Nuffnang

Pengikut

Addin

sumber :-

Addin


Panas!! Rumah Tangga Taib Mahmud Dan Ragad Bergoncang?

Posted: 24 Jul 2011 09:53 AM PDT

Dalam cerita dongeng dulu-dulu yang selalu kita baca.. Pada suatu masa dahulu, seorang putera bertemu dengan wanita yang paling indah di dunia ... dan cerita itu akan berakhir dengan, dan supaya mereka berkahwin dan hidup bahagia selama-lamanya ... Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud berumur 75 telah berkahwin dengan gadis berusia 29 tahun, Ragad Waleed Alkurdi untuk enam bulan, 3 minggu dan 4 hari sehingga Jumaat, 22 Julai ini. 


Apakah perkahwinan itu akan menjadi satu perkara yang selama-lamanya bagi Taib dan Ragad? Dalam kehidupan sebenar, mungkin mereka tidak gembira selama-lamanya, agak sukar di dunia moden dengan gaya hidup yang tertekan. Seperti perkahwinan kebanyakan, sebagai hari bertukar menjadi minggu dan bulan, cinta boleh terbang keluar dari tingkap, manakala puas hati berjalan masuk melalui pintu.

Desas-desus perkahwinan kedua Taib bermula hanya beberapa bulan sebelum perkahwinan itu benar-benar menjadi kenyataan, tetapi ramai orang sekeliling ragu. Taib dikenali sebagai seorang lelaki yang mempunyai isteri terdahulu iaitu Laila Taib.

Sentiasa berbanding dengan isteri pertamaLaila dilahirkan di Poland dan tiba di Sarawak pada tahun 1959 mengahwini Taib pada masa muda dan sentiasa berada di latar belakang kehidupan politik yang berwarna-warni  suaminya. Pasangan itu mempunyai empat orang anak dan 15 cucu. Laila dikatakan cukup disayangi oleh ahli-ahli Perkim Sarawak iaitu sehingga hari ini.


Ragad yang cantik molek  yang masih menjadi misteri sebagai hari dia mula-mula melangkah ke Sarawak. Walaupun ada yang berkata beliau adalah beketurunan Lubnan dan anak saudara abang ipar Taib Mamhmud terdahulu, Robert Geneid tapi belum dapat di sahkan.

Ragad menggiurkan dan sensual,  digunakan untuk tiba di majlis-majlis awam di tangan Taib. Kedua-dua sentiasa berpakaian warna yang sama dan pura-pura malu dalam tingkah laku mereka pada peringkat awal perkahwinan mereka.


Apabila duduk di pentas dengan semua mata kepada mereka, Taib tidak akan malu untuk menyentuh tangannya atau berbisik manis kepadanya. Beliau, sebaliknya, mempunyai mata hanya untuk beliau dan pemimpin-pemimpin itu senyuman mutiara kepadanya setiap masa.


Ragad tidak mengetahui tempatnya. Di majlis-majlis awam, dia akan duduk diam dan tersenyum sekitar. Walaupun, dia bercampur dengan orang-orang kampung atau kampung semasa perbicaraan kempen Taib, dia sentiasa dijauhkan dari pemberita. Pengawal peribadi sekitar dia pastikan bahawa Ragad tidak dirapti oleh media untuk ditemuramah.

Bayi yang akan datang?


Apabila Taib merayakan ulang tahun 75, yang dikelilingi oleh ahli keluarga, dia mencelupkan jarinya ke dalam aising dan memberi isteri muda rasa pertama. Malah, ia seolah-olah perkahwinan yang dibuat di langit.


Semua orang kini menunggu dengan nafas lega untuk melihat jika ada akan menjadi bayi dalam perjalanan. Lagipun, orang kaya tidak hanya menyimpan wang dalam bank-bank, mereka juga boleh mempunyai bank sperma peribadi mereka sendiri.


Jika Ragad ingin  mempunyai bayi bersama-sama Taib, kawan-kawan rapat keluarga mengatakan ia akan memberi gangguan kepada anak Taib iaitu Sulaiman. Sulaiman sudah bercanggah dengan bapanya dan yang paling tidak berpuas hati dengan perkahwinan Taib iaitu Hanifah, bayi Ragad akan menjadi  anggota termuda keluarga.


Orang yang rapat dengan keluarga mengatakan bahawa perkahwinan Taib dan Ragad memberi kejutan buat   Hanifah. Ketika ditemui pemberita media Cina, beliau memberitahu mereka bahawa ayahnya masih terlepas ibunya dan bahawa dia tidak mempunyai niat untuk berkahwin.


Hanifah, 44 tahun  telah dituduh mempengaruhi editor di New Sarawak Tribune, selepas editor kanan telah digantung untuk kerana meletakkan tajuk berita, "Apakah Taib menguji air" September lalu. Tidak mempunyai pengalaman sebagai orang surat khabar, dia menukar Tribune menjadi alat propaganda kerajaan, dengan mengalami kerugian bulanan yang besar. Kakitangan editorial kanan telah berkata akan meletak jawatan dan bekerja di syarikat akhbar pesaing.

Bahagia selama-lamanyaTetapi di sebalik semua muka tersenyum, adakah wanita baru dalam kehidupan Taib menjadikan dia bahagia? Dan dia tidak membuat dia bahagia? Terdapat cakap-cakap bahawa Taib telah melepaskan kemarahannya apabila dia kembali suatu petang mendapati bahawa isteri muda itu tidak ada di rumah. Adakah dia berasa daripada tempat dalam kehidupan muda bertenaga dan ini menjadikan dia lebih posesif?


Ragad dikatakan suka memandu kereta laju. Apakah Taib kepadanya jika dia membuat keputusan untuk mencuba salah satu daripada banyak kereta cepat di rumah mereka dengan pergi 150 batu sejam?


Kita tertanya-tanya jika dia kesepian, atau digunakan untuk makanan dan cuaca di sini. Walaupun dikenali untuk mengambil kursus bahasa Inggeris dengan tutor di rumah, beliau nampaknya mempunyai beberapa orang kawan. Sudah tentu, langkah-anak perempuan bongsu Hanifah yang 15 tahun lebih tua tidak akan bertukar-tukar gosip gadis dengannya.

SangkarKehidupan di Sarawak boleh bertukar menjadi sebuah sangkar untuk seorang puteri yang pertukaran belia dan kebebasan untuk kekayaan dan budaya baru yang jauh berbeza dari sendiri. Adakah ia berbaloi? Taib mengambil isteri baru mungkin kelihatan baik di pandangan mata, terutama apabila ia datang kepada sesi foto dengan piala yang indah di sisinya.  

Tetapi semua orang tahu bahawa tambahan baru kepada keluarga akan sentiasa membawa masalah baru ke dalam lipatan. Sudah ada khabar angin bertiup kencang bahawa anak-anak beliau tidak gembira dengan ibu baru yang pasti akan mahu berkongsi pai keluarga atau sebaliknya kek Sarawak dengan mereka. Sebagaimana yang mereka katakan, lebih ramai lelaki kurang bahagian.


Apa sahaja boleh berlaku di belakang tabir di kediaman Taib, rakyat Sarawak masih tertanya-tanya dan menunggu untuk melihat bagaimana jika dia akan membuat keputusan untuk bersara dan meluangkan lebih masa dengan isteri barunya yang cantik.


Tetapi kemudian beberapa pengkritik menunjukkan bahawa kemungkinan, Taib boleh memutuskan untuk meneruskan dikatakan merompak dari golongan miskin apatah lagi kini, kerana tanggungjawab tambahan dan tekanan yang datang dari isteri baru yang benar-benar eksotik.

Di terjemah dari Malaysia Cronicle.


Addin :

Jikalau betul perkara ini berlaku, mungkin kehidupan Taib Mahmud sekeluarga akibat tiada keberkatan  ekoran selama ini merompak dan menjarah harta rakyat.. Doa insan yang dizalimi tidak di hijab di sisi Allah S.W.T..
 


  

Kesatuan Eropah Akui SPR "Milik" UMNO BN

Posted: 23 Jul 2011 09:49 PM PDT

Meskipun Putrajaya terus mempertahankan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), diplomat-diplomat Kesatuan Eropah (EU) sedang mempertimbangkan cadangan untuk menghantar kumpulan pemerhati ke Malaysia ketika pilihan raya umum ke-13 selepas mendapati agensi pengendali pilihan raya itu bukan sebuah badan yang berwibawa. Pendirian itu dibuat susulan satu taklimat diberikan oleh suruhanjaya itu baru-baru ini. Pilihan raya umum ke-13 disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat. Beberapa diplomat memberitahu The Malaysian Insider, taklimat Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof beberapa minggu sebelum perhimpunan Bersih 2.0 tidak meyakinkan mereka tentang kedudukannya sebagai sebuah badan berkecuali dengan terus mengatakan mereka sebahagian daripada kerajaan.


"Mereka tidak berwibawa. Abdul Aziz asyik mengulangi 'kami' dan 'kita' dalam kerajaan ketika taklimat," kata seorang diplomat EU kepada The Malaysian Insider. Abdul Aziz merupakan bekas ketua setiausaha Kementerian Dalam Negeri sebelum dilantik mengetuai SPR bermula 31 Disember 2008 selepas kontraknya berakhir. Seorang diplomat dari satu lagi negara EU mengesahkan taklimat itu dan rumusan yang mereka putuskan. Malaysia mengadakan pilihan raya umum ke-12 pada Mac 2008. 

"(Langkah) itu sensitif tetapi kami sedang memikirkan untuk mengesyorkan pasukan pemerhati agar boleh memantau pilihan raya umum akan datang," kata beliau dengan merujuk kepada misi pemantau Komanwel yang datang ketika pilihan raya umum 1990. Pilihan raya umum 1990 merupakan yang pertama sejak krisis Umno 1986/1987 dan turut membawa kepada penubuhan Parti Melayu Semangat 46 (S46) pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah dan kewujudan perikatan pembangkang. 

Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak menjemput pasukan pemantau sejak itu dan enggan mendedahkan kepada umum laporan misi itu. Terdapat beberapa badan pemantau pilihan raya tempatan tetapi menerima kerjasama yang kecil daripada SPR. Seorang diplomat berkata mereka juga telah mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin Bersih 2.0 untuk mendapatkan taklimat mengenai lapan tuntutan mereka. 

"Kami ada satu taklimat yang diberikan oleh pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan mengenai perjuangan mereka," katanya tetapi enggan memberi butiran spesifik mengenai hasil pertemuan itu. Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan pada 9 Julai lalu berkaitan lapan tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya. 

Walaupun dihalang dan disekat pihak berkuasa termasuk memutuskan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram, penganjur mendakwa telah berjaya menghimpunkan 50,000 orang. Tetapi polis menafikan jumlah itu dengan berkata hanya 6,000 orang hadir.

Addin :

Kini satu dunia sudah tau kepincangan SPR.. kalau bebas kenapa tak dibenarkan pemantau bebas macam pilihanraya di luar negara. Bak kata pepatah "berani kerana benar, takut kerana salah"..


Najib Hormati Paderi, Benci Ulama?

Posted: 23 Jul 2011 07:56 PM PDT

Atas niat atau atas alasan apa, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bertemu Pope Benedict di Vatican? Hanya beliau dan Allah s.w.t. juga yang Maha mengetahuinya. Kalau niat bertemu Pope Benedict semata-mata untuk mengharapkan pemimpin negara-negara Barat termasuk Amerika yang hampir kesemuanya beragama Kristian bagi mengendurkan kutukan ke atas tindakan tidak demokratik dalam menangani himpunan Bersih2.0, maka Najib sebenarnya telah gagal. Najib mesti belajar dari senario yang melanda dunia Arab dan Afrika, walaupun Hillary Clinton cuba untuk mengendurkan kebencian rakyat ke atas para pemimpin boneka Amerika yang menjadi pecacai kepada George Bush, Obama dan Hillary Clinton; yang sekian lama bertindak menzalimi rakyat mereka.


Akhirnya, para pemimpin zalim yang lena dibuai dengan kemewahan takhta dan singgahsana berdekad lamanya, terpaksa tunduk akur dengan desakan yang kemuncaknya menyaksikan rakyat sudah berani mempertaruhkan nyawa mereka, bagi merealisasikan impian wujudnya negara yang diterajui oleh pemimpin yang adil dan mempunyai ciri-ciri berkebajikan.

Kunjungan hormat oleh Najib ke atas Pope Benedict wajar diberikan sokongan oleh setiap lapisan masyarakat Malaysia. Ia adalah simbolik di atas sifat seorang manusia yang dinukilkan dalam Alquran sebagai 'kepelbagaian bangsa yang dijadikan oleh Allah untuk kita saling kenal-mengenali antara satu dengan yang lain'.

Saranan Najib supaya penganut pelbagai agama menghormati antara satu dengan yang lain mesti disertai dengan terjemahan praktis mengiktiraf dan menghormati perintah Allah, yang menghendaki setiap hambaNya tunduk kepada peraturan hidup yang digariskan dalam kitab yang Tan Sri Muhyiddin akui sebagai kitab yang mengandungi mukjizat iaitu Al-Quranul Qarim.

Satu ungkapan dalam bahasa Inggeris yang cukup popular 'Easier said than done' yang maknanya lebih kurang 'mudah cakap dari dilaksanakan'; membawa maksud bahawa hanya pemimpin yang komited kepada prinsip agama sahaja mampu menyerlahkan konsistensi dalam segala tindak-tanduk mereka.

Najib dan kerajaan UMNO/BN mengamalkan sifat talam dua muka dan memakai topeng yang berbeza ketika berada di luar negara. Menasihati manusia supaya mempunyai rasa hormat terhadap manusia lain yang berbeza agama mesti bermula dari pemimpin dan hendaklah dimulakan dalam negara ini terlebih dahulu.

Najib mesti membuktikan 'cakap serupa bikin' dengan menghormati mandat rakyat Kelantan supaya memberikan kebenaran ke atas Kerajaan Kelantan menguatkuasakan Enakmen Jenayah Syariah yang telah diluluskan oleh DUN Kelantan.

Penguatkuasaan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan telah ditentang kuat oleh UMNO/BN yang diterajui oleh Perdana Menteri terdahulu, Tun Dr. Mahathir. Sekarang masanya untuk Najib membuktikan bahawa dia seorang pemimpin yang punya prinsip yang konsisten yang bercakap dengan nada yang sama ketika berada di luar negara dan ketika berada dalam negara.

Kalau tidak, rakyat akan kata 'ini pemimpin auta', cakap tak serupa bikin! Dalam ucapan kepada lebih 3,000 penyokongnya di Sepang, Najib menyatakan kesediaan kerajaan untuk berinteraksi dengan mana-mana pihak yang cintakan keadilan dan menghormati kepemimpinan Islam.

Najib juga menyentuh tentang sifat kesederhanaan dan menganjurkan supaya rakyat menjadikan kesederhanaan sebagai amalan dalam kehidupan mereka. Sekali lagi, Najib mesti membuktikan bahawa dia faham erti kesederhaan.

Membaiki rumah Perdana Menteri dengan perbelanjaan mencecah sehingga lebih RM40 juta adalah keterlaluan, bukan sederhana! Memberikan kebenaran awal supaya Himpunan Bersih 2.0 diadakan di stadium lalu, kemudian menarik balik kebenaran tersebut, bukan sifat sederhana tetapi sifat seorang 'pembelit'.

Menghormati Pope Benedict, tetapi memperlekeh seorang Menteri Besar bertaraf ulama berjiwa rakyat adalah keterlaluan, bukan sederhana. Merampas wang royalti milik Negeri Kelantan, tetapi melepaskan begitu sahajaTanjung Pagar serta Pulau Batu Putih kepada Singapura adalah melampau, bukan sederhana.

Memancutkan air berasid kepada penyokong perhimpunan aman BERISH 2.0 adalah keterlaluan, bukan sederhana. Saya menasihatkan Najib supaya belajar daripada sejarah keperibadian Muhammad al-Fateh yang digambarkan sebagai pemimpin berjiwa rakyat. Beliau lebih mengutamakan urusan negara dan masyarakat mengatasi kepentingan diri.

Pada masa yang sama, beliau sering mendampingi ulama-ulama dan ilmuwan. Kedudukannya sebagai Sultan tidak menghalang minatnya untuk terus menimba ilmu dan pengalaman. Kehidupan beliau sebagai pemimpin digambarkan cukup sederhana. Malah beliau sangat memusuhi pembaziran. Selain kejayaan dalam bidang ketenteraan dan penaklukan wilayah, Muhammad al-Fateh juga berjasa dalam mengembangkan dakwah Islam ke benua Eropah.

Melalui akhlak dan keperibadian beliau, ramai yang tertarik dan memeluk Islam. Hal ini berlaku pada hari kemenangan tenteranya, iaitu apabila beliau telah mengampunkan kezaliman yang telah dilakukan oleh penduduk Kristian Kota Constantinople. Dengan sikap toleransi yang ditunjukkan Muhammad al-Fateh, menyebabkan ada dalam kalangan paderi terus melafazkan keislaman mereka.

Menyelami sejarah tokoh-tokoh Islam zaman lampau dan kontemporari, yang kepentingan mereka hanya untuk agama dan ummah; pasti akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menerima hakikat bahawa kekuasaan hanyalah bersifat sementara dan ia hanya wajar dipertahankan melalui prinsip manusiawi dengan menolak jalan songang penuh penipuan.

Kuasa mesti tunduk kepada peraturan yang ditetapkan oleh Yang Maha Berkuasa kerana bumi yang kita diami ini adalah milik Yang Maha Berkuasa dan kita pasti akan dikembalikan kepadaNya pada saat dan tempat yang Dia sahaja yang mengetahuinya./sabahkini

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT