Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Penangan akibat nak jadi negara maju

Posted: 14 Oct 2014 07:41 AM PDT

Akhirnya...

Aku paham, memang tak patut kita bagi peluang kepada bangsa asing dapat IC. Warga asing boleh mengundi, warga asing boleh buka penempatan di Malaysia. Semua tu memang aku tak setuju dan tak sepatutnya berlaku, tapi.....semua itu sedang berlaku. Warga asing makin ramai akan dapat IC. Warga asing makin lama akan berkampung di satu tempat dan tempat tu jadi kawasan diorang.  Kau complain macam mana pun pasal warga asing, ia tidak akan mengubah apa-apa. Barisan Nasional masih lagi memerintah. Barisan Nasional masih lagi berkuasa dan kau tunjuk la bukti ada bangsa asing mengundi pun, semua itu no point untuk 4 tahun akan datang.

Sampai ke satu tahap, warga asing akan jadi tersangat ramai sehinggakan suara mereka dah mula kedengaran menuntut hak masing-masing dan surely, pada waktu itu, kerajaan akan terpaksa dengar permintaan diorang . Takkan kau tak belajar sejarah? Cuba refer balik sejarah dan fahami apa aku tulis ni. Zahid Hamidi pun keturunan luar kan? Semua orang Negeri Sembilan nenek moyangnya orang luar kan? Aku pun sama rasanya. Macam mana orang Cina boleh jadi warganegara? Macam mana orang India boleh ada di Malaysia?

Bukan ke situasi dia sama aje? British memerlukan pekerja untuk bangunkan Tanah Melayu ketika itu sebab majoriti orang Melayu prefer kerja kampung?

Orang Melayu perlu sedar kita sedang melalui proses sama yang berlaku satu masa dulu. Jika dulu proses ini menyebabkan orang Cina dan orang India mendapat kewarganegaraan, proses ini still berlaku dan besar kemungkinan akan wujud surur galur darah Bangladesh, darah Myanmar dan darah Nigeria yang bakal jadi warga negara Malaysia. Ini akan berlaku secara semulajadi melalui proses perkahwinan. Cuba tengok berapa ramai orang tempatan dah kahwin dengan warga asing? Cuba tengok berapa orang anak warga asing yang bersekolah di sekolah kita? Ramai! Kelas isteri aku, suku class dia budak luar berbilang bangsa sehinggakan dah takleh beza mana satu local.

Dan persoalannya, adakah itu satu benda yang salah dan perlu diperbetulkan? Adakah salah warga asing duduk di Malaysia dan berkongsi Malaysia dengan kau? Sehingga sekarang orang2 Ultra Melayu tak dapat terima yang orang Cina dan India adalah sebahagian daripada warganegara Malaysia. Adakah pada golongan camni (Ultra Melayu), kerajaan telah melakukan kesilapan dengan menawarkan kewargangeraan kepada diorang?

Pandangan kau? Kau nak diorang hanya sekadar datang Malaysia kerja aje kan? Kau tak nak diorang jadi lagi maju dari kita. Tapi kenapa kita bersorak kegembiraan bila ada anak Melayu berjaya jadi penyanyi di Amerika?

Setuju ke kau kalau ada penyanyi Amerika bangkang anak Malaysia menyanyi di US sebab menutup pintu pendapatan diorang?
....................

UMNO suka menjaja ilusi yang mereka adalah pejuang Melayu. Tapi pada aku, UMNO bukanlah penjaga Melayu sebab apa yang aku nampak, gagasan UMNO sekarang lebih kepada "open market." Siapa2 yang bawak keuntungan, dialah yang akan dapat privilege. Tak kiralah asal dia dari mana. Tidak wujud lagi kepentingan kepada orang Melayu sebab jelas sebenarnya, polisi UMNO bertentangan dengan apa yang mereka laungkan. Sebut benda lain, action benda lain. Ambik contoh ; Aaron Aziz dan Zed Zaidi..Aaron Aziz, pendatang....Zed Zaidi, Ultra Melayu.

Tak ramai pulak yang sokong Zed Zaidi waktu dia bantah pasal Aaron Aziz dapat award, siap kena kutuk adalah. Aku percaya mulut2 yang kutuk Zed Zaidi ni lah jugak yang bangkang perniagaan warga asing di Malaysia...tapi memandangkan dia peminat Aaron Aziz jadi dia sokong Aaron dapat award.(Ini kes lama tapi aku sebutkan sebagai contoh sahaja).

Aku tak kisah Aaron Aziz dapat award....tapi nak tak nak dalam hati ni, aku setuju dengan Zed Zaidi. Cuma masalahnya....Aaron Aziz berhak dapat reward sebab dia dah usaha! Nampak tak sebenarnya....kalau kau menyumbang sesuatu kepada Malaysia, everyone have a chances to be a certified Malaysian..

Kita kena siapkan diri kita. Aaron Aziz handal berlakon tapi mana pegi aktor Melayu Malaysia yang lagi kacak, hensem dan pandai berlakon berbanding Aaron Aziz? Mana Lee Chong Wei version Melayu? Zaman keluarga Sidek dah berakhir tapi dah berapa tahun dah ni. Mana Nicol David version Melayu?

Apa respon orang Melayu?
Adakah cukup dengan merasa jeles dengan bangsa lain, orang negara lain?

Kita kena redha buat masa sekarang yang Malaysia sudah jadi sangat global. Kita kena bersaing dengan diorang sebab kau complain macam mana pun, orang luar yang kaya dan miskin adalah sebahagian dari Malaysia.

Golongan pembangkang selalu laungkan yang perjuangan berasaskan bangsa adalah obsolete. "Kita sudah tidak sepatutnya memperjuangkan sesuatu mengikut nilai bangsa, " kata mereka. Tapi...kenapa bila warga asing banyak bukak kedai kat Malaysia, kau pulak yang mempunyai pendapat yang berbeza? Sebab dia bukan warganegara?

Kau sure ke dia bukan warganegara? Kalau dia keluarkan IC tunjuk, kau nak jawab apa?
Kau nak tuduh itu IC palsu pulak?

Kalau kerajaan dah bagi warganegara dekat dia walaupun dengan cara menipu sekalipun, undang2 protect diorang dan diorang ada hak yang sama dengan kau. Barisan Nasional perlukan warga asing untuk undi diorang sebab kau tak nak undi dia lagi. Diorang akan buat apa saja supaya dia kekal memerintah, tak kiralah sampai dia terpaksa jual kewarganegaraan kepada warga asing, menipu atau menyalahgunakan SPR.

Jika benar UMNO bagi kewarganegaraan secara mudah untuk pastikan diorang terus menang pilihanraya (aku tak ada bukti personally) dan kau tak suka benda tu, menjerit melaung takkan mengubah apa-apa. Apa yang kita boleh buat hanyalah jadi lebih baik, bersedia mempertahankan hak kita. Kewarganegaraan sudah jadi a valueable commodity yang boleh dijual beli.

Salah? Ya tetapi itu realiti negara kita.

Sedarkan orang2 yang pangkah BN masa PRU hari tu, there's no such thing as Malay Rights anymore dalam zaman masakini. Kepentingan bumiputera hanyalah angin2 lama yang masih berbunyi tapi sudah tidak lagi dipegang mesejnya. Topik yang masih dijaja sebab ini satu cara UMNO nak kekalkan kuasa. Kita, orang Melayu, rasa selamat bila kita tau hak kita terbela especially generasi2 yang terdahulu. Seolah-olah yakin ada Malay guardian angel! Kita tak boleh lagi berfikiran sedemikian.

Kita sendiri kena jaga hak yang kau rasakan hak kau, sebab jelas, kerajaan hanya akan tolong orang yang tolong diorang. Dah tengok dah borang2pinjaman perniagaan yang dikeluarkan oleh Kerajaan? Kenapa perlu ada sokongan Ketua Bahagian UMNO dalam sesetengah borang?

Salah? Memang salah! Tapi itu sistem yang running di negara kita. Fucked up? Memang! Hidup kau hidup kau, hidup aku hidup aku. It's a dog eat dog world, now. Kau sokong UMNO kau dapat benefit, kau tak sokong, tak dapat lah kau apa2 benefit.

Sebab itu korupsi merata2.
................

Nak ubah semua itu?

Pastikan kerajaan bertukar. That will be a good start tapi jangan expect miracle dengan kerajaan baru. Semua yang pembangkang laungkan bunyinya adalah untuk spending kepada orang ramai tapi ingatkan diri sendiri, semua benda ada check and balance, pro and contra. Aku cuba jadi realistik dalam expectation aku...sebab aku mati2 percaya kerajaan akan bertukar masa PRU lepas.

Dalam 4 tahun akan datang ni sebelum PRU seterusnya, kita, orang Melayu Anti-UMNO kena jadi lebih kuat dari sekarang.

Katakanlah, magically kerajaan bertukar dan kerajaan baru ubah polisi pasal warga asing dan di hantar balik diorang ni keluar semua....persoalannya, waktu itu, ready atau tidak kau gantikan tempat warga asing dalam sektor yang diorang penuhi ketika ini? Kau kata kalau gaji tinggi kau nak la buat, kan? Berapa kau nak gaji supaya kau kerja buruh kasar? Katakanlah kau demand RM5000 untuk jadi pembancuh konkrit tiang MRT.

Pada ketika itu jugaklah Kerajaan baru pimpinan Anwar Ibrahim akan luluskan akta pengambilan pekerja import semula, sebab diorang tau, kalau diorang hire tenaga tempatan, bajet diorang takkan mencukupi dan kalau nak cukup, subsidi untuk bayar PTPTN perlu ditarik balik.

Kau kena pilih satu aje...Hahaha.

"Menyesal aku pangkah pembangkang!" jerit anak2 muda sambil berkhemah di Dataran Merdeka. Waktu tu Najib pun tergelak gembira dan berkata "I told you so" dalam Utusan Malaysia yang hanya dibenarkan dijual untuk Ahli UMNO sahaja.
.................

Walaupun aku menulis sedemikian, bukan bermakna aku berharap kerajaan sekarang kekal. Malaysia memerlukan a hard reset sebab sistem sekarang dah terlalu dalam korupsinya. Kawan2 aku pun ramai yang dah korup sebab nak carik makan punya pasal. "Terpaksa korup," beritahu seorang kawan aku. "Nak survive..kena ada politician backup."

Kita kena realistik dalam harapan kita. Aku ulang, menukar kerajaan adalah langkah yang besar sebab aku dah menyampah benar dengan menteri yang rasa diorang dah sehebat dewa kayangan. Cuma jangan harap keajaiban berlaku dengan cepat walaupun BN dah tumbang. Nak tukar mentaliti sesebuah negara memerlukan masa yang sangatlah panjang untuk menyemai budaya baru yang lebih baik. UMNO pun satu masa dulu pada aku visi diorang lain. Berapa puluh tahun berlalu sebelum UMNO jadi macam sekarang?

Nak reverse trend tu lagilah lama masa yang perlu. Meruntuh lebih mudah berbanding membina.

Jadi, kita start small. Ajar anak kau benda2 yang baik. Ajarkan dia pasal hukum hudud. Implement hudud dalam rumah kau secara kecil-kecilan. Beritahu dia kalau dia mencuri ayah akan potong tangan dia. Dua puluh tahun lagi, kau akan dapat tengok kebangkitan satu generasi yang semuanya menyokong hukum hudud...sebab diorang tau keberkesanan dan mana tau, kita bakal ikut jejak langkah Brunei waktu itu. Jika kau cikgu, preach! Jangan takut dengan tindakan disiplin! Ajar anak murid kau supaya diorang tak jadi pak turut yang hanya tau pasal K-Pop, program buat sesuatu benda yang terbesar untuk masuk buku rekod dan program senaman 36 jam berturut-turut.

"Mempersoalkan" adalah suatu tindakan kurang ajar dalam budaya kita. Mempersoalkan menteri bererti menentang kerajaan, sedangkan sepatutnya mempersoalkan menteri adalah satu budaya yang sihat untuk menjaga integriti kerajaan.

Najib dan kerajaan takkan nak hudud sebab benda tu tak pernah diterapkan dalam diorang dari kecik. Macam mana kau nak push supaya Malaysia laksanakan hudud sedangkan generasi pemimpin sekarang ni pun tak nak laksanakan dan tak percaya keberkesanannya? Kita ni macam salesman yang jual benda kepada target market yang salah.

It's a futile fight. Kita takkan menang. Tapi ...kita boleh buat small things that matter. Kita besarkan generasi yang sayang agama. Kita didik anak kecik yang tak suka korupsi. Kita didik anak kita supaya tak suka membazir macam Ibu Besar Program Permata.

Begitulah bermulanya revolusi. Semua revolusi bermula secara kecil-kecilan. Kau tak dapat jadi peserta revolusi, tidak mengapa, asalkan kau dapat jadi penyemai benihnya.
dollah yankee - MANTOT, cikgu dan orang biasa dari KL

Generasi Pewaris Khilafah

0
sumber :-

Generasi Pewaris Khilafah


Oktoberfest Vs Melaka Berselawat : Antara Dua Bidaah

Posted: 13 Oct 2014 07:27 PM PDT

Assalamualaikum..

Hari ini ada dua isu yang cukup hangat diperkatakan dalam akhbar iaitu bantahan program Oktoberfest yang akan diadakan di Melaka dan semalam Ketua Menteri Melaka telah membuat sidang media dengan menyatakan bahawa kerajaan negeri dan PBT tidak akan mengeluarkan lesen dan permit kepada pihak yang menganjurkan. Pada pandangan ambe bagus juga bila tak diberikan permit daripada menambahkan maksiat yang sedia ada.

Sepatutnya benda nie dibendung daripada awal dan kalau nak adakan juga pihak penganjur perlu dikenakan beberapa syarat bagi memastikan program yang diadakan ini adalah untuk orang yang bukan islam sahaja. 


1. memastikan program yang dianjurkan diadakan ditempat yang majoritinya bukan islam termasuklah cina, india,benggali dan sebagainya. 

2. Program tersebut dikendalikan oleh orang bukan islam dan orang islam dilarang sama sekali untuk menghadiri apatah lagi meraikannya.Ini kerana bila kata khas untuk orang bukan islam segala apa yang ada pun mestilah dipastikan bukan untuk orang islam. 

3. Mematuhi etika dan peraturan yang telah ditetapkan oleh Pihak berkuasa.

Satu lagi yang nak ambe sentuh pasal melaka berselawat. Bukan tak boleh berselawat keatas Nabi SAW. Tetapi berselawat nie kan amalan sunat. Orang kita nie tang amalan sunat cukup rajin buat tapi bila amalan wajib cukup main payah nak buat. lagi pun Nabi suruh kita berselawat saja keatas nabi, nabi tak pernah suruh dan tak pernah ajar pun kena buat majlis berselawat. Yang penting yang perlu diamalkan ialah syariat dan apa yang nabi bawa. 

Kadang tu orang kita nie selawat bukan main kuat, maksiat pun kuat juga. Sepatutnya kita seimbangkan dan beri keutamaan pada amalan atau perkara yang wajib dulu sebelum kita beri tumpuan pada yang sunat.Sekadar pandangan saja dan tak minta sokongan sapa-sapa. Wassalam 

Komentar Kini

0
sumber :-

Komentar Kini


Penulis disini

Posted: 14 Oct 2014 02:41 AM PDT




Ketika di kampus univesiti kebangsaan Bangi penulis ada dengar pelbagai isu berkaitan kenaikan harga minyak.

Semenangnya tidak wajar  minyak dinaikan, kerana Malaysia ada minyak sendiri, lainlah Singapura dan Thailand. Dua Negara itu tiada minyak sendiri maka harganya wajar mahal.

Yang peliknya dua Negara yang tiada mniyak  sendiri tak pun naikan harga, malangnya Negara kita yang ada mniyak sendiri sentiasa duduk naikan harganya.

Yang paling tak munasabah, ada menteri yang cuba bandingkan harga minyak kita dengan harga minyak Singapura dan Thailand.

Dan menteri berkenaan berkata, harga minyak kita lebih murah berbanding dengan harga minyak dua Negara itu.

Macam mana boleh terfikir membandingkan harga minyak Negara yang tak ada minyak sendiri dengan kita yang ada mniyak sendiri.

Orang awam memang boleh ditipu, kerana orang awam itu tidak jauh keadaannya dari haiwan,kerana haiwan juga merasakan kenikamatan dan kelazatan ketika mendapat nikmat seperti makan, minum, hubungan seksual dan lain lain, namun ia sama sekali tidak berfikir bahawa nikmat itu berasal daripada Allah SWT dan sememangnya haiwan tidak mempunyai akal untuk berfikir.

Kebanyakan mereka berpuas hati dengan BRIM RM 650 setahun yang diberi oleh kerajaan tanpa berfikir implikasinya.

Yang menghairan kita mereka tidak bimbang dengan kenaikan harga barangan selepas inim sedang salah seorang professor UKM pernah menyebut betapa buruknya kenaikan harga minyak yang dilaukan kerajaan satu Malaysia.

Seorang professor sangat tidak wajat menyuarakan kebimbangan kerana mereka mampu menyara hidup keluarga mereka hatta sara hidup  tinggi.



Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


PAGI ESOK DATARAN

Posted: 14 Oct 2014 06:30 PM PDT





 DATARAN 

KE 

PARLIMEN
orang ramai
dijemput  datang bersama
menyokong demonstrasi peguam
pada khamis 16 oktober 2014
jam 10:30 pagi
berarak  ke parlimen
menentang
akta hasutan 1948

PEGUAM TURUN BERDEMO






-----------

MUNCUL MAT CENDOL

Posted: 14 Oct 2014 06:01 PM PDT







KOMENTAR


setiap awal tahun
tukar tiub akan 
mensenaraikan nama nama
sosok yang cool dan poyo

pada 14 febuari hari valentine
tukar tiub akan mensenaraikan
sosok sosok gagalis

tahun ini tukar tiub
akan mengadakan satu tambahan
tt labcar anugerah hasan malik

saperti biasa pembaca tt
akan membuat semua keputusan

NOTA
maklumat teperinci
akan diumumkan tidak
lama lagi




Hasan Malek gesa contohi pengusaha cendol, turun harga selepas minyak naik


Datuk Seri Hasan Malek meminta peniaga agar mencontohi pengusaha cendol di Kuala Selangor yang menurunkan harga sebanyak 20 sen selepas kerajaan mengurangkan subsidi bahan api baru-baru ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan itu berkata, perkara ini dikesan semasa pihaknya mengadakan 75,851 pemeriksaan di seluruh negara untuk memantau harga barangan bermula 2 hingga 12 Oktober lalu.

"Pengusaha ini menurunkan harga cendolnya 20 sen. Tindakan itu sepatutnya dicontohi pengusaha atau peniaga lain dan bukan mengambil kesempatan di atas pengumuman pengurangan subsidi berkenaan," katanya seperti dilaporkan Harian Metro hari ini.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/hasan-malek-gesa-contohi-pengusaha-cendol-turun-harga-selepas-minyak-naik#sthash.eWv6ClmV.dpuf

KAH KAH KAH

ado lagi
den buleeh tambah
untuk mat cendol ni
tergolek dog den
kah kah kah

KAH KAH KAH

-------------

CAKAP SENANG BUAT DULU

Posted: 14 Oct 2014 06:00 AM PDT







Selepas Oktoberfest, Presiden PAS mahu kawalan ketat 'aktiviti tak berakhlak'


Susulan kontroversi pesta Oktoberfest, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan perlunya kawalan ketat untuk "aktiviti tidak berakhlak" tidak kira untuk apa agama sekalipun.

Hadi berkata agama Islam dan semua agama lain tidak membenarkan penganutnya berfoya-foya, merujuk kepada pesta Oktoberfest baru-baru ini yang diadakan di Selangor.

"Tanya sami, tanya paderi, saya rasa mereka pun tidak bersetuju. Sebab itu perlu tapis," kata Hadi ketika menghadiri program "Sembang Santai Tok Guru" di Gombak, Selangor malam tadi.














- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-oktoberfest-presiden-pas-mahu-kawalan-ketat-aktiviti-tak-berakhlak#sthash.ScyXypNo.dpuf
KAH KAH KAH

setuju
sokong
tapi bagaimana dengan
akhlak menantu
bagaimana dengan
akhlak diri sendiri
yang cakap klok kleek
tok cip
tok ezi
do laaa

KAH KAH KAH

DARI DATARAN 
ke
PARLIMEN

-----------

ANAK MUDA TURUN BERDEMO

Posted: 14 Oct 2014 05:00 AM PDT




KOMENTAR

hanya jalan raya
membuka jalan
hanya jalan raya
satu jawapan


Pemuda PKR gerakkan 

#RakyatHakimNegara

bantah Anwar ke penjara 


Pemuda PKR menggerakkan kempen #RakyatHakimNegara bermula hari ini, sebagai tanda solidariti terhadap Ketua Umum PKR  Anwar Ibrahim yang berisiko menghadapi hukuman penjara ekoran kes liwatnya yang akan diputuskan hujung bulan ini.

Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad berkata kempen akan berterusan selama 14 hari sehingga tarikh perbicaraan Anwar pada 28 Oktober ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemuda-pkr-gerakkan-rakyathakimnegara-bantah-anwar-ke-penjara#sthash.pbD3Vdcg.dpuf



INI CONTOH 

RAKYAT HAKIM NEGARA
---------

JENG JENG JENG

Posted: 13 Oct 2014 09:53 PM PDT







KOMENTAR
selagi najib ada
kes bunuh altantuya ini
akan terus menghantui najib
kes ini juga terus jadi
beban pada najib
malah kes altantuya ini
dijadikan senjata
untuk peras ugut najib


Najib dan 8 lain berusaha halang pendedahan PI Bala


Najib Razak dan isteri, Rosmah Mansor merupakan antara sembilan defendan yang cuba membatalkan saman yang difailkan oleh keluarga mendiang P Balasubramaniam yang akan mendedahkan peranan mereka yang didakwa menyebabkan penyiasat persendirian, isteri dan anak-anak beliau, terpaksa berada dalam buangan 

Selain Najib dan Rosmah, defendan lain ialah adik-beradik Najib, Ahmad Johari dan  Mohd Nazim, peguam kanan Cecil Abraham, anaknya Sunil Abraham, Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat, peguam M Arunapalam dan peniaga permaidani Deepak Jaikshan. 


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-dan-8-lain-dalam-usaha-halang-pendedahan-bala#sthash.6JQqX2wR.dpuf

KAH KAH KAH

keluarga sewelasi cekai
dah entot tak nak bayar
dah suruh buat kerja jahat
tak nak bayar
padan muka
KAH KAH KAH

-----------

MAKAN MALAM DEMOKRASI

Posted: 13 Oct 2014 08:09 PM PDT







MAKAN

 MALAM 

DEMOKRASI


pusat penggerak demokrasi
bersama
gerakan hapus akta hasutan
akan mengadakan
jamuan makan malam
pada isnin 8:00 malam
27 oktober 2014
di dewan sivik petaling jaya

makan malam ini
bertujuan mengumpul dana
untuk gerakan menghasut rakyat
untuk hapuskan akta hasutan
TEATER
teater bilik kabinet
akan dibuka sedunia 
world premier
dalam jamuan ini

---------

PEMBUKAAN SEDUNIA

Posted: 13 Oct 2014 08:00 PM PDT








BILIK 

KABINET


pembukaan sedunia
world premier
teater bilik kabinet
akan dibuka
pada 27 oktober 2014
di dewan sivik 
petaling jaya

bilik kabinet dari tim
teater bukan teater

dapatkan tiket sekarang
dana tiket untuk
hapuskan akta hasutan
talipon:

011-321-93-393



---------

PILIHAN COOL DAN KLASIK

Posted: 13 Oct 2014 07:28 PM PDT






KOMENTAR

hamim buat keputusan
ada prima facie kes
maka hakim beri pilihan

1- duduk kandang orang salah
tanpa menjawab
2 - duduk kandang oranf salah
menjawab
3 - duduk kandang saksi
disoal oleh pendakwa dan pembela

hishamuddin rais
memilih untuk duduk
menjawab di kandang saksi
dan sedia disoal oleh pendakwa
dan pembela



NOTA
ini kes culk klasik
dalam sejarah pendemokrasian
jemput datang buat ramai



Mahkamah arah Hishamuddin Rais bela 

diri tuduhan menghasut 

Mahkamah Sesyen hari ini mengarahkan aktivis Hishamuddin Md Rais untuk membela diri di atas tuduhan kerana mengeluarkan ucapan berunsur hasutan pada satu perhimpunan di Kuala Lumpur tahun lepas.

Hakim Mahkamah sesyen Azman Mustapha berkata, pihak pendakwaan berjaya membuktikan terdapatnya kes terhadap tertuduh.

Hishamuddin yang diwakili peguamnya Syahredzan Johan berkata, beliau akan memberikan bukti daripada kandang tertuduh, satu pilihan yang diberikan kepada tertuduh.

Azman menangguhkan perbicaraan itu pada 13 November.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/mahkamah-arah-hishamuddin-rais-bela-diri-tuduhan-menghasut#sthash.RiOba4SI.dpuf

KAH KAH KAH

i have nothing
to say
my lord
i rest my case

KAH KAH KAH

-----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT