Nuffnang

Pengikut

Era Pasca

sumber :-

Era Pasca


GAMBAR BRITISH POTONG KEPALA ORANG SELANGOR! INI yang UMNO banggakan..!

Posted: 20 Nov 2011 03:22 AM PST

Aku teringat pasal pendebatan antara Tim. Men. Pelajaran vs Saifudin Nasution bertajuk Wajarkah sejarah di tulis semula, selepas fenomena yang terbangkit kerana UMNO menembak Mat Sabu... Persoalan sebenar masih tak terjawab hingga kini, benarkah Mat Indera itu seorang Komunis atau Pejuang Negara ataupun seorang talibarut/Barua British..

Tapi aku teringat kata2 pendokong2 UMNO yang tolol.. mereka selalu kata lebih baik British Perintah daripada komunis, kerana Komunis kejam... aku gelak dulu.. kah kah kah, Dari mana depa dapat komunis itu kejam dan British itu mulia? itu kene tanya prof kangkung mydin, Mulalah fenomena baru Malaysia tak di jajah sebenarnya tapi Merdeka ajer.. ha ha ha Persoalannya jika tak di jajah kenapa UMNO nak claim mereka tuntut kemerdekaan???

Jafik nak tunjuk kat hanpa bahawa British juga pun kejam sebenarnya... Selebihnya korang pikio lah sindri..

Teruskan bacaan,

ALA!!! Tentera British bunuh orang kampung di Batang Kali tahun 1948

12 Disember 1948.satu sejarah hitam yag tidak boleh dipadamkan dari sejarah tanahair. ini bukti kerakusan dan kejamnya tentera british yang dikatakan datang membawa keamanan di tanah melayu ketika itu..

Ini adalah sebuah cerita pembunuhan beramai-ramai penduduk keturunan Cina di sebuah ladang getah oleh tentera british sebelum tentera penjajah itu membakar kampung mereka.

Platun ke-7, G Company, yang ke-2 daripada Pengawal Scotland mengepung sebuah kebun getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, Selangor, di Malaya. 24 orang penduduk yang tidak bersenjata dan tidak bersalah telah dibunuh.
Tanpa kesempatan melarikan diri dan membela diri, penduduk perkampungan itu telah dituduh sebagai komunis, dalam kejadiaan itu seorang mangsa berjaya menyelamatkan diri, selain itu isteri-isteri dan anak-anak mangsa melihat sendiri kejadian kejam itu dilakukan didepan mata mereka.

Pada 1 November 1949 Satu siasatan rasmi telah dijalankan terhadap arahan Attorney-General Malaya pada ketika itu. hasil daripada siasatan tersebut adalah AG berpuas hati yang 'saspek-saspek (24 lelaki tersebut) mungkin berjaya melarikan diri jika askar-askar tersebut tidak melepaskan tembakan. Siasatan ini tidak pernah diketengahkan ke pengetahuan umum, atau dihantar ke 'War Office'.

Apa yang menyebabkan peristiwa penting ini menjadi tragedi besar?, dan adakah mereka komunis seperti yang didakwa.

Satu kenyataan S urat Khabar Inggeris (The People) pada 1 Februari 1970 telah membongkar dan mengutuk pembunuhan kejam tersebut. Kenyataan bersumpah daripada Tentera British (bekas Pengawal Scotland) menunjukkan fakta-fakta yang berikut:-

i. patrol tersebut mendapat arahan awal untuk memusnahkan kampung berkenaan;
ii. ahli-ahli patrol telah diberi peluang untuk tidak melibatkan diri dengan pembunuhan itu;
iii. Mangsa-mangsa telah ditembak tanpa mencuba untuk melarikan diri; dan
iv. terdapat konspirasi untuk menipu soal siasat pada 1949.

Malah Setiausaha Pertahanan (Dennis Healy) mengarahkan Polis Penyiasat Scotland untuk menubuhkan pasukan tugasan khas (diketuai oleh Frank Williams) untuk menyiasat perkara ini. Hasil daripada siasatan ini, bukti yang kukuh telah dapat dikumpulkan, yang menunjukkan bahawa kejadian pembunuhan kejam di Batang Kali pada Disember 1948 memang sebenarnya telah berlaku.

Istilah Pembunuhan kejam digunakan kerana siasatan mendapati tindakan Platun ke-7, G Company adalah silap, mereka yang dibunuh bukan anggota komunis seperti yang didakwa..

Satu dokumentari BBC pada 9 September 1992 , menyiarkan laporan siasatan mengenai pembunuhan beramai-ramai tersebut yang bertajuk "In Cold Blood" disiarkan di United Kingdom dan mendedahkan bukti baru mengenainya.

Dokumetari tersebut menyiarkan laporan-laporan saksi-saksi dan mangsa-mangsa yang terselamat termasuk pengakuan sesetengah bekas Pengawal Scotland dan temuramah bersama Pegawai Polis Penyiasat Scotland yang telah menyiasat kes ini pada 1970. Ia jelas menunjukkan kesalahan Pengawal-pengawal Scotland berkenaan dan penipuan besar-besaran berkenaan pembunuhan tersebut. Walaubagaiamanapun, tiada apa yang telah dilakukan oleh kerajaan UK selepas itu dan tiada pegawai British
yang telah ditahan.

Umnoapco sebelum ini sibuk menuduh orang itu dan orang ini komunis, walaupun t iada bukti nyata keterlibatan mereka secara langsung dengan komunis, ia sama seperti apa yang telah dilakukan oleh platun ke 7 tentera british dulu.

Fikirkan juga mengapa tentera Britain tergamak membakar sebuah kampung di Batang Kali itu hanya kerana bimbangkan ancaman komunis walaupun penduduk kampung itu sebenarnya tidak bersenjata mahupun membahayakan tentera terbabit,malah tiada bukti mereka terlibat secara langsung dengan komunis, adakah kerana mereka berbangsa cina maka mereka dilebelkan komunis?

Apa yang umnoapco lakukan sekarang sama, walaupun seseorang itu tidak dapat dibuktikan terlibat secara langsung dengan komunis, tetapi jika ia satu ancaman, ia perlu diburukkan dan dicop sebagai bahaya.- PaspbClick Iklan Untuk Bantu EraPasca

Apabila wakil lembUMNO berbicara...

Posted: 19 Nov 2011 10:31 PM PSTKhairy Jamaluddin yang ditemui pada perlawanan bola keranjang Cabaran YBs Can Jump di sini hari ini berkata:
"Ya saya sudah bersedia. Cuma saya perlu melihat tarikh dan masa yang sesuai bagi kedua-dua belah pihak dan selepas tarikh muktamad diputuskan, baru kita akan berbincang soal format dan tempat (berdebat). Tetapi saya masih belum terima surat itu. Mungkin sehari dua lagi saya akan terima"Mohd. Rafizi sebelum ini pernah mencabar Khairy berdebat dan ia diterima dengan penuh yakin oleh Khairy Jamaluddin. Surat jemputan teah dihantar melalui faks, email dan pos laju kepada Khairy di alamat ibu pejabat UMNO 18 November 2011 tapi 19 November 2011 Lidah Rasmi UMNO melaporkan Khairy Jamaluddin masih belum menerima surat undangan cabaran berdebat daripada Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohd. Rafizi Ramli berhubung isu projek lembu fidlot.
Ini zaman apa? Zaman sekarang ni maklumat dan sebaran begitu cepat, mustahil si KJ ni tak dapat lagi jemputan tu. Aku boleh terima kalau dia kata surat rasmi yg dihantar melalui POS Laju belum diterima tapi faks? email? Mampukah KJ mengelak kali ni atas alasan "fax rosak, email penuh dah, posmen pulak xmo hantar, so tak terima pun."
Sedangkan lembu pun dah duduk kondo.. kah kah kaaaaaaaahh!!! Kalo ada siaran langsung kt TV1, TV2, TV3, NTV7, 8TV, TV9, ASTRO mesti best ni. Nak tengok KJ mulut berbuih2 mcm D.S Ahmad Shabery Cheek kena dgn DSAI dolu2 tu!! 


Pssssssstttt... Khairy jamaluddin dah study detail pasal National Feedlot Corporation Sdn Bhd x? 
Click Iklan Untuk Bantu EraPasca

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT