Nuffnang

Pengikut

Cendawan MALAYA

sumber :-

Cendawan MALAYA


BEZANYA HUKUMAN RM20 DENGAN RM3.6 JUTA

Posted: 24 Dec 2011 03:57 PM PST

Sungguh mengejutkan melihat amalan undang2 di Malaysia hari ini. Bayangkan di Trengganu,
seorang bapa Mohd Hishanudin Abdullah (foto) yang hanya menyamun RM20 kerana terdesak
untuk membeli susu anaknya telah dipenjara 36 bulan (3 tahun) oleh Hakim Mahkamah Sesyen di sana. Tetapi anehnya bekas MB Selangor Khir Toyo yang telah menipu dan menyamun berjuta ringgit dalam urusan pembelian tanah hanya di hukum penjara 12 bulan (1 tahun) oleh Hakim Mahkamah Tinggi di Selangor. Apakah undang2 begini adil untuk rakyat agaknya?. Ada sesuatu perlu difikirkan di sini..


Apakah ini satu trick utk memastikan rakyat percaya bahawa mahkamah itu bersikap adil dgn menghukum Khir Toyo?. Maka, hukuman terhadap Anwar pada 9 Januari ini juga dikira adil demi kebenaran pihak penguasa yg mahu terus mengekalkan kuasa. Rakyat perlu sedar akan semua permainan ini. Benar Khir Toyo jadi "kambing hitam", tetapi ia sebagai satu strategi bagi membuktikan mahkamah di Malaysia itu adil tanpa mengira sesiapa pun .. pemimpin kerajaan mahu pun pembangkang.


Awas, jgn terpedaya dengan permainan mahkamah seperti ini. Teruskan usaha utk kembalikan demkorasi dalam erti sebenar di negera ini. Marilah lakukan perubahan dalam Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang. Salam perjuangan!


Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT