Jumaat, 20 Januari 2017

ALHUSSEYN

ALHUSSEYN


‘Keadilan, tauliah dan budaya takfiri’

Posted: 20 Jan 2017 03:09 AM PST

 Keputusan Mahkamah Rendah Syariah Klang yang memutuskan Anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad bersalah kerana mengajar tanpa tauliah di sebuah surau di Klang pada 2011 adalah mengejutkan.

 Dalam penghakimannya, semalam Hakim Syarie, Mohd Hairuddin Ab Rahim menjatuhkan hukuman denda RM2,900 atau penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda tersebut.

 Hakikatnya, Khalid dijemput oleh ahli surau untuk menceritakan pengalaman lawatan beliau ke Gaza dan bukan berkuliah agama.

 Bukankah Islam menuntut kita berkongsi ilmu pengetahuan dan pengalaman?9 Tindakan sebeginilah yang membuat orang ramai hilang keyakinan ke atas kebijaksanaan mahkamah syariah dan majlis agama hari ini.

 Adakah tindakan ini kerana beliau tidak "bertauliah" walaupun apa yang disampaikan bukan ajaran salah atau kuliah àgama sekalipun?

 Berapa kali telah kita menyaksikan ahli jemaah dijemput imam masjid memberi ucapan berkongsi pengalaman mereka tanpa didakwa?

  Halal darah

Bagaimana pula dengan imam dan penceramah bertauliah yang menyampaikan ajaran yang salah dan menyesatkan?

 Saya sendiri telah melaporkan di Parlimen dan juga orang lain yang dilaporkan oleh media, tentang ucapan di masjid dan surau tertentu di mana penceramah mengistiharkan 'halal darah' dan boleh 'menghapuskan nyawa orang tertentu.

 Kenapa tiada tindakan sehingga hari ini?

 Adakah kerana mereka ini bertauliah, mereka berhak membuat pengistiharan bunuh sedemikian rupa - iaitu tauliah "with license to kill"?

 Mufti Pahang pula mengistiharkan ahli parti DAP sebagai kafir harbi yang boleh dihapuskan tanpa apa-apa tindakan. Adakah mereka mereka yang bertauliah ini boleh mengistiharkan apa sahaja dan memiliki kekebalan?

 Ada juga yang mengistihar sesama Islam kafir dan terkeluar akidah dengan sewenang-wenangnya. Adakah mereka ini kebal dan juga maksum?

 Budaya dan gejala takfiri sudah lama bersama kita dan kerajaan sengaja memekakan telinga atas kepentingan dan kesefahaman politik.

 Kami sudah lama membahaskan isu ini di Parlimen dengan kerajaan membisu seribu bahasa.

  Hukum mengkafiri 

 Budaya takfiri tidak perlu dibawa masuk dari luar oleh ISIS atau DAESH, ia sudahpun bersama kita. 

 Khalid Samad dihukum kerana bercakap tentang pengalaman di Gaza tanpa tauliah.

 Bagaimana pula mereka yang mengamalkan budaya takfiri menghukum kafir sesama Islam dan halal darah dengan memiliki tauliah oleh pihak berkuasa? Kebal kah mereka?

 Islam menuntut keadilan untuk semua dan pihak majlis agama serta mahkamah syariah perlu bertindak adil kepada semua tidak kira fahaman ideologi atau politik.

 Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: "Aku diutus bukan untuk melaknat, tetapi untuk membawa rahmat."

 Oleh itu siapakah kita, walaupun kononnya bertauliah, untuk melaknat sesama Islam?

 Kami sedang mengkaji merujuk ketidak-adilan ini kepada Majlis Raja-Raja Melayu supaya kesucian agama Islam dan nama baik Majlis Raja Raja terpelihara.

 Kepada Allah yang maha besar dan adil kami berserah.

 Raja Bahrin Shah adalah Ahli Parlimen Kuala Terengganu. ~ sumber

kedudukan Khalid sebagai Ahli Parlimen tidak terjejas oleh kesalahan '

Posted: 19 Jan 2017 09:19 PM PST


 PETALING JAYA: Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, yang didenda kerana mengajar Islam tanpa tauliah, boleh bertanding untuk jawatan awam lagi kerana dia hanya melakukan kesalahan agama, kata seorang hakim Mahkamah Persekutuan bersara. 

 Gopal Sri Ram berkata kesalahan Khalid bukan satu kesalahan keseksaan seperti yang diluluskan oleh Parlimen dan dilaksanakan melalui mahkamah undang-undang yang diiktiraf di bawah Perlembagaan Persekutuan.

 Beliau berkata kuasa untuk mewujudkan kesalahan dan menetapkan hukuman adalah terletak pada Parlimen di bawah Jadual Kesembilan, Senarai 1 Perlembagaan.

 "Mahkamah sekarang (syariah mahkamah rendah Selangor) juga bukan mahkamah undang-undang yang ditubuhkan di bawah Perkara 121 Perlembagaan," katanya kepada FMT.

 Mahkamah tiga peringkat yang disebut dalam Perlembagaan adalah Mahkamah Tinggi (Malaya dan Sabah dan Sarawak), Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

 "Pada pandangan saya, sabitan Khalid tidak memberi kesan kepada kedudukannya sebagai Ahli Parlimen," katanya. Di bawah Senarai 11 Perlembagaan, Dewan Undangan Negeri boleh meluluskan undang-undang dan menetapkan hukuman terhadap umat Islam yang menentang "ajaran Islam".

 Sri Ram berkata demikian sebagai respons kepada sabitan Khalid oleh mahkamah rendah syariah Klang hari ini. 

 Khalid didenda penjara RM2,900 atau tiga bulan. Dia membayar denda itu tetapi berkata beliau akan membuat rayuan terhadap sabitan dan hukuman.

 Khalid memberi ceramah di sebuah surau di Taman Seri Sementa, Klang, tanpa tauliah sah enam tahun lalu. Dia didapati telah melanggar Seksyen 119 (1) Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam Selangor. 

 Khalid menegaskan beliau telah dijemput ke surau untuk bercakap mengenai lawatannya ke Palestin dan tidak memberi ceramah agama. Yang ketika itu Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor berkata, beliau telah pulang dari Gaza dan telah dijemput untuk bercakap mengenai pengalaman beliau. 

 Perkara 48 Perlembagaan menyatakan bahawa seorang Ahli Parlimen akan hilang kelayakan jika dia disabitkan atas suatu kesalahan oleh "mahkamah undang-undang" dalam Persekutuan dan dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada RM2 , 000.

 Sri Ram berkata, apabila disabitkan oleh mahkamah undang-undang, seperti yang dinyatakan dalam Perkara 48, mestilah merujuk kepada mahkamah yang ditubuhkan di bawah Perkara 121.~ sumber

Tiada ulasan: