Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Banner Protes Kerajaan Perpaduan PAS+Khalid+UMNO Naik Seluruh Selangor- BACA ARTIKEL KENAPA KHALID MESTI DI TOLAK.

Posted: 02 Aug 2014 04:43 PM PDT

Banner Protes Kerajaan Perpaduan PAS+Khalid+UMNO Naik Seluruh Selangor
www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd her

BUKAN RAKYAT SELANGOR SENANG...TAPI....LANGAT 2 DAN UMNO DAPAT DURIAN RUNTUH-SILA BACA KENAPA KHALID HARUS DITUKARKAN

Posted: 02 Aug 2014 04:30 PM PDT

https://www.facebook.com/38012338900/photos/a.10152586131013901.1073742097.38012338900/10152586131073901/?type=1

Wajarkah Selangor dijadikan batu loncatan Pakatan ke Putrajaya?


Walaupun tidak dapat dinafikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah pemimpin yang prihatin dengan rakyat, bukan itu sahaja yang menjadi kayu ukur seorang pemimpin yang berkesan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 Ogos, 2014. Walaupun tidak dapat dinafikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah pemimpin yang prihatin dengan rakyat, bukan itu sahaja yang menjadi kayu ukur seorang pemimpin yang berkesan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 Ogos, 2014. Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim baru-baru ini mempersoalkan hasrat Pakatan Rakyat (PR) untuk menjadikan negeri pimpinannya sebagai papan lonjakan  ke Putrajaya.

Menurut Khalid, langkah ini "tidak memenuhi hasrat rakyat negeri Selangor".
Untuk itu, Khalid menyarankan agar pembangkang mendapatkan "mandat baru dari rakyat" dalam pilihan raya akan datang untuk melaksanakan projek Putrajaya melalui Selangor ini.

Kenyataan Khalid ini dibuat samada sebagai alasan untuk beliau terus menguasai kerusi menteri besar Selangor atau kenaifan bacaan politiknya.
  Apa pun rasional di sebalik kenyataan Khalid ini, Selangor dan juga negeri-negeri lain di bawah PR adalah penting sebagai showcase kepada keupayaan pembangkang mentadbir dan mengurus hal ehwal rakyat berdasarkan acuan baru yang acapkali ia laungkan dalam pilihan raya.

Atas dasar inilah, Selangor amat penting kepada PR. Atas kepentingan inilah, isu kepimpinan negeri Selangor perlu ditangani segera. Dan atas logik inilah, Selangor wajar dijadikan papan lonjakan PR ke Putrajaya.

Kepentingan Selangor kepada Pakatan

Adalah suatu perkara yang lazim bahawa umum hanya akan dapat menerima sesuatu pendekatan atau dasar apabila ianya sudah lama dilaksanakan.

Strategi 'menawan' sesebuah pentadbiran tempatan atau wilayah untuk dijadikan modal politik untuk merebut kuasa di peringkat lebih tinggi mungkin agak luar biasa di Malaysia, tetapi ia adalah strategi politik yang popular dalam kalangan negara luar.

Sewaktu Recep Tayyip Erdogan menjadi gabenor Istanbul, beliau melaksanakan pelbagai program yang meningkatkan kualiti hidup warga kota tersebut.

Daripada kejayaan tersebut, beliau dan parti pimpinannya dapat memaparkan visi mereka kepada seluruh warga Turki.

Ini membolehkan beliau melonjak ke tampuk kuasa tertinggi di Turki. Hal yang sama turut dilalui oleh Lee Myung Bak yang menggunakan kejayaan beliau sebagai Datuk Bandar Seoul  (beberapa siri projek penambahbaikan alam sekitar yang meningkat kualiti hidup dan imej bandaraya Seoul menjadi kekuatan kepimpinan beliau) sebagai batu loncatan untuk menjadi presiden Korea Selatan.

Lebih dekat lagi adalah lonjakan kerjaya Joko Widodo (Jokowi) daripada Datuk Bandar Solo ke gabenor Jakarta sehingga dipilih menjadi presiden Republik Indonesia.

Kejayaan Jokowi didorong program-program mesra rakyat marhaen serta sikap tiada toleransi terhadap rasuah dan kelemahan birokrasi yang diamalkan sepanjang beliau memimpin Solo dan Jakarta.

Jadi, apa salahnya PR menjadikan Selangor sebagai showcase kebolehan mereka mentadbir Malaysia berasaskan dasar keadilan sosial, prinsip demokrasi serta tadbir urus yang baik?

Malah, strategi ini wajar disokong agar rakyat dapat membuat pilihan yang lebih objektif dan pragmatik dalam pilihan raya akan datang. Inilah kepentingan Selangor kepada PR.

Apa halnya dengan Khalid Ibrahim?

Masalah yang dihadapi PR ketika mentadbir Selangor adalah memastikan Khalid melaksanakan program yang sudah dipersetujui bersama.

Berasaskan pemerhatian dan perbincangan dengan individu yang berpengetahuan tentang politik Selangor, prestasi Khalid pada penggal pertama hanya bertaraf sederhana.

Ini kerana beliau mengambil masa yang agak lama untuk merencana dan melaksana program-program kerajaan negeri serta kerap dilakukan secara bersendirian tanpa penglibatan pimpinan lain.
Penggal pertama beliau sebagai menteri besar Selangor menyaksikan pelancaran beberapa program dan inisiatif yang menarik, tetapi kurang menjana perhatian umum.

Kelemahan penerangan

Seperti contoh, pelaksanaan program "Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor (MES)" melihat aliran dana yang besar terhadap aktiviti seperti Takaful Kifalah untuk warga tua, bantuan kebajikan untuk keluarga peladang, pelajar dan program mikrokredit.

Satu lagi elemen dalam program MES ialah bekalan air percuma 20 meter padu untuk setiap rumah kediaman di Selangor.

Pada asasnya, MES adalah program yang menguntungkan rakyat, dan Khalid wajar menerima kredit atas inisiatif mesra rakyat kerajaan negeri ini.

Bagaimanapun, Khalid tidak melabur dalam usaha mewar-warkan program ini kepada umum.
Dalam konteks program MES ini, ratusan juta ringgit dibelanjakan untuk menyalurkan bantuan, tetapi ianya tidak menghasilkan peningkatan sokongan di kalangan kumpulan sasaran.

Anda mungkin mempersoalkan kritikan yang tampak remeh ini, tetapi sedarlah bahawa khidmat kerajaan bukan sahaja perlu dilaksanakan dengan baik, ia juga perlu dilihat rakyat dilaksanakan dengan baik.

Bukankah bagus sekiranya rakyat di Pahang, Perak, Sarawak, Sabah dan Negeri Sembilan tahu tentang kebaikan yang dilakukan oleh kerajaan Selangor untuk rakyatnya?

Ia memungkinkan rakyat negeri-negeri lain mendesak kerajaan negeri masing-masing untuk menambahbaik mutu perkhidmatan mereka atau memberi peluang kepada PR untuk melaksanakan program serupa di negeri-negeri ini.

Sampah

Satu lagi inisiatif terkenal Khalid ialah menamatkan kontrak kutipan sampah syarikat Alam Flora Berhad apabila tempoh perjanjian konsesi yang bersifat monopoli ini tamat pada 2011.
Hasrat di sebalik tindakan ini adalah baik kerana ia cuba menamatkan amalan monopoli yang berleluasa semasa pemerintahan BN.

Bagaimanapun, Khalid mengundang kontroversi apabila pelan tindakan alternatif tidak dibincangkan secara terperinci dengan pimpinan tertinggi PR dan pimpinan akar umbi di Selangor.

Akibatnya apabila kontrak Alam Flora berakhir, kemampuan kontraktor-kontraktor kecil yang dilantik menggantikan syarikat ini agak meragukan sehingga menyebabkan kemerosotan mutu perkhidmatan yang menimbulkan kemarahan rakyat.

Bekalan air

Satu 'mercu tanda' Khalid adalah usaha pengambil alihan konsesi bekalan air yang diswastakan oleh BN pada awal tahun 1990-an yang menjadi satu 'perjuangan' besar Khalid Ibrahim pada penggal pertama pemerintahannya.

Pada asasnya, Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) tidak dapat memenuhi syarat pembekalan seperti yang termaktub di dalam perjanjian dengan kerajaan negeri.

Oleh itu, Khalid mahu kerajaan negeri menamatkan perjanjian tersebut dan perkhidmatan bekalan air dikembalikan semula kepada kerajaan negeri.

Pada masa yang sama, kerajaan pusat ingin membangunkan loji penapisan air baru yang dinamakan 'Langat 2' yang menelan belanja yang tinggi untuk memastikan keperluan air di Selangor dan Kuala Lumpur dapat terus dipenuhi.

Jika projek ini diluluskan, kos pembinaan loji tersebut akan ditanggung pengguna menerusi caj bayaran air yang akan bertambah.

Sekali lagi hasrat Khalid untuk mengkaji semula konsensi bekalan air adalah wajar, tetapi beliau mengambil masa yang lama (hampir enam tahun) dan secara berseorangan untuk mengendalikan perkara ini.

Akhirnya apabila Langkah Kajang diumumkan dan pilihan raya kecil diisytiharkan, Khalid tiba-tiba menandatangani persefahaman dengan kerajaan pusat untuk meluluskan projek Langat 2 serta menerima pengambil alihan aset bekalan air Selangor oleh kerajaan pusat.

Ini bermaksud selepas enam tahun rundingan dan tekanan dikenakan kepada syarikat konsesi air dan kerajaan pusat, Khalid akhirnya menyerahkan aset air negeri dengan mudah.

Sekali lagi, perkara yang melibatkan berbilion ringgit ini tidak dirujuk kepada pimpinan parti sebelum ia dimeterai.

Di sinilah masalah utama gaya kepimpinan Khalid. Beliau terlalu taksub dengan keupayaan sendiri sehingga tidak menghiraukan pandangan pakar mahupun masyarakat.

Kegagalan Khalid bertindak pantas dalam isu konsensi air menyebabkan kerajaan pusat melaksana undang-undang di peringkat persekutuan yang membolehkan mereka mengambil alih pengurusan air daripada kerajaan negeri.

Akibatnya, rancangan kerajaan negeri untuk menguasai konsensi air terbantut dan yang lebih teruk nasib rakyat terjejas dengan ketidakcekapan pengurusan air di Selangor.

Jika khidmat asas seperti bekalan air pun tidak dapat diuruskan dengan baik, bagaimana PR dapat mentadbir negara?

Kepincangan kepimpinan Khalid meletakkan PR dalam keadaan dilema. Adakah ia mahu membiarkan Khalid mentadbir sesuka hati beliau ataupun menghentikan perkhidmatannya?
Ini kerana pada peringkat awal pemerintahannya, Khalid sememangnya bertindak atas dasar mementingkan rakyat, tetapi  modus operandi yang beliau ambil adalah secara bersendirian, tidak demokratik dan tidak telus.

Akhirnya kepimpinan Khalid  menyakiti rakyat dan menganggu gugat tahap pembangunan negeri. Secara tidak langsung, PR mendapat tempias daripada pandangan negatif ini yang akhirnya menjejaskan peluang pakatan parti ini untuk menjadi  kerajaan alternatif.

Cabaran yang dihadapi pimpinan pusat PR ialah mengurus seorang pemimpin negeri yang mempunyai ego yang besar dan tidak mengiraukan kesan daripada tindakan yang diambilnya.
Pada waktu yang sama, wakil-wakil rakyat Selangor terpaksa berdepan dengan aduan dan kemarahan rakyat tanpa mengira lapisan umur, bangsa dan kelas.

Para penyokong Khalid sering mendakwa atas sebab kepimpinan beliaulah PR menambah kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), mereka terlupa sesuatu, mungkinkah rakyat akan menyokong PR sekiranya bekalan asas seperti air dicatu?
Selama manakah alasan yang menyalahkan syarikat pembekal boleh diterima rakyat biasa?
Bayangkan gaya kepimpinan Khalid ini berterusan untuk empat tahun lagi sehingga pilihan raya yang berikutnya.

Apakah kesan jangka panjang dari isu-isu yang tidak dapat diselesaikan dan membawa kemarahan rakyat seperti masalah kutipan sampah, pemutihan kilang haram, permohonan pembinaan perumahan, pembinaan tapak komersil, penyelengaraan jalan raya, proses perancangan belanjawan negeri dan lain-lain lagi? Tidak dinafikan bahawa nilai integriti Khalid adalah tinggi dan wajar dipuji serta dijadikan contoh.

Namun nilai terpuji ini tidak menjadi satu-satunya kayu ukur kepada kepimpinan yang baik.
Rakyat menuntut seorang pemimpin yang jujur, responsif, demokratik, sentiasa mendengar, progresif, inklusif dan merendah diri. Ciri-ciri inilah yang tampak kurang pada diri Khalid.
Bayangkan diri anda berada dalam kedudukan PR.

Apakah yang anda akan lakukan sekiranya salah seorang pemimpin harapan anda berbuat sesuka hati tanpa menghiraukan pandangan dan nasihat parti komponen Pakatan yang lain, pemimpin partinya sendiri, ahli parti dan rakyat?

Berapa lamakah anda boleh bertahan dan sentiasa memohon maaf bagi pihaknya dan melindungi kelemahan pemimpin tersebut?

Dan apakah yang anda akan lakukan sekiranya kepincangan pemimpin ini mampu meranapkan usaha anda mempertahankan negeri yang terkaya di Malaysia dan yang lebih penting menjejaskan peluang anda merampas Putrajaya?

Adakah anda hanya berdiam diri? Adakah anda akan mengetepikan harapan 53% pengundi Malaysia? Persoalan-persoalan sukar inilah yang perlu ditangani pemimpin Pakatan sekarang.
Kesudahan Langkah Kajang:  Tersungkur atau terlonjak ke Putrajaya?

"Langkah Kajang" adalah suatu tindakan drastik yang terpaksa dilakukan untuk menghentikan hakisan kepercayaan rakyat kepada PR.

Oleh kerana Khalid tidak menghiraukan saranan, apatah lagi cadangan pimpinan PR ataupun aduan awam, adalah perlu beliau diganti dengan pemimpin lain yang boleh melaksanakan program dan urus tadbir kerajaan negeri seperti visi dan hala tuju PR.

Tindakan menggantikan menteri besar ini bukanlah perkara yang asing. Malah, Barisan Nasional (BN) sendiri baru-baru ini menggantikan menteri besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said bagi memastikan parti tersebut mampu mempertahankan Terengganu yang nampak goyah selepas PRU13.
Bezanya, BN mempunyai sumber dan kuasa penuh kerajaan pusat untuk memastikan proses pertukaran menteri besar berlaku dengan lancar (walaupun pada mulanya timbul konflik besar dalam kalangan pemimpin Umno negeri).

Pimpinan PR, bagaimanapun, hanya mempunyai kemampuan untuk mendesak.
Cubaan menggugurkan Khalid menimbulkan pelbagai reaksi serta percaturan politik yang dipengaruhi kepentingan peribadi:
  • Khalid enggan berundur kerana beliau rasa berhak meneruskan tugas sehingga akhir penggal. Di samping itu beliau turut dipengaruhi pihak lain yang berkepentingan untuk melihat Selangor terus dikepalai beliau mungkin atas dasar "musuh kepada musuhku adalah kawanku"  – lihat bagaimana Bank Islam Malaysia Berhad (anak syarikat Lembaga Urusan Tabung Haji) secara mengejut tiba-tiba melupuskan hutang RM66.7 juta Khalid. Hal ini membuatkan integriti beliau dipersoal oleh pimpinan parti;
  •  
  • Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang turut menyokong Khalid agar dikekalkan sebagai menteri besar atas pelbagai sebab, walaupun sumbang saran dalam kalangan akar umbi PAS Selangor mahukan Khalid diganti. Adakah pendirian presiden parti Islam ini dipengaruhi oleh ahli keluarga dan rakan/penasihat parti terdekat yang mendapat manfaat daripada Khalid menerusi syarikat GLC Selangor? Allah sahaja yang mengetahui.
  •  
  • Pimpinan Umno/BN tentu gusar sekiranya seteru abadi mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat menguasai Selangor. Ini kerana Umno bimbang Anwar akan menggunakan segala kekuatan yang ada di Selangor untuk membina bala tentera politik dan jentera untuk menawan Putrajaya. Atas sebab inikah kes rayuan liwat 2.0 Anwar secara tiba-tiba diawalkan dan keputusan mendapati Anwar bersalah dikeluarkan sebelum Anwar dapat mengemukakan pencalonan untuk Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada bulan Februari yang lepas?
  •  
  • Masyarakat umum, media arus perdana dan penganalisis politik sering mempertikaikan motif Anwar merencanakan Langkah Kajang ini. Terdapat penyokong Khalid yang menabur dakwaan bahawa ianya dilakukan untuk merebut dana dan kedudukan dalam kerajaan negeri, ada pula yang berkata ianya perbuatan terdesak untuk menghidupkan kerjaya politik Anwar yang kian lesu. Ada pula yang muak dengan apa yang mereka lihat adalah helah politik untuk mengalih pandangan rakyat dari kelemahan PR dari memenuhi keperluan dan penyelesaian masalah umum. Sejauh manakah mereka faham implikasi sebenar langkah ini dan maksudnya untuk rakyat biasa sekiranya isu ini dibenarkan berterusan?
Kesimpulan

Punca dan implikasi kemelut politik Selangor ini sememangnya kompleks dan rumit untuk dibincang dalam penulisan singkat sebegini.

Jika diamati, ianya adalah pertembungan antara PR dan BN serta sekutu mereka (samada mereka sedar ataupun tidak).

Walaupun perlu berdepan tentangan dari parti lawan, visi dan perancangan PR di Selangor sememangnya boleh dilaksanakan, tetapi laluannya sudah pasti menjadi sukar apabila pimpinan tertinggi negeri tidak menghiraukan saranan serta keputusan pimpinan pusat, wakil rakyat negeri dan orang ramai.

PR adalah sama seperti gagasan politik lain yang sememangnya tidak sempurna. Ini ditambah lagi dengan isu kekurangan sumber, pengalaman mengelolakan kerajaan dan hayat kesepakatan yang masih muda.

Tetapi ia berpotensi menjadi gagasan politik yang terbaik untuk menandingi BN di peringkat nasional.

Oleh itu, pemimpin PR dan masyarakat umum perlu menilai kemelut Selangor ini secara menyeluruh, seimbang, pragmatik dan rasional.
 
Malaysia memerlukan pesaingan politik yang sihat dan kompetetif agar kestabilan dapat dipelihara, kebajikan rakyat diutamakan dan keadilan didaulatkan. – 1 Ogos, 2014.
Bahagian I dan II di sini.
ADA JUGA MANUSIA TAK TAHU MALU RUPANYA.....

Posted: 02 Aug 2014 05:13 AM PDT

Khalid digesa berundur dengan terhormat


Empat pemimpin cabang PKR tampil dengan seruan agar Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berundur dari jawatan tersebut bagi menghormati keputusan parti.

Pemimpin akar umbi tersebut turut menyatakan sokongan tidak berbelah bagi kepada presiden parti, yang juga ADUN Kajang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang dianggap paling layak menjadi menteri besar.

Empat ketua cabang itu ialah R Sivarasa (Subang), William Leong (Selayang), Yew Boon Lye (Klang) dan David Cheong (Kuala Langat).

Para pemimpin cabang itu turut meminta anggota PKR menyokong keputusan Majlis Pimpinan Pusat pada 21 Julai lalu yang menamakan Wan Azizah sebagai calon untuk jawatan itu.

"Akar umbi berpendapat peralihan kuasa perlu dibuat secara tertib, baik, dan bermaruah. Oleh yang demikian, ingin kami menasihatkan Tan Sri Abdul Khalid bin Ibrahim menghormati keputusan parti dan melepaskan jawatan dengan baik dan penuh rela hati," kenyataan itu dipetik.

Menurut para pemimpin cabang tersebut, Khalid perlu berbuat demikian demi kepentingan pentadbiran negeri Selangor dan rakyatnya.

"Tan Sri Khalid perlu ingat, jika beliau terus enggan melepaskan jawatan tersebut, ini hanya akan merosakkan imej beliau.

"Akar umbi akan mempersoalkan apakah motif sebenar beliau mengambil sikap sedemikian yang hanya boleh menguntungkan musuh politik Pakatan Rakyat.

"Akar umbi masih menaruh harapan yang cukup besar ke atas Pakatan Rakyat untuk membawa reformasi dan perubahan yang lebih baik di negeri Selangor," kenyataan itu dipetik.

Leong pada pagi ini turut mengadakan sidang media bagi mengulangi seruan tersebut dan turut mendakwa Khalid gagal mentadbir Selangor berdasarkan manifesto Pakatan.

Pemimpin PKR desak Khalid hormat keputusan parti

Posted: 02 Aug 2014 05:11 AM PDT


Para pemimpin akar umbi PKR menggesa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melepaskan jawatan menteri besar Selangor secara sukarela demi kesinambungan pentadbiran kerajaan negeri dan kesejahteraan rakyat negeri. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 Ogos, 2014. 


Para pemimpin akar umbi PKR menggesa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melepaskan jawatan menteri besar Selangor secara sukarela demi kesinambungan pentadbiran kerajaan negeri dan kesejahteraan rakyat negeri. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 Ogos, 2014.Beberapa pemimpin Cabang PKR menegaskan pendirian menyokong penuh ‎keputusan parti itu untuk menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor baru menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan menolak sebarang calon lain.

Pemimpin-pemimpin akar umbi PKR itu juga menggesa Khalid melepaskan jawatan secara sukarela demi kesinambungan pentadbiran kerajaan negeri dan kesejahteraan rakyat negeri Selangor.
"Kami ketua cabang dan ranting PKR  ingin mengumumkan kesetiaan tidak berbelah bahagi terhadap Presiden, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.


"Sebagai presiden parti yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang, beliau adalah calon paling kanan dan paling layak di kalangan Adun PKR di Selangor untuk menjadi menteri besar," kata  Ketua Cabang Subang yang juga Ahli Parlimen Subang Sivarasa Rasiah, Ketua Cabang Selayang William Leong, Ketua Cabang Klang Yew Boon Lye dan Ketua Cabang Kuala Langat David Cheong dalam satu kenyataan malam tadi.
  "Oleh itu, kami menasihatkan Khalid menghormati keputusan parti dan melepaskan jawatan dengan baik dan penuh rela hati."

Mereka turut memberi amaran sekiranya Khalid tetap berdegil, ia hanya akan merosakkan imej menteri besar Selangor penggal kedua itu.

"Akar umbi akan mempersoalkan apakah motif sebenar beliau mengambil sikap sedemikian yang hanya boleh menguntungkan musuh politik Pakatan Rakyat (PR).

"Akar umbi masih menaruh harapan yang cukup besar ke atas Pakatan untuk membawa reformasi dan perubahan yang lebih baik di negeri Selangor," kata mereka.

Empat pemimpin akar umbi PKR Selangor itu juga menggesa semua ahli PR termasuk dalam pimpinan kerajaan negeri untuk menyokong penuh keputusan yang ditetapkan dalam Majlis Pimpinan Pusat PKR pada 21 Julai lalu.

‎"Kami menggesa agar semua anggota PR termasuklah Adun dan Exco dalam pentadbiran Selangor pada waktu ini untuk mengenepikan perbezaan pendapat serta bersatu hati dalam menyokong ketetapan Majlis Pimpinan Pusat  iaitu untuk menamakan Dr Wan Azizah sebagai calon menteri besar Selangor."

Krisis menteri besar Selangor menimbulkan pergolakan dalam PR selepas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyokong secara terbuka agar Khalid kekal sebagai menteri besar sebelum parti itu berbincang pada 10 Ogos sama ada mahu menyokong Dr Wan Azizah atau tidak.

Krisis bertambah buruk apabila perbincangan mesej kumpulan WhatsApp Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat yang mencadangkan parti Islam itu keluar PR tersebar.

Perbincangan WhatsApp itu mendedahkan Dr Mohd Zuhdi Marzuki mencadangkan kemungkinan PASbekerjasama dengan Umno untuk menubuhkan kerajaan perpaduan dan pada masa yang sama mengekalkan Khalid sebagai menteri besar. – 2 Ogos, 2014.

KEJAYAAN AIR SELANGOR? JANGAN JADI BARUA UMNO

Posted: 02 Aug 2014 05:03 AM PDT

Kejayaan perjanjian air dengan Putrajaya jamin tarif air tidak naik, kata MB Selangor

Sampai 2017.2018 caj air akan naik. Masa ini pilihanraya sedang atau akan berlangsung dalam jangkamasa terdekat. Elok lah langat 2 nak siap. Bila siap cai sudah tentu dikenakan kepada rakyat Selangor.

Bila ini berlaku baru nak melalak.

 

1.Kerajaan Pusat engkar dengan kata-kata dan enggan melaksanakan janji mereka menggunakan akta untuk menyempurnakan penstrukturan semula

2.Tarif air di Selangor akan naik mendadak dalam tahun yang dekat dengan pilihanraya umum

3.Kroni kuat Umno iaitu Tan Sri Rozalli Ismail akan menerima harga tawaran Kerajaan Selangor kerana ia lumayan dan jauh mengatasi nilai sebenar syarikatnya

4.Pemegang konsesi Loji Sg Selangor (yang merupakan loji terbesar yang membekalkan kepada hampir 60% pengguna) iaitu SPLASH akan menolak kerana harga tawaran awal dipotong oleh Kerajaan Selangor untuk jumlah itu dibayar kepada Tan Sri Rozalli Ismail

5.Projek Langat 2 diteruskan dan kontrak diberikan kepada kroni-kroni Umno sedangkan bayarannya nanti ditanggung oleh rakyat Selangor

6.Masalah bekalan air di Selangor berterusan hingga menimbulkan kemarahan rakyat terhadap Pakatan Rakyat

 


Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menandatangani perjanjian antara kerajaan negeri dan persekutuan di Putrajaya bagi penstrukturan semula industri air Selangor, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider, 1 Ogos, 2014.  
 
 
Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menandatangani perjanjian antara kerajaan negeri dan persekutuan di Putrajaya bagi penstrukturan semula industri air Selangor, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider, 1 Ogos, 2014. 
 
 Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberi jaminan kadar tarif air di Lembah Klang tidak akan dinaikkan untuk tempoh sekurang-kurangnya tiga hingga empat tahun akan datang selepas kejayaan penstrukturan semula industri air di negeri terkaya Malaysia itu.

Khalid yang sedang ditekan PKR untuk meletakkan jawatan sehingga menimbulkan keretakan Pakatan Rakyat (PR) menandatangani perjanjian itu antara  kerajaan negeri Selangor dan kerajaan Persekutuan di Putrajaya hari ini.

"Dengan termeterainya Perjanjian Dasar Induk ini menandakan rundingan penstrukturan semula industri air Selangor yang sudah diusahakan semenjak 2006 sudah hampir ke penghujungnya dan mencapai kejayaan," katanya kepada pemberita selepas majlis itu.

Beliau berkata, pemeteraian perjanjian dengan kerajaan Pusat bagi pelaksanaan penstrukturan semula industri air Selangor dan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) dianggap sebagai kemenangan untuk rakyat. 
 
 Walaupun didesak PKR untuk meletakkan jawatan bagi memberikan laluan kepada presiden parti itu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikannya sebagai menteri besar Selangor, Khalid mendapat sokongan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk terus berkuasa sehingga menimbulkan ketidakpuasan hati di kalangan pemimpin PKR dan DAP.

  "Kerajaan negeri juga berpandangan tawaran RM9.65 bilion yang diberikan kepada pihak konsesi adalah adil dan munasabah tanpa merugikan syarikat-syarikat terlibat," kata Khalid.

Menteri besar Selangor itu berkata kerajaan negeri sudah membuat tawaran kepada kesemua empat syarikat konsesi air dengan pemilik saham Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd dan Konsortium Abass Sdn Bhd (Abass) menerima tawaran tersebut manakala pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash) masih belum dimuktamadkan.

Hari ini Khalid menandatangani Perjanjian Dasar Induk bagi penyelesaian jangka panjang isu air Selangor bersama Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

"Kejayaan mengambil alih Syabas akan membolehkan kejayaan negeri memberi tumpuan kepada kerja-kerja menaik taraf saluran paip air dengan tujuan menurunkan kadar air tak berhasil yang pada ketika ini sangat tinggi iaitu 34%," katanya.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada pihak kerajaan Persekutuan dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), Khalid dalam nada berseloroh berkata: "Saya rasa beliau (Menteri KeTTHA Datuk Seri Dr Maximus Ongkili) lebih senang daripada saya, saya ada tiga 'political mother in-law'... masih ada harapan tapi tidak boleh lagi."dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Hidup melayu !!??

Posted: 02 Aug 2014 05:00 PM PDT


Macam ni lah nasib kita orang Melayu
Kalau cakap kita la nombor Satu
Kunun tuan di tanah Melayu
Kita berkuasa di hilir dan hulu.

Betoi la macam Syaykh Ismail kata
Buatlah kedai buatlah menara
Yang beli Cina dan India
Melayu Bumiputera dok ternganga.

India Cina ada stor dan gudang
Minta hutang bank bagi senang-senang
Melayu terhegeh-hegeh buka gerai tepi longkang
Mai penguat kuasa lari tunggang-langgang.

Projek besar langsonglah tak rasa
Modai kecik pengetahuan tak ada
Anak orang besar bolot semua
Kongsi dengan cina jadi Ali Baba.

Agenda Melayu dah lama mati
Khairy kata tak laku lagi
Mai Mat Najib dia buat transformasi
Tinggailah kita air liar basi.

Tapi Melayu ni dia lalai
Ada otak dia tak pakai
Pasai tu mengaji tak berapa pandai
Siang malam kena juai.

Lagilah teruk bila pemimpin tipu
Bagi kontrak kat anak cucu
Sana sini cakap pasai Melayu
Tapi Cina India depa tulung dulu.

Minta maaf berkoyan koyan
Mat dok merapu macam orang meroyan
Otak kusut dah jadi belacan
Tengok orang Melayu dibuat korban.

Selamat hari raya kepada semua
Ampun dan maaf Mat minta
Kepada Allah kita berdoa
Dibagi rezeki disambong usia.

Mat Tunjang Enterprise

'Setia-Kawan',depan maki...belakang hisap 'peliaq' !

Posted: 02 Aug 2014 01:09 AM PDT


Mustahil dan amat-amat mustahil perkara yang dikatakan dibawah ini boleh berlaku kepada Malaysia yang mengamalkan semangat 'setia-kawan' ...

SHAH ALAM – Tidak mustahil sekiranya Malaysia dikenakan sekatan ekonomi kerana kelantangannya menentang tindakan kejam rejim Zionis terhadap rakyat Palestin.

Pakar Ekonomi Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan, Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Datuk Dr Amir Hussin Baharuddin berkata, kemungkinan itu mungkin berlaku dalam usaha Israel melumpuhkan ekonomi negara yang menyokong Palestin.

"Kegawatan ekonomi seperti yang berlaku pada 1997, 1998 dan 2008 boleh berulang. Harga bahan api, getah dan kelapa sawit akan naik mendadak dan kejatuhan ringgit boleh jejas ekonomi negara.

"Keterbukaan ekonomi Malaysia yang membuka ruang syarikat luar untuk melabur juga berisiko (terjejas) sekiranya negara luar (yang menganggap Malaysia sebagai penyokong pengganas) menarik balik pelaburan mereka di negara ini," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, langkah berjaga-jaga tetap perlu diambil, kerana negara-negara Barat terutama yang menguasai ekonomi dunia mungkin mengambil kesempatan ke atas Malaysia pada bila-bila masa.

Media Israel kelmarin memetik agensi keselamatan negara itu, Shin Bet yang menuduh kononnya Malaysia dijadikan tempat latihan pejuang Hamas, sekali gus cuba melibatkan Malaysia dengan konflik itu.


Kita dan rakyat amnya tidak perlu bimbang dengan perkara yang diatas yang bakal terjadi kerana penasihat kerajaan kita ada lah APCO Worldwide yang dipilih sendiri olih Najib, sebuah badan penasihat Zionis Israel yang telah,sedang dan akan terus menasihati Najib dan Rosmah dalam perkara pentadbiran negara ...,jadi amat lah mustahil ianya boleh berlaku. Tak kan lah penasihat yang terdiri dari orang-orang yahudi itu sanggup pelingkup kawan sendiri?Kah..Kah..Kah..

...Itamar Rabinovich adalah salah satu figur senior consultant untuk APCO Worldwide. Beliau adalah seorang zionis israel dan menjadi duta Israel untuk negara Amerika Syarikat. Beliau adalah penasihat kepada Amerika tentang apa-apa tindakan Amerika untuk keuntungan Israel. Dan untuk matlumat, beliau adalah salah satu seorang yang akan menasihati kerajaan UBN samada secara langsung atau tidak langsung. Bermaksud tindakan kerajaan UBN adalah tindakan dari nasihat yang diperolehi dari zionis israel.

Selain Itamar, A. Elizabeth Jones juga adalah figur senior consultant untuk APCO Worldwide. Mungkin ramai yang tidak mengenali beliau ini. Namun sebenarnya beliau adalah satu batang tubuh yang begitu anti kepada pertubuhan Islam seluruh dunia. Beliau merupakan bekas duta Amerika di negara Kazakhstan. Dan tugasan beliau disana bukan hanya menjadi sebagai duta, tetapi menjadi mata kepada perkembangan pertubuhan Islam di Asia tengah. Dan beliau juga akan secara langsung dan tidak langsung akan menasihati kerajaan UBN.

Seorang lagi figur, Marc Ginsberg, senior vice presiden APCO Worldwide adalah seorang Yahudi Amerika yang bertanggungjawab terhadap perkembangan polisi di timur tengah kepada kerajaan Amerika semasa pemerintahan Jimmy Carter. Beliau juga adalah bekas Duta Amerika di Maghribi. Lihatlah sekatan kepada perkembangan pertubuhan Islam di Maghribi oleh kerajaan Maghribi semasa beliau menjadi duta disana. Lihatlah apa tindakan Amerika Syarikat semasa beliau bertanggungjawab kepada polisi Amerika terhadap negara Timur Tengah ketika tahun 70-an dahulu. Beliau jugalah nanti yang akan menasihati kerajaan UBN secara langsung atau tidak langsung untuk tindakan politik dan pemerintahan kerajaan UBN. Hancur Malaysia oleh figur-figur Zionis Israel dan musuh Islam ini.

Akhirnya, terbuktilah dengan pengakuan UBN sendiri, bahawa APCO Worldwide adalah penasihat mereka. Maka memang benarlah, selama ini ada kata-kata belakang bahawa kerajaan UBN sekarang ini adalah dibawah telunjuk Zionis Israel ada kebenarannya. Maka apa akan terjadi dengan negara Malaysia ini apabila dinasihati dibawah telunjuk APCO Worldwide? Hancur lebur mungkin akan berlaku oleh negara Malaysia dibawah kerajaan ubn ini ......

APCO worldwide nasihat Najib dan Rosmah, Asiasoft PLC pula nasihat polis kita ...Kah..Kah..Kah.. TERBAIKKK !!!

Malaysia masih menanggung risiko berikutan golongan Zionis mempunyai akses kepada maklumat keselamatan milik Polis DiRaja Malaysia (PDRM) walaupun kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) mendakwa sudah menghentikan khidmat syarikat berpangkalan di Israel itu.

Anwar Ibrahim berkata(nasib baik Anwar bagitau kita), kehadiran pakar Zionis dari syarikat Asiasoft Ltd untuk merombak sistem komputer di Bukit Aman sepatutnya tidak berlaku sama sekali.

Beliau menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) menjelaskan mengapa Asiasoft yang berpangkalan di Israel dibenar mengendalikan sistem komputer PDRM begitu lama walaupun ada laporan polis terhadap isu itu, dibuat sebelum itu.

"Asiasoft yang diambil membantu komunikasi polis di ibu pejabat PDRM, buat server komputer. Di mana syarikat Asisoft? Di Singapura. Di mana pangkalannya? Di Tel Aviv, Israel.

Apabila sudah heboh, dia (kerajaan Umno-BN) hentikan khidmat Asiasoft. Tapi, kita kena ingat, mereka sudah masuk dalam sistem kita. Kalau mereka hentikan pun, sebenarnya mereka sudah masuk dah," katanya.
Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh mendedahkan dua individu Israel yang terlibat secara langsung iaitu Mr. Izhak Naskar dan Dr. Ido Schechter , Izhak merupakan pakar sistem komputer yang pernah memenangi anugerah dari Kementerian Pertahanan Israel.

Izhak kemudiannya, menurut Anwar, bertanggungjawab membangunkan sistem perisikan berteknologi tinggi negara haram Israel beberapa dekad lalu.

Manakala, Ido pula, menurut Anwar dipercayai masih berkhidmat sebagai tentera kor risik Israel.

Kedua-dua peribadi misteri tersebut, menurut dakwaan Anwar, sedang melakukan tugas masing-masing di tingkat dua dan tiga, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Tidak cukup dengan itu, menurut Anwar, keterlibatan perisik Zionis-Israel dalam PDRM dan sistem keselamatan dalam negeri turut disahkan sendiri oleh (Unit Polis) Cawangan Khas dan Jabatan Logistik Polis Bukit Aman.

Pun begitu, menurut Anwar, pegawai tertinggi dalam Polis dan KDN sendiri seolah-olah merestui keterlibatan dua perisik Israel dalam sistem keselamatan negara.

Dari segi yang lain, Anwar berkata, walaupun AsiaSoft tersebut didaftarkan di Malaysia, namun syarikat itu dimiliki secara penuh oleh Asiasoft Pte. Ltd yang berpangkalan di Singapura.

dollah yankee -
Depan kita maki Israel, di belakang kita hisap 'peliaq' depa!!!Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


WASPADA - BAHAYA MEREBAK

Posted: 02 Aug 2014 06:30 PM PDT


EBOLA DARI AFRIKA
Potensi virus Ebola 'serang' Malaysia tipis


Potensi virus Ebola 'serang' Malaysia tipis


Persatuan Perubatan Malaysia menyifatkan potensi untuk penularan virus Ebola di negara ini sebagai sangat rendah. 

Bagaimanapun, Presidennya Dr H Krishna Kumar, berkata langkah pencegahan seperti mengawasi kemasukan warga Afrika di pintu masuk antarabangsa tetap dijalankan. 
Beliau berkata, sejak virus berkenaan mula dikesan pada tahun 1976, virus itu tidak pernah menyerang negara di luar benua Afrika. 

KAH KAH KAH
woit
ini kenyataan bangang
berapa ratus mat itam
berapa ratus minah itam
dari afrika masuk 
negara ini tiap tiap hari

ada masuk menyamar 
sebagai pelancung
ada masuk menyamar
sebagai pelajar
ada masuk menyamar 
sebagai ahli peniagaan

ada masuk dengan visa
ada masuk nyuludup
ada masuk dengan rasuah

semua berpotensi
bawa virus ebola
kawalan sempadan
senang dipecah 
dengan  kuasa dolar

KAH KAH KAH-----------

TANDA TANDA PEMIMPIN

Posted: 02 Aug 2014 07:46 AM PDT
HATI BESAR ANWAR DAN KIT SIANG
Tampaknya Anuar Ibrahim dan Lim Kit Siang yang mewakili PKR dan DAP masih ada simpati dengan kerenah PAS yang boleh dikira telah melencong jauh dari prinsip kerja sama. Begitu jelas PAS telah dipengaruhi oleh UMNO dan Hadi Awang dan Nik Aziz begitu lantang mendukung Khalid Ibrahim tapi AI dan LKS boleh memaafkannya pada hal PKR dan DAP harus ajar PAS habis-habisan melainkan tak serik dengan kerenah PAS yang tiada prinsip permuafakatan dengan PR.

PAS yang hanya obses dengan 'negara Islam/HUDUD'akan terus dipermainkan dek UMNO melalui strateginya 'Melayu/Islam/Raja-raja Melayu' kerana PAS tu pun Melayu/Islam dan ada semangat feudal mahu kekalkan pemegang botol agama Islam yakni Raja-raja Melayu.Adanya PAS dengan ideologi konservatifnya dalam PR maka sulit PR nak 'move on'Pasal apa PKR/DAP tak mau ajar PAS melainkan kedua-duanya sama dua kali lima kut?. on BERITA TERGEMPAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 6:09 PM


----------

BERITA TERGEMPAR

Posted: 02 Aug 2014 01:15 AM PDT


KENYATAAN MEDIA

PAKATAN RAKYAT AKAN PERKUKUH SETIAKAWAN DAN MENERUSKAN AGENDA REFORMASI
MENYEDARI bahawa mutakhir ini timbul perselisihan faham di kalangan anggota-anggota parti komponen Pakatan Rakyat, terutama berkisar isu kepimpinan di Selangor yang masih dalam proses penyelesaian;

MEMAHAMI bahawa suara dan hasrat Rakyat yang telah memberikan mandat dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya Umum ke-13 yang lalu untuk mentadbir tiga negeri;

MENGAMATI bahawa semangat persefahaman dan setiakawan Pakatan Rakyat merupakan asas kekuatan dan keutuhan perjuangan membawa perubahan dan agenda reformasi dalam persada politik, sosial dan ekonomi di negara tercinta;

MAKA

Pakatan Rakyat bertegas bahawa kami beriltizam meneruskan perjuangan ini dengan mengukuhkan persefahaman dan setiakawan koalisi politik dalam kerangka Dasar-Dasar Bersama kami.

Kami juga komited untuk mendepani isu-isu berbangkit mutakhir ini secara kolektif, berani, berprinsip dengan berteraskan nilai-nilai sejagat yang dikongsi bersama, demi memenuhi amanah dan menggalas tanggungjawab yang telah diberikan Rakyat.

Anwar Ibrahim
Ketua Umum KEADILAN

Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

Sdr Lim Kit Siang
Ketua Ahli Parlimen DAP--------

JENTIK JENTIK KENA JENTIK

Posted: 02 Aug 2014 01:09 AM PDT


FACE BOOK


JENTIK JENTIK
kantoi mantoi
siapa akan kena jentik
siapa akan kena dijentik
siapa itu jentik jentik
kah kah kah
kah

---------

KALAU MUSUH MULA MENYOKONG

Posted: 01 Aug 2014 09:46 PM PDT
SAHAK GAGAP

Khalid Ibrahim
SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor,  Abdul Khalid Ibrahim menyifatkan termeterainya Perjanjian Dasar Induk antara kerajaan negeri dengan kerajaan Persekutuan...
Tan Sri Muhyiddin Yassin
KUALA LUMPUR - Pemeteraian Perjanjian Dasar Induk berhubung penstrukturan semula industri bekalan air di Selangor dilihat dapat...------------

BERITA BURUK TELAH SAMPAI

Posted: 01 Aug 2014 09:25 PM PDT        DOKTOR 
   JENTIK JENTIKPemimpin tertinggi Pakatan komited kukuhkan persefahaman, setiakawan


Walaupun terdapat perselisihan faham di kalangan pemimpin Pakatan Rakyat (PR) untuk menggantikan Menteri Besar Selangor  Abdul Khalid Ibrahim, pemimpin tertinggi parti hari ini bersetuju untuk terus bekerjasama dalam memperkukuh ikatan dan menyelesaikan masalah sedia ada.
Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, Presiden PAS  Abdul Hadi Awang dan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, PR komited mendepani isu berbangkit mutakhir ini secara kolektif, berani dan berprinsip dengan berteraskan nilai sejagat yang dikongsi bersama.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemimpin-tertinggi-pakatan-komited-kukuhkan-persefahaman-setiakawan#sthash.X98Mlr73.dpuf

KAH KAH KAH
ciisss
ini berita buruk
apa jadi dengan tim you ji
apa jadi dengan pemuda pas selangor
bila nak berpadu padu

DAH BERSEDIA
doktor jentik jentik
dah buat baju melayu 
warna hitam pekat
kain sampin teragganu
dah beli songkok baru 
dah beli kasut bally
dah berlatih angkat sumpah
dah umum akan jadi setiausaha politk
pada menteri hal ehwal jentik jentik

kini
frus menonggeng

KAH KAH KAH


-------------

INGAT MACAM MANA BACA UTUSAN?

Posted: 01 Aug 2014 08:36 PM PDT


FACE BOOK


#PERINGATAN UNTUK DIRI AMBO HAK BARU 32 TAHUN DALAM PAS...
Share

ingat
macam mana
baca utusan


-----------

PENGAWAL INTERNET

Posted: 01 Aug 2014 07:24 PM PDT


KOMENTAR

macam macam cara dilakukan
untuk mengawal warga negara
macam macam cerita disebar 
untuk memastikan melayu terus bodoh

ada kata internet bawa porno
ada kata internet sebar fitnah
ada kata internet rosakkan budaya
ada kata internet bawa sex rambang
ada kata internet bawa jenayah
ada kata internet bawa judi
dan dan dan

semua ini adalah alasan
untuk kawal internet
kerana  internet telah memecah
hegemoni daulahkini maklumat 
bukan lagi dari rtm
bukan lagi dari tv3
bukan lagi dari utusan
bukan lagi dari star
bukan lagi dari straits times

maklumat yang dulu
di monopoli oleh
parti ketuanan melayu
kini telah hancur lebur

bukan sahaja jualan akhbar
united malays national organisation 
merosot

bukan sahaja warga tidak percaya
berita dari kerajaan
malah banyak laman
malah banyak blog
malah banyak portal
menyediakan berita yang dipercayai
yang lebih diyakini

malah banyak portal
malah banyak blog
telah berani bangun melawan

inilah yang amat ditakuiti oleh
united malays national organisation
monopoli kuasa milik parti ketuanan melayu
hegemoni kuasa milik parti ketuanan melayu
kini sedang dilawan 
kini sedang dicabar
kini sedang terhakis


NOTA
jika anak lelaki iskandar kutty mati
tidak ada laporan berita kematian
dalam  portal internet malaysiakini
tidak ada laporan  berita kematian
dalam portal internet malaysian insider

maka
orang ramai anggap
ini hanya  berita palsu 
dari kahiry jamaluddin

KAH KAH KAH
Mahathir masih sokong sekatan Internet walaupun blog disekat di Facebook


Walaupun rangkaian blog Mahathir Mohamad Anak Lelaki Iskandar Kutty disekat di laman sosial Facebook, beliau masih mengulangi gesaan agar Putrajaya mengenakan sekatan Internet kerana kesan negatifnya mampu menggugat kestabilan moral awam.

Bekas perdana menteri itu berkata,  Internet memainkan peranan penting mencemarkan moraliti awam dan sebarang bentuk kebebasan akan mengundang risiko salah guna terutamanya melibatkan "hal-hal moral"

KAH KAH KAH
jumpa ular
jumpa anak lelaki iskandar kutty
ketuk kepala madey dulu

KAH KAH KAHNOTA
sebelum adanya internet
mustahil kita akan dapat
melihat gambar ini

inilah nikmat internet
inilah keindahan internet

terima kaseh
 ronald reagan----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT