Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

sumber :-

Tukar Tiub


TANGGUNG SENDIRI

Posted: 02 Nov 2016 07:30 PM PDT







SOALAN

APAKAH

INDUSTRI

BUAT LOGO 

INI HARAM

ATAU HAHAL?

Logo halal baharu akan kelirukan pengguna, kata timbalan menteri

 | November 2, 2016
Tajuddin berkata, logo halal sedia ada yang dikeluarkan Jakim sudah memadai, malah ia turut mendapat pengiktirafan antarabangsa.

PASIR SALAK: Malaysia tidak memerlukan logo halal baharu untuk memasarkan produk Muslim kerana ia hanya akan mengelirukan pengguna, kata timbalan menteri pertanian dan industri asas tani.
Tajuddin Abdul Rahman berkata, logo halal sedia ada yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sudah memadai, malah ia turut mendapat pengiktirafan antarabangsa.
"Pakai saja logo halal sedia ada daripada Jakim," katanya , hari ini.
Tajuddin mengulas cadangan Ahli Parlimen Padang Besar, Zahidi Zainul Abidin untuk kerajaan mewujudkan logo halal khusus bagi produk yang dikeluarkan usahawan industri kecil dan sederhana Islam.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
HARAM NI APA? 



--------------

PENGERUSI KETUANAN MELAYU

Posted: 02 Nov 2016 07:00 PM PDT






CHINA ADA

MAO ZEDONG

MALAYSIA ADA

MAU HU TANG





----------------

MALAM INI RADIO BANGSAR

Posted: 02 Nov 2016 06:30 PM PDT






MALAM INI

JEMPUT DATANG

KE STUDIO

BANGSAR UTAMA
 

--------------

SEMUA MAKAN DEDAK

Posted: 02 Nov 2016 06:00 PM PDT





MAKAN DEDAK
semua kena tau najib rosmah berkuasa sekarang..apa mereka suka mereka akan buat...nak naik jet melancong mendaki meluncur semua dibolehkan kerana majoriti rakyat malaysia makan dedak dan bodoh...sebab yang bodoh boleh menjadi pengikut yang setia...alasan kaum agama bangsa semua karut marut...semua agenda ala zionis bagi mengaburi majoriti rakyat...

kah kah kah jangan bising bising pasal najib rosmah...kamu pun kalau bagi sejuta terus cium tangan kaki rosmah...sama aje...yang bising melalak ini semua gulungan tak dapat tulang habuan...kah kah kah on BEWAK BAJU MERAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/2/16





---------------

KETUANAN MELAYU JADI KETUANAN CHINA

Posted: 02 Nov 2016 06:00 AM PDT






KETUANAN

MELAYU

KINI JADI

KETUNAN CINA


Projek East Coast Rail Line (ECRL) paling mahal di dunia?

2 November 2016 

Mengikut laporan akhbar, kerajaan telah berjaya mendapat pinjaman soft loan sebanyak RM55 bil daripada EXIM bank of China. Mengikut laporan lagi ia merupakan "the biggest single deal Malaysia will be signing with China".

ECRL mengikut pengumuman baget2017 adalah sepanjang 600km dari Kuala Lumpur ke Tumpat. Maka persoalan yang ditimbulkan adalah adakah kos itu munasabah?

Kos pembinaan projek rel adalah berbeza-beza dan bergantung kepada pelbagai faktor, umpamanya, faktor geografi, pembinaan jambatan, pembinaan terowong, pengambilan tanah dan sebagainya. Jika dikaji secara kasar, RM55 bilion dibahagikan kepada 600km, kos per kilometer adalah bersamaan dengan RM92 juta.

Saya ingin merujuk satu projek landasan keretapi Yichang-Wanzhou Railway yang disifatkan "the most difficult rail project ever constructed in China". Ia juga disifatkan sebagai antara projek landasan rel yang paling mahal di dunia. Landasan keretapi yang sepanjang 377km itu, 288km adalah di atas jambatan atau di dalam terowong. Saya ingin quote wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yichang%E2%88%92Wanzhou_Railway

"The 377 km (234 mi) long[4] railway crosses the remarkably difficult terrain of southwestern Hubei and the eastern part of the Chongqing Municipality (Wanzhou District). The region has numerous mountains and is sometimes referred to as "the eastern edge" of the Yunnan-Guizhou Plateau.[

Owing to the difficult terrain, the project involves a large number of bridges (including two over the Yangtze River: the Wanzhou Railway Bridge and the Yichang Railway Bridge) and tunnels. Out of the line's total 377 km (234 mi) length, 288 km (179 mi) runs on bridges or in tunnels. This made the line the most difficult and the most expensive (per kilometre) of all China's railways to date. At a cost of U.S. $9.01 million per kilometre, the per-kilometre construction costs were twice as high as those for the Qinghai–Tibet Railway which cost U.S. $4.35 million per kilometre."

Qinghai-Tibet Railway juga merupakan landasan keretapi yang sangat susah dibina kerana ia berada di kawasan gunung dan cuaca yang terlampau sejuk.

Jika kita bandingkan kos pembinaan YiChang-Wanzhou railway dengan RM36 juta per kilometer, dan Qinghai-Tibet railway yang berharga RM17 juta per kilometer, maka ECRL adalah 250% dan 540% lebih mahal daripada projek yang "paling mahal di China".

Mengikut laporan YiChang-Wanzhou railway adalah disifatkan antara projek yang paling mahal di dunia kerana cabaran kejuruteraan projek tersebut. Maka, adakah ECRL bakal menjadi projek termahal di dunia?

Projek ECRL yang begitu mahal, menimbulkan persoalan ia merupakan projek yang sengaja dilambung harga?

Lebih-lebih lagi pada 26 julai, 2016, Sarawak Report telah melaporkan bahawa kos sebenar projek hanyalah RM27 bilion, tetapi wang yang selebihnya bertujuan untuk membayar hutang-hutang 1MDB. Laman Web Sarawak Report juga memaparkan "leaked documents" yang memaparkan anggaran kos projek dan lebih-lebih lagi memaparkan jadual bayaran hutang 1MDB.

Ini menimbulkan "crisis of confidence" tentang projek ECRL. Mengapakah rakyat Malaysia perlu menanggung projek yang begitu mahal? Mengapakah ia diberi kepada syarikat China tanpa tender terbuka? Mengapakah tanah akan diambil oleh kerajaan Malaysia kemudian diberi kepada pihak China? Mengapakah ada "leaked documents" yang memaparkan jadual pembayaran kepada syarikat 1MDB dan hutang-hutang 1MDB?

Lebih-lebih lagi, kehadiran Arul Kanda dan Riza Aziz bersama rombongan ke China menimbulkan pelbagai spekulasi. Adakah Lawatan PM ke China ini merupakan lawatan "menyelamatkan 1MDB"?

Kita mohon jawapan yang terus terang daripada Perdana Menteri.

Sim Tze Tzin
MP Bayan Baru

 








-------------

PUTAR LAGI PUTAR

Posted: 02 Nov 2016 05:30 AM PDT





15 SEN BUKAN 20 SEN
Aisey tt kau ni celik padam ekonomi la. Celik celik, padam. Padam padam, celik. Kau kena tau disebabkan harga minyak dunia lain turun tu lah maka harga minyak malaysia kena dinaikkan. Kalau kau celik ekonomi memanjang, takde padam, maka kau pasti sedar malaysia ni ekonominya sangat bagus! 

Bak kata najib menteri gst dan menteri minyak naik 15sen je bukan 20sen, ekonomi negara kukuh, sangat bagus. Bila ekonomi malaysia bagus sangat macam tu, maka kau sebagai pemegang atau penggantung sijil phd kehormat ekonomi dari beberapa universiti dalam & luar negara barulah tau kepentingan malaysia yang amat tinggi peringkat global demi mengimbangi ekonomi dunia lain. 

Kalau harga minyak dunia turun, malaysia bertanggungjawab naikkan. Kalau harga getah dunia naik, malaysia berperanan turunkan harga getah dan barang bergetah, masa tu akan dibuat lelong murah untuk tayar kereta tolak dan kondom. Dalam ilmu ekonomi tahap phd, konsep ini dipanggil supplier dan daiman. (Daiman tu orang kampung sebut on OH MALAYSIA KU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/2/16


-------------

HIDUP MAKIN PERIT

Posted: 02 Nov 2016 05:00 AM PDT






MAKIN SUSAH

MAKIN PERIT

MASIH TIDAK

SEDAR KE?


Minyak masak: Pengguna mula terbeban

SHAH ALAM - Hasil tinjauan Sinar Harian di beberapa pasar raya sekitar Puncak Alam, Subang dan Putrajaya mendapati tiada bekalan minyak masak untuk dibeli pelanggan.

Rak yang biasanya dipenuhi botol-botol minyak pelbagai saiz kosong, menyebabkan pengguna bingung kehabisan minyak masak untuk kegunaan harian.

Sementara itu, minyak masak paket plastik satu kilogram juga sukar diperoleh dan hanya boleh di dapati kedai-kedai runcit namun dalam jumlahnya terhad.

Difahamkan, bekalan minyak masak kini dalam proses penghantaran dan dibekalkan ke kawasan yang benar-benar memerlukan.

Sesetengah peniaga pula mendakwa, pengeluar minyak bertindak menyimpan bekalan minyak sedia ada untuk beberapa hari ini sehingga harga minyak naik, bermula semalam.

INI SALAH

CINA DAP KE?

ATAU SALAH

GENG ANWAR?

SAJE TANYA

KERANA DAP

KAN CHINA



------------

SILA KLIK IKLAN

Posted: 02 Nov 2016 04:30 AM PDT











DERMA DAPUR 

JALANAN



iKLAN
jika anda lihat 
ada iklan
sila klik iklan itu
iklan dalam blog ini
tanpa pembaca klik
ianya menjadi iklan percuma

duit dari iklan 
dihadiahkan kepada
  dapur jalanan


-----------

BUKAN BUKAN BUKAN

Posted: 02 Nov 2016 01:30 AM PDT









BUKAN MENAKAN RASUL
Pak ku Li laaa tu, bapaK ku Li bukan hamzaH pak menakan rasuL LuLLah on SILA TANYA KU LI
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 11/2/16





---------------

BUKAN KERANA ALLAH

Posted: 02 Nov 2016 12:30 AM PDT






BETUL TEPAT

BENAR SAH

TAPI BUKAN

KERANA ALLAH

TAPI KERANA

DEDAK



Hasrat pembangkang sukar terlaksana

KOTA BHARU – BN Kelantan membayangkan hasrat pembangkang untuk menentang parti itu dengan konsep satu lawan satu pada PRU14 tidak akan menjadi kenyataan.

Setiausaha BN negeri, Hanafi Mamat berkata, ini berikutan syarat ditetapkan oleh Pas pastinya tidak akan dipenuhi oleh parti pembangkang lain, khususnya DAP.

"Mereka mengeluarkan kenyataan politik dan ia bersyarat dengan bersatu atas dasar agama ALLAH. DAP tak mungkin menelan prinsip itu.

"Saya tak yakin mereka akan berpakat dan setakat ini BN sedia hadapi apa sahaja kemungkinan yang akan berlaku nanti," katanya.

Menurutnya, Pas juga dilihat terbuka untuk tujuan itu dengan syarat bersatu atas dasar agama ALLAH.

Hanafi berkata, BN tidak akan melihat perkara sedemikian sebagai satu ancaman, sebaliknya terus memantapkan perjuangan jentera di semua peringkat khususnya di negeri ini.

"Kita terus fokus dengan perjuangan parti dan akan memastikan jentera kita sentiasa dalam keadaan bersiap sedia," katanya.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
BILA 90 JUTA

DEDAK MASUK

YANAG HARAM

JADI HALAL




---------------

DI PAJAK OLEH CHINA

Posted: 01 Nov 2016 11:30 PM PDT




DIPAJAK OLEH CHINA
Salah Paham bro tu dan ramai juga dah salah paham. Malaysia bukan-nya diperintah olih Umno ataupon BN. Malaysia dah di pajak kepada Beijing. Sekarang Najib tu chuma se-orang Provincial manager. 

Kalao ada apa-apa bantahan sila tulis surat kepada Parti Komunis China CCCP Malaysia ni ialah wilayah Xinjiang Tambahan. Kalao wang ringgit malaysia tak laku , sila pakai Yuan on MAKIN RAMAI BENCI NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/1/16








---------------

HIKAYAT 1MDB

Posted: 01 Nov 2016 09:46 PM PDT





DALAM HIKAYAT
1000 SATU MALAM
ADA KESAH ALI BABA
JUMPA 40 PENYAMUN
DALAM GUA
DALAM HIKAYAT
1MDB ADA KESAH
ALI BABA JUMPA
PENYAMUN ANAK BERANAK
DI CHINA WORLD HOTEL 
BEIJING










-----------------

PENYAMUN JUMPA ALI BABA

Posted: 01 Nov 2016 09:00 PM PDT





f.b



 

#MO1 yang terus berkuasa menjahanamkan harta & aset kerajaan selagi termampu yang boleh..
Harta kerajaan dibuat spt harta mak bapak mereka...Kesenangan & kemewahan mereka rakyatlah yang tanggung bayar GST 6% !!!






-------------

MALAM INI DI RADIO BANGSAR

Posted: 01 Nov 2016 06:30 PM PDT






MALAM INI

JEMPUT DATANG

KE STUDIO

BANGSAR UTAMA
 

-------------

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT