Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


BARU BERSAMA IKATAN, DAH KATA HUDUD TAK SESUAI....

Posted: 16 Mar 2016 03:46 PM PDT

BANYAK KRITIKAN DARI FACEBOOKERS DAN JUGA BLOGGERS JUGA ORANG RAMAI TENTANG TINDAKAN PAS YANG KINI DILIHAT MEMAKAN DIRI SENDIRI.......AMARAN.......JANGAN PAS KELUARKAN FATWA KERANA IANYA AKAN DILIHAT PAS MENGGUNAKAN AGAMA SETELAH MENYINGKIRKAN KAWAN DALAM MUKTAMAR LEPAS......UNTUK AKU...PAS KINI TELAH LEMAH ......
Dulu...Pas mengatakan hudud adalah nyawa parti itu dan ia akan tetap dilaksanakan biar pun mendapat tentangan daripada DAP.

Malah hudud juga menjadi antara punca Pas berbalah dengan DAP dan banyak pihak lain sehingga akhirnya keluar daripada pakatan itu. Tapi itu dulu...
Kini...baru bersama Ikatan yang tak ketahuan  siapa barisan kepimpinan dan berapa ramai ahli berdaftarnya, Pas  sudah pun bersetuju bahawa hudud tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia.

Menerusi Presiden Ikatan Abdul Kadir Sheikh Fadzir, Hadi Awang dikatakan memberitahu, "hudud kita fikir kemudian dan apa yang dibentangkan di Parlimen bukannya hudud, tetapi untuk meningkatkan lagi kuasa mahkamah syariah."

Ehhh, boleh pulak fikir kemudian? Itu baru bergabung dengan Ikatan...belum lagi bersama dengan UMNO?

Alahai....kesian pakcik, lebai dan orang tua kampung yang terus memberi sokongan, sanggup hadir ceramah dan mencampak seringgit dua ke dalam tin milo semata-mata kerana percaya hudud dan hukum Islam akan dilaksanakan oleh Pas.( SH 16/03/2016).

SHAHBUDIN HUSIN.....


PULAKKKK....PAS KANTOI LAGI SOAL HUDUD?????

Posted: 16 Mar 2016 06:24 AM PDT


KAH...KAH...KAH....DAH KONA LAGI KALI NI...AWAT LA........WALAUN JANGAN SASAU YA....


INI SEMASA DALAM PAKATAN RAKYAT....KEMUDIAN KELUARKAN KUMPULAN PROGREIF..KENA TIPU DENGAN UMNO...LEPAS TU BLOK 3 DAN KEMUDIANNYA TANGGUH PULAKKKKK......WEIIIII,,,,,

‘KUASA RAKYAT, KUASA KERAMAT’, JANGAN PANDANG RENDAH – RAFIZI

Posted: 16 Mar 2016 06:00 AM PDT

Aktivis seni budaya sokong Deklarasi Rakyat

Posted: 16 Mar 2016 02:41 AM PDT
deklarasirakyat_senimanbudayawanLKS

KUALA LUMPUR, 16 MAC: Usaha menyelamatkan Malaysia daripada menjadi sebuah negara gagal bukan sahaja tugas ahli politik dan aktivis, ia juga melibatkan golongan budayawan dan aktivis seni.
Budayawan, Che Samsudin Othman yang juga lebih mesra dipanggil Dinsman, berkata penglibatan golongan seni dan budaya itu dalam gerakan politik di negara ini semakin mengecil sejak era 1990-an.
Sehubungan itu, beliau menyeru supaya budayawan dan aktivis seni menyatakan sokongan terhadap gerakan rakyat dengan menandatangani Deklarasi Rakyat, yang antaranya menuntut pengunduran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dari tampuk pemerintahan.
"Saya tidak aktif dalam mana-mana parti politik, tetapi saya aktif dalam seni budaya. Apabila saudara Lim Kit Siang meminta supaya saya ikut serta (tandatangan Deklarasi Rakyat), saya bersetuju," katanya dalam satu majlis tandatangan Deklarasi Rakyat di Ibu Pejabat DAP di sini, hari ini.
Terdahulu, Dinsman bersama antaranya Sasterawan Negara, A. Samad Said; pakar undang-undang, Tommy Thomas; aktivis undang-undang, K. Arumugam; serta wakil-wakil DAP seperti Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai; Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua; pakar undang-undang Perlembagaan Persekutuan, Dr. Abdul Aziz Bari; Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kulasegaran; Adun Nilai, Arul Kumar Jambunathan; dan Naib Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Teo Kok Seong; turut menandatangani deklarasi tersebut.
Dinsman berkata, keputusan untuk menandatangani deklarasi berkenaan diambil selepas mengadakan pertemuan meja bulat bersama para aktivis seni yang merumuskan perlunya penglibatan luas budayawan seni dalam pembangunan dan perubahan negara.
"Sejak reformasi dilancarkan (Datuk Seri) Anwar Ibrahim pada tahun 1998, penyertaan golongan seniman dan budayawan sampai sekarang ini masih terlalu minimum, masih terlalu sedikit.
"Ini adalah satu fenomena yang pelik di negara ini sebab, kalau kita membaca sejarah, zaman kebangkitan atau zaman negara kita mula mengalami perubahan awal kurun ke-20, yang menggerakkannya adalah penulis, budayawan.
"Tetapi sekarang, rakyat sudah berubah, tetapi golongan ini (budayawan) masih tidak mahu berubah," katanya. – Roketkini.com

BLOK POLITIK KETIGA: AHLI PAS TERPINGA-PINGA, MAHU MUKTAMAR KHAS

Posted: 16 Mar 2016 02:32 AM PDT

Sasterawan Negara sifatkan BN yang tidak peduli undang-undang sebagai kerajaan “haram”

Posted: 16 Mar 2016 02:29 AM PDT

Sasterawan Negara sifatkan BN yang tidak peduli undang-undang sebagai kerajaan "haram"

KUALA LUMPUR, 16 MAC: Sasterawan Negara, A. Samad Said, menyifatkan usaha gabunganraya Selamatkan Malaysia untuk menumbangkan Datuk Seri Najib Razak daripada tampuk kuasa negara adalah wajar ekoran daripada penglibatan Perdana Menteri dalam pelbagai skandal mega.
Beliau yang mesra dengan panggilan Pak Samad berkata, Najib bukan sahaja menyebabkan dunia mengenali Malaysia melalui imej buruk, malah imej dalam negara juga sudah kotor, termasuk perbuatan melanggar undang-undang dengan berbelanja berbilion ringgit dalam pilihanraya umum yang lalu.
Justeru, beliau menganggap kerajaan yang ditubuhkan oleh Barisan Nasional selepas PRU13 adalah tidak mengikut laras undang-undang, dan menyifatkan kerajaan kini sebagai sebuah "kerajaan haram".
"Setakat ini, rekod demokrasi kita sangat buruk. Contohnya antara soal ulang-alik pelbagai tafsiran aliran dana dari negara luar, kononnya sebagai dana simpati daripada golongan kaya Arab.
"Yang merunsingkan adalah dana 'rahsia' ini mengalir ke dalam kempen pilihanraya dan perbelanjaan yang berleluasa, sedikit-sebanyak telah dimaklum bahawa RM1.5 billion digunakan Barisan Nasional, yang mana melanggar syarat sebanyak 16 kali ganda yang dibolehkan untuk satu-satu pilihanraya.
"Bererti kerajaan yang ada ini sebenarnya adalah kerajaan haram," tegasnya, menambah kerajaan juga sudah mula memperkenalkan pelbagai akta dan undang-undang yang membataskan pergerakan serta pengucapan rakyat dalam mengkritik pentadbiran negara.
Tokoh sastera negara itu menyuarakan pandangannya dalam satu sidang media bersama aktivis budaya dan undang-undang yang dianjurkan DAP di ibu pejabat parti di sini hari ini.
Menurut Pak Samad lagi, dengan keghairahan pentadbiran Najib mahu memperketatkan undang-undang bagi menghalang kebebasan rakyat bersuara, tidak mustahil segala akta dan pindaan akta zalim akan digunakan terhadap kelompok pembantah.
"Kita sudah pun ada undang-undang yang merisaukan, SOSMA (Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas)) dan POTA (Akta Pencegahan Keganasan) contohnya, yang dalam situasi terdesak bakal dimanfaatkan secara total (oleh kerajaan).
"Malah, pada April ini, Rang Undang-Undang Majlis Keselamatan Negara juga akan dihidupkan memberi kuasa yang penuh kepada kerajaan untuk menangkap atau menahan seseorang tanpa perbicaraan," katanya. – Roketkini.com

TEMURAMAH MAHATHIR DENGAN TV ONE INDON.....DIA TETAP HENTAM NAJIB

Posted: 15 Mar 2016 11:50 PM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


HUDUD TAK SESUAI

Posted: 16 Mar 2016 07:30 PM PDT


DULU LAGI

GWA SUDAH

BiLANG

HUDUD TAK

SESUAi


PAS-IKATAN sepakat hudud tidak sesuai di Malaysia

PAS mahu membentangkan hudud di Parlimen bukan untuk melaksanakannya tetapi sekadar mahu meningkatkan kuasa mahkamah syariah

KUALA LUMPUR: Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN) percaya bahawa isu hudud tidak akan menjadi isu besar diantara gabungan PAS dan parti baharu dalam membentuk blok pembangkang ketiga.
Presiden IKATAN, Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata, walaupun bergabung dengan PAS, mereka sependapat bahawa hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia.
"Saya tidak fikir, situasi di Malaysia sesuai untuk melaksanakan hukum hudud. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga berkata, hudud kita fikir kemudian, apa yang dibentangkan di Parlimen bukan untuk melaksanakan hudud.
"Tetapi, hanya untuk tingkatkan lagi kuasa mahkamah syariah. Kerana, kuasa mahkamah syariah lebih rendah dari mahkamah majistret," ujarnya dalam satu wawancara bersama FMT.
Jelas Abdul Kadir, isu hukum hudud itu merupakan isu dan provokasi yang hanya dimainkan oleh penyokong UMNO di Kelantan.

KAH KAH KAH

gwa cakap

lu tak peduli

sekarang baru

lu sedar

KAH KAH KAH


-----------------

INI BUKTINYA

Posted: 16 Mar 2016 07:00 PM PDT
TAK CAYA

HANG TENGOK

SENDIRI


PUTAR LAGI

Posted: 16 Mar 2016 06:30 PM PDT PUTAR LAGI 


Azalina: Tiada lagi soalan RM2.6b, ia subjudis

Azalina berkata ini berikutan semakan kehakiman yang difailkan oleh Majlis Peguam terhadap Apandi, semalam.SELALU SANGAT

PAKAI HUJAH

SUB KUDIS

KAH KAH KAH

NAIK BOSAN

KAH KAH KAH----------------

HEBAT ANAK MUDA INI

Posted: 16 Mar 2016 06:00 PM PDT
SALUT

 ANAK MUDA

YANG BERANi


TENGKU FRAUD KANTOI LAGI

Posted: 16 Mar 2016 06:00 AM PDTTENGKU FRAUD

SUDAH KANTOIKhairuddin cabar Ku Nan tunjuk surat beranak


Ia bagi membuktikan gelaran tengku yang digunakan pada nama Ku Nan itu bukannya palsu.
PETALING JAYA: Bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan,  Khairuddin Abu Hassan mencabar Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor supaya menunjukkan surat beranak kepada umum bagi membuktikan gelaran `tengku' yang digunakan itu bukan palsu.
Tindakan itu dibuat selepas Khairuddin sebelum ini mendakwa Tengku Adnan atau lebih mesra digelar Ku Nan menipu dengan menggunakan gelaran tengku palsu pada namanya itu.
"Tolong tunjuk surat beranak kamu untuk membuktikan bahawa nama asal kamu itu bergelar tengku.
"Saya cabar kamu untuk berbuat demikian secepat yang mungkin. Tapi janganlah tunjuk surat beranak salinan baru pulak," tulisnya di laman Facebook.

SEMUA BOLEH

SELESAI

JANGAN TUDUH2

KELUARKAN

SURAT BERANK

BUKAN SURAT

BUAT ANAK

KAH KAH KAH


------------

LAPORAN SAHABAT MAT SABU

Posted: 16 Mar 2016 05:30 AM PDT

RM 54,673

rabu 16/03/16

telah berjaya

dikumpulkan

RM145,327

terima kaseh

kami masih memerlukan

RM54,673

teruskan lagi


MAY BANK

5642 5857 6644
------------

BERJA JAGA - JANGAN TERPERANGKAP

Posted: 16 Mar 2016 04:30 AM PDT
AWAS WASPADA

CHINA AKAN

MENJADI KUASA

IMPERIALIS

Argentina sinks Chinese trawler during pursuit for illegal fishing

Argentina's coast guard sank a Chinese trawler that was fishing illegally in its territorial waters after it tried to ram a coast guard boat, authorities said on Tuesday.
In the high-seas chase a coast guard vessel on Monday pursued the Lu Yan Yuan Yu 010 toward international waters, firing warning shots across the Chinese boat's bow as it attempted to raise the crew by radio.

---------------

TAHNIAH

Posted: 16 Mar 2016 12:30 AM PDT

TAHNiAH

Pas pilih Ikatan bentuk blok politik ketiga
KUALA LUMPUR - Pas hari ini mengesahkan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) sebagai rakan komponen dalam pembentukan blok politik ketiga di negara ini.

Pengumuman itu dibuat Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan di sini, hari ini.

"Pas hari ini menerima kunjungan Presiden dan rombongan dewan tertinggi Ikata


------------

NAJIB BUAT LAWAK BODOH

Posted: 16 Mar 2016 12:00 AM PDT

NAJIB BUAT

LAWAK SERAM

ATAU

LAWAK BODOH
PM: Tiada krisis kewangan, MRT laluan kedua diteruskan

Projek pembinaan MRT Laluan Kedua akan tetap diteruskan walaupun negara kini berdepan dengan cabaran ekonomi global yang sedikit sebanyak menjejas bajet kerajaan, kata Najib.
Beliau berkata ia adalah antara komitmen kerajaan untuk memastikan pembinaan tersebut dapat disempurnakan dengan lancar, membawa manfaat kepada semua secara saksama termasuk dari segi peluang pekerjaan dan pendapatan selain perkhidmatan MRT itu dapat dinikmati orang awam.


DENGAR KHABAR

GAJi JADI SLOOO

KLIM TAK BOLEH

PROJEK X JALAN

GAMIN X ADA $$

FULUS FINiTO

BETUL KE?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH


----------------

PAHLAWAN PUUURKASA

Posted: 15 Mar 2016 09:37 PM PDTPUURKASA

HEBAT

MEMANG

PUURKASA


Perkasa beri amaran kepada UMNO

Tindakan pemimpin Umno tersebut seolah-olah sengaja mahu mencari perbalahan dengan NGO pendesak Melayu itu.


KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) memberi amaran kepada pemimpin tertentu dalam Umno agar tidak menjadikan kehadiran Presiden parti berkenaan,  Ibrahim Ali ke majlis sidang media Deklarasi Rakyat sebagai isu untuk diperbesar-besarkan.
Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hassan Syed Ali berkata, mereka juga diingatkan agar `tidak menjolok sarang tebuan' hanya semata-mata berang dengan kehadiran presiden NGO berkenaan yang hadir pada majlis tersebut yang dikepalai oleh  Mahathir Mohamad.
Beliau mendakwa, ada menerima aduan daripada beberapa Pengerusi Perkasa peringkat Parlimen yang menghasut pemimpin Umno agar membubarkan Perkasa di Parlimen masing-masing.


KAH KAH KAH

woit 
lu ingat apa
lu ingat puuuuurkasa ni apa
ini puuuurkasa taiko melayu
lebih hebat dari parti melayu
hebat dari ketuanan melayu 
lu nak bilang puuur apa
kah kah kah

APA PUNYA 

PUUUUURR

---------

ROCK N ROLL RADIO BANGSAR

Posted: 15 Mar 2016 09:08 PM PDT


MALAM INIROCK n RONA

RADIO BANGSAR

temu bual kartunis rona
dengan pemuka rock n roll
dengan protogansi rock
bersama melihat kembali
sejarah rock n roll
memahami perjuangan
 rock n roll di malaysia

jemput datang
 ke studio bangsar
atau
sila layari radio bangsar
-------------

MUSTAHIL BERLAKU

Posted: 15 Mar 2016 08:38 PM PDT
 | March 15, 2016
johari-wan-azizah,apandi
Pembangkang hilang kepercayaan terhadap Peguam Negara kerana didakwa bersekongkol membersihkan nama Perdana Menteri berhubung dema RM2.6 MENGABEEH

BOREEEH

NGOTORKAN

OYXGEN


--------------

MALAYSIA TERUS MENJADI HEBAT

Posted: 15 Mar 2016 08:00 PM PDTKiTO FEMES

SATU DUNIA

 KONA KiTO

KAN DEN

 DAH KATO----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT