Nuffnang

Pengikut

Biaqpila

sumber :-

Biaqpila


Ibrahim Ali selar Nik Aziz tetapi berdiam diri tentang Shahrizat

Posted: 20 Nov 2011 02:00 PM PST


Oleh : Wong Choon Mei

Tuduhan terbaru Ketua Perkasa Ibrahim Ali bahawa penasihat PAS Nik Aziz Nik Mat takut kepada DAP hanya menunjukkan betapa terdesaknya beliau dalam mengalih perhatian orang ramai terhadap skandal NFC yang melibatkan pemimpin atasan Umno.

Ibrahim Ali tidak menyebut satu pun tentang orang Melayu yang setiap hari terpaksa berhadapan dengan harga makanan yang semakin meningkat dan sekarang jelas terbeban lagi oleh skandal lain yang telah pun terbongkar. Ini menunjukkan Ibrahim Ali tetap tunduk kepada golongan elit Umno, kata pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

"Ramai yang merasa jijik dan tertipu apabila mereka mendapat tahu tentang skandal NFC. Pertama sekali, adakah anak lelaki Shahrizat akan mendapat yang projek bernilai RM250 juta itu tanpa beliau? Seorang menteri sepatutnya menjaga kepentingan awam. Beliau menduduki pejabat awam, justeru, seorang menteri bukan sahaja harus bersih tetapi mesti kelihatan bersih. Malangnya, Ibrahim Ali yang sepatutnya menegakkan kepentingan rakyat, sibuk pula menyerang Nik Aziz. " ujar Ahli Parlimen DAP Taiping, Nga Kor Ming kepada Malaysia Chronicle.

Jaguh palsu

Ibrahim Ali telah berusaha untuk menjadi jaguh 'palsu' Orang Melayu. Cuba mempertahanan hak-hak masyarakat seraya menegaskan bahawa Perkasa tidak mempunyai kecenderungan politik tetapi akan berdiri untuk orang Melayu tanpa rasa takut.

"Rakyat ingin tahu mengapa Nik Aziz tidak mengatakan bahawa Abdul Hadi Awang akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan menang pilihan raya akan datang," katanya kepada Utusan pada hari Khamis.

"Dan jika Hadi menjadi PM, maka PAS boleh mewujudkan sebuah negara Islam dan undang-undang hudud. Oleh itu, tidak ada sesiapapun yang boleh berkata bahawa kita tidak mampu untuk melaksanakan hukum hudud."

Penganalisis politik berkata, walaupun Hadi menjadi PM, untuk sebuah negara Islam melaksanakan undang-undang hudud, pindaan perlu dibuat kepada Perlembagaan Persekutuan yang hanya boleh diluluskan dengan majoriti dua pertiga di Parlimen. Walaubagaimanapun, Ibrahim, Ahli Parlimen Pasir Mas, gagal menyebut fakta ini.

Rasuah yang nyata tetapi isu tidak diperbesarkan

Menurut pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, apabila ada isu yang melibatkan rasuah golongan elit Umno, Ibrahim tidak akan kelihatan. Beliau akan sama ada secara senyap mengalih perhatian kepada isu lain. Itu tidak akan membantu masyarakat Melayu, kata pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

Mereka menegaskan bahawa dalam kes NFC, yang merupakan satu projek kebangsaan untuk memastikan harga munasabah bagi bekalan daging lembu melalui projek RM250 juta menggunakan dana awam; mereka yang menanggung kerugian terbesar adalah orang Melayu. Mereka membentuk kira-kira 60% daripada penduduk manakala daging lembu adalah sumber protein alternatif utama bagi mereka selain daripada ayam dan ikan. Daging babi adalah haram disisi Islam.

Seperti semua rakyat Malaysia yang telah merasai kesan daripada harga makanan yang sering naik, orang Melayu pula malangnya membentuk majoriti dariapa pekerja-pekerja berpendapatan rendah di negara. Alangkahkah peritnya berita yang mereka harus telan mengenai Ketua Wanita Umno, Shahrizat Jalil yang didakwa menyalahgunakan kedudukannya untuk projek NFC. Walaubagaimanapun, seperti dalam laporan Ketua Audit Negara, projek tersebut adalah dalam "keadaan kucar-kacir" dan jauh daripada sasaran.

Pemimpin PKR telah menuduh keluarga Shahrizat menyalahgunakan RM83 juta daripada projek itu, dan membelanjakan RM10 juta untuk membeli kondo mewah di Bangsar dan RM800, 000 untuk membiayai perjalanan keluarga. Namun, Ibrahim Ali dan lain-lain 'pembela' hak Melayu terus senyap dan memekakkan telinga.

"Sekurang-kurangnya, kita harapkan mereka untuk menuntut siasatan penuh oleh SPRM. Sahlah bahawa Perkasa hanya berfungsi untuk mempertahankan golongan elit Umno dan mereka yang berada di akar umbi Umno tidak akan terkesan oleh kegagalan projek ini. Setiap kali satu projek nasional gagal, kita semua menjadi semakin miskin, kecuali mereka yang melakukan rompakan tersebut. Mereka akan menjadi lebih kaya, " tegas Ahli Parlimen Batu PKR Tian Chua kepada Malaysia Chronicle.

malaysia-chronicle.com


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

LIVE: CHELSEA VS LIVERPOOL

Posted: 20 Nov 2011 07:58 AM PST

ISRAEL MINAT MUHYIDDIN ATAU P.RAMLEE?

Posted: 20 Nov 2011 05:09 AM PST


Oleh : MUTALIB M.D

MENAKJUBKAN! Pertama kali dalam sejarah, Videoklip produksi SabahkiniTV bertajuk 'Siapa Kencing Muhyiddin?' yang mengadaptasikan filem 'Nasib Do Re Mi' telah ditonton oleh rakyat Israel.Mengikut statistik Youtube jam 2.22 pagi tadi, 33.3% daripada 767 penonton adalah daripada Israel, namun Sabahkini.net gagal mengesan punca sebenar kenapa rakyat Israel berminat menonton Videoklip dalam bahasa Melayu berkenaan.

Tidak dapat dikenalpasti apakah ada rakyat Malaysia di Israel atau Agendi Yahudi sedang memantau Muhyiddin atau P Ramlee memang popular di Israel?

Sebelum ini, Agen atau Runner yang didakwa melakukan penipuan tersebut, Adrian Khong telah memberi amaran kepada Kunsul Nahul agar menarik balik Videoklip berkenaan jika tidak ingin disaman malu.

Adrian mengaku beliau hanya 'Orang Suruhan' dan Sabahkini.net sedang mengesan siapakah 'King Maker' yang menjadi 'Vacuum Cleaner' di Kementerian Pelajaran Malaysia yang menerima sebahagian besar pungutan haram daripada kontraktor kelas F untuk 'Big Boss' yang berselindung di sebalik jawatan mereka.
sabahkini

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

LAWAK AHAD: PENGEMIS

Posted: 19 Nov 2011 05:00 PM PSTSeorang mahasiswa sedang asyik berbicara dengan seorang pengemis tua di depan kampus UITM.


Mahasiswa : Sudah lama mengemis di sini pakcik?

Pengemis : Ya… lebih kurang sudah 8 tahun , nak

Mahasiswa : Wah, sudah lama juga ya pakcik..sehari biasanya dapat berapa pakcik?

Pengemis : Paling sedikit RM50.00 nak ..

Mahasiswa : Banyak juga ya pakcik

Pengemis : Bolehlah nak, untuk keluarga…

Mahasiswa : Ehhhh…..keluarga ada di mana?

Pengemis : Anak pakcik semuanya ada 3 orang, yang pertama

ada di Universiti Putra Malaysia di Selangor, yang kedua ada di

Universiti Utara Malaysia di Kedah dan yang ketiga di Universiti

Sains Malaysia di Penang…

Mahasiswa : Subhanallah, hebat-hebat keluarga pakcik

ni…boleh tahan juga yerrr.. Eh..Anak pakcik tu semuanya

masih belajar?

Pengemis : tak arrrrrr….semuanya mengemis seperti pakcik….*Hampehhhhhh..!!!!*


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT