Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


ADA KAH RAKYAT WAJIB TOLAK MEREKA BERDUA INI ?

Posted: 17 Nov 2015 11:01 PM PST


South Lion's photo.

Tebusan M'sia dipancung lepas PM tiba di Manila By canang

Posted: 17 Nov 2015 08:30 PM PSTKumpulan pengganas Abu Sayyaf dilapor memancung kepala tebusan terakhir yang diculik di sebuah restoran di Sandakan, Sabah pada Mei lalu. Bernard Then dipancung hanya beberapa jam selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tiba di Manila untuk persidangan dua hari Forum Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC).

 Komander Kumpulan Petugas Bersama Sulu Brigadier Genera Alan Arrojada mengesahkan jurutera 39 tahun itu dipancung sekitar jam 4 petang di kubu kuat Abu Sayyaf di Jolo, Filipina. Kejadian itu berlaku seminggu selepas mereka sebelum ini membebaskan seorang tahanan Thien Nyuk Fun, pengurus restoran Ocean King Seafood yang diculik bersama Then.

 Kejadian dilaporkan oleh akhbar Singapura Straits Times. Sementara itu, APEC ke-23 akan bermula esok, yang kebetulan akan turut membincangkan isu serangan pengganas di Paris pada Jumaat lepas.
 
 
RAKYAT MARHAEN

Pemuda UMNO kesal penyampaian dana Bumiputera lemah Faiz Zainudin

Posted: 17 Nov 2015 07:45 PM PST


pemudaPemuda UMNO melihat ia sebagai isu yang serius memandangkan saban tahun pelbagai bentuk geran, dana serta inisiatif mesra rakyat yang diumumkan kerajaan melalui pembentangan bajet tetapi tidak dapat dirasai oleh pihak yang sepatutnya.

KUALA LUMPUR: Pemuda UMNO kesal dengan dana khusus untuk Bumiputera oleh kerajaan yang dilihat gagal mencapai golongan sasaran.


Naib Ketua Pemudanya, Khairul Azwan Harun mendedahkan, kerajaan memperuntukkan berbilion-bilion ringgit setiap tahun dalam bentuk dana khususnya untuk usahawan muda Bumiputera namun dana tersebut tidak sampai kepada pihak yang berwajib.

"Kami melihat ia sebagai isu yang serius memandangkan saban tahun pelbagai bentuk geran, dana serta inisiatif mesra rakyat yang diumumkan kerajaan melalui pembentangan bajet tetapi tidak dapat dirasai oleh pihak yang sepatutnya khususnya golongan usahawan Bumiputera yang baru hendak menapak," katanya semasa sidang media di PWTC pada Selasa.

Khairul menyifatkan punca utama berlakunya perkara ini ialah budaya dan mentaliti 'silo' atau pengasingan di mana terdapat kesukaran dalam memadankan program dan dana kepada kumpulan sasar.

"Kekangan birokrasi dan kekurangan maklumat menyumbang kepada kelemahan perlaksanaan sehingga ada dana yang tidak sampai kepada golongan sasar dan ada pula yang tidak dimanfaatkan sepenuhnya," katanya.

Sehubungan itu, Pemuda UMNO merancang untuk menganjurkan Konvensyen Dana Bumiputera pada 28 November ini bagi mencapai satu resolusi yang akan memberikan penyelesaian jangka masa panjang.
"Sudah tiba masanya untuk kerajaan lebih serius melihat perkara ini.

"Kita tidak boleh malu mengakui kelemahan, ini masalah kita dan kita perlu bangkit memperbetulkan keadaan," katanya.


FMT

Firasat DS Anwar Tentang Khalid Ibrahim Tepat Dan Benar !!

Posted: 17 Nov 2015 07:00 PM PST

Kajang Move Terbukti Benar Akhirnya!!!!!!!!

Najib terselamat dari diguling sebagai Perdana Menteri.
Majoriti ahli Parlimen menyokong bajet Najib.
Di antara yang mengundi menyokong Najib adalah bekas MB Selangor, Khalid Ibrahim.
Sebelum ini Khalid Ibrahim secara terbuka menolak undi tidak percaya kepada Najib Tun Razak.
Tindakan dan pendirian Khalid Ibrahim ini membuktikan apa yg PKR dan Anwar Ibrahim buat dengan Kajang Move adalah benar.
Tindakan dan pendirian Khalid Ibrahim membuktikan Khalid sudah pun menjadi penyokong dan pendokong Najib Tun Razak.
Sehingga hari ini, Khalid Ibrahim masih gagal menjelaskan bagaimana hutang 80 juta beliau tiba tiba menjadi langsai.

Bekas PM Dr Mahathir sendiri berkata Khalid begitu kemaruk hendak menjadi MB kerana hendak membayar hutang beliau.

Akhirnya terbukti Anwar Ibrahim benar dan Hadi Awang salah.

TULANG BESI

Banjir Kilat Shah Alam: ADUN Batu Tiga salahkan KTMB Mohamad Fadli

Posted: 17 Nov 2015 06:15 PM PST


rodzia-ismail,ktm

Punca utama banjir kilat yang selalu berlaku di kawasan komuter KTMB Batu Tiga adalah disebabkan kegagalan KTMB menyelenggara dan menaik taraf kawasan sekitar dengan baik

SHAH ALAM: Kegagalan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyelenggara kawasan sekitar stesen komuter Batu Tiga Shah Alam dikatakan menjadi punca berlakunya banjir kilat pada Isnin.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga Rodziah Ismail mendakwa, KTMB gagal menyelenggara kawasan longkang dan parit di sekitar stesen komuter itu sehingga menyebabkan air melimpah sekaligus menyebabkan banjir kilat.

"KTMB hanya pandai menaikkan tambang tetapi keselesaan pengguna dan kesan alam sekitar langsung tidak dihiraukan.

"Punca utama banjir kilat yang selalu berlaku di sekitar kawasan komuter KTMB Batu Tiga ialah kegagalan pihak itu menyelenggara dan menaik taraf kawasan sekitar dengan baik.

"Misalnya, longkang-longkang tidak pernah diperluas sehingga menyebabkan air melimpah keluar," katanya ketika dihubungi FMT.

Sehubungan itu, Rodziah menggesa KTMB meningkatkan penyelenggaraan perparitan agar kejadian banjir kilat dapat diselesaikan segera serta tidak berulang.

Dalam pada itu, beliau juga mengakui kerajaan negeri Selangor sudah meluluskan peruntukkan untuk menaik taraf sungai Damansara dekat Batu Tiga dalam Bajet Selangor yang baharu.

"Saya telah mengarahkan supaya projek menaik taraf sungai dipercepatkan tetapi KTMB juga diminta agar lebih sensitif dalam menambahbaik penyelenggaraan di stesen Batu Tiga yang saban hari bertambah penggunanya," ujarnya.

Terdahulu, beberapa kawasan utama di Shah Alam termasuk Seksyen 13, Seksyen 9, Seksyen U8 dan Batu Tiga teruk terjejas akibat banjir kilat selepas hujan lebat selama dua jam.

Banjir kilat turut menenggelamkan landasan keretapi sehingga menyebabkan operasi komuter di Stesen Komuter Batu Tiga terjejas.

Dalam kenyataan berasingan, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad pula menyifatkan pembangunan pesat di sekitar Seksyen 13 Shah Alam sebagai salah satu punca berlakunya banjir kilat pada Isnin.

"Saya mengaku pembinaan pelbagai bangunan sekitar Seksyen 13 antara puncanya. Sistem perparitan, sampah sarap, pembinaan yang tersumbat temasuk tanah merah di sekitar itu mungkin menjurus kepada masalah ini," katanya ringkas.

Bagaimanapun, Khalid enggan mengulas lanjut tentang tindakan dan langkah yang akan diambil oleh pihaknya bagi mengatasi masalah itu.


FMT

Ahli Parlimen Pas tolak bajet diajak minum petang Adam Abu Bakar

Posted: 17 Nov 2015 05:30 PM PST


Takiyuddin-Hassan,alhli-pas

Semasa sesi minum petang itu ahli Parlimen berkenaan akan diminta memberikan penjelasan tentang langkah mereka menolak Bajet 2016

KUALA LUMPUR: Tiga ahli Parlimen Pas yang mengundi menolak Bajet 2016 pada sesi pengundian belah bagi di Parlimen semalam akan diajak minum petang.


Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, langkah mengajak ahli Parlimen itu adalah bagi mendapatkan penjelasan, mengapa mereka bertindak demikian.

"Kita belum fikirkan lagi tindakan disiplin. Saya tidak rasa begitu. Jangan nampak ia satu perkara yang serius. Kita pergi minum kopi, panggil mereka minum petang tanya apa jadi semalam," katanya ketika ditemui pemberita, di Parlimen pada Selasa.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu menyatakan perkara itu bukanlah satu kes besar sebaliknya, ia hanyalah isu kecil.

"Pada saya isu ini kecil sahaja, tidaklah sebesar mana. Lagipun tiga orang sahaja ia tidak beri kesan kepada parti," ujarnya.

Dalam pada itu, Takiyuddin menafikan bahawa Pas kini semakin lemah apabila mengekang ahli Parlimennya untuk menyatakan pendirian.

Sebaliknya, beliau menjelaskan, Pas memberikan kebebasan kepada mana-mana ahli Parlimen parti itu untuk menyatakan pendirian masing-masing.

"Kita beri kebebasan, kita beri arahan tapi bukan dalam paksaan. Tetapi jika ambil kaedah mereka sendiri, parti akan panggil untuk dapatkan penerangan dari mereka kenapa bertindak sedemikian. Tidaklah sampai tatatertib disiplin," katanya lagi.

Antara tiga ahli Parlimen dari Pas yang mengundi menolak bajet semalam adalah Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Ahmad Baihaki Atiqullah dan ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Nik Mazian Nik Mohamad.

Langkah yang diambil oleh tiga ahli Parlimen Pas itu sekaligus mengingkari arahan Presiden parti berkenaan, Datuk Seri Abdul Hadi Awang apabila membuat pendirian mengambil sikap berkecuali daripada keputusan Pakatan Harapan yang mahu memboikot Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri pada 23 Oktober lepas.


FMT

Akhirnya.. YaPEIM Menjawab Dakwaan NOW

Posted: 17 Nov 2015 05:00 PM PSTYayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) adalah sebuah institusi yang ditubuhkan di bawah Akta Pemegang Amanah 1952 pada 13 Oktober 1976 sebagai instutusi yang berorentasikan ekonomi dan kebajikan.

Salah satu program pembangunan ekonomi Islam yang paling berjaya ialah Program Ar Rahnu YaPEIM yang kini telah dilaksanakan melalui 202 buah cawangan di seluruh negara.

Malah YaPEIM adalah pelopor dan peneraju dunia dalam memperkenalkan instrumen Ar Rahnu sejak 1993. Program Ar Rahnu terbukti telah menjana keuntungan yang amat memberangsangkan. Tahun ini sahaja, YaPEIM berjaya menjana pendapatan mencecah RM83 juta dari aktiviti Ar Rahnu. Pendapatan ini telah meningkat sebanyak RM11 juta berbanding RM72 juta tahun 2014.

Selain daripada Ar-Rahnu, YaPEIM kini mula terlibat secara aktif di dalam bidang perniagaan yang lain seperti pasaraya, perniagaan berasaskan emas, bidang keselamatan (termasuk perlindungan takaful dan CCMS) dan pelaburan hartanah. Ketika ini YaPEIM sedang menggerakkan Tabung Ibadah Qurban dan meneliti peluang untuk menceburi di bidang penternakan.

Melalui pelbagai pendekatan ekonomi yang dilaksanakan ini, Rezab Pendapatan YaPEIM terus bertambah dengan Aset Bersih sebanyak RM138 juta pada tahun 2014 dan dijangka bertambah menjadi RM160 juta sehingga Disember tahun 2015. Berdasarkan Laporan Kewangan 2014, jumlah aset keseluruhan YaPEIM berjumlah RM1.034 bilion.

YaPEIM berjaya menjana pendapatan sendiri tanpa perlu bergantung kepada bantuan (geran) kerajaan dalam pengurusan dan operasinya.

Hasil dari kejayaan dan keuntungan yang dijana melalui pelbagai aktiviti perniagaan pembangunan ekonomi YaPEIM memperkenalkan pelbagai program kebajikan seperti Skim Kecemerlangan Pelajar Nasional – SANTUN (melibatkan 5,200 orang pelajar yang cemerlang termasuk pelajar dari keluarga miskin), Program Sinar Kasih dan Skim Khairat Nasional (dengan kumpulan sasar 200 ribu keluarga yang berdaftar di bawah e-Kasih), Program Pembangunan Komuniti dan Program Pembangunan Keusahawanan (mencecah 120,000 orang pada penghujung tahun 2015).

Untuk rekod, YaPEIM juga merupakan penyedia dana dan pelopor utama bersama dengan Universiti Sains Malaysia (USM) bagi Skim Pembiayaan Ikhtiar Malaysia di bawah Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) sebelum ianya diambil alih oleh Kerajaan.

Seiring dengan pendekatan YaPEIM yang ingin berkongsi dengan masyarakat dalam melaksanakan pelbagai program kebajikan, YaPEIM turut membuka ruang kepada masyarakat untuk menyumbang melalui skim-skim yang diperkenalkan termasuk melalui Skim Potongan Gaji Bulanan.

YaPEIM sentiasa berpegang kepada prinsip Syariah dan nilai integriti yang tinggi dalam urusan pengoperasiannya

Amat malang bagi umat Islam, walaupun YaPEIM telah menempa pelbagai kejayaan dan telah menebar bakti sejak mula beroperasi, kini YaPEIM terpaksa berdepan dengan pelbagai pertuduhan jahat daripada Akmal bin Nasir, Ketua Cabang PKR Johor Bahru merangkap Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan [National Oversight and Whistleblowers (NOW)] yang bertujuan menjatuhkan reputasi YaPEIM.

Akmal bin Nasir pada 9 November 2015 membuat satu pertuduhan bahawa YaPEIM telah membelanjakan wang sejumlah RM223,000.00 untuk kempen pilihan raya kecil di Parlimen Rompin.

Kemudiannya pada 11 November 2015, Akmal bin Nasir membuat pertuduhan bahawa Presiden dan Timbalan Presiden serta keluarganya menerima pendapatan keseluruhan sebanyak RM154,700 sebulan.

Pada 13 November 2015, Akmal bin Nasir mengeluarkan lagi kenyataan bahawa terdapat satu skandal melibatkan YaPEIM di mana wang sebanyak RM410,978.56 yang sepatutnya digunakan untuk amal jariah telah disalahgunakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Y.B Dato' Seri Jamil Khir Baharom.

Akmal bin Nasir menambah bahawa walaupun perjalanan tersebut dikatakan untuk tujuan "Pemantapan dan Pemerkasaan Kelab Santun YaPEIM", berdasarkan perbelanjaan-perbelanjaan yang dicaj dan dibayar oleh YaPEIM adalah bersifat sukaria dan langsung tiada unsur amal jariah. Beliau turut menyatakan bahawa pembayaran dibuat menggunakan duit yang dikhususkan untuk kegunaan anak yatim dan miskin.

Namun keesokan harinya pada 14 November 2015 beliau tampil membuat pembetulan jumlah yang dibelanjakan iaitu sebanyak RM590,000.00 yang dibelanjakan di dalam program di Amerika Syarikat dan mendakwa hanya melibatkan 100 orang peserta sahaja.

Terbaru pada 16 November 2015 petang, Akmal Nasir membuat pertuduhan bahawa YaPEIM membelanjakan sebanyak RM290,000.00 bagi penganjuran kursus perkahwinan di Paris yang dirasmikan oleh Dato' Seri Jamil Khir Baharom. Beliau membuat tuduhan bahawa program tersebut tidak mencerminkan matlamat kebajikan dan amal jariah.

YaPEIM memandang serius segala pertuduhan yang dilemparkan oleh Akmal Bin Nasir kerana ianya telah menyebabkan krisis keyakinan dikalangan penyumbang dan meletakkan YaPEIM di dalam pandangan umum yang sangat buruk. Ianya turut memberi kesan negatif dalam urusan perniagaan YaPEIM. Tuduhan penyalahgunaan dan penyelewangan dana Amal Jariah (Skim Potongan Gaji) serta pembaziran adalah tuduhan berat yang berniat jahat dan bermotifkan politik. Lebih mendukacitakan ia telah diterima oleh sebahagian daripada masyarakat di dalam dan luar negara berdasarkan maklumat yang terkandung dalam dokumen dalaman YaPEIM yang dicuri dan kemudiannya diputarbelitkan oleh NOW.

YaPEIM dengan ini menyangkal sekeras-kerasnya segala pertuduhan dan ingin menjelaskan serta menyatakan dengan tegas bahawa:

1 – YaPEIM bukanlah sebuah badan kerajaan. YaPEIM adalah sebuah perbadanan yang tertakluk kepada Surat Ikatan Amanah yang berdaftar di bawah Akta Pemegang Amanah (Pemerbadanan) 1952 (selepas ini dirujuk sebagai "Surat Ikatan").

2 – Setakat tahun 2014, YaPEIM telah mengeluarkan sejumlah RM453,089,453.00 bagi tujuan program pembangunan sosio-ekonomi (amal jariah). Dalam tempoh yang sama jumlah kutipan sumbangan amal jariah YaPEIM melalui Skim Potongan Gaji (SPG) dan skim-skim lain hanyalah sebanyak RM334,931,764. Manakala sejumlah RM118,157,689.00 adalah jumlah penambahan dari Dana Perniagaan YaPEIM bagi pengeluaran amal jariah yang diambil daripada sumber dana perniagaan YaPEIM.

* Kutipan SPG dan Skim-skim lain RM334,931,764.00

* Dana Perniagaan YaPEIM RM118,157,689.00

* Jumlah Pengeluaran Amal Jariah RM453,089,453.00

3 – Maka tuduhan bahawa YaPEIM menyalahgunakan atau menyeleweng kutipan duit sumbangan amal jariah daripada para penyumbang di bawah Skim Potongan Gaji adalah tidak benar sama sekali dan jelas ianya merupakan satu fitnah jahat yang bertujuan untuk menghakis keyakinan penyumbang kepada institusi perniagaan Islam seperti YaPEIM.

4 – Atas sebab itu, tidak timbul sebarang isu kononnya YaPEIM membayar elaun Presiden dan Timbalan Presiden menggunakan duit sumbangan amal jariah melalui Skim Potongan Gaji. Segala pembayaran gaji, elaun dan keseluruhan kos operasi ditanggung sepenuhnya melalui dana daripada aktiviti perniagaan dan perkhidmatan yang dilaksanakan YaPEIM. Lebih penting sejak awal penubuhan hingga kini YaPEIM diaudit oleh Jabatan Audit Negara.

5 – Presiden dan Timbalan Presiden telah memberi sumbangan yang besar dan berkesan kepada kemajuan dan perkembangan YaPEIM. Melalui usaha dan komitmen penuh mereka dan disokong pengurusan dan semua kakitangan menjadikan Rezab Pendapatan YaPEIM terus bertambah dengan Aset Bersih sebanyak RM138 juta pada tahun 2014 dan dijangka bertambah menjadi RM160 juta sehingga Disember tahun 2015. Jumlah keseluruhan Aset YaPEIM berjumlah RM1.034 bilion.

6 – YaPEIM menjalankan perniagaan seakan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) seperti PNB, Tabung Haji dan Felda. Namun bagi jawatan Presiden, Timbalan Presiden dan Ahli Lembaga Pemegang Amanah tidak menikmati pembayaran bonus dan dividen sebagaimana syarikat berkaitan kerajaan atau institusi korporat yang lain.

7 – Berkenaan perlantikan ahli keluarga Timbalan Presiden di dalam YaPEIM, ingin dijelaskan bahawa pelantikan mereka telah dibuat mengikut proses dan prosedur perlantikan yang sah dan tiada peraturan yang menghalang pelantikan ahli keluarga di dalam YaPEIM. Mereka mula dilantik di dalam anak syarikat YaPEIM berdasarkan kelayakan dan keperluan yang wujud.

Wan Johan Wan Ismail memiliki ijazah sarjana muda Perancangan, Bangunan dan Perumahan dan Ijazah sarjana (masters) pengurusan Projek daripada Universiti Sains Malaysia manakala Tuan Haji Ismail bin Mohd Nasib pula merupakan pemegang Ijazah Sarjana Kaunseling University of Western Michigan, Amerika Syarikat, post graduate Diploma Universiti Kebangsaan Malaysia dan Sarjana Muda Sejarah, Universiti Malaya. Beliau juga merupakan pensyarah Bachelor of Education TESL Universiti Kebangsaan Malaysia dan jawatan terakhir adalah Pegawai Kebajikan Pelajar, Chicago, Amerika Syarikat. Mereka juga telah memberikan sumbangan kepada pembangunan perniagaan YaPEIM.

8 – Setiap aktiviti atau keputusan yang dibuat di dalam YaPEIM adalah berdasarkan kepada polisi yang telah diluluskan oleh Lembaga Pemegang Amanah selaras dengan Surat Ikatan. Ahli Lembaga Pemegang Amanah pula terdiri daripada 12 ahli lembaga dari pelbagai latarbelakang antaranya akauntan, peguam, bekas mufti, rektor universiti, mantan Timbalan Naib Canselor, Pegawai Tinggi Kerajaan dan lain-lain. Selain itu YaPEIM turut dikawal-selia Jawatankuasa Pengawasan Syariah yang sentiasa memantau segala urusan operasi YaPEIM.

9 – Aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh YaPEIM adalah bertujuan untuk memenuhi matlamat penubuhan iaitu pembangunan sosio-ekonomi umat Islam dan kebajikan. YaPEIM telah menjalankan pelbagai program samada di dalam negara mahupun di luar negara. Berkenaan program-program yang dijalankan oleh YaPEIM di luar negara ianya merupakan sebahagian daripada Strategi Lautan Biru bagi menerapkan nilai-nilai kepimpinan dan keusahawanan di kalangan pelajar-pelajar Malaysia di luar negara selain memastikan kebajikan mereka diberi perhatian. Program-program yang telah dirangka juga adalah bertujuan memberikan peluang kepada pelajar-pelajar untuk berdialog secara terus dengan YB Menteri yang bertanggungjawab mengenai Hal Ehwal Islam. Sepanjang dialog dan interaksi yang dibuat mereka telah diberikan kefahaman dan penerangan berkaitan isu-isu kenegaraan, isu-isu semasa hal ehwal Islam, isu-isu keganasan, LGBT dan lain-lain.


10 – YaPEIM ingin menyangkal tuduhan bahawa YB Menteri telah hadir ke program-program anjuran YaPEIM di luar negara adalah untuk bersukaria. YB Menteri telah dijemput oleh YaPEIM bukan sahaja untuk merasmikan dan terlibat di dalam program-program secara langsung dengan para pelajar tetapi juga mewakili YaPEIM dalam mengadakan perbincangan dengan pihak Kedutaan Malaysia dan Education Malaysia yang menjaga secara langsung kebajikan para pelajar Malaysia di luar negara.

11 – Berdasarkan fakta-fakta di atas amat jelas sekali bahawa pertuduhan-pertuduhan yang dilemparkan oleh Akmal Bin Nasir dan NOW adalah tidak berasas sama sekali, berunsur fitnah dan berniat jahat. Ianya telahpun berjaya menghakis keyakinan para penyumbang dan dengan persepsi serta pandangan buruk masyarakat dan pelabur terhadap YaPEIM sudah pasti menjejaskan perniagaan dan pertumbuhan YaPEIM sebagai satu badan yang telah banyak menyumbang ke arah pembangunan sosio-ekonomi umat Islam.

12 – Tambah memeritkan daripada fitnah ini, adalah kesan kepada penerima-penerima sumbangan amal jariah YaPEIM yang terdiri daripada 200,000 keluarga kumpulan sasar Program Sinar Kasih dan Skim Khairat Nasional, 120,000 usahawan kecil yang terlibat dalam program pembangunan komuniti dan program pembangunan usahawan serta 5,200 pelajar di bawah Skim Kecemerlangan Pelajar Nasional (SANTUN).

13 – Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang masih mempunyai kepercayaan dan terus menyokong YaPEIM dalam menjayakan misi membangun sosio-ekonomi umat Islam di negara ini.

14 – YaPEIM dan individu-individu yang kredibilitinya terjejas teruk dengan fitnah NOW akan mengambil tindakan undang-undang dalam masa terdekat. YaPEIM juga memohon kerjasama agensi-agensi penguatkuasaan tertentu bagi menyekat kegiatan jahat NOW mencuri dokumen-dokumen dalaman YaPEIM dan seterusnya menyebarkan maklumat palsu dan memutarbelitkan fakta bertujuan memfitnah YB Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral Dato Seri Jamil Khir Baharom, YaPEIM dan peneraju-peneraju tertinggi YaPEIM.


Dato' Abibullah Hj Samsudin
Ketua Pengarah/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan YaPEIM

Hmmm.. Perenggan ke 7 dia kata "Berkenaan perlantikan ahli keluarga Timbalan Presiden di dalam YaPEIM, ingin dijelaskan bahawa pelantikan mereka telah dibuat mengikut proses dan prosedur perlantikan yang sah dan tiada peraturan yang menghalang pelantikan ahli keluarga di dalam YaPEIM. Mereka mula dilantik di dalam anak syarikat YaPEIM berdasarkan kelayakan dan keperluan yang wujud.

Awat dia ingat dalam Malaysia ni tak ada rakyat Malaysia yang layak dah kot.. sampai terpaksa lantik ahli keluarga Wanita UMNO tu memegang berlambak-lambak jawatan?

Perenggan ke 14 tu.. dia kata fitnah tapi minta agensi penguatkuasaan sekat kegiatan curi dokumen-dokumen dalaman YaPEIM.. seterusnya menyebarkan maklumat palsu dan putar belit fakta..

Kalau dah minta Polis sekat kegiatan curi maklumat tu.. kenapa pula dikatakan maklumat itu palsu?

Baca boleh.. percaya?.. lu fikirlah sendiri...ANAK SUNGAI DERHAKA

Polis tidak tahu di mana Jho Low berada Adam Abu Bakar

Posted: 17 Nov 2015 04:30 PM PST


jho-low_1mdb_600

Bahagian Interpol tidak menerima permohonan daripada mana-mana pihak yang meminta mengesan dimana jutawan itu dan empat lain berada.

KUALA LUMPUR: Bahagian Interpol Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak dapat mengesan dan menentukan di manakah jutawan berasal dari Malaysia, Low Taek Jho atau Jho Low kini berada.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, polis tidak dapat mengesan Jho Low kerana hingga kini tidak ada siasatan yang dibuat terhadap jutawan yang berasal dari Pulau Pinang itu.

"Tiada permohonan yang diterima daripada mana-mana pihak untuk meminta bantuan Interpol mengesan penama-penama berkenaan," katanya dalam satu jawapan bertulis di Parlimen.

Selain, Jho Low, pihak polis juga tidak dapat mengesan dua bekas Pengarah Eksekutif 1MDB, Casey Tang Keng Chee dan Jasmine Loo Ai Swan, Pengarah Urusan SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil dan Pengarah Urusan Goldman Sachs di Malaysia, Datuk Yusof Annuar Yaacob.

Zahid berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen yang meminta kerajaan menyatakan di manakah Jho Low, Casey Tang, Jamine Loo, Nik Faisal Ariff Kamil dan Tusof Annuar Yaacob.

Nik Faisal gagal dikesan pada Julai selepas SPRM mula menyiasat syarikat itu. Dia dicari pihak berkuasa bagi membantu siasatan yang sedang berjalan melibatkan wang RM42 juta yang disalurkan ke dalam akaun bank Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Manakala, Casey Tang dan Jasmine Loo pula dicari oleh Bank Negara Malaysia (BNM) bagi membantu siasatan mengikut Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953.


FMT

Jamil Khir diminta supaya menafikan perkara itu sekiranya ia tidak benar.

Posted: 17 Nov 2015 04:00 PM PST

Adakah Rosmah penaung PEMANGKIN? – NOW

rosmah

PETALING JAYA: National Oversight and Whistleblowers (NOW) menuntut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menjelaskan sama ada isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor merupakan penaung Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin (PEMANGKIN).

Ketua Pengarah NOW, Akmal Nasir berkata, dia curiga sekiranya Rosmah dipilih menjadi penaung PEMANGKIN yang merupakan badan menjaga dana anak yatim dan orang miskin.

"Apakah rasional Datin Seri Rosmah Mansor dilantik sebagai Penaung kepada badan yayasan yang menguruskan amal jariah anak yatim dan miskin?," katanya dalam satu sidang media di Ibu Pejabat NOW pada Selasa.

Akmal turut menyatakan persoalan itu dibuat kepada Jamil setelah NOW membuat semakan latar belakang PEMANGKIN dan menemui satu laporan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 27 April 2009 yang bertajuk "Bantu Anak Miskin, Yatim" yang telah melaporkan majlis pelancaran PEMANGKIN.

Katanya, berdasarkan laporan itu, Datin Seri Rosmah Mansor iaitu isteri Perdana Menteri Malaysia telah dilantik sebagai penaung kepada PEMANGKIN yang mana majlis tersebut telah dihadiri sendiri oleh Jamil Khir.

"Pada majlis pelancaran PEMANGKIN, sumbangan daripada YaPEIM adalah paling besar iaitu sebanyak RM4 juta dengan jumlah dana yang terkumpul ketika itu adalah sebanyak RM5 juta.

"Sumbangan terus daripada orang ramai juga dikutip melalui melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) turut dilancarkan yang diberi nama sebagai Skim Sumbangan Amal Jariah untuk Pembangunan Anak-anak Yatim dan Miskin," katanya.

Justeru, dia menegaskan Jamil Khir perlu mmenjawab kesemua pertanyaannya itu.

"Saya tidak membuat tuduhan, tetapi hanya meminta penjelasan sama ada benar atau tidak Rosmah penaung PEMANGKIN," ujarnya.FMT

BUAT SAHABATKU SEMUA.............!!

Posted: 17 Nov 2015 03:30 PM PST


Zar Ali's photo.

Shahnaz berhak terima mutaah RM100 juta – peguam Ho Kit Yen

Posted: 17 Nov 2015 08:00 AM PST


Shahnaz-A-Majid-dan-Mahmud-Abu-Bekir-Taib

Peguam Mahmud Bekir membantah tuntutan itu kerana melampau dan aset yang dimiliki anak guamnya tidak mengambil kira liabiliti yang ditanggung.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Syariah diberitahu Shahnaz Majid berhak menerima tuntutan mutaah berjumlah RM100 juta daripada bekas suaminya, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib.


Peguam Shahnaz, Akberdin Abdul Kadir ketika berhujah di hadapan Hakim Syariah, Abdul Karim Wahab berkata, anak guamnya (Shahnaz) berhak terima mutaah atau hadiah kerana menanggung derita selama 19 tahun perkahwinan mereka.

"Dia didera secara fizikal dan mental oleh suaminya," katanya sambil menambah Shahnaz enggan bercerai ketika itu kerana mahu menjaga nama baik keluarga bekas suaminya yang dikenali ramai.

Mahmud merupakan anak lelaki kepada bekas Ketua Menteri Sarawak yang kini menjadi Gabenor Sarawak, Tun Taib Mahmud.

"Selain mendera, bekas suaminya juga memalukan dia di hadapan kaum keluarga dalam sebuah majlis perkahwinan dengan membawa isteri keduanya warga Australia ke majlis perkahwinan itu.

"Anak guam saya sangat malu apabila suaminya (ketika itu) memperkenalkan wanita berkenaan sebagai isterinya," katanya ketika penggulungan hujah pada hari terakhir selepas empat tahun kes perceraian itu dibicarakan.

Akberdin berkata, Shahnaz tidak tahu bekas suaminya berkahwin dengan wanita itu di Thailand tetapi pada masa mempunyai hubungan dengan wanita Rusia yang juga berada di Thailand.

Dia turut mengaitkan kekayaan Mahmud Bekir memiliki saham dalam lebih 40 syarikat dan mempunyai pelbagai kereta berjenama mewah seperti Ferrari, Bentley dan Lamborghini.

Akberdin berkata, seorang saksi, akauntan Andrew Heng telah memberitahu mahkamah Mahmud Bekir mempunyai aset dianggarkan melebihi RM1 billion.
"RM100 juta bukan jumlah melampau dan mutaah dibenarkan dalam Islam sebagai hadiah daripada suami kepada isterinya yang diceraikan kerana sikap suami yang tidak bertanggungjawab," katanya.
Sementara itu, peguam Mahmud Bekir, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berkata, jumlah tuntutan RM100 juta itu melampau.
"Ia bertentangan dengan undang-undang Islam untuk mendapat mutaah sebanyak itu," katanya yang mendakwa Shahnaz gagal membuktikan dakwaan yang dibuat terhadap bekas suaminya.

"Shahnaz gagal mengemukakan dokumen yang membuktikan dia menderika kerana didera dan tiada laporan polis atau laporan perubatan yang membuktikan dia cedera," katanya.

Katanya, Mahmud Bekir telah melaksanakan tanggungjawab mengikut Undang-undang Keluarga Islam dengan memberi nafkah, rumah banglo dan kereta walaupun mereka telah tinggal berasingan.

"Shahnaz juga gagal menunaikan tanggungjawab sebagai isteri dengan menjaga keperluan suami selepas dia dan anak guam saya hidup berasingan," kata Zainul.

Zainul berkata, anggaran aset yang dimiliki Mahmud Bekir hanya anggaran kasar tanpa mengambil kira liabiliti yang ditanggung anak guamnya.

Hakim menetapkan 28 Januari tahun depan untuk membuat keputusan.

Shahnaz dan Mahmud berkahwin pada 1992 dan dikurniakan seorang anak lelaki. Mereka bercerai pada 2011 selepas hidup berasingan selama 11 tahun.

Kes penceraian mereka mendapat perhatian kerana keduanya-duanya daripada keluarga yang dikenali di samping menjadi kes penceraian antara termahal di Malaysia.

Shahnaz adalah kakak kepada penyanyi terkenal tempatan, Datuk Sheila Majid.


FMT

Sotong kangkong... Berpisah tiada... Kongkalikong... Auta belaka...

Posted: 17 Nov 2015 07:30 AM PST

kahkahkahkahkah.... Interpol,PDRM, KDN,SPRM,BNM, TV3 suku. xdpt kesan jho low weyyyy...

Posted: 17 Nov 2015 07:15 AM PST

.
 
Tetamu undangan ke pesta – Jamie Foxx pernah berikrar untuk berahsia, tetapi dia pergi menaiki jet peribadinya untuk menghadiri pesta Jho Low ke Korea Selatan
 
sarawakreport.org|By Sarawak Report.

JANGAN UNDI MUKA MUKA DIBAWAH INI PADA PRU 14. JANGAN JADI "MELAYU MUDAH LUPA"

Posted: 17 Nov 2015 06:45 AM PST


Zar Ali's photo.

KENAPA LIDAH BIAWAK BERCABANG ??? WOWW !!.. si Jamil Khir katanya..

Posted: 17 Nov 2015 06:15 AM PST

Encik Politik Encik Polotik's photo.

"Kadang-kadang nak makan pun teringat, adakah mereka juga makan macam saya.."
TERINGAT ??? Teringat camna tu !!!.. Teringat kat AMAREEKA ka atau PARIS !!!

Polis Kena Buat Siasatan Menteri Agama Kenapa Main Ugut ? Kalau Tak Bersalah, Tunggu Lah Dimakhamah !

Posted: 17 Nov 2015 05:26 AM PST

Encik Politik Encik Polotik's photo.

Dana YaPEIM: Untuk apa Jamil Khir tuntut ganti rugi RM10 juta?

Akmal Nasir enggan meminta maaf kerana yakin tidak bersalah dan pendedahan itu demi menyelamatkan dana YaPEIM.


jamir-khir,-akmal-yusof


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Jamil Khir Baharom diminta memberi penjelasan mengapa beliau mengemukakan tuntutan sehingga RM10 juta berhubung pendedahan penggunaan wang Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) untuk program di Amerika Syarikat.


Ketua Pengarah National Oversight and Whistleblowers (NOW), Akmal Nasir berkata, tuntutan ganti rugi RM10 juta di samping permohonan maaf yang diminta Jamil Khir itu amat mencurigakan.


"Saya pasti rakyat juga tertanya-tanya mengapa beliau (Jamil) bukan sahaja menuntut kemaafan saya dalam tempoh dua hari… tetapi juga bayaran ganti rugi sebanyak RM10 juta sedangkan saya hanya menjalankan tanggungjawab sebagai pemberi maklumat bagi mencegah kemungkaran," katanya dalam satu sidang media di pejabat NOW.


Akmal memberitahu dia telah menerima Surat Tuntutan daripada peguam Jamil Khir namun dia tidak akan memohon maaf kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.


Katanya, dia tidak bersalah dan pendedahan yang dibuat itu hanyalah demi menyelamatkan dana YaPEIM.


"Saya dedahkan skandal ini demi menyelamatkan dana YaPEIM kerana ia melibatkan wang penyumbang dan penerima amal jariah termasuk lebih setengah juta pencarum bulanan dan juga mereka yang layak menerima bantuan YaPEIM seperti anak yatim dan miskin.


"Saya tegaskan bahawa tindakan saman ini hanyalah untuk mengalih perhatian kepada beliau selaku Menteri yang bertanggungjawab untuk menjawab perkara-perkara yang dibangkitkan," jelasnya.


Katanya, Jamil Khir sepatutnya membuat penjelasan terbuka dengan bukti-bukti kukuh sekiranya pendedahan skandal YaPEIM itu fitnah.


"Sekiranya Jamil Khir meneruskan rancangan untuk menyaman, beliau bukan sahaja berdepan dengan saya, tetapi juga dengan 588,930 orang pencarum YaPEIM," katanya.


Jamil Khir memberi Akmal tempoh sehingga Rabu ini untuk mengemukakan permohonan maaf.


Surat tuntutan itu telah dihantar beliau melalui peguam Adnan Seman @ Abdullah daripada firma guaman Tetuan Adnan Sharida & Associaes pada 16 November lalu.

 

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MAKIN RAMAIN MAKIN BERANI

Posted: 17 Nov 2015 07:18 PM PSTTAHNiAH

MAKiN RAMAi

MAKiBERANi

20 UMNO cawangan desak Najib letak jawatan
KAJANG: Sebanyak 20 cawangan UMNO Bahagian Sepang mendesak Najib  Razak meletak jawatan Perdana Menteri dan Presiden parti kerana telah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan beliau.
Tindakan itu dibuat susulan kegagalan Najib menyelesaikan isu negara khususnya skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Mereka turut menggesa supaya Perdana Menteri diganti dengan Timbalan Presiden UMNO mengikut kedudukan terkini atau mengadakan pemilihan semula parti.
"Isu 1MDB menjadi barah yang merosakkan dan melemahkan UMNO, semakin dibiarkan kemelut dalam syarikat ini, maka semakin lemah dan rosak UMNO yang mudah diserang dan ditohmah oleh pembangkang. 1MDB menjadi modal dan alat untuk melemahkan UMNO.
"Ini amat mengecewakan, kami tidak mahu parti UMNO dijadikan milik seseorang bukan milik peribadi Najib kami harap supaya isu tersebut diselesaikan sebelum UMNO ditolak akan datang," kata jurucakap yang juga ketua Cawangan Rista Villa Perdana, Rushdan Mohamed.
Antara cawangan UMNO yang hadir sidang media malam tadi ialah Kampung Meranti, Rista Villa Perdana, Admiral, Taman Desa Dengkil, Dengkil Pekan, Pinggiran Cyber , Kampung Sungai Rasau, Kampung Limau Manis, Semarang, Boundry Permai, manakala yang lain tidak hadir namun bersetuju mendesak Perdana Menteri meletak jawatan.
Mengulas lanjut, Rushdan berkata, sebagai rakyat Malaysia mereka malu mempunyai seorang Perdana Menteri yang dihina oleh negara luar.
Katanya, jika Perdana Menteri tidak meletakkan jawatan, UMNO dan Barisan Nasional akan hilang lebih banyak undi orang Melayu pada PRU 14.
Kesemua 20 ketua UMNO cawangan itu bersedia berdepan tindakan disiplin parti kerana membuat desakan demi membawa kebenaran.
"Kami sedia untuk diambil tindakan, kami tak mahu disoal anak cucu apa anda lakukan untuk pertahankan UMNO yang dimusnahkan oleh pemimpin," katanya.
Sebelum ini, 13 Ketua Cawangan UMNO Teluk Kemang turut membuat desakan yang sama terhadap Najib.

KAH KAH KAH
woit
hebat mereka ini
berani dan jujur
pada bangsa agama melayu
dari dulu warga kajang
memang pejuang hebat
woit
yang lain senyap aje
apa cerita?
kah kah kahu

WARGA HEBAT
-------------

DUIT MAKIN KUREENG

Posted: 17 Nov 2015 06:18 PM PSTDUiT MAKiN

KUREEENG


TERKINI !!!..
BAKI AKAUN SEMASA KERAjaan..
Kini dah tinggal RM5 bilion SAHAJA !!!
HUTANG NEGARA makin bertambah..
Kini RM852.8 bilion SAHAJA !!!
MASIHKAH ANDA INGAT Idris Jala yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri pernah kata.. "Malaysia akan berhadapan dengan risiko untuk muflis menjelang tahun 2019".
ADAKAH disbbkan faktor penyusutan akaun semasa negara beberapa tahun kebelakangan ini salah satu cara nak penuhkan balik kantong negara balik dgn kadar cepat & efisien adalah dgn KUTIP GST DARIPADA RAKYAT ???
ANDA pon boleh tahu jawapannya..


--------------

SIAPA PENAUNG

Posted: 17 Nov 2015 05:43 PM PST

SAJE TANYA

JANGAN


MARAHADAKAH BENAR YAYASAN PEMBANGUNAN ANAK YATIM/MISKIN (PEMANGKIN) MILIK YaPEIM DINAUNGI OLEH HAJJAH  ROSMAH MANSOR? 
Saya telah membuat beberapa siri pendedahan sebelum ini yang menunjukkan bagaimana program-program luar negara yang dirasmikan oleh Tuan Haji Jamil Khir Baharom, Menteri Hal Ehwal Islam termasuk di Washington D.C, Amerika Syarikat dan Paris, Perancis yang dibiayai menggunakan wang YaPEIM telah disalurkan melalui Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin (PEMANGKIN).
National Oversight and Whistleblowers (NOW) telah membuat semakan latar belakang PEMANGKIN dan menemui satu laporan akhbar Utusan bertarikh 27 April 2009 yang bertajuk "Bantu Anak Miskin, Yatim" yang telah melaporkan majlis pelancaran PEMANGKIN.
Berdasarkan laporan tersebut, Hajjah Rosmah Mansor iaitu isteri Perdana Menteri Malaysia telah dilantik sebagai penaung kepada PEMANGKIN yang mana majlis tersebut telah dihadiri sendiri oleh Tuan Haji  Jamil Khir.
Pada majlis pelancaran PEMANGKIN, sumbangan daripada YaPEIM adalah paling besar iaitu sebanyak RM 4 juta dengan jumlah dana yang terkumpul ketika itu adalah sebanyak RM 5 juta.
Sumbangan terus daripada orang ramai juga dikutip melalui melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) turut dilancarkan yang diberi nama sebagai Skim Sumbangan Amal Jariah untuk Pembangunan Anak-anak Yatim dan Miskin.
 Ini menimbulkan persoalan-persoalan yang perlu dijawab oleh Tuan Haji Jamil Khir seperti berikut:-
1.      Benarkah Hajjah Rosmah Mansor dilantik sebagai Penaung kepada PEMANGKIN?
 2.      Apakah rasional Hajjah Rosmah Mansor dilantik sebagai Penaung kepada badan yayasan yang menguruskan amal jariah anak yatim dan miskin?
 3.      Adakah benar penubuhan PEMANGKIN adalah sebagai usaha bagi menangani masalah anak yatim dan miskin?
 4.      Apakah rasional untuk PEMANGKIN terlibat dengan penganjuran Kursus Perkahwinan dan Kekeluargaan di luar negara?
 5.      Berapa ramai anak yatim dan miskin yang dapat dibantu oleh PEMANGKIN sekiranya wang YaPEIM tidak dibazirkan untuk perbelanjaan program-program luar negara dan sebaliknya digunakan untuk tujuan amal jariah anak yatim dan miskin?
Berdasarkan fakta yang dikemukakan, ini jelaslah menunjukkan apa-apa sumbangan atau wang yang diterima atau disalurkan kepada PEMANGKIN termasuk duit orang ramai dan dana daripada YaPEIM adalah untuk dibelanjakan bagi kegunaan amal jariah bantuan anak yatim dan miskin.
 AKMAL NASIR - NOW
------------

PAK AJI MAIN GOLF

Posted: 17 Nov 2015 05:00 PM PST
 BiLA PAK AJi


MAiN GOLF


MAK AJi  Gi

SHOPPiNGBERFOYA KE AMERIKA
Kes guna duit anak yatim untuk berfoya ke Amirika .. kes ini telah mendatangkan kemaluan yg besar pada Ustaaz Haji Jamil Khir. Walaupun Haji Jamil ada sebut nak SAMAN .. tapi bila dipikir balik, Haji Jamil ni rasa bersyukur teramat sangat pulak .. ialah kemaluan dah besar, pristasi pun semakin baik .. isteri pun semakin LEBAR senyumnya?? Dah lah dapat pi Amerika secara percuma .. sekarang ni malam semakin pendek pulak rasanya .. jadi ke tidak nak saman ni. on KESAH HAJI DAN HAJJAH
panglimo potaseh
on 11/14/15


ENTOT PELACUR SAMA
Dah alang-alang guno duit haram .. selain shopping di kodai yahudi .. poie lah tengok tarian bogel dan ngentot pelacur minah amirika dongan somahu-mahunyo .. minum-minim sekali .. takdo hal punyo .. mesen cuci doso kan ado. on HAJI DAN HAJJAH TURUN KE AMERIKA
panglimo potaseh
on 11/14/15

HARTO ANAK YATIM
Sontoh anjing tak ado duit .. harto anak yatim ado banyak duit .. ado duit buleh la kito poee Amirika .. Amirika nogaro kapir, nogaro haram, mako kek Amirika lah kito bolanjo duit haram .. tak kirolah duit Amirika dah bosa sekarang .. lagipun bukan duit kito. Lagi pon ikut ilmu matematik, (-)x(-)=(+) .. makno eeaa (haram)x(haram)=(halal) lah .. boto tak .. haram jadah boto .. Jamil Khir bilo nak saman, esok cuti. on APA DIA JAKIM
panglimo potaseh
on 11/14/15

PRESIDENG
Bila lg hadi tuan presideng nak join ni.. on HAJI DAN HAJJAH TURUN KE AMERIKA
Anonymous
on 11/14/15


DULU DUIT ZAKAT
Dulu mamat ni juga tibai duit zakat rm 2 juta buat banglo. Sial betul tak habis2 menteri untuk agama, bangsa dan tanah air rembat duit melayu.kah...kah...kah... on HAJI DAN HAJJAH TURUN KE AMERIKA
Anonymous
on 11/14/15


TINGGI TASTE
Kah kah kah.. lagi tinggi level haji dan hajah, lagi tinggi taste!! Lagi tinggi darjat, lagi tinggi skill mencuri... insyaAllah semua kerana Allah. Main golf pun kerana Allah, yg penting hati mesti bersih, suci dan mulus. Yg penting ketuanan melayu tak hilang. Yg penting melayu berkuasa. Kah kah kah pegi mampus laa makcik felda. on HAJI DAN HAJJAH TURUN KE AMERIKA
Anonymous
on 11/14/15

KAYA BERGAYA
Kaya Ber gaya itu adalah kawanan SETAN SETAN dan BON BON Kalau dah masok GENG MAT BAHALOL semua nya HALAL bah.......... Duit Rakyat Duit Yatim itu kan DUIT dan apa apa BILYON BILYON itu tuk GENG BAHALOL kan Melayu saja Bahalol Kepala Otak !!!!!!!!!!! on HAJI DAN HAJJAH TURUN KE AMERIKA
Anonymous
on 11/14/15


---------------

KENAPA ISIS DIWUJUDKAN

Posted: 17 Nov 2015 05:19 AM PST
DARI ARKIB
 KENAPA iSIS 


DIWUJUDKANMinggu lalu saya telah memulakan pencerahan tentang  ISIS. Pasti masih ramai yang tertanya-tanya adakah apa yang saya paparkan itu benar. Pasti ada juga yang menyangkal apabila saya nyatakan bahawa Isis  ini bertelor , menentas dan dieramkan oleh CIA - badan perisik Amerika.

Pasti ada yang berkata - MUSTAHIL - satu gerakan Islam yang berjuang untuk mendirikan sistem Khalifah diwujudkan oleh lembaga kafir. Mustahil ini berlaku. Semua ini fitnah dan tohmah oleh sosok-sosok yang anti-Islam.

Untuk menjawab semua kesangsian ini  saya hanya mengajukan satu soalan sahaja : Kenapa hingga ke hari ini Isis tidak pernah menyerang Zionis Israel? 

Isis telah melintas Jordan, melintas  Mesir dan melintas Libya - masuk ke Tunis untuk menyerang Hotel Marhaba  di Tunisia. Isis melintas Isreal untuk ke Sinai dan menyerang Mesir. Isis menerbus ke Selatan Iraq  untuk  menyerang  Masjid Imam Sadiq di Kuwait. Isis masuk ke utara untuk menyerang  Syria.

Pelik tetapi benar  negara Zionis Israel tidak pernah  di ganggu gugat walau pun Isis heboh dengan retorika menghancurkan Zionis dan  kaffir. Justeru siapa sebenarnya Islamic State of Iraq dan al-Sham ini?

Untuk memahami politik dunia bukan satu yang susah. Kita tak perlu belajar Sains Politik  di Universiti  Yale atau Havard atau Westminster Universiti  London. Yang wajib kita ketahui ialah politk adalah ekonomi. Perebutan politik adalah  perebuatan  kuasa. Merebut kuasa politik bertujuan untuk merebut ekonomi. 

Pilihanraya, siapa jadi Presiden atau siapa jadi Perdana Menteri, atau dimana ada rampasan kuasa, ada perang berlaku, ada kumpulan pengganas, ada gerila mahu jatuhkan kerajaan - semua ini adalah bentuk-bentuk perebutan  kuasa. Merebut kuasa untuk  merebut  punca-punca ekonomi.

Kuasa politik dunia hari ini didominasi oleh kuasa imperial Amerika Syarikat. Inilah kuasa bala tentera yang terkuat dalam dunia. Inilah kuasa hegemon yang mencatur politik dan ekonomi dunia hari ini.

Ekonomi dunia hari ini mengamalkan dua sistem ekonomi. Satu ekonomi sosialis dan satu lagi ekonomi kapitalis.  Sistem ekonomi kapitalis dikepalai oleh Amerika. Sistem ekonomi sosialis diguna pakai di Korea Utara, Cuba, Venuezula. Musuh sistem ekonomi kapitalis ialah sistem ekonomi sosialis.

Pertempuran politik dunia hari ini hakikatnya ialah pertempuran sistem ekonomi kapitalis yang  mahu menundukkan  sistem ekonomi sosialis. Kaum pemodal kapitalis mahu  menghalang negara-negara  dalam dunia dari mengamalkan sistem ekonomi sosialis.

Sistem kapitalis berkiblatkan  keuntungan maksima untuk individu. Sistem sosialis berkiblatkan  keadilan dan kesejahteran ramai lebih penting dari keuntungan   maksima individu. Dua sistem ekonomi ini bertentang iman dan akidah.

Perang Dingin antara blok Soviet dengan blok Amerika ialah pertempuran dua idealoji, dua pendekatan dalam usaha untuk menyusun masyarakat. Sistem ekonomi kapitalis tidak akan membenarkan sistem sosialis muncul kerana sistem sosialis yang mengajukan kebajikan ramai.

Sistem ekonomi sosialis akan menghalang niat cita-cita kaum kapitalis untuk mendominasi  punca-punca ekonomi dunia. Sistem ekonomi sosialis akan melawan dan menghapuskan kaum kapitalis yang memerah tenaga kerja kaum buruh untuk keuntungan maksima.

Perang Dingin yang dikatakan telah tamat satelah Tembok Berlin runtuh kini telah bemula kembali. Apa yang kita lihat hari ini adalah sambungan Perang Dingin antara Amerika  Syarikat dengan Russia. Apa yang sedang berlaku dalam politik dunia hari ini ialah perlawanan  dua sistem ekonomi ini.

Maka timbul persoalan - apa sangkut paut semua  ini dengan Isis?

Jawabanya senang sahaja. Isis adalah salah satu peluru yang digunakan oleh Amerika sebagai senjata untuk menewaskan Russia. Isis menjadi senjata  perang Amerika  untuk membantai sesiapa sahaja yang cuba menjatuhkan sistem ekonomi kapitalis. 

Perang Dunia Pertama berpunca dari perebutan wilayah. Perang Dunia keDua berpunca dari perebutan wilayah,  bahan mentah dan pasaran. Perang  Dunia keDua kalau dikaji rapi akan terbukti tidak pernah tamat hingga ke hari ini.  Perang Dunia keDua berpindah ke  Korea, ke Vietnam, ke Afghanistan, ke Bosnia, ke Kesovo, ke Iraq, ke Syria dan kini baru bermula di Ukraine.

Kuasa imperialis Anglo-Amerika masih lagi meneruskan perang untuk merebut bahan mentah dan pasaran. Bahan mentah yang sedang menjadi rebutan utama ialah bahan bakar petrolium. Bahan mentah ini masih banyak tersimpan dalam perut bumi di Saudi, Iraq dan Iran. Telaga minyak dan pancutan gas berselirat dalam negara ini.

Pada tahap ini dilihat jelas bahawa kaum pemodal Anglo-Amerika telah berjaya menggunakan Isis. Agenda utama Isis ialah mengharu birukan bumi Arab. Isis hanya paku dan punat dalam satu stratiji jangka panjang kaum Zionis yang didokong oleh kuasa imperial Anglo-Amerika. Pemikir Zionis  telah melakar satu rancangan   untuk memecah-mecahkan  negara di bumi Arab.

Strateji yang di panggil Yinon Plan  atau Rancangan Yilon. Mengikut perancangan  Iraq akan pecah tiga - Iraq Sunni, Iraq Shia dan Iraq Kurdish. Syria juga akan terpecah dengan wujudnya Republik Kurdistan. Rancangan  memecahkan negara-negara  ini bukan satu yang baru. 

Kuasa  imperialis Anglo-Amerika telah berjaya memecahkan negara di Eropah Timur. Negara saperti  Czechoslovakia pecah menjadi Republik Czech dan Slovakia.  Negara Yukoslavakia   hancur. Yang dimunculkan negara-negara kecil saperti Bosnia, Mercedonia, Montenegro  dan  Kosovo. Ini taktik pecah dan perentah. Negara kecil senang di kawal dan akan menurut kata.

Apakah  dia Yinon Plan atau Ya'alon Strategy  atau Rancangan Yinon ini?

Apabila kita membincangkan Timur Tengah dan  Negara Arab ada dua pekara akan muncul : minyak dan Israel. Israel dan minyak ini kait berkait. Sistem ekonomi kapitalis perlukan minyak untuk bernafas. Manakala Israel pula  menjadi soldadu  yang setia untuk menjaga dan mengawal telaga  minyak di wilayah Arab. 

Dalam Yinon Plan (1) Jika  Israel mahu terus wujud  Israel  wajib menjadi kuasa regional  di wilayah Timur Tengah, (2) negara-negara Arab yang sedia ada wajib dipecah-pecahkan. 

Dua pekara ini adalah induk dalam strateji pertahanan jangka panjang untuk keselamatan Zionis Israel. Maka dari sinilah dimunculkan Isis untuk membuat kacau. Isis menetas dari sarang CIA  dilatih untuk mengadu  domba antara Sunni dengan Shia. Antara Arab dengan Kurdish. Perbezaan mazhab dan suku kaum sedang  digunakan untuk memastikan negara Arab  terus berpecah dan lemah.

Iraq satu-satunya negara Arab yang besar, kaya dan membangun dibawah kerajaan yang mengamalkan ciri-ciri ekonomi sosialis telah diserang sebanyak dua kali. Pertama tahun 1990-1991. Kali kedua tahun 2003-2011. Sebelum Iraq di serang , selama 8 tahun Iraq dan Iran telah berperang.

Tujuan perang Iraq-Iran cukup jelas - untuk melemahkan dua negara yang menjadi musuh kepada Israel. Dua negara ini memiliki keupayaan tentera dan ekonomi untuk menyerang Israel.

Perang Iraq-Iran - September 1980 hingga Ogos 1988 - ini adalah sebahagian dari perancangan tersusun kaum Zionis-Anglo-Amerika.

Pada ketika ini rancangan untuk memecahkan Iraq sedang berjalan lancar. Di bahagian utara Iraq kini menjadi wilayah Kurdish dimana  sentimen mahu berpisah dari Iraq semakin kuat. Sentimen ini  diyakinkan dengan jumlah terlaga minyak yang ditemui dalam wilayah Kirkuk  Kurdishtan. Kuasa Baghdad keatas wilayah Kurdish semakin berkurangan. 

Manakala dalam kota Baghdad daerah dan mukim yang diduduki oleh warga Sunni telah diambil alih oleh warga Shiah. Warga Sunni tesepit antara wilayah Kurdish di utara dan wilayah Shiah di selatan. Iraq jelas telah terbahagi tiga. Ini adalah Rancangan Yilon. Ini tidak pernah difikirkan akan berlaku ketika Iraq dibawah Saddam Hussein. Iraq di bawah Sadadm adalah Iraq bersatu.

Gaduh sana, bom sini, pancung sana, ledakan sini, bunuh sana  dan bunuh sini - apa makna semua ini? 

Jumlah warga yang gugur di Pakistan, Afghanistan, Iraq dan Syria saban hari bertambah. Setiapa hari puluhan kematian warga negara-negara ini TIDAK akan kita ketahui. Saban hari bom meledak di Kabul, di Bahgdad, di Ramadi, di  Mosul, di Allepo atau di Damas - tidak akan menjadi 'news' kepada media Barat. 

Hakikatnya perang sedang berlangsung. Perang berjalan bukan ditepi rumah kita  maka kita tidak tahu dan kita tidak ambil pot. Bagaimana pula dengan negara Arab dan negara Islam yang lain?

Bila soalan ini ditanyakan maka saya akan mengsahehkan bahawa politik ini tidak ada sangkut paut dengan agama, dengan bangsa atau dengan  bahasa. Politik ialah ekonomi. Bangsa, agama dan bahasa ini hanyalah alat untuk mengolah persetujuan dalam usaha merebut ekonomi.

Dunia menjadi takut dan loya apabila membaca atau melihat keganasan yang dilakukan oleh Isis. Keganasan atasa nama Islam ini tidak mungkin dapat dijalankan tanpa senjata dan dana.  Tanpa Saudi , Qatar, Kuwait, Negara Telok  dan Turki memberi dana mustahil Isis dapat membeli senjata.

Membeli senjata dari mana? Tanpa persetujuan Amerika dan Israel mustahil senjata dapat dibeli. Pusing punya pusing kita sampai kembali kepada punca segala punca - Amerika dan Israel. Pusing punya pusing kita hanya bahan mainan  yang telah dirancang oleh kuasa imperial Zionis-Anglo-Amerika. 

Pusing punya pusing kita wajib bertanya kepada Isis - kenapa Zionis Israel tidak pernah diserang? (TT)

NOTA: Yinon Plan adalah
dari nama Monshe Ya'alon
Ketua Risikan tentear Israel (1992-1998)
Ketua Agong Tentera Israel (2002-2005)
YB Likud Parti ( 2009-2013)
Menteri Pertahan semenjak 2013NOTA
tulisan ini telah disiarkan dalam
SUARA KEADILAN
sesiapa yang mahu melanggan
 akhbar minggun ini
sial pukul talipon:
03- 92-21-3045
---------------

SENYUM YOUJI

Posted: 17 Nov 2015 04:30 AM PST


SENYUM LEBAR
Rasa2nya jadi jugak pas dan umno ni bernikah. Tersenyum lebarlah bang hadi pengantin tua kita. Walau budak2 penanggah dan rewang ada yang meluat tak terkata tapi apa boleh buat. Sudah jodoh katakan.. Agak2 apa kerja bang hadi nanti? Eh. Kerja kena buat kalau dah menikah. Kena tunjuk sungguh2 kemudaan walau dah tua nak mampuih.

 Malamnya bang hadi akan meronda lorong2. Balun puak2 dap yang nak buat maksiat. Yang nak tikam nombor. Yang nak main pompuan. Yang nak berjudi dan minum2. Penat woo kerja ni. Pagi2 ke opis rancang program bersantai bersama syiah. Tengah hari rancang macam mana nak cabut empat2 tayar motokar geng2 amanah. Petangnya pulak kumpul nas2 pentingnya membela pemimpin melayu bersama nasha. 

Lepas magreb buat kuliah pentingnya bersatu melawan dap. Lepas isyak ronda lagi. Memang penat woo. Sedar2 dah nak pru 14. Dia pun duduk santai depan kamera tv lalu berfatwa ' Adalah haram lagi dilaknat hukumnya barang siapa coba2 menjatuhkan kerajaan melayu umno'. Semua on KAHWIN JANGAN TAK KAHWIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 5:34 PM

HAJI OKTOPUS
Hadi Oktopus yang pernah kafirkan umno banyak kali .. tetiba ajak kawin pulak .. sanggup ke umno disunat sekali lagi .. Hadi yang tak beberapa sehat tu, kontol ok lagi ke .. sebab tak beberapa sehatlah, bini (dap) dulu selalu membebel dan akhirnya mintak cerai dan lari. on KAHWIN JANGAN TAK KAHWIN
panglimo potaseh
at 5:17 PM


---------

TOK AJI KELENTONG LAGI

Posted: 17 Nov 2015 12:40 AM PST


SURAT 

TUNTUTAN

BUKAN SURAT

SAMAN

Yapeim: Peguam Jamil Khir hantar surat tuntutan

KUALA LUMPUR -  Tuan Haji Jamil Khir Baharom mengemukakan surat tuntutan terhadap Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (Now), Akmal Nasir berhubung satu kenyataan yang mendakwa beliau menggunakan wang Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) untuk membiayai perjalanan ke luar negara.

Surat tuntutan itu dikemukakan melalui firma guaman Tetuan Adnan Sharida & Associates dan dialamatkan ke Pejabat Now di Medan Niaga Tasik Damai, Sungai Besi, petang semalam.

Menurut surat tuntutan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, kenyataan yang dikeluarkan Akmal bertajuk 'Jamil Khir guna wang Yapiem biaya perjalanan ke luar negara bersama isteri, main golf dan lawatan ke pusat membeli belah dengan jumlah RM410, 978, 56' adalah berunsur fitnah dan tidak benar.

Kenyataan itu dikeluarkan pada Jumaat 13 November 2015 melalui kenyataan kepada media dan umum serta laman web dan laman sosial Facebook.

Surat tuntutan tersebut yang bertarikh semalam ditandatangani oleh peguam Adnan Seman memberikan masa dua hari supaya Akmal memohon maaf secara bertulis terhadap Jamil Khir dan tidak lagi mengeluarkan kenyataan fitnah terhadap timbalan menteri berkenaan.

Surat itu turut menuntut Akmal dalam tempoh dua hari membuat kenyataan maaf secara lisan dan bertulis terhadap Jamil Khir melalui media.

Turut dituntut gantirugi sebanyak RM10 juta dan kos guaman sebanyak RM5,000


KAH KAH KAH
woit
tok aji kelentong lagi
mula mula beri 24
akan saman
kemudian beri 48 jam
minta maaf kalau tidak 
akan disaman
kemudian sampai hari khamis
kah kah kah
tetiba sampai surat tuntutan
mana surat saman
kah kah kah
tok aji putar alam
surat tuntutan
dan surat saman
dua surat yang bebeza
kah kah kah
mak cik felda pun tahu

TiPU LAGi
-----------------

KAHWIN JANGAN TAK KAHWIN

Posted: 17 Nov 2015 12:00 AM PST

UMNO TIDAK WAJAR TOLAK PINANGAN PAS
Jika benar PAS gabung dengan UMNO, ia adalah sejarah yang berulang kembali yang menarik untuk direnungi. Namun, gabungan PAS dan UMNO pada kali ini tidak boleh disamakan dengan sejarah dahulu. Ini kerana, UMNO dahulu tidak sokong cadangan hudud PAS, sedangkan pada kali ini, pimpinan UMNO sendiri yang mencadangkan agar "hudud" dibawa oleh PAS ke parlimen.
Mufti Perlis menyatakan bahawa perbedaan PAS dan UMNO sudah tidak ketara lagi, malahan kesamaan antara keduanya amat banyak sekali. Dari sudut pandang ramai pula, kelihatan dalam banyak isu yang melibatkan negara, ternyata PAS lebih ramah dengan UMNO/BN, dan agak marah-marah dengan kalangan yang memusuhi UMNO/BN.
Di awal terbinanya kerajaan Pakatan Rakyat antara PAS, PKR dan DAP, kelihatan UMNO sahaja selalu menyebarkan propaganda bahawa kononnya DAP anti-Islam dan anti-melayu. Namun kini, propaganda yang sama dilaksanakan oleh sebilangan besar pendokong dan sebilangan pemimpin PAS.
Jika dahulu, suara PAS amat selaras dengan rakan-rakan PKR dan DAP dalam banyak isu. Hatta dalam isu hudud, Presiden PAS sendiri akui bahawa ia bukan keutamaan. Malahan, menyatakan hudud dilaksanakan selepas wujud gaji minima. Pendapat presiden PAS itu, dikukuhkan lagi dengan kenyataan ramai tokoh, seperti Mufti Perlis dan al-Qaradawi. Namun, keadaan itu berbeda kini. Walaupun tidak wujud gaji minima lagi, PAS seperti menganggap perlaksanaan hudud adalah keutamaan.
Jika Enakmen hudud Kelantan dinyatakan Presiden PAS syarat perlaksanaannya selepas wujud gaji minima, sudah pasti tidak boleh dianggap salah, jauh sekali menuduh sebagai musuh islam, jika tidak menyokong enakmen itu pada saat ini. Ini kerana, sampai hari ini gaji minima masih belum dilaksanakan.
Lebih-lebih lagi, enakmen itu sendiri adalah pindaan 2015 yang kandungannya sudah tidak sama dengan enakmen hudud 1993 yang lalu. Ia dipinda oleh ulama-ulama PAS sendiri. Jika meminda tidak salah, sudah pasti tidak menyokong juga tidak salah. Jika tidak menyokong boleh dituduh rosak aqidah, sudah pasti tidak salah menuduh rosak aqidah pada ulama-ulama PAS yang meminda enakmen tersebut.
Melihat scenario kini pula, kelihatan UMNO seakan-akan bersungguh-sungguh mahu membantu PAS untuk melaksanakan enakmen tersebut. Ia adalah isyarat, dengan PAS bergabung dengan UMNO boleh menjayakan hasrat PAS itu.
Sebilangan pemimpin tertinggi PAS pula, sudah berkali-kali memberi isyarat meminang UMNO, tetapi pinangan itu seperti buat-buat tidak faham oleh pemimpin UMNO. Sewajarnya UMNO memahami keikhlasan PAS itu, dan tidak wajar menolak pinangan tersebut.
Wallahu 'Alam.


---------

APA DIA ISIS?

Posted: 16 Nov 2015 11:00 PM PST


DARI ARKIBAPA DiA ISIS?

Ketika  tulisan ini garap seramai 38 orang telah tewas  di Tunisia. Satu serangan yang meragut satu nyawa telah juga berlaku di Lyon Peranchis. Dalam hari  yang sama satu ledakan bom di Kuwait telah meragut  27 nyawa  dan 200 cedera. Semua berlaku Jumaat lalu.

Di Tunisia -  Hotel Marhaba - wilayah pelancung -  ditepi pantai Laut Tengah telah diserang dengan tembakan Kalashnikov oleh seorang anak muda berumur 23 tahun. Seifeddine Rezgui yang telah ditembak mati  dikatakan  penyokong Isis. Kini  30 yang disahkan gugur adalah warga Britain. Bakinya warga Tunisia. 

Di Lyon  pembunuhan dilihat amat kejam. Yassin Salhi seorang pemandu lori telah memenggal kepala 'boss' dan memacakkan kepala ini dipintu pagar. Yassin  telah  cuba melanggar  kilang kimia dengan lorinya. Tetapi gagal. Yassin yang lahir di Peranchis dari keluarga Aljeria  kini dalam  tahanan. Motif pembunuhan sedang disiasat.

Manakala ledakan bom di Kuwait berlaku dalam Masjid Imam Sadiq ketika sembahyang Jumaat berlangsung. Dilaporkan pengebom bunuh diri ini bernama Fahad Suleiman - warga Saudi. Mangsa yang gugur dilaporkan dari mazhab Shia. Penduduk Kuwait berjumlah 3 juta - 30% adalah dari mazhab Shia.

Untuk memahami semua ini kita wajib melihat kembali babak-babak yang telah berlaku sebelum ini. Kita wajib melihat kembali garis masa agar kita dapat melihat peta yang besar untuk memahami apa yang sedang terbuka dihadapan mata kita.

Satu tahun dahulu kota Mosul di utara Iraq telah jatuh ke tangan apa yang kini dipanggil gerombolan Isis. Umum juga telah membaca bagaimana Maqam Nabi Yunus telah di musnahkan oleh gerombolan ini. Umum juga telah  membaca dan mungkin  melihat klip  YouTube seorang juruterbang Jordan  terkurung dalam 'sangkar' dan dibakar dibakar hidup-hidup. Dunia juga menjadi  gempar apabila Isis membunuh, merogol dan menjual warga  Iraqi dari Mazhab Kristian Yazdi.

 Paling akhir dunia Islam terperanjat apabila dua budak belasan tahun digantung di utara Iraq kerana dikatakan tidak berpuasa.

Siapa sebenarnya Isis ini. Nama Isis ini adalah nama  yang dipopularkan oleh media. Ini dari singkatan - Islamic State of Iraq dan al-Sham - ISIS.  Gerombolan ini juga  dikenali sebagai  Daish - dalam bahasa Arab.

Isis adalah satu gerakan yang  menggunakan Islam sebagai  wadah perjuangan. Isis bertujuan untuk menghidupkan kembali sistem Khalifah. Justeru, sesudah menawan Mosul,  gerombolan Isis telah melantik Abu Bakr al-Baghdadi sebagai Khalifah pada Jun 2014 yang lalu.

Hakikatnya - hari ini dunia heboh tentang keganasan Isis. Media  Barat tidak henti-henti melaporkan berita-berita sensasi saperti gerombolan ini  memengal kepala musuh mereka. Keganasan gerombolan Isis ini dilihat tidak ada bandingan. Serangan di Tunisia dan Kuwait telah dibuktikan sebagai kerja Isis. Maka soalan timbul dari mana datangnya Isis ini?

Secara jujur  saya nyatakan disini bahawa Isis ini sama saperti Mujahideen dan al-Qaeda telah bertelur, menetas dan mengeram dalam kandang Amerika. Mereka dibantu dan dilatih oleh CIA. Ini bukan lagi satu rahsia. Dunia mengetahui pekara ini.

Dunia juga tahu Isis mendapat bantuan dinar, dolar dan senjata dari Saudi, Kuwait, Qatar dan Negara Telok. Wartawan Barat yang menulis tentang keganasan Isis itu dibuktikan berbohong jika mereka tidak mengetahui fakta-fakta siapa dibelakang Isis.

Apakah kita melupakan Usama ben Ladin? Apakah kita melupakan Abu Musab al-Zarqawi? Mereka ini adalah pemain utama yang membawa keganasan dalam dunia ini.

Usama menjadi protoganis sesudah WTC meledak pada 11 September 2001. Manakala  Zarqawi menjadi 'pop' sesudah soldadu Amerika memasuki Iraq pada tahun 2003. Kini media barat  heboh menonjolkan satu watak baru  - Abu Bakr al-Baghdadi. Kesemua watak-watak  ini adalah anak didik Amerika. Untuk memahami kenyataan ini mari kita rungkai sejarah Timur Tengah. 

Ektremis Islam bukan satu yang baru. Extremis  memang wujud dari awalnya kemunculan agama Islam.  Dalam kontek politik moden hari ini - extremis Islam bermula di Afghanistan. Ini berlaku ketika dunia masih lagi dalam Perang Dingin.  Di Afghanistan telah berlaku satu rampasan kuasa puak kiri  yang dipanggil Revolusi Saur pada April 1978. Revolusi Afghanistan membawa dasar  negara  merdeka dan bebas. Afghansitan  telah mendekati  blok sosialis USSR - Soviet Union. 

Tindakan Afghanistan ini telah menggangu geo-stratejik imperial Amerika yang ketika  itu dirancang oleh Zbigniew Brzezinski - Penasehat Majlis Keselamatan Negara kepada Presiden Carter - 1977-1981. Sosok inilah yang bertanggung jawab memulakan gerakan Islam Mujahideen di Afghanistan. 

Dari seluruh dunia anak-anak muda  telah dijemput untuk menyertai Gerakan Mujahideen. Mujahiden Afghanistan  mendapat dana dari Saudi Arabia dan senjata dari Amerika. Gerakan Islam ini  telah digunakan sebagai peluru untuk menentang Soviet Russia.

Apabila Perang Dingin tamat  (1991)  gerombolan Islam yang telah terlatih di Afghanistan  ini mula bersepah-sepah. Mereka menjadi ajen-ajen untuk menubuhkan kumpulan-kumpulan baru. Mereka pulang ke negara asal. Ramai bekas gerombolan Mujahiden Afghanistan pulang  ke  Bosnia, Kosovo dan  Chechen. Ada yang pulang ke negara-negara Arab.  Buktinya - Algeria pada tahun 90'an dihantui oleh pengganas extremis Islam yang pulang dari Afghanistan.

Apa yang  dipaparkan disini ialah garis masa untuk menunjukkan bahawa semua gerombolan ekstremis Islam ini berpunca dari stratiji geo-politik kuasa imperial Amerika.

Strateji sademikian bukan satu yang baru. Pada tahun 1947 di Tanah Melayu telah  wujud gabungan  kaum nasionalis kiri yang berpayung dibawah  PUTERA-AMCJA. Gerakan ini telah menuntut kemerdekaan dari penjajah British. Untuk mematahkan gerakan nasionalis ini British telah menubuhkan dan membina United Malays National Organisation pada tahun 1946. 

Strateji ini juga dilakukan oleh Zionis Israel untuk menumpaskan perjuangan PLO dibawah pimpinan Yaseer Arafat. Zionist Israel menubuhkan  dan membina Hamas. 

Di India pada  akhir tahun 1970'an Perdana Menteri Indira Ghandi telah membantu puak kanan Punjabi yang dipimpin oleh  Jarnail Singh Bhindarnwale. Ghandi melakukan ini untuk mematahkan kekuatan warga  Punjab yang tidak menyokong Parti Congress.  Akhirnya  Akali Dal dan penyokong Bhindarwale  membunuh Ghandi pada tahun 1984.
 
Hakikatnya semua kumpulan dan gerombolan pasukan gerila ini  diwujudkan untuk menjalankan strateji geo-politik  besar yang dirancang oleh 'deep state' di Amerika. Anak-anak muda yang datang membantu  Mujahiden , al-Qaeda atau Isis tidak mengetahui percaturan besar yang sedang disusun di Langley - ibu pejabat CIA

Isis muncul dari serpihan al-Qaeda Iraq. Ketika gerombolan ini muncul Amerika sedang merancang untuk menjatuhkan kerajaan Bashar al-Assad di Syria. Ini bermula pada tahun 2011 apabila Perang Saudara  bermula di Syria. Amerika bersama Saudi dan Turki telah membantu apa yang mereka panggil Free Syrian Army.  Gerakan ini gagal meleset. Dolar dan dinar masuk tetapi semuanya masuk ke dalam poket pemimpin yang korup.

Akhirnya  ditubuhkan Islamic Front - dimana gerakan, gerila dan gerombolan yang menentang Assad berkumpul. Dalam barisan ini ada Jabhat al-Nusra - cabang al-Qaeda Syria. Gerombolan pengganas ini lebih cekap , lebih teratur untuk menyerang  soldadu Syria. Tetapi sokongan warga Syria kepada Bashar cukup kuat. Hampir 4 tahun serangan dilakukan Bashar masih  berkuasa  sebagai Presiden Syria.

Dalam perang ini Syria dibawah Bashar telah mendapat sokongan dan bantuan dari Iran. Iran  telah membuat penjanjian pertahanan dengan Syria.  Russia juga menjadi sekutu Syria. 

Dalam masa yang sama Rusia secara terbuka tidak mahu lagi menyokong langkah Pertubuhahn Bangsa Bersatu untuk menjatuhkan Bashar. Russia mengakui telah membuat kesilapan apabila  Russia menyokong ketetapan PBB untuk mengebom Libya dibawah Gadafy.  Manakala China walau pun tidak terbuka saperti Rusia tapi tidak akan menyokong langkah Amerika untuk menjatuhkan Bashar. 

Secara terbuka Amerika telah menyatakan dasar mahu menjatuhkan Bashar. Pada 8 Julai 2012 Hillary Clinton  Setiausaha Negara Amerika telah berkata bahawa  hari hari akhir  telah sampai kepada Bashar al-Assad. Saudi Arabia dan Turki juga telah membuat kenyataan yang sama. Kenapa negara-negara ini mahu Bashar dijatuhkan?

Amerika memiliki agenda induk. Manakala  Saudi, Turkey, Qatar atau Kuwait hanya menjadi pelakon pembantu. Agenda Amerika yang utama  ialah untuk memastikan TIDAK akan wujud sebuah negara yang berkemungkinan untuk menandangi Amerika. Ini dasar yang telah dipersetujui  oleh gerombolan Konservatif Baru atau neo-con di Washington DC. Dasar ini termaktub dalam Project for the New American Century (PNAC)  dan telah  di ajukan kepada Rumah Puteh  pada tahun 1997.
 
Justeru kuasa imperial Amerika akan memastikan Russia TIDAK memiliki sahabat di Laut Tengah. Tidak memiliki sahabat di bumi Arab. Pada ketika ini kapal laut Russia boleh berlabuh di Tartus - pelabuhan milik Syria. Perjanjian kapal perang Russia boleh singgah dan berlabuh di Tartus telah dipersetujui dari zaman Hafiz al-Assad lagi. Bashar hanya meneruskan dasar yang sama.  Kerajaan Syria yang berbaik-baik dengan Russia wajib dijatuhkan dan diganti dengan kerajaan boneka pro Amerika.

Maka dari sini munculah Isis. Peranan Isis ialah membuat huru hara dan mengganas di Syria dan Iraq. Apakah ini sahaja peranan Isis. Jika ini sahaja peranan Isis kenapa serangan berlaku di Peranchis dan di Tunisia?  Pasti ada lagi peranan Isis. ( TT)NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan
akhbar minggun ni
sila pukul talipoon"
03-92-21-30- 45----------

AKTA BAGINDA QUEEN

Posted: 16 Nov 2015 09:09 PM PSTAKTA

BAGiNDA

QUEEN


BERITA
baru sabentar tadi
dapat berita dari peguam 

gwa telah didapati bersalah
denda 5,000 ringgit
tapi gamin tak puas hati
gamin mahu gwa dipenjara
gamin merayu
rayuan diterima

gwa akan dibicarakan
sekali lagi
mula 15 januari 2016

NOTA
sekali lagi diseksa
kena bangun pagi
ciissss
-----------

SYRIA DAN NEW WORLD ORDER

Posted: 16 Nov 2015 08:00 PM PST


DARI ARKiB

27/6/2012


SYRIA DAN DEMOKRASI
Kuasa imperial Amerika syarikat sedang merancang untuk menyerang Iran atas alasan Iran sedang berusha untuk membuat senjata bom nuklear. Ini agak senang difahami. Amerika sedang menyerang Pakistan untuk menafikan Pakistan dari terus dimiliki bom nuklear. Ini mungkin agak susah sadikit untuk difahami.
Kuasa imperial Anglo-Amerika ingin menyerang Syria kerana projek New World Order. Ini lagi ramai yang tidak faham. Ini lagi susah untuk difahami. Justeru, apa yang berlaku di Syria pada ketika ini telah melahirkan banyak kejulingan. Kejulingan yang jelas ialah kejulingan intelektual dikalangan masyrakat Melayu.
Kejulingan intelektual ini lahir dari kegagalan memahami asas politik. Kejulingan ini lahir kerana sikap malas membaca. Sikap malas berfikir.Sikap mengambil jalan pintas tanpa membuat selidikan sendiri.
Kejulingan ini juga lahir kerana telah ditanamkan sikap 'budaya wajib mendengar' dari bengolan-bengolan yang dikatakan memiliki 'authoriti'. Bengolan-bengolan yang tahu bahasa sekian sekian sahaja yang memiliki tauliah untukbercakap. Bengolan-bengolan yang berat serbannya sekian sekian sahaja yang pandangan boleh didengar. Akhirnya tertanam sikap suka mendengar. Sikap suka mendengar ini telah membunuh sikap 'suka membaca' dan 'suka mengkaji dan menyelidik'.
Hasilnya, sikap malas membaca ini melahirkan ramai tukang ikut dan ramai tukang sorak. Tukang sorak dan tukang ikut ini sebenarnya telah lama pencen dari menggunakan akaliah dan fikrah mereka. Apabila telah pencen maka apa yang tersimpan dibelakang dua telinga itu tidak lagi memiliki kudrat untuk menjadi gersang dan kritikal.Kegersangan untuk berfikir ini telah dilepaskan kepada bengolan-bengolan yang dikatakan bertauliah.
Biar saya jelaskan disini bahawa apa yang berlaku di Syria bukan tentang konflik agama. Bukan konflik mahzab Sunni dengan Shiah. Bukan konflik mahzab Alawite dengan Sunnah wal Jamaah. Atau konflik Islam dengan Kristian.
Memang saheh, wujudnya konflik antara Shiah dan Sunni. Memang betul kerajaan yang dipimpin oleh Bashar ini tidak demokratik. Memang betul ada gerakan rakyat yang menuntut agar ruang demokrasi dibesarkan lagi. Elit politik di Syria sama saperti elit politik di Malaysia atau elit politik dalam negara dunia ketiga. Mereka zalim, ganas, rasuah dan rakus merembat harta kekayaan negara. Kezaliman dan penyempitan hak kebebasan warga ini adalah watak elit politik dunia ketiga.
Memang betul pada awalnya ada kumpulan yang menuntut agar kebebasan dan ruang demokrasi di Syrian diperluaskan. Ini sama saperti tuntutan warga Malaysia yang mahu negara ini lebih bebas dan lebih demokratik. Tidak mahu penipuan dalam pilihan raya. Semua ini adalah asas pejuangan warga dari negara Dunia Ketiga.
Untuk memahami lebih mendalam maka saya terpaksa membuka minda pembaca untuk memahani teori kontradiksi. Kontradiksi adalah hukum alam semula jadi. Ianya sama saperti oxygen ertinya kontradiski wujud bersama kita. Tanpa kontradiksi alam ini tidak mungkin wujud. Sama ada negara itu penuh dengan kafir atau penuh dengan penganut Islam atau penuh dengan warga yang tidak percaya kepada Tuhan – kontradiksi terus wujud.
Kontradiksi tidak beragama. Tidak berbahasa. Dalam sistem ekonomi kapitalis atau ekonomi sosialis kontradiksi wujud. Alam bergerak kerana kontradiksi. Dalam kontradiksi ada pergeseran. Pergeseran dan percanggahan inilah yang mengerakan alam kita ini.
Kontradiksi ini juga bertahap-tahap. Ada yang fudumental, ada yang tahap kedua dan ada yang kurang penting. Kontradiksi ini berubah-ubah. Contoh terbaik ialah dalam sejarah perjuangan orang yang terdahulu dari kita ketika perang dunia ke dua. Ketika itu Tanah Melayu sedang dijajah oleh British. Inilah kontradiksi utama. Kontradiksi - pertentangan antara warga Tanah Melayu dengan penjajah.
Tetiba Jepun datang menyerang. British yang menjadi musuh utama telah menjadi musuh ke dua. Yang wajib dilawan ialah tentera Jepun. Malah kontradsiksi dengan British menjadi luntur sehinggakan ada kerjasama antara warga Tanah Melayu dengan British untuk melawan kontradiksi yang fundumental :penjajah Jepun.
Bagitu juga di Syria sekarang. Pada awalnya kaum demokrat Syria telah bangun menuntut demokrasi. Tetapi ajenda suci rakyat Syria ini telah diambil alih oleh kuasa imperial Anglo-Amerika. Justeru kontradiksi yang wujud di Syria hari ini bukan antara Sunni dengan Shia. Bukan antara Islam dengan Kristian. Bukan antara Presiden Bashar yang bermazhab Alawite dengan majoriti warga yang bermazhab Sunni.
Kontradiksi utama atau pegeseran utama pada ketika ini ialah diantara rakyat Syria dari semua mahzab agama dengan kuasa imperialis Anglo-Amerika. Silap memahami kontradiksi fundumental ini maka akan silaplah semua analisa politik. Akan bertaburan segala hujah. Tidak akan dlihat satu kesatuan fikrah yang tersusun dalam menganalisa situasi di Syria. Inilah yang melahirkan kejulingan pandangan terhadap apa yang sedang berlaku di Syria.
Pasti para pembaca akan bertanya kenapa kuasa imperial Anglo-Amerika melakukan semua ini? Apa sebenarnya yang diperlukan oleh kuasa imperial Anglo-Amerika ini? Jawapannya ialah kuasa imperial Anglo-Amerika ialah kuasa imperialis. Imperialisma ini ialah tahap yang paling tinggi yang boleh dicapai oleh sistem kapitalis.
Sistem ekonomi kapitalis yang bertuhankan keuntungan maksima memerlukan bahan mentah, buruh dan pasaran. Sistem ekonomi kapitalis selama 150 tahun initelah bergerak dengan jayanya dengan bantuan bahan bakar petrol. Tanpa bahan bakar ini sistem ekonomi kapitalis akan runtuh berderai.
Justeru wajib disedari jika Iraq hanya pengekspot petai, jering dan cincalok pasti Iraq tidak akan diserang. Jika Iran hanya memiliki budu dan tidak memiliki bahan bakar petrolium dan gas maka Iran tidak akan diserang.
Pasti akan ada pembaca yang bertanya Saudi juga ada minyak kenapa tidak diserang. Qatar juga ada minyak kenapa Qatar tidak diserang? Malaysia dan Berunai juga ada minyak kenapa tidak diserang? Jawabnya cukup senang. Rejim Arab Saudi dan Qatar ini adalah barua kepada Amerika. Malah tidak perlu diserang kerana terlaga minyak di Saudi dan Qatar adalah milik Amerika.
Bagitu juga Malaysia dan Berunai. Dua negara Melayu ini adalah 'budak setia'kepada Amerika. Malah Malaysia telah menghantar tentera ke Afghanistan. Malaysia juga sedang membantu Raja Saudi yang sedang cuba memadamkan apa kebangkitan warga Bahrain yang sedang berjuang untuk mendirikan Bahrain yang lebih demokratik.
Tetapi Syria tidak memiliki bahan bakar petrolium? Ini betul. Tetapi dalam strateji kuasa imperial Anglo-Amerika untuk mendirikan New World Order Syria ini dilihat sebagai musuh. Syria menjadi musuh bukan kerana Syria ini Shiah tetapi kerana Syria menyokong perjuangan Hisbullah dan Hamas yang sedang mengangkat senjata menentang kuasa zionis Israel.
Syria juga dijadikan musuh kerana Syria dari zaman Presiden Hafeez al-Assad telah berkerjasama dengan Iran dalam banyak bidang. Malah dasar luar Iran/Syria telah membantu memperkuatkan gerakan Hisbullah dan Hamas.
Dari era Perang Dingin lagi Syria telah dilihat amat sedia untuk bekerjasama dengan USSR, kemudian dengan Russia. Banyak kelengkapan persenjataan Syria yang digunakan untuk melawan zionis Isreal telah dibekalkan oleh Russia. Russia adalah sahabat Syria yang telah diduga. Hubungan intim dengan Russia terjalin lama dan dibuktikan dengan wujudnya pengakalan tentera laut Russia di Tartus semenjak tahun 1971. Tartus ialah perlabuhan yang kedua terbesar di Syria.
Mungkin ramai yang terlupa Isreal telah juga menawan dan sedang menjajah wilayah Bukit Tinggi Golan semenjak 1967dahulu. Wilayah ini adalah milik Syria dan diakui oleh Bangsa Bangsa Bersatu.
Kerjasama antara Syria dengan Iran dan Russia ini adalah satu pekara yang tidak dapat diterima oleh kuasa imperial Anglo-Amerika. Obama dan Clinton melihat bahawa kerjaan Bashar ini berkemungkinan akan menggagalkan strateji Amerika untuk menawan Iran. Syria perlu dipatahkan dahulu sebelum serangan dapat dilakukan keatas Iran. Justeru kerajaan Bashar wajib dijatuhkan.
Disini ada tiga buah negara yang sedang menjadi barua Amerika. Saudi, Qatar dan Turkey. Saudi dan Qatar menjadi taiko mengeluarkan dana. Manakala Turkey menyedikan tempat di sempadan Turkey/Syria untuk melatih kumpulan-kumpulan pengganas anti-Syria yang kini memanggil nama mereka Free Syrian Army. Nama kumpulan ini amat menarik tetapi mereka ini dilatih oleh CIA.
Hari ini telah diberitakan sebuah jet pejuang Turki telah jatuh ditembak oleh peluru berpandu Syria. Ini mungkin sandiwara untuk mengolah persetujuan rakyat Turkey dan rakyat dunia. Turkey kini memiliki cita-cita untuk sekali lagi – saperti zaman Ottoman dauhulu –untuk dapat mempengaruhi Dunia Arab.Turkey memiliki nafsu besar, untuk menjadi kuasa besar. Nafsu besar ini muncul kerana Turkey memiliki viagra yang bernama Nato.
Para pembaca wajib sedar bahawa dibelakang semua ini ialah kuasa zionis Isreal. Dengan licik Israel telah berjaya menjadikan Saudi, Qatar dan Turkey sebagai budak suruhan gerakan Zionis International.
Pada ketika ini kuasa dan pengaruh zionis Israel cukup kuat sehinggakan Obama terpaksa mengikut telunjuk Benjamin Natanyahu. Kaum zionis Isreal telah memilih waktu yang tepat– tahun pilihan raya - dimana tidak ada bakal Presiden Amerika yang berani bercanggah dengan Isreal.
Amerika , Saudi, Qatar dan Turkey semunya sedang menjadi budak suruhan zionis Isreal.Kita wajib sedar dan berwaspada kerana dibelakang zionis Isreal ini ialah tuan empunya bank dan gedung-gedung perniagaan antarabangsa. Mereka inilah yang sedang merancang untuk mendirikan New World Order – Satu Dunia Baru – dimana semua harta kekayaan dunia ini akan mereka miliki. Kuasa dan kekayaan ini akan dipertahan oleh senjata-senjata buatan Amerika dan Nato.
Mungkin ada yang tidak percaya apa yang saya tulis ini. Mungkin ada yang melihat ini ialah perjuangan Sunni terhadap ajaran sesat Shiah. Mungkin ada yang akan mengatakan ini perjuangan adil rakyat Syria menuntut kebebasan dan demokrasi. Mungkin ada yang percaya bahawa kuasa imperial Amerika bersama Nato sedang berusha menaburkan demokrasi saperti yang sedang mereka lakukan di Afghanistan, di Iraq atau di Libya.
Kepada yang tidak yakin dengan tulisan saya, saya cadangkan agar mereka pergi ke Kedutaan Saudi dan Qatar untuk bertanya bila piliharaya akan diadakan di Saudi Arabia dan Qatar? Khalas. (TT)

NOTA:
tulisan initelah disiarkan
dalam akhbar SUARA KEADILAN
yang terbaru - sesiapa ingin
melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon:03-22-72-40-45

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT