Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Laman web uji minda 'anak permata'

Posted: 30 May 2015 11:45 PM PDT

 
 
Permata Negara akan memperkenalkan laman web mengandungi soalan yang menguji kecergasan minda kanak-kanak di bawah umur lima tahun menjelang November ini, kata Penaung Program Permata Negara Datin Seri Rosmah Mansor.

Beliau berkata, projek itu yang dibangunkan dengan kerjasama Pusat Penyelidikan Pembangunan Kanak-kanak Kebangsaan (NCDRC) Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Universiti Kebangsaan Malaysia, bertujuan membolehkan pengurusan dan pembangunan anak-anak cemerlang dan pintar dapat dibuat dari tahap awal lagi.

Rosmah yang juga isteri perdana menteri berkata projek itu kini di peringkat dibangunkan dalam bentuk web, sekaligus membolehkan capaian lebih luas dan tidak terhad kepada anak-anak Permata.

"Ini akan membolehkan kita mengenal pasti tahap intelektual anak-anak seawal di bawah umur lima tahun, lepas tu senanglah untuk kita menguruskan pembangunan anak-anak cemerlang atau pintar ini," katanya pada Majlis Ramah Mesra bersama ibu bapa dan pendidik di Pusat Anak Permata Negara Beseri, Perlis hari ini.

Katanya projek perintis ujian IQ atau minda itu telah dilaksanakan baru-baru ini membabitkan 47 anak-anak Permata seluruh negara dan hasilnya tiga daripada mereka mendapat skor melebihi 129 iaitu pintar, dan lapan lagi daripada mereka memperoleh skor atas tahap purata.

Jelasnya mereka yang mendapat skor cemerlang ataupun skor melebihi yang ditetapkan dalam peperiksaan terbabit akan dibawa mengikuti kem khas pada Disember ini di UKM.

Dalam pada itu, Rosmah berkata beliau berhasrat untuk mewujudkan pusat anak Permata di setiap parlimen di seluruh negara, bagaimanapun ia tertakluk kepada kemampuan perbelanjaan dan kewujudan tapak tanah untuk tujuan itu.

Sehingga kini, terdapat hampir 800 pusat Permata seluruh negara dengan bilangan anak berjumlah lebih 17,000 orang.

Rosmah yang tiba di Pusat Anak Permata Negara Beseri pada kira-kira jam 11.50 pagi diiringi isteri menteri besar Perlis, Datin Seri Nor Aswana Omar, meluangkan masa kira-kira satu setengah jam beramah mesra dengan ibu bapa serta menyertai sesi soal jawab.

Program Permata Negara yang memasuki lapan tahun pelaksanaannya, merupakan cetusan idea Rosmah bagi memastikan setiap anak  diberikan peluang pelajaran yang terbaik agar mereka dapat menyumbang sebagai modal insan negara.

Setiap program Permata diperincikan dengan teliti pelaksanaannya termasuk mengambil kira pelbagai aspek seperti peringkat  umur, kebolehan, keupayaan, kelainan dan bakat semulajadi yang ada pada setiap kanak-kanak.

- Bernama
 

Najib kini tidur lena, tak keseorangan

Posted: 30 May 2015 11:00 PM PDT

   

Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau boleh tidur lena apabila mengetahui mendapat sokongan daripada pemimpin utama di Perlis walaupun Tun Dr Mahathir Mohamad terus menyerangnya supaya berundur.

Pengakuan Najib itu dibuat dua pemimpin utama negeri paling utara di semenanjung itu, Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim menyatakan sokongan kepadanya.

Perdana menteri juga menganggap kedua-dua mereka sebagai "dua harimau" Perlis dengan Shahidan menjadi "orang kuat politik" manakala menteri besar sebagai "orang kuat kerajaan".

Kata Najib, Shahidan (kiri) sudah menyatakan sokongan tidak berbelah baginya sebelum ini dan hanya sebulan lalu, Azlan mengambil tindakan sama dengan berikrar tetap menyokong di belakang perdana menteri.

"Dengan ini, saya boleh tidur lena dan tidak berasa kesunyian. Sokongan ini penting kerana kita perlukan kerajaan yang kuat," katanya di depan kira-kira 5,000 orang di Kangar, Perlis hari ini.

Sebelum itu dalam ucapannya, Azlan menyatakan sokongan padu kepada Najib dan kerajaan.

Shahidan adalah bekas Menteri Besar Perlis yang kini berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Arau.

Ahli PAS bebas pilih 'kata dua' Hadi

Posted: 30 May 2015 10:15 PM PDT

 
 
Menjelang Muktamar Tahunan PAS di Kuala Selangor Khamis ini, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tampil mengemukakan formula mudah untuk perwakilan membuat pilihan pelbagai jawatan yang dipertandingkan.

Bagi Abdul Hadi, calon yang bertanding dalam muktamar kali ini terbahagi kepada dua, iaitu yang ingin mengikut telunjuk DAP atau  sebaliknya.

Sambil menyatakan perwakilan "bebas" membuat pilihan, bekas Menteri Besar Terangganu selama satu penggal itu berkata, barisan calon yang menawarkan diri untuk diundi perwakilan kali ini tidak lagi boleh dibahagikan kepada kumpulan ulama dan bukan ulama.

Memetik laporan Harakahdaily, Abdul Hadi berkata, kedua-dua kumpulan mempunyai ulama.

"Cuma satunya yang DAP hendak, satunya DAP tak nak... pilihlah," katanya.

Muktamar kali ini dianggap antara yang paling panas pernah dialami PAS sejak ia ditubuhkan pada 1951.

Berlaku pertembungan di antara kumpulan dikenali sebagai proulama yang semakin jelas  menjarakkan diri dengan gabungan Pakatan Rakyat.

Satu kumpulan lagi ialah beraliran sederhana - kebanyakannya disokong golongan profesional.

Abdul Hadi sendiri berdepan dengan bekas Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia, Ahmad Awang.

Berdasarkan kenyataan Abdul Hadi disiarkan Harakahdaily, secara tidak langsung Ahmad dilabelnya sebagai ulama yang mengikut telunjuk DAP.

Ahli Parlimen Marang itu berkata, jika ada mana-mana parti lain - termasuk DAP - yang mempunyai  pandangan mengenai PAS dan mahu  kehendaknya diikuti, terpulang kepada ahli  PAS sendiri untuk membuat keputusan.

"Terpulang kepada ahli-ahli PAS hendak pilih. Hendak ikut dasar dia atau hendak ikut DAP," tegasnya kepada media di Marang, Terengganu, semalam.

MAHATHIR TURUN JALAN RAYA

Posted: 30 May 2015 09:30 PM PDT


'Boleh guling k'jaan dengan demo jika...'

Bekas perdana menteri  Mahathir Mohamad berkata pemimpin yang menindas boleh digulingkan melalui demonstrasi besar sekiranya ia tidak boleh dilakukan melalui undian.

Katanya, pemimpin yang tidak boleh dikritik akan "sedia melakukan perkara salah", dan proses demokrasi juga boleh disalahguna walau proses tersebut memberi ruang bagi rakyat menolak pemimpin melalui pilihan raya.

"Hanya dengan mengundi saja anda boleh menggulingkan seorang pemimpin, namun apabila demokrasi disalahguna dan mereka tidak begitu mengamalkan demokrasi, kita tiada cara lain untuk menggulingkan seorang pemimpin melalui pilihan raya.


Demonstrasi bukan budaya rakyat Malaysia? | Jom Kita Baca

https://jomkitabaca.wordpress.com/2012/05/14/1306/
Translate this page
May 14, 2012 - UMNO dan BN mengatakan bahawa demontrasi bukan budaya ...Demonstrasi BERSIH 2.0 menuntut ketelusan perjalananan proses pilihanraya umum 2011 ... Batalkan GST atau BN akan kalah dalam PRU 14: Tun Mahathir 


MAHATHIR TURUN JALAN RAYA
Tun tak payah turun ke jalan raya Tun boleh mintak SIRUL buat press conference cakap saja siapa suroh kaboommmmmmm!!!!!! altantoye cukup dah Kalau Mat Mongol orang nya ,

semua rakyat sudah tahu kebenaran senang Mat Mongol chabut ke Zakarstan dengan Tandok Padang peganti Keris Bugis Mohideen boleh jad PM buang GST dan Zahid jadi TPM Ikang Al-Tolol boleh ikut Mat Mongol tolong bersih kontol nya Bodoh betul orang orang Melayu ini on BILA LAGI TUN?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/30/15


 

Nik Aziz iktiraf Mat Sabu sebagai pejuang!! - Oleh Zul Hilmei Mohamad Rohani.

Posted: 30 May 2015 08:45 PM PDT

Apakah Anda Sudah Lupa Pesanan Tuan Guru Nik Abd Aziz Nik Mat 4 Tahun Lalu??? Kata Tok Guru:- Aku nak mati dah sekarang ni.

Aku tinggal ke Mu dua perkara selagi kamu berpegang kepada dua perkara ini kamu tidak akan sesat. Pertama, kitabullah yang Kedua, Sunnah Rasulullah SAW.

Yang Mulia Tuan Pengerusi al fadhil ahli ahli yang telah dilantik Timbalan Presiden Saudara Mat Sabu. Naib-Naib Presiden termasuk seorang exco kerajaan Kelantan, ahli Jawatan Kuasa termasuk seorang exco Kelantan.

Pada hadirin sekelian, saya pagi tadi tak boleh datang sini kerana masalah kesihatan. Pada malam ini pun saya minta bercakap awal sikit kerana kurang sihat.

Mula-mula sekali saya ucapkan tahniah di atas perlantikan yang dibuat oleh tuan-puan semua. Ramai dari penulis khususnya daripada Utusan Malaysia lagakan antara Ulamak dan Professional. Para hadirin semua, Ulamak Profesional sengaja diadakan-adakan oleh UMNO dan saya minta kepada tuan-puan semua jika hendak tahu mengenai PAS ini tak usah baca surat khabar dia.

Dengarlah dari mulut orang PAS sendiri. Khalid Ibnu Walid r.a tak mengaji mana-mana pun, selepas 3 bulan dia masuk Islam, terus dilantik jadi panglima perang. Mohamad Sabu ni lama dah.

Mohamad Sabu ni menang bukan kerana My Card palsu. Bukan undi orang Bangladesh, Bukan undi orang Burma, Bukan undi orang Pakistan, Undi dari orang Pas.

Dia menang!!!! Sejak daripada dia terlibat dengan politik masa universiti lagi, masa di ITM lagi, dia terus bersama dengan PAS.Tak pernah terlibat dengan UMNO, ini kelebihan Mat Sabu. Dua kali Mohamad Sabu disumbat dalam ISA.

Dia tunduk kepada Umno kah? Dia sujud pada Umno kah?

Tidak!!! Bermakna, baik antara Mohamad Sabu dengan balik Azhar hok jadi Pemuda Umno, Mana baik? Sidang hadirin sekalian, masalahnya kita menumpang atas bumi Allah. Bila kita menumpang sebagaimana kita semua tahu, kita mesti patuh kepada tuan punya bumi.

Dan manusia untuk manusia hidup di bumi ini, Allah Taala buat langit, kalau bumi sahaja tak dak langit, tak ada matahari, manusia tak boleh hidup. Siapa yang buat bumi? Allah. Siapa yang buat langit? Allah. Siapa yang membuat kita?

Allah. Manusia atas dunia ni, atau pun kita panggil haiwan. Burung, dia boleh berkokok jer.Kucing boleh mengiong jer. Anjing boleh menyalak jer. Lembu boleh mengeboh jer.

Manusia boleh belaka.. Ada manusia boleh menyalak, ada manusia boleh berkokok, ada manusia boleh mengeboh.

Yang tentukan manusia ni cakap saja tidak mengeboh, dia meong, tidak ada cara lain melainkan melalui Islam. Islam mengajar manusia, manusia kenal diri. الذي خلف الموت والحياة ليبلوكم ايكم احسن عمل Allah yang menjadikan manusia mati hidup liyabluwakum supaya di antara manusia yang lebih baik dari segi amalanya.

Jadi oleh yang demikian, saya berasa bangga mendapat seorang Timbalan Presiden seperti Mohamad Sabu. Dia sangat dibenci oleh musuh.

Alhamdullah, insya Allah kita doa mudah-mudahan Mohamad Sabu dirahmati oleh Allah dengan taufikNya, hidayatNya, dan dia insya Allah ke mana dia pergi sebelum dia jadi Timbalan Presiden lagi orang ramai suka.

Dimana Mohamad Sabu ceramah di Kelantan orangnya ramai sebagaimana Pesuruhjaya PAS Kelantan pergi ramai orang. Mohamad Sabu lebih mesra dengan Non Muslim, dengan watak dia, dengan penampilan dia.

Dengan non Muslim, Cina baik, India baik, amat mesra dengan dia. Kalau saya pergi tu, Cina masuk jugak tapi malu-malu. Boleh jadi penampilan saya lain sikit tapi Mohamad Sabu lebih rapat.

Insya Allah UMNO tak boleh nak tidur selepas ini. Insya Allah saya mintak Mohamad Sabu diletak portfolio dia golongan Non Muslim supaya non Muslim lebih mesra dengan Pas dan Mohamad Sabu Insya Allah kita doalah mudah-mudahan Allah menyebarkan fahaman Islam lebih cepat daripada biasa.Kerana Mohamad Sabu ni jenis orang turun padang, bukan dok kalut atas surau saja.

Para hadirin semua, saya mengucapkan tahniah Jika ada kesilapan nasihatkan saya, tolong maafkan saya, saya nak berhenti setakat tu.

Takbir!

Ucapan Tuan Guru Hj Nik Abd Aziz Nik Mat di Di Muktamar Pas ke 57 Markas Tarbiyah PAS, Taman Melewar 4 Jun 2011

al-Husseyn.

Dr. Zuhdi Buat Onar Lagi?

Posted: 30 May 2015 08:00 PM PDT

 

Dr. Zuhdi Buat Onar Lagi? Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki sekali lagi menimbulkan kontroversi kali ini memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengatakan ayahnya lebih mengutamakan Pakatan Rakyat (PR) daripada anak-anaknya sendiri.

Melalui perbualan di sebuah kumpulan WhatsApp, Zuhdi dikatakan mengkritik Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi.

"Bila TGNA meninggal dunia, yang solatkan dia dan menguruskan jenazahnya adalah anak-anak dia, tak nampak pula Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng lakukan semua itu," kata Zuhdi, di dalam kumpulan WhatsApp tersebut.


Beliau berkata demikian sebagai respons kepada anggota kumpulan WhatsApp tersebut yang hanya dikenali sebagai "Sayuti Shah Alam" yang memuat naik "Tok Guru Nik Aziz tatang Pakatan Rakyat lebih dari tatang anak sendiri, Nik Omar Nik Aziz," rentetan forum bertajuk "PAS dan Masa Depan Politik Islam Malaysia" yang dianjurkan di Shah Alam semalam.

Dr. Zuhdi Buat Onar Lagi? 

"Eloklah kamu buat wasiat dari sekarang Sayuti, kalau kami mati nanti, minta Shaykh Kit Siang atau Sidi Guan Eng jadi imam, sebab kamu tatang mereka lebih dari anak sendiri," kata Zuhdi dalam kumpulan WhatsApp tersebut.

Sumber daripada Pemuda PAS berkata kepada The Malaysian Insider, kenyataan Zuhdi itu menunjukkan sikap sebenar pemimpin PAS tersebut.

"Secara peribadi saya tidak bersetuju, tetapi saya enggan respons," katanya.

The Malaysian Insider turut difahamkan, petikan kenyataan Zuhdi itu turut tersebar apabila ada anggota kumpulan WhatsApp itu menyebarkannya kepada pihak lain.

"Zuhdi sudah marah, dia kata ada pengkhianat yang sebar isi kandungan kumpulan WhatsApp," katanya, dan menambah, kumpulan khidmat pesanan mesej itu adalah kumpulan terbuka.

Zuhdi sebelum ini mencetuskan kontroversi melalui khidmat pesanan sama, apabila mencadangkan PAS bekerjasama dengan Umno bagi mengekalkan kepimpinan susulan krisis menteri besar Selangor ketika itu.

Melalui paparan skrin mesej WhatsApp dalam kumpulan AJK PAS Pusat yang bocor itu adalah:"Kalau kita keluar PR kita boleh retain Selangor malah untuk seterusnya. Kita 15 kerusi+TSKI+seorang lagi Adun PKR+12 Umno dalam kenyataannya mutakhir ini boleh terima TSKI jadi MB.

"Lepas ini kalau DAP, gereja dan non Muslim melalak isu serban, kalimah Allah, kita boleh jentik saja mereka. Hujung tahun ini ubah sempadan kembalikan semula kuasa politik Melayu Islam. So, mana-mana suara non Muslim, gereja, kita boleh sergah macam sebelum ini," katanya,\ dalam mesej tersebut.

 
Addin

Telanjangkan Mahathir - Anda Berpeluang Jadi Jutawan

Posted: 30 May 2015 07:15 PM PDT

 


Pertubuhan Warga Untuk Tata Kelola Pemerintahan Bertanggungjawab (CAGM) menawarkan habuan sehingga RM1 juta kepada mana-mana pihak yang tampil memberi maklumat mengenai wang tunai dan aset tersembunyi  Tun Dr Mahathir Mohamad .

Jika itu tidak cukup menggiurkan, CAGM sebenarnya berjanji untuk memberikan habuan lumayan itu kepada setiap individu yang membantu menemukan harta milik bekas perdana menteri selama 22 tahun itu.

Pengerusinya, Md Zainal Abidin berkata, pihaknya akan merahsiakan segala butiran identiti pemberi maklumat terbabit.

"CAGM menjalankan penyelidikan dan merujuk kepada laporan media, Dr Mahathir mampu menjadi perdana menteri selama 22 tahun kerana memiliki kemewahan yang banyak.

"Kebanyakannya disembunyi di luar pesisir pantai melalui pelbagai lapisan proksi," katanya dalam kenyataan hari ini.

Kelmarin, pertubuhan sama menyatakan rancangan mereka untuk menyaman Dr Mahathirsebanyak RM50 bilion kerana membazirkan wang pembayar cukai.

Tidak banyak yang diketahui mengenai pertubuhan itu dan Md Zainol mendakwa, ia baru ditubuhkan sebulanlalu namun mempunyai kira-kira 2,000 ahli.

Kata Md Zainol semakan di Wikipedia pada Disember 2012 juga menunjukkan Dr Mahathir adalah bekas pemimpin negara yang kedua terkaya di dunia selepas Hosni Mubarak.

Kenyataan CAGM bagaimanapun mengingatkan, mereka meletakkan beberapa syarat kepada pemberi maklumat sebelum habuan RM1 juta itu boleh diserahkan.

 

Amaran Untuk Dr. Zuhdi - Hentikan Fitnah Jahat Kamu Itu.

Posted: 30 May 2015 06:30 PM PDT

 Kenyataan media

KEMUKAKAN BUKTI ATAU HENTI FITNAH, PASMA NASIHAT ZUHDI MARZUKI

Saya kesal dengan kenyataan berbaur fitnah Dr Zuhdi Marzuki baru-baru ini yang menuduh PasMa terbabit dalam 'grand design' satu-satu calon pada musim saingan Muktamar PAS kali ini.

Dari awal lagi, telah saya tegaskan bahawa PasMa tidak akan mencampuri proses pemilihan dalam Muktamar PAS, kerana kami adalah NGO penyokong Pakatan Rakyat sahaja.

Lagipun, semua tuduhan Zuhdi kepada mana-mana pemimpin PAS yang menawarkan diri pada muktamar PAS ini adalah tidak adil kepada mereka yang berkenaan.

Tuduhan Zuhdi ini yang mensasarkan kepada calon-calon berkenaan dilihat lebih pada memberi reputasi buruk kepada mereka. Ini suatu tindakan terancang di saat-saat akhir menjelang muktamar.

Kalau ada ahli PasMa menunaikan kewajipannya sebagai ahli PAS sempena musim pemilihan kali ini sekalipun, itu hak peribadi mereka yang PasMa sendiri tidak boleh larang.

Seperti gambar sahabat baik saya, Tuan Haji Razman Zakaria yang menyertai majlis jelajah Tun Dr Mahathir Mohamad menghentam Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini banyak tersebar di facebook, tetapi tak bolehlah pesuruhjaya PAS Perak itu difitnah menyokong Dr Mahathir pula. Itu tidak adil untuk sahabat saya.

"...janganlah sesekali kebencian kamu kepada satu-satu puak mendorong kami untuk berlaku tidak adil. Berlaku adil lah kerana keadilan itu lebih mendekati ketakwaan..." (Surah Al-Maidah: 8)

Berlaku adil lah Zuhdi. Jangan menyemarakkan fitnah dalam PAS, kerana fitnah itu sekaligus akan memburukkan imej Islam sebagai agama adil, serta imej Pakatan Rakyat sendiri.

Justeru, saya ingin menasihatkan Zuhdi supaya mengemukakan bukti atas tuduhannya itu, atau segera berhenti melakukan fitnah ke atas PasMa.

Sekian.

Dato' Hj Phahrolrazi bin Mohd Zawawi

Presiden PasMa


Jho Low hanya wayang Faiz Zainudin

Posted: 30 May 2015 05:45 PM PDT

Nur-Jazlan-Mohamed_jho-low_1mdb_600
Berdasarkan kenyataan Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed sebelum ini bahawa tiada keperluan untuk memanggil Jho Low berhubung siasatan 1MDB

Nur-Jazlan-Mohamed_jho-low_1mdb_600

PETALING JAYA: Kepulangan ahli perniagaan dan juga jutawan kontroversi yang dikaitkan dengan Skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Low Taek Jho atau dikenal sebagai Jho Low ke Malaysia pada petang Jumaat menimbulkan tanda tanya.

Bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Wangsa Maju Shahbudin Husin mendakwa kepulangan Jho Low ke Malaysia tidak menampakkan bahawa dia akan hadir untuk memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Ia berdasarkan kenyataan Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed sebelum ini bahawa tiada keperluan untuk memanggil Jho Low berhubung siasatan 1MDB.

"Sehingga hari ini pun, Nur Jazlan dilaporkan masih berpendirian sama dan tidak menyenaraikan Jho Low untuk mengadap jawatankuasa itu.

"Lantaran itu, adalah tidak mungkin kepulangan Jho Low ini untuk memberikan keterangan kepada PAC," tulisnya di shahbudindotcom.blogspot.com pada Sabtu.

Katanya, berdasarkan kenyatan yang dibuat Nur Jazlan, kepulangan Jho Low ke Malaysia bukanlah untuk membantu memberi keterangan, sebaliknya mempunyai agenda lain.

Shahbudin tidak menolak kemungkinan untuk bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak atau Presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy bagi membincangkan isu yang membabitkan mereka bertiga.

"Apakah urusannya datang ke Malaysia dan siapakah yang bakal ditemuinya di sini? Mungkinkah beliau akan bertemu dengan wanita yang sangat dihormatinya dan dipanggilnya "mummy" iaitu Rosmah Mansor?.

"Atau beliau pulang kerana urusan keluarga dan sekadar ingin melepaskan rindu kepada ibu bapanya di Pulau Pinang saja?," soalnya.

Katanya, kepulangan Jho Low mungkin juga untuk menujukkan sikap 'jantannya' setelah isu 1MDB semakin hangat diperkatakan dan namanya sentiasa menjadi sebutan termasukklah oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Ia seolah-olah beliau ingin menunjukkan sikap "jantannya", sedia berdepan dan tidak takut sama sekali dengan sebarang kesalahan yang mungkin dikaitkan terhadap dirinya," katanya.

Terdahulu berita kepulangan Jho Low dilaporkan portal sebuah berita The Ant Daily.

Kepulangan Jho Low hanya wayang Faiz Zainudin

Posted: 30 May 2015 05:00 PM PDT

 
Nur-Jazlan-Mohamed_jho-low_1mdb_600

Berdasarkan kenyataan Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed sebelum ini bahawa tiada keperluan untuk memanggil Jho Low berhubung siasatan 1MDB

PETALING JAYA: Kepulangan ahli perniagaan dan juga jutawan kontroversi yang dikaitkan dengan Skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Low Taek Jho atau dikenal sebagai Jho Low ke Malaysia pada petang Jumaat menimbulkan tanda tanya.

Bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Wangsa Maju Shahbudin Husin mendakwa kepulangan Jho Low ke Malaysia tidak menampakkan bahawa dia akan hadir untuk memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Ia berdasarkan kenyataan Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed sebelum ini bahawa tiada keperluan untuk memanggil Jho Low berhubung siasatan 1MDB.

"Sehingga hari ini pun, Nur Jazlan dilaporkan masih berpendirian sama dan tidak menyenaraikan Jho Low untuk mengadap jawatankuasa itu.

"Lantaran itu, adalah tidak mungkin kepulangan Jho Low ini untuk memberikan keterangan kepada PAC," tulisnya di shahbudindotcom.blogspot.com pada Sabtu.

Katanya, berdasarkan kenyatan yang dibuat Nur Jazlan, kepulangan Jho Low ke Malaysia bukanlah untuk membantu memberi keterangan, sebaliknya mempunyai agenda lain.

Shahbudin tidak menolak kemungkinan untuk bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak atau Presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy bagi membincangkan isu yang membabitkan mereka bertiga.

"Apakah urusannya datang ke Malaysia dan siapakah yang bakal ditemuinya di sini? Mungkinkah beliau akan bertemu dengan wanita yang sangat dihormatinya dan dipanggilnya "mummy" iaitu Rosmah Mansor?.

"Atau beliau pulang kerana urusan keluarga dan sekadar ingin melepaskan rindu kepada ibu bapanya di Pulau Pinang saja?," soalnya.

Katanya, kepulangan Jho Low mungkin juga untuk menujukkan sikap 'jantannya' setelah isu 1MDB semakin hangat diperkatakan dan namanya sentiasa menjadi sebutan termasukklah oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Ia seolah-olah beliau ingin menunjukkan sikap "jantannya", sedia berdepan dan tidak takut sama sekali dengan sebarang kesalahan yang mungkin dikaitkan terhadap dirinya," katanya.

Terdahulu berita kepulangan Jho Low dilaporkan portal sebuah berita The Ant Daily.

Anwar masuk HKL Faiz Zainudin

Posted: 30 May 2015 09:00 AM PDT

 
anwar_hkl_600

Ahli keluarga meminta kebenaran untuk melantik doktor keluarga sepanjang beliau menerima rawatan

PETALING JAYA: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada Selasa ini.

Perkara itu dimaklumkan anaknya, yang juga Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar di sidang akhbar di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya pada Sabtu.

"Pihak keluarga turut meminta supaya dibenarkan untuk melantik doktor pilihan keluarga untuk memeriksa dan mengesahkan keadaan beliau. terus terang saya katakan kita beri kerjasama penuh. pada masa yang sama kalau ia memberi impak negatif kita akan bertindak," katanya.

Jelas Izzah, sebelum ini, Anwar berulang kali membuat pemohonan supaya beliau dibenarkan untuk mendapat rawatan namun permintaan beliau dipenuhi agak lewat oleh pihak kerajaan.

Katanya sepanjang menerima rawatan, dia meminta pihak penjara supaya membenarkan ahli keluarga bertemu bapanya.

"Keluarga mendesak supaya dapat bertemu Datuk Sri Anwar di hospital, kerana mengikut praktis terdahulu semasa pemenjaraan sebelum dibebas pada 2004, kalau terdapat halangan itu saya kira arahan baru daripada pihak atasan.

Sementara itu, Ketua Whip PKR Datuk Johari Abdul menuntut Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberikan jaminan Anwar dibenarkan berada di hospital selama mana diperlukan sehingga pulih.

"Datuk Zahid Hamidi mestilah memberikan jaminan bahawa Datuk Seri Anwar dibenarkan berada di hospital selama mana diperlukan untuk penilaian kesihatan beliau dilakukan dan rawatan yang diperlukan sehingga keadaan beliau pulih.

"Kegagalan kerajaan memenuhi tuntutan ini merupakan sebuah pencabulan hak asasi Anwar untuk mendapatkan rawatan perubatan yang adil dan saksama," katanya.

Mat Sabu bantah rancangan Hadi bawa PAS keluar Pakatan !!

Posted: 30 May 2015 08:00 AM PDT


Krisis dua pucuk pimpinan utama PAS dilihat terus meruncing menjelang pemilihan parti itu awal Jun ini, dengan timbalan presiden Mohamad Sabu semakin lantang mengkritik kepimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Mohamad atau lebih dikenali Mat Sabu mempertikaikan kegagalan Abdul Hadi untuk menawan Terengganu, selain menyindir tindakan Abdul Hadi yang mahu keluar daripada pakatan pembangkang.

"Pidatonya (Abdul Hadi) begitu hebat, ceramahnya, kuliahnya, Rusila (nama tempat di kawasan Parlimen Marang), kereta parking berbatu, jadi macam pekan sehari bila Tok Guru Abdul Hadi beri kuliah, tapi bila pilihan raya umum (tetap) tak boleh ambil Terengganu (daripada BN).

"(Sehinggalah pada) tahun 1999 kita berpakat dengan Parti Keadilan (Rakyat), dapatlah kita memerintah Terengganu.

Ertinya kita ambil Terengganu pun melalui pakatan. Bagaimana nak kuasa? Kita kena berpakat," katanya pada ceramah isu semasa PAS di Tumpat, Kelantan malam tadi. Turut hadir pada ceramah itu ialah Ahmad Awang yang akan menentang Abdul Hadi bagi jawatan presiden pada pemilihan parti nanti.

Abdul Hadi sebelum ini dilaporkan berkata beliau akan membawa PAS keluar daripada pakatan pembangkang jika DAP mencetuskan provokasi ke atas parti itu selepas tidak bersetuju dengan usaha PAS untuk melaksanakan hudud di Kelantan.

Ramai pemerhati politik melihat pemilihan PAS pada muktamar tahunan pada 4 hingga 6 Jun itu nanti sebagai pertandingan antara golongan ulama dan bukan ulama atau "Erdogan".

Mat Sabu yang dilihat pemerhati politik sebagai pro kepada DAP, turut memberikan contoh senario di Kelantan sekitar 1980-an ketika Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memimpin PAS Kelantan, tapi gagal memerintah negeri itu kerana tidak bergabung dengan parti pembangkang.

"Bila lahir parti Semangat 46, PAS berpakat dengan Semangat 46 (untuk) lawan UMNO dan kita menang semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen (di Kelantan).

"Ertinya sehebat-hebat (Allahyarham) Nik Aziz, dalam hal pilihan raya umum, (tetap) tak boleh ambil Kelantan (dari BN) melainkan bila tahaluf (bekerjasama) dengan Semangat 46.

Ertinya dalam politik ini kita pakat, undi banyak, kita berpecah, undi kurang," katanya. Sementara itu, Ahmad ketika ditemui pemberita berkata beliau akan terus mengekalkan PAS dalam pakatan pembangkang jika dipilih menerajui parti itu nanti.- Bernama

malaysiakini

Mat Sabu Sindir Hadi Konon Hebat Dan Mahu Bawa Pas Keluar Pakatan

Posted: 30 May 2015 07:13 AM PDTKrisis dua pucuk pimpinan utama PAS dilihat semakin meruncing menjelang pemilihan parti itu awal Jun ini, dengan Timbalan Presiden Mohamad Sabu semakin lantang mengkritik kepimpinan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Mohamad atau lebih dikenali Mat Sabu yang akan mempertahankan jawatannya pada Muktamar Tahunan PAS 2015, mempertikaikan kegagalan Hadi menawan Terengganu, selain menyindir tindakan presiden PAS itu yang mahu keluar Pakatan Rakyat (PR).


"Pidatonya begitu hebat, ceramahnya, kuliahnya di Rusila , kereta 'parking' berbatu, jadi macam pekan hari bila Tok Guru Abdul Hadi beri kuliah, tapi bila pilihan raya umum (tetap) tak boleh ambil Terengganu (daripada Barisan Nasional (BN)).

"(Sehinggalah pada) tahun 1999 kita berpakat dengan PKR, dapatlah kita memerintah Terengganu. Ertinya kita ambil Terengganu pun melalui pakatan. Bagaimana nak kuasa? Kita kena berpakat," katanya pada ceramah isu semasa PAS malam tadi.

Turut hadir pada ceramah itu ialah Ahmad Awang yang akan menentang Abdul Hadi bagi jawatan presiden pada pemilihan PAS nanti.

Hadi sebelum ini dilaporkan berkata beliau akan membawa PAS keluar daripada PR jika DAP mencetuskan provokasi ke atas parti itu selepas tidak bersetuju dengan usaha parti Islam itu untuk melaksanakan hudud di Kelantan.

Ramai pemerhati politik melihat pemilihan PAS pada muktamar tahunan pada 4 hingga 6 Jun itu nanti sebagai pertembungan antara golongan ulama dan bukan ulama atau "Erdogan".

Mohamad yang dilihat pemerhati politik sebagai pro kepada PR, turut memberikan contoh senario di Kelantan sekitar 80-an ketika Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memimpin PAS Kelantan, tapi gagal memerintah negeri itu kerana tidak bergabung dengan parti lain.

"Bila lahir parti Semangat 46. PAS berpakat dengan Semangat 46 (untuk) lawan Umno dan kita menang semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen (di Kelantan).

"Ertinya sehebat-hebat Nik Aziz, dalam hal pilihan raya umum, (tetap) tak boleh ambil Kelantan (dari BN) melainkan bila tahaluf (bekerjasama) dengan Semangat 46. Ertinya dalam politik ini kita pakat, undi banyak, kita berpecah, undi kurang," katanya.

Sementara itu, Ahmad ketika ditemui pemberita berkata beliau akan terus mengekalkan PAS dalam PR jika dipilih menerajui parti itu nanti. – Bernama


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


DENGGI DI TEMERLOH...TANTAWI....."AWAK KAT MANA?"

Posted: 30 May 2015 07:23 PM PDT

LAWATI SUARA PAKATAN DAILY.COM


Denggi di Temerloh: Tantawi 'awak kat mana?'

Denggi di Temerloh: Tantawi 'awak kat mana?'

Bandar Ikan Patin Malaysia, Temerloh diserang wabak denggi sehingga memaksa pihak Majlis Perbandaran Temerloh menutup tapak pasar malam di Taman Temerloh Jaya bagi mengelak wabak tersebut menulari orang ramai.

Bagaimanapun, menurut penduduk, Ahli Parlimen Temerloh Nasruddin Tantawi yang giat berkempen merebut jawatan dalam Muktamar Pemilihan 6 Jun ini tidak kelihatan turun melawat kawasan.

Sepatutnya ahli parlimen adalah orang pertama yang turun selain ADUN. Kalau Termerloh masih di bawah BN, ahli parlimen BN Saifuddin Abdullah tentu awal-awal lagi sudah muncul muka dalam surat khabar melawat mangsa denggi.


surat 


Ahli parlimen PAS kena lebih kerap turun kawasan dan bukannya mengharapkan pegawai pusat khidmat memberi perkhidmatan.


Lebih dikesalkan, blog Tok Usin Ceroi yang mengaku berada di bawah Tantawi ketika beliau menjadi Ketua Pemuda PAS tidak pula mahu mengajak bosnya turun padang. Sebaik-baiknya media di bawah Tantawi ini diguna mempromosi aktiviti beliau, bukannya menyerang dan memfitnah pemimpin profesional PAS yang dicap sebagai 'jebon'.

Jebon-jebon pun pemimpin profesional PAS rajin turun padang. Berapa banyak gambar Dr Hatta Ramli angkat kotak bantuan, kayu, khemah dan lain-lain ketika banjir besar melanda Kuala Krai tahun lalu? Sekarang puak ulama mahu semua pemimpin PAS dari kalangan ulama tetapi kalau kualiti buruk yang diangkat maka maut la PAS PRU nanti.

Profesional PAS disanjung bukan kerana mereka pandai mengaji, baca hadis dan sebagainya tetapi kerana jasa kepada masyarakat. Kalau dijemput ceramah di masjid baru datang maka elok lah jadi penceramah bebas, jangan jadi ahli parlimen atau ADUN.

Kepada perwakilan yang akan bermuktamar 4 Jun nanti jangan fikir dua kali sebelum membuang undi, kerana undi akan diberi kepada puak ulama. Tetapi fikirlah 10 kali, puak mana yang lebih diterima rakyat dan boleh menang pilihan raya.

Kalau nak menang muktamar lepas tu sibuk berpropaganda mengecam BN, generasi PAS 1980an lagi hebat. Siap dengan fatwa kafir mengkafir tapi satu kerajaan negeri pun tak ada.

Kalau perwakilan nak walak membuta tuli, maka lepas Jun nanti siap sedia lah berpolitik gaya lama, duduk kedai kopi hentam BN. Itulah gaya 'tak produktif' ahli dan pemimpin PAS 1980an dulu.

Calon yang tewas akan diberi jawatan – Ahmad Awang

Posted: 30 May 2015 07:21 PM PDT

Calon yang tewas akan diberi jawatan – Ahmad Awang

Calon yang tewas akan diberi jawatan – Ahmad Awang

Calon yang tewas akan diberi jawatan – Ahmad Awang

Calon Presiden Ustaz Ahmad Awang menegaskan, PAS perlu direformasikan bagi membuang saki-baki anasir negatif yang menyusup masuk ke dalam pimpinan parti itu.
"Saya menyahut permintaan rakan-rakan yang sayangkan jemaah PAS (bertanding) bagi meneruskan Perjuangan Islam sebagai parti yang berteraskan prinsip Perlembagaan Al-Quran dan As-Sunnah," katanya forum di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH), malam tadi.

Tambah beliau lagi, di samping melakukan perubahan struktural, PAS mestilah bergerak ke arah tajdid penyatuan ahli dan kepada pihak yang kalah, akan diberikan jawatan dalam kabinet baharu yang akan dibentuk sekiranya beliau terpilih sebagai presiden.
Menurut Ahmad lagi, PAS amat penting sebagai penggerak perubahan massa dan parti itu tidak boleh berpecah atau goyah menjelang PRU 14

"Menjelang piliha raya akan datang, jika PR berpecah dan tidak mencari kata sepakat maka PR akan melalui detik kekalahan akibat tiada jalinan kerjasama dilakukan
"Tahaluf Siyasi tidak perlu dikaji semula kerana PAS tidak terjerumus ke dalam penglibatan konflik yang berlaku antara rakan kompenan PR. Cuma orang yang diberi amanah dalam PAS harus dipertanggungjawabkan untuk memperbaiki segala kelemahan mereka ketika diberi kuasa untuk mempimpin kelak," ujarnya.

PAS akan menganjurkan Muktamar Pemilihan ke 61 pada 4 hingga 6 Jun depan di Kuala Selangor. Muktamar kali ini menyaksikan kesemua jawatan parti dipertandingkan.

Padang permainan tidak sama rata, Ahmad tetap bertanding

Posted: 30 May 2015 07:19 PM PDT

Padang permainan tidak sama rata, Ahmad tetap bertanding
Padang permainan tidak sama rata, Ahmad tetap bertanding

Padang permainan tidak sama rata, Ahmad tetap bertanding

Calon Presiden PAS Ustaz Ahmad Awang berkata, beliau bertanding semata-mata untuk menyahut saranan segelintir perwakilan dan penyokong yang ingin menyelesaikan kemelut dalam PAS sekarang.

Katanya semasa proses penamaan calon, berlaku beberapa ketempangan tadbir urus pejabat agung PAS yang melambatkan proses pengesahan menerima pencalonan beliau. Hal itu, katanya, menunjukkan padang pertandingan kali ini tidak rata sama disebabkan beberapa ahli parti yang tidak bersetuju beliau mencalonkan diri. Namun menurut Ahmad, beliau tetap dengan keputusannya.

"Pemimpin yang diberi amanah (merujuk pemimpin PAS hari ini) wajib melaksanakan amanah dan keputusan yang dibuat haruslah adil," katanya.

Beliau turut mengulas berkenaan isu ucapan Tuan Guru Datuk Seri Haji Awang yang inginkan PAS bergerak secara bersendirian kerana DAP tidak mengiktiraf perlaksanaan Hudud ketika Muktamar di Batu Pahat, Johor tahun lalu.

Kenyataan tersebut, katanya Ahmad, bukan keputusan Muktamar. Tambahnya, sejak penubuhan PR telah disepakati bersama dalam Muktamar yang berlangsung di Ipoh, Muktamar di Shah Alam dan Kota Baharu bahawa PAS akan kekal bersama PR.
Ahmad Awang pada 2009 pernah mengumumkan penarikan diri daripada apa-apa keterlibatan dalam Pimpinan PAS Pusat dalam Muktamar ke -56 di Shah Alam. Namun pergelutan politik dalaman PAS memaksa beliau kembali aktif menawarkan diri bertanding jawatan nombor 1 dalam parti.


LAWATI SUARA PAKATAN DAILY.COM 


“PAS For All” relevan jika profesional, ulama seimbang

Posted: 30 May 2015 07:17 PM PDT

"PAS For All" relevan jika profesional, ulama seimbang

"PAS For All" relevan jika profesional, ulama seimbang

 

 LAWATI SUARA PAKATAN DAILY


Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata slogan "PAS For All" hanya kekal relevan sekiranya pemimpin yang menang alam Muktamar Pemilihan Jun nanti terdiri daripada campuran muka baru, ulama dan profesional.

Katanya, Muktamar PAS ke – 61 yang bakal berlangsung 4 hingga 6 Jun di Kuala Selangor nanti seharusnya memfokus kepada perancangan strategi memusnahkan BN, bukannya memusnahkan Pakatan Rakyat.

"Strategi kita harus fokus bagaimana untuk membenamkan BN-Umno dan tidak perlu terlalu fikir masalah perbezaan pendapat dalam parti," tegas Nizar.

Menurut Ahli Parlimen Bukit Gantang itu, perbezaan pendapat dalam parti perlu diraikan bagi memberi harapan baru kepada perubahan PAS untuk meneruskan perjuangan yang berlandaskan syariat Islam.

"Ahli pimpinan parti perlulah lebih profesional dalam menangani sesuatu isu dan tidak mengeluarkan kenyataan mengapi-ngapikan mana-mana pihak yang bakal mengundang perbalahan sesama ahli parti.

"Kemelut yang melanda PAS ketika ini adalah disebabkan salah faham segelintir ahli PAS yang beranggapan bahawa kritikan pandangan tersebut seolah-olah ingin menjatuhkan Presiden dan Barisan Pimpinan sedia ada," katanya.

Beliau berharap perbezaan dapat diselenggara dengan berhikmah bagi mengekalkan persefahaman yang lebih akrab seterusnya menguatkan Pakatan bagi memudahkan PAS dan rakan kompenan parti yang lain untuk melangkah menuju Putrajaya .

Forum yang bermula pada jam 9 malam itu berlangsung di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur – Selangor (KLSCAH) turut dihadiri Calon Presiden PAS ,Ustaz Ahmad Awang dan Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Taib.


Dato' Ustaz Shamsuri Haji Ahmad: Bab Solat | Tasyahud -riak/ujub

Posted: 30 May 2015 04:11 PM PDT


[LIVE][300515] Mahsyar - Ustaz Wadi Annuar

Posted: 30 May 2015 04:25 AM PDT


Kesihatan Anwar makin merosot, kerajaan lambat bertindak

Posted: 30 May 2015 04:18 AM PDT

Kesihatan Anwar makin merosot, kerajaan lambat bertindak

(Oleh Nadia Hanafi)
PETALING JAYA 30 MEI: Kesihatan Ketua Umum KEADILAN, Saudara Anwar Ibrahim yang menjadi mangsa tahanan politik sejak 17 Februari lalu didapati semakin merosot.

Menurut Ketua Whip KEADILAN, Datuk Johari Abdul, berat badan Anwar menurun dengan mendadak, tekanan darahnya tidak menentu juga terdapat kesan darah dalam sampel najis beliau.
"Sejak beliau dipenjarakan, kami diberitahu beliau kehilangan berat badan kira-kira 6 kilogram dan ini sungguh membimbangkan sekiranya berterusan.

anwar jadi mangsa"Terdapat juga simptom kesan darah dalam sampel najis, yang memerlukan pemeriksaan perubatan secara lebih dekat.

"Beliau juga direkodkan mempunyai tekanan darah yang tidak menentu, dan bacaannya setinggi 163/108 walaupun beliau sedang menjalani rawatan ubatan," kata Johari.

Selain dari itu katanya, Anwar juga mempunyai kecederaan teruk di bahu akibat kemalangan kecil setahun lalu yang memerlukan pemeriksaan MRI dan berkemungkinan pembedahan untuk pulih sepenuhnya.

Johari juga berkata, Anwar banyak kali membuat permintaan untuk melakukan rawatan perubatan namun tindakan lambat diambil oleh kerajaan.

Bagaimanapun, peguam Anwar yang menemuinya dua hari lepas, dimaklumkan bahawa Anwar akan dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur Selasa ini, untuk pemeriksaan, permerhatian dan rawatan perubatan.

"KEADILAN dan keluarga Anwar sangat mengesali kelewatan kerajaan untuk memberikan rawatan perubatan kepadanya. Kami menuntut agar beliau diberikan penjagaan kesihatan secara menyeluruh yang diperlukan," katanya pada sidang media di ibu pejabat parti hari ini.

Menurut Johari lagi, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi hendaklah memberikan jaminan bahawa Anwar dibenarkan berada di hospital selama mana yang diperlukan untuk penilaian kesihatan dan rawatan yang diperlukan sehingga pulih.

"Kegagalan kerajaan untuk memenuhi tuntutan ini merupakan sebuah pencabulan hak asasi kepada saudara Anwar untuk mendapatkan rawatan perubatan yang adil dan saksama," katanya.

Dalam pada masa yang sama, Naib Presiden KEADILAN yang juga anak sulung Anwar, Nurul Izzah mendesak kerajaan supaya membenarkan ahli keluarga diberikan akses sepenuhnya untuk berjumpa Anwar sepanjang tempoh beliau berada di hospital.
"Keluarga akan desak untuk bertemu Anwar di hospital kerana ini praktis terdahulu semasa pemenjaraan sebelum beliau bebas pada
2004. Jika keluarga dihalang bertemu dengan beliau, saya kira itu arahan baru atas kuasa-kuasa politik atasan.


"Kita juga akan desak supaya ada penilaian bebas iaitu pihak doktor dari keluarga untuk mengesahkan keadaan beliau dan kita akan beri kerjasama penuh.

"Pada masa sama kalau ia memberikan kesan negatif kepada kesihatan bapa kami, kami harus bertindak," tegas Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Kukuhkan Pakatan Rakyat: 3 Anak Bekas Pimpinan Tertinggi PAS Berkongsi Pentas

Posted: 30 May 2015 04:10 AM PDT


Dari kiri, Faiz Fadzil (anak Almarhum Fadzil Noor), Mujahid Yusof (anak almarhum Yusuf Rawa) & Nik Omar Nik Aziz (anak almarhum TG Nik Aziz)

Ayah ambil berat Pakatan lebih daripada anak sendiri, kata anak Nik Aziz

Anak kepada bekas mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata ayahnya lebih mengambil berat hubungan dalam Pakatan Rakyat (PR) berbanding kepentingan anak sendiri.

Menurut Nik Omar Nik Abdul Aziz, menjelang muktamar PAS, perwakilan tidak seharusnya memikirkan sama ada memilih golongan ulama atau profesional diangkat sebagai pimpinan, sebaliknya mereka yang dapat memberi sumbangan kepada parti.

"Ulama ada takrifan tersendiri. Maknanya bagi dia (Nik Aziz), pimpinan PAS semua ulama cuma mengikut tahap masing-masing.

"Ulama ini orang yang takut, maknanya dengan ilmunya, dia takut pada Allah. Pengajiannya dalam bidang sains atau sejarah, yang dia belajar menyebabkan dia kembali kepada Allah. Dia termasuk dalam ulama," katanya dalam sebuah forum "PAS dan Masa Depan Politik Islam di Malaysia" malam tadi, yang turut dihadiri Ahli Parlimen Parit Buntar Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dan Faiz Fadzil, anak kepada bekas presiden PAS, Datuk Fadzil Noor.

Ditanya ciri-ciri yang dimiliki bapanya sehingga dapat menarik sokongan pelbagai kaum di Kelantan, Nik Omar berkata terdapat tiga ciri utama yang dipegang bapanya.

Katanya, tiga ciri tersebut ialah warak, zuhud dan istiqamah yang ditonjolkan semasa mentadbir negeri Kelantan dan juga ketika bersama keluarga.

"Dia ada sifat atas sikit makamnya, iaitu zuhud. Zuhud biasa orang terjemah tak nak pada dunia. Saya perhati Tok Guru seolah-olah tak ada segelumit pun dia minat pada dunia tetapi dia duduk atas dunia.

"Dunia duduk di tangannya bukan pada hatinya. Dia urus dunia, bukan dunia yang urus kehidupannya.

"Apabila dia menang (menteri besar), antara benda yang dia buat untuk diri dia, dia potong gajinya 45% untuk khazanah negeri dan parti. Dia cakap pada saya, sampai akhir pun 'ayah tidak tahu gaji ayah berapa'. Dia nak guna duit, dia beritahu pegawai dia,"
katanya mengenang kenangan bersama allahyarham.

Sementara Faiz berkata, ulama atau profesional bukanlah menjadi kriteria utama pemilihan dalam muktamar kali ini, sebaliknya pimpinan beraliran pragmatik perlu diangkat mempelopori PAS untuk tempoh dua tahun akan datang.

Faiz yang juga merupakan peguam syarie berkata, ciri pemimpin berkenaan penting dalam memastikan PAS terus relevan dan bergerak maju ke depan.

"Untuk kita bergerak sebagai sebuah parti politik untuk perintah negara ini, kita perlu pilih pemimpin beraliran pragmatik, yang tajdid yang boleh berfikir ke depan bukan sekadar buka kitab dan baca apa yang ada dalam kitab.

"Kalau tuan-tuan sayang pada PAS, sayang pada agama Islam, wajib memilih pemimpin yang tajdid sama ada mereka yang berkelayakan agama atau profesional.

"Kalau pragmatik menang, kita akan tarbiah golongan ekstrim, reform model tarbiah, usrah dan bawa mereka kenal budaya Malaysia.

Kita bukan tinggal di Mongolia, Arab Saudi, nak jadi ekstrem, kita bukan duduk di Syria. Kita tinggal di Malaysia. Kita anti keganasan," katanya.

Faiz berkata PAS perlu terus bersama PR dan menunjukkan kepada DAP bahawa Islam sebuah agama yang universal dan boleh dikongsi untuk bersama-sama membentuk kerajaan.

Katanya, mereka yang berpandangan jumud dan sempit sahaja akan menganggap kerjasama di antara PAS dan DAP akan menggadai maruah Islam.

"Perlulah kita berdakwah kepada orang bukan Islam tetapi sekarang seolah-olah kita nak benci orang Cina, bila kita nak berdakwah dengan mereka?

"Kalau dilihat Buku Jingga, ia mengiktiraf Islam sebagai agama rasmi. Kalau DAP tolak Islam, dia akan buang.

"Polisi bersama dalam PR memperjuangkan keadilan, membanteras penyelewengan, rasuah dan kita nak bentuk kerajaan yang mengamalkan urus tadbir yang baik. Ini (diajar) dalam Islam," katanya.

Katanya, bagi memastikan parti Islam itu terus relevan maka keahlian perlu dibuka kepada bukan Islam dan bukan sekadar Dewan Himpunan Penyokong PAS.

"Sebab itu dalam PAS saya memikirkan visi pada masa depan, PAS perlu menjadi (parti) pelbagai kaum dan agama.

"Pemikiran ini bukan baharu. Saya akan meneruskan perjuangan itu. Saya kata bukan sekadar Dewan Himpunan, saya mahu bukan Islam jadi ahli PAS.

"Saya akan lawan siapa-siapa saja yang hijack PAS untuk kepentingan sempit. Saya akan lawan.

"Jangan bimbang dengan suara-suara ekstrem, Isis, Taliban, sebab suara ini akan berlalu. Yang akan memimpin PAS, insya Allah, suara yang melihat masa depan negara dan melihat satu sumbangan untuk meletakkan rahmat sekalian alam sebagai dasar utama yang diperjuangkan parti,"
katanya. -TMI

INILAH MAKLUK PEROSAK YANG MEMECAHBELAHKAN PAS.....WALLAUN....

Posted: 30 May 2015 04:04 AM PDT

Zuhdi buat hal lagi, kali ini perlekeh anak Nik AzizPerbualan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki menerusi kumpulan WhatsAp yang memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi. – Gambar WhatsApp, 30 Mei, 2015.Perbualan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki menerusi kumpulan WhatsAp yang memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi. – Gambar 
WhatsApp, 30 Mei, 2015. 

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki sekali lagi menimbulkan kontroversi kali ini memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengatakan ayahnya lebih mengutamakan Pakatan Rakyat (PR) daripada anak-anaknya sendiri.

Melalui perbualan di sebuah kumpulan WhatsApp, Zuhdi dikatakan mengkritik Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi.

"Bila TGNA meninggal dunia, yang solatkan dia dan menguruskan jenazahnya adalah anak-anak dia, tak nampak pula Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng lakukan semua itu," kata Zuhdi, di dalam kumpulan WhatsApp tersebut.


Beliau berkata demikian sebagai respons kepada anggota kumpulan WhatsApp tersebut yang hanya dikenali sebagai "Sayuti Shah Alam" yang memuat naik "Tok Guru Nik Aziz tatang Pakatan Rakyat lebih dari tatang anak sendiri, Nik Omar Nik Aziz," rentetan forum bertajuk "PAS dan Masa Depan Politik Islam Malaysia" yang dianjurkan di Shah Alam semalam.
  "Eloklah kamu buat wasiat dari sekarang Sayuti, kalau kami mati nanti, minta Shaykh Kit Siang atau Sidi Guan Eng jadi imam, sebab kamu tatang mereka lebih dari anak sendiri," kata Zuhdi dalam kumpulan WhatsApp tersebut.

Sumber daripada Pemuda PAS berkata kepada The Malaysian Insider, kenyataan Zuhdi itu menunjukkan sikap sebenar pemimpin PAS tersebut.

"Secara peribadi saya tidak bersetuju, tetapi saya enggan respons," katanya.

The Malaysian Insider turut difahamkan, petikan kenyataan Zuhdi itu turut tersebar apabila ada anggota kumpulan WhatsApp itu menyebarkannya kepada pihak lain.

"Zuhdi sudah marah, dia kata ada pengkhianat yang sebar isi kandungan kumpulan WhatsApp," katanya, dan menambah, kumpulan khidmat pesanan mesej itu adalah kumpulan terbuka.
Zuhdi sebelum ini mencetuskan kontroversi melalui khidmat pesanan sama, apabila mencadangkan PAS bekerjasama dengan Umno bagi mengekalkan kepimpinan susulan krisis menteri besar Selangor ketika itu.

Melalui paparan skrin mesej WhatsApp dalam kumpulan AJK PAS Pusat yang bocor itu adalah:"Kalau kita keluar PR kita boleh retain Selangor malah untuk seterusnya. Kita 15 kerusi+TSKI+seorang lagi Adun PKR+12 Umno dalam kenyataannya mutakhir ini boleh terima TSKI jadi MB.

"Lepas ini kalau DAP, gereja dan non Muslim melalak isu serban, kalimah Allah, kita boleh jentik saja mereka. Hujung tahun ini ubah sempadan kembalikan semula kuasa politik Melayu Islam. So, mana-mana suara non Muslim, gereja, kita boleh sergah macam sebelum ini," katanya,\ dalam mesej tersebut. – 30 Mei, 2015.

GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M

Posted: 30 May 2015 03:59 AM PDT

GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M
GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M

GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bagi menampung beban hutangnya.
Katanya, hutang ini ditanggung melalui syarikat seperti 1Malaysia Development Berhad dan Pembinaan PFI Sdn Bhd.

"Sudah tentulah usaha seperti 1MDB dan Pembinaan PFI hanya menyebabkan hutang yang tidak dapat ditanggung.

"Apabila syarikat ini mengalami kerugian, beban kewangan kerajaan akan meningkat.

"Dengan memperkenalkan GST, kerajaan sebenarnya meminta orang ramai, termasuk yang tidak sepatutnya dikenakan cukai pendapatan untuk menyelamatkan kerajaan," katanya.

Mahathir menyatakan demikian dalam tulisan terbaru di blognya, chedet.cc hari ini.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT