Nuffnang

Pengikut

PRO REFORM

sumber :-

PRO REFORM


Iran: Mir Hossein Mousavi dan Mehdi Karroubi 'ditangkap'

Posted: 01 Mar 2011 08:53 AM PST

Pemimpin pembangkang Iran Mir Hossein Mousavi dan Mehdi Karroubi serta isteri mereka, telah ditangkap di rumah masing-masing oleh pegawai-pegawai keselamatan.

Anak Mr Karroubi memberitahu BBC bahwa dia mendengar ayahnya sudah dipindahkan, tetapi tidak tahu di mana ia telah diambil. Yang dekat website untuk Mousavi tuntutan orang-orang telah dibawa ke Heshmatiyeh penjara di Teheran. Pegawai kerajaan Iran membantah laporan itu, agensi berita Fars semi-rasmi mengatakan.

Itu datang menjelang aksi protes yang dirancang yang dijadualkan akan diadakan pada hari Selasa. Fars mengutip seorang pegawai yang tidak disebutkan namanya di mahkamah Iran sebagai menyangkal bahawa orang-orang telah diambil.

"Kedua-duanya saat ini dalam rumah mereka dan hanya ada sekatan kenalan mereka," kata pegawai itu.

Baik Mousavi dan Mr Karroubi menyeru demonstrasi di Iran dalam terang pemberontakan baru-baru ini di Tunisia dan di Mesir.

Awal bulan ini dua orang, bersama-sama dengan isteri mereka, ditahan di rumah masing-masing di Teheran sebagai protes yang diadakan di jalan-jalan ibukota.

Pada hari Isnin salah satu putra Bapak Karroubi memberitahu BBC perkhidmatan Parsi ia telah diberitahu ayahnya "diambil oleh aparat keamanan ke lokasi yang tidak ditentukan".

Mr Mousavi halaman Kaleme melaporkan bahawa lelaki dan isteri-isteri mereka "telah ditangkap dan dipindahkan ke penjara Heshmatiyeh Teheran".

"Menurut sumber yang boleh dipercayai, penangkapan dan pemindahan ke penjara pasti tetapi tarikh pada saat terjadinya masih belum pasti," katanya.

Seorang jiran memberitahu bahawa dia telah melihat van keselamatan yang berada di luar rumah Mr Karroubi terlambat pada Khamis malam. Tak lama selepas itu van kemudian meninggalkan kawasan tersebut bersama dengan satu kereta, katanya.

Sebelumnya pada hari Isnin, jaksa negara Iran Gholam Hossein Mohseni Ejehi dikutip oleh agensi berita rasmi Irna mengatakan bahawa kuasa negara telah menyekat pertemuan dua laki-laki dan panggilan telefon. "Jika keadaan timbul, langkah-langkah lain akan diambil," tambahnya.

Ribuan penyokong Mousavi dan Mr Karroubi turun ke jalan-jalan di Tehran pada 14 Februari, di tengah pertengkaran dengan pasukan keselamatan yang menyebabkan dua mati.

Sekitar 1,500 orang ditahan, kumpulan pembangkang mengatakan, tetapi angka rasmi menyebutkan angka pada 150. Setelah pertengkaran, ahli parlimen Iran menyeru agar kedua-dua pemimpin pembangkang akan diadili dan dihukum.

Di terjemah dari:- BBC News

" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "

Fitnah 2 : Mahkamah Ditunjukkan Barang Kes Dari Kondo, Lokap (UPDATE)

Posted: 28 Feb 2011 09:34 PM PST

Perbicaraan kes Fitnah 2 yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bersambung dengan mahkamah ditunjukkan bahan bukti termasuk sehelai bulu, sebidang karpet dan sehelai selimut.

Timbalan Pendakwaraya (DPP) Nordin Hassan membawa Superintenden (B) Amidon Aman sebagai saksi seterusnya dalam perbicaraan kes fitnah 2 itu pagi ini.

Amidon yang bertugas sebagai Ketua Bahagian CSI Makmal Forensik Bukit Aman ketika itu berkata telah hadir ke kondominium Desa Damansara pada 17 Julai 2008.


Menurutnya beliau hadir atas permintaan DSP Jude Blacious Periere untuk membuat siasatan forensik terhadap barang kes ke atas dua buah unit di kondo berkenaan.

Amidon berkata telah mengambil gambar sebelum merampas sehelai bulu, sebidang karpet dan sehelai selimut untuk dibawa menjalani proses 'profiling' DNA.

Mahkamah kemudian ditunjukkan barang kes yang dirampas di unit 11-5-1 dan 11-5-2 kondo tersebut pada hari yang sama.

Amindon seterusnya memberitahu telah hadir ke lokap D9 IPK Kuala Lumpur tempat Anwar ditahan semalaman pada 17 Julai 2008 dan menemui sehelai rambut, tuala muka 'Good Morning', berus gigi dan botol air mineral.

Seterusnya kesemua barang tersebut ditanda sebagai bahan kes dan turut diambil gambar oleh jurufoto Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Karpal ketika itu mencelah untuk mengadakan perbicaraan dalam perbicaraan sekiranya rambut tersebut ingin dijadikan bahan bukti.

Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah kemudian mengarahkan mahkamah menandakan bahan tersebut sebagai ID.

DPP Nordin seterusnya memanggil Pegawai Siasatan Kes Bunuh IPKKL, DSP Yahya Rahman mengambil tempat dikandang saksi.

Dalam keterangannya, Yahya menjelaskan pada tarikh 16 Julai 2008, beliau bersama DSP Jude mengiringi Anwar ke lokap D9 IPKKL jam 11.05 malam.

Anwar ketika itu dibenarkan untuk membawa sebotol air mineral, berus gigi dan tuala muka ke dalam sel atas budi bicara anggota polis.

Karpal Singh yang kemudian menyoal balas DSP Yahya berkata lokap tersebut seperti kandang haiwan.

Justeru Yahya bersetuju tidak memberi sebarang keperluan asas kepada Anwar seperti selimut walaupun diberitahu beliau menghidap sakit tulang belakang ujar Karpal.

Sankara yang ditemui media selepas itu berkata, ia sebahagian daripada taktik kotor polis agar tahanan berasa tertekan dengan keadaan lokap yang kurang memuaskan.

Anwar kemudian menjelaskan kepada media bahawa beliau hanya membawa dua tuala mandi yang diberi oleh isterinya Datin Seri Wan Azizah.

Mahkamah bersambung jam 2.30 petang.


Bahan Bukti Diperolehi Secara Tidak Adil, Kata Peguam

Peguam Karpal Singh meminta mahkamah menangguhkan prosiding kes fitnah 2, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini untuk memberi ruang permohonan menggugurkan bahan bukti yang diperoleh secara tidak adil.

Bahan terbabit iaitu, tuala muka 'Good Morning', berus gigi, sehelai rambut dan botol air mineral.

"Kaedah tidak adil dalam memperolehi bahan bukti. Kami mahu masa untuk membuat permohonan esok pagi," ujar beliau.

Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah membenarkan perbicaraan ditangguh esok.


- TVSnews

" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT