Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Sesudah Subuh

Posted: 23 Jul 2011 05:30 PM PDT

Himpunan Rakyat Kelantan 30 Julai Lesu

BUNYI khabar satu himpunan untuk rakyat Kelantan yang berada di rantauan akan diadakan pada 30 Julai ini sehari sebelum puasa. Majlis itu akan dinaungi sendiri oleh kerajaan Kelantan. Tujuannya ialah untuk merapat dan memesrakan rakyat Kelantan di luar dengan kerajaan dan juga para pemimpinnnya. Maksud di sebalik perhimpunan itu ialah memastikan rakyat Kelantan terus menyokong kerajaan yang ada hari ini.

Mulanya perhimpunan itu akan diadakan di Puchong. Tetapi entah macam mana akhirnya berpindah ke stadium Petaling Jaya, Selangor. Kalau didengarkan kepada cakap dan gemanya perhimpunan itu besar dan bakal mencatat sejarah. Berbagai acara menarik disediakan untuk mengisi perhimpunan itu selain daripada mendengar pidato dan amanah para pemimpin berhubung perubahan yang berlaku di Kelantan.

Usaha sebegitu patut dipuji dan didokong oleh semua rakyat Kelantan berada di luar Kelantan. Dengan adanya perhimpunan itu semua rakyat Kelantan dapat bertemu mata di antara satu sama lain. Ia boleh menjadi gelanggang untuk rakyat Kelantan menunjukkan kekuatan dan kekentalan ukhwah sesama mereka yang terjalin lama sebelum ini secara tradisi.

Rakyat Kelantan terkenal dengan semangat kecintaan sesama sendiri yang kuat. Semangat berpuak-puakan atau semangat kedaerahan yang dibenci oleh orang luar. Satu masa dulu sikap atau bduaya orang Kelantan ini cukup 'dianti' oleh orang luar. Tetapi apa boleh buat itulah keunikan orang Kelantan. Lama kelamaan orang luar faham dengan sifat dan fiil orang Kelantan.

Ada sebab kenapa orang Kelantan jadi begitu, mudah mesra dan berajak-ajakkan ke rumah di antara mereka bila berjumpa. Saya akan ulaskan hal ini di masa lain secara mendalam sikit.

Berbalik kepada program himpunan 30 Julai nanti, saya merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan majlis ini. Ianya tampak lembab dan tidak berapa bermaya saja. Mungkin juga saya tidak nampak dan banyak mengetahui akan persediaan hal ini. Mungkin? Tetapi apa yang saya risik-risikkan semacam kurang bermangat saja. Teman-teman Kelantan bila ditanya ramai mengatakan tidak tahu dan bertanya bila?

Apakah majlis itu dikhaskan kepada orang Kelantan tertentu saja? Atau pun di kalangan mereka yang menjadi penyokong Pas tegar. Yang paling jelas publisiti mengenai tidak begitu meluas. Saya tidak tahu macam mana orang Kelantan lain boleh tahu kalau saya sendiri tidak tahu mengenai himpunan itu. Maksudnya kalau bukan kerana saya berjumpa dengan beberapa pemimpin Kelantan di gerai makan malam sebelum perarakan Bersih tempoh hari mungkin saya juga tidak tahu.

Ini kerana tidak ada apa-apa iklan yang dipsang mengenai majlis itu. Tidak ada mana-mana banner yang ternampak dipampangkan di jalan-jalan raya atau tempat strategik. Tiada sekelar atau pun risalah yang diletakkan di surau-surau atau masjid di Kuala Lumpur atau Selangor. Dalam akhbar atau tv jauh sama sekali. Di dalam blog atau portal berita yang pro kerajaan Kelantan juga tidak nampak banner ataupun tulisan-tulisan yang mengajak kepada majlis itu.

Apakah ianya dipasang di Kelantan, ataupun dilokasi-lokasi yang hanya ramai orang Kelantan saja? Tanpa iklan yang menyeluruh saya kira program itu gagal. Siapakah pengarah program ini tidak diketahui. Agensi mana bertanggungjawab tidak diketahui? Dan sejauh mana pula peranan Jabatan Penerangan Kelantan dan agensi-agensi lain berfungsi dalam hal ini?

Melihat kepada kelembaban ini saya terfikir mungkin kerana ia tidak mendapat kerjasama semua pihak. Perangai berpihak atau berpuak mungkin masih berlaku. Biasa dalam politik (Pas) kalau satu pihak mengadakan majlis pihak lain tidak akan beri kerjasama kalaupun tidak memulaukannya. Apakah ini berlaku dalam program himpunan rakyat Kelantan ini.

Sepatutnya semua kena memberi sokongan dan bekerja ke arah menjayakannya. Bukan itu saja pihak-pihak lain yang ada kena mengena dengan Kelantan juga patut dipanggil sama. Salah satu ialah parti PKR juga patut dimasukan sama dalam program ini. Pihak penganjur perlu mengudang sama PKR menjayakan program ini. Lantik atau pun panggil parti itu agar turut sama membantu. Jangan kerana PKR sebuah parti kecil dan tidak popular ia diabaikan. Walaupun PKR kecil tetapi ia ada penyokong tersendiri di luar Kelantan. Tetapi nampaknya keperluan ini tidak disedari, anggota PKR tidak dilibatkan sama.

Masa masih ada kira-kira beberapa hari lagi. Iklan atau publitisi perlu diperluaskan lagi. Pihak yang menjadi penanggungjawab boleh menggunakan apa jua instrument untuk menghebahkan majlis ini. Buatlah poster atau pun banner kirimkan kepada saya dan blog-blog pro kerajaan Kelantan untuk dimuatkan ke dalam blog atau Fb masing-masing. Biar ianya nampak mariah seperti mana mariahnya kempen Bersih dulu. InsyaAllah saya tidak akan mengenakan apa-apa bayaran.

Kalau hendak buat sekadar hendak buat saja tetapi ia tidak memberi impak besar rasanya tidak ada guna. Buat cemar tangan saja. Memalukan. Sekiranya majlis itu kurang mendapat sambutan ia akan menjatuhkan imej kerajaan Kelantan, orang akan membuat kesimpulan bahawa sokongan terhadap kerajaan sudah merosot. Umno akan mengambil kesempatan untuk menguar-uarkan yang orang Kelantan diluar sudah tidak berapa sokong Pas. Sekali lagi diulang, kalau hendak buat biarlah betul-betul dan penuh komitemen bukannya melepas batuk ditangga. [wm.kl.8:45 am 24/07/11]

Susupan Malam

Posted: 23 Jul 2011 05:41 AM PDT

Biometerik: Najib Menyuluh Apa Yang Sudah Terang

SELEPAS kembali dari berjumpa dengan Pope Benedict, Najib Razak sekonyang-konyang memberi tahu dunia Malaysia yang kerajaan setuju Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia menggunakan sistem biometerik dalam mengesah pengundi yang sah pada pilihan raya akan datang. Katanya peruntukan untuk tujuan itu akan disediakan. Berapa?

Sekali pandangan persetujuan kerajaan itu seolah-olah ia memberi reaksi ke atas tuntutan Bersih untuk membaikipulihkan sistem pilihan raya negara ini akan berjalan secara bersik, adil dan telus. Persetujuan itu menggembarkan perdana menteri prihatin atas desakan umum. Tetapi sebenarnya sistem biometerik itu bukan termasuk dalam lapan tuntutan Bersih.

Apa yang Bersih tuntutan ialah antara lain akses media yang adil, penggunaan dakwat kekal kepada pengundi, membersihkan pendaftaran yang bertindah dan bertindang dan sebagainya. Adapun pengenalan biometerik yang dipersetujui Najib itu tidak pun termasuk dalam tuntutan itu. Kenapa Najib bermurah hati membenarkan atau memperkenalan sesutau yang tidak dituntut? Tentu ada motifnya. Selalunya beruk tidak akan hingguk 'selongennya' kalau tidak ada mengada.

Jadi rakyat jangan terkeliru dengan kemurahan hati Najib itu. Walaupun dia baru berjumpa dengan orang paling suci dalam agama Kristian, Pope Benedict tetapi persetujuan memberikan SPR menggunakan sistem biometerik itu tidak menggambarkan kesucian dan kekudusan hati Najib. Ia ada undang di sebalik batu di sebalik kesediaan untuk memenuhi tuntutan. Kebenaran atau pengenalan sistem itu adalah untuk keuntungan UBN dalam pilihan raya. Harus difaham UBN tidak akan melalu sesuatu yang melabakan pembangkang, hatta apa yang dilakukan itu afalah tuntutan dan kehendak undang-undang. Sebaliknya demi menghalangkan pembangkan UBN sedia merogol dan meliwat apa saja undang-undang.

UBN terpaksa melakukan itu kerana keadaan waktu ini sangat terdesak.

Saya kira Najib tidak ikhlas untuk membersihkan pilihan raya negara ini. Najib dan sukusakatnya termasuk Mahathir Mohamad tahu kalau pilihan raya ini dijalankan dengan bersih, telus dan adil UBN sudah lama bungkus dan hanyut. Tidak payahlah Najib bersumpah laknat untuk mengatakan pilihan raya ini bersih, adil dan telus. Mungkin dia boleh menipu mereka yang kahil maklumat ataupun sudah kabur mata kerana taksub kepada pemimpin kerajaan.

Kenapa Najib mudah bersetuju memberi kebenaran kepada SPR menggunakan sistem berkenaan? Kita akan denga ulasan daripada pemimpin-pemimpin politik pembangkang selepas ini. Esok mungkin ramai yang memberi pandangan terhadap isu ini. Tetapi apa yang saya nampak kerana sistem itu akan mengguntungkan UBN sebab itulah ia diperkenalkan. Menerusi sistem ini UBN akan mendapat pengundi 'hantu'. Pengundi hantu ini terlebih dahulu didaftarkan atau melalui sistem berkenaan.

Tidak syak lagi sistem biometerik yang bakal menelan ratusan juta ringgit itu adalah tali hayat terakhir UBN sebelum tersembam.

Beberapa minggu lalu timbalan perdana menteri, Udin anak Yassin mengumumkan kerajaan akan melakukan pemutihan terhadap Pendatang Tanpa Izin (Pati) di negara ini. Salah satu syarat yang perlu dilakukan ialah Pati dikenakan pemeriksaan biometerik atau dalam erti kata lain identiti mereka disimpan dalam data khas. Data itu juga menghuraikan akan status dan juga latar belakang mereka.

Bila mereka melalui sistem ini bermakna identiti mereka akan disimpan dalam data khas. Apa kena mengena sistem biometerik ini dengan pilihan raya? Bagaimana mereka akan digunakan untuk membantu UBN dalam pilihan raya? Sebelum mengundi - dan proses itu kini sedang berjalan mereka akan diberikan kad pengenalan sementara yang membolehkan mereka menjadi pengundi. Selepas mereka melalui sistem biometerik ini mereka akan didaftar sebagai pengundi secara automatik.

Proses ini sedang berlaku sekarang ini. Tanya kepada 300 agensi yang diberi tanggungjawab (berbayar) melakukan pemutihan ini, ada yang jujur menceritakan apa yang berlaku sebenarnya. Misalnya satu keluarga Pati dari Indonesia yang menjadi rakan kepada seorang rakan saya dengan bangga menceritakan yang beliau sudah mendapat kad pengenalan biru negara ini. Apakah erti semua ini.

Jadi apabila mereka diberikan kad pengenalan mereka akan mempunyai suara untuk mengundi. Bila sistem biometerik digunakan pada hari mengundi tidak memberi apa-apa masalah kepada mereka kerana data peribadi mereka sudah pun dimasukan dalam sistem bimeteri berkenaan. Sebaliknya apa yang akan menjadi masalah ialah kepada pengundi asal yang lahir dan membesar di negara ini yang beberapa kali pernah mengundi. Tidak mustahil apabila sistem biometerik digunakan nanti mereka tidak dapat mengundi kerana ditunjukkan oleh sistem itu sebagai tidak sah. Sistem tali hayat UBN ini boleh menggelapkan mana-mana pengundi yang dikenal sebagai pengundi tegar oposisi.

Penggunaan sistem biomterik ini adalah tektik dan strategi terbaru UBN untuk menang dan memastikan kuasanya yang sudah meniru itu kekal. Sebenarnya pengumuman Najib hari ini adalah tidak ubah seperti lagak orang yang senganja mendedahkan apa yang sudah berada dalam terang. Protes terhadap pendaftaran Pati ini sudah pun kecoh dan kecur sebelum ini. Beberapa pendedahan telah pun dibuat berhubung kerja jahat UBN ini. Tetapi ia dinafikan hidup-hidup oleh SPR dan juga UBN.

Saya rasa sekiranya SPR bersetuju dan akur dengan tawaran Najib itu ia akan mendatangkan bala besar kepada pembangkang. Usah bersih untuk mewujudkan pengundian bersih dan adil bukan saja tidak tercapai tetapi akan jadi lebih kotor dan hampak dari yang ada sekarang ini.

Nah, baik Bersih, parti-parti pembangkang perlu memastikan sistem biometerik - yang akan menjadi 'berukmeterik' ini tidak dilaksanakan. Kalau ia dilaksana saya bolehlah menganggap usaha itu sebagai rampasan kuasa oleh UBN ke atas negara ini melalui sistem atau tidakan haram yang dihalalkan. Biometeri adalah berukmeterik. [wm.kl.9:00 pm 23/07/11]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT