Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Mari kita bertaruh...

Posted: 09 Jun 2014 07:42 AM PDT


Utusan Malaysia 'enggan' menghadap Sultan Johor jika dipanggil

SHAH ALAM 8 JUN: Akhbar milik Umno Utusan Malaysia yang lantang mengkritik tindakan Kerajaan Johor melibatkan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dalam pentadbiran melalui kolumnisnya Awang Selamat enggan menghadap pemerintah negeri itu sekiranya dipanggil.
Dalam ruangan "Bisik-bisik Awang Selamat‎ " kolumnis itu menyatakan sekiranya Sultan Johor ingin membuat teguran atau mendapatkan penjelasan, cukup dilakukan dengan menghantar wakil berjumpa dengan Utusan Malaysia.

Kesultanan Johor dinasihatkan tidak masuk campur dalam bidang kuasa eksekutif negeri, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim menasihati Kesultanan Johor supaya tidak masuk campur dalam bidang kuasa eksekutif negeri kerana hanya akan menyebabkan kedaulatan institusi itu lebih tercemar.
Shahidan berkata, Putrajaya sama sekali tidak akan bertolak ansur dengan perkara yang melangkaui undang-undang persekutuan.
"Ini negara demokrasi raja berperlembagaan bukan demokrasi raja pemerintah.


dollah yankee-
Mari kita bertaruh...siapa dulu yang akan kena penampar?! KahKahKahKah...

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


KELAS FALSAFAH DAN PEMIKIRAN KRITIKAL

Posted: 09 Jun 2014 08:18 PM PDT




RABU MALAM

ibnu rushd
kuliah falsafah dan pemikiran kritikal
jam 9:00 malam
di universiti bangsar utama
melihat pandangan ibnu rushd


Ibnu Rushd 
 Abu Walid Muhammad Ibnu Ahmad  1126- 1198
 adalah ahli falsafah,
 perubatan matematik teologi astronomi, geografi dan sains.



UNTUK WARGA DI MANA SAJE
sila layari radio bangsar utama
untuk mengikuti
 kuliah
falsafah dan pemikiran kritikal


---------

CADANGAN BUAT DEMO

Posted: 09 Jun 2014 08:00 PM PDT






AMBIL PERHATIAN

JAKIM BUAT REKOD
 TERAMAI MAKAN BABI
Aku masih tunggu jakim buat demo makan babi.. Oops makan coklat. Cadangan: setiap staf jakim makan cadbury sorang 10kg. Alang2 makan, terus cipta nama masuk malsysia guiness book of record. Nama dapat, makan pun dapat. 

Tajuk "rekod memakan cadbury teramai dan terbanyak". Nak best lagi buat acara tu 72jam, boleh la tambah perkataan 'maraton' kat tajuk rekod tu. Digalakan juga jemput student uitm, uum, uia sebagai supporters. on BUDAK MELAYU UDAH MELAMPAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/10/14

DEMO KECIL 
ANTI CADBURY
--------

PROGRAM ANAK MUDA

Posted: 09 Jun 2014 07:15 PM PDT




THE WALL

BATU PAHAT
sabtu 14 jun
anak muda
 bangun melawan

SABTU 14 JUN 2014
THE WALL BATU PAHAT, JOHOR
JAM 3 PETANG


Tayangan Film Pendek Kampung Warisan

Bacaan Puisi : Melati Rahim, Pyanhabib, Amir Amin, Adam Adli, Anis Afida


Buskers rakyat : Nik Jidan


Band : Mighty Joe Young,Panklima, Qid and The wizard dan Rabble Rouser


Jualan : Buku, Merchandise Apolitikal GIG dari TYB


Tiket: RM 15




BAND PANGLIMA
 sebuah band yang memainkan muzik pop yeh yeh dengan sentuhan 90-an bersama lirik-lirik aneh, kritikal dan lucu akan bersama membuat persembahan di Gig A-Politikal di The Wall, Batu Pahat, Johor (Sabtu 14 Jun 2014)  Sila dengar lagu mereka di Youtube. Tapi lagi meriah kalau kita tonton secar Live.


--------

MENCARI PENGENTOT YANG HILANG

Posted: 09 Jun 2014 07:08 PM PDT





SEDANG DI CARI
sesiapa ada ternampak
jantan dalam gambar ini
di khendaki oleh
polis new york
dicari kerana entot lari

kali akhir jangan ini dilihat
di kem latihan tentera
port dickson


Najib dan isteri lawat Turkmenistan pula

Nur-ul Afida Kamaludin
.
LAWATAN dua hari Najib, yang akan diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor, ke negara ini adalah atas jemputan Presiden Gurbanguly Berdimuhamedov.


SITI MULUT BESAR
graduan kulombia
mulut  horizontal
mulut vertikal 
sama besar

------------

PENCERAHAN FREELOADER

Posted: 09 Jun 2014 06:30 PM PDT




SULTAN CONTOH
bukan freeloader

HARAMJADAH
TPPA........ ketuanan melayu haramjadah...... rakyat akan merana..... undi lagi umno sial..... kah...kah...kah.... on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
at 3:37 PM


FREELOADER
Org masih percaya dgn jantan bernama freeloader. Takpe biar si freeloader tu masuk line kerajaan Johor. Bila terkantoi baru padan muka dgn org Johor yg agung2kan sultan diaorang. Jam tu sedap sikit acara menghumban badut2 istana dgn cukong dalam jamban monarki. Apakah mustahil cita2 in TT? kah kah kah on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
at 3:06 PM


ASAL USUL LANUN
kah kah kah..sebenarnya sultan johor ni keturunan lanun temenggong yg dilantik sebagai temenggong dan akhirnya memberontak pada tahun 1855 dan menggelar sultan johor sehingga ke hari ini. jadi sultan johor hari ni ialah asal keturunan ke-6 dari dinasti temenggong lanun. 

oleh sebab lanun maka perangai merompak harta dan tanah org dh jadi darah daging mereka ini..berapa banyak tanah johor dh dijual kepada singapura.. bukan dap, pkr pas yg jual tapi sultan lanun ni yg jual dan dipersetujui oleh united malay nasional organization..parti ketuanan melayu.. parti ni berpakat dgn lanun jual tanah melayu kp cina kafir singapura.. 

tahun lepas jual tanah johor kepada Pemaju yang berpangkalan di China Guangzhou R&F Properties Sdn Bhd berjumlah RM4.5bil daripada Sultan Johor.. kah kah mana pukida mana pukimak mana pukisa..tak nak bantah ke sultan ketuanan melayu lanun ni..kah kah bukan dap pun yang jual tanah melayu tapi melayu lanun.. hamba patek anak anjing yang hina lagi babi mohon derhaka on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
on 6/9/14


PROJEK ATAS ANGIN
cukong kaya raya pasal apa adakah cukong dapat projek bumi dan putera ? sapa dok bagi projek ? projek atas angina adalah bagi kat mamak mendeliar kah kah kah tak habis habis meronta merana cukong sentiasa akan kaya selagi ada krooni yang mampu menghulur projek ada lah dapat komisen 20 % tu lagi baik dari projek p.ramlee cukong oh cukong kalau tarak cukong di Malaysia Malaysia jadi macam negeri Kelantan lah kah kah kah serambi semua tu kah kah kah on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
on 6/9/14

 TIPU RAKYAT
kah kah kah sejak merdeka rakyat ditipu tak ada yang bising jarang ada complain engkau nie penghasut bani melayu memang suka benda free dapat beras free dapat duit free dapat minyak free dapat kerusi free semua free lagi bagus yang boleh bagi free ialah umno engkau sakit hati sebab tak dapat kah kah kah on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA


YA AMPOON YA MAULANA

-----------

SILA BERI PENDAPAT

Posted: 09 Jun 2014 06:00 PM PDT




PEMBACA 

SILA BERI PENDAPAT

patutkah sultan dan raja
campur tangan dalam
urusan negara

Bila RUU Johor lulus, Zam ajak berkabung

Bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin berkata, rakyat Johor harus sedia untuk berkabung jika rang undang-undang kontroversi Johor diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Dr M bimbang MB gagal nasihati sultan

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau bimbang Menteri Besar Johor Datuk Seri Khaled Nordin gagal menasihati Sultan Johor dalam isu Rang Undang-undang lembaga Perumahan dan Hartanah Johor.

Shahidan: Campur tangan sultan cemar institusi raja

Campur tangan sultan dalam pentadbiran kerajaan negeri akan menyebabkan institusi beraja tercemar kerana terpaksa berhadapan dengan pelbagai masalah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

'Enakmen tak beri kuasa mutlak pada Sultan'

7:45PM Jun 9
Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor 2014 juga bukan satu bentuk campur tangan Istana dalam bidang pentadbiran negeri.


MEJER ZAIDI DIBICARAKAN

Posted: 09 Jun 2014 07:00 AM PDT






SALAM BERSIH 
Untuk makluman semua,


perbicaraan Mejar Zaidi Ahmad akan bermula semula pada:

Tarikh : 10 Jun - 12 Jun 2014.

Masa : 9.00 pagi

Tempat : Kompleks Mahkamah Tentera Pangkalan TUDM, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Untuk pengetahuan semua, Mejar Zaidi telah didakwa dengan 7 tuduhan atas tindakan beraninya membuat laporan polis pada 1 Mei 2013 yang lalu mengenai isu dakwat kekal.

Akibat daripada itu, Mejar Zaidi kini berhadapan tindakan Mahkamah Tentera setelah didakwa melanggar etika/peraturan Angkatan Tentera Malaysia.

Bagi pihak BERSIH 2.0, kami mempertahankan Mejar Zaidi dan menekankan bahawa beliau sama sekali tidak bersalah, malah telah pun menunjukkan kesetiaannya terhadap negara dengan melaporkan perkara ini kepada pihak polis bagi menjalankan siasatan terhadap isu dakwat kekal.

Oleh yang demikian, BERSIH 2.0 menjemput rakan-rakan sekalian untuk hadir bersama ke Mahkamah Tentera Sg Besi pada tarikh seperti dinyatakan di atas untuk menunjukkan sokongan moral kepada Mejar Zaidi dan keluarganya. Kita harus berdiri bersama Mejar Zaidi yang mana pada ketika ini berhadapan dengan hukuman penjara jika disabitkan sebagai bersalah.

Peringatan Penting:

1. Apabila anda tiba di pintu masuk utama, anda harus mendaftarkan diri untuk mendapatkan pas masuk. Sila beritahu anda dari organisasi mana.


2. Setelah mendapat pas masuk, anda kemudian harus memandu/menunggang kenderaan ke dalam kompleks mahkamah. Jika menaiki teksi, sila turun di dalam kompleks, Perjalanan dari pagar ke Kompleks Mahkamah adalah sejauh 2 KM.


3. Anda tidak dibenarkan membawa telefon bimbit, laptop atau apa-apa alat rakaman ke dalam Kamar Mahkamah. Pihak keselamatan mahkamah akan meminta anda meninggalkannya di dalam peti simpanan diluar mahkamah. (dinasihatkan untuk menyimpan alat-alat ini di dalam kereta)


4.Alat tulis dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam kamar Mahkamah.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi Mandeep/Adam di talian 03-77723275/019-4380428

Kehadiran pihak anda adalah amat dihargai.

Sekian, terima kasih.



JEMPUT DATANG




--------

BUDAK MELAYU UDAH MELAMPAU

Posted: 09 Jun 2014 06:30 AM PDT





PENGUMUMAN
adalah dimaklumkan
anak muda melayu semakin
melampau lampau

siapa agaknya
bertanggung jawab
melakar gambar ini?

siapa?

sila hentikan perangai ini
dengan serta merta

adalah lebih afdal jika
 ilmu pengetahuan
digunakan dijalan yang betul

ilmu pengetahuan
 bukan 
untuk babi
gunakan untuk buat dodol
atau
donut


KAH KAH KAH

----------

FORUM SEJARAH MELAWAN

Posted: 08 Jun 2014 11:40 PM PDT





KHAMIS MALAM

19 jun 2014

jam 8:00 malam



JEMPUTAN FORUM

Meninjau Semula 

Semangat

 Kemerdekaan 

dan

 Pembinaan Nasion

Memperingati Perjuangan

 Anti Penjajahan  British

 Ulang Tahun Ke-66


Tarikh : 19hb Jun 2014, Khamis

Masa : 8:00 pm

Dewan Jeffrey Cheah, 

Tingkat 1, Dewan Perhimpunan Cina 

KL & Selangor


Ahli Panel 

Cikgu Ishak Surin, Pejuang Kiri tahun 50-60an

Ah Chuan, Pejuang Anti British dan bekas pimpinan PKM

Hishamuddin Rais, Aktivis Sosial & Kelab Bangsar Utama

Chegubard, Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia

Anjuran Bersama : SIRD, Angkatan Pembebasan Bangsa Malaysia, Pemuda KLSCAH, Solidariti Anak Muda Malaysia, Jaringan Rakyat Tertindas, Kelab Bangsar Utama, Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia
RADIO BANGSAR
akan membuat siaran langsunng


---------

BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA

Posted: 08 Jun 2014 08:48 PM PDT







BEBASKAN MALAYSIA
DARI CUKONG DAN KRON
I


KOMENTAR

tanah rizab melayu
tanah orang kampong
bukit genting
hutan balak
di rembat oleh cukong

bagaimana cukong dapat harta
bagaimana cukong dapat genting?
bagaimana cukong rembat tanah kuala lumpur?
bagaimana cukong dapat balak di kelantan?
bagaimana cukong dapat ipp di malaysia?

jawabnya
cukong bersekongkol 
dengan raja dan sultan
cukong bersekongkol
dengan politikus melayu
untuk rembat harta orang melayu

ytl telah rembat tanah sentul
ytl telah rembat tanah sebelah muzium

macam mana tanah ini
jatuh ke tangan ytl?


hari ini kerajaan johor
akan meminda perlembagaan
untuk beri kuasa pada sultan

awas
cukong mana dibelakang sultan?
cukonng mana akan kaya raya?
cukong dari times square?
cukong dari sentul?
cukong dari temasik?

MUSTAHIL
mustahil bani melayu 
tak sedar sedar
mustahil tak tahu

mana dia isma
mana dia perkasa
mana di jati
kenapa bila cukong merembat 
harta negara
senyap tak bersuara

tapi 
bila ada minah tak pakai kain tudung
heboh se heboh heboh
bila ada minah nak kahwin
heboh seheboh heboh

heboh sekampong
tanah melayu tergadai


YTL Power digesa beri penjelasan

KUALA LUMPUR 8 Jun - YTL Power International Bhd. (YTL Power) digesa memberi penjelasan secara terperinci, telus dan memenuhi etika perniagaan sebenar berhubung kepentingan majoritinya di dalam syarikat SIPP Power Sdn. Bhd., yang turut dianggotai oleh SIPP Energy Sdn. Bhd. selaku pemegang saham kedua terbesar di dalam syarikat tersebut.

Gesaan itu dibuat oleh sebuah blog, bigdogdotcom.wordpress.com yang turut mempertikaikan penganugerahan kontrak pengeluar tenaga bebas (IPP) secara rundingan terus kepada YTL Power dan SIPP Energy untuk membentuk sebuah konsortium dengan Tenaga Nasional Bhd. (TNB).

Jelas blog itu, berdasarkan maklumat daripada laman sesawang Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), YTL Power mempunyai 68 peratus kepentingan di dalam SIPP Power, manakala SIPP Energy mempunyai 30 peratus kepentingan.

Berdasarkan laman SSM itu lagi, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar mempunyai 51 peratus kepentingan di dalam SIPP Energy.

Minggu lalu, konsortium tersebut telah dianugerahkan projek pembinaan loji janakuasa turbin gas kitaran gabungan 1,000 sehingga 1,400 MegaWatt (MW) atau Projek 4A oleh Suruhanjaya Tenaga (ST), yang bakal dibangunkan di Pasir Gudang, Johor.

"Sungguh meragukan apakah kelayakan SIPP Energy serta perkiraan prestasi yang dibuat bagi menganugerahkan kontrak ini kepada konsortium tersebut," menurut blog itu lagi.

Pendedahan laman blog itu turut disiarkan Buletin Utama TV3 malam ini.

YTL Power dan TNB di dalam makluman berasingannya ke Bursa Malaysia minggu lalu, mengesahkan telah menerima surat penganugerahan projek itu daripada ST, bagaimanapun TNB di dalam kenyataan itu telah diberi tempoh sehingga 25 Julai bagi menimbangkan tawaran tersebut serta peranannya di dalam projek itu.

Pengarah Urusan Kumpulan YTL Corp. Bhd. (YTL), Tan Sri Dr. Francis Yeoh bagaimanapun dilaporkan enggan mengulas mengenai isu penganugerahan tender tersebut.

Dakwa laman sesawang itu lagi, tempoh kontrak yang dimenangi oleh konsortium itu adalah selama 21 tahun apabila loji janakuasa itu beroperasi secara komersial mulai 2018.

"Apa yang perlu diketahui ialah formula dan kadar yang akan dikenakan oleh loji janakuasa ini. Memandangkan ia dilakukan secara rundingan terus, dijangkakan ketelusan amat ditagih oleh rakyat Malaysia," menurut blog itu lagi.

YTL Power dan SIPP Energy sebelum ini telah kalah kepada sebuah konsortium yang diketuai oleh 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) bagi mengendalikan loji janakuasa arang batu berkapasiti 2,000 MW atau 3B, melalui rundingan secara tender terbuka.

Blog itu turut mempersoalkan kenyataan yang dibuat oleh Yeoh minggu lalu yang mencetuskan kontroversi apabila menyoal perlakuan kapitalisme kroni di Malaysia, dengan mengaitkan kemenangan YTL Power untuk membina loji janakuasa tidak dilakukan secara tender terbuka.





----------

INGATAN SEJARAH

Posted: 08 Jun 2014 08:18 PM PDT





INGATAN SEJARAH
pada 11 march 2011
tsunami melanggar jepun
banjir dan gempa bumi berlaku

wilayah fukushima 
hanya 3 jam 30 min
perjalanan  ke utara tokyo
ertinya tidak jauh dari tokyo

akibat tsunami dan gempa
telah meledakan loji nuklear
150,000 orang telah diarah pindah

kerajaan saperti biasa berbohong
klip dibawah
melihat kembali
tentang bahaya loji nuklear
dan bagaimana pihak berwajib
kelentong orang ramai

pekara yang sama sedang berlaku
di gebeng kuantan
waspada



NASI PANGGUNG PETANG KELMARIN

Posted: 08 Jun 2014 08:00 PM PDT










PETANG KELMARIN 
NASI PANGGUNG



DIBURU PENGUASA

Warga-warga berkeliaran,
dikejar-dikejar penguasa,
mencari sesuap rezki
mencari tempat berteduh
di kota seribu janji, 
hutan batu Kuala Lumpur

Menu dan para penyumbang hari ini:-
Tim Dapur Jalanan - Kuey Teaw Tomyam Power
Tim Syed Syahir - Roti Canai, Air Mineral
Tim Saiful Gloria Jeans - Roti Moist, Dadih & Coffea Gloria Jeans
Jus & Sid - Dadih & Cokelat
Intan Awek Cun - Buah Apple

NASI PANNGGUNG 
MAKIN PANJANG

Para penyumbang tenaga; yang sibuk, buat ramai & buat kecoh di Jalan Panggong:-
Aisyah, Syu, Hadi & Fadil the tukang masak
Cikgu Nad, cikgu Nabilah & anak-anak murid
Brader Saiful & Team Gloria Jeans,  
Awek-awek cun - Intan & Sarah, Jus & Sid
Shad, Nik kawan-kawan dari MassComm, Dentistry, FKK Uitm Shah Alam 
dan semua kawan2 yg hadir membantu, menghidang, basuh pingan, memeriahkan petang ahad di Jalan Panggong! 

ANAK MUDA
 DATANG BANTU

Terima kasih daun keladi, Minggu depan kita berjumpa lagi!
TERIMA KASIH SEMUA!!

Untuk bulan Ramadhan akan datang tak lama lagi, Dapur Jalanan Kuala Lumpur akan menukar waktu operasi di sebelah malam. Hari & waktu akan diumumkan nnt. Tungguuuuuuu!!

- Boleh dapatkan merchandise Dapur Jalanan KL, baju & button, di Bangsar Utama atau Jalan Panggung serta kroni-kroni yang berdekatan

TERIMA KASEH
DATANG LAGI
 Untuk maklumat info, sila cari dan tekan like Facebook page DapurJalanan KualaLumpur dan follow twitter: dapurjalananKL & insta - dapurjalananKL
- Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk 

ke akaun dapur jalanan
   8001-7278-49 spkl collective


Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh tekan number dibawah
 Pakwan = 019-267-12-85 

 Hadikhalid = 012-664-88-73



Dapur Jalanan Kuala Lumpur
 *Makanan Adalah Hak Anak Semua Bangsa*
08 June 2014




----------

DEMO YANG DI TUNGGU TUNGGU

Posted: 08 Jun 2014 07:38 PM PDT





PENCERAHAN PEMBACA



CARA AFDAL MAKAN BABI
Berdemo untuk tunjuk cara makan babi. Kahkahkah. Ini sebab lah mengapa i like tukartiub so much. Kah3. on SATU DEMO YANG SPESIAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/8/14



SEPUPU GWA
-wa salut pegawai jakim..sepupu wa pn ado sorang keja jakim..demo paling berani abad ini..ini akan menjadi sejarah negara..kahkah..sepupu wa..Lu join demo makan coklatbabi tu..nanti balik kg.wa sajikan lu biawak masak kicap..kahkahkab on SATU DEMO YANG SPESIAL
Anonymous
on 6/7/14




---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT