Sabtu, 23 April 2016

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


SULTAN MURKA MB, 3 ADUN BAKAL JADI BEBAS, TERENGGANU DI AMBANG PRN?

Posted: 23 Apr 2016 07:15 PM PDT

HANYA 3% AKAN SOKONG ‘BLOK KETIGA’ PAS – ILHAM CENTRE

Posted: 23 Apr 2016 07:03 PM PDT

ISTANA TARIK BALIK SEMUA GELARAN MB TERENGGANU?

Posted: 23 Apr 2016 06:55 PM PDT

Terengganu sedia hadapi Pilihan Raya Negeri selepas Sarawak

Posted: 23 Apr 2016 04:27 PM PDT

Terengganu sedia hadapi Pilihan Raya Negeri selepas Sarawak

Razif dilucutkan kebesaran istanaRazif dilucutkan kebesaran istana
Terengganu besar kemungkinan akan berhadapan dengan Pilihan Raya Negeri (PRN) selepas PRN Sarawak apabila berlaku krisis Menteri Besar, Ahmad Razif Abdul Rahman dengan istana di samping kedudukan kerajaan negeri yang tidak stabil kerana jumlah Adun kerajaan dan pembangkang hampir sama.
Menurut sumber, kata sepakat hampir dicapai agar PRN diadakan bagi menyelesaikan kemelut yang ada di negeri itu. Namun, Ahmad Razif dikatakan tidak akan bertanding lagi dalam pilihan raya ini.
"Possible (mungkin)," kata Adun Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi ketika diminta mengulas apa yang berlaku di negeri ini.
Jumaat kelmarin, Menteri Besar Ahmad Razif hilang semua anugerah kebesarannya apabila Istana Terengganu murka kepada beliau dan meminta agar semua anugerah itu diserahkan.
Ia berlaku ketika tidak ada pihak yang mempunyai majoriti dalam Dewan Undangan Negeri Terengganu apabila tiga Adun Umno yang diketuai bekas menteri besar Datuk Seri Ahmad Said dikatakan menjadi Adun Bebas.
BN kini tinggal 14 Adun, PAS (14) manakala PKR (1) dalam DUN yang mempunyai 32 ahli itu.
8 Mac lepas, Ahmad Said mengemukakan usul tidak percaya kepada Menteri Besar Ahmad Razif Abdul Rahman namun usul itu ditolak oleh Speaker dari dibahas apatah lagi diundi.
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula mengarahkan Adun-adun PAS agar jangan masuk campur dalam isu ini (tidak menyokong usul Ahmad Said) manakala jentera PAS Terengganu pula diminta bersedia untuk hadapi pilihan raya.
Menurut Bernama, Pas Terengganu berada dalam keadaan siap sedia untuk menghadapi kemungkinan Pilihan Raya Negeri dalam masa terdekat.
Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Dr. Alias Razak berkata, parti itu kini berada pada kedudukan yang sangat kukuh untuk menghadapi sesiapa sahaja dalam pilihan raya tersebut.
Menurutnya, Pas sedia hadapi tentangan sengit Barisan Nasional (BN) dan pendatang baru dalam pilihan raya iaitu Parti Amanah Negara.
"Walaupun kali ini Pas bersendirian tanpa PKR dan DAP, dengan keadaan UMNO dan BN yang makin celaru ini, kita yakin kita boleh menang dengan selesa sekali gus menawan semula Terengganu.
"Kita telah keluarkan arahan agar jentera di peringkat tertinggi hingga peringkat paling bawah bersiap sedia," katanya yang juga Adun Bukit Tunggal ketika dihubungi Bernama 18 April lepas.
PAS juga sedang menghadapi masalah untuk menang kerana parti itu berpecah membentuk Parti Amanah Negara (AMANAH) selepas pemimpin progresif dan profesionalnya ditewaskan secara blok dalam Muktamar PAS tahun lalu.
Walaupun PAS Terengganu masih kuat tetapi sebahagian ahli mereka sudah meninggalkannya untuk menyertai Amanah.
Ahli Parlimen PAS Kuala Terengganu, Datuk Raja Bahrin Shah sudah meninggalkan PAS dan menjadi Pengerusi AMANAH negeri Terengganu.
Beliau disertai oleh beberapa bekas Adun PAS manakala beberapa Adun PAS sekarang dikatakan menyokong Amanah secara diam-diam.
Umno juga berpecah di Terengganu. Ahmad Said dan rakan-rakannya dikatakan menyertai Tun Dr Mahathir Mohamad dalam gerakan Selamatkan Malaysia yang berkempen mahu Datuk Seri Najib berundur dari kerusi perdana menterinya.

Dari awal lg krisis Tranung ni Pa$ malah Hadi Awang semacam tak reti nak bertindak.

Posted: 23 Apr 2016 08:59 AM PDT
Tapi tang Selangor dia punya sibuk .....
*
Terengganu dalam krisis, Istana tarik balik semua gelaran MB

Adun Seberang Takir, Ahmad Razif Abdul Rahman kini tidak mempunyai sebarang gelaran kebesaran lagi selepas semuanya ditarik balik petang Jumaat kelmarin, kata satu sumber dari Kuala Terengganu.
Ia akan memungkinkan beliau menjadi Menteri Besar paling singkat dalam sejarah Terengganu apabila beliau kini berkrisis dengan istana selepas tidak sampai setahun dilantik menjadi menteri besar bagi menggantikan Datuk Seri Ahmad Said Mei tahun lepas (2015).
Menurut sumber, Razif menyerahkan semua darjah dan bintang kebesarannya petang semalam (Jumaat) selepas dimurkai oleh pihak Istana ketika beliau mengiringi Tuanku Sultan Terengganu menunaikan solat Jumaat.
Ketika dihubungi, seorang pemimpin Umno dari Terengganu yang mempunyai hubungan yang baik dengan Istana mengesahkan berita ini.
"Comfirm. Cuma belum ada kenyataan rasmi dari istana sahaja.
"Tuanku murka dengan ucapan MB ketika mengiringi Baginda solat Jumaat semalam. Lepas Jumaat beliau serah semua darjah kebesaran," kata beliau ketika di hubungi.
Hari ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dikatakan berada di Terengganu bagi menguruskan perkara ini. Zahid dilihat berada di lapangan terbang Kuala Terengganu (Gambar atas).
Dengan apa yang berlaku sekarang, sumber Umno itu berkata, Umno mempunyai tiga pilihan untuk dibuat.
"Pertama bubarkan Dun dengan mengadakan pilihan raya semula. Yang kedua menukar MB kepada Adun yang lain.
"Ketiga adalah Umno membuat kerajaan perpaduan dengan PAS di Terengganu," kata beliau kepada Malaysia Dateline dengan menyifatkan ia adalah pilihan yang dikehendaki oleh Datuk Seri Najib Razak, Presiden Umno bagi menstabilkan kerajaan negeri.
Umno mempunyai 17 Adun di Terengganu manakala PAS (14) dan PKR (1).
8 Mac lalu, bekas MB yang juga Adun Kijal, Datuk Seri Ahmad Said membuat usul tidak percaya kepada Razif namun ditolak usul itu oleh Speaker, Datuk Mohd Zubir Embong.
Dua hari lepas, sumber dari Terengganu mendakwa, dua lagi Adun Umno akan menyertai Ahmad Said untuk menjadi Adun Bebas.
Ini menjadikan Umno (BN) mempunyai 14 Adun, PAS (14), Bebas (3) dan PKR (1).
Jika kumpulan Ahmad Said bergabung dengan pembangkang (PAS dan PKR), kerajaan negeri Terengganu yang ada akan jatuh.
Namun, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini meminta Adun-adun PAS tidak campur tangan atau memihak dalam isu ini.
Ini menjadikan besar kemungkinan PAS akan bersama Umno untuk membentuk kerajaan perpaduan di Terengganu.

APPU REFORMIS KENTAL

Posted: 23 Apr 2016 08:00 AM PDT

BELIAU ANTARA AKTIVIS YANG KEDEPAN DIKALANGAN KAUM INDIA DI TEMERLOH DAN MENTAKAB.SENTIASA MEMBERIKAN KOMITMEN YANG TINGGI DALAM AKTIVITI PARTI KEADILAN DI PAHANG. RAMAI YANG MENGENALI BELIAU BAIK DIKALANGAN KAUM MELAYU , TIONGHUA DAN KAUM INDIA DI PAHANG.

Appu, anggota parti yang sangat komited dimasukkan ke hospital kerana serangan jantung.

"Saya sembahyang tak mau mati lagi boss...Saya mau tengok Dato Seri (Anwar Ibrahim) bebas lepas penjara dulu...itu jam kalau time saya sudah sampai tak apalah saya pergi".
Beberapa bulan lalu dia dibawa ke hospital Kajang (masa tu dia ziarah anak dia disana) dan dibawa ke hospital Kajang kerana sakit kaki (lutut).Dr cadangkan inject cecair ke lutut dengan kos.
Maka oleh kerana kekurangan wang dia pun pergi ke Pejabat ADUN Kajang-"kita punya Presiden boss," Appu bagitahu saya dengan bangga selepas itu-untuk mohon bantuan,jika ada.
Tetapi tak dapat apa-apa bantuan,Appu tak komplen tapi dia zahirkan ketidak senangan cara mana staff pejabat ADUN itu melayannya.
Saya sengaja provok," appu marah sama Kak Wan tak dapat bantuan?"
Appu dengan suara tinggi jawab tak marah pun atau kecil hati kerana "Saya faham boss,Presiden banyak lain kerja,lagi pun Dato Seri Anwar duduk dalam, Presiden kena jaga keluarga.saya pun bukan undi Kajang,saya undi Temerloh juga".
Untuk rekod, Sdr Yahya Sahri ada bantu beliau.
Begitulah Appu. Kalau DSAI datang Temerloh atau Pahang,dia ditugaskan bantu security detail DSAI.tanggungjawab dijalankan dengan penuh komited hinggakan teh tarik dan lauk pauk dia insist rasa dulu (termasuk daging-alasan Appu,Tuhan tahu saya kena jaga pemimpin saya) utk pastikan selamat.
Kita doakan Appu segera sembuh.Tabung Bantuan sdr Ramasamy a/l Letchmanan - seorang Reformis dan pejuang KEADILAN sejati dari Negeri Pahang.
No. Acc - 0640029000408017 - Bank Simpanan Nasional.

Tiada ulasan: