Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


FEEL GOOD FACTOR DI SARAWAK, PRU 14 MUNGKIN TAHUN HADAPAN – KHALID

Posted: 18 May 2016 05:30 AM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SAMBUNGAN KESAH BENAR

Posted: 18 May 2016 07:18 PM PDT




DARI KILANG MANA?

korang ingat tokey kedai itu tak belaja semiotik..anda semua adalah lahir dari "kilang" jalanan, kilang yg mlahirkan pemikir2 kritis, dilarang melarang..anda bukan lahir dari graduan prof2 kangkung.dapur pun jalanan, muzik pun jalanan(jgn lupa pesta muzik jalanan di pj, gua ada masa tu).

tanpa anda semua, dunia sepi seakan arab saudi yg memutarkan bacaan quran selama 365hari seakan ada kerabat raja mati..atau seumpama islam di india dibawah studio lakonan zakar naik..gua cuma masuk lokap sekali je ketika disaudi tp bro isham masuk lokap lagi byk dari gua..gua malu..

siapa yg kata arab saudi itu islamic, itu hanya kata2 kosmetik dr vida je atau datuk terlajak laris..gua menyaksikan kwn ditahan di kuwait, gua juga berjumpa dgn seorg tahanan warga malaysia ketika perang kuwait iraq..so sedikit sebyk gua bole meresapi cerita2 bro tt..gua malu utk berjumpa dgn org2 hebat seperti anda semua..salute salute salute. on KESAH BENAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/18/16






-----------

KELENTONG BESAR

Posted: 18 May 2016 06:36 PM PDT







SAMPAI

KIAMAT

TAK BOLEH

MENANG


Pembangkang tak mungkin menang pilihan raya – Mahathir

 | May 18, 2016
Bekas perdana menteri itu berkata pakatan pembangkang tidak punyai keutuhan untuk menumpaskan BN.

PETALING JAYA: Pembangkang tidak mungkin dapat memenangi mana-mana pilihan raya, kata  Mahathir Mohamad.
Bekas perdana menteri itu berkata demikian lantaran pakatan pembangkang tidak punyai keutuhan dalam pakatan mereka, lapor New Strait Times hari ini.
"Mereka (parti-parti pembangkang) tidak boleh bersatu. Satu-satunya alasan mengapa BN boleh menang semua pilihan raya sehingga kini gara-gara pakatan pembangkang tidak pernah bersatu.
"Pilihan raya negeri di Sarawak baru-baru ini, contohnya, mereka (pembangkang) kalah. Mereka tidak boleh bersepakat maka mereka akan tetap kalah manakala BN akan tetap menang," katanya memetik laporan itu.

WOIT

gwa dah cakap

gwa dah tulis

pilihanraya 

kelentong 

lu tak caya

lu tunggu 

PRU14 nanti

semua lingkup

lu mesti ingat

gwa sudah

beritahu awal

SEMUA TIPU




------------

BERDUHUD DUHUD

Posted: 18 May 2016 05:48 PM PDT





SOKONG

SETUJU 

BETUL

KOMENTAR

masuk akal atau
tidak masuk akal
mana lebih bahaya
perosak alam lebih bahaya
kepada umat manusia
atau  seorang pengentot tanpa lesen



Hudud sukar jika pencuri balak pun tak boleh cari

KUALA LUMPUR - Bekas Naib Presiden Pas, Husam Musa mempersoalkan bagaimana Kerajaan Negeri Kelantan mahu laksanakan hudud jika masalah pembalakan haram di negeri itu tidak dapat diatasi.

"SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) pun sahkan ada berlaku pembalakan haram di Kelantan.

"Macam mana mahu laksana hudud kalau pembalak haram Pas hanya biar dan tidak boleh ambil tindakan?" katanya dalam program Dialog Bersama Husam Musa di sini, semalam.‎

Menurutnya lagi, Pas Kelantan perlu bertindak menangani masalah pembalakan haram yang terjadi secara meluas di negeri itu.

"Dalam hudud, hukum mencuri dipotong tangan. Usahkan potong tangan, potong kuku (pembalak haram) pun kita tak boleh," bidasnya.

KAH KAH KAH

betul yb

memang betul

perompak balak

yang resmi pun

pemusnah alam

kah kah kah

berduhud kehilir

berduhud kehulu

DUHUD DUHUD



-----------

BARU GWA TAHU SEBABNYA

Posted: 18 May 2016 05:30 AM PDT






BARU GWA

TAHU 

MENGAPA GWA

TAK BOLEH

BERJALAN 

KE LUAR NEGARA




Malaysian government bans its critics from traveling abroad


MALAYSIANS who criticize the government can be barred from going overseas and those denouncing the administration from abroad can be stopped from travelling again for three years upon their return, it was revealed today.
The Immigration Department said the ruling was enforced several months ago in a move to "safeguard the country's image," The Star reported.
"Anyone who runs down the Government or 'memburukkan kerajaan' (vilifies the government) in any manner will be barred from going abroad," the newspaper quoted a source as saying.
"Only the Immigration Department director-general will be authorized to look into their appeals."
The source, who is close to the department, said it will impose travel bans upon request from the police and other enforcement agencies.
Lately, government critics, including prominent opposition politicians and dissidents, have been stopped at immigration counters of the nation's airports just before they left for other countries. In most cases, the immigration officers had reportedly not cited any reasons for not allowing them to leave.
Prominent individuals who have been restricted from travelling in recent months include the Democratic Action Party's Tony Pua, a harsh critic of scandal-ridden 1Malaysia Development Berhad(1MDB), Bersih 2.0 protest leader Maria Chin Abdullah of the Coalition of Free and Fair Elections, and Hishamuddin Rais, who escaped jail time on sedition charges earlier this week.
baca disini:

https://asiancorrespondent.com/2016/05/malaysia-travel-ban/




----------

KITA BERSAMA SEJARAH

Posted: 18 May 2016 05:00 AM PDT










ANAK MUDA

DUNIA INI 

AKHIRNYA

 MILIK KAMU


SEMAKIN GANAS

Posted: 18 May 2016 04:30 AM PDT




PENAHANAN ANGGOTA POLIS KORPORAL JUSNINAWATI ABDUL GHANI
DI BAWAH SOSMA:

MASYARAKAT PERLU AMBIL PERHATIAN RISIKO SALAHGUNA SOSMA


Kebelakangan ini dengan pelbagai perkembangan politik yang tidak menentu di dalam negara, ada kecenderongan pimpinan politik dan civil societyyang terlepas pandang beberapa isu penting melibatkan rakyat yang sepatutnya diketengahkan. Salah satu dari isu tersebut adalah berhubung penggunaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang berleluasa tetapi tidak mendapat perhatian yang sewajarnya dari masyarakat.

Saya telah mengikuti perkembangan penggunaan SOSMA ini daripada rakan-rakan peguam yang secara sukarela membela tahanan-tahanan ini. Maklumbalas yang saya dapati setakat ini menunjukkan bahawa:

1.    Sebahagian besar (sekitar 90%) dari tahanan-tahanan mengaku bersalah tanpa melalui perbicaraan yang sewajarnya

2.    Kes mereka tidak mendapat perhatian awam

Keadaan ini membimbangkan saya kerana ia boleh mewujudkan satu suasana yang mana pihak berkuasa boleh menggunakan SOSMA tanpa timbang tara ("check and balance") yang sewajarnya dari masyarakat. Ini akan menjadikan SOSMA satu undang-undang yang sangat berbahaya kerana sesiapa yang didakwa di bahawa SOSMA mungkin tidak mendapat hak yang sewajarnya di bawah Perlembagaan. Kebimbangan saya ialah masyarakat secara umumnya mempunyai stigma dengan kes-kes di bawah SOSMA dan dengan mudah membuat kesimpulan bahawa mereka yang didakwa adalah pengganas; lalu masyarakat tidak mengambil perhatian tentang nasib dan hak tahanan-tahanan yang didakwa.

Oleh yang demikian, National Oversight & Whistleblowers telah bekerjasama dengan satu pasukan peguam untuk mula membela beberapa kes SOSMA yang dirasakan wajar dibawa ke perhatian umum untuk menimbulkan kesedaran rakyat mengenai risiko salahguna SOSMA jika tidak disemak secara berterusan oleh masyarakat.

Kes yang pertama yang akan kami bela dan ketengahkan ialah melibatkan seorang pegawai polis wanita iaitu Korporal Jusninawati Abdul Ghani yang ditahan di bawah SOSMA atas tuduhan menyembunyikan maklumat mengenai kegiatan keganasan.

Saya telah menyemak setakat yang termampu dan mengumpulkan maklumat-maklumat berikut mengenai kes Korporal Jusninawati:

§  Beliau ialah seorang ibu tunggal yang mempunyai dua anak kecil dan menanggung seorang ibu tua

§  Beliau menjalankan perniagaan kecil-kecilan di internet melalui Facebook menjual kopi, pakaian kanak-kanak dan beberapa barangan lain

§  Kopi yang dijual melalui Facebook dibekalkan oleh seorang pembekal dari Kedah. Setelah berurusan hampir setahun, beliau menjadi akrab secara online dan dijemput pembekal itu (rakan Jusninawati) ke Kedah untuk melawat

§  Semasa di Kedah, Jusninawati mengikuti rakannya hadir ke satu kenduri dan bergambar bersama-sama tetamu/kenalan lain

§  Salah seorang dari kenalan yang turut bergambar (tetapi tidak dikenali oleh Jusninawati) telah ditahan di bawah SOSMA

§  Hasil dari siasatan terhadap tahanan itu, beberapa orang yang turut bergambar ditahan di bawah SOSMA termasuklah Jusninawati dan seorang remaja berumur 16 tahun

Ini adalah maklumat awal yang saya perolehi dari semakan dengan keluarga, Jusninawati sendiri dan semakan bebas di laman media sosial dan berita-berita. Walaupun saya tidak mempunyai maklumat yang menyeluruh mengenai kes ini, saya khuatir berdasarkan maklumat yang saya perolehi setakat ini ada risiko Jusninawati boleh teraniaya jika beliau terus mengaku bersalah seperti 90% tahanan yang lain (yang kes mereka tidak mendapat bantuan guaman yang sewajarnya atau tidak mendapat perhatian awam).


Peguam NOW telah berjaya melawat Jusninawati di Penjara Kajang sekali setakat ini. Ada dakwaan bahawa beliau tidak dibenarkan memakai tudung di dalam tahanan yang sedang kami semak dengan pihak berkuasa.

Saya percaya tumpuan masyarakat perlu kembali kepada isu-isu ketidakadilan dan keluhuran undang-undang seperti ini. NOW akan menganjurkan forum dan kempen untuk mengenengahkan isu ini kepada rakyat bermula hari ini.

RAFIZI RAMLI
PENGARAH EKSEKUTIF
AHLI PARLIMEN PANDAN
 

----------------

MARKAS TARBIAH BANDA DALAM

Posted: 18 May 2016 01:35 AM PDT







JEMPUTAN

PUISI 

PAK SAID

BUKU

LUTFI OTHMAN












BACA PUISI MADRASAH SENI
PEJUANG KEBEBASAN MEDIA

"SAID ZAHARI"

20 MEI 2016 (JUMAAT)
9:00 MALAM

MADRASAH TARBIYAH
KAMPUNG BANDA DALAM

MENGENANG SAID ZAHARI BERSAMA :

AHMAD LUTFI OTHMAN
ROSEMAN SAID
SN A. SAMAD SAID
A. KADIR JASIN
YASSIN SALLEH
DR. SYED HUSIN ALI
A. SHUKUR HARUN
CHAN YS

PELANCARAN BUKU TERBARU
AHMAD LUTFI OTHMAN





SIARAN 

LANGSUNG

------------------

HAM DU LIL LAH

Posted: 17 May 2016 11:00 PM PDT






FACE BOOK


Siapa pakai kondom ni di luar nikah tak dikira zina! Halal! Semoga kurang kes buang bayi!

Keep the satan away my friends.


KAH KAH KAH

HAM DU LILLAH

ENTOT HALAL

KAH KAH KAH


-----------------

MALAM INI DI BANGSAR

Posted: 17 May 2016 10:00 PM PDT



MALAM INI

KULIAH

UNIVERSITI

BANGSAR UTAMA

APA ITU KAUM




RADIO BANGSAR

SIARAN

 LANGSUNG






---------

PERANAN DOLAR KECUT

Posted: 17 May 2016 09:18 PM PDT






PERANAN DOLAR

MAKIN KECUT

DAN BAHAYA

PERANG NAIK




U.S. debt dump deepens in 2016

Central banks are dumping America's debt at a record pace.

China, Russia and Brazil sold off U.S. Treasury bonds as they tried to soften the blow of the global economic slowdown. They each sold off at least $1 billion in U.S. Treasury bonds in March.
In all, central banks sold a net $17 billion. Sales had hit a record $57 billion in January.
So far this year, the global bank debt dump has reached $123 billion.
It's the fastest pace for a U.S. debt selloff by global central banks since at least 1978, according to Treasury Department data published Monday afternoon.


-----------

RAKYAT BIASA MAKAN GAJI

Posted: 17 May 2016 08:48 PM PDT






HIDUP SEHARIAN
Rakyat brpndapatan rendah mcm aku yg mnerima brim x boleh faham ttg htg2 kerajaan mcm ni semua..APA yg prlu Di ambil perhatian ialah kesan langsung pada rakyat yg menerima kesan untuk menjalani kehidupan seharian spt perbelanjaan x seimbang dgn pendapatan,kereta ada tapi x mampu nk hdupkan road tax & insurance SB yg lebih utama APA yg nk Di mkan untuk anak isteri esok hari.

Duit 50 dh mcm nilai 10 skrg ni,sewa rumah dh sngkut,TV lama x mampu Di tukar nk pasang aircond DLM keadaan cuaca dh berbulan panas cuma boleh berangan2..INI yg rakyat mcm aku nk tahu Dari kerajaan atau pembangkang,siapa pun menjadi kerajaan dan ada kuasa ada bilion2 boleh di jana dari hasil2 negara ini yg di kurnia allah pada negara tanduk emas ini yg dari penjajah iggeris yg ckap dan keistimewaan negara ini di peta dunia(boleh baca sejarah tanya pakcik google)

 Dari kisah htg brbillion2 semua ni ,hospital & universiti lebih baik pihak yb pembangkang atau kerajaan yg rakyat dah mengundi mereka mengutamakan APA on HUTANG HUTANG HUTANG NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/12/16




--------------

JANGAN MAKAN KUCING HALAL

Posted: 17 May 2016 08:09 PM PDT



FACE BOOK
jangan lupa juga buat kucing anda untuk diberi MAKANAN KUCING HALAL. Biar kucing anda saleha. Jika kucing anda telanjang, segeralah tutup auratnya, biar saleha juga Emotikon smile

Jika kucing anda nyaris terjerumus ke zina (ganti2 pasangan), hati2, jangan sampai salah didik, segeralah nikahkan, pastikan setia dengan pasangan agar tidak terjerumus kemaksiatan, dan biar saleha Emotikon angel




















-------------

KRISIS EKONOMI AMERIKA LATIN

Posted: 17 May 2016 07:30 PM PDT





KRISIS EKONOMI

DAN POLITIK 

MAKIN MELUAS

DI AMERIKA

 LATIN

NOTA
sebelum krisis ekonomi 
asia berlaku pada tahun 1998
amerika latin telah lama tenat
argentina jatuh muflis
brazil sakit
ini mempengaruhi ekonomi eropah

pada  tahun 1998 krisis ini
berjangkit dan melanda thailand
dan akhirnya melanda seluruh
asia tenggara termasuk malaysia

kini ianya sedang berulang


Watch Venezuela, Because Food Shortages, Looting And Economic Collapse Are Coming To America Too










The full-blown economic collapse that is happening in Venezuela right now is a preview of what Americans will be experiencing in the not too distant future.  Just a few years ago, most Venezuelans could never have imagined that food shortages would become so severe that people would literally hunt dogs and cats for food.

 But as you will see below, this is now taking place.  Sadly, this is what the endgame of socialism looks like.  When an all-powerful government is elevated far above all other institutions in society and radical leftists are given the keys to the kingdom, this is the result.

 Food shortages, looting and rampant violent crime have all become part of daily life in Venezuela, and we all need to watch as this unfolds very carefully, because similar scenarios will soon be playing out all over the planet.


---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT