Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

sumber :-

Tukar Tiub


PERANG NAJIB LAWAN MUHYIDDIN AKAN BERMULA

Posted: 31 Oct 2011 01:22 PM PDT





MENUNGGU MASA SAHAJA UNTUK BERPERANG



KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
siapa akan tikam siapa
siapa lebih bersedia
siapa yang merancang


MASALAH NAJIB-MUHYIDDIN MACAM KARTUN CATDOG - harakah daily

JIKA hendak diberikan gambaran permasalahan dalam Umno hari ini, ianya tidak ubah macam rancangan animasi televisyen kartun CatDog. Ia hanya ada satu badan, tetapi ada dua kepala. Satu kepala cat (kucing) satu lagi kepala dog (anjing).

Dua-dua kepala ini punyai perangai, citarasa, pendekatan dan minat yang berbeza, sehingga sering bercanggah antara satu sama lain. Tetapi tiada pilihan kerana terpaksa berkongsi badan yang sama.

Badan yang dikongsi dan hendak dibawa adalah Umno, yang hayatnya sudah hampir sampai ke penghujung. cara mana hendak bawa Umno, pendekatan mana yang paling sesuai untuk menyelamatkan Umno daripada kepupusan.

Perbezaan ini semakin ketara dari hari ke sehari. Ianya umpama 'api dalam sekam' cuba dikambus media talibarut Umno-Barisan Nasional, namun ia tetap membara.

Pertelagahan senyap di antara Mohd Najib Tun Razak dengan Muhyiddin Yassin, semakin ketara dirasai dalam Umno, dirasai oleh pemimpin-pemimpin Umno di peringkat negeri dan sudah menjalar sehingga ke akar umbi

Masalah dan percanggahan wujud dalam banyak aspek. Terutama sekali dasar satu Malaysia dan pelbagai tindakan Najib mengetepikan hak Melayu dan kuota bumiputera, tidak disenangi Muhyiddin dan juak-juaknya kerana ia tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Malah media berbahasa Melayu seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian, yang khabarnya dikuasai kumpulan Muhyiddin, juga enggan memberi ruang kepada Najib, jika kenyataan PM itu dilihat merugikan orang-orang Melayu.

Antara masalah yang besar dihadapi Muhyiddin dan Umno adalah datangnya dari isteri PM sendiri. Dominasi DRosmah Mansor dalam banyak perkara, yang libatkan parti, kerajaan, projek dan media, amat-amat tidak disenangi mereka.

Ketidaksenangan ini disampaikan seorang kenalan lama bergelar Dato', dalam satu temu janji dengan saya di Bangsar Village baru-baru ini.

Tujuan pertemuan diadakan untuk beliau nyatakan pendapatnya tentang masa depan Melayu, yang katanya hanya akan dapat diselamatkan hanya jika PAS dan Umno boleh bekerjasama dalam hal-hal tertentu.

Saya hanya mendengar sahaja, kerana memang bukan bidang kuasa saya untuk bersetuju atau menolak pandangannya. Saya sekadar mahu meneropong dari sudut hati orang Umno, apa yang sebenarnya berlaku dewasa ini.

Sambil-sambil beliau berusaha meninjau peluang untuk melunakkan hubungan PAS-Umno, saya bertanya kepadanya tentang perubahan kepimpinan dan kepincangan yang terus berlaku dalam Umno.

Kata saya,"Dato' apa agaknya obstacle yang menghalang Umno untuk kelihatan solid dalam menghadapi PRU akan datang?"

"Rosmah," jawabnya ringkas, sambil menghirup cappucino.

"Mengapa Rosmah?" tanya saya sebelum sempat beliau meletakkan cawan kembali ke atas meja.

"Kita pun tak tahu mengapa Najib begitu menurut kata Rosmah. Semua urusan 'stuck' kalau ada campur tangan Rosmah. Sehingga pelantikan politik, termasuk GLC pun Rosmah campur tangan," dakwanya.

"Ooo lebih kurang Rosmah ni macam Khairy (Khairy Jamaluddin) masa zaman Abdullah lah ya," ujar saya kepadanya.


NOTA:
tolong jangan buat fitnah
tidak ada gempa bumi di saudi
jika ada mendengar berita gempa bumi
telah berlaku di saudi



PROGRAM MALAM INI PALM GROVE KLANG

Posted: 31 Oct 2011 12:55 PM PDT




SEMUA DI JEMPUT DATANG











FORUM ANJURAN PAS DAN MAHASISWA REVOLUSI

di markas pas palm grove klang
jam 8.30 malam


AHLI PANEL:

yb khalid samad
yb charles santiago
sdr rafizi ramlee pengarah stratejik pkr
sdr s.aruchevelan - psm
sdr hilman idham - UKM4
sdr shazni munir - pengerusi solidariti mahasiswa malaysia

NOTA:
jangan lupa bawa payung



SUDUT PIDATO PETANG RABU DI UPSI



JAWAPAN UNTUK SURAT SEORANG EMAK

Posted: 31 Oct 2011 12:44 PM PDT




SOKONGAN TEGAR






SURAT DARI PELAJAR KUIS


Assalamualaikum Saudara TT... Saya adalah Saifulnizam bin Muhamad dari Majlis Perwakilan Mahasiswa KUIS. Sebelum saya meneruskan kalam ini, saya sudah membaca surat yang sama daripada laman portal berita Malaysiakini. sebelum itu ingin saya nyatakan, saya akan menyokong KEBENARAN Insya Allah.

Saudara saya agak terkilan kerana individu ini yang mendakwa sebagai ibu bapa pelajar Ijazah Sarjana Muda Syariah dan Perundangan, anaknya sendiri belum berjumpa dengan pihak Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM) untuk menyelesaikan masalah ini. Apa-apa pun, saya ingin untuk menyatakan hasrat untuk membantu semampunya masalah ini.

Insya Allah, KUIS merupakan institusi pendidikan bebas AUKU yang mana pihak pengurusan tidak pernah menghalang saya dan ahli MPM yang lain serta mana-mana mahasiswa untuk bersama dengan mana-mana ahli politik dalam mana-mana wacana yang segar sama ada anjuran daripada Pakatan Rakyat ataupun Barisan Nasional mahupun menyertai aktiviti mana-mana parti politik.

Saya tidak mahu memanjangkan kalam lagi, seandainya ibu kepada pelajar ini membaca artikel ini, saya BERSEDIA BERSEMUKA DENGAN BELIAU DAN MAHASISWA KURSUS TERSEBUT WALAUPUN PERLU SAYA KE PULAU PINANG SEKALIPUN. Saya boleh dihubungi di talian 017-9194019, atau di facebook saya, www.facebook.com/saifulnizam.muhamad ataupun untuk melihat gerak kerja saya dan berhubung melalui blog rasmi saya di http://kalamnie-zarm.blogspot.com maka mudah-mudahan masalah ini dapat diselesaikan secara diplomasi

By Saifulnizam bin Muhamad (Nie-Zarm) on SURAT SEORANG EMAK on 10/31/11



BIK MAMA BERSHOPPING LAGI - PEMECAH BERITA

Posted: 31 Oct 2011 03:12 AM PDT



INI LAGI JELAS







KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


bik mama boleh meninggalkan rembau
tetapi seperti khairy jamaluddin
rembau itu mengikut sama
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah




BIK MAMA BERSHOPPING LAGI























sila klik untuk besarkan


SITI NURHALIZA BACA MAJALAH BOGIU

Posted: 31 Oct 2011 01:28 AM PDT




MAJALAH BACAAN CIK SITI







PENYIARAN : MUTU BAHASA MELAYU RENDAH - meloya

KUALA LUMPUR 30 Okt. - Mutu penggunaan tatabahasa Melayu dalam pelbagai program yang disiarkan oleh stesen televisyen dan radio milik kerajaan dan swasta masih berada di tahap rendah.

Timbalan Pengarah Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Teo Kok Seong berkata, kesalahan jelas menonjol daripada aspek sebutan termasuk dalam penyampaian berita.

"Hal ini dijelaskan dalam satu kajian yang dilakukan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang mendapati mutu penggunaan bahasa di semua stesen penyiaran adalah sama dan kebelakangan ini lebih ketara apabila kesalahan sebutan melibatkan penyampai berita.

"Perkara ini amat penting diberi perhatian. Sudah banyak perkataan Melayu yang meminjam perkataan Inggeris dan apabila sesuatu perkataan Inggeris ditukar kepada perkataan Melayu dari segi ejaan mahupun sebutan jelas berbeza," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kertas kerja yang dibentangkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Kamaruddin Siaraf bertajuk, Memperkukuh Bahasa Melayu dalam Media, Komunikasi dan Penyiaran pada Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu di sini, hari ini.

NOTA:
i dah lama lihat
tak kan you tak sedar
why you tak realised ke?

last time i dengar you all nak ubah nama precint di putrajaya
i ada baca kenyataan menteri rogol amah
dia kata mesti guna bahasa melayau
so far i tengok nothing happen
why like this

you know in london tak da pun depa guna bahasa melayu
why you want to use english over here
we are no more bawah british

sometime i betul pening kepala
bila tengok tv
bila i dengar radio
oh my god
depa mix mix campuk campuk
if want to spekaing
spekiang laaa betui betui

kalau you dengar menteri speaking
lagi you naik bengang
kadang nak muntah
nak cakap melayu bukan melayu
inggeris bukan inggeris
real rojak laaa
no schooling

you want to know
i dengar siti cakap inggeris
interview dalam tv
siti kata dia baca bogiu
siti kata dia suka karton wini the po ah
naik bulu ari i
what is the because
kah kah kah



SILA HAYATI KLIP INI



kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah


BERITA BERGAMBAR - DEMO MENENTANG NAJIB DAN ROSMAH

Posted: 30 Oct 2011 11:06 PM PDT




NOTA:


berita rakyat malaysia turun berdemo di perth
tidak dilaporkan oleh media tempatan
beribu ribu warga malaysia telah turun berdemo

mengutuk najib
mengutuk rosmah
dan menuntut tunaikan 8 tuntutan bersih

pada thun 1976 dahulu razak hussein telah juga
menerima kejutan apabila anak anak muda dan pelajar
di australia telah turun berdemo
ketika itu semua memakai topeng
tahun 2011 topeng tak perlu
rakyat sudah tidak takut

malah di melbourne razak telah
di lentum dengan sebutir batu
kah kah kah

NOTA:
patutlah senyap tak
ada heboh heboh bila nak ke australia
rupa rupanya ada perancangan hebat
kah kah kah

salut untuk yang berdemo
jadikan jalan raya parlimen kita!


NOTA:
mana dia pejuang melayu
mana dia penjihad islam
senyap saje
kah kah kah


DEMO ANTI NAJIB DAN ROSMAH DI PERTH







RAKYAT MULA MELIHAT KEPIMPINAN MUHYIDDIN YANG TEGAS

Posted: 30 Oct 2011 09:46 PM PDT




TUNGGU MASA TERBAIK UTK AMBIL ALIH










GMP SEDIA TURUN KE JALAN JIKA NGO PRO-PPSMI BUAT DEMO - minsider

KUALA LUMPUR, 31 Okt — Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP) yang pernah mengadakan perhimpunan besar-besaran tiga tahun lalu berhubung dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris bersedia untuk turun semula ke jalan jika ada pihak mengambil tindakan sedemikian menuntut dasar lama dikembalikan.

Semalam, PAGE memberi amaran bahawa Barisan Nasional (BN) akan berhadapan dengan risiko kehilangan undi dalam pilihan raya umum ke-13 jika terus menghalang pelajar daripada mempelajari matematik dan sains dalam Bahasa Inggeris.

"Jika ia (keputusan mengenai PPSMI) adalah bersifat politik, beri kami opsyen PPSMI di sekolah-sekolah rendah dan menengah kebangsaan dan kami akan berikan anda majoriti dua pertiga, yang anda terus menyukarkan kami untuk lakukan.

"Jangan biarkan kami beri undi kepada pembangkang," kata Pengerusi PAGE Datin Noor Azimah Abdul Rahim dalam satu kenyataan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam.

Noor Azimah berkata PAGE akan menghantar surat rayuan kepada Najib hari ini.

HANYA NOTA PENDEK:
kalau najib ubah
masanya telah sampai
untuk muhyiddin
mengubah najib


SENYUM HARI ISNIN

Posted: 30 Oct 2011 09:08 PM PDT




BIK MAMA DI PERTH




NOTA:
bik mama kelihatan
bersiar siar di perth petang kelmarin
ini ketika para menteri kommonwealth sedang bersidang

gambar ini diambil di hadapan
sebuah pusat membeli belah di perth

diberitakan bik mama
sedang mencari anting anting hidung
untuk digunakan mengikat hidung isterinya
kah kah kah


TERKINI TERNOW - TUKAR TIUB MEMECAH BERITA

Posted: 30 Oct 2011 07:44 PM PDT




4 PELAJAR UKM BEBAS


dari mahkmah rayuan
4 orang pelajar ukm
atau yang dikenali sebagai UKM4
telah didapati tidak bersalah

kes hillman dan 3 lagi melawan UKM
muncul akibat anak anak mahasiswa
turut serta mengoddam united malay national organisation
ketika pilihanraya kecil di hulu selangor

salut untuk yang berani


MENERUSKAN TRADISI JALAN RAYA



Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT