Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


RANI KULOP SEDANG MARAH

Posted: 20 Aug 2016 06:00 AM PDT


BILA 

RANI KULOP

MARAH KITA

SEMUA DALAM

BAHAYARani Kulup mahu Nawawi minta maaf 'hina Agong'

 | August 19, 2016
Aktivis mental berwarna-warni itu hari ini tampil dengan beberapa laporan polis terbaru.

KUALA LUMPUR: Aktivis mental Abdul Rani Kulup Abdullah hari ini menggesa Ahli Parlimen Langkawi  Nawawi Ahmad meminta maaf kerana mengaitkan Yang di-Pertuan Agong dengan "Malaysian Official 1" (MO1) yang dinamakan dalam laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ).
"Ahli Parlimen Langkawi jangan senang-senang mengheret nama Yang di-Pertuan Agong dalam isu-isu negara.
"Sebab Agong tidak terlibat dalam bersabitan berkenaan pentadbiran. Jangan disebut-sebut nama Agong," kata Rani ditemani penyokongnya selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul hari ini.
Dalam beberapa komen menjawab pengguna Facebook, Nawawi berkata ungkapan "MO1" itu merujuk kepada Agong, dengan memberi alasan "pegawai nombor satu" negara menurut Perlembagaan Persekutuan adalah Agong.

GILA ADA

9999999 JENIS

PILIH MANA YG

SESUAI UNTUK

LAPORAN POLIS


--------------

LARI KE KAZAKHTAN

Posted: 20 Aug 2016 05:30 AM PDT


KE KAZAKH
Bapak tiri dio mesti dah setting dalam mind dio... Sulawesi ko.. Kazakh ko... Sulwesi jadi rajo.. Kazakh jadi chairmen... Sulawesi.. Awek supo skg ni... Kazakh.. Cam eropah awek eh.. Putih mato separa sepet rambut blonde.. 

Test aku tu... Ahhhhhh... Kazakh ah.. Kompom... Ehemmm Ehemmm.. Suara dari blakang.. Dia pun bersiul buat muka mcm orang baru kentut dalam lif tapi taknak ngaku.. Kakakakkakaka...kimak punya Puke mak.... Kakakka on HARI MALAPETAKA
Publish | Delete | Spam
DIDI KOTA BELUD
on 8/19/1-------------

MARI BERTARUH

Posted: 20 Aug 2016 04:00 AM PDTMARI 


BERTARUH


BERAPA


LAMA


NAJiB


BOLEH


BERTAHAN

-----------------

NAKBA IALAH MALAPETAKA

Posted: 20 Aug 2016 04:00 AM PDTNAKBA IALAH

MALAPETAKA

IALAH NAKBA15 MAY 1948

ialah hari malapetaka
untuk rakyat palestin
pada hari ini  british
telah memberikan mandat
untuk penubuhan israel
semenjak tarikh ini 
palestin terus dilanda malapetaka

31 OGOS 1957

ialah hari nakba
untuk penduduk tanah melayu
pada tarikh ini british
telah meninggalkan kuasa
kepada 
united malaya national organisation
semenjak tarikh ini
penduduk tanah melayu
terus hidup dalam malapetaka
malapetaka terbaru ialah 1MDB


---------------

LI MANA MAHU LARI

Posted: 19 Aug 2016 10:00 PM PDTLU MANAMAHU LARI


22 OGOS 2016


KES BUKA DI L.A


31 OKTOBER


KES BUKA 


DI SINGAPURA


LU MANA MAHU


CHA ALIF BOT


KAH KAH KAH---------------

TAK PERCAYA - LIHAT INI

Posted: 19 Aug 2016 10:00 PM PDT


MASIH ADA LAGI

YANG 

TAK PERCAYA

YANG WAS WAS

SIAPA 

DIBELAKANG

KHALIFAH ISLAMTURUN DAN TANGKAP

Posted: 19 Aug 2016 09:00 PM PDTKITA TURUN

27 OGOS 2016

JAM 2 PETANG

KITA TANGKAP

PUKE MAK MO1


SUDAH TERLAMBAT

Posted: 19 Aug 2016 08:30 PM PDTMUSA HITAM

MEMBUAT

PERCUBAAN

AKHIR UNTUK

SELAMATKAN 

NAJIB TAPI...

KAH KAH KAH

TERLAMBAT

TANGKAPAN

DITERUSKAN--------------

ALHUSSEYN

0
sumber :-

ALHUSSEYN


Flash Mob 'Tangkap MO1" bersama DS Nizar

Posted: 19 Aug 2016 06:18 PM PDT

 DS Nizar bersama isterinya Datin Seri Fatimah Taat ketika 
Flash Mob di Pasar Malam Pekan Razaki Ipoh.
  Petang kelmarin, Pemuda Amanah Gopeng, yang diketuai oleh Ketua Pemudanya, Saudara Kamarul Afendi telah menganjurkan flash mob di sekitar Pasar Malam Pekan Razaki, Ipoh.

  DS Nizar dan kumpulan pemuda Amanah itu telah menjelaskan kepada pengunjung pasar malam di situ mengenai isu berkaitan 1MDB dan kaitannya dengan Malaysian Official One sebagaimana yang telah didedahkan oleh DoJ Amerika Syarikat.
   
 Selepas mengadakan flash mob sebentar, kumpulan pemuda tersebut telah mengedarkan risalah memaklumkan dan mengajak orang ramai  untuk bersama pada perhimpunan aman 'Tangkap MO1" yang akan diadakan pada 27 Ogos 2016 di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

 Pemuda Amanah akan menggerakkan seluruh jentera sebagai tanda solidariti terhadap perhimpunan aman '#TangkapMalaysianOfficial1' yang dianjurkan oleh sekumpulan belia yang memperkenalkan diri mereka sebagai "Gabungan #TangkapMO1"

"BERANI KERANA BENAR!"

0
sumber :-

"BERANI KERANA BENAR!"


Bahaya lambakan produk ubat ajaib di pasaran

Posted: 19 Aug 2016 07:37 PM PDT

Oleh PROF. MADYA DR. MALINA OSMAN
PROF. MADYA DR. MALINA OSMAN

 BAGAIMANA agaknya sesuatu produk ubat itu menjadi pilihan untuk merawat sesuatu penyakit?

Mengapa pula kadang-kadang kita dapati seseorang doktor yang merawat akan cenderung memberi atau mengesyorkan sesuatu ubat berbanding ubat lain? Mengapa pula tidak ada doktor yang merawat pesakit kencing manis menggunakan sekadar produk-produk herba atau air berjenama yang didakwa berpotensi menyembuhkan?

Dalam kesihatan dan perubatan, terdapat tiga jenis produk yang berbeza namun sering dianggap sama oleh kebanyakan individu dalam masyarakat.

 Yang pertama, adalah produk yang diambil untuk mengekalkan seseorang sihat dan yang kedua, produk yang berupaya menyembuhkan dan yang ketiga, produk yang digunakan untuk merawat penyakit kronik.

Ketiga-tiga produk berkenaan tidak sama dari segi tindakan di dalam tubuh, dos yang diperlukan serta cara ia dikumuhkan dari badan. Ia juga tidak sama apabila disetarakan dari aspek kesan terhadap pe­nyembuhan sesuatu penyakit.

Salah faham yang sering timbul adalah apabila sesuatu produk yang hanya mengandungi zat dan mineral tambahan serta kandungan aktif bahan tertentu (yang tidak sampai ke paras terapeutik) dianggap sebagai ganti ubat-ubatan yang telah dikenalpasti sebagai ubat yang me­nyembuhkan sesuatu penyakit atau yang digunakan untuk me­rawat penyakit kronik.

Produk dari herba contohnya, biasanya disaring serta diperhatikan kesan tertentu yang berlaku melalui kajian makmal dan haiwan. Sebagai contoh, ia mungkin mengandungi bahan yang berperanan mengawal tekanan darah. Namun kajian peringkat itu sahaja tidak cukup menjadi bukti ia mampu menggantikan ubat kencing manis seperti glibencalamide, metformin, insulin dan beberapa ubat mengawal paras gula darah yang lain! Ia mungkin boleh membantu semasa seseorang yang sihat yang berusaha mengelakkan penyakit kencing manis, namun tidak cukup untuk mengawal mereka yang sudah disahkan berpenyakit seperti darah tinggi atau kencing manis.

Sesuatu produk yang berupaya menyembuhkan penyakit dalam kalangan manusia melalui pe­ringkat penyelidikan yang sangat ketat. Kajian tersebut dinamakan kajian rawak klinikal yang juga memperuntukkan kumpulan kawalan sebagai perbandingan.

Kajian tersebut yang bermula dari mengenal pasti bahan aktif yang berpotensi menyembuhkan sesuatu penyakit, ditapis dan di­saring serta melalui proses kimia agar ia sesuai digunakan dalam sistem tubuh. Kemudiannya diuji dalam sel-sel kultur dalam makmal sebelum diuji pula dalam populasi haiwan makmal dalam tempoh tertentu.

Fasa berikutnya adalah me­ngenal pasti kesemua kesan sampi­ngan bahan tersebut pada haiwan serta dokumentasi paras dos yang dikenalpasti paling tepat untuk digunakan secara selamat serta paras dos yang dikenalpasti boleh menyebabkan kesan toksik.

Selepas melepasi fasa di pe­ringkat haiwan makmal, bahan berkenaan kemudiannya diuji dalam populasi manusia iaitu para sukarelawan. Kesemua kesan sampingan atau tidak diingini terus didokumentasikan serta ditentukan dos-dos yang diperlukan. Peringkat seterusnya pula, bahan tersebut akan diuji pada skala yang lebih besar dalam pe­ringkat yang disebut ujian klinikal yang melibatkan beberapa hospital. Ini tidak terhenti setakat itu sahaja, namun terus diuji pada skala massa melibatkan negara-negara di pelbagai benua.

Selepas fasa-fasa itu disempurnakan, ujian statistik yang komprehensif akan menentukan sama ada bahan tersebut benar-benar terbukti berkesan. Kadang-kadang, ujian statistik membuktikan keberkesanan sesuatu produk namun terdapat kesan sampingan yang menunjukkan ia tidak selamat digunakan. Dalam kes seperti ini, bahan tersebut biasanya akan ditarik balik serta-merta dan diisytihar tidak selamat untuk kegunaan manusia.

Sama seperti penghasilan ubat-ubatan, penghasilan sesuatu vaksin juga melalui fasa sedemikian.

Keberkesanan vaksin bukanlah ditentukan melalui ucapan testimoni beberapa orang tetapi penglibatan penyelidikan klinikal komprehensif yang biasanya me­libatkan beberapa puluh hingga ratusan ribu responden atau pesakit. Ini juga meliputi luas kawasan yang menyeluruh merangkumi pelbagai peringkat umur, bangsa dan juga jantina.

Adalah tidak benar untuk mendakwa sesuatu produk berkesan hanya dengan merakamkan testimoni atau hujah dari mereka yang mendapat kesan positif dari penggunaan bahan berkenaan. Hujah testimoni hanya bersandarkan deskriptif tanpa analisis statistik adalah terdedah kepada bias, salah deduksi dan berpotensi menghasilkan kesimpulan yang tidak tepat.

Tanpa sesuatu ujian rawak klinikal yang ketat, mana mungkin ada produk sangat 'ajaib' yang boleh didakwa mampu menyembuhkan berpuluh penyakit kronik. Tidak mungkin juga ada produk yang diambil pada dos sangat rendah untuk tujuan supplemen berupaya menggantikan ubat yang digunakan untuk me­rawat penyakit tersebut. Tidak mungkin air suling yang ditambah ion positif serta dialkalikan namun tidak mengandungi sebarang bahan aktif mampu me­nyembuhkan penyakit angin ahmar, kanser dan sebagainya.

Kuasa menyembuhkan milik ­Allah SWT. Tidak ada yang mustahil untuk berlakunya keajaiban apabila ia diizinkan berlaku oleh-Nya. Namun membohongi masyarakat dengan menjual produk-produk tanpa asas penyelidikan saintifik yang benar adalah pengkhianatan terhadap akal, ilmu dan kehormatan diri sesama insan.

PENULIS ialah Pakar Kesihatan Awam (Epidemiologi/ Biostatistik), Jabatan Mikrobiologi dan Parasitologi, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Masjid purba ditemukan

Posted: 19 Aug 2016 07:28 PM PDT

RIYADH  - Pakar arkeologi yang menjalankan kerja-kerja penggalian di tapak sejarah di sekitar wilayah al-Kharj, tengah Arab Saudi menemukan sebuah masjid purba yang dipercayai dibina sejak zaman awal Islam.

Arab News melaporkan, masjid yang terletak di al-Yamamah, dipercayai yang terbesar pada zaman itu dan ketiga terbesar yang pernah dibina di Semenanjung Arab selepas Masjidilharam dan Masjid Nabawi.

Masjid tersebut dipercayai dibina pada abad pertama hingga kelima selepas tahun Hijrah.

Projek penggalian di tapak purba itu dijalankan oleh 18 orang sarjana dan pakar arkeologi dari Arab Saudi serta Perancis sejak September 2011.

Selain al-Yamamah, misi pe­nerokaan dan penyelidikan itu turut merangkumi kawasan al-Bina serta lima lagi tapak pe­nemuan di sepanjang Wadi Nisah.

Lebih menarik, pasukan penyelidik itu juga berjaya me­nemukan sebuah tapak lama yang dipercayai wujud sejak Zaman Batu yang sememangnya dikenali kerana kaya dengan ele­men budaya dan warisan penduduk Saudi.

Antara yang ditemukan termasuk barangan yang diperbuat daripada tanah liat, objek kaca dan gelang yang dihasilkan daripada tanah liat pelbagai warna.

Sementara itu, di Ain al-Dale'a, bahagian barat al-Kharj, beberapa unit kediaman yang dikatakan berusia sekitar 5,000 tahun telah ditemukan bersama besi serta pedang gangsa berukuran kira-kira 56 sentimeter panjang.

Penggalian yang dijalankan oleh kedua-dua buah negara itu dibuat menerusi satu perjanjian antara Suruhanjaya Saudi untuk Pelancongan dan Warisan Negara dan rakan sejawatnya di Perancis pada 21 September 2011.

Menerusi perjanjian itu, pa­sukan penyelidik dari Perancis diketuai oleh Dr. Jeremy Chitikat manakala Arab Saudi pula di­pimpin Dr. AbdulAziz Al-Hammad yang juga seorang profesor arkeologi dan warisan di Universiti Raja Saudi.

Menurut Dr. AbdulAziz, misi itu dipercayai pertama kali dibuat di Asia Barat dengan penyertaan ramai pakar serta penyelidik yang datang daripada pelbagai latar belakang akademik.
Pengerusi Majlis Saudi untuk Pelancongan dan Warisan Kebangsaan, Putera Sultan bin Salman juga dikatakan menghargai usaha itu demi melindungi kha­zanah serta peninggalan sejarah negara yang tidak ternilai.

Sehati Sejiwa memanifestasi erti merdeka

Posted: 19 Aug 2016 07:12 PM PDT

PENA DR. SIVA 

Tarikh 31 Ogos 1957 akan sentiasa terpahat dalam lipatan sejarah Persekutuan Tanah Melayu. Tatkala itu, penyerahan watikah Perlembagaan kepada Perdana Menteri, Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj oleh wakil Queen Elizabeth II iaitu Duke of Gloucester menandakan ber­akhir kedudukan Persekutuan Tanah Melayu di bawah naungan British, berundurnya Britain dari ta­nah air; hatta pemasyhuran Persekutuan Tanah Melayu bermula.

Bendera Persekutuan Tanah Melayu dinaikkan diiringi lagu kebangsaan, Negaraku yang pertama kali bergema di sebuah negara merdeka diikuti laungan azan serta tembakan meriam. Ini juga membawa kepada berakhirnya kedudukan Pesuruhjaya Tinggi British yang pada waktu itu ialah Sir Donald MacGillivray.

Kemerdekaan tanah air barang kali berbeza dengan beberapa buah negara yang bukan melalui pertumpahan darah. Ini tidak bermakna ia datang de­ngan mudah. Peristiwa yang berlaku sebelum membawa kepada kemerdekaan wajar diamati untuk memahami maksud mengapa ia sesuatu yang amat berharga. Memberi makna kepada pengertian ini akan membolehkan kita menyoal erti 'bebas', 'kedaulatan', 'adil', 'negara' dan 'merdeka'.

Ini semua merujuk kepada pemasyhuran kemerdekaan yang dibaca oleh Tunku Abdul Rahman. Antaranya berbunyi; "Maka, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, saya Tunku Abdul Rahman Putra ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah, Perdana Menteri bagi Persekutuan Tanah Melayu, dengan persetujuan dan per­kenan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja negeri-Negeri Melayu dengan ini memasyhurkan dan mengisytiharkan bagi pihak umat Persekutuan Tanah Melayu bahawa mulai 31 Ogos 1957, maka Persekutuan Tanah Melayu yang mengandungi Negeri Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Selangor, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu, Perak, Melaka dan Pulau Pinang dengan limpah rahmat Allah SWT akan kekal menjadi sebuah negara yang merdeka dan berdaulat serta berdasarkan kebebasan dan keadilan dan sentiasa menjaga dan mengutamakan kesejahteraan dan kesentosaan rakyatnya dan mengekalkan keamanan antara segala bangsa."

Sepanjang 59 tahun Malaysia sudah berubah wajah. Warisan kepimpinan yang bertanggungjawab kepada hala tuju masa depan negara memastikan dalam sebuah negara yang merdeka dan berdaulat, kebebasan dan keadilan terpimpin tidak dikompromi agar rakyatnya hidup muhibah, aman dan sentosa. Pemasyhuran merdeka menjadi asas perjalanan pembentukan negara-bangsa ini yang ada zaman ke­gemilangan, kemerosotan dan pasang-surutnya tetapi tidak sama sekali menjadi penyebab kemunduran malahan perjalanan penuh liku dilalui bersama atas 'prinsip ke­negaraan dan warganegara' merentasi Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Malaysia menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-59 tahun ini. Adakah ini satu rutin tahunan yang disambut secara berkala atau sebenarnya diraikan setiap hari tanpa kita sedari?

Jati diri yang dibina oleh setiap individu baik seorang guru, kerani pejabat, pembersih bangunan, peguam, kontraktor, pegawai agensi kerajaan dan swasta, pensyarah, pemandu, doktor, pelayan kedai, wartawan, pemilik warung dan restoran, atlet dan ahli sukan, imam masjid, paderi, sami tokong, jurujual, petugas teknikal, jururawat, pentadbir atasan agensi dan bermacam lagi; kesemuanya warga Malaysia yang menyumbang kepada kebaikan pembangunan negara.

Sumbangan itu juga bersifat patriotik kerana tidak mengira kelas perjawatan mahupun kedudukan dalam strata masyarakat. Masing-masing sumbangannya besar kepada negara ini baik seorang yang berada di Gred 11, 19, 29, 41, 52, 54 mahupun Jusa A, B dan C dalam agensi kerajaan. Grednya berbeza kerana pangkat tetapi patriotisme merentasi latar tersebut kerana jika berjiwa Malaysia; grednya adalah luar biasa dan istimewa. Aspira­sinya menyemarakkan semangat menghormati jata negara, bendera Malaysia, lagu Negaraku dan bunga raya dengan diikat panji Perlembagaan dan Rukun Negara.

Kesemua kita mempunyai peranan yang sama ke atas pembangunan negara ini kerana yang menjaga, membangun dan memeliharanya juga adalah tanggungjawab bersama.

Pemasyhuran merdeka dibuat atas prinsip untuk kesemua warga Malaysia hidup aman, sentosa dan muhibah walaupun rencam dari segi agama, etnik, ritual dan berbeza pegangan politik sekalipun tetapi kita mesti 'bersama' dalam mempertahankan kedaulatan dan kemerdekaan negara. Sumbangan masing-masing dalam apa bentuk sekali pun de­ngan penuh kejujuran dan keikhlasan adalah patriotik kerana mahu melihat anak bangsa ini maju, hebat dan membesar tanpa diperlekehkan oleh yang lain. Keluarga besar inilah 'sehati, sejiwa' di belakangnya; manifestasi ke atas pemasyhuran kemerdekaan 1957.

Pengisian kemerdekaan diwarnai dengan kewibawaan pemim­pin, kepemimpinan dan masyarakat yang dipimpin. Kese­tiaan kepada negara mendasari pencapaian hari ini. Ramai pembesar dan pejuang bangsa dan negara terkorban sebelum run­dingan kemerdekaan bermula termasuk juga pengalaman di zaman penjajahan. Wira ini menzahirkan pembentukan negara yang pelbagai; ada nilai pengorbanan dan kompromi diliputi sulaman nilai hormat, faham, menerima serta budi yang tinggi. Generasi hari ini wajar menghargai sumbangan ini kerana kita tidak akan bebas tanpa pengorbanan dan kesetiaan mereka.

Sebenarnya, yang mahu dilahirkan dalam proses pengisian kemerdekaan berdasarkan pemasyhuran 1957 adalah 'masyarakat kelas satu di sebuah negara kelas pertama' iaitu negara yang maju dengan pelbagai prasarana moden seiring peredaran zaman dengan dihuni oleh masyarakat berilmu, berkemahiran dan berkeperibadian mulia. Masing-masing mesti bersedia 'Bela Negara' dalam apa jua keadaan demi kedaulatan negara-bangsa ini.

Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-59!

PROF. DR. P. SIVAMURUGAN ialah profesor di Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM).

Kelab Greenboc

0
sumber :-

Kelab Greenboc


AMANAH Selar Kenyataan Nik Amar

Posted: 19 Aug 2016 07:23 PM PDT

Jangan amal politik samseng, nasihat Amanah kepada PAS

Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menghentam kenyataan Naib Presiden PAS tentang penyertaan parti politik dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) di Kelantan.

Menurut laporan Bernama, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata sekiranya parti pembangkang bersungguh mahukan pertandingan satu lawan satu menentang BN pada PRU14, parti selain PAS dan PKR tidak boleh bertanding di Kelantan.

Salahuddin berkata kenyataan Amar menunjukkan parti Islam itu mengamalkan politik samseng.


"Bagi saya itu politik samseng. Dalam politik sebetulnya ialah mengkaji kekuatan dan kelemahan setiap parti sebelum memutuskan parti apa bertanding di mana," katanya kepada FMT.

Beliau menambah PAS tidak sepatutnya merasakan kemenangan pasti berpihak kepadanya kerana menguasai kerusi untuk sekian lama.

"Medan politik sudah berubah. Dulu tiada Pakatan Harapan, sekarang ada. Sekarang ada parti-parti pembangkang baharu seperti Bersatu."

Beliau berkata walaupun Bersatu parti baru dibentuk, itu tidak bererti ia tidak relevan kepada medan politik.

Salahuddin mengingatkan PAS yang ia tidak pernah menang Kelantan secara bersendirian sejak 1990, kerana sebelum ini ia disokong Pakatan Rakyat. Sekitar 1990an, ia disokong Semangat 46.

Tegasnya kemenangan parti sebelum ini juga lantaran ketokohan bekas Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat.

"PAS berjaya memenangi Kelantan pada 1990 kerana dibantu Semangat 46, Hamim (Hizbul Muslimin Malaysia) dan Berjasa (Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia). Kerjasama sangat penting dalam politik."

Sementara itu, Naib Presiden PKR Tian Chua berkata Amar sekadar menyatakan senario yang lazim berlaku. "Secara tradisinya, itu yang lazim berlaku. Nampaknya yang yang dikehendaki PAS ialah status quo," katanya kepada FMT.

"Pastinya perbincangan perlu dilakukan sebelum sebarang memutuskan sesuatu dan sekarang ini masih terlalu awal untuk mengatakan begitu keadaannya pada pilihan raya akan datang.

"Sebelum perbincangan dibuat, semua pihak akan nyatakan pendirian masing-masing tentang perkara ini sepertimana saya yakin DAP mahu PAS jangan bertanding di Pulau Pinang."

Beliau menambah semua kenyataan yang menyatakan hasrat untuk pertandingan satu lawan satu "petanda yang dialu-alukan". -FMT


"Kamu Ingat Kamu Siapa?" – Amanah Kepada PAS

PAS tidak ada hak untuk mengarahkan mana-mana parti untuk tidak bertanding di Kelantan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 kerana ia adalah hak parti masing-masing, kata Pengarah komunikasi AMANAH, Khalid Abdul Samad.

"Dia boleh cakap apa yang dia nak tapi itu bukan hak dia, orang lain nak bertanding dia kena hadapi. nak bertanding 1 lawan 1 masing-masing boleh buat kenyataan.

"Kamu ingat kamu siapa?" soalnya kepada BNBBC.my portal.

Terdahulu, Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata PAS tidak membenarkan parti selain PKR untuk bertanding di Kelantan pada PRU akan datang.

Mohd Amar berkata jika benar parti pembangkang ingin mengambil semangat satu lawan satu menentang BN pada PRU akan datang, mereka perlulah memberi laluan kepada PAS dan PKR untuk menentang BN di negeri itu.

Namun Khalid berkata yang PAN bagaimanapun akan tetap bertanding di negeri tersebut serta negeri-negeri yang lain berdasarkan perundingan yang akan dibuat bersama PKR dan DAP.

"AMANAH akan bertanding di seluruh negeri, tentang kerusi akan dibincang dengan rakan-rakan yang sanggup bincang dengan runding dengan kita, tapi PAS kan taknak berunding.

"Kenapa nak dengar cakap PAS? kita bukan satu 'team'," tambahnya.

Khalid dalam masa yang sama turut mengingatkan yang PAS tidak sepatutnya berada dalam dunia politik jika tidak mempunyai 'kebijaksanaan' dalam mengeluarkan sebarang kenyataan.

"PAS ni pelik punya pemikiran, sepatutnya kita perlu ada kerjasama, ada perundingan dengan mana- mana pihak, takkan PAS tak faham lagi benda macam tu, benda ni asas, kalau tak pandai berunding jangan masuk politik sebab politik perlu bijaksana, perlukan perundingan dan perbincangan," ujarnya. – BNBBC
ULASAN GB

Self-explanatory. GB tak payah ulas apa-apa lagi tentang kenyataan Nik Amar baru-baru ini. Cukuplah dengan jawapan dua pemimpin AMANAH di atas.


VIDEO BERKAITAN

FEATURED ADSBLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT