo bondo ni dokek borito hairan yo..

apo nak dibuek..

apo nak dikato..

tak dapek den nk nolong nyo..

ahahahahahahahhahahaaahaha

(teringek kat Akma,awek nogori smbilan yg den torai nk ngorat,tak jadi sobab sosial macam rosmah)

Gambar Rosmah main minyak dengan pak arab dan naik minyak di Berita Harian

Posted: 21 Jan 2011 07:18 AM PST

sila baca berita harian hari ini punya..

rosmah kata yg dia tak heran..

korang2 yg blogger2 la khususnya dok kondem dia pegi oman..

dia kata dia buat cam ni sbb dia mewakili rakyat Malaysia..

persoalannya..

wahai mak cik rosmah oi..

rakyat Malaysia mana yg mintak ko wakilkan diorang??

sila sebut nama plzzzzzzzzz....

harharharhar..

msti blogger parpundek yg mintak ko wakilkan dia kan??

harharharhar..

konon nak perkasakan wanita dan kanak2??

tengok berapa ramai wanita jadi pelacur!!!!!!

berapa ramai kanak2 jadi mangsa tuuuuuuuuuuuuuuut...!!!!!!

berapa ramai ibu2 tunggal yg sengsara menjaga anak yg miskin2 tu!!!!!!

pergi lindungu,bantu dan perkasakan kehidupan serta nasib mereka dulu la oi!!!!!

nk belagak mcm ahli parlimen..pegi la bertanding pru ke 13 mak cik oi!!!!!

duit bejuta dalam handbag kluar la..

bertanding kat jelebu..

nak simpan buat apa??leh masuk kubur ke???!!!!!

harharhar..

kesian anak2 dia..mak dia kondem kaw2...

harharhar..

Sah,Khairy Jamaluddin berehat daripada politik,berhasrat mahu menerbitkan filem dan drama ketenteraan(BERITA HARIAN DAN TWITTER KJ)

Posted: 20 Jan 2011 11:11 PM PST

jangan percaya pada tajuk..sila baca berita hairan..

zahid hamidi jawa kontot berkata..

kementerian pertahanan sedia bekerjasama dengan mana2 produksi filem..

untuk menerbitkan drama dan filem ketenteraan..

hm..bagus untuk tujuan patriotik..

yg menyampahnya...dah drama tentera..mesti plak nk ada rogol2..

cerita ketenteraan ni tak leh lari daripada sejarah..

biasa la nk buat modal penyedap..msti ada babak rogol..

mcm cite embun..ikutkan mana ada watak embun(adaptasi cerita betul) ni kena rogol..

tengok camne boleh kena rogol ngn izi yahya(arwah dah)..

well cite embun tu selain sejarah ada gak ketenteraan kan?

nasihat aku..cite tentera tu tentera je la..tembak2 cukup la..

jangan plak ada babak rogol merogol...

sbb apa..bukan apa..

takut rais yatim selaku menteri penerangan tak bagi keluar cite tu nnti..

lebih2 lg watak perogol tu diletakkan nama rais..

Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


Magic dari Kedah yang "KANTOI" ...!!!

Posted: 21 Jan 2011 07:55 PM PST

"oii..oii..bukan aku la yg kuar..burung merpati..haprak tul tukang magic dr Mongolia ni.."

usinkata;...huhhu ingat senang ka nak buat magic..huhuhu..David Cocopil pon jenuh pakai jin..segala mak nenek jin dia kena pakai utk nk jayakan magicnya tue..Tapi utk magic ni xtau la pulak nk kena pakai jin ka dak..kekadang magic pon bole xjadi..ya la..setakat magic pakai ayaq lioq mana nak jadi..tok bomoh bole la pakai ayaq lioq..so macam mana ni..kalau magic depa ni xjadi...nak kena pakai magic apa pulak..hmmm..apakata try panggil tok bomoh PR la pulak..mana tau kot2 masin mulut depa..dengaq kata..mulut depa sama masin dgn tapak tangan dan kaki...kalau dh setuju..cepat2 la halo-halo bomoh PR..

Mohd Najib Tun Abdul Razak (dua, kiri) meninjau tapak cadangan pengkalan nelayan yang baru di Kampung Sungai Chenang di sini hari ini. Dalam lawatan tidak rasmi ke kampung nelayan itu Najib turut mengumumkan kelulusan peruntukan segera sebanyak RM7 juta bagi pembinaan sebuah jeti baru di kampung tersebut. Turut sama Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah (kiri). - Foto BERNAMA


Jumlah bot meningkat
200 nelayan desak projek pangkalan dipercepat


Sinar Harian Edisi Utara U21 Khamis 20 Januari 2011
oleh; Liza Hassan(skuad cakna)

Kira-kira 200 nelayan mendesak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LIKM) mempercepatkan projek pangkalan nelayan baru di Kuala Chenang.
Pengerusi Komuniti Pengurusan Sumber Perikanan (KPSP) Sungai Chenang ,Asri Shaaban berkata,pembinaan pangkalan itu perlu dipercepatkan kerana sering kali berlaku kesesakan bot nelayan hampir setiap hari.
Menurutnya,jumlah bot kini dari kira-kira 200 bot nelayan tertumpu ke kawasan pangkalan itu.

"Sejak Perdana Menteri ,Datuk Seri Najib Razak ke pangkalan ini Febuari tahun lalu (2010),hinga kini (2011) keadaanya masih sama.


"Ketika itu beliau berjanji meluluska peruntukan sejmlah RM7 juta dan terdapat pertambahan RM2 juta lagi,namun hingga kini keadaan masih sama", katanya.

Asri berkata, pihak KPSP memohon pihak berkaitan membina pangkalan nelayan lengkap dengan restoran dan kemudahan lain seperti yang dijanjikan dengan segera ketika lawatan Perdana Menteri lalu.

Menurutnya, keadaan pangkalan kini hanya berubah sedikit selepas LKIM menyiapkan pangkalan sedia ada bernilai RM470,000 yang dimohon ketika tahun 2007.


"Projek menaik taraf ini dipohon empat tahun lalu dan siap pada Disember lalu (2010),jika projek bernilai jutaan ringgit seperti yang dijanjikan,tidak tahu bila akan siap.

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Pagi ini di Tenang - Gambar2

Posted: 21 Jan 2011 06:27 PM PST


Perarakan mengiringi chegu Mala ke Dewan Penamaan Calon bermula sekitar jam 8.20 pgi. Sebelum itu diadakan solat hajat di tanah lapang berhadapan dengan markas Pas Labis. Perarakan diketuai oleh Tn Guru Abdul Hadi Awang, Nasharuddin Mat Isa, Datuk Mahfuz, Sallahuddin Ayub, Azmin Ali dan Dr Tan Seng Giaw.

Perarakan juga turut di sertai oleh DS Wan Azizah dan Tan Sri Khalid Ibrahim. Dianggarkan lebih 10,000 penyokong telah turut serta dalam perarakan ini.


DUN Tenang: Hanya calon BN, Pas serah kertas pencalonan

LABIS: Tempoh penamaan calon bagi pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di Pejabat Majlis Daerah Labis di sini ditutup jam 10 pagi tadi.

Hanya dua calon mengemukakan borang pencalonan mereka kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya Md Asri Amir dalam tempoh sejam proses itu berlangsung sejak pukul 9 pagi ini. Mereka ialah calon Barisan Nasional (BN), Mohd Azahar Ibrahim, 39, dan Normala Sudirman, 38, daripada PAS. Sebaik tempoh pencalonan ditutup, Md Asri mempamerkan borang-borang pencalonan di papan kenyataan berhadapan pusat penamaan itu untuk semakan umum.

Tempoh bantahan dibuka selama sejam dan tamat pada 11 pagi. - BERNAMA

Sepetang di Tenang ...

Posted: 21 Jan 2011 02:41 AM PST


Memang bandar yang tenang ..

Lebuhraya utara selatan keluar di Tangkak ...aku tanya kakak comel pekerja tol ...nk ke Labis ... jawabnya memang ini sajalah jalan keluar ke Labis yang paling dekat ...
Menyusuri ladang kelapa sawit ... kaki gunung tahan ... hingga tiba di Segamat ...

Dari Segamat sekitar 30km ke Labis. Tiba satu bandar kecil - Tenang - Aku bertanyakan anggota polis di sana, katanya penamaan calon di Labis, lebih kurang 8 km l agi menghala ke JB. Aku terus ke sana. Tiba di bandar Labis kelihatan sudah ramai ... sebelah kiri hadapan Stesen PETRONAS

sudah kelihatan penempatan sementara anggota polis .... tak tahu pula aku berapa luas, tapi memang luas lah ... 1 km di hadapan kelihatan ramai wanita-wanita Pakatan .....


Antara petugas-petugas wanita Pakatan Rakyatyang akan membanting tulang memastikan kemenangan cikgu Mala

Datuk Mustaffa Ali turut sertaWajah berseri cikgu N0rmala petang ini selepas merasmikan gerakkerja wanita Pakatan PRK N05 DUN Tenang


- Lagi laporan dan gambar-gambar menyusul malam nanti .... nak cari hotel ... hahaha kata budak2 sini "hotel semua dah penuh bang" ... alahai kalau macam tu kena balik Segamat lah , 30km ... atau kalau malas tdo masjid jer lah ... sesuatu yang dah jadi kebiasaan pada mana2 PRK


PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Umno semakin tidak TENANG

Posted: 21 Jan 2011 08:09 PM PST

Berpuluh-puluh ribu penyokong Pakatan Rakyat terutama dari PAS membanjiri pekan Labis untuk mengiringi calon mereka, Cikgu Normala Sudirman ke pusat penamaan calon Pilihan raya Kecil Tenang.

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2011/01/phpuipbsu_thumb_g1470.jpg?w=413&h=310

CALON PAS, Normala Sudirman diiringi ahli keluarganya berada di pusat penamaan calon di Majlis Daerah Labis, sebentar tadi.

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengiringi calon Barisan Nasional (BN), Mohd Azahar Ibrahim ketika berarak ke pusat penamaan calon di Majlis Daerah Labis pada pilihan raya kecil DUN Tenang, pagi ini. -

.


Tempoh Penamaan Calon PRK DUN Tenang Ditutup

LABIS: Tempoh penamaan calon bagi pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di Pejabat Majlis Daerah Labis di sini ditutup pada pukul 10 pagi.

Hanya dua calon mengemukakan borang pencalonan mereka kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya Md Asri Amir dalam tempoh sejam proses itu berlangsung sejak pukul 9 pagi ini.

Mereka ialah calon Barisan Nasional (BN), Mohd Azahar Ibrahim, 39, dan Normala Sudirman, 38, daripada PAS.

Sebaik tempoh pencalonan ditutup, Md Asri mempamerkan borang-borang pencalonan di papan kenyataan berhadapan pusat penamaan itu untuk semakan umum.

Tempoh bantahan dibuka selama sejam dan tamat pada pukul 11 pagi

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT