Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Ada logik ...

Posted: 03 Apr 2016 05:33 AM PDT

A Kadir Jasin...  
Sebelum dan selepas pemimin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah mengikrarkan sokongan beliau kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 24 Mac, saya telah menerima beberapa mesej "anonymous" dalam blog ini dan sistem pesanan ringkas (SMS).


shabudindotcom...
Najib Razak akhirnya sedar UMNO dan BN tidak mungkin mampu memenangi pilihanraya umum akan datang selagi beliau masih kekal sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

Pendedahan demi pendedahan berkaitan 1MDB, wang beribu juta yang masuk ke akaun peribadinya dan hakikat bahawa sudah enam negara memulakan siasatan berkaitan syarikat pelaburan yang ditubuhkannya itu membuatkan Najib akur bahawa segala-galanya kini tidak lagi memihak kepadanya.

Biar bagaimanapun cuba bertahan, berdasarkan laporan-laporan yang disampaikan ke mejanya, Najib terpaksa menerima hakikat bahawa berundur adalah pilihan yang terbaik baginya demi masa depan UMNO, BN dan juga untuk kebaikan negara.

Untuk itu, Najib memutuskan untuk berundur di waktu yang sesuai dan menyerahkan kepimpinan parti dan kerajaan kepada pemimpin lain untuk menghadapi pilihanraya ke 14 yang akan diadakan pada 2018 nanti.

Permintaan Najib cuma satu, beliau mahu diberikan laluan selamat dan dilepaskan daripada sebarang pendakwaan di mahkamah setelah berundur nanti.

Bagi tujuan tersebut, pengganti yang dipilihnya mestilah tokoh berwibawa yang mampu memenangi pilihanraya, memastikan UMNO terus berkuasa dan setuju untuk menyimpan terus fail-fail berkaitan dirinya.

Meskipun Zahid Hamidi adalah Timbalan Perdana Menteri dan sedang menjalankan tugas-tugas Timbalan Presiden UMNO, kebimbangan Najib terhadap bekas Setiausaha Politiknya itu merangkami dua perkara:-

- karektor Zahid yang tidak cukup kuat untuk memimpin parti dan negara, tidak diterima oleh pengundi bukan Melayu dan lemah dalam kelompok golongan pertengahan Melayu yang semua itu lebih memungkinkan UMNO dan BN kecundang juga dalam pilihanraya akan datang.

Jika kalah dan Pakatan Harapan yang berkuasa, sudah tentu mereka akhirnya akan mengheret Najib ke muka pengadilan dan ia menjadikan penyerahan kuasanya kepada Zahid tidak memberi apa-apa makna kepada diri dan keluarganya.

- berikutan karektornya yang lemah juga, yang lebih membimbangkan Najib ialah jika setelah menjadi Perdana Menteri, Zahid akan segera mengambil jalan mudah dengan mendakwanya di mahkamah bagi mendapatkan sokongan rakyat sebagaimana yang ditunjukkan oleh Tun Abdullah Badawi dahulu yang membawa Kasitah Gadam ke muka pengadilan bagi menghantar isyarat pentadbirannya benar-benar serius dalam memerangi rasuah yang melibatkan jerung-jerung besar.

Dalam bahasa yang mudah, Najib sebenarnya tidak percaya kepada Zahid Hamidi. Oleh itu, untuk menyelamatkan dirinya, Najib mesti memilih orang lain untuk mengambil alih tempatnya.

Pilihan terbaik Najib ketika ini ialah Tengku Razaleigh Hamzah.  Ahli Parlimen Gua Musang itu bukan saja mempunyai karektor yang kukuh untuk membawa UMNO memenangi pilihanraya, mampu mentadbir negara, memulihkan keyakinan pengundi bukan Melayu, mengembalikan kekukuhan ekonomi, malah juga diterima oleh semua kelompok. 

Orang bandar, penduduk kampung, golongan pertengahan, elit Melayu dan semuanya boleh menerima Tengku Razaleigh.

Disebabkan kemampuan dan karektornya yang kukuh berbanding Zahid, Tengku Razaleigh tidak memerlukan sama sekali elemen Najib dibawa ke mahkamah untuk membantunya menarik sokongan rakyat.

Dengan itu, dari segi menyediakan laluan selamat, sama ada sebelum atau selepas pilihanraya, Tengku Razaleigh jauh lebih diyakini oleh Najib.

Selain itu, dengan menyerahkan kuasa kepada Tengku Razaleigh yang sudah berusia 78 tahun, bukan saja laluan selamat lebih terjamin untuk Najib, bahkan untuk mencaturkan Hishammuddin sebagai calon Perdana Menteri seterusnya turut menjadi lebih mudah.

Dengan itu juga, melalui Tengku Razaleigh dan kemudian Hishammuddin mewarisi kerusi Perdana Menteri, selamatlah Najib untuk selama-lamanya.

Masa yang paling sesuai untuk Najib menyerahkan kuasanya kepada Tengku Razaleigh ialah selepas Hari Raya Aidil Fitri nanti. Ini bermakna Najib dan keluarganya akan meraikan Hari Raya nanti untuk kali terakhir sebagai Perdana Menteri.

Selepas itu, Najib sendiri akan membawa Tengku Razaleigh ke Istana Negara bagi memohon perkenan Yang Dipertuan Agong bagi pertukaran Perdana Menteri.

Oleh kerana semua Ahli Majlis Tertinggi UMNO, menteri kabinet dan Ketua-Ketua UMNO bahagian sudah sedia berdiri teguh bersama Najib, apa saja yang dilakukannya tidak akan mendapat bantahan apa-apa daripada mereka. 

Semuanya setuju belaka untuk menerima Tengku Razaleigh sebagai Perdana Menteri yang baru dan Zahid  Hamidi akhirnya menjadi seorang lagi Timbalan Perdana Menteri yang kecundang di tengah jalan.

dollah yankee -
apa kah ini yang digemburkan bahawa politik malaysia akan bergegar dalam masa yang terdekat?... tak bolehhhh..najib musti ditangkap dan ambil balik 2.6 billiun tu ...

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


[LIVE][050416] BM12 - Ust Shamsuri Hj Ahmad

Posted: 03 Apr 2016 05:31 AM PDT
ANDA BOLEH TERUS KE ZON KULIAH ATAU LAWATI WRLR.TQ.-


ADMIN BERADA DILUAR KAWASANLIVE 4.4.2016 USTAZ SHAMSURI AHMAD

Posted: 03 Apr 2016 05:29 AM PDT

ANDA BOLEH TERUS KE ZON KULIAH ATAU KE WEBSITE INI.TERIMA KASIH


[LIVE][040416] NE2 - Ust Shamsuri Hj Ahmad

Tawaran baru untuk Sarawak

Posted: 03 Apr 2016 02:24 AM PDT


rencana_chintong_sarawak

Tawaran Baru untuk Sarawak – melalui penurunan kuasa kepada negeri dalam bidang pendidikan, kesihatan, polisi perbandaran, pengangkutan, disokong oleh perkongsian cukai yang lebih tinggi antara kerajaan persekutuan dan Sarawak (mengambil kira 50 peratus cukai pendapatan yang dikutip oleh negeri diberikan kepada negeri) – perlu menjadi tema kempen yang utama untuk pilihan raya negeri yang akan dipanggil dalam masa beberapa hari sahaja lagi.
Pilihan raya 2016 negeri Sarawak bakal menyaksikan penzahiran peningkatan kebencian di kalangan rakyat Sarawak terhadap kepimpinan negara di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, bahkan UMNO.
Tidaklah terlalu sukar difahami, kebanyakan rakyat Sarawak merasakan bahawa Putrajaya bertindak sebagai pusat memerah cukai serta hasil sumber bumi yang berharga dari Sarawak, kemudian digunakan untuk projek-projek mewah yang menelan belanja tidak masuk akal, sedangkan rakyat Sarawak terus kekal hidup dalam kesengsaraan, kemiskinan dan pembangunan negeri yang amat perlahan.
Meskipun tidak popular, Kerajaan Persekutuan pimpinan Najib dengan begitu cermat berterusan menjaga struktur kuasa yang berpusat di Sarawak tanpa memiliki sedikitpun keazaman politik untuk memikirkan semula bagaimanakah kuasa yang lebih luas dapat diturunkan kepada negeri bagi menggalakkan penyertaan rakyat dalam merangka dasar-dasar awam dalam kerangka yang lebih demokratik. Hal ini hakikatnya mampu mengukuhkan Sarawak dan mengelakkan isu pemisahan melibatkan Semenanjung Malaysia dan negeri di kepulauan Borneo ini.
'Cash is king' – Itulah resipi mudah Najib untuk Sarawak. Resipi yang telah diketahui umum menjadi modus operandi di hampir lima puluh kawasan lawatan beliau ke Sarawak sejak menjadi Perdana Menteri pada April 2009. Keseluruhannya tidak lain adalah ibarat menabur wang persekutuan untuk pelbagai projek. Projek yang akhirnnya hanyalah memberikan lebih manfaat kepoada kontraktor berbanding anak-anak Sarawak sendiri.
Populariti Adenan
Sebaliknya, Ketua Menteri Adenan Satem, yang menggantikan Taib Mahmud pada tahun 2014, adalah agak popular. Dengan gaya yang santai, latar sejarah politik yang lebih bebas-nepotisme dan pelbagai pengumuman popular beliau, mampu menarik minat pengundi. Pada dasarnya, Adenan menjadi 'idola segera' di Sarawak dengan tidak membawa imej 'Taib' mahupun 'Najib/UMNO'.
Adenan pada awalnya membawa agenda penurunan kuasa / desentralisasi tetapi akhirnya beliau sedar bahawa berurusan dengan Kerajaan Persekutuan tidak lebih hanyalah ibarat mencurah air di daun keladi. Justeru, beliau telah memanfaatkan elemen permusuhan anti-Putrajaya yang telah ditafsir semula sebagai anti-Malaya. Namun secara umum, ia lebih mudah diinterpretasikan sebagai anti kepada sebarang perkara yang datangnya dari Semenanjung Malaysia yang akhirnya ibarat menyimbah minyak ke api terhadap sentimen 'Sarawak untuk rakyat Sarawak'.
Pun begitu, mengusir atau melarang ahli-ahli politik pembangkang dari Semenanjung tidak akan membantu memperkasakan rakyat Sarawak. Begitu juga, memberi Adenan kemenangan besar pada pilihan raya negeri tidak akan bermakna Kerajaan Persekutuan Najib akan melakukan apa sahaja untuk mengubah kehidupan rakyat biasa di Sarawak agar menjadi lebih baik.
Memenangi lebih kerusi di Sarawak
Dari sudut politik, demi rakyat Sarawak secara umumnya, penambahan kemenangan pihak pembangkang di beberapa lagi kerusi Sarawak mampu menganjak Adenan untuk memikirkan semula kesetiaannya kepada Najib. Adenan sekarang ini mengawal 25 kerusi Parlimen yang merupakan satu jumlah signifikan dalam menentukan jatuh bangun Perdana Menteri Najib.
DAP dan PKR masing-masing telah memenangi 12 dan 3 kerusi DUN pada pilihan raya negeri 2011. Jika pembangkang boleh meraih kemenangan sekurang-kurangnya 20 kerusi mengambil kira penambahan kerusi lagislatif (dari 71 kepada 82 kerusi), Najib mungkin tidak dapat lagi bertahan terlalu lama.
Oleh itu, kesediaan untuk berpartisipasi dalam wacana lebih besar bertitik tolak dari pilihan raya negeri Sarawak kali ini adalah amat mendesak bagi mereka yang serius ingin melihat Najib berundur.
Soalnya, bolehkah penyingkiran Najib memberikan tawaran baru untuk Sarawak? Mampukah tawaran baru untuk membawa perubahan terhadap rakyat biasa di Sarawak? Adakah penurunan kuasa lebih luas kepada negeri tidak akan disalahguna dan dimanipulasi oleh kelompok elit berkuasa yang sedia ada?
Tawaran baru untuk Sarawak adalah tentang 'menarik tangan' seberapa banyak rakyat Sarawak daripada berterusan berada dalam lohong kemiskinan dan kedhaifan. Dan Adenan pula, setelah gagal menarik Najib agar memberikan kuasa autonomi lebih besar kepada Sarawak, beliau tidaklah memiliki tawaran agenda lebih serius untuk dikemukakan kepada rakyat melainkan sekadar bersandar pada daya tarikan personalnya sahaja.
Saya merasakan sekiranya Adenan berhadapan pilihan raya pada tahun lalu sebelum cukai GST dilaksanakan dan sebelum agenda autonomi beliau di'bakul sampah'kan oleh Najib setelah beberapa kali rundingan, beliau barangkali boleh mengecapi kemenangan besar.
Ekonomi hari ini dalam keadaan parah. Rakyat disetiap lapisan benar-benar terjejas akibat GST. Ada juga yang terhimpit akibat kehilangan pekerjaan daripada industri minyak dan gas di Bintulu dan Miri. Walaupun Najib setuju membayar peratusan royalti minyak lebih tinggi semasa pilihanraya negeri untuk meningkatkan sokongan kepada Adenan, keadaan harga minya dunia yang rendah tidak akan memberi banyak makna.
Berikan lebih kuasa kepada negeri
Kini adalah masanya untuk Malaysia memikirkan semula konsep persekutuan yang mensasarkan untuk memberikan lebih kuasa kepada negeri khususnya Sarawak dan Sabah.
Jika 50 peratus daripada cukai pendapatan yang dipungut di Sarawak diserahkan kepada Kerajaan Negeri Sarawak, perkiraan fiskal yang baru akan menggalakkan Sarawak agar kurang bergantung pada industri ekstraktif untuk mengumpul pendapatan seperti jualan tanah, pembalakan, minyak dan gas, dan sebagainya. Ini seterusnya memberi kesan positif untuk alam sekitar dan kemampanan.
Reka bentuk baru ini akan membantu Sarawak untuk menjadi lebih fokus untuk mengecapi pertumbuhan yang berkualiti dan pengagihan yang lebih baik kerana lebih banyak syarikat dan pembayar cukai membayar cukai yang lebih baik untuk Kerajaan Negeri. Dalam usaha untuk mendapatkan pembayar membayar cukai, mereka perlu dibantu bagi memperolehi kapasiti untuk mencapai tahap dimana mereka boleh cemerlang.
Akhirnya, walaupun selepas perkongsian separuh daripada cukai pendapatan yang dikumpul, Kerajaan Persekutuan akan mengumpul lebih banyak cukai jika ekonomi berada pada tahap yang lebih tinggi berbanding sekarang. Pada masa yang sama, cukai yang dikongsi bersama Kerajaan Negeri adalah bagi membolehkan negeri mengurus dan menyediakan prasarana pendidikan, kesihatan, pengangkutan dan polisi perbandaran yang dipacu dan dikawal selia oleh Sarawak sendiri untuk memajukan kehidupan dan nasib masa depan mereka.
Aspek-aspek yang disebutkan adalah dibawah bidang kuasa dan tanggungjawab negeri di banyak negara-negara yang mengamalkan federalisme seperti Australia dan India. Malaysia tidak terkecuali. Malah, sejarah menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Sarawak sendiri telah mengurus selia sistem persekolahan mereka secara mandiri sehingga 1970-an.
Penurunan kuasa dan demokrasi
Adakah cadangan diatas membuka ruang-ruang untuk berlakunya kezaliman? Jawapan saya, tanpa penurunan kuasa kepada kerajaan negeri sekalipun, Sarawak telah dikendalikan oleh pemerintah-pemerintah yang zalim selama beberapa dekad.
Penurunan kuasa / desentralisasi akan berfungsi dengan baik dalam sebuah pengamalan sistem demokrasi yang tulen. Tawaran baru untuk Malaysia hendaklah mengangkat pengamalan sistem demokrasi tulen dimana kebebasan media, kebebasan bersuara, kebebasan untuk berhimpun yang dijamin; badan kehakiman yang tidak korup; institusi anti rasuah yang bebas dari campur tangan politik; dan sistem pilihan raya adalah adil dan bersih. Dan demokrasi tulen yang dapat berfungsi mengawasi dan mencegah pemerintahan kuku besi adalah lebih baik daripada rejim autoritarian.
DAP Sarawak telah mencadangkan beberapa idea di atas dalam Deklarasi Bintulu pada Oktober 2014 dan kini masanya untuk perkara tersebut diperdebatkan secara lebih serius. Pun begitu, tawaran baru Sarawak adalah sebuah keperluan mendesak dan ia tidak seharusnya datang dari DAP samata-mata.
Sebelum semboyan pilihan raya Sarawak ditiupkan, setiap orang yang mahukan Najib berundur perlu bertanya kepada diri mereka sendiri; apakah yang mereka boleh tawarkan untuk rakyat biasa di Sarawak. Tawaran jangka panjang yang dapat memberikan kebaikan meliputi aspek ekonomi dan kualiti kehidupan. Setiap orang yang mahu Perdana Menteri berundur perlu memberi perhatian serius kepada pilihan raya negeri Sarawak kali ini. Hanya penurunan kuasa yang diiringi keazaman politik yang ikhlas dan tulen dalam konteks demokrasi sahaja, boleh memacu Negara ke mercu kejayaan.

Amanah lancar akhbarnya sendiri bernama 'Amanah'

Posted: 03 Apr 2016 02:18 AM PDTMohamad Sabu lancar akhbar Amanah di Wisma Amanah hari ini.Mohamad Sabu lancar akhbar Amanah di Wisma Amanah hari ini.
Parti Amanah Negara (Amanah) hari ini melancarkan akhbar mereka sendiri yang bernama Amanah.
Pelancaran itu disempurnakan oleh presidennya Haji Mohamad Sabu dengan menandatangani plak pelancaran di Wisma Amanah hari ini.
Akhbar ini buat permulaan ini diterbitkan dua minggu sekali dan akan menjadi akhbar mingguan berdasarkan permitnya dari KDN selepas ia stabil.
Akhbar itu diterbitkan selepas enam bulan penubuhannya yang mula berada di pasaran mulai minggu ini.
Keluaran pertama dengan muka depan bertajuk 'Undur Najib Undur' dicetak sebanyak 30 ribu dan diedarkan ke seluruh negara dengan harga RM2 senaskhah.
Menurut pengarah komunikasi, Khalid Samad akhbar ini dijual kepada ahli namun boleh dibeli oleh sesiapa sahaja yang berminat.
"Kita memang jual untuk ahli Amanah tapi biasanya akan ada yang bukan ahli pun membeli," katanya pada sidang media di Wisma Amanah di ibu negara hari ini.

MEMPERTAHAN NAJIB AKAN JADI KERJA SIA-SIA BAGI UMNO-SH

Posted: 03 Apr 2016 02:13 AM PDT


Hari demi hari semakin banyak pendedahan serta pembongkaran di peringkat antarabangsa mengenai Najib Razak, 1MDB, wang yang masuk ke akaun peribadinya serta bagaimana perbelanjaan mewah dilakukannya.

Dulu ramai yang sudah cukup terkejut apabila diketahui wang yang pernah masuk ke akuan peribadi Najib adalah berjumlah RM2,600 juta, tetapi kini nampaknya angka itu makin membesar sehingga didakwa mencecah RM4,200 juta.

Angka itu tentu saja menarik kerana ia secara kebetulan bersamaan dengan 10 peratus daripada hutang keseluruhan yang ditimbun oleh 1MDB iaitu RM42,000 juta.

Apa makna 10 persen bagi kebanyakan orang biasa apabila dikaitkan dengan politik dan perniagaan?

Negara-negara yang sedang menyiasat 1MDB juga turut bertambah iaitu Amerika Syarikat, United Kingdom, Singapura, Switzerland, Hong Kong dan terbaru sebuah negara yang jarang kita kenali, Luxembourg.
Pendedahan mengenai percutian, perbelanjaan mewah dan membeli barang kemas yang melibatkan Najib dan Rosmah juga kian bertambah, bukan saja dari segi jumlah wang yang dibelanjakan dan barang-barang yang dibeli, bahkan turut melibatkan Reza Aziz, anak Rosmah daripada perkahwinannya yang terdahulu.

Dalam pendedahan terbaru WSJ, dilaporkan bahawa Reza melalui syarikat filemnya, Red Granite yang menerbitkan filem separuh porno, The Wolf of Wall Street didakwa telah menerima dana berjumlah AS$155 juta atau RM603 juta melalui laluan berliku yang diipercayai daripada 1MDB.

Dana itu diterimanya dalam tiga peringkat pada tahun 2012 iaitu RM60 juta, RM45 juta dan RM50 juta.

Selain itu, WSJ turut melaporkan bahawa pihak berkuasa UAE telah mengeluarkan perintah larangan perjalanan dan pembekuan aset dua bekas eksekutif syarikat pelaburan Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company atau IPIC berhubung transaksi kewangan melibatkan 1MDB.

Tindakan terhadap kedua-dua eksekutif itu, Khadem Al Qubaisi dan Mohammed Badawy Al Huseiney, jelas menunjukkan ada kemajuan dalam siasatan mereka lakukan.

Untuk hari-hari seterusnya pula, terutama kerana banyak siasatan sudah bermula, tidak diketahui  apa lagi pendedahan lain yang bakal terdedah mengenai Najib, 1MDB serta lambakan wang yang dibelanjakan berkaitan dengannya.
Kita juga tidak mengetahui berapa banyak lagi maklumat sulit yang ada dalam tangan WSJ, ABC News, Sarawak Report dan sebagainya yang mungkin hanya menunggu masa untuk disiarkan ke seluruh dunia.

Untuk itu, masa yang mendatang ini boleh dikira detik paling kritikal kepada Najib dalam usaha untuk mempertahankan kuasa pemerintahannya.

Walaupun tidak semua penyiasatan itu menjurus kepada Najib secara langsung, tetapi sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat dan orang yang bertanggungjawab menubuhkan 1MDB, kesan politiknya tentulah paling terkena kepada Najib.

Dalam pada itu, memandangkan berbagai negara sudah melakukan siasatannya, tidakkah di akhirnya nanti ia akan menjurus kepada Najib juga berikutan hubungannya yang rapat dengan 1MDB?

Dan selagi beliau memimpin UMNO serta kerajaan, selagi itulah juga kesan buruknya akan menimpa parti dan negara.

Meskipun secara teorinya Najib masih boleh bertahan selagi Ahli Majlis Tertinggi, menteri kabinet dan Ketua-Ketua UMNO bahagian berpihak kepadanya, tetapi sudah tentu apabila semakin banyak pendedahan dan pembongkaran mengeluarkan bau busuknya, ia akan menyebabkan sokongan rakyat  mereput secara perlahan-lahan kepadanya.

Najib tidak mustahil boleh dipertahankan sekurang-kurangnya sehingga tarikh pilihanraya umum diadakan, namun mampukah UMNO dan kerajaan terus dikekalkan jika penerajunya terus sarat dengan masalah dan isu yang tidak mampu untuk dijawab dan dihujah balas?

Jika keadaan itu berterusan, mempertahankan Najib hanya menjadi kerja sia-sia kerana UMNO tetap kalah dan ditolak rakyat juga akhirnya.

Apakah dalam waktu yang  masih ada ini, pemimpin-pemimpin UMNO tidak terfikir bahawa lebih berbaloi jika mereka turut sama mendesak pengunduran Najib dan seterusnya memberi peluang kepada pemimpin baru memulihkan keadaan? (SH 03/04/2016).

Banglo Guan Eng, transaksi Taman Manggis: BN hipokrit, tanpa fakta

Posted: 02 Apr 2016 09:48 PM PDT


lge_rumah
Sesiapapun boleh memilih untuk menjual hartanya pada sebarang harga yang dikehendakinya. Itu adalah prerogatif atau hak istimewanya.
Ianya boleh terjadi jauh di bawah nilai pasaran atau jauh melebihi harga pasaran. Itu adalah hartanya dan keputusannya sendiri. Ini bukanlah satu bentuk jenayah dan pemilik tersebut tidak melakukan sebarang jenayah dengan berbuat demikian.
Bagaimanapun, sekiranya harta tersebut dijual lebih rendah dari nilai pasaran bagi mendapatkan balasan dalam bentuk sogokan, barulah ianya menjadi satu perkara lain. Apapun bentuk sogokan yang diterimanya dari transaksi ini bukan sahaja akan menggantikan apa yang ia telah hilang dari penjualan tersebut, tetapi ia akan mendapat keuntungan yang lebih besar darinya.
Maka ini, tentunya akan melibatkan rasuah.
Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya, telah membayangkan unsur rasuah di dalam pembelian sebuah rumah yang dikatakan dibeli di bawah harga pasaran oleh Ketua Menteri Pulau Pinang.
Shabudin mendakwa bahawa pembelian rumah tersebut dalam tahun 2015 mempunyai kaitan dengan penjualan sebidang tanah kerajaan negeri di Taman Manggis kepada syarikat persendirian, Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn Bhd (KLIDC) pada tahun 2012.
Dengan kata lain, ianya ditomahkan bahawa tanah Taman Manggis tersebut telah dijual di bawah harga pasaran dalam tahun 2012 supaya Guan Eng boleh mendapatkan banglo nya di bawah harga pasaran juga – selepas tiga tahun!– iaitu 2015 sebagai ganjaran kerana menjual tanah tersebut dengan murah.
Jika inilah sebenarnya yang terjadi – dan sekiranya perkara ini dapat dibuktikan secara konklusif – maka tidak ada persoalan lain lagi yang satu perlakuan rasuah telah berlaku.
Tetapi, adakah ini yang berlaku? Spekulasi semata-mata tidak akan menjadikannya satu fakta.
Duti setem perlu dibayar atas nilaian harta yang dibeli pada kadar 1% bagi RM 100,000 yang pertama, 2% bagi nilai seterusnya sehingga RM 500,000 dan 3% bagi yang selebihnya.
Penilaian dibuat oleh Jabatan Penilaian, sebuah agensi kerajaan. Sekiranya pembeli telah mengistiharkan suatu harga tertentu bagi harta tersebut tetapi Jabatan Penilaian meletakkan nilaian yang lebih tinggi, maka pembeli harus membayar peratusan yang lebih tinggi mengikut penilaian yang lebih tinggi itu, melainkan pembeli bersedia untuk mencabar penilaian tersebut di mahkamah.
Dalam kes ini, oleh kerana Jabatan Penilaian memutuskan bahawa harga pasaran harta tersebut adalah sepatutnya RM4.1 juta, pembeli terpaksa membayar RM 39,000 lebih dalam bentuk duti setem atas perbezaan RM 1.3 juta dari harga transaksi dan paras penilaian.
Tidak ada seorang pun yang pernah didakwa kerana meletakkan harga yang lebih rendah. Ia bukan suatu perbuatan jenayah. Dan ianya bukan satu isu pun.
Kembali kepada isu rasuah, kita diberitahu pembeli banglo tersebut, Ketua Menteri Pulau Pinang bukanlah Pengerusi Lembaga Tender. Bahkan, beliau bukan ahlinya pun.
Dari fakta-fakta berkaitan yang diperolehi, tanah Taman Manggis telah dijual melalui tender terbuka yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri. Ini bermakna terdapat penender yang lain untuk membeli tanah tersebut. Jadi, jika begitulah keadaannya, siapa yang berhak menjadi pembeli yang sah?
Sudah tentulah ianya pembida tertinggi. Jika tanah tersebut telah dibeli secara sah melalui proses tender yang betul, bagaimana pula persoalan rasuah boleh timbul?
Adakah mahu digambarkan bahawa seluruh Lembaga Tender telah bersekongkol dan berpakat dengan Ketua Menteri untuk menjual sebidang tanah yang dimaksudkan ini kepada KLIDC di bawah harga pasaran? Adakah integriti seluruh Ahli Lembaga Tender hendak dipersoalkan? Apakah asas untuk semua ini?
Apakah pembida-pembida lain dalam proses tender terbuka tersebut telah dipengaruhi supaya tidak menawarkan harga yang lebih tinggi supaya KLIDC boleh membeli tanah tanah tersebut pada harga yang ditawarkannya? Siapakah agaknya yang mempunyai pengaruh sedemikian? Adakah terdapat dalang yang mengawal proses tender terbuka tersebut?
Sekiranya keseluruhan proses tender dijalankan secara telus, bagaimana persoalan rasuah boleh timbul? Adakah ianya sesuatu yang direka-reka?
Apakah unsur rasuah telah dengan sengaja direka bagi membabitkan Guan Eng dalam pembelian banglonya di bawah harga pasaran?
Jika Shabudin mempunyai bukti yang tidak dapat disangkal bagi menguatkan dakwaannya, beliau sepatutnya menyatakannya di luar parlimen. Ia adalah satu tanggungjawab moral baginya. Kita seharusnya menyokong beliau – bahkan harus mendesaknya – untuk berbuat demikian.
Guan Eng, yang menolak semua dakwaan ini sebagai pembohongan, akan terpaksa menyaman Shabudin yang boleh mendedahkan semua bukti di mahkamah dan mengenakan Guan Eng. Sekiranya Shabudin ingin mengenakan Guan Eng kerana melakukan rasuah, maka ini adalah peluang keemasan baginya.
Sekarang, banyak sandiwara yang dibuat mengenai projek rumah mampu milik yang dirancang di Taman Manggis – tetapi tidak dilaksanakan – oleh bekas kerajaan BN. Sewaktu BN berkuasa, sepatutnya ia dengan mudah dapat menyiapkan projek perumahan bagi golongan miskin atas tapak ini. Tetapi nampaknya ia telah mensia-siakan peluang tersebut.
Dengan kehendak Tuhan, BN mendapat satu lagi peluang untuk menyiapkan projek perumahan ini. Ia mempunyai wang, kedudukan dan kesungguhan politik untuk menjayakan projek ini. Lebih dari itu, ia telah dengan angkuh merampas peluang ini dan dengan lantang mengumumkan bahawa ia akan membina rumah mampu milik di atas tanah ini.
BN menjadikan ini isu yang berapi dalam PRU 13, menghentam kerajaan Pakatan Rakyat kerana menjual 0.45ha (1.1ekar) tanah Taman Manggis dengan murah di bawah harga pasaran pada harga RM 11.5 juta atau RM 232 skp kepada sebuah syarikat persendirian. BN mendakwa harga tersebut sepatutnya sekali ganda dari apa yang dijual kepada syarikat tersebut.
Ini membuatkan Ketua Menteri menawarkan BN membeli tanah tersebut lebih dari RM22 juta atau RM 450 skp. Dengan berani sombongnya, ketua BN, Teng Chang Yeow, serta merta setuju untuk membeli tanah tersebut. Kos keseluruhannya ialah RM22,407,300.
BN terlalu bersungguh untuk membeli tanah ini untuk membina rumah bagi golongan miskin dan tanpa membuang masa membayar 1% wang kesungguhan sebanyak RM 224,073 pada 3 Oktober 2012.
BN mempunyai wang yang melimpah ruah hinggakan ia membawa jumlah tersebut – hampir suku juta ringgit – dalam bentuk tunai bersama sebuah mesin pengira. Ketua Pemuda Negeri BN diiringi Ketua Pemuda MCA Pulau Pinang, Tan Hing Teik dan Ketua Pemuda BN Tanjung, H'ng Khoon Leng telah pergi ke pejabat Ketua Menteri untuk menyerahkan wang tersebut pada jam 11 pagi tersebut.
Bagaimanapun, mereka tidak dibenarkan masuk oleh pengawal di Komtar. Pembantu Khas Ketua Menteri, Faridah Hani M. Yaacob, yang menemui kumpulan itu menyatakan bahawa kerajaan negeri tidak dapat menerima wang tunai tersebut dan meminta mereka memasukkan wang tersebut kedalam bank melalui Bendahari Negeri.
Pemimpin-pemimpin Barisan itu kemudiannya telah mendepositkan jumlah tersebut di sebuah cawangan Maybank di Komtar.
Ketua Pemuda Negeri BN, Oh Tong Keong dengan tegas menyatakan bahawa bayaran tersebut menunjukkan betapa serius dan jujurnya BN negeri untuk membeli tanah tersebut.
"Kerajaan negeri tidak meminta bayaran 1%, tetapi jika kita tidak mengambil apa-apa tindakan, kerajaan negeri akan menuduh kita tidak bersungguh," tambahnya.
BN Negeri mempunyai 30 hari untuk menyelesaikan bayaran penuh. Jadinya, baki berjumlah RM 22,183,227 perlu dibayar sebelum 4 November 2012.
Kemudiannya, Ketua Pemuda BN Pulau Pinang, Oh Tong Teong dengan megahnya mengiystiharkan "Wang dan segalanya telah sedia. Kami telah berjaya mengutip baki RM 22.18 juta dari penyokong-penyokong Barisan."
Bila tiba 4 November, BN gagal melunaskan baki 99% bayaran. Kerajaan Pakatan Rakyat dengan semangat ingin bekerjasama dengan BN, telah memberikan lanjutan tempuh selama sebulan bagi BN menyelesaikan obligasinya. Tetapi, obligasi ini tidak ditunaikan pada 4 December 2012 dan 1% wang kesungguhan itu pun dirampas.
BN mempunyai dua misi untuk disempurnakan:
1) Menghalang kerajaan Pakatan dari menjual tanah Taman Manggis pada harga RM 11.5 juta, yang pada hemat mereka di bawah harga pasaran, dan
2) Memberikan makna sebenar atas keperihatinan besar mereka terhadap golongan miskin dengan membina rumah mampu milik atas tapak tanah ini.
Tetapi mereka telah menghancurkan kedua-dua misi tersebut, hingga membawa kepada persoalan tentang kejujuran mereka.
Setelah gendang perang dipalu mengenai tanah Taman Manggis, setelah menunjukkan kesungguhan untuk membeli tanah ini bagi membina rumah bagi golongan miskin dan setelah mengutip semua wang yang perlu bagi memuktamadkan penjualan, mengapa ianya dibatalkan. Wang bukanlah masalahnya, Jadi, apa masalahnya ?
Apa sudah jadi dengan semua keberanian?
Mengatur demonstrasi dan menuntut supaya rumah dibina atas tanah Taman Manggis hanya menunjukkan politik opportunis dan tidak sedikitpun menambah kredibiliti atau menunjukkan kejujuran mereka.
Apa yang diperkatakan oleh Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Rafizal Abd Rahim kepada wartawan selepas perhimpunan 25 March 2016 di Taman Manggis – "Kami mahu melindungi kepentingan rakyat kerana mereka memerlukan tempat yang lebih selesa yang mereka miliki"- mempunyai lompang kosong mengenainya.
Pada 2013, BN berkubang dengan wang. Seorang yang tidak dinamakan dan tidak dikenali telah dengan secara misteri mendermakan RM 2.6 billion. Sebahagian kecil sahaja dari wang tersebut telah cukup untuk membina rumah mampu milik untuk golongan miskin jika terdapat kemahuan politik dan keinginan yang tulin untuk membantu yang miskin.
Tetapi, RM 1.5 billion telah ditaburkan tanpa peduli untuk membeli dan merasuah pengundi bagi mengekalkan kuasa.
BN, kamu mengkhianati kata-kata kamu, kamu mengingkari janji, kamu tidak menunaikan niat suci kamu.
Kamu bukan sahaja kedengarannya kosong dan hipokrit apabila kamu menyatakan keperihatinan kamu kepada golongan miskin tetapi kamu telah buktikan bahawa kamu adalah kosong dan hipokrit kerana tidak menunaikan janji suci kamu!

*Rencana ini pertama kali disiarkan di laman web Keadilan Daily. Penulis ialah Ahli Jawatankuasa Eksekutif Aliran.

POPULARITI NAJIB MENURUN 23%, BERUNDUR SEGERA – NURUL IZZAH

Posted: 02 Apr 2016 09:41 PM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


PEJABAT SAPA KENA GELEDAH ?

Posted: 03 Apr 2016 07:14 PM PDT


FBI DAH


SAMPAIdiberitakan FBI

sudah sampai

pejabat sapa

FBI masuk

saje tanya

jangan marah

KAH KAH KAH


-----------

BANGGA JADI KAPIR

Posted: 03 Apr 2016 06:40 PM PDT


PEMIMPIN 

KAPIR YANG 

JUJUR DAN

IKHLASAhok: Saya Bangga Jadi Kafir Yang Penting Tidak Korupsi


Jakarta, CNN Indonesia -- Gubernur DKI Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, menganggap selalu ada saja riak perlawanan dan fitnah-fitnah yang ditujukan kepadanya terkait program dan kebijakan yang ia kerjakan. Namun, ia mengaku tak peduli dengan penilaian apapun selama masih dalam koridor yang benar.

Mengenai isu rasisme yang ditujukan padanya, ia pun bersenda gurau akan membuat sebuah kaos yang melambangkan dirinya. "Saya pikir saya musti cetak kaos juga, tulisannya, saya bangga jadi kafir yang penting tidak korupsi," ucap Ahok dan disambut dengan gelak tawa dari hadirin.

Ahok menganggap, sebenarnya inti masalah dari birokrasi atau apapun adalah korupsi. Namun hal itu dicoba untuk diputarbalikkan oleh orang yang punya kepentingan.

Masalah yang terjadi di DKI pun terjadi akibat adanya korupsi. Baik macet, banjir, dan lain sebagainya, akar masalahnya adalah korupsi.

"Kalau dibereskan mudah-mudah semua program di DKI, semua pelayanan terpadu, kesehatan, bertahap akan kita penuhi," kata Ahok. (sip)

INI KATA2

DARI PEMIMPIN

INDONESIA

YG SATU MASA

LAMA DULU 

DIKETAWAKAN

KERANA RASUAH

--------------

APA AKAN BERLAKU

Posted: 03 Apr 2016 06:00 PM PDT

ANAK SEMUA BANGSA

TERUS BERTANYA

APA PERISTIWA PENTING

AKAN BERLAKU?

HANYA KADIR JASIN TAHU

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


==========

RAJA LAWAK NAIK PANGKAT

Posted: 03 Apr 2016 06:00 AM PDT


KADIR JASiN

BERTANYA

KU Li SEDANG

MAKAN APA?

MAKAN DEDAK?

Peristiwa Penting Akan Berlaku?

Sebelum dan selepas Tengku Razaleigh Hamzah mengikrarkan sokongan beliau kepada Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone), Mohd Najib Abdul Razak pada 24 Mac, saya telah menerima beberapa mesej "anonymous" melalui blog ini dan sistem pesanan ringkas (SMS).

Kesemuanya dalam bentuk rahsia atau untuk makluman saya sahaja.

Kita tunggu dan tengok apa yang akan berlaku dalam "masa terdekat" itu.

BACA DISINI:
http://kadirjasin.blogspot.my/


APA PERISTWA

PENTING AKAN 

BERLAKU?

KU LI  JADI

TUNKU RAHMAN 

KAH KAH KAH

NAIK PANGKAT

DRI RAJA LAWAK

JADI MAHARAJA

LAGI LAWAK 

KAH KAH KAH

PUTAR ALAM
----------------

MAHAREMBAT DIFITNAH LAGI

Posted: 03 Apr 2016 05:30 AM PDT


LAPORAN AKBAR

THE GUARDiAN

AKHBAR KAPIR

WARTAWAN

MAKAN BABI

MINUM ARAK

SEX RAMBANG

CALON NERAKA
Murky Malaysian money trail that funded The Wolf of Wall Street – report

The FBI reportedly believes that $100m of the Leonardo DiCaprio-starring film's budget came from a Malaysian state fund for local economic development

Sources within the FBI have confirmed to the Wall Street Journal that more than $100m of the production budget for Martin Scorsese's The Wolf of Wall Street came from a Malaysian state fund connected to a scandal that has damaged a senior Goldman Sachs banker and led investigators to examine the lifestyle of a notorious New York playboy.
According to the Journal, FBI investigators believe much of the cash used to make the Leonardo DiCaprio-starring film was never intended for the movie business. Instead, it originated with 1MDB, a Malaysian state fund meant to boost local economic development.
1MDB, the Journal reported, passed the money to Red Granite Pictures, a Hollywood production company controlled by Riza Aziz, stepson of the prime minister of Malaysia, Najib Razak, who set up 1MDB seven years ago.
1MDB also appears to be behind the lavish lifestyle of Low Taek Jho, known as Jho Low, a notorious New York party boy and friend of Aziz.
Jho Low, 34, made his reputation buying multimillion-dollar properties in New York and Los Angeles and bidding on fine art – he is widely believed to have bought Picasso's Women of Algiers last May, for $179m – while enjoying the limelight alongside celebrities such as DiCaprio and Paris Hilton.
Because Goldman Sachs was involved in the setting up and administration of 1MDB, the scandal is swirling closer to the investment banking giant.
In 2013, the year The Wolf of Wall Street was released, at least $681m, money the Malaysian government said was a gift from the Saudi royal family, landed in the personal bank accounts of Razak. In January, the prime minister was cleared of corruption over the sum.
However, this triggered an investigation into 1MDB that led to Goldman Sachs, which according to the New York Post helped raise $6.5bn for the fund and now faces a congressional hearing into its Malaysian dealings, under a range of statutes.
The company's south-east Asia chairman, Tim Leissner, took a leave of absence last month. According to the Post, five countries, including the US, UK and France, are said to be looking for evidence of money laundering.
The FBI has issued subpoenas to several current and former employees of Red Granite.
"Red Granite is responding to all inquiries and cooperating fully," a spokesman for the company told the Journal.
The movie business is long accustomed to accepting funds from investors with little experience in film. Even by Hollywood standards, though, the young Malaysian investors lived large.
Three months after shooting on The Wolf of Wall Street began, Red Granite invested in a birthday gift for DiCaprio: the Oscar statuette given to Marlon Brando for best actor in On the Waterfront, which cost about $600,000.
On New Year's Eve 2012, revellers celebrated the arrival of 2013 in Australia and then flew to Las Vegas on a rented jetliner in time to celebrate it again. The party was reported to have included the two Malaysians, Aziz and Low, DiCaprio and Wolf of Wall Street co-star Jonah Hill, and the actor and singer Jamie Foxx.
Six months after the movie's release, DiCaprio, Aziz and Low attended the World Cup in Brazil and spent time on a Saudi-owned, 482ft yacht.
The alleged scandal came to public notice last year, when the Sarawak Report, a UK-based site run by a former BBC journalist, published a series of what it said were internal emails between 1MDB and Saudi energy company PetroSaudi.
The emails, the Sarawak Report said, showed that $700m involved in a deal between 1MDB and PetroSaudi was sent to a bank account belonging to a company controlled by Low.
Low's current whereabouts remain unknown, though much of the art he is believed to have purchased has reappeared at auction over the last several months. He has consistently denied any wrongdoing, his lawyers calling allegations that he benefited from the fund "false, materially misleading and categorically denied".
AKHBAR KAPiR
HINA PEMIMPIN
MELAYU iSLAM
SEBAR FITNAH
PEMIMPIN ISLAM
SUCI MURNi
KAH KAH KAH


--------------

DEMO ANTI GST 2016

Posted: 03 Apr 2016 04:00 AM PDT
TAHNiAH

SALUT


------------------

DAPUR JALANAN DAH TIGA TAHUN

Posted: 03 Apr 2016 02:00 AM PDT


 
DAPUR JALANAN

TAHUN KE EMPAT
TERIMA KASEH

PADA ANAK 

SEMUA BANGSA

YANG TELAH

 MENYOKONG

DAPUR JALAN 

SELAMA


TIGA TAHUN


----------------

DUA SERANGAN SARENTAK

Posted: 03 Apr 2016 01:00 AM PDTDUA SERANGAN

SARENTAK

EKONOMI  &

CUACA
Could Economic Collapse be in Our Near Future?


Climate scientists and others have in the past few years issued a steady stream of analyses showing that without immediate remedial actions, a disastrous future is headed our way. But is it a four-decade-old study that will prove prescient?

That study, issued in the 1972 book The Limits to Growth, forecast that industrial output would decline early in the 21st century, followed quickly by a rise in death rates due to reduced provision of services and food that would lead to a dramatic decline in world population. To be specific, per capita industrial output was forecast to decline "precipitously" starting in about 2015


ADAKAH

KERUNTUHAN

EKONOMI AKAN

MENYELAMAT

DUNIA?------------------

SOKONG PERANG DITERUSKAN

Posted: 03 Apr 2016 12:00 AM PDTSETUJU

SOKONG

LANGKAH

BiJAK

Lawan Terus Lawan Shafie Apdal Batal Jemput Najib ...

babab.net/.../lawan-terus-lawan-shafie-apdal-batal-jem...
Translate this page
Susulan dipecat daripada Kabinet Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal membatalkan jemputan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak daripada ...

Muhyiddin seru rakyat 'lawan' Najib | Free Malaysia Today

www.freemalaysiatoday.com/.../...
Translate this page
Free Malaysia Today
Oct 12, 2015 - Mengulas lanjut, Timbalan Presiden UMNO itu turut menggesa agar ahli UMNO lebih berani dalam menyuarakan pandangan mereka

UMNO Asal Lawan UMNo Baru (rejim Mahathir > Najib)

https://ms-my.facebook.com/...umno-umno...lawan-u...
Translate this page
UMNO Asal Lawan UMNo Baru (rejim Mahathir > Najib) ... pengkhianatan yang tidak boleh diampun, sama ada oleh ahli-ahli Umno Asal ataupun Umno baru.

Anti-Najib akan dicantas dalam mesyuarat MT akan datang

Usul yang akan dibawa mengusulkan pemimpin UMNO yang menghadiri atau menandatangani deklarasi untuk menjatuhkan Presiden dipecat
KUALA KANGSAR: Anggota Majlis Tertinggi (MT) UMNO Nazri Abdul Aziz berkata usul bagi pemimpin UMNO yang terlibat dalam 'Deklarasi Mahathir' dipecat daripada parti akan dibawa pada mesyuarat MT akan datang.
Beliau berkata tindakan itu perlu kerana sudah jelas perbuatan itu melanggar disiplin parti.
"Akan diusulkan dalam mesyuarat MT UMNO akan datang agar mereka daripada UMNO yang menghadiri atau menandatangani deklarasi itu untuk menjatuhkan pemimpin (presiden) parti dikenakan tindakan dipecat daripada parti.

KAH KAH KAH

abang oooiii

buat laaaa

jangan cakap aje

berkali2 cakap

tak jadi apa

kah kah kah

takut ape?

kah kah kah

nak tengok

bangsa johor 

bangun melawan

atau lembik 

tak melawan

kah kah kah

CANTAS HABIS

---------------

UMAT MANUSIA TELAH DIBERITAHU

Posted: 02 Apr 2016 11:00 PM PDT


DARI AWAL

SUDAH 

DIBERITAHU

TAPI MASIH

DEGIL


 | April 3, 2016
langkawi
Chuping dan Alor Setar dilanda gelombang haba dengan masing-masing mencapai suhu tertinggi 38.6°C dan 37.9°C. More ››

KUALA LUMPUR: Langkawi, Kedah kekal menjadi lokasi paling lama iaitu 47 hari tanpa hujan hingga semalam.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi,  Wilfred Madius Tangau berkata, Arau, Perlis pula mengalami tanpa hujan selama 42 hari manakala Seberang Prai Tengah, Pulau Pinang selama 33 hari.
"Bagi bacaan suhu, secara amnya sehingga 4 petang hari ini (semalam), tiada kawasan merekodkan bacaan suhu maksimum melebihi 37 darjah celsius yang juga menamatkan gelombang haba di Alor Setar, Kedah dan Chuping, Perlis," katanya dalam kenyataan.
Pada Khamis lepas (31 Mac), Chuping dan Alor Setar dilanda gelombang haba dengan masing-masing mencapai suhu tertinggi 38.6°C dan 37.9°C.

BACA INI DULU:
http://thericecookershop.com/hishamuddin-rais-dimana-perginya-katak-hijau-itu/

KEMUDIAN BACA INI:
https://www.malaysiakini.com/columns/336023

------------------

PERANG TERBUKA DI TERENGGANU

Posted: 02 Apr 2016 10:00 PM PDT
JENG JENG JENG

KRiSIS MAKIN

MEMBESAR

AKAN MELEDAK

DI TERANGANU
MB sedang hitung hari, Ahmad Said menghadap Sultan


KEMAMAN – Adun Kijal, Ahmad Said mendakwa Ahmad Razif Abd Rahman kini sedang menghitung hari untuk diturunkan daripada jawatan menteri besar.

Ahmad berkata, beliau menyampaikan mesej kepada Najib untuk menghadap Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin sebaik sahaja tuanku pulang dari luar negara untuk meminta (perkenan) pertukaran menteri besar.

"Jangan sampai tuanku isytihar bubar Dun, (kalau terjadi macam itu) habis lah. Keadaan sekarang Umno kritikal, kalau (dilakukan) pilihan raya habislah (Umno berisiko kalah), jangan main-main.

"Jangan salahkan saya, saya telah beri ruang yang cukup, saya sayangkan Terengganu...apa yang dia (Ahmad Razif) buat semua saya tahu. Tunggu masa saya akan dedahkan, saya akan dedahkan perkara yang besar-besar yang pada saya ia merugikan kerajaan negeri dan rakyat," katanya menyentuh mengenai sebab beliau menggesa pertukaran menteri besar.

KAH KAH KAH

aweee

keadaan memang

baik aweee

gaduh membesar

teekee menikee

sekap terajee

ikang dan sotong

ado belako

kah kah kah

TERBAIK BEST

------------

SPR SEDANG MENGATUR

Posted: 02 Apr 2016 09:00 PM PDTWASPADA

TRiK LAMA

SEDANG DIATUR
Umno Terengganu anggap 2016-2017 'tahun perang'

Umno Terengganu mengisytiharkan 2016-2017 sebagai 'Tahun Perang' sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri  Ahmad Razif Abdul Rahman berkata Umno negeri sedang mengatur strategi untuk memenangi semua 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lapan kawasan Parlimen pada PRU nanti.
KAH KAH KAH

woit

ingat natang

ikang menang 

tahang 2004/8

projek putang

putang alam

kah kah kang

PUTAR ALAM

-------------

ADA MACAM MACAM AGAMA

Posted: 02 Apr 2016 08:00 PM PDT


KAPIR LAKNAT
Sabda Pak Ostad, dunia ni adalah syurga orang kapir. Agaknya tu lah sebabnya negara kapir laknat yang maju, sangat peka dengan tata cara hidup mapan lagi lestari kata omputeh sustainability. Tatacara mapan menyentuh tentang gaya hidup dan perhubungan antara manusia sesama manusia dan alam sekitaran bagi menentukan keharmonian dunia ini .. macam untuk jadikan dunia ni cam syurga lah.

Membina dunia mapan, keadaannya sama seperti kepercayaan kita pada agama. Seperti agama, mapan itu adalah pernyataan kepercayaan dan ianya tidak punya apa-apa fakta. Menangkap Najib adalah sebahagian drp proses utk mamapankan dunia ini .. sosok seperti ini boleh bawa badi pada keharmonian negara dan dunia .. dan jadikan dunia ini seperti neraka.

Sudah tentu para kapir laknat akan bekerja keras untuk menentukan keharmonian dunia ini, supaya mereka tak masuk neraka dua kali, ia itu neraka dunia dan akhirat. on NEGARA KAPIR LAKNAT
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 4/1/16


----------

MAHAREMBAT DISIASAT LAGI

Posted: 02 Apr 2016 07:05 PM PDT

SiASAT

JANGAN TAK

SiASAT

KOMENTAR

negara kecil ini
tidak ada pilihan
sama saperti negara swiss
luxembourg wilayah bank
ekonomi utama  menyimpan duit
negara ini juga berekonomikan
wilayah bebas cukai

negara ini tidak ada mata wang
tidak ada universiti
tidak banyak kedutaan diluar negara
semua bergantung dengan belgium
negara ini diwujudkan
sebagai  wilayah selamat
untuk german france dan belgium

jika sistem perbankan luxembourg
diganggu dikacau dikelentong
bank luxembourg tidak lagi diyakini
ini sama saperti
rakyat dunia tidak lagi yakin
pada minyak sawit
 keluaran malaysia
ekonomi malaysia runtuh
justeru
siasatan tuntas akan dijalankan

BON CHANCE NAJIB!Derma atau dana 1MDB? Siasatan Luxembourg ada jawapan

Rakyat Malaysia mungkin tertanya-tanya mengapa sebuah negara kecil di Eropah juga melancarkan siasatan global ke atas skandal 1MDB, tetapi hasil siasatan itulah yang akan mempunyai kesan besar ke atas Najib.
Sebagai permulaan, siasatan Luxembourg itu tidak menunjukkan bahawa ia mempunyai sebarang kaitan dengan Najib.
Tetapi siasatan Luxembourg adalah penting kerana ia boleh menyelesaikan kaitan penting - hubungan antara 1MDB dengan beberapa entiti yang telah bermurah hati menyalurkan berbilion-bilion ringgit yang didakwa sebagai derma ke dalam akaun bank peribadi Najib.

KAH KAH KAH

wine whisky

rokok & petrol

amat murah

di luxembourg

tak ada cukai

kah kah kah

beg birkin

gwa tak pasti

kah kah kah

PADAN MUKA


-----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT