Nuffnang

Pengikut

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


PRN Sarawak meriah, bukan ‘straight fight’

Posted: 23 Apr 2016 05:15 AM PDT

Oleh : Shuhaimi AlManiri

Pilihanraya Negeri Sarawak ke-11 dijangka menjadi lebih meriah dan menarik dengan beberapa parti baharu muncul untuk mengambil bahagian dalam pilihanraya kali ini. Dijangkakan terdapat 14 parti bakal bertembung, dimana 10 adalah parti pembangkang.

Pertembungan pelbagai penjuru bukan perkara baharu di dalam politik Sarawak tetapi angkanya dijangka meningkat hampir tiga kali ganda dalam dua pilihan raya lalu.

Terdapat 44 kerusi berlakunya pertandingan pelbagai penjuru pada pilihan raya ke-10 pada 2011 berbanding dengan 15 kerusi pada pilihanraya ke-9 pada 2006.

Beberapa calon bebas bergabung membentuk Barisan Malaysia (BM) itu telah mengenal pasti kira-kira 15 calon bebas untuk bertanding di beberapa kerusi yang disasarkan dan dijangkakan bertanding di lebih 45 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11.

Gabungan digelar BM, secara umumnya dikenali sebagai Pakatan Bebas.diketuan Affendi Jeman yang juga pengerusi sementara untuk Parti Agenda Rakyat Bumiputera Sarawak (ARBS) yang belum berdaftar.

Menjelang hari penamaan calon pada 25hb April, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengumumkan Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) Baharu diberikan kebenaran untuk menggunakan lambangnya pada pilihan raya ini.

Terdapat juga spekulasi akan muncul sebuah parti baharu, Dayak National Party (DNP), bakal mencuba untuk menggugat Barisan Nasional (BN) di beberapa kawasan daripada 82 kerusi yang dipertandingkan.

Sebelum hari penamaan calon bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak, parti-parti politik daripada kedua-dua belah pihak masih belum mengatasi rasa tidak puas hati berhubung isu tuntutan kerusi bertindih.

Bagi pembangkang dari Semenanjong yang dikenali Pakatan Harapan, PKR dan DAP serta PAN dilihat gagal menyelesaikan isu tuntutan kerusi bertindih dan dijangka menghadapi pertembungan antara satu sama lain di sekurang-kurangnya dua atau tiga kerusi jika tiada pihak yang mengalah.

Berdasarkan kepada 29 senarai yang diumumkan DAP Sabtu lalu, Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian berkata terdapat pertempuran di kira-kira lima kerusi – Mambong, Simanggang, Ngemah, Murum dan Mulu.

Dilaporkan, PKR akan meletakkan calon di 40 kawasan. Manakala PAS, yang menawarkan budaya politik matang dan sejahtera akan meletakkan 11 calon seperti yang diumumkan pada 6hb Mei lepas.

SUPP, komponen BN tidak berpuashati dengan pembahagian kerusi

BN turut menampilkan 13 calon langsung, terdiri daripada parti serpihan Parti Rakyat Bersatu (UPP) dan Teras, dengan tiga lagi calon yang ada kaitan dengan PBB.

BN terdiri daripada 4 parti kompenan dan 2 parti serpihan yang disebut mesra BN. Satu kelainan BN dibawah Tan Sri Adenan Satem adalah turut menampilkan 13 calon langsung, terdiri daripada parti serpihan SUPP dikenali Parti Rakyat Bersatu (UPP) sebanyak 7 kerusi dan Teras, parti serpihan SPDP dengan 3 kerusi dengan tiga lagi calon langsung yang dikatakan ada kaitan dengan PBB.

Manakala Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) bertanding di 40 kerusi, Parti Rakyat Sarawak (PRS) diperuntukkan 11 kerusi, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) pula 13 kerusi, dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) hanya 5 kerusi.

Keadaan ini telah menjadikan sekurang-kurangnya SUPP tidak berpuashati kerana kerusi mereka diberikan kepada parti serpihan mereka, UPP dijadikan calon langsung BN.

Dilaporkan media, Penolong Ketua Penerangan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang juga calon Barisan Nasional (BN) di Pending, Milton Foo dikecam oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berhubung tindakannya mempersoalkan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem meletakkan calon langsung BN di beberapa kerusi tradisi SUPP.

Malah dilaprkan juga. seorang ahli SUPP iaitu “LTC” (nama singkatan) pada status Facebooknya. “SUPP tidak akan berdiam diri, sama ada PRS dan SPDP memilih untuk berdiam diri, itu terpulang kepada mereka,” tambahnya lagi.

Malah beliau menyeru, agar semua parti komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak bergabung bangkit menentang PBB kerana mengikut status quo dalam BN Sarawak, 20 kerusi telah diperuntukan untuk SUPP dan maka itu SUPP seharusnya mempertahankannya tanpa kompromi.

“Sekiranya PBB mahu melanggar tradisi status quo yang berusia 50-tahun ini dan meyusun semula jumlah kerusi yang sedia ada, sudah sampai masanya SUPP, PRS dan SPDP bangkit dan menubuhkan BN Sarawak yang baru,” kata LTC.

“Jika SUPP, PRS dan SPDP tidak diberi kuota kerusi di dalam BN Sarawak, SUPP, PRS dan SPDP harus duduk berbincang dan merancang untuk meletakkan calon terbaik diantara tiga parti tersebut untuk diletakkan bertanding di setiap kawasan yang ditandingi PBB,” kata LTC lagi.

Keadaan ini ditambah lagi dengan komen supremo DAP, Lim Kit Siang yang dilihat cuba campor tangan dalam urusan BN Sarawak dengan mempertikai Adenan berkenaan pembahagian kerusi SUPP.WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


SULTAN MURKA MB, 3 ADUN BAKAL JADI BEBAS, TERENGGANU DI AMBANG PRN?

Posted: 23 Apr 2016 07:15 PM PDT

HANYA 3% AKAN SOKONG ‘BLOK KETIGA’ PAS – ILHAM CENTRE

Posted: 23 Apr 2016 07:03 PM PDT

ISTANA TARIK BALIK SEMUA GELARAN MB TERENGGANU?

Posted: 23 Apr 2016 06:55 PM PDT

Terengganu sedia hadapi Pilihan Raya Negeri selepas Sarawak

Posted: 23 Apr 2016 04:27 PM PDT

Terengganu sedia hadapi Pilihan Raya Negeri selepas Sarawak

Razif dilucutkan kebesaran istanaRazif dilucutkan kebesaran istana
Terengganu besar kemungkinan akan berhadapan dengan Pilihan Raya Negeri (PRN) selepas PRN Sarawak apabila berlaku krisis Menteri Besar, Ahmad Razif Abdul Rahman dengan istana di samping kedudukan kerajaan negeri yang tidak stabil kerana jumlah Adun kerajaan dan pembangkang hampir sama.
Menurut sumber, kata sepakat hampir dicapai agar PRN diadakan bagi menyelesaikan kemelut yang ada di negeri itu. Namun, Ahmad Razif dikatakan tidak akan bertanding lagi dalam pilihan raya ini.
"Possible (mungkin)," kata Adun Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi ketika diminta mengulas apa yang berlaku di negeri ini.
Jumaat kelmarin, Menteri Besar Ahmad Razif hilang semua anugerah kebesarannya apabila Istana Terengganu murka kepada beliau dan meminta agar semua anugerah itu diserahkan.
Ia berlaku ketika tidak ada pihak yang mempunyai majoriti dalam Dewan Undangan Negeri Terengganu apabila tiga Adun Umno yang diketuai bekas menteri besar Datuk Seri Ahmad Said dikatakan menjadi Adun Bebas.
BN kini tinggal 14 Adun, PAS (14) manakala PKR (1) dalam DUN yang mempunyai 32 ahli itu.
8 Mac lepas, Ahmad Said mengemukakan usul tidak percaya kepada Menteri Besar Ahmad Razif Abdul Rahman namun usul itu ditolak oleh Speaker dari dibahas apatah lagi diundi.
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula mengarahkan Adun-adun PAS agar jangan masuk campur dalam isu ini (tidak menyokong usul Ahmad Said) manakala jentera PAS Terengganu pula diminta bersedia untuk hadapi pilihan raya.
Menurut Bernama, Pas Terengganu berada dalam keadaan siap sedia untuk menghadapi kemungkinan Pilihan Raya Negeri dalam masa terdekat.
Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Dr. Alias Razak berkata, parti itu kini berada pada kedudukan yang sangat kukuh untuk menghadapi sesiapa sahaja dalam pilihan raya tersebut.
Menurutnya, Pas sedia hadapi tentangan sengit Barisan Nasional (BN) dan pendatang baru dalam pilihan raya iaitu Parti Amanah Negara.
"Walaupun kali ini Pas bersendirian tanpa PKR dan DAP, dengan keadaan UMNO dan BN yang makin celaru ini, kita yakin kita boleh menang dengan selesa sekali gus menawan semula Terengganu.
"Kita telah keluarkan arahan agar jentera di peringkat tertinggi hingga peringkat paling bawah bersiap sedia," katanya yang juga Adun Bukit Tunggal ketika dihubungi Bernama 18 April lepas.
PAS juga sedang menghadapi masalah untuk menang kerana parti itu berpecah membentuk Parti Amanah Negara (AMANAH) selepas pemimpin progresif dan profesionalnya ditewaskan secara blok dalam Muktamar PAS tahun lalu.
Walaupun PAS Terengganu masih kuat tetapi sebahagian ahli mereka sudah meninggalkannya untuk menyertai Amanah.
Ahli Parlimen PAS Kuala Terengganu, Datuk Raja Bahrin Shah sudah meninggalkan PAS dan menjadi Pengerusi AMANAH negeri Terengganu.
Beliau disertai oleh beberapa bekas Adun PAS manakala beberapa Adun PAS sekarang dikatakan menyokong Amanah secara diam-diam.
Umno juga berpecah di Terengganu. Ahmad Said dan rakan-rakannya dikatakan menyertai Tun Dr Mahathir Mohamad dalam gerakan Selamatkan Malaysia yang berkempen mahu Datuk Seri Najib berundur dari kerusi perdana menterinya.

Dari awal lg krisis Tranung ni Pa$ malah Hadi Awang semacam tak reti nak bertindak.

Posted: 23 Apr 2016 08:59 AM PDT
Tapi tang Selangor dia punya sibuk .....
*
Terengganu dalam krisis, Istana tarik balik semua gelaran MB

Adun Seberang Takir, Ahmad Razif Abdul Rahman kini tidak mempunyai sebarang gelaran kebesaran lagi selepas semuanya ditarik balik petang Jumaat kelmarin, kata satu sumber dari Kuala Terengganu.
Ia akan memungkinkan beliau menjadi Menteri Besar paling singkat dalam sejarah Terengganu apabila beliau kini berkrisis dengan istana selepas tidak sampai setahun dilantik menjadi menteri besar bagi menggantikan Datuk Seri Ahmad Said Mei tahun lepas (2015).
Menurut sumber, Razif menyerahkan semua darjah dan bintang kebesarannya petang semalam (Jumaat) selepas dimurkai oleh pihak Istana ketika beliau mengiringi Tuanku Sultan Terengganu menunaikan solat Jumaat.
Ketika dihubungi, seorang pemimpin Umno dari Terengganu yang mempunyai hubungan yang baik dengan Istana mengesahkan berita ini.
"Comfirm. Cuma belum ada kenyataan rasmi dari istana sahaja.
"Tuanku murka dengan ucapan MB ketika mengiringi Baginda solat Jumaat semalam. Lepas Jumaat beliau serah semua darjah kebesaran," kata beliau ketika di hubungi.
Hari ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dikatakan berada di Terengganu bagi menguruskan perkara ini. Zahid dilihat berada di lapangan terbang Kuala Terengganu (Gambar atas).
Dengan apa yang berlaku sekarang, sumber Umno itu berkata, Umno mempunyai tiga pilihan untuk dibuat.
"Pertama bubarkan Dun dengan mengadakan pilihan raya semula. Yang kedua menukar MB kepada Adun yang lain.
"Ketiga adalah Umno membuat kerajaan perpaduan dengan PAS di Terengganu," kata beliau kepada Malaysia Dateline dengan menyifatkan ia adalah pilihan yang dikehendaki oleh Datuk Seri Najib Razak, Presiden Umno bagi menstabilkan kerajaan negeri.
Umno mempunyai 17 Adun di Terengganu manakala PAS (14) dan PKR (1).
8 Mac lalu, bekas MB yang juga Adun Kijal, Datuk Seri Ahmad Said membuat usul tidak percaya kepada Razif namun ditolak usul itu oleh Speaker, Datuk Mohd Zubir Embong.
Dua hari lepas, sumber dari Terengganu mendakwa, dua lagi Adun Umno akan menyertai Ahmad Said untuk menjadi Adun Bebas.
Ini menjadikan Umno (BN) mempunyai 14 Adun, PAS (14), Bebas (3) dan PKR (1).
Jika kumpulan Ahmad Said bergabung dengan pembangkang (PAS dan PKR), kerajaan negeri Terengganu yang ada akan jatuh.
Namun, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini meminta Adun-adun PAS tidak campur tangan atau memihak dalam isu ini.
Ini menjadikan besar kemungkinan PAS akan bersama Umno untuk membentuk kerajaan perpaduan di Terengganu.

APPU REFORMIS KENTAL

Posted: 23 Apr 2016 08:00 AM PDT

BELIAU ANTARA AKTIVIS YANG KEDEPAN DIKALANGAN KAUM INDIA DI TEMERLOH DAN MENTAKAB.SENTIASA MEMBERIKAN KOMITMEN YANG TINGGI DALAM AKTIVITI PARTI KEADILAN DI PAHANG. RAMAI YANG MENGENALI BELIAU BAIK DIKALANGAN KAUM MELAYU , TIONGHUA DAN KAUM INDIA DI PAHANG.

Appu, anggota parti yang sangat komited dimasukkan ke hospital kerana serangan jantung.

"Saya sembahyang tak mau mati lagi boss...Saya mau tengok Dato Seri (Anwar Ibrahim) bebas lepas penjara dulu...itu jam kalau time saya sudah sampai tak apalah saya pergi".
Beberapa bulan lalu dia dibawa ke hospital Kajang (masa tu dia ziarah anak dia disana) dan dibawa ke hospital Kajang kerana sakit kaki (lutut).Dr cadangkan inject cecair ke lutut dengan kos.
Maka oleh kerana kekurangan wang dia pun pergi ke Pejabat ADUN Kajang-"kita punya Presiden boss," Appu bagitahu saya dengan bangga selepas itu-untuk mohon bantuan,jika ada.
Tetapi tak dapat apa-apa bantuan,Appu tak komplen tapi dia zahirkan ketidak senangan cara mana staff pejabat ADUN itu melayannya.
Saya sengaja provok," appu marah sama Kak Wan tak dapat bantuan?"
Appu dengan suara tinggi jawab tak marah pun atau kecil hati kerana "Saya faham boss,Presiden banyak lain kerja,lagi pun Dato Seri Anwar duduk dalam, Presiden kena jaga keluarga.saya pun bukan undi Kajang,saya undi Temerloh juga".
Untuk rekod, Sdr Yahya Sahri ada bantu beliau.
Begitulah Appu. Kalau DSAI datang Temerloh atau Pahang,dia ditugaskan bantu security detail DSAI.tanggungjawab dijalankan dengan penuh komited hinggakan teh tarik dan lauk pauk dia insist rasa dulu (termasuk daging-alasan Appu,Tuhan tahu saya kena jaga pemimpin saya) utk pastikan selamat.
Kita doakan Appu segera sembuh.Tabung Bantuan sdr Ramasamy a/l Letchmanan - seorang Reformis dan pejuang KEADILAN sejati dari Negeri Pahang.
No. Acc - 0640029000408017 - Bank Simpanan Nasional.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MASIH RAMAI YANG BAIAK

Posted: 23 Apr 2016 06:30 AM PDT

DALAM DUNIA

MASIH RAMAI

YANG BAIK

DARI

YANG JAHAT
KAUM KAPITALIS MARAH

Posted: 23 Apr 2016 06:00 AM PDT

KAUM KAPITALIS

MARAH NAJIB

KOMENTAR
majalah economist
mewakili kaum pemodal dunia
majalah ini terus menyerang najib
ini bermakna kaum pemodal dunia
telah jelak dan muak dengan najib

muak dan jelak kerana
najib menggangu perjalanan
jual beli dan system bank global

ini maknanya hari hari akhir
untuk najib akan sampai
bila pemodal dunia jelak
maka kita tahu apa yang akan jadi

kaum pemodal global ini
menyusun dan mengatu bidak catur
untuk memastikan
kepentingan mereka
kepentingan perniagaan mereka
keuntungan mereka tidak terjelasSiasatan ke atas 1MDB dalam takut, dakwa Economist

Kes siasatan ke atas 1MDB bakal menjadi ujian penting berhubung cara dunia berdepan dengan gejala rasuah rentas sempadan, kata The Economist.

Majalah antarabangsa berkenaan mengimbas semula skandal yang melanda firma pelaburan milik negara itu dan kaitannya dengan Najib.

"Dengan rasuah dan gerakan taktikal di pesisir luar berada di agenda tinggi selepas pembocoran kertas Panama, penyiasat mempunyai insentif tambahan untuk menggali dengan lebih mendalam," katanya.

The Economist mendakwa siasatan dalaman Malaysia seolah-olah bersifat takut ataupun tersentap, justeru membiarkan negara-negara lain menjalankannya.

"Tahun lalu Peguam Negara digantikan - kononnya atas alasan kesihatan, walaupun dokumen yang bocor memberi bayangan bahawa beliau bersedia mengenakan tuduhan jenayah terhadap Najib.

"Pengganti beliau menolak cadangan bank pusat supaya 1MDB menghadapi tuduhan.

"Laporan Parlimen ke atas firma itu mengenal-pati berlakunya penyelewengan tetapi tidak mendakwa adanya penipuan secara terang-terangan," katanya.

Dokumen yang didakwa oleh The Economist mengenai kemungkinan tindakan undang-undang diambil ke atas perdana menteri, adalah draf yang dikatakan kertas pertuduhan yang diterbitkan di laman web pemberi maklumat, Sarawak Report.

Laporan majalah kewangan mingguan itu dibuat hanya beberapa minggu selepas pengawal selia kewangan Switzerland (Finma) memberi amaran bahawa negara itu berdepan peningkatan risiko pengubahan wang haram, memetik contoh seperti 1MDB.

"Kita tahu bahawa dana yang dicurigai itu juga melalui bank-bank yang beribu pejabat di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Asia Barat. Urusniaga juga diproses melalui banyak pusat kewangan antarabangsa yang lain.

"Ini menjadikan siasatan merentasi sempadan semakin kompleks kerana melibatkan pendakwa raya dan pihak berkuasa seliaan daripada empat benua.

"Jadi kes-kes seperti ini merosakkan reputasi pusat kewangan Switzerland.

"Jika sistem perbankan Swiss disalahgunakan untuk pengubahan wang haram secara besar-besaran, maka ini menjejaskan reputasinya," kata Ketua Pegawai Eksekutif Finma, Mark Branson.

Switzerland percaya bahawa sekurang-kurangnya AS$4 bilion daripada dana 1MDB telah disalahgunakan tetapi Economist berkata penyiasat kini percaya ia boleh menjadi sebanyak AS$6 bilion.

Ia berkata bahawa penyiasat Switzerland pada 12 April lalu berkata mereka sedang meluaskan siasatan ke atas dua bekas pegawai kerajaan dari Emiriah Arab Bersatu yang dipercayai adalah pegawai utama dalam International Petroleum Investment Company (IPIC) dan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS yang kedua-duanya mempunyai urusan dengan 1MDB.


KAH KAH KAH

woit

manyak susah

manyak kacau

manyak jahat

manyak tipu

manyak kuntau

manyak muntau

kah kah kah

MAHAREMBAT 


-----------------

AL-FATIHAH

Posted: 23 Apr 2016 03:15 AM PDTAL-FATIHAH

Ayah Pin meninggal dunia malam tadi

Arifin Muhamad atau lebih dikenali sebagai Ayah Pin yang pernah menggemparkan negara dengan mengamalkan ajaran sesat 'kerajaan langit' meninggal dunia malam tadi.

Arifin, 74, meninggal dunia di rumah isteri ketiganya, Che Jaharah Awang, di Kampung Batu 13, Hulu Besut pada kira-kira jam 8.30 malam tadi kerana sakit tua.---------------

SARAWAK DAH MERDEKA

Posted: 23 Apr 2016 02:40 AM PDT


SALUT SARAWAK

22 Julai cuti umum kemerdekaan S'wak dari penjajahan British

Ia diumumkan ketua menteri pada perasmian kemuncak program 'Sejiwa Senada 2016' di Kuching hari ini.

KAH KAH KAH
ini baru betul sejarah
Sarawak dah merdeka
atau nak merdeka sekali lagi
kah kah kah
-------------

BILA DEBAT DUA JAY

Posted: 23 Apr 2016 02:30 AM PDTBETUL KE

BERITA INI?

BETUL KE

ADA RASUAH?

MACC rearrests Youth and Sports Ministry officer over money-laundering

The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) today confirmed that it has re-arrested the Youth and Sports Ministry senior officer implicated in a RM100 million corruption case.
According to the MACC, the man and three others were arrested over suspected money-laundering of over RM17 million.
Aside from the senior officer, the three others include a husband and wife who are owners of a company, and a contractor

KAH KAH KAH

woit 

bila debat

DUA JAY

jadi ke tanya je

jangan marah

mana tahu ada

kes rembat duit

jadi alasan batal

kah kah kah

REMBAT KECIK
-----------

MALAM INI BANGSA JOHOR

Posted: 23 Apr 2016 02:00 AM PDT

MALAM INIBANGSA JOHOR

MAKIN AKTiF


MAKIN HEBAT


MAKIN GEMPAQ MALAM INI

 HOTEL

 BLUEWAVE

JAY BEE


MALAM INI

EMBRACE HALL

JAY BEE
----------

Biaqpila

0
sumber :-

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT