Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Selangor batal sambutan Tahun Baru, RM1.5juta bantuan untuk mangsa banjir.

Posted: 25 Dec 2014 10:30 PM PST

Selangor batal sambutan Tahun Baru, RM1.5juta bantuan untuk mangsa banjir Selangor memutuskan membatalkan sambutan Tahun Baru 2015 serta Te‎masya Selangor 15 sebagai tanda simpati kepada rakyat di negeri-negeri pantai timur yang menderita bencana banjir, kata Mohamed Azmin Ali.

Menteri besar Selangor itu berkata, keputusan dibuat bagi menjimatkan perbelanjaan kerajaan negeri Selangor.

"Kerajaan negeri Selangor mengarahkan Majlis Bandaraya Shah ‎Alam (MBSA) untuk membatalkan program Jom Heboh anjuran TV3 yang dijadualkan pada 27 dan 28 Disember di I-City, Shah Alam atas prinsip sama," katanya pada sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK), di Shah Alam hari ini.

Menurut Azmin, sebagai tanda simpati Selangor juga meluluskan RM1 juta untuk kerajaan Kelantan; RM100 ribu ‎masing-masing untuk negeri Terengganu, Pahang, dan Perak.

Sejumlah RM200,000 juga ‎bagi Misi Bantuan Kemanusiaan yang dikendalikan Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga melalui Pertubuhan Misi Bantuan Kemanusiaan Selangor (Pantas).

Beliau bersama delegasi juga akan turun ke Kelantan hari ini untuk menyampaikan bantuan‎.


Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

Banjir: S'gor Lulus RM1J Untuk K'tan. T/Kasih MB S'gor! Posted by Ibnu Hasyim

Posted: 25 Dec 2014 09:45 PM PST

 
KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor meluluskan RM1 juta untuk Kelantan yang sedang dilanda banjir ketika ini.

Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata, jumlah itu diluluskan dalam mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Khas yang diadakan pada pagi ini.

Dalam kenyataan media hari ini beliau menyatakan, selain itu RM100,000 masing-masing diluluskan untuk Kerajaan Negeri Terengganu, Pahang dan Perak.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Khas yang bermesyuarat pada pagi ini telah mengambil maklum situasi banjir di Pantai Timur Semenanjung Malaysia khususnya di Negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan juga Negeri Perak.

Sehingga malam semalam, dilaporkan seramai 98,596 orang daripada 25,725 keluarga telah dipindahkan ke 1,078 buah Pusat Pemindahan Banjir; 35,331 orang daripada 9,918 keluarga di Kelantan, 29,604 daripada 7,317 keluarga di Terengganu 28,578 daripada 7,244 keluarga di Pahang dan 5,083 orang daripada 1,246 keluarga di Perak.

Kerajaan dan rakyat Negeri Selangor amat bersimpati dengan mangsa-mangsa banjir dan keluarga masing-masing yang menanggung kesusahan dan mengalami kerosakan harta benda akibat bencana banjir yang disifatkan paling buruk dalam tempoh 43 tahun.

Kami memohon doa ke hadrat Allah SWT agar cuaca bertambah baik dalam masa terdekat dan semua yang terkesan dengan bencana ini berada dalam keadaan selamat. Kami juga memohon semoga rakyat di Negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak bersabar dan tabah menghadapi musibah dan agar keselamatan dan kesejahteraan rakyat terus dilindungi dan dipelihara Allah SWT.

Saya telah berbincang dengan YB Datuk Seri Anwar Ibrahim, Penasihat Ekonomi Negeri Selangor bagi meneliti langkah-langkah yang perlu diambil dalam membantu negeri-negeri yang terlibat.

Saya juga telah menghubungi YB Datuk Paduka Husam Musa bagi menyampaikan hasrat Kerajaan Negeri Selangor untuk bersama-sama Kerajaan Negeri Kelantan dalam situasi yang getir pada masa ini.

Sebagai tanda simpati Kerajaan Negeri Selangor, MMKN telah meluluskan sejumlah RM1 juta untuk Kerajaan Negeri Kelantan; RM100,000 masing-masing untuk Kerajaan Negeri Terengganu, Kerajaan Negeri Pahang dan Kerajaan Negeri Perak.

Kerajaan Negeri Selangor juga menyediakan peruntukan RM200,000 bagi Misi Bantuan Kemanusiaan yang akan diselaraskan oleh YB Dr. Daroyah Alwi, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga melalui Pertubuhan Misi Bantuan Kemanusian Selangor (PANTAS) yang akan turun bagi memberi khidmat bantuan dan khidmat kemanusiaan.

Untuk program pasca bencana banjir, Kerajaan Negeri Selangor telah bersetuju untuk memberikan khidmat kerja-kerja pembersihan kawasan banjir dengan penglibatan semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Negeri Selangor.

Seluruh jentera PBT Negeri Selangor akan diturunkan untuk kerja-kerja pembersihan sebaik sahaja air semakin surut bagi tujuan pembersihan sampah sarap dan sisa pepejal akibat banjir bagi menjamin kebersihan dan keselamatan rakyat.

Kerajaan Negeri Selangor juga akan mendapatkan sokongan kewangan daripada anak-anak syarikat, syarikat berkaitan Kerajaan (GLC) Negeri dan syarikat-syarikat swasta di Negeri Selangor untuk membantu menyediakan peralatan persekolahan termasuk pemberian beg sekolah dan pakaian seragam untuk pelajar-pelajar Sekolah Rendah dan Menengah.

Delegasi Kerajaan Negeri Selangor akan turun ke Negeri Kelantan pada hari ini juga untuk menyampaikan bantuan di samping mengunjungi Pusat Pemindahan Mangsa Banjir di Kuala Krai dan beberapa daerah lain.

MMKN juga telah mengambil keputusan untuk membatalkan semua acara hiburan dan program Temasya Selangor 15 menjelang Tahun Baru 2015 sebagai tanda kasih dan simpati kepada semua rakyat yang mengalami bencana banjir dan menjimatkan perbelanjaan Kerajaan Negeri Selangor.

Kerajaan Negeri Selangor telah mengarahkan Majlis Bandaraya Shah Alam untuk membatalkan program Jom Heboh anjuran TV3 yang dijadualkan pada 27 dan 28 Disember 2014 di I-City, Shah Alam atas prinsip yang sama.

Kerajaan Negeri Selangor menggesa agar Kerajaan Persekutuan meluluskan geran bantuan bencana alam secepat mungkin bagi membantu kerajaan-kerajaan negeri mengatasi bencana banjir serta meringankan beban yang dialami rakyat dalam tempoh yang getir ini.

Kerajaan Negeri Selangor juga telah berbincang dengan JAIS supaya semua masjid di Negeri Selangor mengadakan solat hajat sejurus solat Jumaat bagi memohon pertolongan Allah SWT agar kesejahteraan dan keselamatan rakyat di Negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak terus dilindungi dan dipelihara. - HARAKAHDAILY 26/12/2014

 
 
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Terimakasih Azmin MB Selangor. Pulau Pinang bila lagi?

Kelibat Misteri Wanita Bertelekung Di Bawah KB Mall

Posted: 25 Dec 2014 09:18 PM PSTKB Mall yang merupakan pusat beli belah terkenal di Kota Bharu Kelantan kini ditutup akibat banjir.

Seorang yang mengambil gambar di tingkat bawah telah mendapati kelibat sekumpulan wanita bertelekung sedang mengaji atau bersembahyang.

Apakah maksud di sebalik kejadian gempar ini. Wallahualam


Perbadanan Putrajaya batal sambutan tahun baru 2015

Posted: 25 Dec 2014 08:00 AM PSTPerbadanan Putrajaya (PPj) dan Ambank Group mengumumkan program sambutan AmPerbadanan Putrajaya sedang dalam proses perbincangan untuk membatalkan acara hiburan sempena sambutan tahun baru 2015 bagi menghormati musibah yang menimpa mangsa banjir.

Perbadanan Putrajaya sedang dalam proses perbincangan untuk membatalkan acara hiburan sempena sambutan tahun baru 2015 bagi menghormati musibah yang menimpa mangsa banjir.

Ambang Tahun Baru Putrajaya 2015 yang dijadualkan berlangsung pada malam tahun baru dibatalkan.

Pengumuman itu dibuat menerusi status laman Facebook PPj pada jam 6 petang tadi.

Sementara itu, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor turut mengesahkan sambutan Ambang Tahun Baharu 2015 di Putrajaya 31 Disember ini dibatalkan.

Terdahulu selepas menerima desakan pelbagai pihak supaya sambutan sempena tahun baru dibatalkan, PPj bertindak mengadakan perbincangan dengan penganjur iaitu Ambank bagi membatalkan acara tersebut.

Dalam tulisan di laman Facebooknya, ia berkata, mereka masih dalam perbincangan dengan pihak penganjur, iaitu Kumpulan Ambank, untuk membatalkan sambutan tersebut.

"PPj prihatin terhadap semua pandangan dan musibah yang menimpa Malaysia, tetapi program Sambutan Ambang Tahun Baru Putrajaya 2015 ini adalah program Kumpulan Ambank dan pihak kami sedang dalam usaha berbincang dengan pihak penganjur bagi membatalkan sambutan ini," katanya.

Hampir 5 negeri dilanda banjir ketika ini dengan lebih 90,000 penduduk seluruh negara yang terjejas dipindahkan ke pusat penempatan mangsa banjir, kejadian terburuk dalam sejarah negara.

Tiada tanda hujan akan berhenti khususnya di Kelantan dan Terengganu, dua negeri di pantai timur yang terjejas teruk selain Pahang, Perak dan Johor.

Sementara itu, pengguna Facebook menulis komen menggesa PPj membatalkan majlis sempena tahun baru yang dijadualkan pada 31 Disember tersebut, dan menggesa Ambank sebaliknya membantu mangsa banjir.

"Ambank itself bole ubah budget dr buat sambutan berbentuk hiburan, salurkan bantuan kepada mangsa banjir. I'm sure that budget utk sambutan ambang2015 bukan ciput2!," kata pengguna Facebook, Dilla Haris.

"Lagi terpuji jika Ambank salurkan bantuan kepada mangsa banjir..inshaallah akan ada keberkatan buat Ambank nanti," kata seorang lagi pengguna Facebook, Jamil Lun dalam laman Facebook PPj.

Ketika artikel ini ditulis, hampir 861 komen yang majoritinya menyokong sambutan tersebut dibatalkan.

Di Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah hari ini menitahkan agar semua sambutan Tahun Baru termasuk anjuran kerajaan negeri dibatalkan dan mahu solat hajat diadakan di semua masjid memohon agar banjir yang melanda negeri itu segera pulih.

Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Selangor dalam kenyataan hari ini menggesa kerajaan tidak menyokong sambutan ambang tahun baru yang menelan belanja jutaan ringgit ketika masyarakat di pantai timur sedang menghadapi bencana banjir.

Di Selangor, Menteri Besar Mohamed Azmin Ali berkata sambutan peringkat negeri akan diteruskan tetapi dalam skala sederhana - tidak mewah dan tidak membazir wang rakyat dengan unsur hiburan - demi menghormati mangsa banjir di negeri pantai timur.

Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim sebelum ini berkata, lebih 500,000 pengunjung dijangka membanjiri Dataran Putrajaya di Presint 3 Putrajaya bagi memeriahkan konsert Ambang 2015 itu yang akan bermula dari 8.30 malam 31 Disember sehingga 1 pagi 1 Januari 2015.

Selain mengira detik tahun baru dan pertunjukan bunga api, konsert itu akan menampilkan selebriti terkenal seperti Datuk Hattan, Datuk Jamal Abdillah, David Arumugam, Amy Search, Sweet Charity, Hafiz, Suki, Goldkartz, Awal Ashaari dan Fara Fauzana. – 25 Disember, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com .

Terengganu arah batal semua majlis hiburan sempena ambang 2015

Posted: 25 Dec 2014 07:30 AM PST


Kerajaan Negeri Terengganu mengarahkan semua acara dan majlis berbentuk hiburan termasuklah sambutan ambang tahun baharu 2015 dibatalkan.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (Pengurusan) Samiun Salleh berkata pembatalan itu adalah berikutan dengan bencana banjir yang melanda hampir keseluruhan negeri.

"Kerajaan negeri sekarang ini memfokuskan kepada keadaan (dan membantu mangsa) banjir yang melanda di daerah dalam Terengganu.

"Oleh itu kerajaan mengarahkan segala anjuran berbentuk hiburan termasuklah program sambutan ambang tahun baru yang kita (kerajaan negeri) rancang akan turut dibatalkan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Samiun yang juga pemangku datuk bandar Kuala Terengganu berkata tidak wajar sekiranya sebarang acara berbentuk hiburan dianjurkan dalam waktu ketika ramai penduduk ditimpa musibah banjir. –

Bernama Posted & copy by RAKYAT MARHAEN.

Batal kerjasama dengan PAS pandangan peribadi Gobind, kata Azmin - OLEH JAMILAH KAMARUDIN

Posted: 25 Dec 2014 06:45 AM PST

Keputusan Pakatan Rakyat bersetuju untuk tidak bersetuju dengan pelaksanaan hudud PAS masih kekal, kata Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali. –

Keputusan Pakatan Rakyat bersetuju untuk tidak bersetuju dengan pelaksanaan hudud PAS masih kekal, kata Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali. –

Cadangan Pengerusi Biro Undang-Undang DAP Gobind Singh Deo supaya Pakatan Rakyat (PR) membatalkan kerjasama dengan PAS kerana kedegilan parti Islam itu mahu melaksanakan hukum hudud cuma pandangan peribadi beliau, kata Mohamed Azmin Ali.

Timbalan presiden PKR itu berkata, keputusan PR tetap sama, iaitu bersetuju untuk tidak bersetuju tentang pelaksanaan hudud kerana ia bukan dasar bersama tiga parti itu.

"Itu pandangan peribadi (Gobind), keputusan PR tetap sama," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Krismas di Full Gospel Tabernacle di Wisma Eagle, Subang Jaya, hari ini.

Gobind dalam kenyataannya semalam berkata, PR tidak mempunyai pilihan selain membatalkan kerjasama dengan PAS jika pembentangan rang undang-undang persendirian bagi membolehkan pelaksanaan hudud diteruskan kerajaan Kelantan.

"Jika PAS meneruskan dan membentangkan rang undang-undang pada 29 Disember ini, saya berpandangan PR tidak mempunyai pilihan selain membatalkan semua hubungan kerjasama dengan PAS," katanya. – 25 Disember, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com

Batal kerjasama dengan PAS pandangan peribadi Gobind, kata Azmin

Keputusan Pakatan Rakyat bersetuju untuk tidak bersetuju dengan pelaksanaan hudud PAS masih kekal, kata Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali. – Gambar fail The Malaysian Insider, 25 Disember, 2014.Keputusan Pakatan Rakyat bersetuju untuk tidak bersetuju dengan pelaksanaan hudud PAS masih kekal, kata Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali. – Gambar fail The Malaysian Insider, 25 Disember, 2014.Cadangan Pengerusi Biro Undang-Undang DAP Gobind Singh Deo supaya Pakatan Rakyat (PR) membatalkan kerjasama dengan PAS kerana kedegilan parti Islam itu mahu melaksanakan hukum hudud cuma pandangan peribadi beliau, kata Mohamed Azmin Ali.
Timbalan presiden PKR itu berkata, keputusan PR tetap sama, iaitu bersetuju untuk tidak bersetuju tentang pelaksanaan hudud kerana ia bukan dasar bersama tiga parti itu.
"Itu pandangan peribadi (Gobind), keputusan PR tetap sama," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Krismas di Full Gospel Tabernacle di Wisma Eagle, Subang Jaya, hari ini.

Gobind dalam kenyataannya semalam berkata, PR tidak mempunyai pilihan selain membatalkan kerjasama dengan PAS jika pembentangan rang undang-undang persendirian bagi membolehkan pelaksanaan hudud diteruskan kerajaan Kelantan. "Jika PAS meneruskan dan membentangkan rang undang-undang pada 29 Disember ini, saya berpandangan PR tidak mempunyai pilihan selain membatalkan semua hubungan kerjasama dengan PAS," katanya. – 25 Disember, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/batal-kerjasama-dengan-pas-pandangan-peribadi-gobind-kata-azmin#sthash.dehVe1Kp.dpuf

Dua harimau terlepas dari Zoo Taiping, tapi ditangkap semula

Posted: 25 Dec 2014 06:00 AM PST


Dua harimau terlepas dari Zoo Taiping, tapi ditangkap semula  Dua harimau terlepas dari Zoo Taiping pagi ini tetapi berjaya ditangkap semula. Seekor daripadanya ditangkap menggunakan ubat penenang, lapor Star Online memetik sumber-sumber yang tidak dinamakan. Menurut Oriental Daily, seekor ditangkap di dalam zoo, manakala seekor lagi ditangkap dekat tasik Taiping. Zoo tersebut telah dibuka semula kepada orang ramai. Malaysiakini. Dua harimau terlepas dari Zoo Taiping pagi ini tetapi berjaya ditangkap semula.

Seekor daripadanya ditangkap menggunakan ubat penenang, lapor Star Online memetik sumber-sumber yang tidak dinamakan.

Menurut Oriental Daily, seekor ditangkap di dalam zoo, manakala seekor lagi ditangkap dekat tasik Taiping.

Zoo tersebut telah dibuka semula kepada orang ramai.
Malaysiakini.

Banjir: AMK ucap takziah, dan usahakan bantuan

Posted: 25 Dec 2014 05:15 AM PST

AMK ingin mengucapkan takziah kepada mangsa-mangsa banjir di beberapa negeri, terutama di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak.

Setakat makluman awal, situasi banjir kali ini khususnya di Kelantan, adalah lebih buruk jika dibandingkan dengan pengalaman sebelumnya.

AMK Pusat sedang berusaha mengumpulkan sekurang-kurangnya RM10,000 selain dalam bentuk barangan sebagai bantuan untuk disalurkan ke beberapa kawasan di negeri-negeri yang mengalami masalah banjir ini.

Minggu lalu, saya sendiri bersama beberapa pimpinan AMK Pusat dan rakan-rakan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) dan AMK Kelantan telah melawat empat kawasan banjir di Gual Ipoh, Pasir Puteh, Palekbang dan Pengkalan Kubur untuk memberikan sedikit bantuan.

AMK juga menyeru orang ramai untuk menyalurkan sumbangan masing-masing melalui pelbagai pertubuhan dan jawatankuasa yang dibentuk oleh pelbagai pihak untuk memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir yang ada.

Ini adalah peluang terbaik untuk kita semua bekerjasama memastikan aspek keselamatan dan kebersihan terjaga, seterusnya menawarkan bantuan yang sesuai untuk waktu sementara sehingga situasi reda dan bantuan-bantuan lain diusahakan kemudian.

AMK Pusat sekali lagi mengucapkan takziah kepada semua mangsa dan berdoa agar kesulitan ini dapat ditangani dengan baik pada kadar segera.

Bagi mereka yang berminat menyumbang, anda boleh berbuat demikian menerusi akaun Public Islamic Bank di atas nama Khidmat Seri Setia bernombor 3810876621 atau menghubungi Nadzira 0122494613.

NIK NAZMI NIK AHMAD
Ketua Angkatan Muda KEADILAN

Read more: http://milosuam.blogspot.com/2014/12/banjir-amk-ucap-takziah-dan-usahakan.html#ixzz3Mu6fbtb4

"AZNIL HJ NAWAWI (PAKNIL) BIDAS PM DAN JUGA MENTERI-MENTERI " - tikaq buloh.

Posted: 25 Dec 2014 04:30 AM PST

" AZNIL HJ NAWAWI (PAKNIL) BIDAS PM DAN JUGA MENTERI-MENTERI " tikaq buloh.  Jika pemimpin turun padang masakan Paknil bersuara, ditambah lagi dengan gambar yang tengah menjadi viral dilaman sosial hari ini apabila Najib Razak dengan selamba badaknya tergelak ketawa dengan Obama main gold di Hawai. Cybertrooper UMNO hanya mampu mendiamkan diri, tidak mampu untuk mempertahankan Najib. Jika pemimpin turun padang masakan Paknil bersuara, ditambah lagi dengan gambar yang tengah menjadi viral dilaman sosial hari ini apabila Najib Razak dengan selamba badaknya tergelak ketawa dengan Obama main gold di Hawai.

Cybertrooper UMNO hanya mampu mendiamkan diri, tidak mampu untuk mempertahankan Najib.

Ketika lebih 90,000 rakyat sengsara, Najib bergembira bermain golf dengan Obama?

Posted: 25 Dec 2014 03:45 AM PST

 

Ketika lebih 90,000 rakyat Malaysia sedang menderita menanggung sengsara kerana menjadi mangsa banjir yang terburuk yang melanda negara..

Ketika mereka kesejukkan, kelaparan, tidur bersesak-sesak dalam pusat Pemindahan Banjir yang dikhabarkan lebih indah khabar dari rupa..

Ketika mereka termenung memikirkan bagaimana untuk mengharungi hidup seterusnya selepas banjir yang melanda ini memusnahkan harta benda mereka dalam sekelip mata..

Perdana Menteri Malaysia, Najib Tun Razak dilaporkan muncul secara tiba-tiba ketika Obama sedang bermain Golf dengan keluarga dan rakannya di di pengkalan armada laut Amarika, Kanehoe Bay, Honoulu, Hawai.

Munculnya bukan sebagai jemputan tetapi Najib muncul kononnya sebagai satu kejutan buat Obama..

Dalam sebuah kenyataan rasmi, Rumah Putih berkata: "Kedua-dua pemimpin tersebut mengambil peluang untuk membincangkan tentang perkembangan hubungan antara AS dan Malaysia. Presiden berkata, beliau menzahirkan hasrat untuk menjalin kerjasama erat dengan Najib untuk tahun 2015, semasa Malaysia mempengerusikan ASEAN."

Persoalannya kenapa Najib lebih pentingkan Obama dari derita rakyat Malaysia?.. tidak bolehkah Najib menunjukkan sikap bertanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan membatalkan cuti nya untuk bersama membantu mangsa banjir?

Inikah yang dikatakan 'Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan'?
Laporan mengenai lebih 90,000 dipindahkan..

Lebih 90,000 mangsa banjir di lima negeri dipindahkan
KUALA LUMPUR: Keadaan banjir tidak menampakkan tanda-tanda reda sehingga menyaksikan 90,250 penduduk di Kelantan, Pahang, Terengganu, Perak dan Perlis terpaksa berpindah, jumlah yang amat besar dalam sejarah bencana banjir di negara ini.
Kelantan mencatat jumlah mangsa banjir paling tinggi melibatkan 32,343 orang, diikuti Terengganu (28,991), Pahang (24,316), Perak (4,335) dan Perlis (265).

Di KELANTAN, jumlah mangsa terbaharu itu menyaksikan peningkatan 5,190 orang berbanding 27,153 mangsa malam tadi, menurut portal banjir kerajaan negeri.

Pertambahan mangsa berlaku di Tanah Merah dan Kota Baharu, dan ibu negeri Kelantan itu kini lumpuh akibat limpahan Sungai Kelantan sejak semalam.

Selain kedua-dua jajahan itu, mangsa banjir tersebut membabitkan tujuh lagi jajahan iaitu Gua Musang, Jeli, Kuala Krai, Machang, Pasir Mas, Pasir Puteh dan Tumpat.

Sebanyak 15 lagi laluan ditutup pagi ini akibat banjir, menjadikan keseluruhan 37 laluan di Kelantan ditutup kepada lalu lintas berikutan banjir.

Di TERENGGANU, 28,991 mangsa daripada 6,975 keluarga kini berada di 124 pusat pemindahan setakat pagi ini, dengan Kemaman daerah paling teruk terjejas dengan 19,405 mangsa daripada 4,607 keluarga.

Sejumlah 5,022 mangsa di Dungun dipindahkan ke 33 pusat pemindahan, diikuti Kuala Terengganu (3,203/14 pusat), Hulu Terengganu (640/11 pusat), Besut (562/lapan pusat), Marang (115/dua pusat) dan Setiu (44/tiga pusat).

Di PAHANG, jumlah mangsa banjir di Pahang yang membabitkan lapan daerah bertambah 8,372 orang kepada 24,316 orang pagi ini berbanding 15,944 orang daripada 4,015 keluarga malam tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang berkata daerah Kuantan masih merekodkan jumlah pemindahan paling banyak iaitu 14,350 mangsa melibatkan 4,119 keluarga di 44 pusat pemindahan.

Di Maran, 2,744 mangsa ditempatkan di 17 pusat pemindahan diikuti Jerantut (2,478/34 pusat), Lipis (2,319/26 pusat), Pekan (1,402/18 pusat), Temerloh (649/15 pusat), Rompin (265/empat pusat) dan Bera (109/empat pusat).

Di PERAK, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di tiga daerah iaitu Kuala Kangsar, Hulu Perak dan Perak Tengah meningkat kepada 4,335 orang daripada 1,079 keluarga.

Menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara Negeri Perak, kawasan Perak Tengah menjadi lokasi terbaharu dilanda banjir selepas dinaiki air petang semalam dan enam lagi pusat pemindahan banjir di Bota dan Kampung Gajah dibuka hari ini.

Daerah Kuala Kangsar yang meliputi kawasan Sungai Siput mencatat bilangan tertinggi mangsa banjir setakat ini iaitu 2,767 orang daripada 659 keluarga dan 23 pusat pemindahan masih dibuka.

Hulu Perak yang melibatkan kawasan Lenggong pula mencatat 615 mangsa manakala Perak Tengah menyaksikan 953 mangsa pagi ini.

Di PERLIS, keadaan banjir di utara Perlis masih bertahan namun jumlah yang dipindahkan meningkat berbanding malam tadi.

Bilik Operasi Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat Perlis melaporkan sebanyak 265 mangsa daripada 81 keluarga yang dipindahkan setakat 9 pagi ini berbanding 253 mangsa daripada 71 keluarga malam tadi.

Mereka kini berada di lima pusat pemindahan iaitu Maktab Rendah Sains MARA Beseri, Sekolah Menengah Kebangsaan Abi, Dewan Malau, Dewan Beseri Dalam dan Dewan Seri Pilihan lapor Astro Awani

Berikut pula laporan dari Washington Post tentang Najib main golf dengan Obama ketika 90,000 rakyat Malaysia sedang menderita..

In Hawaii, Obama golfs with Malaysian Prime Minister Najib Razak


HONOLULU — President Obama has generally refrained from mixing business and pleasure on the golf course. On vacation here in Hawaii, he has mostly hit the links with the same circle of longtime friends and White House aides he usually pals around with. Until Wednesday, when a newbie joined the First Foursome — Malaysian Prime Minister Najib Razak.

The White House said Najib, along with aides Joe Paulsen and Mike Brush, was playing with the president on the course at the Marine Corps base at Kanehoe Bay. Turns out Najib was in town on his own getaway, and it is not unprecedented for Obama to do a golf summit with a world leader. Last year in Hawaii, he played with New Zealand Prime Minister John Key. (In 2011, Obama famously played a round with House Speaker John A. Boehner at Andrews Air Force Base that did not exactly lead to a good working relationship off the course.)

Obama has established perhaps a better working relationship with Najib, after making the first visit by a sitting U.S. president to Malaysia in nearly half a century last spring. It was unlikely they had an in-depth discussion of their foreign policy agendas on the course, however, but perhaps focusing instead on trying to avoid the sand traps.


In a statement, the White House said: "The two leaders took the opportunity to discuss the growing and warming relationship between the United States and Malaysia. The president said he looked forward to working with Prime Minister Najib in 2015, during Malaysia's chair year of the Association of Southeast Asian Nations."~ Washington Post

Pengguna Jalanraya "Berpesta" Kutip Duit RM7 Juta Bertaburan Atas Jalanraya..

Posted: 25 Dec 2014 03:00 AM PST

 

HONG KONG – Puluhan pemandu dan pengguna lebuh raya utama di Gloucester Road seakan berpesta apabila berebut-rebut mengutip duit kertas berjumlah hampir HK$16 juta (RM7 juta) yang berteraburan di jalanraya selepas terjatuh daripada van keselamatan.

Kejadian tersebut berlaku semasa van tersebut dalam perjalanan menuju kesebuah bank dan secara tiba-tiba pintu van tersebut terbuka sehingga menumpahkan beberapa kotak yang berisi wang tunai. 
 
Pemandu van tersebut mendakwa dia tidak sedar bila dan bagaimana pintu belakang van tersebut terbuka.

"Kami sedang siasat bagaimana pintu van boleh terbuka sendiri sama ada faktor teknikal, kecuaian pemandu atau memang dirancang penjenayah lain yang berjaya umpil pintu itu," kata supritendan polis Hong Kong, Wan Siu-hung kepada pemberita tempatan.

Sewaktu kejadian masa perjalanan dari tempat duit tersebut bertaburan dengan bank terbabit dalam lebih kurang setengah jam untuk sampai. Kejadian berkenaan telah menyebabkan kesesakan teruk di laluan sibuk tersebut.

Stesen tempatan menunjukkan ramai pejalan kaki turut menyerbu kawasan itu manakala keadaan mula terkawal sejurus puluhan anggota polis lengkap bersenjata berat bergegas mengepung laluan terbabit dan mengutip semula baki wang yang tinggal.

Jurucakap polis meminta orang ramai yang mengambil wang berkenaan supaya menyerahkan kembali duit tunai terbabit di balai polis untuk mengelak daripada dikenakan tuduhan mencuri harta awam. 
 
Pakar-pakar perundangan berkata, polis boleh menahan pencuri wang tersebut jika membuat transaksi di bank kerana rekod nombor siri wang hilang itu sudah pun dimaklumkan kepada semua institusi perbankan bagi tujuan rujukan keselamatan. – Agensi

 

Sampah Diutamakan........

Posted: 25 Dec 2014 02:15 AM PST

Allahuakbar!!!

Memang Rakyat Malaysia Terbukti Dengan Sikap Dermawan. 

Ini lah Hasil Sumbangan Yang Dihulur Rakyat Malaysia Pada Mangsa Banjir Di Pantai Timur. 

Lokasi Di Depan Tesco Pandan Indah Di Tepi Jalan 

MRR2
 

Noah Nedren First Year Birthday......

Posted: 25 Dec 2014 01:22 AM PST
Bantuan segera RM50j untuk negeri banjir

Posted: 25 Dec 2014 12:45 AM PST

 
25 Dec 2014. Bantuan segera RM50j untuk negeri banjir  Kementerian Kewangan meluluskan peruntukan segera berjumlah RM50 juta untuk negeri dilanda banjir.   Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah berkata peruntukan itu akan diagih dan disalurkan segera kepada Pejabat Pembangunan Negeri di negeri terjejas berikutan banjir yang semakin meruncing.   "Kementerian Kewangan juga akan mempermudah pembelian segera keperluan peralatan bantuan dalam memastikan bantuan dapat disampaikan kepada rakyat di kawasan terjejas," katanya dalam kenyataan hari ini.   Ahmad Husni berharap peruntukan segera serta kemudahan pembelian peralatanbantuan itu dapat membantu meringankan beban yang dihadapi rakyat di negeri berkenaan.   "Kementerian Kewangan akan terus memantau perkembangan dari semasa ke semasa dan akan mengambil tindakan sewajarnya bagi mempermudah usaha bantuan kepada rakyat," katanya.   Keadaan banjir tidak menampakkan tanda-tanda reda sehingga menyaksikan 90,250 penduduk di Kelantan, Pahang, Terengganu, Perak dan Perlis terpaksaberpindah, jumlah yang amat besar dalam sejarah bencana banjir di negara ini.   - Bernama
Kementerian Kewangan meluluskan peruntukan segera berjumlah RM50 juta untuk negeri dilanda banjir.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah berkata peruntukan itu akan diagih dan disalurkan segera kepada Pejabat Pembangunan Negeri di negeri terjejas berikutan banjir yang semakin meruncing.

"Kementerian Kewangan juga akan mempermudah pembelian segera keperluan peralatan bantuan dalam memastikan bantuan dapat disampaikan kepada rakyat di kawasan terjejas," katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Husni berharap peruntukan segera serta kemudahan pembelian peralatanbantuan itu dapat membantu meringankan beban yang dihadapi rakyat di negeri berkenaan.

"Kementerian Kewangan akan terus memantau perkembangan dari semasa ke semasa dan akan mengambil tindakan sewajarnya bagi mempermudah usaha bantuan kepada rakyat," katanya.

Keadaan banjir tidak menampakkan tanda-tanda reda sehingga menyaksikan 90,250 penduduk di Kelantan, Pahang, Terengganu, Perak dan Perlis terpaksaberpindah, jumlah yang amat besar dalam sejarah bencana banjir di negara ini.


- Bernama

Risaukanlah Berapa Banyak YG Dibelanjakan & Apa YG Dibincangkan.

Posted: 25 Dec 2014 12:00 AM PST

 

Lantak dia la nak main golf sekalipun. Itu apa yang aku fikir. Najib sekarang kena kritik kaw2 disebabkan tidak tangguh atau hentikan sebentar aktiviti harian dia disebabkan musibah banjir yang melanda di beberapa buah negeri. Yang paling teruk terjejas ketika ini ialah di Kelantan. Yang terkini kita dapat tahu air telah mula naik dan memasuki hospital Kota Bharu beberapa jam yang lepas. Dan menurut Harian Metro, Kota Bharu mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk tenggelam buat beberapa hari disebabkan paras air di sungai Kelantan semakin tinggi.

Keadaan kritikal di Kuala Krai akan semakin kritikal. Dan sekarang Kota Bharu berdepan dengan risiko yang sama. Manakala Johor kini dalam persiapan dan persediaan menghadapi musim banjir di negeri itu apabila jabatan kaji cuaca meramalkan beberapa tempat di Johor akan berhadapan dengan situasi yang sama. Fenomena ini digelarkan oleh mereka sebagai full moon. Satu fenomena yang mana bulan berada dekat dengan matahari. 

Netizens marah. Mereka melihat gambar Najib bermain golf sebagai tidak peka. Which is aku juga mempunyai anggapan yang sama. Tapi setakat itu je la. Ooo malaon neh p main golf rupanya.

Hmm.. dia main golf. 

1. Kenapa dia main golf dengan Obama?

2. Apa yang mereka bincangkan, rancangkan, persetujui, atau bahaskan ketika permainan tersebut berlangsung?

3. Kenapa di Hawaii?

4. Ada pertemuan sulit atau ada agenda apa?

5. Rosmah p sekali tak?

6. Berapa perbelanjaan kali neh? Guna duit rakyat atau duit Najib?

7. Ada guna pesawat peribadi kah? Berapa kali? Berapa kadar sewa? Siapa tanggung?

8. Selepas Hawaii ke mana Najib?

9. Dan, Obama je ke yang Najib jumpa? Atau.. ada pihak2 lain?

10. Kenapa Obama sanggup turun ke Hawaii untuk jumpa dan bermain golf dengan Najib?

11. Kenapa ia dilaporkan oleh Washingthon Post dan wartawan dibenarkan berada berdekatan untuk membuat liputan?

12. Apa sebenarnya permainan Amerika disini dan bagaimana permainan tersebut boleh memberikan kesan kepada Malaysia?

13. Adakah nak mengambarkan Malaysia sekutu Amerika?

Nampak tak bagaimana sel2 saraf konspirasi aku berhubung dan memikirkan pelbagai kemungkinan2 yang lain selain dari memikirkan eh Najib kau tak prihatin ek? Tak turun ke kat tempat2 banjir dan bantu2 rakyat sebaliknya kau sibuk main golf aje kan?

Batang tubuh Najib itu tak penting secara kehadiran. Ini point aku. Turunnya Najib, then bersepah2 wartawan tangkap gambar dan FOBN sebar lepas tue kena puji bagai.. ini ke yang korang semua mahukan?

Ini berlaku setiap kali setiap waktu bila Najib turun di tempat2 musibah.

Yang penting ialah perkara yang dia putuskan untuk membantu mangsa banjir. Bukan kehadiran dia secara batang tubuh. Seperti Azmin Ali. Dia mahu berikan bantuan kepada mangsa banjir di Kelantan. Seperti LGE. Dia juga mahu berikan bantuan kepada mangsa banjir di Kelantan. Selangor dan Pulau Pinang, walaupun tanpa kehadiran batang tubuh Azmin dan LGE (kerana berada di luar negara), tetap boleh membantu melalui keputusan2 yang mereka buat.

Kalau pun Najib datang cuci longkang, cuci itu, cuci ini, naik bot, makan dengan rakyat, duduk bersila, orang2 yang kutuk Najib main golf juga akan mengutuk Najib yang melakukan perkara itu. Ia adalah NAJIB yang kita BENCI sampai dia buat apa pun, kita tetap mahu dan akan rasa MELUAT. Mari la kita jadi jujur dengan diri kita. Okay?

So. Aku tak hmm oke. Lantak ko la nak main GOLF. Asalkan kau dah buat keputusan2 yang mana keputusan2 kau itu berperanan membantu mangsa2 banjir. Dan, 13 perkara yang tergambar dalam otak aku seperti di atas, itu yang aku fikirkan sekarang bila aku tengok gambar Najib main golf disebarkan oleh ASTRO AWANI.


Aku risau. Aku risaukan tentang sesuatu komplot, perjanjian ataupun agenda yang membabitkan Malaysia dengan Amerika. Aku risau berapa banyak duit rakyat agaknya yang Najib balon untuk melakukan aktiviti tersebut. Dan aku risau, mana Rosmah, mana Rosmah? Aku tak nampak pun mama angkat kesayangan aku neh. Dia p shopping kat Hawaii ke apa neh woi? Ini, yang aku benar2 risau.

Bai.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Live sekarang bersama Ustaz Lukmanul Hakim dari Surau Flat Seri Delima

Posted: 25 Dec 2014 04:15 AM PST

Live sekarang bersama Ustaz Lukmanul Hakim dari Surau Flat Seri Delima
https://www.youtube.com/watch?v=FpJmHlw530g

Punca Hutang 1MDB Malaysia Bernilai RM22.25 Bilion Meningkat Mendadak RM25.7+ Bilion Dalam Tempoh Hanya 9 Bulan?

Posted: 24 Dec 2014 09:44 PM PSThutang 1mdb

Punca Hutang 1MDB Malaysia Bernilai RM22.25 Bilion Meningkat Mendadak RM25.7++ Bilion Dalam Tempoh Hanya 9 Bulan? : Ringgit Malaysia semakin lemah di pasaran sekarang memberikan beban besar kepada 1MDB. Masakan tidak sebahagian besar hutang 1MDB adalah terdiri daripada matawang dolar Amerika.

Sekarang ini, 1MDB dibebankan hutang sejumlah RM42 bilion yang mana pecahannya anda boleh semak seperti di bawah ini berdasarkan laporan kewangan 1MDB yang berakhir pada 31 Mac 2014 lalu :

KLIK SINI : 1MDB Berbelanja Mewah. 1MDB Berjudi di Pulau Cayman Island? Jaminan Keuntungan Lebih 30%!
Daripada hutang berjumlah RM42 bilion, Pecahan hutang dalam matawang dolar Amerika bernilai RM22.25 bilion bersamaan US$7.4 bilion telah meningkat sebanyak RM3.96 bilion menjadi lebih RM25.7 bilion gara-gara kejatuhan mendadak ringgit Malaysia pada ketika ini sejak 9 bulan yang lalu pada kadar 6.5%.

Ini bermakna 1MDB berada dalam risiko yang cukup besar apabila kejatuhan nilai ringgit yang bakal menghampiri RM3.50 bersamaan US$1 menjelang akhir tahun 2015 ini sepertimana yang dijangkakan oleh kalangan pakar-pakar ekonomi telah memberikan tekanan kepada beban hutang 1MDB. Dek kerana, kejatuhan ringgit Malaysia tidak semena-mena 1MDB telah menambah nilai hutang mereka sejumlah RM3.96 bilion sekaligus menambah tekanan 1MDB untuk menjelaskan hutang tersebut kelak.

Kenaikan Hutang 1MDB Dalam Dolar Amerika Naik?

 • Malah pada ketika tukaran dolar Amerika kepada ringgit Malaysia pada kadar RM3.00 dan RM3.20 pun telah menyebabkan hutang 1MDB telah bertambah RM2.4 bilion

 • Angka hutang terus bertambah secara tiba-tiba dek kerana kejatuhan ringgit menjadi RM3.96 ketika nilai matawang Ringgit Malaysia terhadap Dolar Amerika pada paras RM3.40 untuk setiap dolar Amerika selepas terbeban dengan kerugian berjumlah RM663 juta melalui laporan kewangan 1MDB yang berakhir 31 Mac 2014.
Pinjaman 1MDB dengan Maybank Investmant Bank pada tahun 2012 juga telah beberapa kali distruktur semula dek kerana berhadapan masalah untuk menjelaskan hutang tersebut.

P/S : Masalah kepada 1MDB adalah beban kepada rakyat Malaysia kelak.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


PLURALISMA TERUS BERKEMBANG

Posted: 25 Dec 2014 06:49 PM PST


KOMENTAR
apabila kita sambut tahun baru
apabila kita sambut 2015
inilah bukti PLURALISMA
inilah bukti kepelbagaian

warga islam merayakan tahun baru
warga islam bersama warga seluruh dunia
bersama menyambut kesampaian 2015

warga islam  BERSELAWAT
warga islam berdoa
untuk kesampaian 2015
inilah buktikan PLURALISMA

PLURALISMA ialah menerima
pelbagai budaya
pelbagai agama
sebagai tamadun umat manusia

NOTA
plurak itu
maknanya lebih dari SATU


 1. Gregorian calendar - Wikipedia, the free encyclopedia

  en.wikipedia.org/wiki/Gregorian_calendar
  The Gregorian calendar, also called the Western calendar and the Christian calendar, is internationally the most widely used civil calendar. It is named for Pope Gregory XIII, who introduced it in 1582.
 2. Program selawat sambut tahun baru 2015

Majlis itu anjuran Yayasan Pendidikan Cheras (YPC) dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), TV Alhijrah dan Pertubuhan Kebajikan dan Rekreasi Richworks Group Sdn Bhd (Richwell).
Ia bakal menampilkan pendakwah popular Indonesia, Habib Syech Abdul Qodir As Seggaf dan Habib Ali Zaenal Abidin dan dijangka menarik kehadiran lebih 100,000 umat Islam terutama golongan muda.
Program tersebut dijadualkan berakhir kira-kira jam 11.45 malam bagi membolehkan orang ramai menanti detik 12 tengah malam bagi menyertai bacaan doa sempena tahun baru
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/lebih-baik-guna-duit-program-selawat-bantu-mangsa-banjir-kata-saifuddin#sthash.Ov5b7o8B.dpuf


---------

SATU SOALAN SAHAJA

Posted: 25 Dec 2014 06:27 PM PST

HANYA SATU 

SOALAN


dimana isteri rosmah 

sekarang?------------

MALIKUL GUMBIRA

Posted: 25 Dec 2014 06:05 PM PST
GUMBIRA KAH KAH KAH
Kerajaan pertingkat usaha 

bantu semua  mangsa 

banjir, kata Najib

Perdana menteri berkata beliau meminta timbalannya mempertingkatkan lagi usaha membantu mangsa banjir terutama di kawasan yang terjejas teruk dan berisiko tinggi.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


tergolek dog

kah kah kah

APA PUNYA TUUUR-------------

FITNAH DARI GENG ANWAR

Posted: 25 Dec 2014 05:39 PM PST


GAMBAR 

FITNAHIni semua fitnah, gambar najib tu masa tahun 2000, washington post yg melaporkan berita tu milik yahudi yg memusuhi islam, sedangkan najib isteri rosmah seorang yg mengamalksn whatASSteeyah....

fitnah, fitnah oleh anwardan sekutunya. Diulangi.....najib g US kerana mencari formula utk mengatasi masalah banjir kah kah kah on ENJOY DE MENJOY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/25/14
-----------

KENAPA HAWAII TIDAK BANJIR

Posted: 25 Dec 2014 04:37 PM PST

INI BANJIR 
BUKAN PADANG GOLF

 Obama dan Najib berseronok main golf di Hawaii - The ...
 1. www.themalaysianinsider.com/.../obama-dan-najib-me...
  Translate this page
  21 hours ago - Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menghabiskan cuti Krismas di Hawaii ditemani rakan-rakan dan keluarga bermain golf serta ...
Golf adalah permainan luar ruang yang dimainkan secara perorangan atau tim yang berlomba memasukkan bola ke dalam lubang-lubang yang ada di lapangan dengan jumlah pukulan tersedikit mungkin.

. Bola golf dipukul dengan menggunakan satu set tongkat pemukul yang disebut klab (stik golf). Golf adalah salah satu dari permainan yang tidak memiliki lapangan permainan yang standar, melainkan dimainkan di padang golf yang masing-masing memiliki desain unik, dan biasanya terdiri dari 9 atau 18 hole (lubang).

 Aturan utama dalam golf adalah "memainkan sebuah bola dengan stik golf dari daerah tee (teeing ground) ke dalam lubang dengan satu pukulan atau beberapa pukulan berikutnya sesuai dengan Aturan".

KAH KAH KAH

tak ada apa 
nak tambah
hanya kah kah kah


----------

ENJOY DE MENJOY

Posted: 25 Dec 2014 04:30 AM PST
Kenyataan Umum SAMM
25 Disember 2014

Pulanglah Najib, Rakyat Perlukan Perdana Menteri Ketika Ini
Ketika ini, negara sedang menghadapi ujian yang amat besar. Beberapa ketika sebelum ini, negara telah turut terheret dengan penurunan harga komoditi dan minyak. 

Kemudian, penurunan nilai Ringgit Malaysia dan kini bencana banjir besar yang melanda Pantai Timur Semenanjung.

Kesemua ujian ini sepatutnya memerlukan tumpuan dan fokus daripada seorang Perdana Menteri. Namun malang bagi Malaysia apabila Perdana Menteri memilih untuk bergembira menghayunkan kayu golf bersama Presiden Barrack Obama.

Kepada Najib, bagaimana anda boleh tersenyum gembira bermain golf di Hawaii ketika rakyat di sini resah, ketakutan dan huru hara memikirkan untung nasib menghadapi bencana banjir besar?

Adakah keutamaan Najib sebagai Perdana Menteri adalah untuk memuaskan hati dan menjadi budak Amerika Syarikat yang baik? Tidak bolehkah Najib membatalkan jadual ke Amerika Syarikat dan memilih untuk berada bersama rakyat ketika ini.

Kebingungan rakyat yang melihat tindak tanduk sindrom penafian Putrajaya terhadap keadaan banjir di Kelantan yang semakin memburuk akhirnya telah terjawab. Rupanya Perdana Menteri kita tidak berada di dalam negara tetapi sedang bergembira bersama Presiden Barrack Obama.

Pendokong Barisan Nasional heboh tempohari sewaktu Kajang dilanda banjir kilat dengan memainkan gambar Wan Azizah dan keluarga bercuti di luar negara. Nah, kini ketua kamu yang juga seorang Perdana Menteri memilih untuk bersama Barrack Obama berbanding rakyat sendiri.

SAMM mendesak Najib untuk segera pulang ke Malaysia dan fokus menyelesaikan pelbagai masalah dalam negara ketika ini. Sudah cukuplah waktu berfoya-foya di luar negara. Ini bukan masanya untuk kamu menjelajah keluar negara lagi.

SAMM juga mengambil kesempatan untuk memberikan gelaran Bapa Foya-Foya kepada Najib Razak. Pulanglah Perdana Menteri Foya-Foya. Rakyat Malaysia memerlukan kamu sekarang ini. 
--------------

NAJIB CABUT LARI

Posted: 24 Dec 2014 11:39 PM PSTMANA NAJIB

 • 3:09 PM Remaja perempuan lemas tergelincir
 • 2:15 PM Banjir: Kota Bharu lumpuh
 • 2:07 PM Paras air sungai utama di Kuantan catat penurunan
 • 1:15 PM Amaran hujan peringkat merah ditamatkan
 • 12:28 PM Lebih 90,000 mangsa banjir di lima negeri dipindahkan • -KAH KAH KAH

  woit 
  sah najib dah letih
  sah madey nak tedang
  sah najib cabut lari
  baik merayau enjoy 
  sebelum kena tendang

  KAH KAH KAH

  --------------

  JAN DAN EZI SATU HADIAH

  Posted: 24 Dec 2014 09:23 PM PST
  MERRY  X-MAS
  dari jai
  PAHANG KELANTAN & TERENGGANU TENGGELAM

  Posted: 24 Dec 2014 08:05 PM PST  RAKYAT 

  BERTANYA

  dimana najib
  kelantan tenggelam
  terengganu tenggelam
  pahang tenggelam
  perak naik naik
  perlis air naik
  pekan  kawasan najib
  sedang hanyut
  di mana perdana menteri


  banjir 2014
  KUALA LUMPUR - Keadaan banjir tidak menampakkan tanda-tanda reda sehingga menyaksikan 90,250 penduduk di Kelantan, Pahang, Terengganu, Perak dan Perlis terpaksa berpindah, jumlah yang amat besar dalam sejarah bencana banjir di negara ini.  -----------

  DI MANA ROSMAH DAN NAJIB KETIKA BANJIR

  Posted: 24 Dec 2014 07:34 PM PST
  SEJARAH

   BERULANG

  dulu ketika banjir
  pak lah lari ke perth
  enjoy dce menjoy

  kini najib ketika banjir
  enjoy de menjoy di hawaii


  ---------

  BANJIR DI KELANTAN

  Posted: 24 Dec 2014 07:27 PM PST


  BANJIR


  Saya baru selesai melawat bilik gerakan banjir negeri Kelantan di Kota Darulnaim. Paras air di sungai utama di seluruh Kelantan menunjukkan peningkatan ketara. Ini meningkatkan kedudukan kritikal di bebarapa jajahan seperti Kuala Krai yang sudah sedia kritikal.

   
  Namun begitu, Alhamdulillah hujan pada waktu ini telah berhenti di seluruh negeri.
  Mengenai penduduk yg terperangkap di atas sebuah bukit di Manek Urai, pihak Bomba cuba menghantar bantuan pada malam ini juga dan pihak tentera akan membuat percubaan kali ketiga bagi menghantar bantuan pada esok pagi.

  Berdasarkan kedudukan yg kritikal pada waktu ini, jika sekiranya hujan esok hari, pihak Majlis Keselamatan Negara harus menggerakkan lebih banyak jentera dan tenaga bantuan di kawasan kawasan kritikal, apa lagi kemudahan perhubungan utama antara Kelantan dan negeri lain telah terputus. Kemudahan bot Bomba yang lebih besar umpamanya tidak dapat di hantar ke Kelantan. 

  Pada masa yg sama saya telah menghubungi YAB Menteri Besar Selangor Azmin Ali supaya dapat mengirim sumbangan tanda solidarati. Alhamdulillah kerajaan Selangor bersetuju dan jumlah bantuan mungkin di umumkan sehari dua ini.

  Saya juga cuba menghubungi YAB Ketua Menteri Pulang Pinang bagi tujuan yang sama tapi beliau masih berada di luar negara.

  Mohon rakyat Malaysia kirimkan bantuan dan DOA.
  Husam Musa
  Naib Presiden Pas
  12.08 am/ 25hb 12 2014
  ----------

  BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT