Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


TANGGUNG SENDIRI

Posted: 02 Nov 2016 07:30 PM PDTSOALAN

APAKAH

INDUSTRI

BUAT LOGO 

INI HARAM

ATAU HAHAL?

Logo halal baharu akan kelirukan pengguna, kata timbalan menteri

 | November 2, 2016
Tajuddin berkata, logo halal sedia ada yang dikeluarkan Jakim sudah memadai, malah ia turut mendapat pengiktirafan antarabangsa.

PASIR SALAK: Malaysia tidak memerlukan logo halal baharu untuk memasarkan produk Muslim kerana ia hanya akan mengelirukan pengguna, kata timbalan menteri pertanian dan industri asas tani.
Tajuddin Abdul Rahman berkata, logo halal sedia ada yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sudah memadai, malah ia turut mendapat pengiktirafan antarabangsa.
"Pakai saja logo halal sedia ada daripada Jakim," katanya , hari ini.
Tajuddin mengulas cadangan Ahli Parlimen Padang Besar, Zahidi Zainul Abidin untuk kerajaan mewujudkan logo halal khusus bagi produk yang dikeluarkan usahawan industri kecil dan sederhana Islam.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
HARAM NI APA? --------------

PENGERUSI KETUANAN MELAYU

Posted: 02 Nov 2016 07:00 PM PDT


CHINA ADA

MAO ZEDONG

MALAYSIA ADA

MAU HU TANG

----------------

MALAM INI RADIO BANGSAR

Posted: 02 Nov 2016 06:30 PM PDT


MALAM INI

JEMPUT DATANG

KE STUDIO

BANGSAR UTAMA
 

--------------

SEMUA MAKAN DEDAK

Posted: 02 Nov 2016 06:00 PM PDT

MAKAN DEDAK
semua kena tau najib rosmah berkuasa sekarang..apa mereka suka mereka akan buat...nak naik jet melancong mendaki meluncur semua dibolehkan kerana majoriti rakyat malaysia makan dedak dan bodoh...sebab yang bodoh boleh menjadi pengikut yang setia...alasan kaum agama bangsa semua karut marut...semua agenda ala zionis bagi mengaburi majoriti rakyat...

kah kah kah jangan bising bising pasal najib rosmah...kamu pun kalau bagi sejuta terus cium tangan kaki rosmah...sama aje...yang bising melalak ini semua gulungan tak dapat tulang habuan...kah kah kah on BEWAK BAJU MERAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/2/16

---------------

KETUANAN MELAYU JADI KETUANAN CHINA

Posted: 02 Nov 2016 06:00 AM PDT


KETUANAN

MELAYU

KINI JADI

KETUNAN CINA


Projek East Coast Rail Line (ECRL) paling mahal di dunia?

2 November 2016 

Mengikut laporan akhbar, kerajaan telah berjaya mendapat pinjaman soft loan sebanyak RM55 bil daripada EXIM bank of China. Mengikut laporan lagi ia merupakan "the biggest single deal Malaysia will be signing with China".

ECRL mengikut pengumuman baget2017 adalah sepanjang 600km dari Kuala Lumpur ke Tumpat. Maka persoalan yang ditimbulkan adalah adakah kos itu munasabah?

Kos pembinaan projek rel adalah berbeza-beza dan bergantung kepada pelbagai faktor, umpamanya, faktor geografi, pembinaan jambatan, pembinaan terowong, pengambilan tanah dan sebagainya. Jika dikaji secara kasar, RM55 bilion dibahagikan kepada 600km, kos per kilometer adalah bersamaan dengan RM92 juta.

Saya ingin merujuk satu projek landasan keretapi Yichang-Wanzhou Railway yang disifatkan "the most difficult rail project ever constructed in China". Ia juga disifatkan sebagai antara projek landasan rel yang paling mahal di dunia. Landasan keretapi yang sepanjang 377km itu, 288km adalah di atas jambatan atau di dalam terowong. Saya ingin quote wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yichang%E2%88%92Wanzhou_Railway

"The 377 km (234 mi) long[4] railway crosses the remarkably difficult terrain of southwestern Hubei and the eastern part of the Chongqing Municipality (Wanzhou District). The region has numerous mountains and is sometimes referred to as "the eastern edge" of the Yunnan-Guizhou Plateau.[

Owing to the difficult terrain, the project involves a large number of bridges (including two over the Yangtze River: the Wanzhou Railway Bridge and the Yichang Railway Bridge) and tunnels. Out of the line's total 377 km (234 mi) length, 288 km (179 mi) runs on bridges or in tunnels. This made the line the most difficult and the most expensive (per kilometre) of all China's railways to date. At a cost of U.S. $9.01 million per kilometre, the per-kilometre construction costs were twice as high as those for the Qinghai–Tibet Railway which cost U.S. $4.35 million per kilometre."

Qinghai-Tibet Railway juga merupakan landasan keretapi yang sangat susah dibina kerana ia berada di kawasan gunung dan cuaca yang terlampau sejuk.

Jika kita bandingkan kos pembinaan YiChang-Wanzhou railway dengan RM36 juta per kilometer, dan Qinghai-Tibet railway yang berharga RM17 juta per kilometer, maka ECRL adalah 250% dan 540% lebih mahal daripada projek yang "paling mahal di China".

Mengikut laporan YiChang-Wanzhou railway adalah disifatkan antara projek yang paling mahal di dunia kerana cabaran kejuruteraan projek tersebut. Maka, adakah ECRL bakal menjadi projek termahal di dunia?

Projek ECRL yang begitu mahal, menimbulkan persoalan ia merupakan projek yang sengaja dilambung harga?

Lebih-lebih lagi pada 26 julai, 2016, Sarawak Report telah melaporkan bahawa kos sebenar projek hanyalah RM27 bilion, tetapi wang yang selebihnya bertujuan untuk membayar hutang-hutang 1MDB. Laman Web Sarawak Report juga memaparkan "leaked documents" yang memaparkan anggaran kos projek dan lebih-lebih lagi memaparkan jadual bayaran hutang 1MDB.

Ini menimbulkan "crisis of confidence" tentang projek ECRL. Mengapakah rakyat Malaysia perlu menanggung projek yang begitu mahal? Mengapakah ia diberi kepada syarikat China tanpa tender terbuka? Mengapakah tanah akan diambil oleh kerajaan Malaysia kemudian diberi kepada pihak China? Mengapakah ada "leaked documents" yang memaparkan jadual pembayaran kepada syarikat 1MDB dan hutang-hutang 1MDB?

Lebih-lebih lagi, kehadiran Arul Kanda dan Riza Aziz bersama rombongan ke China menimbulkan pelbagai spekulasi. Adakah Lawatan PM ke China ini merupakan lawatan "menyelamatkan 1MDB"?

Kita mohon jawapan yang terus terang daripada Perdana Menteri.

Sim Tze Tzin
MP Bayan Baru

 
-------------

PUTAR LAGI PUTAR

Posted: 02 Nov 2016 05:30 AM PDT

15 SEN BUKAN 20 SEN
Aisey tt kau ni celik padam ekonomi la. Celik celik, padam. Padam padam, celik. Kau kena tau disebabkan harga minyak dunia lain turun tu lah maka harga minyak malaysia kena dinaikkan. Kalau kau celik ekonomi memanjang, takde padam, maka kau pasti sedar malaysia ni ekonominya sangat bagus! 

Bak kata najib menteri gst dan menteri minyak naik 15sen je bukan 20sen, ekonomi negara kukuh, sangat bagus. Bila ekonomi malaysia bagus sangat macam tu, maka kau sebagai pemegang atau penggantung sijil phd kehormat ekonomi dari beberapa universiti dalam & luar negara barulah tau kepentingan malaysia yang amat tinggi peringkat global demi mengimbangi ekonomi dunia lain. 

Kalau harga minyak dunia turun, malaysia bertanggungjawab naikkan. Kalau harga getah dunia naik, malaysia berperanan turunkan harga getah dan barang bergetah, masa tu akan dibuat lelong murah untuk tayar kereta tolak dan kondom. Dalam ilmu ekonomi tahap phd, konsep ini dipanggil supplier dan daiman. (Daiman tu orang kampung sebut on OH MALAYSIA KU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/2/16


-------------

HIDUP MAKIN PERIT

Posted: 02 Nov 2016 05:00 AM PDT


MAKIN SUSAH

MAKIN PERIT

MASIH TIDAK

SEDAR KE?


Minyak masak: Pengguna mula terbeban

SHAH ALAM - Hasil tinjauan Sinar Harian di beberapa pasar raya sekitar Puncak Alam, Subang dan Putrajaya mendapati tiada bekalan minyak masak untuk dibeli pelanggan.

Rak yang biasanya dipenuhi botol-botol minyak pelbagai saiz kosong, menyebabkan pengguna bingung kehabisan minyak masak untuk kegunaan harian.

Sementara itu, minyak masak paket plastik satu kilogram juga sukar diperoleh dan hanya boleh di dapati kedai-kedai runcit namun dalam jumlahnya terhad.

Difahamkan, bekalan minyak masak kini dalam proses penghantaran dan dibekalkan ke kawasan yang benar-benar memerlukan.

Sesetengah peniaga pula mendakwa, pengeluar minyak bertindak menyimpan bekalan minyak sedia ada untuk beberapa hari ini sehingga harga minyak naik, bermula semalam.

INI SALAH

CINA DAP KE?

ATAU SALAH

GENG ANWAR?

SAJE TANYA

KERANA DAP

KAN CHINA------------

SILA KLIK IKLAN

Posted: 02 Nov 2016 04:30 AM PDTDERMA DAPUR 

JALANANiKLAN
jika anda lihat 
ada iklan
sila klik iklan itu
iklan dalam blog ini
tanpa pembaca klik
ianya menjadi iklan percuma

duit dari iklan 
dihadiahkan kepada
  dapur jalanan


-----------

BUKAN BUKAN BUKAN

Posted: 02 Nov 2016 01:30 AM PDT

BUKAN MENAKAN RASUL
Pak ku Li laaa tu, bapaK ku Li bukan hamzaH pak menakan rasuL LuLLah on SILA TANYA KU LI
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 11/2/16

---------------

BUKAN KERANA ALLAH

Posted: 02 Nov 2016 12:30 AM PDT


BETUL TEPAT

BENAR SAH

TAPI BUKAN

KERANA ALLAH

TAPI KERANA

DEDAKHasrat pembangkang sukar terlaksana

KOTA BHARU – BN Kelantan membayangkan hasrat pembangkang untuk menentang parti itu dengan konsep satu lawan satu pada PRU14 tidak akan menjadi kenyataan.

Setiausaha BN negeri, Hanafi Mamat berkata, ini berikutan syarat ditetapkan oleh Pas pastinya tidak akan dipenuhi oleh parti pembangkang lain, khususnya DAP.

"Mereka mengeluarkan kenyataan politik dan ia bersyarat dengan bersatu atas dasar agama ALLAH. DAP tak mungkin menelan prinsip itu.

"Saya tak yakin mereka akan berpakat dan setakat ini BN sedia hadapi apa sahaja kemungkinan yang akan berlaku nanti," katanya.

Menurutnya, Pas juga dilihat terbuka untuk tujuan itu dengan syarat bersatu atas dasar agama ALLAH.

Hanafi berkata, BN tidak akan melihat perkara sedemikian sebagai satu ancaman, sebaliknya terus memantapkan perjuangan jentera di semua peringkat khususnya di negeri ini.

"Kita terus fokus dengan perjuangan parti dan akan memastikan jentera kita sentiasa dalam keadaan bersiap sedia," katanya.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
BILA 90 JUTA

DEDAK MASUK

YANAG HARAM

JADI HALAL
---------------

DI PAJAK OLEH CHINA

Posted: 01 Nov 2016 11:30 PM PDT
DIPAJAK OLEH CHINA
Salah Paham bro tu dan ramai juga dah salah paham. Malaysia bukan-nya diperintah olih Umno ataupon BN. Malaysia dah di pajak kepada Beijing. Sekarang Najib tu chuma se-orang Provincial manager. 

Kalao ada apa-apa bantahan sila tulis surat kepada Parti Komunis China CCCP Malaysia ni ialah wilayah Xinjiang Tambahan. Kalao wang ringgit malaysia tak laku , sila pakai Yuan on MAKIN RAMAI BENCI NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/1/16
---------------

HIKAYAT 1MDB

Posted: 01 Nov 2016 09:46 PM PDT

DALAM HIKAYAT
1000 SATU MALAM
ADA KESAH ALI BABA
JUMPA 40 PENYAMUN
DALAM GUA
DALAM HIKAYAT
1MDB ADA KESAH
ALI BABA JUMPA
PENYAMUN ANAK BERANAK
DI CHINA WORLD HOTEL 
BEIJING


-----------------

PENYAMUN JUMPA ALI BABA

Posted: 01 Nov 2016 09:00 PM PDT

f.b 

#MO1 yang terus berkuasa menjahanamkan harta & aset kerajaan selagi termampu yang boleh..
Harta kerajaan dibuat spt harta mak bapak mereka...Kesenangan & kemewahan mereka rakyatlah yang tanggung bayar GST 6% !!!


-------------

MALAM INI DI RADIO BANGSAR

Posted: 01 Nov 2016 06:30 PM PDT


MALAM INI

JEMPUT DATANG

KE STUDIO

BANGSAR UTAMA
 

-------------

Kerabu Bersuara ®

1
sumber :-

Kerabu Bersuara ®


Masalah Kewangan Negara, Malaysia Tak Mahu Belajar Dengan Arab Saudi?

Posted: 01 Nov 2016 07:54 PM PDTKerajaan Arab Saudi bertindak bijak dengan memecat Menteri Kewangannya. Pemecatan ini berikutan Kerajaan melaksanakan penstrukturan semula ekonomi besar besaran .

Bagi mengatasi kemelut ini, Kerajaan Arab Saudi mengambil pelbagai langkah PENJIMATAN:

1. Memotong subsidi
2. Mengurangkan GAJI MENTERI
3. Menangguhkan PROJEK MEGA

Kerajaan Malaysia yang dikepalai oleh Umno/BN boleh belajar dari Kerajaan Arab Saudi ini.

Sekian dikaborkan.

DIALOG RAKYAT

0
sumber :-

DIALOG RAKYAT


Jamal mahu bawa baju merah ke Malaysiakini pula

Posted: 02 Nov 2016 03:12 AM PDT

Alyaa Alhadjri


Pemimpin baju merah yang berkaitan dengan Umno, Datuk Seri Jamal Md Yunos mahu penyokongnya untuk berhimpun dan membantah di luar pejabat Malaysiakini Sabtu ini.

"Kami lihat tempat ini (pejabat Malaysiakini) sesuai kerana Malaysiakini adalah juga penerima dana (George) Soros,"katanya kepada pemberita di luar balai polis daerah Dang Wangi petang ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Md Amin Nordin Abdul Aziz yang berkata Dataran Merdeka adalah kawasan larangan bagi penyokong baju merah dan juga kepada penyokong BERSIH.

"Saya menghormati apa jawapan Datuk Bandar. Kami telah memohon dan lakukan apa yang sepatutnya," kata Jamal yang juga adalah Ketua Umno Bahagian Sungai Besar.

Jamal sebelum ini telah membuat laporan polis terhadap BERSIH atas dakwaan bahawa pakatan reformasi pilihan raya itu adalah penerima dana daripada Open Society Foundation (OSF) yang diasaskan oleh jutawan, George Soros.

Sementara itu, Ketua Pengarang Kumpulan Malaysiakini, Steven Gan berkata adalah hak demokrasi bagi kumpulan baju merah mengadakan bantahan secara aman.

"Kami telah memberikan penjelasan terperinci mengenai dana yang diperolehi daripada Open Society Foundation (OSF) dan lebih daripada bersedia untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa sekiranya ada siasatan.

"Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Malaysiakini bukan mahu menjatuhkan kerajaan tetapi sebaliknya menuntut mereka yang berkuasa bertanggungjawab terhadap rakyat.

"Ini adalah kepada peranan asas mana-mana organisasi media," katanya.

DASAR PANDANG KE CHINA, APAKAH NAJIB SEDANG MEMBERITAHU AMERIKA BELIAU SUDAH ADA TUAN BARU?

Posted: 02 Nov 2016 01:24 AM PDT

shahbudindotcom

 

Lawatan Najib Razak ke China sebagaimana yang dilaporkan media semalam, telah menghasilkan 14 memorandum persefahaman bernilai RM144 bilion, suatu jumlah  terbesar dalam sejarah hubungan Malaysia dengan mana-mana negara asing.

Ia bukan saja merangkumi pembangunan insfrastruktur seperti untuk Bandar Malaysia, landasan keretapi pantai timur, pelabuhan, kilang keluli, malah termasuk juga pemberian lesen bank kepada sebuah syarikat China.

Jika diambil kira dengan penjualan Edra Energy,  60 peratus saham Bandar Malaysia, juga kepada  konsortium China serta pembinaan sebuah universiti China di Cyberjaya sebelum ini, beralihnya arah kiblat ekonomi Malaysia  ke negara tersebut sebenarnya menjadi tambah ketara lagi.

Negara kita kini, terutama sejak bergelut dengan isu 1MDB, seolah-olah sudah menukar dasarnya secara drastik menjadi dasar pandang ke China. Penyerahan secara besar-besaran kontrak ekonomi dan pertahanan, termasuk memberi lesen bank kepada sebuah negara asing, bukanlah amalan biasa sebelum ini. Ketika Tun Mahathir memperkenalkan dasar pandang ke timur pun, ia tidaklah sampai sebegini rupa.

Dalam dasar pandang ke timur, yang ditekankan ialah pemindahan teknologi dan sikap rakyat Jepun serta Korea dalam bekerja dan membangunkan negara. Bagaimanapun, berbeza dengan China, negara tersebut bukan saja menjadi kuasa ekonomi, tetapi juga akan hadir dengan segala-galanya, termasuk pemindahan manusia ke negara kita.

Kenapa negara China terlalu diutamakan? Tiadakah syarikat-syarikat dalam negara sendiri yang mampu melaksanakan projek-projek tersebut?

Tahun-tahun awal Najib menjadi Perdana Menteri, kiblat dan idolanya adalah Amerika. Beliau dikesan sebagai pemimpin Malaysia paling kerap berkunjung dan melawat negara tersebut. Untuk tujuan berbaik-baik itu, Najib turut melantik rakan baiknya, Allahyarham Jamaluddin Jarjis sebagai Duta Besar ke Amerika.

Tetapi sejak Jabatan Kehakiman AS memfailkan saman terhadap Jho Low dan anak tirinya, Riza Aziz berkaitan harta-harta yang didakwa dibeli menggunakan wang 1MDB yang dilencongkan, kiblat dan idola ke arah Amerika itu seolah-olah mula pudar.

Malah dengan Najib turut membawa anak tirinya yang sedang disaman oleh Jabatan Kehakiman AS menaiki pesawat rasminya ke China, ia bagaikan isyarat halus Najib kepada Amerika bahawa beliau kini sudah ada "tuan baru" di sisinya.

Kesediaan syarikat China membeli Edra Energy, sayap milik 1MDB dan mengetuai konsortium membeli 60 peratus Bandar Malaysia, adalah permulaan kepada pergantungan kepada negara tersebut. Ia kemudian diikuti dengan pembinaan rel laju ke Singapura serta ke Pantai Timur, juga diserahkan kepada syarikat China.

Melalui  penyerahan blok ekonomi besar-besaran kepada China, kita semua, termasuk Melayu, Cina dan India seharusnya mula bimbang dengan kesan ekonomi, sosial dan budaya yang mungkin tiba-tiba mengancam negara.

Jika sekarang ini pun kemasukan warga China secara haram atau tiba-tiba hilang tidak dapat dikesan setelah masuk ke negara kita sudah dianggap begitu besar, bayangkan apa akan berlaku setelah mereka diberikan kuasa  ekonomi yang lebih meluas?

Dalam kes pembinaan rel keretapi ke Pantai Timur misalnya,  tidak mustahil semua bandar-bandar  kecil yang terlibat dengan projek tersebut selepas ini akan dipenuhi dengan pekerja warga China, yang kemudian tentunya akan tumbuh pula restoran, pusat hiburan, pusat urut kaki dan bermacam-macam lagi perniagaan yang didatangkan dari Tembok Besar sana.

Banyak bandar akan bertukar menjadi bandar satelit China, perniagaan baru dari China akan turut muncul satu demi satu dan ini sekaligus akan membunuh perniagaan orang-orang Cina sendiri.

Akhirnya, bukan saja ancaman ekonomi, masalah sosial dan budaya akan melanda masyarakat. Ia malah akan turut memberi ancaman lebih besar kepada keharmonian keluarga  kaum Cina negara kita  kerana merekalah yang paling terdedah kepada masalah sosial tersebut.

Dari segi ekonomi pula, oleh kerana syarikat-syarikat China itu datang dengan wang, ia juga akan meningkatkan pemilikan asing yang lebih ketara dalam hartanah dan perumahan pada tahun-tahun akan datang. Tidak mustahil akhirnya nanti kerajaan sendiri terpaksa memberi kelonggaran dari segi kouta dan pemilikan harta kepada mereka.

Bukan kita menolak pelaburan asing, tetapi sikap berlebih-lebihan Najib dalam konteks ekonomi China ini, terutamanya setelah terhutang budi kerana membantu menyelesaikan kemelut 1MDB, ia seharusnya menimbulkan kebimbangan kepada semua, apatah lagi sikap beliau yang ketara memusuhi DAP yang disokong oleh kira-kira 80 peratus orang Cina dalam Malaysia sendiri. 

Akhirnya, dengan apa yang dimulakan Najib ini, di mana kedaulatan negara kita dalam 10 atau 20 tahun akan datang?


Mukhriz dilantik Timbalan Presiden PPBM

Posted: 02 Nov 2016 01:17 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
PUTRAJAYA: Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dilantik sebagai Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti itu, hari ini.
 
Manakala, bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia  (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, bekas Exco Kerajaan Negeri Perak, Datuk Hamidah Osman dan peguam, Datuk Abdul Rashid Asarin dipilih sebagai Naib Presiden.
 
Jawatan Ketua Srikandi dipegang oleh Anina Saadudin sementara Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dilantik sebagai Ketua Armada.
 
 

Husni, bekas menteri kewangan akhirnya dedah penipuan 1MDB di Parlimen

Posted: 02 Nov 2016 12:54 AM PDT

husni-hanadzlah 


KUALA LUMPUR – Bekas menteri kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang suatu ketika dahulu lantang mempertahankan syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akhirnya membuat pendedahan terbuka membabitkan syarikat yang diterajui oleh bekas bosnya itu, Datuk Seri Najib Razak.

Husni yang diberikan laluan oleh sebelah pembangkang untuk berbahas dalam Dewan Rakyat hari ini membuat beberapa pendedahan dan mempertikaikan beberapa urus niaga membabitkan syarikat kontroversi tersebut.

"Saya bukan lagi dalam kerajaan, saya duduk di luar, jadi saya mahu tahu apakah yang akan berlaku nanti, kerana saya mahu tahu kerana ia akan menentukan masa depan saya dan juga rakyat keseluruhannya," kata Husni.

Husni kemudiaan mempersoalkan mengenai pelaburan 1MDB dengan syarikat Aabar PJS Limited berjumlah lebih kurang US$4 bilion dan mengapa sehingga hari ini tiada tindakan diambil oleh 1MDB walaupun mengetahui wang yang dimasukkan ke akaun yang salah.

"Soalan pertama, mengapa kita tubuhkan 1MDB, dalam konteks itu mengapa kita letak lebih kurang us$4bilion (RM16b) dalam Aabar PJS Limited yang bukan dimiliki oleh IPIC (International Petroleum Investment Company IPIC), sebuah syarikat dimiliki oleh dua anak raja, yang didaftar di British Virgin Island.

"Mengapa tindakan undang-undang tidak diambil ke atas pengurusan 1MDB kerana masukkan duit ditempat yang tidak betul, dan mengapa tidak ambil tindakan kepada dua anak raja ini kerana penyelewengan wang tersebut?" soal Husni.

Husni juga membidas unit pelaburan 1MDB bernilai lebih kurang US$1 bilion yang dibuat oleh 1MDB apabila tidak diketahui kisahnya walhal ia sepatutnya matang pada tahun lalu.

"Kemudiaan, apa jadi kepada unit pelaburan bernilai lebih kurang US$1 bilion, yg sepatutnya matang pada tahun lalu, tetapi kita tidak tahu kisahnya," katanya.

Beliau juga kemudiaan membangkitkan kebimbangan berhubung saman IPIC terhadap 1MDB yang mencetuskan kontroversi sebelum ini.

"Kemudiaan apa jadi dengan binding term sheet dengan IPIC, mengapa 1mdb tidak memenuhi perjanjian tersebut sehinggakan IPIC buat saman melalui arbitration sebanyak US$6.5 bilion bersamaan RM26 bilion?

"Kalau kita kalah maknanya bayangkan, kalau pun kita tak kalah semua 6.5 (bilion), katalah 4 bilion pun, dalam konteks duit Malaysia RM4 bilion," katanya lagi.

Husni kemudiaan meneruskan serangan terhadap 1MDB dengan mempersoalkan tindakan kerajaan menjual tanah di Bandar Malaysia.

"Apa jadi dengan penjualan dengan Bandar Malaysia? Kita jual 60% kepada syarikat dari negara China yang mempunyai minoriti share holding daripada dua syarikat Malaysia.

"Saya kerja bank dahulu, bila kita jual ekuiti, tambah pula 60%, barangnya perlu diambil sekarang, mengapa kita biarkan bayaran itu dibayar pada tahun 2022, ia meletakkan risiko kepada 1MDB, dalam konteks risiko kewangan, risko perniagaan dan risiko pembayaran. Mana kita tahu pembayaran 2022 itu akan dibuat," katanya.

Tidak menyembunyikan rasa bimbangnya lagi, Husni juga berkata dapat membayangkan situasi akan dihadapi negara dengan banyak negara sudah memulakan prosiding mahkamah terhadap 1MDB.

"Perkara kedua ingin saya bertanya, Switzerland Monetary Authority (SMA) akan mengambil legal prosiding, begitu juga dengan Britain, di Singapore dua bank sudah tutup, apa akan jadi kepada negara kita," katanya.

Beliau kemudiaan membidas langkah Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP) memberikan pinjaman sebanyak RM4 bilion kepada anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd.

"Kemudiaan saya bangkitkan soal SRC, mengapa Kumpulan Wang Amanah Pencen berikan pinjaman sebanyak RM4 bilion dan draw down sekaligus.

"Biasanya kita bagi pinjaman, draw down, kita bagi ikut progress payment, ini sekaligus dan tujuannya SRC ini ditubuhkan adalah untuk terlibat dalam bidang perlombongan, tapi akhirnya perbelanjaan hanya lebih kurang RM400 juta dalam perlombongan, jadi yang US$1.6 bilion itu dalam bentuk pelaburan.

"Isunya mengapa KWAP, tidak mengambil tindakan kerana wang itu tidak digunakan spesifik untuk perlombongan dan itu sebahagiannya dalam BSI di Switzerland telah dibekukan oleh pihak berkuasa monetary, Jadi apakah tindakan KWAP untuk berbincang dengan SMA?".

Boleh bincang, jangan kacau rumah kami sudah, kata Hadi

Posted: 02 Nov 2016 12:46 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Hadi ketika ditemui wartawan di Parlimen hari ini berkata, boleh bincang kerjasama tetapi jangan kacau dalam rumah Pas.Hadi ketika ditemui wartawan di Parlimen hari ini berkata, boleh bincang kerjasama tetapi jangan kacau dalam rumah Pas.


Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberikan syarat agar DAP dan lain-lain parti pembangkang jangan campur urusan dalaman Pas jika hubungan dengan parti itu mahu dipulihkan.

"Jangan kacau dalam rumah kami sudah," kata Hadi ketika menjawab persoalan tentang kerjasama antara kedua-duanya bagi membolehkan pertandingan satu lawan satu dengan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang.

Ketika keluar dari Parlimen, Hadi ditanya apakah parti itu boleh bekerjasama dengan pembangkang khasnya DAP dalam pilihan raya umum akan datang.

Ia bertujuan untuk membolehkan pertandingan satu lawan satu berlaku antara pembangkang dengan BN.

Menurut Hadi, Pas sudah lama membuka pintu perundingan itu dan ianya tidak ditutup.

"Cuma bila masuk tu, jangan kacau hal dalam rumah," kata Hadi tetapi tidak menjawab apakah ia bermaksud Pas boleh bekerjasama semula dengan DAP.

Hubungan Pas dengan parti lain khasnya dalam Pakatan Rakyat pecah apabila parti itu memutuskan hubungan dengan DAP ekoran tindakan DAP memutuskan hubungan dengan Hadi.

Sesetengah pihak dalam kepimpinan Pas tidak bersetuju dengan cara Abdul Hadi mengendalikan hubungannya dengan rakan-rakan mereka menyebabkan berlaku perpecahan dalam Pas.
Ia kemudiannya membawa kepada penubuhan Amanah.
Kita tinggalkan Pas dahulu sehingga dia buat keputusan, kata Saifudin Nasution.Kita tinggalkan Pas dahulu sehingga dia buat keputusan, kata Saifudin Nasution.
Baru-baru ini, Pengarah Pilihan Raya PKR, Datuk Saifudin Nasution Ismail (gambar) mencadangkan agar Pakatan Harapan yang terdiri dari PKR, DAP dan Amanah membuat gabungan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia - PPBM atau lebih dikenali Bersatu dan Parti Warisan di Sabah dahulu.

Ini kerana, hanya lima parti ini sahaja yang sudah bersetuju untuk bekerjasama manakala Pas pula masih was-was.

"Kita petik buah yang dah gugur dulu, mana-mana yang belum gugur kita cuba joloklah," kata Saifudin yang membayangkan PKR, DAP dan Amanah sudah boleh bergabung dengan Bersatu dan Warisan kerana masing-masing sudah bersetuju.

"Untuk Pas yang belum membuat keputusan, kita biarkanlah sehingga dia buat keputusan. Yang dah setuju, kita jalan dulu," kata beliau kepada akhbar mingguan Amanah.

Zahid Hamidi menggelabah diaju soalan derma RM2.6 bilion di Dewan Rakyat

Posted: 02 Nov 2016 12:40 AM PDT

Gobind singh
Oleh Fatih Hassan Nordin


KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Zahid Hamidi hari ini mengelak dan dilihat terpinga-pinga apabila diajukan soalan mengenai dana RM2.6 bilion yang masuk ke akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Zahid sebelum ini mendakwa dana besar itu telah disumbangkan kepada Najib yang juga Menteri Kewangan oleh seorang penderma Arab berdarah raja sebagai usaha untuk mengekang fahaman Islam yang menyimpang daripada terus berkembang di negara ini. 

Bagaimanapun, kenyataan itu telah disanggah dengan bukti kukuh oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat yang mendedahkan bahawa dana berbilion ringgit yang masuk ke akaun peribadi 'MO1' berpunca daripada penyelewengan dana syarikat milik negara 1MDB.

Individu 'MO1' atau 'Malaysia Official 1' yang disahkan sebagai Najib oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan, disebut sebanyak 36 kali dalam tuntutan saman yang dikeluarkan DOJ pada Julai bagi merampas aset yang yang terkait dana diseleweng daripada syarikat sarat hutang terbabit. 

"Yang itu (soal derma RM2.6 bilion) kita telah serahkan hasil siasatan itu kepada pihak task force dan biarlah menteri kewangan kedua menjawab," kata Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datoh sebagai menjawab celahan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo.

Sebelum itu, Gobind dalam sesi khas waktu pertanyaan-pertanyaan menteri (QMT) mahu tahu sama ada siasatan berhubung perkara itu masih dijalankan memandang terdapat percanggahan fakta dan kenyataan berhubung sumber dana RM2.6 bilion itu.

Tidak berpuas hati dengan jawapan itu, Gobind yang juga Ketua Biro Undang-undang DAP menuntut supaya Zahid menyatakan sama ada kenyataan beliau mengenai derma itu tidak benar dan adakah satu siasatan semula perlu dijalankan.

Bagaimanapun, Zahid menggelak daripada menjawab persoalan berkenaan dan memberi jawapan pendek: "Saya rasakan apa yang saya nyatakan itu akan digulung oleh pihak yang berkenaan dan eloklah tajuk itu kita tukar kepada tajuk lain." – Roketkini.com

LIHAT VIDEO DI SINI

 

Adakah Riza Aziz dalam kategori golongan VVIP negara?

Posted: 02 Nov 2016 12:27 AM PDT

THE MALAYSIAN MIRROR


riza_aziz_wolf_wall_street_premieres_nyc_part_xrfmdki_kscl_pdkhwe 

Saya ada bertanya kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Sri Azalina Othman Said mengenai kos setiap perjalanan jet peribadi bernombor pendaftaran A6-CJE yang disewa oleh kerajaan Malaysia dan digunakan oleh Datin Seri Rosmah Mansor untuk ke Turki dalam bulan Mei 2016.

Jawapan yang diberikan oleh Menteri adalah bukan satu jawapan dan mengelak dari menjawab dengan berselindung di sebalik nama Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong dan peraturan penggunaan pesawat rasmi Kerajaan.

Malah, jawapan ini adalah jawapan yang sama yang diberikan setip kali ada soalan mengenai kos dan penggunaan jet peribadi yang ditanggung rakyat.

Pendedahan bahawa anak tiri (Riza Aziz) dan anak (Ashman Najib) Dato' Seri Najib Tun Razak menaiki jet peribadi kerajaan dalam rangka lawatan Perdana Menteri ke China menimbulkan beberapa soalan berkaitan seperti berikut:

1. Jika jet peribadi kerajaan adalah untuk kegunaan VVIP Negara, adakah ini bermakna selain dari isteri Perdana Menteri, kini anak dan anak tiri Perdana Menteri juga telah diiktiraf sebagai VVIP Negara sehingga mereka boleh menaiki jet peribadi kerajaan?

2. Jika mereka bukan VVIP Negara, apakah peraturan kerajaan mengenai penggunaan jet peribadi kerajaan? Siapa yang layak dan boleh menaiki? Adakah Ahli Parlimen seperti kami pun boleh menaiki jet peribadi itu?

3. Jika mereka bukan VVIP Negara, adakah mereka membayar kos menaiki jet peribadi itu? Berapa yang mereka bayar setakat ini setiap kali mereka menaiki jet peribadi kerajaan?

Peraturan-peraturan mengenai penggunaan jet peribadi di negara lain adalah jelas; iaitu ahli keluarga pemimpin kerajaan perlu membayar kos yang sama dengan tiket penerbangan komersil setiap kali menaiki jet peribadi kerajaan. Ini amalan yang digunakan termasuk oleh Michelle Obama sendiri.

Oleh itu, saya ingin menuntut supaya Riza Aziz dan Ashman Najib membayar kembali kos yang sama dengan tiket penerbangan komersil setiap kali mereka menaiki jet peribadi kerajaan, termasuk yang terbaru ke China.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

Ditanya mengenai 1MDB, Zahid suruh tanya Menteri Kewangan

Posted: 02 Nov 2016 12:22 AM PDT

zahid-hamidi 


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengelak daripada menjawab sebarang pertanyaan membabitkan isu terpalit dengan syarikat sarat hutang, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) semasa sesi penggulungan di Dewan Rakyat hari ini.

Zahid berkata sebarang pertanyaan mengenai 1MDB akan dijawab oleh Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani kelak semasa giliran menggulungnya tiba nanti.

"Itu Menteri Kewangan Kedua akan jawab nanti," katanya.

Terdahulu Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) mendesak dengan menyoal sama ada siasatan polis terhadap sumbangan bernilai RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sudah dibuka kembali apabila maklumat menunjukkan ia sebenarnya bukanlah derma.

Ia merujuk kepada beberapa dakwaan – termasuk oleh Jabatan Kehakiman AS – yang menyatakan dana itu bukan datang daripada bangsawan Arab sebaliknya berasal dari 1MDB.

Gobind juga meminta menteri menjelaskan sama ada sebahagian daripada dana dipulangkan semula kepada 'penderma' seperti didakwa Najib.

Mengenai permintaan Gobind supaya Zahid menjelaskan kenyataannya sebelum ini bahawa beliau bertemu dengan penderma terbabit, anggota parlimen Bagan Datok itu sekali lagi membuat penegasan sama.

"Saya mengadakan pertemuan dengan kedua-dua sumber itu yang mengatakan begitu (memberi derma)," katanya.

Zahid juga menyatakan beliau sudah memberi penjelasan kepada pasukan petugas khas ditubuhkan untuk menyiasat 1MDB.

McDonald's Pertama Di Perak Akan Ditutup Selepas 30 Tahun Operasi

Posted: 02 Nov 2016 12:19 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
Restoran McDonald's yang terletak di Jalan Mustapha Al-Bakry akan ditutup pada 30 November ini selepas 30 tahun beroperasi. - The Star
 
 
IPOH: Restoran francais terkemuka McDonald's yang pertama dan tertua di Perak akan ditutup selepas 30 tahun beroperasi.

Mula dibuka sejak lewat 1980-an, restoran itu yang terletak di Jalan Mustapha Al-Bakry akan ditutup sepenuhnya pada 30 November ini.

Semasa The Star melakukan tinjauan, seorang pekerja yang enggan dikenali berkata, semua staf sudah dimaklumkan tentang penutupan itu.

"Satu mesyuarat akan diadakan bagi membincangkan hal tersebut tetapi kami tidak mengetahui punca penutupan restoran itu.

"Kami hanya dimaklumkan bahawa semua staf akan dipindahkan ke cawangan lain" jelasnya.

Sementara itu, seorang suri rumah, Low Yin Fong, 30, menyuarakan kesedihan apabila mendengar berita tersebut.

"Masa zaman sekolah dahulu, tempat ini merupakan salah satu tempat kegemaran untuk kami bertemu dengan rakan-rakan lain.

"Semasa kecil, mendiang pakcik saya selalu membawa saya dan sepupu ke sini untuk menikmati sarapan," ujarnya.

Selain itu, Yin Fong berkata, restoran berkenaan sangat unik kerana ia terletak di bangunan yang mempunya reka bentuk era penjajahan.

"Tidak semua cawangan McDonald's mempunyai reka bentuk sebegni.

"Saya akan singgah dan menikmati makanan di sana buat kali terakhir," jelasnya.

Bagi seorang peniaga yang dikenali sebagai S.K. Lim, 46, berkata, tidak banyak cawangan restoran makanan segera di Ipoh ketika zaman mudanya.

"Ketika itu, jika dapat makan di McDonald's dianggap sebagai mewah.

"Sebulan sekali, saya akan bawa keluarga saya makan di sana ketika anak saya masih kecil.

"Kedua-dua anak saya suka pergi ke sana. Mereka sangat seronok kerana dapat bermain di ruang permainan kanak-kanak di tingkat satu.

"Sudah lama saya tidak menjejakkan kaki ke sana. Sekarang McDonald's boleh didapati di mana-mana sahaja," tambahnya.

DBKL ditegur PAC isu kontrak papan iklan

Posted: 02 Nov 2016 12:10 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) 'menegur' Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) agar memastikan kontrak penswastaan kepada syarikat pengendali papan iklan di bandaraya ini dibuat secara terbuka supaya telus dan memberi pulangan lebih baik kepada kerajaan.
 
Pengerusinya, Datuk Hasan Ariffin berkata, DBKL juga perlu memastikan sistem tender bagi papan iklan atau papan tanda di Kuala Lumpur diperkemaskan.
 
Ini kerana katanya, ketidakpatuhan peraturan yang dibangkitkan berhubung Pengurusan Lesen Iklan/Papan Tanda di bandaraya ini tidak berulang.
 
"Penguatkuasaan bagi iklan haram atau papan tanda haram di Kuala Lumpur perlu diperketatkan manakala tindakan tegas diambil bagi memastikan pulangan hasil lebih bagi DBKL," katanya dalam kenyataan media mengenai laporan Pengurusan Lesen Iklan/Papan Tanda di Kuala Lumpur yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 2 yang dikeluarkan di sini, hari ini.
 
Menerusi laporan itu juga, PAS mengesyorkan sistem maklumat bagi Pengurusan Lesen Iklan/Papan Tanda di Kuala Lumpur diperkemaskan dan dipertingkat bagi mengatasi kelemahan berbangkit. 
 
PAC turut menasihatkan Unit Audit Dalam DBKL melapor kepada peringkat yang lebih tinggi seperti Lembaga Penasihat DBKL, berbanding menghantar laporan terus kepada Datuk Bandar. 
 
"Ini bagi mengelak timbul isu tadbir urus dan percanggahan kepentingan," katanya.
 
 

Elizabeth Wong tersinggung Noh Omar tuduh Selangor dalang krisis air

Posted: 02 Nov 2016 12:08 AM PDT

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Exco Selangor, Elizabeth Wong berkata beliau tersinggung dengan dakwaan kerajaan negeri mendalangi usaha mensabotaj bekalan air bersih membabitkan Loji Rawatan Air (LRA) Semenyih.
 
Elizabeth berkata laporan media semalam menyebut Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar menuduh kerajaan negeri yang menjadi dalang di sebalik krisis bekalan air di negeri itu.
 
"Saya amat marah dan tersinggung apabila saya baca Menteri KPKT semalam dalam satu laman web menyatakan bahawa kerajaan negeri yang buang bahan tercemar tersebut. 
 
"Ini adalah keterlaluan tapi Menteri Alam Sekitar dengan timbalannya memang membantu, dan bawa pegawai," katanya merujuk kepada kenyataan Noh Omar di Parlimen semalam.
 
Antarapos semalam melaporkan Noh sebagai menggesa pihak berkuasa menjalankan siasatan bagi membuktikan siapakah sebenarnya dalang yang memulakan pencemaran bau di Sungai Buah, Negeri Sembilan hingga mengakibatkan LRA Semenyih terpaksa ditutup sekaligus menjejaskan lebih sejuta pengguna.
 
Bagaimanapun, Noh ketika bercakap kepada pemberita tidak pula membuat tuduhan bahawa kerajaan negeri Selangor adalah dalang tersebut.
 
Dalam pada itu menurut Elizabeth, kerajaan negeri Selangor akan mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan negeri Sembilan atas kegagalan untuk membersihkan sisa pencemaran di kawasan tersebut.
 
"Tindakan undang-undang akan dibincang oleh Exco pegawai undang-undang Selangor kalau ada tindakan, kita perlu buat keputusan dan siasat pada akhirnya tapak itu perlu dibersihkan dan dirawat serta merta tiada bahan tercemar keluar selepas rawtaan itu," katanya ketika menjawab pertanyaan lisan tambahan ADUN Balakong Ng Tien Chee.
 
Elizabeth turut memberitahu usaha pembersihan di kawasan Sungai Buah masih dijalankan.
 
 

Singapura Akan Sepadankan Caj Jalan Raya Dikenakan Malaysia

Posted: 02 Nov 2016 12:05 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
SINGAPURA: Singapura akan melaksanakan tindakan yang sepadan dengan langkah Malaysia mengenakan caj jalan raya (RC) sebanyak RM20 di dua pintu masuk darat ke Johor Tambak Johor dan Link Kedua - yang berkuatkuasa pada Selasa, lapor Channel NewsAsia.

Memetik kenyataan Kementerian Pengangkutan, laporan itu berkata caj jalan raya yang dikenakan Malaysia "adalah satu diskriminasi terhadap kenderaan yang didaftarkan di Singapura kerana ia hanya terpakai di pusat pemeriksaan Singapura."

Menurut laporan itu, butiran terperinci mengenai langkah yang akan diambil itu akan diumumkan kementerian berkenaan tidak lama lagi.

Pada 29 Oktober lalu, Menteri Pengangkutan Malaysia Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kerajaan Malaysia tidak pernah bersikap diskriminasi dalam melaksanakan RC bagi kenderaan berpendaftaran luar negara dari Singapura yang memasuki Malaysia kerana ia juga akan dilaksanakan di pintu masuk dari negara lain secara berperingkat.

Menurut Liow, pelaksanaan RC itu telah dimaklumkan terlebih dahulu kepada rakan sejawatan beliau dari Singapura.

"Singapura telah mengenakan RC terhadap kami sejak beberapa dekad lepas. Kami baru sahaja hendak memulakannya sekarang. Tidak ada diskriminasi.

"Kami akan kenakan caj jalan raya bukan sahaja di sempadan kami dengan Singapura, tetapi juga di sempadan kami dengan Thailand, Brunei dan Indonesia pada kadar sama iaitu RM20 bagi setiap kereta," kata Liow yang dipetik dalam satu laporan media sebelum ini.

Setiap hari, purata 20,000 kenderaan yang didaftarkan di Singapura memasuki Malaysia melalui Tambak Johor dan Link Kedua. - BERNAMA

Unimas tak terima dana OSF, kata Naib Canselor

Posted: 02 Nov 2016 12:03 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Prof Datuk Dr Mohamad Kadim Suardi menafikan institusi itu menerima sebarang geran daripada Open Society Funds (OSF) yang ditubuhkan oleh jutawan Amerika Syarikat (AS) George Soros.
 
Beliau yang dipetik Borneo Post bagaimanapun berkata, para penyelidik atau pensyarah universiti itu mungkin menerima dana melalui 'saluran tidak rasmi' tanpa pengetahuan pihak pengurusan universiti.
 
"Setakat yang saya tahu, Unimas tidak menerima apa-apa pemberian atau bantuan kewangan daripada OSF. Kami tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan OSF," beliau dipetik sebagai berkata.
 
"Ia mungkin diberikan dalam bentuk geran swasta untuk pensyarah atau penyelidik dengan universiti tidak tahu-menahu mengenainya.
 
"Dalam apa jua dana yang diterima, kami akan tentukan punca dan tujuannya. Kami periksa segala-galanya. Kita tidak terima sebarangan tawaran dana atau geran," katanya.
 
Kadim berkata demikian mengulas mengenai kandungan laporan OSF 2014 yang menyebut Unimas sebagai salah sebuah organisasi penerima dana.
 
Namun Kadim tidak menolak terdapat kemungkinan  sebahagian pensyarah terlibat dalam aktiviti luar universiti atau bekerja dengan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
 
"Kami tidak memantau aktiviti pensyarah di luar universiti. Dalam keadaan biasa, kami tidak memeriksa mereka. Mereka adalah pensyarah, kita perlu percaya mereka," ujarnya.
 
"Mereka sepatutnya tahu semua peraturan dan bagaimana untuk bertindak," katanya.
 
Tambah Kadim, pensyarah di universiti milik kerajaan adalah penjawat awam dan terikat dengan peraturan perkhidmatan awam.

Harga Minyak Masak Masih Murah Berbanding Air Mineral - Hamzah

Posted: 01 Nov 2016 11:53 PM PDT

Oleh: RAHIMY RAHIM
 
 
Datuk Seri Hamzah Zainudin
 
 
PETALING JAYA: Sebuah keluarga dengan lima ahli terpaksa membelanjakan tambahan kira-kira RM100 setahun untuk minyak masak, berikutan langkah rasionalisasi kerajaan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin menjelaskan bahawa anggaran purata penggunaan minyak masak bagi setiap seorang adalah kira-kira 1.5kg setiap bulan (atau RM2.25 bagi seorang.)

"Jika dalam keluarga itu ada lima orang, jumlahnya adalah kira-kira RM10 sebulan dan purata RM100 setiap tahun, yang mana air mineral yang mereka beli dan minum setiap hari melebihi harga minyak masak," katanya ketika menjawab soalan Lim Guan Eng (DAP-Bagan).

Guan Eng telah meminta kerajaan untuk menjelaskan sama ada setiap keluarga perlu membayar purata RM50 bagi setiap orang (RM250 untuk lima ahli keluarga) setahun untuk membeli minyak masak.

Berkuat kuasa bulan ini, pengguna perlu membayar harga pasaran bagi minyak masak dalam botol tetapi yang dijual dalam pek plastik kekal pada harga RM2.50 sekilogram.

Menjawab soalan daripada Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (BN-Tanah Merah) sebelum itu, Hamzah mengulangi bahawa kerajaan tidak memansuhkan subsidi minyak masak tetapi sebaliknya meletakkannya sebagai pelan rasionalisasi.

"Seperti yang diumumkan sebelum ini, masih ada subsidi minyak masak tetapi kerajaan hanya memperkenalkan pelan rasionalisasi supaya kuota itu akan mencapai kumpulan yang disasarkan.

"Kami telah mengarahkan pegawai-pegawai penguatkuasa memantau dan menjalankan pemeriksaan secara rambang di kedai-kedai supaya tidak akan ada sebarang kenaikan harga," katanya.
 
 

Kenaikan tol di empat lebuh raya masih belum diputuskan

Posted: 01 Nov 2016 11:48 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SUBANG JAYA: Masih belum ada keputusan muktamad berhubung kenaikan kadar tol di empat lebuh raya tahun depan, tegas Timbalan Yang Dipertua Persatuan Syarikat-Syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM), Sazally Saidi. 
 
Menurut Sazally, syarikat-syarikat konsesi lebuh raya masih dalam perbincangan dengan kerajaan berhubung perkara berkenaan.
 
"Pihak konsesi memang berhak meminta kenaikan tol berdasarkan perjanjian konsesi lebuh raya, cuma kita masih mengadakan perbincangan secara berterusan dengan pihak kerajaan berhubung perkara tersebut," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini. 
 
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof, semalam mengenai hanya empat lebuh raya berhak menerima kenaikan tol pada tahun depan berdasarkan perjanjian konsesi lebuh raya yang masih berkuat kuasa.
 
Semalam, Fadillah berkata hanya empat lebuh raya berhak menerima kenaikan tol pada tahun depan berdasarkan perjanjian konsesi lebuh raya yang sedang berkuat kuasa.
 
Empat lebuh raya berkenaan, kata Fadillah, ialah Lebuhraya Penyuraian Trafik Johor Timur (EDL), Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas), Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) dan Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE).
 
 

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT