Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Sultan Perak ke-35: Tegurlah Beta

Posted: 20 Jun 2014 09:39 PM PDT

KUALA KANGSAR 20 Jun - Mesyuarat Dewan Negara Perak Kali Ke-159 di Istana Iskandariah Kuala Kangsar yang buat pertama kalinya dipengerusikan oleh Sultan Nazrin Muizzuddin Shah sebagai Sultan Perak ke-35. Mesyuarat memutuskan bahawa Tuanku Zara Salim diperkenankan gelaran Raja Permaisuri Perak.ni.

Setiausaha Dewan Negara Perak, Toh Amar Seri Diraja Datuk Ayop Hashim berkata, berkuat kuasa hari ini juga, balu Almarhum Sultan Azlan Shah pula diperkenankan gelaran Raja Permaisuri Tuanku Bainun.

"Tarikh sambutan rasmi ulang tahun Hari Keputeraan Sultan Perak ditetapkan pada 27 November. Sambutan pertama ulang tahun tersebut akan dimulakan pada 2015," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ayop berkata, mesyuarat Dewan Negara Perak hari ini turut memutuskan Raja Di-Hilir Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dinaikkan ke pangkat gelaran Raja Muda Perak berkuat kuasa hari ini.

Sementara itu, Raja Kechil Besar Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris Shah dinaikkan ke pangkat gelaran Raja Di-Hilir Perak.

"Raja Azlan Muzzaffar Shah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah pula dikurniakan pangkat gelaran Raja Kechil Besar Perak," katanya.

Berkata benar walaupun pahit
Titah Baginda supaya ahli-ahi Dewan Negara Perak memberikan nasihat yang baik kepada Baginda sekalipun ia sesuatu yang pahit untuk diperkatakan.
"Setiap kebenaran wajib disembahkan dan jangan sekali dirahsiakan daripada pengetahuan Beta."
"Jauhkan Beta daripada cerita-cerita penglipur lara hingga mendorong Beta untuk berkhayal, lena dengan mimpi indah; sedangankan realiti yang berlaku di kalangan rakyat dan di dalam negeri sangat berlainan dengan apa yang diceritakan' titah Sultan Nazrin semasa mempengerusikan Mesyuarat Dewan Negara Perak ke-159 di Istana Iskandariah semalam.
"Semoga ahli-ahli Dewan Negara Perak membantu Beta dengan segala keikhlasan dan jujur agar Beta dapat menyempurnakan amanah dan tanggungjawap dengan adil dan saksama."
-BumiPerak

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Khalid Ibrahim, KIDEX, Hutang Bank Islam dan Kegagalan Menawan Putrajaya

Posted: 20 Jun 2014 04:02 PM PDT

Tulang Besi tau bahawa Khalid Ibrahim adalah sebab utama Pakatan Rakyat gagal menawan Putrajaya.

Mula-mula Tulang Besi cuma ingat macam orang lain ingat.

Sekadar MB Selangor ini berperangai kedekut.

Walaupun pada masa itu Tulang Besi telah syak berlaku perkara buruk di belakang tabir bila MB Selangor berkeras tidak mahu membantu usaha membenteras pengundi hantu serta penyelewengan pilihanraya sama sekali.

Arahan Anwar Ibrahim kepada beliau untuk berbelanja wang negeri di kawasan2 Melayu di Selangor juga tidak diendahkan oleh Khalid Ibrahim. Semua maklum kawasan2 Melayu di Selangor adalah kubu kuat UMNO. Hasilnya UMNO tidak perlu bekerja keras mempertahankan kawasan2 mereka.

Khalid Ibrahim juga menolak sama sekali usaha mendaftar pemilih2 baru yang jelas menguntungkan Pakatan Rakyat serta merugikan UMNO. Khalid Ibrahim tidak mahu berbelanja satu sen pun wang ke arah mendaftar pemilih2 baru.

TAPI!!!!!!

Begitu mudah Khalid Ibrahim meluluskan projek2 besar UMNO seperti MRT. Padahal MRT itu adalah projek milik kroni UMNO yang berjasa menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat Perak. Tanpa segan silu Khalid Ibrahim mengisytiharkan kerjasama yang beliau akan berikan kepada kroni UMNO.

Kalau MRT yang jelas membantu kroni dan UMNO itu begitu mudah diluluskan, apatah lagi KIDEX yang jelas melanggar manifesto Pakatan Rakyat.

Motif dan sebab Khalid Ibrahim itu kekal misteri sehinggalah keluar berita Khalid Ibrahim tiba2 berjaya merundingkan penyelasaian berjumlah RM70 juta di atas hutang pribadi beliau dgn Bank Islam.

Semua maklum Bank Islam adalah milik UMNO dan mustahil Bank Islam dapat memberikan apa2 penyelesaian kalau UMNO tidak campur tangan.

Yang lebih misteri adalah Khalid Ibrahim sendiri TIDAK MAHU mendedahkan butiran perjanjian dgn Bank Islam itu. Padahal wajib bagi Khalid Ibrahim mendedahkan butiran perjanjian itu kerana perjanjian dibuat selepas dia menjadi MB Selangor. Ia bukan lagi perkara pribadi tapi hak umum.

Kalau perjanjian dgn Bank Islam itu tidak ada cacat mengapa perlu dirahsiakan butirannya? Kenapa Khalid Ibrahim takut sangat nak dedah butiran perjanjian kalau dia benar2 bersih dari rasuah?

Maka, tak hairanlah Khalid Ibrahim boleh menyokong projek2 kroni UMNO, menyerahkan air Selangor kepada UMNO, menghalang semua usaha untuk mengagalkan penipuan pilihanraya di Selangor mahupun Malaysia dan banyak lagi.

Bagi Tulang Besi, Khalid Ibrahim adalah alat UMNO dan kroni UMNO.

Beliau akan berbuat apa sahaja untuk memastikan UMNO terus memerintah Malaysia.

Kalau ditakdirkan Pakatan Rakyat menang PRU13 yang lepas, apa jaminan Khalid Ibrahim dapat merundingkan penyelesaian hutang pribadi RM70 juta dgn Bank Islam.


Semoga Allah SWT membalas segala pengkhianatan Khalid Ibrahim kepada Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat serta rakyat Malaysia umumnya.
 
 

Khalid Ibrahim Kuda Trojan UMNO????

Posted: 20 Jun 2014 03:57 PM PDT

Khalid Ibrahim Kuda Trojan UMNO????

Mungkin inilah sebabnya Khalid Ibrahim menjadi duri kepada PKR dan Pakatan Rakyat selama ini.

Rupanya semejak menjadi MB Selangor ini, Khalid Ibrahim menghadapi saman dari BAnk Islam berjumlah RM70 juta.

Namun, tiba2 sahaja Khalid Ibrahim mendapat "penyelesaian" yang membenarkan beliau membayar hutang beliau dgn kadar yang jauh lebih kecil dari RM70 juta. The Edge melaporkan antara yang bertanggungjawab membuat penyelesaian ini adalah dgn bantuan peguam2 UMNO. Bank Islam juga berada di bawah pengusaan penuh UMNO dan Presiden UMNO.
 
Bukan itu sahaja penyelesaian ini di lakukan dengan bantuan Daim Zainuddin.Beliau telah menghantar orangnya untuk bertemu Khalid bagi penyelesaia hutang dengan Bank Islam.

Jadi tak hairanlah KHalid Ibrahim telah:

1) Menyerahkan urusan air di Selangor kepada UMNO dan membenarkan pembinaan LAngat 2.

2) Tidak mahu membantu PR Selangor mempertahankan Selangor dari dirampas oleh UMNO melalui penipuan pilihanraya malahan

3) Membiarkan pegawai2 kerajaan mensabotaj Pakatan Rakyat dgn membiarkan pusat2 urut, judi dan arak haram seluruh Selangor dan telah dijadikan isu besar oleh UMNO menyebabkan PR kalah dgn undi Melayu.

4) Membiarkan pegawai2 kerajaan JPA menaikkan kadar sewa dan lesen sewenangnya yang bakal menyebabkan peniaga2 pasar malam serta pemilik2 kedai membenci PR.

5) Membiarkan kontraktor2 UMNO terus menerus bermaharajalela membolot 90% kontrak2 di peringkat Kerajaan tempatan. Apabila diutarakan perkara ini kepada beliau, semuanya mudah sahaja diketetepi kan oleh beliau

6) Mudah sahaja membenarkan projek MRT dan LRT dilaksanakan di Selangor. PAdahal, pada masa itulah patutnya ditukar ganti dgn mengambil alih semula air tapi mudah sahaja diserahkan oleh Khalid kepada UMNO. Projek MRT itu sebenarnya berjaya membantu UMNO kekal memerintah.

7) SOkongan puak UG yang tidak berbelah bahagi pada Khalid Ibrahim sedangkan kita tahu puak2 UG ni barua UMNO dalam PAS

8) Khalid Ibrahim secara pribadi MENOLAK untuk membantu NGO2 seperti BERSIH dan banyak lagi kerana NGO2 itu mampu melemahkan NGO2 yang ditaja UMNO sebelum 2013 yang lepas.

9) Dia tidak mahu membelanjakan wang membangunkan kawasan2 desa dan kampung di Selangor kerana itulah kubu2 kuat UMNO walaupun telah disuruh oleh Anwar berkali2. Hasilnya UMNO masih mampu menang kerusi2 di kawasan mereka.

10) Menjalankan projek "Air Percuma" yang tiada dalam Manifesto Barisan Alternatif yang tersangat mahal menyebabkan PR tak mampu memenuhi janji2 manifesto yang lain. Tak perlu air percuma. Cukup dgn tidak naik harga air dan air percuma untuk orang miskin.

11) Prestasi PBT yang sangat buruk, jalan berlobang, sampah yg banyak tidak berkutip dsbnya.

Ini cerita2 yang kita tau. Yang kita tak tau mungkin lebih banyak lagi.

Konon Khalid Ibrahim ni bersih dari korupsi tapi rupanya ada udang sebalik batu.

Yang jelasnya tidak mungkin Khalid Ibrahim boleh mendapat tawaran penyelesaian dgn begitu mudah kalau tiada "jasa" yang ditinggalkan kepada UMNO. Bagi Tulang Besi, jasa Khalid Ibrahim secara mudah membenarkan projek MRT di Selangor adalah antara jasa beliau yang sangat besar kpd UMNO.

Tak sabar nak dengar penjelasan Arfa'eza Aziz dan Faekah sedangkan mereka tahu akan perkara ini selama ini.

Apa pun perkembangan ini menandakan perlunya Khalid diganti sebagai MB Selangor.

TULANG BESI

ps Pengalaman Tulang Besi sendiri - Bayangkan, usaha2 yang tiada kena mengena dgn politik seperti membersih daftar pemilih (bantahan) serta mendaftar pengundi baru pun Khalid Ibrahim tidak mahu teribat sama sekali.

Padahal itu adalah tanggungjawab asas mana2 kerajaan negeri pun. Tapi, usaha sebegitu akan merugikan UMNO sama sekali yang bergantung kpada SPR untk menang.

Satu sen pun mamat ni tak keluar untuk bantu usaha mendaftar pemilih baru dan untuk bantahan daftar pemilih utk lawan pengundi hantu, tak sampai RM50k pun dia keluarkan.

Sememangnya dia tahu usaha2 di atas ini akan memastikan UMNO mati di Selangor.


Artikel boleh di baca di sini.

Pimpinan PR perlu bincang pilih MB Selangor baru

Posted: 20 Jun 2014 03:46 PM PDT


 

  • Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat 
  •  
  • Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat
SHAH ALAM – Pas Selangor menyifatkan barisan pimpinan PR wajar bertemu untuk berbincang bagi mencari pengganti Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad berkata, calon menteri besar baru itu perlu diterima ketiga-tiga parti dalam PR.

"Pokoknya dia bermasalah. Partinya sendiri pun menolak dia. Semestinya sukar untuk beliau bertahan. Kalau dia sudah tidak mendapat sokongan daripada dua parti dan ahli badan perhubungan Pas pun telah melihat dia bermasalah, maka saya rasa, kita mesti bersedialah membawa satu pertukaran kerana kita tak boleh la hanya menganggap seorang saja yang mampu (menjawat jawatan MB).

"Jadi, apa yang perlu dilakukan sekarang ini ialah pimpinan daripada ketiga-tiga parti wajar bertemu dan berbincang untuk mencari calon lain yang boleh diterima. Nyatakan syarat-syarat baru yang mahu dikenakan oleh setiap parti ke atas calon yang akan dipilih dan disokong bersama itu," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Hari ini, media melaporkan Pas Selangor menolak Abdul Khalid ekoran tindakannya yang sering membelakangkan parti dalam membuat keputusan.

Perkara itu disuarakan Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Jaafar Sulaiman yang menyebut mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor bersetuju agar Abdul Khalid ditukar kerana dianggap membawa masalah.

"Saya rasa untuk kerajaan PKR ini betul-betul mencapai kejayaan dan menunjukkan prestasi yang sebaik mungkin, kita mesti ada MB yang diterima ketiga-tiga parti.

"Sekarang ini, PKR dan DAP sendiri sudah tidak berpuas hati dengan kepimpinan Tan Sri Khalid, maka bagaimana beliau boleh bertahan atas sokongan satu daripada tiga parti itu saja. Jadi, Pas pun kena fikirkanlah tentang keadaan yang sebegini rupa," katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad mengambil sikap menyokong keputusan mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor tersebut.

"Saya hanya menyokong keputusan dalam mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor. Apa pun keputusannya saya terima dan kalau begitulah yang diputuskan bersama, maka saya tentunya bersama dengan keputusan itu.

Namun saya sendiri bukan dari Badan Perhubungan Negeri Selangor, saya tidak terlibat dalam keputusan itu. Saya tidak mempunyai sebarang pandangan peribadi kerana prestasi MB ini memang sudah kita maklum mengalami beberapa masalah dalam PR," katanya.

Menurutnya, dakwaan yang dibuat Jaafar itu benar bukan sekadar rekaan.

Malah beliau berpendapat, Abdul Khalid perlu dipertanggungjawabkan segera atas tindakan-tindakannya sebelum ini.

"Saya sendiri adalah ahli jawatankuasa air bersama Tony Pua dan Rafizi diangkat oleh Majlis Presiden PR. Kami ini langsung tidak diambil apa-apa pandangan atau perhatian langsung. Malah sehingga ke hari ini, kami tidak dapat berjumpa dengan MB. Kami tidak dirujuk seolah-olah kami ini tidak wujud.

"Itu satu contoh. Apa yang disebut cikgu Jaafar itu punya kebenarannya. Kawan-kawan yang lain juga mempunyai pandangan seperti itu. Mereka bukan mereka-reka cerita ini. Saya kira Abdul Khalid perlu dipertanggungjawabkan segera dengan semua ini," katanya.

LAGI KHALID TAK BUAT KERJA

Posted: 20 Jun 2014 07:31 AM PDT


Kakitangan Awam Kementerian Pelancongan Pandu Kereta Lamborgini Aventador RM2.8 Juta?

Posted: 20 Jun 2014 04:38 AM PDT

Nedim Nazri Aziz Kakitangan Awam Kementerian Pelancongan Pandu Kereta Lamborgini Aventador RM2.8 Juta?

Nedim Kakitangan Awam
Nedim Nazri Aziz Pandu Lamborgini Aventador : Mungkin inilah yang dikatakan "tuah di ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu" bertuah apabila melihatkan ada anak Melayu yang hanya merupakan kakitangan awam dan menjawat jawatan sebagai pegawai khas di Kementerian Pelancongan Malaysia (BUKTI LANTIKKAN DI SINI) memiliki banyak deretan kereta mewah & rumah mewah.
Bagaimana tugasannya Berita Semasa kurang periksa. Mungkin dalam kesibukan dan kemeriahan Tahun Melawat Malaysia 2014, kepakaran dan kemahiran yang ada pada individu bernama Nedim Datuk Seri Nazri Aziz ditagih bagi melancarkan kempen tersebut. Mungkin?

Rumah Nedim Nazri Aziz RM7.218 Juta?

Jikalau sebelum ini Nedim didakwa memiliki sebuah rumah yang bernilai RM7.218 juta (SEPERTI DAKWAAN DI SINI). Dan disebabkan Nedim Datuk Seri Nazri Aziz merupakan kumpulan bumiputera beliau telah mendapat diskaun sejumlah RM500,9444.08 (-7%). Tahniah. 
Terbaru Nedim Datuk Seri Nazri Aziz dikesan memakai kereta sport super mewah, Lamborghini Aventador yang menjadi idaman ramai. Apabila bercakap kereta idaman ini, kebanyakan rakyat marhaen hanya boleh berangan dan mengidam sahaja. Setakat gaji kakitangan awam mahu memakai kereta Lamborgini Aventador seperti ini? Mampu? Kalau "mampu" mahu disoal siasat SPRM? Tetapi……
Tetapi Nedim Datuk Seri Nazri Aziz lebih daripada mampu. Belum cukup dengan kereta Porshe, Hummer "milik seseorang" dan terbaru Nedim Datuk Seri Nazri Aziz memandu kereta Lamborghini Aventador yang bernilai? Berdasarkan semakan Berita Semasa terhadap sebuah portal kereta di Malaysia, kereta mewah sport tersbeut bernilai RM2.8 juta. Sekali lagi RM2.8 juta!!! Tahniah……
kereta nedim

Koleksi Kereta Mewah Nedim Nazri Aziz (Porshe, Hummer, Lamborghini)

Berapa gaji anda sebagai kakitangan awam? Nedim Nazri Aziz mampu bayar bayaran bulanan secara kasarnya sekitar RM26,704 sebulan bergantung kepada nilai downpayment yang diletakkan. Anda mampu?macai umno mampu....

P/S : Tiba-tiba Berita Semasa laporan berita yang pernah keluarkan 2 tahun talu sekitar Januari 2012, apabila terdapat seorang menteri yang tampil memberikan kenyataan tegas (DI SINI) bahawa mendedahkan aset dan harta menteri "membahayakan"? Apa yang beliau maksudkan "membahayakan"? Ehem…..

HIMPUNAN KULIAH TERKINI

Posted: 20 Jun 2014 03:35 AM PDT
HADIR BERAMAI RAMAI

Posted: 20 Jun 2014 03:06 AM PDT

HIMPUNAN
BANTAH PEROBOHAN KG.CHUBADAK TAMBAHAN
& SERAHAN MEMORANDUM
KE DATUK BANDAR  @ Dataran DBKL
(Depan Ibu Pejabat DBKL, Jalan Raja Laut
Kuala Lumpur)
23 Jun 2014 (Isnin)
10.00 pagi

Semua media/bloggers dijemput hadir


'Tanah Untuk Semua'

Fadhil B. Osman
Pegawai
Lajnah Pembangunan Tanah,
Peneroka Bandar & Hal Ehwal Orang Asal
Parti Islam SeMalaysia (PAS)

If Khalid Ibrahim stays on as MB, Pakatan may lose Selangor

Posted: 20 Jun 2014 01:20 AM PDT

If Khalid Ibrahim stays on as MB, Pakatan may lose Selangor
There was an article written which says only Khalid can sack Khalid as MB. This is because the King has power to appoint but not sack Khalid as PM. Unless of course, the house (in this case) the DUN Selangor passes a vote of no confidence to Khalid.
This is what the DUN must apply its mind to next, if push comes to shove. If Khalid refuses to resign, the house must pass a vote of no confidence. The permutations involving UMNO and BN are not relevant. its PR vs. BN.
if BN lends its support to Khalid, then that can be taken as a sign that all this while Khalid, the consummate deal maker that he is, has something worked out with UMNO.
If a vote of no -confidence is carried out initiated by PKR, it isn't a good and nice thing to do. PKR will be seen in a bad light; after having chosen your man for the MB's job, PKR reverses and humiliates its own man by way of a vote of no confidence.
In my mind, PKR must first set its house in order. The rancorous party elections notwithstanding, if Khalid loses, he must resign. This is because he no longer enjoys the confidence of a majority of the party members. He should be intelligent enough and principled enough to do the correct thing. Khalid may say party position is not the same as MB's position.  He must recognise that he derives legitimacy from the fact it is the party that nominated him as MB. Once he loses their confidence that is the same as being asked in a nice and dignified way to resign.
I hope Khalid would not want to go through such and ignominious exit. He should do the gentlemanly thing. If PKR asks him to resign, as a matter of moral principle he should step down.
I have sat down with Khalid for an interview. I have formed a negative impression about Khalid from that interview. I concede that my impression is not relevant in Khalid's view. He came out as a person who doesn't care about the opinion of others. But he has portrayed himself as a man who attaches a high premium to principles. Because of that, he should therefore quit his job when his party asks him to.
 It is up the PKR's Mursyidul am- Anwar Ibrahim to enforce some discipline. Although Anwar may say he is only an advisor, everyone knows he is the de facto leader of PKR. Otherwise, what are we (the other partners in Pakatan Rakyat) doing with a leader with no substance?
How UMNO and BN with 12 seats wish to manipulate their  position or to align themselves in any permutations is irrelevant. The fact is: PR has 44 seats. PR must act as one- pass a vote of no confidence. Even if the speaker cannot vote, plus Khalid and BN's 12 votes, PR has still got 42 votes supporting the vote of no confidence.  
If Azmin, the expected winner of the deputy president's post is also not acceptable, it is impossible that there is no one else who can become MB. There must be someone with some credibility, a Selangorian and who has position in PKR. Looking back at Khalid, I have not seen a sitting MB abandoning his existing seat to move elsewhere. That must be an indication he does not even enjoy support in the previous constituency.
The man who replaced him and was not even expected to win but finally did is a person worth considering as the next Pakatan MB. I believed Khalid's replacement at the Ijok constituency is a well-known doctor who would make a good MB. He is a Selangorian and holds leadership position in PKR.  Why doesn't PKR consider him as a compromised MB candidate?

KHALID HARUS LEPAS JAWATAN

Posted: 20 Jun 2014 01:00 AM PDT

Selepas PKR dan DAP, giliran PAS Selangor tolak Khalid Ibrahim


Sikap Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada penggal kedua itu yang seringkali membelakangkan Pakatan Rakyat (PR) dalam keputusan menyebabkan parti Islam negeri yang selama ini setia bersamanya, beralih arah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2014.  

Sikap Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada penggal kedua itu yang seringkali membelakangkan Pakatan Rakyat (PR) dalam keputusan menyebabkan parti Islam negeri yang selama ini setia bersamanya, beralih arah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2014.


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bakal berdepan dengan masalah baru untuk terus memimpin Selangor apabila PAS negeri yang selama ini menyokongnya untuk terus kekal sebagai menteri besar kini bersama PKR dan DAP untuk menolaknya ekoran tindakan beliau yang selalu membuat keputusan bersendirian di negeri kaya itu.

Sikap menteri besar Selangor pada penggal kedua itu yang seringkali membelakangkan Pakatan Rakyat (PR) dalam keputusan menyebabkan parti Islam negeri yang selama ini setia bersamanya, beralih arah, kata beberapa pemimpin PAS negeri.


"Pada dasarnya, inilah yang disuarakan oleh satu mesyuarat Badan Perhubungan PAS Selangor sebelum ini, kesemua 22 Yang di-Pertua PAS kawasan di seluruh Selangor bersetuju agar Khalid ditukar kerana beliau dianggap membawa masalah," kata Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor Jaafar Sulaiman kepada The Malaysian Insider.


Menurut Jaafar, pelbagai isu yang berlaku di Selangor kini berpunca daripada kelemahan pimpinan Khalid yang membelakangkan parti-parti dalam PR walaupun mereka yang meletakkan beliau di kedudukan itu. Jaafar turut mendesak PAS Pusat dan PR agar menukar Khalid dengan calon yang lebih layak dan sentiasa bersama gabungan itu.

PKR sebelum ini memulakan Langkah Kajang untuk menggantikan Khalid dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai menteri besar Selangor.

Namun langkah itu terbantut selepas Mahkamah Rayuan menerima rayuan Putrajaya, dan mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Keputusan mahkamah itu menyebabkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail terpaksa bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang selepas bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan itu, Lee Chin Cheh meletakkan jawatan.

Bagi Jaafar, kelemahan Khalid semakin ketara dalam menggendalikan beberapa isu penting, termasuk pengambilalihan syarikat pengurusan air, rampasan Bible berbahasa Melayu dan Iban daripada Persatuan Bible Malaysia (PBM) dan pembinaan Lebuhraya Kidex yang mendapat bantahan ramai.

Menurut Jaafar, rampasan Bible berbahasa Melayu dan Iban daripada PBM dan serbuan ke atas majlis perkahwinan di sebuah kuil Hindu, selari dengan Agenda Rampas Selangor (ARS) yang dibentuk Umno negeri untuk menjauhkan sokongan bukan Islam daripada PR.

Beliau berkata kuasa berlebihan yang diberikan oleh Khalid kepada pegawai kerajaan di pejabat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang membelakangkan ahli-ahli majlis dilantik oleh parti-parti PR, turut menimbulkan kemarahan.

"Misalnya, pengambilan kuasa pengurusan ke atas pasar-pasar malam daripada Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) yang dikuasai parti Pakatan kepada pegawai di PBT. Apabila kita bertanya kepada pegawai PBT, mereka katakan ini kehendak menteri besar," katanya.

Ahli Parlimen Shah Alam dari PAS, Khalid Samad turut bersetuju dengan Jaafar.

"Kita sudah membuat keputusan sebelum ini, Khalid perlu ditukar dengan pemimpin lain yang bagi saya perlu diterima oleh semua parti dalam Pakatan Rakyat.

"Saya tidak nampak bagaimana seorang menteri besar boleh kekal jika partinya sendiri menolak beliau," kata Khalid ketika kepada The Malaysian Insider.

Ketika ditanya mengapa isu ini bergema kembali, Khalid berkata, ia senyap seketika kerana pemilihan PKR sedang berjalan dan bukan kerana sudah selesai.

"Ramai senyap kerana bimbang jika serangan ke atas Khalid diteruskan, ia ditafsirkan sebagai kempen negatif ke atas beliau yang bertanding timbalan presiden PKR," katanya yang sebelum ini adalah penyokong utama Khalid Ibrahim di Selangor.
Sementara itu, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani Othman berkata, masalah besar Khalid adalah beliau tidak mendengar dan mendapatkan nasihat daripada rakan-rakannya dalam PR.

"Ketika hangat isu ini dibincangkan sebelum ini, saya pernah menyebut kepada beliau bahawa kita tidak bercadang untuk menukar beliau, tetapi kita mahu beliau berubah," kata Dr Rani yang juga merupakan Adun Meru.

Menurut Dr Rani, beliau pernah membisikkan kepada Khalid dan meminta beliau agar mendekati dan mengambil pandangan sahabat-sahabat dalam PR.

"Isu yang saya sebut kepada beliau, antaranya adalah PBT. Nampaknya isu ini boleh menjatuhkan Pakatan selepas ini," katanya.

Sementara Adun Hulu Klang dari PAS, Shaari Sungib mengatakan DAP pernah menimbulkan agar Khalid digantikan, tetapi perbincangan masih belum dilakukan di peringkat PR.

"Tetapi jika dikekalkan keadaan dasar yang ada, ini akan menyebabkan kekalahan PR dalam PRU14, kita kena bersemukalah, 'put our facts together'," katanya.

PKR Selangor pimpinan Mohamed Azmin Ali sememangnya tidak sebulu dengan pentadbiran Khalid. DAP pula secara terbuka menyerangnya melalui pemimpin seperti Gobind Singh Deo.

Ahli Parlimen Raub dari DAP, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz baru-baru ini menulis di blognya Sakmongkol AK47, mengatakan jika Khalid tidak digantikan, BN akan berjaya merampas Selangor dalam PRU14.

Bagaimanapun, apabila diminta mengulas kenyataan ahli Parlimen DAP itu, Khalid berkata: "Tidak, itu perlu bertanya pada Raub. Dia bukan wakil daripada negeri Selangor." – 20 Jun, 2014.Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


JANGAN BUAT LEBONG

Posted: 20 Jun 2014 06:50 PM PDT


TT TAK PERNAH BERCINTA
TT tak pernah rasa macam mana "stim_nya" perasaan biLa pasangan kekasih sarong_kan songkok atas kepaLa,..TT tak pernah bercinta tak mengerti erti kasih sayang,..tak pernah merasa bagaimana rasa_nya biLa bini atau pasangan kekasih suap buah Lai epaL mangga, bagaimana sharing masaaLah peribadi, macam mana nikwat bercinta...bercinta bukan hanya hubungan bioLogy dan saLuran kehendak badani yg haLus2 dan seni2 akhir sekaLi TT tak pernah rasa macam mana "stim_nya" biLa pasangan kekasih sarong_kan songkok atas kepaLa....hahah...hahah... on SUWEY NAJIB MEREBAK
 
 
on 6/20/14


KAH KAH KAH
 
tolong
 
jangan lebong
 
kah kah kah


----------

YA AMPOOOOON

Posted: 20 Jun 2014 07:30 AM PDTSampaikan perkara yang benar walaupun pahit, titah Sultan Nazrin Shah
20 Jun — Sultan Perak Sultan Nazrin Shah meminta anggota Dewan Negara Perak memberi sebaik-baik nasihat dan panduan serta sentiasa menyampaikan kepada baginda perkara yang benar walaupun ia pahit untuk dinyatakan. Baginda bertitah setiap kebenaran wajib dipersembahkan…

KAH KAH KAH
|KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
 
woit..SIAPA ATAN?... kah kah kah..
 
kah kah kah...KAH KAH KAH... kah kah kah
 
KAH KAH KAH
KAH KAH
KAH

----------

INTELEKTUAL DODOL

Posted: 20 Jun 2014 06:00 AM PDT
Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertahankan seminar yang membentangkan tentang ancaman Kristianisasi di UiTM dengan mengatakan ia merupakan satu perbincangan akademik. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2014.
Seminar anti-Kristian UiTM hanya perbincangan intelektual, kata Muhyiddin


Walaupun dikritik pelbagai pihak kerana menggunakan universiti awam untuk menyerang Kristian dengan menggunakan penceramah yang kononnya bekas paderi, Putrajaya mempertahankan seminar itu sebagai "satu perbincangan akademik yang perlu dilihat secara positif".

Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, seminar yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu adalah satu program akademik untuk menerangkan isu berkaitan dengan penggunaan perkataan Allah yang menjadi perbincangan hangat.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit..KALAU KUTUK KRISTIAN...kah kah kah

kah kah kah.. DIANGGAP INTELEKTUAL..kah kah kah

kah kah.. BUAT DODOL PASTI LEBIH  BERILMU...kah kah

kah kah kah..BUAT DODOL ROKET SAINS...kah kah

kah kah kah..INILAH BUMIPUTERA MELAYU..kah kah

KAH KAH KAH
KAH KAH
KAH


LAPORAN DARI KUANTAN

Posted: 20 Jun 2014 12:08 AM PDT

 
 
BERITA TERKINI DARI KUANTAN
 
aku dah ada tb baru
kerana aku nak berjalan
nak merayau
 
pagi ini jam 9 gerak tinggalkan kl
jam 11.30 sampai ke temerloh
 aku dah tahu tempat makan
ada jual perut kerbau tembusu
kah kah kah
 
patin tempoyak
rendang kerbau
tembusu kerbau
kerabu sayur
sambal terong
gulai rebong
ulam-ulam
 
rendang gagal rasa masam
yang lain ok
tak mengancam
tapi harga demokratik
 
warung dimana?
cari sendirilaaaaaa
tak kan semua nak
beri tahu
kah kah kah
 
PENGUMUMAN
aku ada tab baru
beli dua hari dulu
cilakaaaa
masih susah guna
masih kelam kabut
 
dari segi sejarah
blok ujung minggu ini
semua dari tab
 
KUANTAN
malam ni mesti pergi
tanjung lumpur
sebelum subuh
ada mak cik jual
nasi dagang
 
NOTA
tapi jangan hairan
aku pakai tab
tapi
aku pakai key board besar
dua kali ganda
besarnya dari frame tab
dan saekor tikus
 
ini kerana aku tak selesa
menulis huruf meloncat loncat
 
kah kah kah
 
 
 
 --------

MALIKUL KECEWA

Posted: 19 Jun 2014 11:21 PM PDTZam: Muhyiddin pendam kehampaan

12:18PM Jun 20
Beliau tidak menujukkan rasa terkejut dengan spekulasi bahawa Muhyiddin akan berundur dari jawatan TPM.
 
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
 
woit...HAMPA APA?..kah kah kah
 
kah kah...MEMANG DAH HAMPA..kah kah

kah kah kah...OTAK KOSONG..kah  kah..

kah  kah..HAMPA TAK ADA ISI...kah kah..

kah ...DAGING BERBELIT DIMUKA..kah kah

KAH KAH KAH
KAH KAH
KAH

-----------

SUWEY NAJIB MEREBAK

Posted: 19 Jun 2014 10:30 PM PDT


HANTU BUREEEET

SUWEY NAJIB BERJANGKIT
Azilah Hadri ditangkap khalwat Bernama | 8:00PM Jun 19 2014 Seorang daripada tertuduh dalam kes pembunuhan wanita warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada 2006, Cif Inspektor Azilah Hadri, hari ini ditangkap khalwat bersama seorang anggota polis wanita. Mereka dikatakan ditangkap oleh suami wanita terbabit yang juga seorang anggota polis pada kira-kira pukul 2 pagi di perumahan polis Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang. 

Ketua Polis Daerah Sepang Supt Mohd Yusoff Awang ketika dihubungi Bernama mengesahkan tangkapan khalwat itu. Katanya, Azilah, anggota Unit Tindakan Khas dan wanita tersebut akan dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Selangor atas pertuduhan khalwat dan polis juga telah membuka kertas siasatan untuk tindakan tatatertib terhadap mereka. "Perkara ini masih dalam siasatan pihak polis," katanya. Isnin ini, Azilah sepatutnya hadir ke Mahkamah Persekutuan bagi prosiding rayuan pihak pendakwaan terhadap pembebasan dan pelepasannya bersama seorang lagi on BEREBUT KARIPAP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/19/14


--------

DARI MANA DATANGNYA MELAYU

Posted: 19 Jun 2014 08:30 PM PDT
GANGGA  NEGARA
Gangga Negara dipercayai merupakan kerajaan Melayu Hindu Lama yang hilang dan ada disebut dalam Sejarah Melayu yang kini merangkumi Beruas, Dinding dan Manjung yang pada masa kini terletak di negeri Perak, Malaysia serta Raja Gangga Shah Johan sebagai salah seorang rajanya. 

Para penyelidik mempercayai bahawa kerajaan ini berpusat di Beruas dan ia runtuh selepas serangan oleh Raja Rajendra Chola I dari Coromandel, India Selatan di antara tahun 1025 dan 1026. Menurut sebuah lagi catatan sejarah Melayu, Hikayat Merong Mahawangsa yang juga dikenali sebagai Hikayat Kedah

Gangga Negara mungkin telah diasaskan oleh anak Merong Mahawangsa, Raja Ganjil Sarjuna dari Kedah, yang dikatakan sebagai keturunan Iskandar Agung atau keluarga diraja Khmer kah kah kah sapa lupa sejarah on DARI MANA DATANGNYA MELAYU
Anonymous
on 6/19/14
DARI PALEMBANG
Kesultanan Melayu Melaka (كسلطانن ملايو ملاك) diasaskan oleh seorang putera dari Palembang iaitu Parameswara di antara tahun 1400 hingga tahun 1403. Pada awalnya Melaka bukanlah sebuah kerajaan Islam. Hal ini berubah pada tahun 1409[1] apabila Parameswara berkahwin dengan puteri dari Pasai.

Agama Islam dijadikan sebagai agama rasmi Kesultanan Melayu Melaka oleh Sultan Muzaffar Syah. Pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka berterusan selama lebih satu abad sehinggalah Melaka tewas di tangan penjajah Portugis pimpinan Alfonso de Albuquerque pada 1511.

 Sultan Mahmud Shah merupakan sultan terakhir Kesultanan Melayu Melaka.[2] Pada 1528, seorang putera baginda Sultan Alauddin Riayat Shah II menubuhkan Kesultanan Johor bagi mewarisi Kesultanan Melaka. on DARI MANA DATANGNYA MELAYU
Anonymous
on 6/19/14

---------

ALHUSSEYN

0
sumber :-

ALHUSSEYN


Bintang-bintang bolasepak dunia kena jual di China

Posted: 20 Jun 2014 07:18 AM PDT


Sedang perlawanan Piala Dunia FIFA berlangsung, Song Chongxun, seorang tukang patung doh dari Suzhou, wilayah Jiangsu, mempunyai cara sendiri untuk meraikan kejohanan bola sepak itu.


 Dia mencipta patung bintang-bintang terkenal bola sepak daripada doh. Foto ini menunjukkan dia sedang tekun bekerja pada patung doh daripada bintang-bintang  bola sepak dunia yang terkenal pada 19 Jun 2014. [Gambar oleh Wang Jiankang / Asianewsphoto]

Malaysia hanya negara umat Islam - Dewan Ulama PAS

Posted: 19 Jun 2014 11:59 PM PDT

20 Jun, 2014. Dewan Ulama PAS beranggapan, Malaysia setakat ini bertaraf "negara umat Islam" kerana ia bukan negara sekular atau negara Islam, kata Ketua Penerangannya Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (gambar).

 Negara umat Islam, katanya, ialah negara yang diperintah oleh kuasa majoriti umat Islam tetapi kuasa Islam belum terpakai sepenuhnya.

 "Pelaksanaan Islam secara menyeluruh menerusi dasar-dasar bernegara belum terlaksana sepenuhnya. Itulah 'negara umat Islam'," kata beliau dalam satu kenyataannya.

 Isu bentuk negara Malaysia menjadi isu panas apabila Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, Malaysia bukan negara sekular atau Islam. Ia dibantah oleh DAP yang mendakwa Malaysia adalah negara sekular.

 Menurut Khairuddin, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan seperti yang ditegaskan oleh Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan perlu diberikan maknanya yang sebenar menurut sudut pandang Islam sebagai ad-Din dan cara hidup bernegara.

 Ia boleh berlaku menerusi dua cara, iaitu pertamanya meminda peruntukan undang-undang yang lebih jelas bagi memperkasakan kuasa Islam dalam perlembagaan agar mendasari semua dasar urustadbir negara. 

 Kedua, menerusi keputusan hakim-hakim berjiwa Islam di Mahkamah yang memberi tafsiran yang betul terhadap peruntukan tersebut dalam kes mahkamah seperti kes pemakaian serban di sekolah sebelum ini, katanya.

 Katanya, usaha ini sangat penting bagi Malaysia supaya isu status Malaysia sebagai negara sekular atau negara Islam tidak menjadi perbahasan.

 Bagi ahli Parlimen Kuala Nerus itu, negara Islam ialah negara yang meletakkan dasar-dasar bernegaranya sama ada ekonomi, sosial, politik, jenayah, hubungan antarabangsa dan lain-lain adalah dasar-dasar Islam yang merujuk kepada Al-Quran dan Sunnah menerusi huraian para ilmuwan Islam yang muktabar.

 "Realiti amalan bernegara Malaysia hari ini sejak merdeka 1957 belum sampai ke tahap pelaksanaan Islam yang menyeluruh," katanya.

 Malaysia juga, katanya, tidak boleh ditafsirkan sebagai negara sekular sepenuhnya kerana adanya peruntukan Islam sebagai agama Persekutuan.

 Begitu juga kedudukan Islam di peringkat negeri menerusi kuasa Mahkamah Syariah membuka jalan kepada pelaksanaan Islam.

 "Justeru, isunya ialah bukan status negara sama ada Islam atau sekular tetapi ialah usaha untuk memberi makna bagi Islam yang lengkap dan syumul bagi peruntukan perlembagaan Islam sebagai agama Persekutuan," katanya.

 Bagi beliau, ia menjadi kewajipan seluruh umat Islam sama ada yang berada di puncak kuasa atau sebagai rakyat yang mengundi memilih orang yang berkuasa untuk memberi makna yang signifikan untuk Islam di Malaysia. –  SUMBER

Bila Menteri dan Professor Kangkung tumbuh melata dalam negara

Posted: 19 Jun 2014 09:32 PM PDT


 Perdana Menteri Malaysia, Datuk seri Najib pada tahun 2012 pernah mengaku bahawa pendidikan di Malaysia adalah salah satu yang terbaik di dunia, namun kata-katanya itu terbukti kosong sahaja.

Inilah jadinya bila para menteri dan professor kangkung tumbuh melata dalam negara.

Tidak ada sebuah universiti di Malaysia berjaya tersenarai ke dalam 100 The Asia University Rankings 2014 apatah lagi penarafan dunia!


Senarai yang dikeluarkan semalam, menyaksikan Universiti Tokyo mendakwa tempat teratas di Asia, diikuti oleh Universiti Nasional Singapura.

 Universiti Hong Kong, Seoul National University Korea Selatan dan Universiti Peking China muncul ketiga, keempat dan kelima masing-masing.

 Dua universiti Thai - Universiti Raja Mongkut itu of Technology, Thonburi, dan Mahidol University - juga membuat senarai, bersama-sama dengan 10 institusi India dan beberapa universiti dari Timur Tengah.

 Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) tidak termasuk dalam senarai walaupun menduduki tempat ke-87 tahun lepas. 


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT