Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MASIH BOLEH DI BACA

Posted: 27 Feb 2016 07:00 PM PST

BERiTA BIASA

BERLAKU

BACA DISINI:

 http://www.themalaysianoutsider.com/Muhyiddin dedahkan pemimpin Umno kecamnya sekarang mahu Najib undur sebelum ini 


Muhyiddin yang digantung daripada Umno semalam berkata, mereka mula menjauhkan diri daripadanya apabila beliau mula bersuara mengkritik Najib membabitkan skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma politik RM2.6 bilion. 
"Mungkin ramai yang tidak mengetahui pada peringkat awalnya, beberapa pemimpin utama Umno  datang menemui saya mengadu hal mengenai pelbagai skandal yang menyelubungi Najib dan isterinya," katanya, merujuk kepada Datin Seri Rosmah Mansor. 
"Mereka meminta saya melalukan sesuatu untuk memperbetulkan keadaan. Mereka bimbang Umno akan ditolak rakyat jika Najib terus memimpin parti," kata Muhyiddin dalam kenyataannya di Facebook hari ini. 
Muhyiddin berkata, beliau mencadangkan kepada mereka supaya bersama-sama secara kolektif menasihati Najib namun tiada siapa yang berani memperkatakannya. 
"Saya cadangkan supaya mereka bersama-sama secara kolektif menasihati Najib. 
"Mudah-mudahan dia bersedia untuk memperbaiki kesilapannya demi menyelamatkan Umno dan negara. Malangnya, mereka tidak berani menasihati Najib," katanya. 
Oleh kerana situasi semakin teruk, Muhyiddin berkata, beliau mengambil tanggungjawab mengkritik Najib menggunakan platform parti dan kerajan. 
"Akhirnya, apabila keadaan bertambah teruk saya mengambil tanggungjawab untuk menegur Najib dalam pertemuan empat mata bersamanya, dalam mesyuarat kabinet, mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) dan kemudiannya dalam platform parti secara terbuka. 
"Apabila saya mula bersuara, orang-orang yang sebelumnya datang menemui saya mula menjauhkan diri daripada saya. Hari ini, orang-orang inilah yang paling lantang mengecam saya," kata Muhyiddin. 
Keputusan penggantungannya diumumkan Setiausaha Agung Tengku Adnan Tengku Mansor dalam sidang media sejurus selesai mesyuarat yang berlangsung bermula jam 4 petang di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), semalam.
Keputusan menggantung itu diambil berasaskan fasal 10.15 Perlembagaan Umno dengan ahli MT sebulat suara bersetuju untuk menggantung Muhyiddin serta-merta.
Keputusan itu juga kekal hingga pemilihan parti akan datang.
Mesyuarat yang berlangsung selama 2 jam setengah itu dipengerusikan seorang lagi Naib Presiden,  Hishammuddin Hussein, sementara Presiden Umno  Najib Razak dan Naib Presiden  Ahmad Zahid Hamidi berkecuali dengan keluar daripada bilik mesyuarat.
Tengku Adnan berkata, tindakan dan kecaman yang dibuat Muhyiddin tidak mencerminkan imejnya sebagai seorang timbalan presiden dalam membantu presiden menjalankan tugas.
Sehubungan itu, tugas timbalan presiden akan digalas Zahid yang juga timbalan perdana menteri yang diberikan tanggungjawab memperkukuhkan semula parti. – 27 Februari, 2016.
 - See more at: http://www.themalaysianoutsider.com/bahasa/article/muhyiddin-dedahkan-pemimpin-umno-kecamnya-sekarang-mahu-najib-undur-sebelum#sthash.rmpuF98Z.dpuf
KAH KAH KAH
woit
apa yang muhyiddin cerita
bukan satu yang baru
mana mana pun sama
belum apa apa dah heboh
bila projek tutup
bila fulus tak sampai
semua lari lintang pukang
kah kah kah

KESiAN DiA-----------

CUBA DISINI

Posted: 27 Feb 2016 06:00 PM PSTCUBA INI

portal berita paling cool
paling  top
paling counter culture
the malaysianinsider telah
dihalang menemui pembaca
oleh kerajaan najib

ini kerana laporan portal ini
yang jelas tuntas dan betul

jika laporan tidak jelas 
jika laporan tidak tuntas
jika hanya berita bodek
pasti portal ini tidak diganggu

justeru:
sila cuba cadangan dibawah ini


SATU CADANGAN
Hallo TT, lama tak kunjung ke blog TT yang cool. Gerombolan bukan parti cerdik, setaraf mad maslan je. Buktikan geng TT cukup cool walaupun diblok. Untuk masuk ke laman yg di sekat, masuk ke www.unblockaccess.com, kemudian taip alamat web yang disekat itu, dlm kes ni taip www.malaysianinsider.com. Bapak segala laman web pun boleh dilihat semula. Selamt mencuba, Jangan poyo....kah....kah...kah.... on TUTUP MULUT TUTUP RAHSIAPublish | Delete | Spam Anonymous on 2/27/16


ATAU INi

http://www.themalaysianoutsider.com/


-------------

SATU HAKIKAT

Posted: 27 Feb 2016 04:30 AM PST
KENYATAAN  MUHYIDDIN YASSIN

Saya meneliti kenyataan Muhyiddin Yassin selepas penggantungan beliau dengan sedikit rasa sedih. Sesiapa pun yang telah menghabiskan masa dewasanya menyumbang kepada parti yang dianggotai tidak wajar diperlakukan begitu, apatah lagi setelah beliau cuba membetulkan sesuatu yang beliau rasa adalah salah.

Sudah tentu pihak media bertanyakan reaksi saya kepada kenyataan beliau kerana saya pantas melahirkan kebimbangan apabila Zaid Ibrahim menyeru rakyat Malaysia bersatu menyokong  Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Najib  sebelum ini.

Antara perkara pertama yang terlintas di fikiran saya setelah membaca kenyataan  Muhyiddin itu adalah Anwar Ibrahim. Saya terfikir tindakan bagaimana agaknya Anwar Ibrahim akan ambil dalam keadaan unik sekarang yang membuka ruang besar untuk melaksanakan reformasi (tetapi ruang itu juga penuh dengan risiko dan ketidaktentuan).

Saya fikir Anwar Ibrahim akan mengambil kesempatan ini untuk membawa semua pihak di dalam satu gerakan besar menuntut perubahan dan melaksanakan idea reformasi yang beliau perjuangkan selama ini. Sebelum ini, beliau gigih berusaha mencari titik temu di antara pihak-pihak yang berbeza pandangan dan berlainan puak agar dapat membina kekuatan bersama memperjuangkan reformasi. Banyak perubahan dan kesedaran politik yang ada dalam masyarakat kita hari ini dimungkinkan dek kerana jiwa besar Anwar Ibrahim dan kesabaran beliau membina gerakan besar yang memberi ruang kepada semua pihak itu.

Saya percaya Anwar Ibrahim akan berjiwa besar dan mengenepikan perbezaan lampau untuk mengalu-alukan sesiapa pun menyertai gerakan besar ini sementara beliau kekal pada prinsip menuntut reformasi dan perubahan sistem secara keseluruhan. 

Kita di persimpangan yang unik di dalam sejarah masyarakat kita. Buat pertama kalinya, kita berada di kedudukan kritikal yang mana sebahagian rakyat kita (tidak kiralah apa latar belakang mereka) sudah faham (dan akur) bahawa kita tidak lagi boleh menangguhkan perubahan dan reformasi dalam negara ini.

Muhyiddin menekankan keperluan mengembalikan kebebasan dan integriti kepada institusi utama di negara ini selari dengan tuntutan yang kita laungkan selama ini. Beliau telah menyatakan secara terbuka bahawa kuasa membuat lantikan ketua-ketua institusi utama yang kini dipusatkan di tangan Perdana Menteri mesti dirungkai.

Saya tidak boleh bercakap bagi pihak parti saya atau Pakatan Harapan. Saya tidak akan cuba bercakap bagi orang lain. Saya hanya boleh bercakap sebagai seorang aktivis reformasi yang telah bersama-sama dengan arus menuntut perubahan ini sejak 1998.

Saya hulurkan persahabatan kepada sesiapa yang bersetuju dengan agenda reformasi yang kami bawa. Keutamaan sekarang ialah menjana kekuatan rakyat untuk menuntut reformasi yang menyeluruh dalam sistem sekarang yang banyak menindas.

Saya alu-alukan Muhyiddin bersama-sama gerakan rakyat yang mahukan perubahan itu dan saya hulurkan persahabatan supaya semua pihak (tidak kira latar belakang) dapat menyumbang ke arah sebuah Malaysia baru yang adil dan saksama, yang meletakkan keadilan undang-undang mengatasi kepentingan peribadi.

Saya berharap lebih ramai rakyat biasa (tidak kira apa latar belakang) memilih untuk berbuat sesuatu supaya kita boleh menukar Najib dan melantik seorang Perdana Menteri baru yang bertanggungjawab kepada rakyat di bawah satu sistem baru.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN


-------------

PERANG TERBUKA

Posted: 27 Feb 2016 01:56 AM PST
PERANG DAH

LAMA HANYA

BELUM DIUMUM

Peperangan kini bermula, kata pemberontak UMNO


KUALA LUMPUR: Pemberontak UMNO kini mengisytiharkan perang keatas parti itu dan juga Presiden UMNO, Najib selepas menggantung Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden UMNO.
Bekas Naib Ketua Bahagian Batu Kawan,  Khairuddin Abu Hassan berkata, Majlis Tertinggi (MT) UMNO telah mengabaikan pandangan akar umbi sehingga tergamak menggantung Muhyiddin yang bersuara demi kepentingan rakyat dan negara.
"Saya setuju dengan penggantungan ini, dan dia (Muhyiddin) tidak lagi mempunyai alasan untuk terus berdiam diri. Dia boleh buat apa sahaja sekarang ini.
"Peperangan kini telah bermula. Jika ini yang mereka (UMNO) mahukan, ia perkara yang baik memandangkan kami kini bebas untuk berkata apa-apa sahaja.

WOIT

di syria ada

gencatan senjata

dikl perang besar

baru nak mula

KAH KAH KAH
-----------

GAWAT SAMPAI

Posted: 27 Feb 2016 12:30 AM PSTEKONOMI DUNIA

TIDAK MENENTU

LEDAKAN AKAN


SAMPAI

WASPADA!


Global Finance Leaders Meet as Economic Skies Darken

SHANGHAI — The global economy looks shaky. Markets for things as diverse as oil and European bank shares have plumbed new lows. The tried-and-true cures no longer seem to work.
The task for global leaders this week: Come up with Plan B.
Finance ministers and central bank governors from the world's biggest industrialized and developing economies now arriving in Shanghai face their toughest task since the worst days of the global financial crisis. Europe is mired in low growth and Japan is teetering on the brink of recession, even though the Bank of Japan and a lengthening list of European central banks are pushing interest rates ever deeper into negative territory.
China, the world's leading engine of economic growth in recent years, is struggling with heavy debts, a slowdown in manufacturing, stagnant exports and a flood of money leaving its borders. Countries that depend on selling oil and other resources are struggling under persistently low prices. The United States is facing a drag on growth as the strong dollar makes it cheaper for many consumers and companies to import goods instead of buying them from American businesses
-----------

MUHYIDDIN TETAP BERSUARA

Posted: 26 Feb 2016 11:30 PM PST | February 27, 2016
Muhyiddin-Yassin,-umno
Ia berlaku ekoran niatnya yang mahu melihat kesempurnaan perjalanan parti dan mahu mengembalikan kepimpinan UMNO ke landasan yang betul... More ››


BETUL KE NI?

ATAU NAK GI

CUTI LAGI

ATAU NAK GI

UMRAH LAGI

KAH KAH KAH

--------

GENCATAN SENJATA SYRIA

Posted: 26 Feb 2016 10:30 PM PST


GENCATAN

SENJATA

DITANDA 

TANGANI

DAMAI BELUM

PASTI
Syria ceasefire comes into force under US-Russia deal: A landmark United Nations-backed ceasefire has came into effect in Syria - the first major truce in a five-year civil war that has claimed more than 270,000 lives.
Syria factions agree on truce plan as raids intensify: Opposition alliance says 97 factions will respect ceasefire as Russian jets reportedly target rebel-held areas.
Nusra Front rejects Syria truce, urges stronger attacks: audio statement: The al Qaeda-linked Nusra Front rejected on Friday the cessation of hostilities in Syria due to begin at midnight, and urged insurgents to intensify attacks against President Bashar al-Assad and his allies.
The Joint US-Russian Statement on Syria is not a declaration of a ceasefire. It is an attempt by the Russians to split the Free Syrian Army - and its US backers - from the jihadi terrorists Russia is bombing.-----------------------------

TUTUP MULUT TUTUP RAHSIA

Posted: 26 Feb 2016 09:30 PM PST


SKMM TAK BOLEH HUKUM SEWENANG-WENANG, PINDAAN AKTA PERLU PERKUKUH SEMAK DAN IMBANGAN

Halangan akses ke laman The Malaysian Insider (TMI) oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menjadi bukti bahawa kuasa tanpa kawalan adalah ancaman kepada demokrasi di Malaysia. Komentar peguam Syahredzan Johan (Majlis Peguam) dan Andy Yong (timbalan ketua pemuda Gerakan) menunjukkan bagaimana SKMM, yang semakin hari semakin menjadi alat pemerintah untuk mendiamkan pembangkang, mungkin telah tersalah guna kuasanya, terutama apabila merujuk kepada Seksyen 233 dan 263(2) Akta Komunikasi dan Multimedai (AKM) 1998.

Oleh itu saya menggesa SKMM untuk berhenti dari menghukum dengan sewenang-wenang, terutama berkaitan kandungan yang diakses di Malaysia.

Semak dan imbangan perlu diwujudkan selari dengan prinsip tadbir urus yang baik dan kedaulatan undang-undang. Ini boleh dilaksana dengan meminda AKM 1998 pada sesi Parlimen akan datang untuk memastikan bahawa SKMM perlu mendapatkan perintah mahkamah sebelum menghalang akses ke mana-mana laman web.

Demi kepentingan demokrasi dan masa depan Internet di Malaysia, sebuah jawatankuasa pengawasan yang bertanggungjawab kepada Parlimen perlu ditubuhkan untuk mengawas dan meneliti aktiviti-aktiviti SKMM serta mengesyorkan langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya terbukti wujud salah guna kuasa oleh SKMM. 

Hanya dengan langkah-langkah ini maka SKMM yang neutral dan yang lebih bertanggungjawab kepada Rakyat boleh menjadi realiti.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN
Naib Ketua AMK

26 Februari 2016

--------------

UNTUK KITA SEMUA

Posted: 26 Feb 2016 08:30 PM PSTLUAR KOTAK
Kalu kita analisis lagi para agamawan termasuk mufti, ustaz, staf JAKIM , pak imam dan sesiapa lagi cuma mengguna ilmu yg kononnya datang dari wahyu. Wahyu tanpa disedari telah hilang kesahihannya, pertama diserah pada Gibrael tak tahu dalam bahasa apa dari Allah/Tuhan,kemudian diberi pada Muhamad dan Muhamad sampaikan dalam bahasa Arab, kemudian ramai pemimpin agamawan akan terjemahkan mengikut latar belakang pendidikan masing2 yg mana mereka cuma ada sedikit kepakaran berbahasa Arab dan hebat menghafal hadis2 sahih dan palsu. Ramai di antara mereka tiada ilmu moden logika, rasional dan pendidikan moden sekular.
Jadi apa yg agamawan2 tu terjemahkan selalu berdasarkan yg ayat2 Quran tu tak boleh dicabar jika ada di antara yg cuba mengaplikasi terjemahan di 'luar kotak' akan dilihat sebagai memperlekehkan, menghina, mencabar kesucian Islam dan golongan tu adalah golongan liberal, Lbgt, anti-Ilam, pro Yahudi, pro Kristian dan anti Melayu, anti sunnah wal jamaah. Maka orang yg on PUNAT HADI
Publish | Delete | Spam
UNCLE RAMLI
on 2/25/16

-------------

Kerabu Bersuara ®

0
sumber :-

Kerabu Bersuara ®


KANTOI ZAHID BAKAL PM!!??

Posted: 26 Feb 2016 11:01 PM PST

Siapa sebenarnya dalang penyingkiran Muhyiddin?!

Seperti yang diramal kebanyakkan pemerhati politik tanahair, Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin disingkirkan daripada Umno.

Laporan media menyatakan Muhyiddin digantung keahlian serta merta, sehingga pemilihan Umno 2018. Setiausaha agung Umno mengumumkan Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Zahid Hamidi akan mengambil alih tugas timbalan presiden.

Penyingkiran Muhyiddin dilihat sebagai 1 tindakan terakhir untuk menghukum pengkritik utama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sejak isu derma RM2.6 Billion ke akaun peribadi Najib mula dilaporkan.

Muhyiddin mula mengkritik Najib, dengan kedudukannya sebagai timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno. Najib membalas serangan Muhyiddin dengan menyingkirkan timbalan presiden Umno itu daripada jawatan timbalan perdana menteri dan kini menyingkirkannya dari jawatan timbalan presiden Umno.

Pemerhati politik pernah menjangka pemecatan Muhyiddin daripada kabinet akan menimbulkan kemarahan ahli Umno dan akan mempercepatkan kejatuhan Najib.

Sebaliknya, dengan penyingkiran 2 orang pengkritiknya daripada kabinet, Najib mengukuhkan kedudukanya dalam Umno. Seorang timbalan presiden dan seorang naib presiden yang dipilih majoriti ahli Umno dilucutkan jawatan mereka dalam kerajaan, tetapi tiada bantahan ataupun tentangan hebat daripada ahli Umno sendiri.

Cukup berbeza dengan situasi apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada jawatan. Seluruh ahli Majlis Tertinggi Umno dilihat menyokong Najib dalam keputusan itu. Yang membuat bising adalah segelintir kecil ahli Umno yang masih setia kepada mantan perdana menteri Tun Mahathir dan Muhyiddin sendiri.

Najib tidak pernah tergesa-gesa untuk menyingkirkan Muhyiddin, tetapi lebih berhati-hati dalam percaturan politiknya.

Satu persatu pengkritik Najib disingkirkan tanpa sebarang tentangan. Karisma Mahathir dilihat tidak efektif lagi di kalangan ahli Umno.

Cara Najib mengendalikan seluruh isu skandal 1MDB, SRC International dan derma politik RM2.6 Billion nyata membawa satu imej negatif terhadap perdana menteri itu.

Pengkritik dalam parti disingkirkan, penjawat awam ditamatkan perkhidmatan, diganti, media diharamkan dan rakyat terus diberi amaran.

Segala tindakan ini tidak akan membantu Najib untuk terus menerajui Umno dalam Pilihan Raya Umum ke-14.

Namun begitu, Najib dilihat begitu agresif dalam percaturan politiknya. Apakah sebabnya?

Sedang kita semua membuat kesimpulan, Najib menjadi penggerak penyingkiran Muhyiddin, kita mungkin terlepas pandang satu lagi individu yang menjadi pemain utama dalam drama Umno ini.

Dalam pemilihan Umno yang lalu, kita melihat bagaimana Zahid menjadi naib presiden Umno dengan sokongan yang kuat. Kedua-dua presiden dan timbalan presiden Umno dipilih tanpa bertanding. Jawatan tertinggi dalam hierarki Umno yang melihat persaingan sengit adalah jawatan naib presiden. Zahid muncul sebagai pemenang dalam pemilihan tersebut dan mencatatkan nama sebagai pemimpin utama Umno.

Najib memilih Zahid untuk menggantikan Muhyiddin, kerana Najib memang sedar populariti Zahid di kalangan ahli Umno.

Dengan penyingkiran Muhyiddin semalam, Zahid secara automatik menjadi pengganti Muhyiddin dalam hierarki parti. Dilaporkan semasa pengundian untuk penggantungan Muhyiddin dibuat, Najib dan Zahid meninggalkan mesyuarat.

Najib difahamkan meninggalkan mesyuarat kerana tidak mahu dilihat mendesak Majlis Tertinggi Umno. Tetapi, kenapa Zahid perlu meninggalkan mesyuarat itu?

Walaupun Najib dilihat dan ditonjolkan sebagai penggerak utama penyingkiran Muhyiddin, yang sebenarnya menjadi penggerak dan penyebab utama penyingkiran tersebut bukanlah Najib.

Penggerak utama di sebalik tabir sebenarnya adalah Pemangku Timbalan Presiden Umno, Zahid Hamidi.

Kebanyakkan daripada kita tidak sedar tentang proses peralihan kuasa yang sedang berlaku dalam Umno dan Najib sedang bersiap sedia untuk mengundur diri.

Umno sendiri sedar, jika dipimpin seorang presiden yang penuh dengan skandal, mustahil untuk Umno mengekalkan kuasa.

Najib sendiri sedar akan kenyataan itu. Satu-satunya kebimbangan Najib, bukanlah tentang Umno tetapi dirinya.

Jika Najib mengundur diri dengan dibelenggu skandal kewangan-politik terbesar, kemungkinan besar dirinya akan diburu penentang dalam parti dan pembangkang setelah pengunduranya juga.

Satu-satunya cara untuk melepaskan diri dari segala kepincangan ini adalah melalui cara "strike a deal" dengan penggantinya.

Menurut hierarki Umno, apabila presiden meletak jawatan, secara automatiknya timbalan presiden akan mengambil alih tugasnya.

Walaupun, penyingkiran Muhyiddin sebagai timbalan perdana menteri tidak menjadi masalah besar kerana kuasa mutlak tersebut di bawah perdana menteri, situasinya berbeza dalam parti, di mana timbalan presiden akan menjadi pemangku presiden sejurus presiden mengundur dan mula melaksanakan tugasnya.

Najib memang tidak boleh mengundur diri tatkala Muhyiddin masih menjadi timbalan dalam parti.

Penyingkiran Muhyiddin kini adalah hasil daripada persefahaman antara Najib dan Zahid untuk peralihan kuasa.

Peralihan kuasa itu bakal berlaku dalam beberapa bulan lagi.

Rasanya, keseluruhan MT Umno setuju dengan pelan peralihan kuasa Najib-Zahid.

Mereka hanya menunggu masa untuk menyingkirkan Muhyiddin dari parti dan mantan timbalan itu masuk jerat seperti yang dimahukan kepimpinan Umno.

Penyingkiran Muhyiddin dari jawatan timbalan presiden Umno bukanlah dirancang Najib, tetapi bakal penggantinya dan orang kuat bakal perdana menteri.

Bukankah penyingkiran Muhyiddin akan meningkatkan tentangan? Kenapa Umno atau Najib mahukan serangan berterusan?

Sebenarnya, penyingkiran Muhyiddin adalah untuk mewujudkan laluan kepada Zahid, bukan untuk melindungi Najib atau Umno daripada diserang.

Sejak sebulan yang lalu, beberapa orang pegawai kerajaan dalam jawatan tertinggi dinaikkan pangkat atau ditukar jawatanya. Walaupun, perubahan sedemikian dikatakan urusan pentadbiran, tetapi dapat dilihat sebilangan daripada mereka melaporkan terus kepada timbalan perdana menteri.

Menurut sumber dalaman, bakal perdana menteri akan mencanangkan "Perubahan Dari Dalam" sebagai motonya untuk mengekalkan kuasa di Putrajaya.

Diperkatakan juga beliau sudahpun melantik beberapa orang pegawai khas yang tidak berasal dari parti politik yang akan menjadi penasihat hal ehwal orang bukan Melayu, untuk mengendalikan mengembalikan kepercayaan mereka kepada Umno-BN.

Malah, keputusan untuk membekukan pengambilan warga asing termasuk 1.5 juta warga Bangladesh untuk berkerja di Malaysia juga diperkatakan sebagai salah 1 gimik yang menonjolkan imej "bakal perdana menteri mendengar kepada rakyat".

Perubahan besar dalam landskap politik negara dijangka bakal berlaku selepas pilihanraya Sarawak dan tamatnya perkhidmatan gabenor Bank Negara.

Adakah perubahan sedemikian dapat membawa impak kepada Malaysia dan rakyat?

Kita perlu tunggu dan lihat. – 27 Februari, 2016.

#beranikeranabenar

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=458223124386583&substory_index=0&id=429798750562354

ALHUSSEYN

0
sumber :-

ALHUSSEYN


Kenali dalang sebenar penyingkiran Muhyiddin ...

Posted: 27 Feb 2016 08:38 AM PST

Satees Muniandy

  Seperti yang diramal kebanyakkan pemerhati politik tanahair, Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin disingkirkan daripada Umno.

 Laporan media menyatakan Muhyiddin digantung keahlian serta merta, sehingga pemilihan Umno 2018. Setiausaha agung Umno mengumumkan Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Zahid Hamidi akan mengambil alih tugas timbalan presiden.

 Penyingkiran Muhyiddin dilihat sebagai 1 tindakan terakhir untuk menghukum pengkritik utama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sejak isu derma RM2.6 Billion ke akaun peribadi Najib mula dilaporkan.

 Muhyiddin mula mengkritik Najib, dengan kedudukannya sebagai timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno. Najib membalas serangan Muhyiddin dengan menyingkirkan timbalan presiden Umno itu daripada jawatan timbalan perdana menteri dan kini menyingkirkannya dari jawatan timbalan presiden Umno.

 Pemerhati politik pernah menjangka pemecatan Muhyiddin daripada kabinet akan menimbulkan kemarahan ahli Umno dan akan mempercepatkan kejatuhan Najib.

 Sebaliknya, dengan penyingkiran 2 orang pengkritiknya daripada kabinet, Najib mengukuhkan kedudukanya dalam Umno. Seorang timbalan presiden dan seorang naib presiden yang dipilih majoriti ahli Umno dilucutkan jawatan mereka dalam kerajaan, tetapi tiada bantahan ataupun tentangan hebat daripada ahli Umno sendiri.

 Cukup berbeza dengan situasi apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada jawatan. Seluruh ahli Majlis Tertinggi Umno dilihat menyokong Najib dalam keputusan itu. Yang membuat bising adalah segelintir kecil ahli Umno yang masih setia kepada mantan perdana menteri Tun Mahathir dan Muhyiddin sendiri.

 Najib tidak pernah tergesa-gesa untuk menyingkirkan Muhyiddin, tetapi lebih berhati-hati dalam percaturan politiknya.

 Satu persatu pengkritik Najib disingkirkan tanpa sebarang tentangan. Karisma Mahathir dilihat tidak efektif lagi di kalangan ahli Umno.

 Cara Najib mengendalikan seluruh isu skandal 1MDB, SRC International dan derma politik RM2.6 Billion nyata membawa satu imej negatif terhadap perdana menteri itu.

 Pengkritik dalam parti disingkirkan, penjawat awam ditamatkan perkhidmatan, diganti, media diharamkan dan rakyat terus diberi amaran.

 Segala tindakan ini tidak akan membantu Najib untuk terus menerajui Umno dalam Pilihan Raya Umum ke-14.

 Namun begitu, Najib dilihat begitu agresif dalam percaturan politiknya. Apakah sebabnya?

 Sedang kita semua membuat kesimpulan, Najib menjadi penggerak penyingkiran Muhyiddin, kita mungkin terlepas pandang satu lagi individu yang menjadi pemain utama dalam drama Umno ini.

 Dalam pemilihan Umno yang lalu, kita melihat bagaimana Zahid menjadi naib presiden Umno dengan sokongan yang kuat. Kedua-dua presiden dan timbalan presiden Umno dipilih tanpa bertanding. Jawatan tertinggi dalam hierarki Umno yang melihat persaingan sengit adalah jawatan naib presiden. Zahid muncul sebagai pemenang dalam pemilihan tersebut dan mencatatkan nama sebagai pemimpin utama Umno.

 Najib memilih Zahid untuk menggantikan Muhyiddin, kerana Najib memang sedar populariti Zahid di kalangan ahli Umno.

 Dengan penyingkiran Muhyiddin semalam, Zahid secara automatik menjadi pengganti Muhyiddin dalam hierarki parti. Dilaporkan semasa pengundian untuk penggantungan Muhyiddin dibuat, Najib dan Zahid meninggalkan mesyuarat.

 Najib difahamkan meninggalkan mesyuarat kerana tidak mahu dilihat mendesak Majlis Tertinggi Umno. Tetapi, kenapa Zahid perlu meninggalkan mesyuarat itu?

 Walaupun Najib dilihat dan ditonjolkan sebagai penggerak utama penyingkiran Muhyiddin, yang sebenarnya menjadi penggerak dan penyebab utama penyingkiran tersebut bukanlah Najib.

 Penggerak utama di sebalik tabir sebenarnya adalah Pemangku Timbalan Presiden Umno, Zahid Hamidi. Kebanyakkan daripada kita tidak sedar tentang proses peralihan kuasa yang sedang berlaku dalam Umno dan Najib sedang bersiap sedia untuk mengundur diri.

 Umno sendiri sedar, jika dipimpin seorang presiden yang penuh dengan skandal, mustahil untuk Umno mengekalkan kuasa.

 Najib sendiri sedar akan kenyataan itu. Satu-satunya kebimbangan Najib, bukanlah tentang Umno tetapi dirinya.

 Jika Najib mengundur diri dengan dibelenggu skandal kewangan-politik terbesar, kemungkinan besar dirinya akan diburu penentang dalam parti dan pembangkang setelah pengunduranya juga.

 Satu-satunya cara untuk melepaskan diri dari segala kepincangan ini adalah melalui cara "strike a deal" dengan penggantinya.

 Menurut hierarki Umno, apabila presiden meletak jawatan, secara automatiknya timbalan presiden akan mengambil alih tugasnya.

 Walaupun, penyingkiran Muhyiddin sebagai timbalan perdana menteri tidak menjadi masalah besar kerana kuasa mutlak tersebut di bawah perdana menteri, situasinya berbeza dalam parti, di mana timbalan presiden akan menjadi pemangku presiden sejurus presiden mengundur dan mula melaksanakan tugasnya.

 Najib memang tidak boleh mengundur diri tatkala Muhyiddin masih menjadi timbalan dalam parti.

 Penyingkiran Muhyiddin kini adalah hasil daripada persefahaman antara Najib dan Zahid untuk peralihan kuasa.

 Peralihan kuasa itu bakal berlaku dalam beberapa bulan lagi.

 Rasanya, keseluruhan MT Umno setuju dengan pelan peralihan kuasa Najib-Zahid.

 Mereka hanya menunggu masa untuk menyingkirkan Muhyiddin dari parti dan mantan timbalan itu masuk jerat seperti yang dimahukan kepimpinan Umno.

 Penyingkiran Muhyiddin dari jawatan timbalan presiden Umno bukanlah dirancang Najib, tetapi bakal penggantinya dan orang kuat bakal perdana menteri.

 Bukankah penyingkiran Muhyiddin akan meningkatkan tentangan? Kenapa Umno atau Najib mahukan serangan berterusan?

 Sebenarnya, penyingkiran Muhyiddin adalah untuk mewujudkan laluan kepada Zahid, bukan untuk melindungi Najib atau Umno daripada diserang.

 Sejak sebulan yang lalu, beberapa orang pegawai kerajaan dalam jawatan tertinggi dinaikkan pangkat atau ditukar jawatanya. Walaupun, perubahan sedemikian dikatakan urusan pentadbiran, tetapi dapat dilihat sebilangan daripada mereka melaporkan terus kepada timbalan perdana menteri.

 Menurut sumber dalaman, bakal perdana menteri akan mencanangkan "Perubahan Dari Dalam" sebagai motonya untuk mengekalkan kuasa di Putrajaya.

 Diperkatakan juga beliau sudahpun melantik beberapa orang pegawai khas yang tidak berasal dari parti politik yang akan menjadi penasihat hal ehwal orang bukan Melayu, untuk mengendalikan mengembalikan kepercayaan mereka kepada Umno-BN.

 Malah, keputusan untuk membekukan pengambilan warga asing termasuk 1.5 juta warga Bangladesh untuk berkerja di Malaysia juga diperkatakan sebagai salah 1 gimik yang menonjolkan imej "bakal perdana menteri mendengar kepada rakyat".

 Perubahan besar dalam landskap politik negara dijangka bakal berlaku selepas pilihanraya Sarawak dan tamatnya perkhidmatan gabenor Bank Negara.

 Adakah perubahan sedemikian dapat membawa impak kepada Malaysia dan rakyat?9 Kita perlu tunggu dan lihat. – 27 Februari, 2016.

 *Satees Muniandy ialah Setiausaha DAP Batu Kawan dan Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai ~ sumber

Bekas peguam negara tunjuk bukti derma 2.6 bilion, SRC sah jenayah, kata Muhyiddin

Posted: 26 Feb 2016 10:36 PM PST

  Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan hari ini bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail memberitahu derma RM2.6 bilion di dalam akaun Datuk Seri Najib Razak merupakan 1 perbuatan jenayah.

 Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, lebih menghairankan, walaupun yang didakwa melakukan kesalahan ialah Najib, Umno menggantung keahliannya.

 "Mengenai wang yang dikatakan masuk ke akaun peribadi Najib dari SRC International, saya diberitahu mengenainya oleh mantan peguam negara sendiri beserta dengan buktinya sekali yang sah merupakan suatu perbuatan jenayah! Saya beristighfar!

 "Yang menjadi punca segala masalah Umno hari ini bukan saya, tetapi Najib.

 "Peliknya, yang digantung adalah saya, manakala Najib terus bersenang-lenang menikmati kuasa jawatan dan wang yang ada padanya," kata Muhyiddin dalam satu kenyataan di Facebook hari ini.

 Muhyiddin turut mempersoalkan adakah membantu presiden itu bermaksud mempertahankan kesalahannya.

 "Saya tidak fikir begitu. Jika Datuk Seri Najib melakukan kesalahan, maka wajib bagi saya dan yang lain-lain di dalam Umno menegurnya dan meminta dia memperbetulkan kesilapannya demi kebaikan parti.

 "Jika dia berterusan melakukan kesilapan, dan semua orang di dalam Umno bersekongkol mempertahankan kesilapannya, maka kesan buruk akan terpalit kepada Umno," katanya.

 Sebelum penggantungannya semalam, beberapa pemimpin Umno mendesaknya agar setia membantu kepimpinan presiden parti. – 27 Februari, 2016.~ sumber

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT