Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


ISU DR HASSAN ALI - PAS BERTINDAK BIJAK DAN ISLAMIK

Posted: 07 Aug 2011 01:59 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

KONTROVERSI berkaitan isu serbuan JAIS terhadap Gereja Methodist Damansara Utama kini dapat ditangani oleh PAS dan Kerajaan Negeri Selangor secara bijak dan Islamik. Isu ini yang menjadi harapan Umno untuk menunjukkan kononnya PAS mengikut telunjuk rakan-rakan mereka di dalam PR tidak akan menjadi kenyataan kerana PAS tetap berpegang kepada prinsip dan dasar Islamnya.

Apakah prinsip Islam di dalam hal sedemikian? Prinsipnya ialah mesti berlaku adil kepada semua samada kepada JAIS, Gereja bahkan kepada Dr Hassan Ali sendiri. Maka, pendirian PAS yang tidak melatah atau merujuk kepada laporan yang disiarkan oleh akhbar lidah syaitan Utusan Meloya merupakan satu kemenangan kepada PAS dan PR.

Malaysiakini melaporkan, PAS akan mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) untuk mengetahui sendiri apa yang berlaku sewaktu serbuan kontroversi di majlis makan malam untuk mengutip dana, minggu ini. Presiden PAS, Datuk Abdul Hadi Awang berkata parti itu akan menemui kedua-dua pihak yang terbabit dalam insiden tersebut untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

Mungkin sedikit teguran boleh dibuat kepada Exco Agama Selangor, Dr Hassan Ali kerana dikatakan menggunakan media haprak tersebut untuk menerangkan isu berkenaan di mana ayat yang menyebut beliau sedia dilucutkan dari jawatannya demi mempertahankan akidah umat Islam dilihat seolah-olah PAS tidak memperjuangkan akidah umat Islam. Mungkin tidak benar Dr Hassan berkata sedemikian kerana akhbar ini kita kenal benar dengan sikapnya. Namun, akhbar ini diberi ruang oleh Dr Hassan Ali sendiri.

Kita akan lihat nanti sejauh mana Umno ingin menggunakan isu ini untuk menunjukkan betapa Umno teramat sayang kepada akidah umat Islam. /wfauzdin.blogspot.com

DR HASSAN ALI, JANGAN CUBA MAHU CARI ALASAN UNTUK DIPECAT

Posted: 07 Aug 2011 03:34 AM PDT

Betul ke Dr Hassan Ali tak kisah beliau dipecat demi menjaga akidah umat Islam? Jika betul ada akidah umat Islam yang mahu dirosakkan, bukan sekadar dipecat malahan semua umat Islam wajib bangun menentang hatta mesti berani dan bersedia untuk mati. Jadi, tak pelik pun Dr Hassan Ali berkata demikian berikutan isu menyerbu sebuah Geraja di Selangor baru-baru ini.

Persoalannya, sudahkah Dr Hassan Ali atau JAIS bawa bukti bahawa memang benar berlaku ada `program' memurtadkan umat Islam di Gereja tersebut? Jika ada, mengapa perlu Dr Hassan Ali dipecat kerana itu? Tetapi jika dipecat kerana `salah laku' atau secara biadap menyerbu rumah ibadat ugama lain itu mungkin boleh dilakukan. Bayangkan, jika tiada kes atau bukti tentang `upacara' memurtadkan berlaku di situ, tetapi sebaliknya ada bukti bahawa JAIS bertindak `biadap' atau `kurang ajar' menyerbu Gereja tersebut, apa tindakan yang patut dibuat?

Siapa pun bersalah, aku jelek dengan orang yang gunakan media berlidah syaitan untuk mempertahankan diri. Mahu berjuang Islam, tetapi guna media yang terang nyata dan jelas memusuhi Islam. Bukankah kita dah tahu media tersebut sebelum ini heboh memberitahu betapa Kristian akan dijadikan Ugama Resmi negara ini? Bila disiasat, ternyata pembohong besar media itu. Itukah media yang dipilih oleh Dr Hassan Ali dan anak Tuan Guru Nik Aziz? Jika Harakah tidak mahu siarkan kenyataan mereka pun, paling tidak gunakan blog sendiri biar Blogger yang lain akan siarkan, bukan menyembah lutut media berlidah syaitan itu.

Selanjutnya, baca di sini dan di sini.

Sumber: Budakmental

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT