Nuffnang

Pengikut

Kelab Greenboc

sumber :-

Kelab Greenboc


InsyaAllah, Mat Sabu Tak Akan Muflis... Sumbangan Kini Cecah RM80K

Posted: 25 Feb 2016 01:03 AM PST

#SahabatMatSabu kutip RM79,880 dalam seminggu

PETALING JAYA: Dalam tempoh seminggu, kumpulan #SahabatMatSabu berjaya mengutip RM79,880 bagi membantu Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu membayar saman kepada bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Jurucakap kumpulan itu, Mandeep Singh berkata, dengan perkembangan memberangsangkan itu, pihaknya mensasarkan akan dapat mencukupkan jumlah RM200,000 dalam tempoh sebulan.


"Setakat semalam, kita telah berjaya kutip RM79,880. Kami agak terkejut dengan sambutan yang boleh dikatakan amat berjaya ini. "Saya rasa sebulan lagi kami akan dapat mencukupkan jumlah RM200,000," katanya kepada FMT.

Katanya lagi, peranan #SahabatMatSabu hanyalah untuk meraih dana dan akan segera menyerahkan kutipan kepada pihak Mat Sabu selepas mencapai sasaran.

Inisiatif itu digerakkan sekumpulan aktivis sejak 17 Februari lalu bagi membantu Mat Sabu daripada diisytihar muflis, selepas Mahkamah Persekutuan mengarahkannya membayar RM200,000 kepada Wan Ahmad dalam satu kes saman fitnah, dua tahun lalu.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung AMANAH, Anuar Tahir menyeru orang ramai yang mahu membantu untuk terus menghubungi #SahabatMatSabu. "AMANAH tidak terlibat dalam kutipan ini, maka orang ramai boleh terus arahkan sumbangan kepada #SahabatMatSabu. Mat Sabu adalah pejuang demokrasi yang sudah sekian lama berjuang," katanya lagi.

Orang ramai ingin menyalurkan sumbangan boleh menghubungi talian 011-35712316. -FMT
ULASAN GB

Tatkala macai-macai UMNO dan PAS bertempik sorak menyatakan Mat Sabu, Presiden AMANAH bakal muflis, kerana gagal unjtuk membayar RM200K di atas perintah mahkamah ke atas mantan bekas Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wah Omar, #sahabtmatsabu berusaha gigih menubuhkan tabung untuk Presiden AMANAH itu.

Itu bukti bahawa Mat Sabu tidak sendirian di dalam perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan. Mat Sabu tetap diperlukan sekalipun ada pihak amat benci dan cuba mencemarkannya dengan pelbagai cara.

Mat Sabu berkata segala sumbangan hendaklah dimasukkan ke akaun #sahabatmatsabu, bukan ke akaun peribadinya spaya tidak menimbulkan fitnah.

Nizar vs TV3: "Tiada Merit Dalam Rayuan TV3" - Hakim Mahkamah Persekutuan

Posted: 24 Feb 2016 08:55 PM PST

Mahkamah Persekutuan kekal keputusan TV3 bersalah fitnah Nizar

Mahkamah Persekutuan di sini hari ini memutuskan bahawa tiada unsur berat sebelah kehakiman dalam keputusan Mahkamah Rayuan yang mendapati Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) bertanggungjawab memfitnah bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Mohammad Nizar telah memfailkan saman fitnah RM50 juta terhadap stesen televisyen berkaitan komen beliau mengenai nombor pendaftaran kereta "WWW1", yang berjaya dibida dengan harga RM520,000 oleh Sultan Johor pada Mei 2012.


Panel lima anggota yang dipengerusikan oleh Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin dengan sebulat suara menolak rayuan TV3 dan memerintahkan stesen televisyen itu membayar kos perundangan RM20,000.

Peguam Liew Teck Huat yang mewakili TV3 berhujah bahawa keputusan sebulat suara oleh panel Mahkamah Rayuan yang ketika itu dipengerusikan oleh Hakim Mohamad Ariff Md Yusof (sekarang sudah bersara) yang memutuskan TV3 bertanggungjawab memfitnah Mohammad Nizar, harus diketepikan atas alasan bahawa terdapat unsur berat sebelah kerana hubungan hakim (Mohamad Ariff) sebelumnya dengan PAS.

Beliau berkata TV3 tidak mempersoalkan kewibawaan dan kemampuan Mohamad Ariff sebagai hakim tetapi atas kedudukannya sebagai pengerusi panel Mahkamah Rayuan yang mendengar kes itu disebabkan hubungannya dengan parti politik tersebut.

Liew memohon Mahkamah Persekutuan mengembalikan kes itu ke Mahkamah Rayuan untuk rayuan TV3 didengar semula oleh panel lain.

Dalam keputusannya, Hakim Zulkefli berkata TV3 gagal melangkaui "threshold" sama ada terdapat bahaya mengenai unsur berat sebelah bagi pihak Mahkamah Rayuan.

Mahkamah Persekutuan yang juga disidangi oleh Hakim-hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Tan Sri Abu Samah Nordin, Datuk Ramly Ali dan hakim Mahkamah Rayuan Datuk Aziah Ali menjawab persoalan perundangan itu secara negatif.

Persoalannya ialah sama ada terdapat unsur berat sebelah oleh Mahkamah Rayuan berhubung dengan hubungan sebelumnya antara pengerusi kuorum dan Mohammad Nizar.

Hakim Zulkefli berkata mahkamah mendapati tiada merit dalam rayuan TV3 dan bahawa keputusan panel Mahkamah Rayuan dikekalkan.

Bagaimanapun, rayuan TV3 belum selesai kerana dua lagi persoalan undang-undang belum didengar oleh Mahkamah Persekutuan dan ia akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan pada tarikh yang belum ditetapkan.

Mohammad Nizar menyaman TV3 dan penerbit Buletin Utama, Rohani Ngah mendakwa stesen televisyen telah menyiarkan kenyataan berbaur fitnah menerusi siaran berita Buletin Utama pada 30 Mei 2012 berhubung tweetnya.

Mahkamah Tinggi pada 12 April 2013 menolak saman fitnah Nizar dan beliau kemudian membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan yang membuat keputusan memihak kepadanya pada 25 Feb 2014 dan mengembalikan kes itu ke Mahkamah Tinggi untuk penaksiran ganti rugi.

Terdahulu, peguam Asmuni Awi yang mewakili Mohammad Nizar berhujah bahawa hakikat bahawa Mohamad Ariff dan Mohammad Nizar menganggotai parti yang sama tidak menimbulkan bahaya sebenar berat sebelah.

Beliau berkata permohonan Mohamad Ariff untuk melepaskan keanggotaannya dalam PAS diluluskan oleh jawatankuasa pusat parti itu pada 12 Okt, 2008 sementara Mohamad Ariff dilantik sebagai pesuruhjaya kehakiman pada 2009.

Turut mewakili Mohammad Nizar ialah peguam Mohd Fitri Asmuni dan Hasanuddin Yusoff. -MD

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT