Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


BERSATU MENENTANG Umno/Bn.TINGGALKAN YANG MASIH RAGU RAGU

Posted: 16 Oct 2016 03:48 PM PDT


KREDIT:  WAN FAUDZIN


Suasana di Ceramah Mega Setahun Amanah Selangor di Shah Alam  malam tadi. Dalam suasana hujan, kehadiran orang ramai amat membanggakan.
Berikut petikan ucapan para pimpinan utama:
Husam Musa - Pembangkang harus segera melangkah dan atur strategi menghadapi PRU14. Mana-mana yg setuju untuk bersatu jatuhkan Umno/Bn harus digembeling sekarang, mana-mana parti yg masih was-was dan ragu-ragu untuk bersama kita, biarkan mereka dengan keraguan mereka dan kita harus jalan dahulu ke medan.
Mat Sabu - Ingatan sejarah, waktu Parti Semangat 46 tubuh untuk lawan Umno/Bn, kita sambut dan bantu mereka. Waktu PKR tubuh, kita sambut dan bantu mereka. Dan kini, waktu Amanah pula wujud, Amanah juga seharusnya disambut dan dibantu.
Azmin - Amanah diharapkan dapat memperkasakan parti mereka di Selangor khususnya bagi memperkuatkan sokongan rakyat bagi bersama PKR dan Dap serta Bersatu untuk menumbangkan Umno/Bn di Pusat. Mana2 pihak yg tidak mahu bersatu menumbangkan Umno/Bn, mereka akan ditolak oleh rakyat dlm PRU akan datang.
Mahathir - Pembangkang mesti bersatu dan mesti menggunakan satu logo di dlm PRU akan datang untuk pastikan satu lawan satu dengan Umno/Bn. Menyeru rakyat untuk turun himpunan BERSIH 5 dan beliau juga akan turun bagi menggambarkan rakyat menolak kepimpinan Najib, Umno/Bn. Provokasi oleh puak2 Jamal baju merah adalah taktik untuk menggagalkan BERSIH supaya Najib boleh gunakan kuasanya bagi menghalang BERSIH atas alasan kononnya berlaku huru-hara dan pergaduhan kaum.
Dulu Selangor kubu Umno BN. Sekarang Selangor jadi kubur bagi Umno BN.
Tahniah kepada AMANAH. Walaupun usia setahun tapi cukup matang dalam politik mereka. Saya yakin AMANAH akan main peranan penting dalam politik negara.
Senario politik semasa memerlukan kekuatan baru. Negara sedang dilanda kegawatan kepimpinan dan kecurangan pengurusan ekonomi negara. Kita tak boleh lagi mendokong Umno BN.
Bukan sahaja menyokong Perdana Menteri Najib Razak malah mana-mana pihak yang dilihat bersama dengan Najib pun tidak boleh diterima.
Tidak boleh bersekongkol dengan bapak perompak negara.
Kita nyatakan ikrar, mana-mana pihak yang dilihat bersekongkol dengan Umno BN, rakyat akan menolak mereka pada pilihan raya akan datang.
DS Azmin Ali
Wfauzdin Ns's photo.
Wfauzdin Ns's photo.
Wfauzdin Ns's photo.
Wfauzdin Ns's photo.
Wfauzdin Ns's photo.

Selepas pembalakan melampau, Kelantan buat Dialog Sayangi Hutan

Posted: 16 Oct 2016 03:38 PM PDT


Dialog Sayangi HutanDialog Sayangi HutanEkoran kontroversi pembalakan tidak terkawal di bahagian hulu Kelantan, pihak kerajaan negeri hari ini menganjurkan dialog 'Sayangi Hutan Kita'.
Program anjuran Perkuburan Intelektual dan Graduan Kelantan (i-Grad) itu yang bertempat di Kelantan Trade Centre, Kota Bharu dijangka berlangsung pukul 9.15 malam semalam.
Dialog itu diadakan selepas pembongkaran kemusnahan kritikal alam sekitar oleh Royalti (R) Malaysia bersama kumpulan NGO dan media minggu lalu.
Pensyarah Fakulti Perhutanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Zaki Hamzah dan NGO Rakan Alam, Huzir Sulaiman sebagai ahli panel.
Dialog yang dipanggil 'Sanggar Intelek' itu diuar-uarkan akan menjawab persoalan berkaitan amalan pengurusan hutan yang sebenar, takrifan Hutan Simpan Kekal serta hutan sebagai sumber ekonomi negeri.
Dalam hal berkaitan, tinjauan Malaysia Dateline bersama R Malaysia baru-baru ini mendapati penebangan balak turut melanggar had 50 meter dari tebing sungai selain beberapa balak bersepah di Air Terjun Dakota.
Tinjauan media dan NGO di pedalaman Gua Musang melalui drone minggu lalu mendapati pembalakan secara tebang habis turut melanggar zon rizab sungai. Foto: R MalaysiaTinjauan media dan NGO di pedalaman Gua Musang melalui drone minggu lalu mendapati pembalakan secara tebang habis turut melanggar zon rizab sungai. Foto: R MalaysiaSiasatan juga mendapati paras sungai di sekitar Hutan Simpan Kekal Balah juga cetek akibat aktiviti berlebihan mendapan pasir yang dipercayai kesan pembalakan.
Masyarakat Orang Asli di kawasan berkenaan turut mengadu kehidupan mereka semakin terancam ekoran sumber hutan yang semakin merosot.
PERINGATAN
Malaysia Dateline tidak bertanggungjawab atas komen pembaca. Ia adalah pandangan peribadi pembaca dan tidak mewakili pandangan dan pendirian kami. Pihak kami berhak memadam komen yang tidak wajar atau dianggap keterlaluan.

Pihak tolak Bersih 5 jadi tangga Umno, kata Husam

Posted: 16 Oct 2016 03:38 PM PDT


Datuk Husam Musa berkata dalam politik soal siapa jadi tangga siapa tidak patut ditimbulkanDatuk Husam Musa berkata dalam politik soal siapa jadi tangga siapa tidak patut ditimbulkan
Pihak yang menolak untuk sertai Bersih 5 atas alasan tidak mahu jadi "tangga" pihak lain adalah sebenarnya mahu jadi "tangga" Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana tindakan sperti itu sudah tentu akan membantu pihak yang menipu dalam pilihan raya.
Penasihat Amanah Kelantan, Datuk Husam Musa berkata dalam politik soal siapa jadi tangga siapa tidak patut ditimbulkan kerana dalam meraih sokongan rakyat semua pihak saling perlu memerlukan antara satu sama lain.
"Pas sendiri sudah berapa kali mendapat manfaat politik melalui bantuan politik atau "tangga" pihak lain," katanya dalam ceramah kemuncak konvoi Bersih 5 di Pasir Puteh malam tadi.
Pada pilihan raya 1999 katanya, Terengganu terlepas dari tangan Umno kerana isu pemecatan Datuk seri Anwar Ibrahim.
"Pas sudah dapat tangga Anwar ketika itu dan dapat memerintah, ada sesiapa terfikir untuk beri Anwar imbuhan atau gaji?.
"Semua dibolot Pas Terengganu dan PKR waktu itu jadi melukut ditepi gantang saja," katanya.
Begitu juga katanya dalam pilihan raya 2008 dan 2013, Pas telah mendapat kemenangan di banyak tempat termasuk di Selangor, Perak dan lain-lain hasil mendapat "tangga" dari pengundi bukan Islam yang sebahagiannya kerana perjuangan Bersih.
"Di Selangor pernah dapat hingga 15 kerusi dari 20 kerusi ditandingi, tidak sedarkah kita ini hampir mustahil tanpa "tangga" pihak lain," soal beliau.
Penyertaan dalam gerakan Bersih katanya adalah kewajipan agama dalam ajaran Islam kerana pengendalian pilihan raya yang penuh penipuan dan senget sebelah adalah perkara yang melampaui batas.
"Dalam Islam perakara ini disebut "tangha" atau "taghut"," katanya.
Menurut beliau, semasa arwah Tuan Guru Nik Abdul Aziz dulu, penyertaan dalam aktiviti Bersih dianggap satu kewajipan.
"Semua acara Bersih sejak yang pertama hingga Bersih 3, arwah Tok Guru arahkan kita semua bersama kerana perkara ini bukan setakat tindakan politik malah satu kerja agama.
"Tok Guru arahkan saya supaya membuat panduan dan tatacara ketika menyertai Bersih, antara lain mengarahkan kita supaya bersolat di mana saja bila masuk waktu solat.
"Dari situlah kita lihat peserta Bersih bersolat di semua sudut, dan orang bukan Islam menghormati tindakan ini dengan turut membersihkan tempat kita nak bersolat dan mereka yang bawa air turut membantu mereka yang belum ada wudhuk mengambil wudhuk.
Perkara ini kata beliau menjadi viral ke seluruh dunia kerana gambar-gambar diambil bagi menunjukkan perpaduan dan keharmonian antara kita rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama.
"Kita diajar bersatu menentang kezaliman dan penindasan dan bukannya memperlekehkan oang-orang yang berusaha menuntut keadilan dan sistem pilihan raya yang bersih dan bebas.
"Orang memerhati cakap-cakap mereka ini dan semakin terasa ucapan terhadap Bersih ini seperti percakapan menteri di pejabat perdana menteri," katanya.

Usul MP Marang mesti dapat kebenaran Najib, dakwa Rafizi

Posted: 16 Oct 2016 03:24 PM PDT


Rang Undang Undang yang bakal dibawa MP MaarangRang Undang Undang yang bakal dibawa MP Maarang
Usul pindaan Akta 355 yang bakal dibentangkan Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang jika dibenarkan adalah untuk mendapat persetujuan Dewan Rakyat agar satu Rang Undang-undang bagi menaikkan had hukuman Mahkamah Syariah dirujuk kepada menteri yang berkenaan untuk dipertimbangkan.
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata demikian ketika mengulas jangkaan Presiden Pas itu akan membentangkan usul tersebut di Dewan Rakyat pada masa terdekat.
Menurutnya, usul itu mesti mendapat kebenaran daripada kerajaan iaitu Datuk Seri Najib Razak selaku ketua kerajaan untuk dibentangkan.
"Kebenaran ini selalunya dizahirkan dalam bentuk keizinan yang diberi oleh menteri yang bertanggungjawab hal ehwal parlimen yang sekarang ini dipegang Datuk Azalina Said Othman.
"Jika Datuk Seri Najib Tun Razak membenarkan, maka usul boleh dibentang dan dibahaskan.
"Katakanlah usul diberi kebenaran oleh Perdana Menteri dan ia dibahaskan. Setelah dibahas maka berlaku pengundian," ujarnya sambil menekankan perlunya Peraturan Mesyuarat difahami.
Rafizi yang juga Naib Presiden PKR berkata, ramai yang menjangkakan Dewan Rakyat akan tunggang terbalik jika sampai ke peringkat pengundian kerana jika diluluskan kononnya terlaksanalah hudud di Malaysia.
"Yang tidak setuju berpandangan ini satu bahaya yang kita mesti hentikan. Yang bersetuju menegaskan kalau tidak setuju maka orang itu menolak Islam.
"Hakikatnya jauh panggang dari api, jauh undang-undang dari 1MDB (pepatah kedua saya tambah sendiri)," sindirnya.
Mengulas lanjut, beliau berkata, perjalanan untuk hudud bahkan menaik taraf Mahkamah Syariah masih jauh jika usul RUU355 itu diundi dan diluluskan.
"Sebabnya ialah pengundian yang dibuat selepas pembentangan dan perbahasan usul Ahli Parlimen Marang itu hanya bagi mendapat persetujuan Dewan Rakyat untuk merujuk rang undang-undang tersebut kepada menteri yang bertanggungjawab untuk dipertimbangkan.
"Selagi menteri berkenaan tidak kembali untuk membentangkan rang undang-undang itu sebagai rang undang-undang kerajaan dan dibahaskan kembali, maka undi yang dibuat susulan dari usul Ahli Parlimen Marang itu tidak lebih dari menyatakan sokongan moral tanpa ada kesan undang-undang," tegasnya.
Sehubungan itu, Rafizi menasihatkan supaya rakyat faham bahawa pindaan Akta 355 akhirnya kembali kepada keputusan Najib jika pengundian berlaku selepas pembentangan usul Ahli Parlimen Marang tersebut.
Menurutnya, cadangan Hadi itu hanya berpeluang untuk dilaksanakan jika Najib mengarahkan Datuk Seri Jamil Khir membentangkan satu rang undang-undang jenayah memperkasakan Mahkamah Syariah untuk dibahaskan pada peringkat bacaan kedua.
"Ramai yang tidak sedar bahawa walaupun ahli parlimen bukan kerajaan boleh sahaja mengusulkan apa-apa cadangan rang undang-undang, untuk ia dibahas dan diundi sebelum dilaksanakan, ia mestilah diterima dan dibentangkan kembali sebagai rang undang-undang kerajaan.
"Hanya rang undang-undang yang dibawa oleh kerajaan yang akan dan boleh dilaksanakan," tambahnya lagi.

Pembalakan Gua Musang: ‘Misteri’ Air Terjun Dakota terungkai

Posted: 16 Oct 2016 02:32 AM PDT


dakota
GUA MUSANG, 16 OKT: Baru-baru hangat apabila sebuah foto menjadi viral di media sosial berhubung kerosakan yang berlaku di Air Terjun Dakota terletak sekitar 20 kilometer dari Pos Gob, kawasan yang terjejas teruk akibat pembalakan.
Pendedahan awal kerosakan di air terjun Dakota yang dibuat aktivis alam sekitar dari Royalti (R) Malaysia Syam Ghaz itu mendapat reaksi Pemuda Pas Kelantan yang kemudian membuat tinjauan ke kawasan tersebut.
dakota1Batang-batang balak yang dijadikan laluan pembalakan merentangi Air Terjun Dakota.
Dalam video terkini yang dirakam Ketua Penerangan Pemuda Pas Kelantan Nazman Che Ibrahim itu, beliau mendakwa tuduhan bahawa kawasan air terjun tersebut musnah adalah tidak benar.
"Airnya jernih dan mendinginkan. Pepasir nan indah, suasana yang mendamaikan serta dikelilingi kehijauan hutan. Ikan ikan berenang di celahan batu. Cukup indah dan menenangkan jiwa," katanya dalam satu kenyataan.
dakota4Ashraf menunjukkan laluan balak berhampiran air terjun ini yang tidak lagi digunakan sejak sebulan lalu setelah mendapat bantahan kuat orang asli di sana. Foto Syam Ghaz
Bagaimanapun kenyataan beliau disangkal apabila cuba menyembunyikan foto dan fakta sebenar terhadap apa yang berlaku di kawasan air terjun tersebut.
Dalam tinjauan yang dibuat bersama penganjur NGO Royalti (R) Malaysia, rakan NGO dan media lain mendapati aktiviti pembalakan jelas berlaku di Air Terjun Dakota apabila tebangan pokok dilakukan kurang 50 meter dari kawasan sungai yang merupakan sumber air.
Terdapat banyak batang-batang balak yang berlonggokan di beberapa tempat selain kesan pemotongan pokok.
Selain itu, wujud laluan lori balak yang merentasi sungai berkenaan disambung dengan beberapa batang balak yang merentangi sungai.
Bukti wujud pembalakan di kawasan tersebut juga semakin kuat apabila sebuah kongsi pekerja balak beserta sebuah jentera berada di sekitar 200 meter tidak jauh dari kawasan air terjun itu.
dakota2Kongsi pekerja balak dan sebuah jentera penyodok yang berada sekitar 200 meter dari Air Terjun Dakota. Foto Ahmad Yusufi
Menurut pendedahan salah seorang penduduk orang asli yang mengikuti tinjauan kami, pembalakan telah berlaku di kawasan terbabit sejak tahun 2015 dan dihentikan sekitar bulan Ogos lalu setelah mendapat bantahan masyarakat orang asli di sana.
Menurut Syam, gambar dan video yang dimuat naik pemimpin pemuda Pas berkenaan hanyalah dari sudut-sudut tertentu sahaja.
"Usahlah sembunyikan maklumat sebenar, ramai lagi Orang Asli dan pasukan kenderaan pacuan empat roda yang saya yakin dan percaya mereka mempunyai bukti yang cukup jelas.
"Untuk apa sembunyikan maklumat sebenar? Adakah untuk lindungi pembalak? Atau tolong back up kerajaan negeri kerana kebanyakan syarikat yang mendapat lesen di kawasan tersebut adalah dari anak syarikat kerajaan negeri?" kata beliau.
Menurut seorang lagi aktivis, Mohd Fauzi Mohd Azmi, kesan pembalakan di Air Terjun Dakota sangat ketara.
dakota5-pada-oktoberPemandangan kawasan Air Terjun Dakota yang diambil aktivis Syam Ghaz beberapa bulan lalu.
"Selepas di sana, saya berjalan di beberapa tempat air terjun ini, saya menemui batang-batang kayu-kayu yang dihanyutkan oleh banjir, tetapi kita dapat lihat kesan potong dengan gergaji.
"Kalau hanyut dengan banjir, pokok akan patah sahaja, tapi balak-balak yang dihanyutkan ni ada kesan potong dengan gergaji, bukan patah saja, yang patah pun ada yang potong dengan gergaji pun ada tak kurang 10 batang," ujarnya.
Isu pembalakan di Gua Musang hangat diperkatakan sehingga kini setelah berlakunya insiden kekasaran samseng pembalak terhadap penduduk Orang Asli Temiar di blockade Simpang Petei, Pos Tohoi dekat sini.
Bantahan dari Orang Asli ini dibuat kerana pembalakan besar-besaran di kawasan mereka telah menjejaskan kehidupan harian mereka termasuk sumber makanan, minuman, ubatan dan pendapatan hasil hutan. –Roketkini.com.

TOK GURU NIK AZIZ ANGGAP SERTAI BERSIH SATU KEWAJIBAN’ – HUSAM MUSA

Posted: 16 Oct 2016 02:06 AM PDT

DR WAN AZIZAH YANG TABAH DAN HARUS DIBERIKAN PUJIAN

Posted: 16 Oct 2016 01:59 AM PDTTidak mudah sebenarnya menjadi Dr Wan Azizah Wan Ismail. Malah, barangkali paling susah. Di antara sekian ramai isteri pemimpin di negara kita, beliau mungkin yang paling tabah.

First Lady kita pun belum tentu ada jiwa setabah dan segagah Dr Wan Azizah.

Apabila isteri Anwar Ibrahim itu mengatakan beliau tidak lagi berdendam dengan Tun Mahathir Mohamad, kemuncak ketabahan beliau  memang tiada tandingannya. 

Sesetengah isteri, suami mereka bermasalah dalam JKKK kampung atau berbalah dengan ketua UMNO cawangan  pun, berdendamnya kadang-kadang boleh sampai ke mati.

Walaupun mengambil sedikit masa, pengakuan tiada dendam, bukan saja menyerlahkan besarnya jiwa Dr Wan Azizah, bahkan melegakan kita semua yang sedang ternanti-nanti perubahan dalam negara.
Sebagai seorang wanita dan isteri yang memang dalam diri mereka lebih banyak emosi dan airmata, apa yang dilakukan oleh Dr Wan Azizah tidaklah semudah seorang lelaki melakukannya.

Daripada rentetan peristiwa sejak Anwar dipecat pada 1998, dipukul dan dihina, dihadapkan dengan pelbagai pertuduhan, kemudian di penjara, bukan kepalang isteri mampu meghadapinya.

Malah, atas permintaan suaminya, Dr Wan Azizah kemudian berkorban jiwa raga serta tenaga dengan mengetuai sebuah parti  untuk memperjuangkan apa yang mereka rasa ketidakadilan kepada Anwar. 

Anwar dijadikan simbol ketidakadilan dan reformasi dengan mesej bahawa jika Anwar boleh diperlakukan sedemikian rupa, maka apatah lagi rakyat biasa.

Selepas Anwar dibebaskan, Dr Wan Azizah berkorban lagi dengan melepaskan kerusi Parlimen Pernatang Pauh dan jawatan Ketua Pembangkang yang sedang disandangnya untuk memberi laluan kepada Anwar mengisi jawatan tersebut.

Bertahun-tahun mereka menjadikan Tun Mahathir sebagai sasaran dalam ceramah dan kempen dengan tujuan menjatuhkan UMNO dan BN. Ini kerana UMNO dan BN dengan segala masalah dan onarnya kepada negara adalah dianggap tinggalan Tun Mahathir.

Namun, atas tuntutan kepentingan negara dan apa yag dilakukan Najib jauh lebih merosak dan membinakan negara, Tun Mahathir dan Anwar memutuskan untuk berbaik semula.

Walaupun sukar dan mungkin masing-masing masih ada rasa terbuku di hati, tetapi kerana mereka lelaki dan juga pemimpin, jiwa besar untuk kepentingan rakyat dan negara, lebih-lebih lagi Anwar, mampu menjurus ke arah berbaik semula itu.

Namun, tidak seperti jiwa lelaki, tidak semudah itu jiwa halus seorang wanita untuk turut sama melakukannya. Hari ini bukan saja Anwar tidak lagi berdendam dengan Tun Mahathir, malah juga Dr Wan Azizah yang selama ini menanggung segala-galanya dengan derita dan airmata.

Jika Anwar menunjukkan jiwa besar dengan lebih dulu memaaf, tidak berdendam, bahkan sedia bertemu dan bersalam dengan Tun Mahathir demi  negara, Dr Wan Azizah juga tentunya melakukan atas alasan yang sama.

Atas kepentingan negaralah, tiada lagi dendam sesama mereka.

Dengan tiada lagi sebarang persengketaan antara keluarga Anwar dengan Tun Mahathir ini, tidak dinafikan bahawa perubahan lebih mudah untuk menjadi kenyataan. 

Jika Anwar pada pilihnaraya 2008'mampu membuatkan UMNO dan BN kehilangan lima negeri, gandingan dan bersatunya beliau dengan Tun Mahathir pada PRU 14 akan datang tidak mustahil menyebabkan tiga atau empat negeri lagi "melayang" dan seterusnya membuatkan kerajaan Pusat turut "terbang".

Di sebalik mengatakan Anwar dan Tun Mahathir sedang mengancam perpaduan negara, hakikat sebenarnya ialah gandingan kedua-dua pemimpin itulah fasa ketiga yang merupakan ancaman sebenar serta membuatkan Najib kini benar-benar rasa terancam. (SH 15/10/2016).

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MAT KUDUNG APA JADI

Posted: 16 Oct 2016 07:18 PM PDT


HUKUM HUDUD

P0TONG TANGAN

KALAU MENCURI

BILA SUDAH

KUDUNG SIAPA

NAK BERI MAKAN

SAJE TANYA 

KERANA PELIKHudud tiada dalam Piagam Madinah, kata cendekiawan Nahdatul Ulama
 | October 15, 2016
Zuhairi berkata, hudud tidak terkandung dalam Piagam Madinah, yang ada ialah kasih sayang, keamanan dan ihsan.

KUALA LUMPUR: Piagam Madinah yang sepatutnya menjadi contoh utama dalam konsep kenegaraan Islam mementingkan kesaksamaan untuk rakyat berbilang bangsa dan agama, bukannya pelaksanaan undang-undang syariah, kata cendekiawan daripada pertubuhan Islam terbesar dunia, Nahdatul Ulama.
Zuhairi Misrawi berkata, Piagam Madinah yang menjadi asas kepada negara umat Islam pertama itu langsung tidak menyebut hukum hudud.
"Ketika Nabi Muhammad merangka Piagam Madinah, baginda menekankan keamanan dan kesatuan. Baginda secara terbuka menyebut satu komuniti, tiada pemisahan antara Islam dan bukan Islam.
"Jika anda membaca piagam itu, anda tidak akan menjumpai hudud, sebaliknya kasih sayang, keamanan dan ihsan," katanya ketika berucap pada "Simposium Keamanan: Hubungan Antara Kerajaan dan Agama" di Hotel Royale Bintang, hari ini.
Graduan jurusan falsafah Universiti Al-Azhar Mesir itu berkata, Piagam Madinah adalah satu daripada rujukan untuk prinsip kenegaraan Indonesia, iaitu Pancasila.
Indonesia yang mempunyai populasi umat Islam teramai di dunia, tidak mempunyai kementerian khusus mengendalikan agama tersebut, sebaliknya Jakarta menubuhkan Kementerian Agama untuk menjaga semua agama.


DI INDON

ADA SUP

BONTOT 

TAK ADA

SUP TANGAN

KAH KAH KAH KAH KJAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH ---------------

APA NAMA TANJUNG ITU?

Posted: 16 Oct 2016 06:30 PM PDTORANG MELAKA

JADI SUSAH

NAK PANGGIL

TANJUNG APA?

PM tak suka panggilan 'keling'

Najib menasihati masyarakat di negara ini menghormati satu sama lain serta tidak memanggil kaum India sebagai pendatang dan 'keling'.


"Kita jangan panggil India ini kaum pendatang, jangan panggil kaum India keling. Saya tak suka, jangan.
"Kita hormat menghormati antara satu sama lain. Itu asas kita. Hari ini saya percaya kalau kita boleh bersatu, kita boleh membawa perubahan sebenar kepada Malaysia sebab rakyat dah bosan dengan politik pembangkang," katanya.
Kaum India di negara ini bukan pendatang, semua pihak harus saling menghormati.


Tanjung Kling - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

https://ms.wikipedia.org/wiki/Tanjung_Kling

Translate this page
Tanjung Kling merupakan sebuah pekan bersejarah yang terletak di negeri Melaka, Malaysia. Ia menempatkan makam Hang Tuah yang terletak di sini.

Tanjung Kling - Wikipedia, the free encyclopedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Tanjung_Kling

Wikipedia
Tanjung Kling is a mukim in Central Malacca, Malacca, Malaysia. Contents. [hide]. 1 Economy; 2 Infrastructure; 3 Tourist attractions; 4 See also; 5 References ...

Tanjung Keling - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

https://ms.wikipedia.org/wiki/Tanjung_Keling

Translate this page
Tanjung Keling terletak di Melaka. Tempat yang ... Bukit Banglo Tanjung Keling ialah 95.7 meter dari aras laut (above sea level). Jalan Raya 101.22 meter dan ...

Pantai Tanjung Keling Melaka | HOTEL PANTAI PUTERI MELAKA

pantaiputeri.hotels.net.my/tag/pantai-tanjung-keling-melaka/

Translate this page
Hotel Pantai Puteri Melaka Lot 2166 & 2167 Pantai Puteri Mukim Tanjung Kling Daerah Melaka Tengah 76400 Melaka GPS Coordinate: 2.2294964 ...


TANJUNG LING?

TANJUNG ITAM?

TANJUNG BADAK

TANJUNG EEE

TANJUNG APA?

kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah----------------

TAKAP PATI DAPAT DUIT

Posted: 16 Oct 2016 06:00 PM PDTPATI INDON
Imigresen nak pegi cari pati indon, bangla dan pakistan agak sukar, sebab pati ni bertaburan duduk segala ceruk dari perlis sampailah ke sabah. Lagipun, tak semua balaci iaitu staf bawahan pangkat rendah tu boleh direkrut dan diajak bersama untuk projek duit, ramai je manusia baik jujur dan amanah bertugas, jadi agak bahya nak kongsi rahsia dan kongsi habuan secara sebarangan. 

Lebih lagi sekarang musim untuk sprm bersinar dengan sinaran lampu limpah 2.6billion kilowatt serupa sang suria milky way supaya keterangan sinar maksima tu dapat membutakan sementara pandangan orangramai seperti yang telah mula dibariskan dengan kes kementerian sukan diikuti kes jabatan air sabah. 

Nanti ada pegawai pertengahan atau staf bawahan pecah mulot, naya beb kena join berbaris panjat mahkamah. Jadi cara penyelesaian, outsource la! Bagi la alasan tak cukup manpower, kalau adapun staf imigresen nak buat operasi serbuan, pati dah hidu dulu sebab ada insider tip atau orang cam pegawai/kereta imigresen. on RAKYAT AKAN SOKONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/15/16


BOUNTY HUNTER
Kalau bounty hunter ada kat malaysia ni...dia orang bukan nak tangkap pendatang haram...dia orang PAU pendatang tu....tak caya?....tanya geng baju merah....kahkahkah. on RAKYAT AKAN SOKONG
Anonymous
on 10/15/16


SINGAPURA DILANGGAR TODAK
Takut pak menteri tak setuju jer...APA penguass leh buat.idea tuan bagus...macam idea singapura dilanggar todak.....panglima bijak pandai raja singapura...x boleh selesaikan tapi budak kg dapat selesai kan....APA jadi padanya kemudian......KO pikir LA sendiri..kah kah kah saja Tanya....jangan marah.... on RAKYAT AKAN SOKONG
Publish | Delete | Spam
usop ali
on 10/15/16

YANG TERBESAR DIDUNIA
semua salahkan rakyat...jenayah tinggi salahkan rakyat kata rakyat perlu kerjasama banteras jenayah...pendatanh asing ramai salahkan orang ramai bagi maklumat...kah kah kah yang sepatutnya buat kerja pi mana woi? kah kah kah...kakitangan awam 1.4 juta paling terbesar di dunia tapi salahkan rakyat...apa punya turrr kah kah kah on RAKYAT AKAN SOKONG
Anonymous
on 10/15/16


------------

KELING KAKI BOODEK

Posted: 16 Oct 2016 05:00 AM PDT


INILAH

WAJAH YANG

DIPANGGIL

KELING

HAL BODEK

MEMBODEK

CUKUP BIJAK

MIC tak gerun, panglima Bugis dah hunus senjata

Walaupun terdapat pihak yang bersatu dengan pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan, namun ia tidak menggerunkan MIC kerana BN mempunyai seorang "panglima Bugis".
Presiden MIC  S Subramaniam berkata, panglima Bugis yang merupakan jeneral dalam BN itu kini telah menghunus pedang dan menunggu waktu untuk memimpin dan bergerak ke depan bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.
KLING KLING KLING KLING KLING KLING KLING KLING KLING-----------

SIAPA KENA KENCING

Posted: 16 Oct 2016 04:30 AM PDT

SAPA KENA

KENCING

SAPA KENCING

SAPA


Subra hopes BN will stick to hudud 'agreement' after meet

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/359242#ixzz4NIVdmiVv


Subra hopes BN will stick to hudud 'agreement' after meet

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/359242#ixzz4NIVdmiVv


KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH 
KENCING PANAS--------------

TANGKAP KETUA KUMPULAN

Posted: 16 Oct 2016 02:18 AM PDT

SUTUJU

SOKONG 100%

TANGKAP KETUA

GENG MERAH

KETUA MEREKA

IALAH NAJIB Anti-Bersih tak waras, ketua kumpulan perlu ditangkap, tegas kesatuan
 | October 16, 2016
Kesatuan wartawan kebangsaan akan membuat laporan polis kerana kejadian membabitkan ahlinya

KUALA LUMPUR: Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ) mengutuk serangan kumpulan anti-Bersih ke atas petugas media yang membuat liputan Konvoi Bersih 5 semalam.
NUJ dalam satu kentayaan hari ini berkata pihaknya terkejut golongsn "memalukan" itu masih wujud di negara ini.
"Ternyata kumpulan ini tidak faham dan daif tentang tugas wartawan yang sebenar.
"Kumpulan ini jelas terlalu mengikut emosi dalam setiap tindakan mereka sehingga tidak dapat berfikir seperti seorang yang waras," kata kenyataan itu.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

MUSTAHIL 

MEDIA

TAK SEDAR

-------------

YANG ISLAM PUN TAK SOKONG

Posted: 16 Oct 2016 12:57 AM PDTGAGAL AJAR

ISLAM?

GAGAL APA

YANG ISLAM

PUN TIDAK

AKAN SOKONGUmno perlu nilai kerjasama dengan MCA

KOTA BHARU - Umno perlu menilai semula kerjasama dengan MCA jika benar parti komponen BN itu menolak untuk menyokong pindaan RUU Akta 355 di Parlimen.

Ketua Penerangan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, tindakan tersebut menunjukkan Umno gagal mendidik parti komponen mereka untuk menghormati agama Islam sehingga boleh campur tangan dalam urusan agama orang lain.


BERITA BAIK

JIKA

GEROMBOLAN

TAK KAUTIM

DGAN CUKONG

SELAMAT TANAH

MELAYU---------------

KAPAL SUDAH BOCOR

Posted: 15 Oct 2016 11:00 PM PDT

BERITA BAIK

PERKEMBANGAN

AMAT BAIK
Lebih 30 pemimpin akar umbi Umno umum keluar parti

 •  
 • Lebih 30 pemimpin akar umbi Umno hari ini mengumumkan keluar daripada parti itu kerana hilang keyakinan terhadap presidennya Datuk Seri Najib Razak.
  Pengumuman itu dibuat dalam sidang media yang diketuai oleh bekas exco Pemuda Umno Malaysia Mohd Rafiq Naizamohideen.

  "Kami bersetuju dan bersedia keluar Umno berkuatkuasa serta merta.
  "Walau berat tapi yakin ramai yang hilang keyakinan dan barisan kepimpinan yang sebelum ini kami pertahankan sehingga hujung nyawa.
  "Kerana apa kami buat, kerana matlamat perjuangan Umno tak letak rakyat keutamaan, tetapi membenarkan, menyokong kemungkaran dan salah guna kuasa berleluasa di Malaysia," katanya dalam sidang media di Hotel De Palma Ampang sebentar tadi.
  Majlis itu dihadiri kira-kira 70 anggota Umno yang lain.

LARI LARI 

CABUT LARI

KAPAL NAK

TENGGELAM
-----------

BUNYI GITAR

Posted: 15 Oct 2016 10:00 PM PDT
TAK FAHAM GITAR BOB DYLAN
BoLeh Ker Tuhan paham cakap2 seLain uLamak....mat sabu bukan uLamak cakaK Mat sabu bukan cakap uLamaK, boLeh Ker Tuhan paham petikan guitar Bob dyLon, kaLau Tuhan tak paham cakap Mat sabu, cakap dan jee, cakap bersih5, cakap suara keadiLan, cakap dan petikan gitar Bob DyLon....jom haramkan semua penghasut ni mereka cuma pening-kan Tuhan tiada keberhasiLan.... on TEMU BUAL MAT SABU
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 10/15/16


SIAPA DIA BOB DYLAN
-----------

BETUL KE DARI ALLAH?

Posted: 15 Oct 2016 09:08 PM PDT


PELIK LAGI

MEMELIKKAN

DIKATAKAN

INI HUKUM

DARI ALLAH

TAPI WAJIB 

ADA KEBENARAN

DARI NAJIB

SIAPA LEBIH

POWER?

SAJE TANYAA

KERANA GUA

CUNTFUSEUsul MP Marang mesti dapat kebenaran Najib

Usul pindaan Akta 355 yang bakal dibentangkan Ahli Parlimen Marang, Abdul Hadi Awang jika dibenarkan adalah untuk mendapat persetujuan Dewan Rakyat agar satu Rang Undang-undang bagi menaikkan had hukuman Mahkamah Syariah dirujuk kepada menteri yang berkenaan untuk dipertimbangkan.
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata demikian ketika mengulas jangkaan Presiden Pas itu akan membentangkan usul tersebut di Dewan Rakyat pada masa terdekat.
Menurutnya, usul itu mesti mendapat kebenaran daripada kerajaan iaitu Najib selaku ketua kerajaan untuk dibentangkan.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

JADI CUNTFUSE-----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT