Sabtu, 3 Disember 2016

Blog-list Malaysia

Blog-list Malaysia


Video: Perwakilan Umno Naik Angin Halau TV3

Posted: 03 Dec 2016 01:45 AM PSTPara delegasi Perhimpunan Agung Umno 2016 (PAU2016) yang naik angin memaksa TV3 membatalkan siaran secara langsung yang sepatutnya diadakan di lobi Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Mereka yang menonton ucapan penggulungan para pemimpin utama Umno pada skrin di lobi mula berasa gelisah setelah audio diperlahankan semasa Ketua Wanita Shahrizat Abdul Jalil sedang memberikan ucapannya.

Mereka mula menjerit 'boo' kepada hos TV3 dan tetamu yang berada dipentas dengan ketegangan hampir sampai ke kemuncaknya apabila dua botol air dibaling ke atas pentas tatkala Shahrizat mengakhiri ucapan beliau.

Krew TV3 kemudiannya mengosongkan pentas yang mendapat sorakan daripada perwakilan.
Tiada Samseng Dalam UMNO, Kata Jamal 'Baju Merah'

Posted: 02 Dec 2016 07:30 PM PSTKUALA LUMPUR: Ketua pergerakan baju merah, Datuk Seri Jamal Md Yunos menafikan wujud kumpulam samseng didalam UMNO sambil menyifatkan dakwaan tersebut berasal daripada berita yang diputar belit oleh media pro pembangkang.

Menurut Jamal, media pro pembangkang sangat cekap memanipulasi sesuatu berita positif kepada negatif, menjadikan individu sepertinya sebagai mangsa tomahan dan fitnah.

"UMNO ini tiada yang samseng. Ahli-ahli UMNO memperjuangkan perjuangan untuk rakyat. UMNO pastikan undang-undang dan juga perlembagaan ini terjaga. Dan sesiapa yang ingin meruntuhkan sistem tersebut, sudah pasti kita akan bangkit dan melawan mereka.

"Dan orang yang melawan mereka ini yang dilabelkan samseng. Jadi sebenarnya, mereka di sebelah sana (pembangkang) yang memulakan provokasi yang menjadikan kita bangkit dan melawan mereka," katanya di Pusat Dagangan Dunia Putra, hari ini.

Ujarnya, beliau sedar dirinya dikritik hebat di media sosial namun apabila beliau ditemui pengkritiknya secara berdepan, rata-rata mereka memberikan reaksi berbeza terhadap karakter yang negatif digambarkan sebelum ini.

"Jadi saya lihat perkara ini hanyalah mainan di media sosial yang menggambarkan saya ini seorang yang samseng. Saya seorang yang ganas dan jahat.

"Tetapi apabila saya berjumpa dengan orang ramai, mereka akan katakan saya adalah berbeza dari apa yang dikatakan di media sosial," kata Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar itu lagi.

Mengulas mengenai penubuhan baju merah menentang baju kuning 'BERSIH', Jamal menjelaskan tindakannya adalah demi memastikan negara tidak terjerumus ke kancah bahaya seperti di Timur Tengah apabila kerajaan digulingkan menerusi demonstrasi jalanan.

"Kita tak mahu perkara sedemikian berlaku di Malaysia dan sebab itu timbulnya gerakan merah untuk menghalang mereka ini dari melakukan perkara-perkara yang diluar daripada undang-undang dan perlembagaan negara.

"Kita dah muak dengan BERSIH 1,2,3,4 dan 5. Sebab itu BERSIH 5 ini kita tentang mereka," katanya lagi.

- Malaysian Digest


Najib bercakap seorang diri, memang seronok...

Posted: 02 Dec 2016 07:03 AM PSTULASAN Letih kita mendengar ucapan-ucapan di Perhimpunan Agung UMNO tahun ini. Letih, menyampah, rasa nak muntah: semua ada. Festival tahunan ini memang pun itu tujuan dia, untuk bercakap merepek tentang segala yang UMNO secara ad nauseam - sampai rasa nak muntah.

Sejak hari pertama persidangan bermula, kita melihat bagaimana media arus perdana menghurung PWTC dan memuntahkan berita-berita tentang ucapan pembesar-pembesar parti Melayu itu.

Keesokan harinya akhbar-akhbar milik UMNO memaparkan di muka depannya betapa gah dan hebatnya semangat yang ditiup antara empat dinding ibu pejabat UMNO.

Kemuncaknya esok, apabila Presiden United Malays National Organisation, atau lebih dikenali ramai sebagai suami kepada Datin Seri Rosmah Mansor, akan sekali lagi naik ke pentas untuk menyampaikan ucapan penggulungan dan memalu gong pelaung, menandakan bermulanya strategem UMNO menuju pilihanraya umum ke-14.

Tetapi kita janganlah terlalu berasa teruja dengan ucapan-ucapan UMNO ini. Bercakap seorang diri tanpa ada ruang yang terbuka untuk dicabar dan berdebat memang seronok.

Langit pun boleh runtuh kalau ikut hati bercakap sendirian begitu. Tambah pula dengan tepukan gemuruh perwakilan yang kenyang dijamu dedak.

Barang diingat. Datuk Seri Najib Razak adalah seorang yang akan melarikan diri daripada berdebat. Dia tidak berani. Bukan sekali dua kita telah menyaksikan 'Malaysian Official 1' ini melarikan diri dari gelanggang. Sudah baaaanyak kali.

Terbaru pastinya kita masih ingat bagaimana beliau menghilangkan diri apabila Tun Dr Mahathir datang ke PWTC untuk bersoal jawab dengannya.

Najib Razak memang seronok bercakap seorang diri. Cuba kalau kita letak Mahathir di depan dia. Tak cukup tanah dia melarikan diri.

Melayu hilang kuasa

Dalam setahun, UMNO akan mengulang ayat ini beberapa kali. Tak perlu tunggu bersidang pun UMNO akan tetap bermain sentimen perkauman, kerana UMNO memang parti perkauman. Tanpa modal perkauman, apa lagi lah UMNO ada? Barangkali modal agama, setelah di-hijack modal politik angin syurga itu daripada PAS.

Sebenarnya kita semua sedia tahu, kalau UMNO melingkup, UMNO lah yang hilang kuasa.

UMNO berkuasa pun Melayu merana. Lihat sahaja bagaimana kita sehari-hari dicukai dan dipaksa bayar tol, selain harga barang keperluan yang naik tak turun-turun. Ini siapa punya kerja? Kalau bukan UMNO, siapa? DAP kah yang luluskan GST?

Sasterawan Negara, Pak A. Samad Said (yang juga sudah masuk DAP) telah berkali-kali mengingatkan:

"Kata-kata bahawa orang Melayu dan Islam kini sedang terancam sukar masuk otak saya...

"Sejak merdeka, Perdana Menteri semuanya Melayu, Timbalan PM semuanya Melayu, Menteri Dalam Negeri semuanya Melayu, malah Menteri Besar kebanyakannya Melayu.

"Ini tidak termasuk Raja-raja Melayu, tentera dan polis yang majoritinya orang Melayu."

Otak yang boleh menerima dakwaan Melayu hilang kuasa jika UMNO melingkup adalah otak yang sarat disumbat dedak dan pembohongan sehingga tidak lagi mampu mempersoal, telan sahaja mentah-mentah. Kalau otak seluruh rakyat Malaysia demikian bengap, memang boleh lah UMNO kekal berkuasa sampai kiamat.

Sebab itu pentingnya perdebatan. Politik ialah seni memujuk keyakinan, dan ia tidak boleh sekadar ditelan seperti ular sawa menelan buaya. Akhirnya buaya koyak perut ular dan berlepas lari. Bodoh betul ular sawa itu.

Maka sekarang begini. Najib Razak dan konco-konco pemakan dedaknya boleh terus merepek sampai hari Sabtu. Tak apa, kita dengar habis-habis apa tawarannya untuk rakyat negara ini semuanya, bukan yang Melayu sahaja.

Hari Ahad, Parti Tindakan Demokratik pula bakal bersidang di Shah Alam. Kita tengok apa pula jawapan DAP terhadap tuduhan-tuduhan sehala dan syok sendiri oleh UMNO selama seminggu ini.

Kemudian rakyat boleh buat keputusan. Mahu memilih terus merana di bawah pemerintahan kleptokrat, atau memilih untuk membuka lembaran baru bersama para demokrat.

IZMIL AMRI seorang penulis dan pemerhati politik.

-mkini


Tiada ulasan: