Khamis, 25 Ogos 2016

Kerabu Bersuara ®

Kerabu Bersuara ®


BUDAYA HEBAT MASYARAKAT ISLAM TURKI MENABUR GANDUM ATAS GUNUNG

Posted: 25 Aug 2016 07:05 AM PDTBUDAYA HEBAT MASYARAKAT ISLAM TURKI MENABUR GANDUM ATAS GUNUNG

Masyarakat Islam di sana masih lagi mengamalkan budaya tradisi menabur gandum di puncak gunung bagi sesiapa yang naik ke gunung supaya burung-burung yang kesejukan tidak mati kelaparan dalam tempoh musim salji di kawasan puncak gunung.

Orang pertama yang menuntut penduduk kawasan puncak gunung melakukan seperti ini adalah Khalifah Umar Abdul Aziz.

Kata Umar Abdul Aziz, "Taburkanlah gandum di puncak gunung supaya tidak ada yang mengatakan burung telah kelaparan di negara orang Islam".

Suspek kes pembunuhan tiga sekeluarga di Kg Bertam Malim ditahan polis di masjid

Posted: 24 Aug 2016 11:05 PM PDT


Suspek kes pembunuhan tiga sekeluarga di Kg Bertam Malim ditahan polis di masjid.

TENTERA TURKI feat TENTERA PEMBEBASAN SYRIA & SEJARAH UTHMANIYYAH SELEPAS 500 TAHUN

Posted: 24 Aug 2016 07:54 PM PDTTENTERA TURKI feat TENTERA PEMBEBASAN SYRIA & SEJARAH UTHMANIYYAH SELEPAS 500 TAHUN.

Alhamdulillah.. Segala pujian milik Allah.. Dikhabarkan bandar Jarablus telah selamat dibebaskan dari kumpulan Daesh oleh gabungan paksi mujahideen tentera pembebasan Syria (FSA) dan tentera Turki. Dengan pembebasan wilayah ini, Turki dapat mewujudkan zon aman di sempadan negara mereka serta dapat memberi bantuan kepada rakyat Syria untuk meneruskan kehidupan yang lebih baik dari sebelum ini.

Gabungan ini juga turut mengusir YPG yang mula bersarang di sekitar Turki kerana mereka sering melakukan serangan kepada Turki dan rakyatnya. Kita doakan agar para mujahideen Syria & Turki terus mara bagi membebaskan wilayah-wilayah seterusnya dan dapat kembalikan wilayah tersebut kepada rakyat Syria.

SEJARAH 500 TAHUN BERULANG.

Pada 24hb Ogos 2016, pasukan tentera Turki bekerjasama dengan tentera pembebasan Syria (FSA) ke wilayah Jarablus bagi membebaskan wilayah tersebut daripada Daesh.

Ini mengingatkan kita kepada sejarah 500 tahun dahulu pada tarikh yang sama 24hb Ogos 1516, ketika itu tentera Uthmaniyyah di bawah kekuasaan Yavus Sultan Selim mengalahkan tentera Sultan Mamluk di Marj Dabiq di mana lokasinya lebih kurang 73 Kilometer dari Jarablus. Kejayaan dari pertembungan ini menghasilkan kejayaan bagi empayar Uthmaniyyah bagi menguasai Syria dan membuka laluan menguasai Mesir.

Sumber : https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Marj_Dabiq

Tiada ulasan: