Nuffnang

Pengikut

AdukaTaruna

sumber :-

AdukaTaruna


Wajah PDRM dalam demo pro Lynas

Posted: 31 May 2011 04:53 AM PDT


Provokasi Yang Di Lakukan Penyokong Kerajaan ! KUANTAN, 31 Mei - Mesyuarat isu Lynas bersama Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) yang sepatutnya diadakan di Hotel Hyatt, jam 3.00 petang ini terpaksa dijalankan tanpa kehadiran NGO "Save Malaysia Stop Lynas". Demikian menurut satu mesej yang dihantar kepada kami sebentar tadi oleh wakil NGO terbabit.

Katanya "Save Malaysia tidak akan melayan appointment dengan IAEA petang nanti kerana Kerajaan tidak ikhlas dalam mengawal keamanan dan menjamin keselamatan mereka yang diundang, termasuk mengawal orang ramai disekitar kawasan Hotel Hyatt. Dia orang dah gagal!", kata SMS itu.

Sebenarnya ramai yang terkejut dengan cara pihak polis mengawal peserta demontrasi aman itu. Pihak polis dilihat gagal menjalankan tugas mereka dengan seadil-adilnya. Sedangkan pihak penyokong kerajaan yang terdiri dari UMNO, Pakida, Perkasa, Majlis Belia, Belia 4B, GPMS dan yang lainnya telah bertindak diluar batasan kemanusiaan. Bukan sahaja pemimpin Save Malaysia Stop Lynas yang dikasari mereka, malahan wartawan yang mengambil gambar insiden tersebut turut diugut serta dikasari mereka. Hingga ada terdapat seorang wartawan wanita sebuah akhbar Cina dikejar dan kameranya cuba dirampas oleh kumpulan terbabit. Ini sesuatu yang cukup memalukan dalam sebuah negara demokrasi seperti Malaysia ini.Mesyuarat bersama IAEA tidak dihadiri oleh Save Malaysia Stop Lynas

Sepatutnya polis menghalang penyokong kerajaan bukan biarkan begini

Cuba lihat, polis bersama-sama penyokong kerajaan pemimpin terbabit

Bayangkan penyokong kerajaan mengkasari mereka hingga ke kenderaan

Berbaju oren, antara penyokong kerajaan yang begitu agreasif sekali


Namun, pihak polis hanya memandang dan cuba meleraikan keadaan tanpa mengadakan sekatan seperti apa yang dilakukan terhadap peserta demontrasi aman bantah Lynas di pejabat DAP , Jalan Beserah (foto bawah) baru-baru ini.

Dalam kejadian itu, empat orang aktivis telah ditahan polis untuk siasatan dan diarahkan melapor diri ke IPD Kuantan pertengahan bulan Jun ini. Mereka bukan sahaja digari, malahan dimasukkan ke dalam trak polis yang sudah disediakan. Polis bukan sahaja memantau malahan turut mengadakan benteng untuk menghalang orang ramai. Tetapi anehnya apa yang berlaku di Teluk Chempedak semalam dan hari ini jauh berbeza.

Pihak polis seolah-olah merelakan apa yang dilakukan oleh penyokong kerajaan tanpa sebarang tangkapan. Sedangkan ada diantara mereka yang begitu lantang mencabar dan mengherdik pihak polis itu sendiri. Malahan semalam, OCPD Kuantan sendiri telah diherdik oleh seorang pemimpin UMNO yang merupakan ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Soalnya, kenapa pihak polis tidak bertegas dalam mengawal keamanan dan keselamatan mereka yang telah diundang oleh kerajaan sendiri untuk bersama dalam mesyuarat Lynas itu di Hotel Hyatt.Bukti, mereka ini ditangkap hanya kerana berbaring atas kain rentang
ketika himpunan bantah Lynas di pejabat DAP Pahang baru-baru ini

Bukti, YB Chong Siew Onn mentunjukkan surat jemputan khas Kerajaan
untuk mereka hadir dalam mesyuarat dengan IAEA, kenapa dikasari?


Paling menyedihkan ialah apa yang berlaku seolah-olah dipandang sebelah mata oleh pihak polis. Hinggakan salah seorang pemimpin pembangkang yang mendapat jemputan rasmi untuk bersama dalam mesyuarat dengan IAEA itu sendiri pun telah dihalang dan diperlakukan sedemikian rupa. Beliau bukan sahaja dihalau oleh penyokong kerajaan, malahan pihak Hotel Hyatt sendiri begitu berani melakukan tindakan yang sama.

Pemimpin terbabit ialah YB Chong Siew Onn (ADUN Teras), yang mewakili parti DAP. "Saya telah diundang secara rasmi untuk menghadiri mesyuarat berkenaan, namun kenapa kami dilayan sedemikian rupa?. Saya akan mengambil tindakan terhadap pihak terbabit kerana jelas mereka telah gagal memainkan peranan untuk memastikan keselamatan kami yang diundang oleh kerajaan Malaysia itu sendiri", kata Chong. Tindakan melayan pihak berkenaan sedemikian rupa seolah-olah menunjukkan kerajaan kini begitu takut untuk menghadapi suara rakyat.

[Tindakan ganas penyokong mereka itu sebenarnya didalangi oleh Kerajaan Negeri sendiri. Tambahan pula ia dipimpin oleh Exco Kerajaan iaitu Dato' Safri Aziz. Ditambah lagi dengan kehadiran Setiausaha Politik Menteri Besar Pahang, Dato' Shamsuddin Nawawi (foto) di kawasan itu.

Apa yang jelas kekecohan dan senario yang berlaku ini sengaja dirancang, untuk menunjukkan kononnya pihak Save Malaysia Stop Lynas tidak bermoral dan sebagainya. Sebaliknya, provokasi melampau itu dilakukan sendiri oleh penyokong mereka yang begitu "fanatik" dan "bagaikan histeria" itu. Soalnya sekarang, kenapa Setpol MB berada di kawasan terbabit dan hanya melihat dan tidak cuba meleraikan keadaan.

Bukankah ini membuktikan bahawa kekecohan tersebut sengaja ditimbulkan oleh pihak Kerajaan Negeri Pahang sendiri. Maknanya ia melibatkan MB Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob yang dilihat mengarahkan tugas kepada Exco Tugas-Tugas Khas dan Setpol beliau sendiri. Apakah ini gayanya satu kaedah profesional oleh seorang Ketua Kerajaan Negeri?.

Tindakan ganas dan menakut-nakutkan rakyat membuktikan mereka sengaja mahu mencetuskan pergaduhan. Sedangkan rakyat yang datang untuk menghantar patisyen dan demo bagi membantah projek berkenaan. Mereka sepatutnya mengadakan demo menyokong projek Lynas dan bukannya menimbulkan kekecohan sedemikian rupa. Semoga rakyat dapat menilai dan melihat perkara ini dengan fikiran yang waras.

Usahlah gunakan isu perkauman dalam isu rakyat yang sepatutnya ditangani berdasarkan satu kaedah yang lebih profesional. Tindakan mahu bergaduh dan berperang menunjukkan bahawa mereka sebenarnya sudah ketandusan idea untuk menghalang kebangkitan rakyat itu sebenarnya - Pahang Daily Online


Rakaman sejarah : Wajah2 WOW Kepimpinan Ulama PAS.

Posted: 31 May 2011 12:23 AM PDT

Ulama 1.

Masa gua dilembuti oleh jemaah Rusila dulu, media perdana nak temuramah gua. Boleh jer gua gunakan media perdana untuk tunjuk bukti lebam, laporan perubatan, laporan polis dan 4 soalan yang gua nak tanya. Capaiannya lebih meluas.

Tapi gua tolak kerana media perdana adalah medium capaian Melayu Hutan. Gua berasal dari internet, biarlah pertembungan itu berlaku di internet. Kalaulah tak terikat dengan niat pada Allah, perjalanan yang dimudahkan, bantuan2 yang diizinkan Allah, nak juga gua glamer macam Tantawi. Khahkkk ptuih!

Hebatnya Tantawi, dia tak muncul di Utusan Malaysia ketika kedudukannya masih belum pasti. Suhaizan belum bacul ditekan syura ketika itu. Sebaik sahaja, kedudukannya rasmi selepas syura, jeng3... Tantawi terima temuramah Utusan Malaysia. Ini faktor wow!

Ulama 2.

Sebenarnya Allah tunjukkan kita ulama bergerak dan mentafsirkan nas berdasarjkan kepentingan kedudukan pangkat diri mereka. Teringat gua semasa Hadi melontarkan idea UG. Diminta pimpinan PR lain sebagai detail. Diminta detail juga oleh rakyat. Hadi ghaib.

Menjelang pemilihan, menyaksikan Roslan sms tumbang, menantu tumbang, Hadi muncul dengan penjelasan UG. Penjelasan UG hanya muncul ketika kedudukan ulama tersepit! Ini faktor wow! Ahli PAS malas membaca katanya. Jadi idea UG ditutup.

Kemudian, selepas menyaksikan Hadi menang tanpa bertanding, dan Nash mengalahkan Husam dan Mat Sabu melalui pecahan undi, di sidang media muktamar itu, Hadi kemukakan semula UG. Ketika tersepit, dia kata tutup buku. Selepas terlepas, dia up semula UG. Ini satu lagi faktor wow! Ini adalah sejarah yang Allah takdirkan hanya untuk orang2 yang berfikir. Allah tidak mentakdirkan sesuatu itu hanya sia2.

Lalu, 10 ahli parlimen tandatangan tolak UG. 10 ahli parlimen tersebut digelar 10 budak hitam oleh jemaah Rusila. Ketika sidang media muktamar itu, Najib telah memerintah beberapa bulan. Lalu diasak secara menggila dari dalam parti. Dan dari seluruh blogger.

"UG ditutup. UG hanya di zaman Paklah." Hadi Awang.

Ini satu lagi faktor wow! UG hanya di zaman Paklah katanya setelah disepit kembali. Sedangkan apa terjadi jika tiada inside and outside fighter? Sudah tentu UG berlaku ketika itu Najib adalah PMnya.

Soalan ni antara 4 soalan yang gua nak tanya Hadi di Rusila hari tu. Mula2 muka berubah. Lepas tu lari (berjalan laju mencapai payung) menuju ke rumah. lepas tu berlindung di belakang bodiguard dan kereta (di hadapan rumah).

Allah janji kehinaan kepada orang yang tidak layak, tetapi bermati2 memegang amanah. Kehinaan itu akan terakam selepas Hadi bersara. Fadhil Noor bersara dalam sejarah yang harum. Hadi Awang kita belum pasti lagi.

Ulama 3.

Seterusnya Azizan MB Kedah. Menawarkan diri bertanding Timbalan. Sebelum jumlah pencalonan diketahuilah.

"Pencalonan belum selesai lagi, tengok lah sama ada undian berpihak pada saya atau tidak. Jika mendapat pencalonan tinggi, dan saya yakin boleh menang serta mampu pikul amanah ketika itu, saya terima lah,"
Itu ijtihad seekor ulama sebelum jumlah pencalonan. Tapi setelah jumlah pencalonan, apa ijtihadnya?

Katanya, penarikan diri Azizan daripada bertanding jawatan nombor dua dan tiga dalam parti itu bagi membolehkan beliau memberi tumpuan terhadap tugas Menteri Besar di negeri ini.
Wow! Mulianya!


Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT