Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PELANCARAN TURUN OLEH DSAI

Posted: 29 Apr 2014 07:37 AM PDTMELAYU JANGAN JADI LEMBU

Posted: 29 Apr 2014 07:25 AM PDT

Rakyat Bantah GST
SAKMONGKOL47


Esok malam (30 APRIL) saya akan menyertai ceramah mengenai GST. Turut sama ialah pemimpin2 politik seperti Tian Chua, Tamrin Tun Ghafar dan abang Hj Mat Sabu. Esok 30hb April ambang kepada himpunan bantah GST di dataran merdeka. Dataran merdeka hak rakyat. rakyat yang punya. 
 
Saya harap ramai akan datang ke dataran merdeka. Jangan takut. Mahkamah telah menghukum bahawa himpunan aman tidak melanggar undang2. Bahkan melarang himpunan aman melanggar perlembagaan. Kita sudah buktikan bahawa bila kita berhimpun kalau tidak ada provokasi dari pihak upahan UMNO, himpunan akan jadi aman. 
 
Pihak polis tidak boleh ancam rakyat mereka sendiri. Zahid Hamidi tidak boleh ugut rakyat. pemimpin kerajaan seperti Zahid mesti ingat, mereka ialah kerajaan yang disokong oleh 47% dari mereka yang benar2 keluar mengundi. Kerajaan BN ialah kerajaan yang menang atas technicalities. Dari segi moral mereka kalah. 
 
Majority yang tidak sokong kerajaan berhak membantah suatu dasar yang menyakiti mereka. Orang Melayu khususnya mesti celik mata dan cerdiklah sedikit. Jika rakyat terutama orang Melayu sokong juga GST , ini mengesahkan mereka ini lembab. Kita mesti berhenti dari dilembukan.
Bila kita cadangkan untuk batal dan masnuhkan AES, golongan UMNO dan kumpulan Melayu berdemonstrasi dan membantah pembatalan saman AES. Sedangkan hasil AES dinikamati oleh elit Melayu.
Ingat ini hai orang Melayu. 20% Melayu teratas ada pendapatan bulanan RM10,666. 40% yang ditengah ada pendapatan bulanan purata sebanyak RM4123. Yang 40% terbawah pendapatan mereka RM1686. Jangan lupa ini. 
 
Bila kita cadang nak beri pendidikan sampai universiti secara percuma, orang Melayu juga bangkit memprotes, berdemonstrasi dan membantah pembatalan PTTN. Apa- orang Melayu sudah cukup kaya dan punya pendapatan yang besar? Perkara percuma, mereka bertegas dan berkeras hendak bayar juga?
 
Nasi apa yang orang Melayu makan? 
 
Sekarang bila GST hendak dikenakan- sekali lagi takyat dan khususnya orang Melayu hendak sokong. Apa kena mereka ini?
 
GST akan menguntungkan kerajaan. Pendapatan kerajaan bertambah. Pendapatan awak bagaimana? Bandingan nya seperti semasa kita dalam keadaan berdepan dengan kos kehidupan yang tinggi, kerajaan mengurniakan kepada diri mereka sendiri kenaikan gaji. Kenaikan pendapatan ini – adakah ianya mendatangkan kebaikaan kepada rakyat atau kebaikan kepada golongan istimewa dan terpilih?
 
Saya tidak perlu menghurai GST dari sudut arithmetic nya. tidak perlu saya memeningkan kepala pendengar dengan kiraan beza antara input gst dan output gst. Tidak perlu juga saya menerangkan cukai gst yang dikenakan kepada setiap fasa dalam rantaian bekalan. Dari pengilang, kepada pemborong kepada peruncit dan kepada pengguna. 
 
Siapa kata, GST tidak akan menaikkan  harga barang? Kerajaan kata GST bukan elemen kos kepada pihak pembekal. Setiap fasa dalam rantaian bekalan bertindak sebagai ejen mengutip dan memperoses cukai gst. Kerja pemerosesan ini dilakukan percuma kah? Mendahulukan bayaran kepada pihak kerajaan bukan kos? Menanti refund dari kerajaan bukan kos? Semua ini kos kepada pembekal. Pembekal dan peniaga akan assign kos kepada perkara2 ini dan akan mengambil kesempatan menaikkan harga secara umum.
 
Tidak dapat tidak harga barang atau inflasi akan berlaku. Pengguna akhir bukan sama kekayaan mereka. Yang miskin akan memperuntukkan bahagian yang lebih besar dari pendapatan mereka walhal pendapatan mereka kekal pada tahap sama. Apabila golongan miskin memperuntukkan bahagian yang lebih besar kepada bayaran cukai, ertinya cukai itu regressive. Orang kaya memang bayar cukai- tapi peratusan bayaran cukai dari pendapatan mereka yang lebih besar tidak mencederakan mereka. Bayaran cukai RM100 dari pendapatan 1500 tidak sama dengan bayaran cukai RM100 dari pendapatan RM10,000.
 
Jadi siapa kata GST membantu golongan pendapatan rendah? Yang menanggung beban cukai dan kenaikan harga umum ialah golongan miskin.
 
 

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


BALING DISEMBER 1974

Posted: 29 Apr 2014 07:30 PM PDT


UBI GADONGUBi GADONG: SANGAT ENAK PROSES2 UNTUK MAKAN UBI GADONG YG HARUS DIJALAN KAN JAUH LEBiH JAUH DARi YG TT TERANG-KAN, SELEPAS SAHAJA RENDAM, UBi iTU HENDAK LAH Di RENDAM DALAM ABU DAPOR, KEMUDiAN RENDAM LAGi DALAM AYER, KEMUDIAN POTONG KEPiNGAN DEMi KEPiNGAN, KEMUDIAN MASUK DALAM ABU LAGi KEMUDiAN RENDAM LAGi DALAM AYER...

KEMUDiAN JEMUR...KEMUDiAN BARU BOLEH GORENG...HASiL NYA SEPERTi KEROPOK TAPi UBi GADONG TAK MENGGEREKOK[MENGGUMPAL] IA KERAS LURUS SIKIT SAJA BENGKOK...SANGAT KERAS, RASA-NYA LEMAK, LEBiH LEMAK DARi PERAH DAN BIJI GETAH LEBiH SEDAP DARi GAJUS ATAU BiJi KETEREH GORENG...

TAK RASA RUGi, SAYA SELALU DAPAT SUMBER GADONG DARi RUMAH2 KONGSi iNDON, TAPi iNDON DAH Di HAMBAT KELUAR UMNQ CiLAKA, DAN UMNQ BAWAK MASUK BANGLAR YANG TAK TAHU APA-APA ...CUMA TAHU MAIN LOBANG INDON SAJA on LAGI SEJARAH BALING 1974
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 4/29/14

------------

KENAPA RAKYAT BERDEMO

Posted: 29 Apr 2014 06:57 PM PDTKOMENTAR
jika kerajaan adil
jika kerajaan tak rasuah
jika kerajaan tak zalim
jika kerajaan tak rasis
demonstrasi tak perlu

kerana kerajaan ini
menang cara tipu
kerana tipu  undi 
kerana tipu dalam pru13
kerana spr menipu
maka rakyat akan terus
turun berdemo

dalam sejarah negara dunia ke tiga
tidak ada kerajaan zalim
tidak ada kerajaan rasuah
yang undur kerana pilihan raya
semuanya ditendang rakyat
melalaui jalan raya

suharto kena tendang
marcos kena tendang
mubarak kena tendang

ini hakikat
ini fakta


Dr M terus mengeluh tentang demo besar

Semasa pentadbirannya, tiada protes jalanan berskala besar kecuali ketika musuh politiknya  Anwar Ibrahim dipecat sebagai timbalan perdana menteri.

Pengkritiknya mendakwa, ia ekoran Mahathir Mohamad memerintah secara kuku besi dan penentangnya akan merengkok dalam penjara.

Bagaimanapun, sejak beliau meletakkan jawatan pada 2003, protes jalanan menjadi perkara biasa dalam pentadbiran dua penggantinya selepas itu dan perkara itu sukar diterimanya.


Dalam blonya, bekas perdana menteri itu mencoretkan bagaimana demonstrasi yang dianjurkan bagi menggulingkan kerajaan yang dipilih.

Beliau sekali gus mengkritik kumpulan proreformasi sistem pilihan raya BERSIH.

"Setakat ini Malaysia masih bertahan daripada ketidakstabilan akibat demonstrasi jalanan berpanjangan. Tetapi tanda-tandanya sudah ada.

----------

KAH KAH KAH PAGI INI

Posted: 29 Apr 2014 06:28 PM PDT
ROSMAH 

MANSOR

MENYERANG 

KEMBALI-----------

TURUN KHAMIS INI

Posted: 29 Apr 2014 06:00 PM PDT

Keputusan Bebas Dakwaan Aksi Malam 31 Disember Cetus Semangat Baru Aksi 1 Mei

1. Pertama sekali syukur Alhamdulillah, Mahkamah Seksyen Jenayah 13, Kuala Lumpur semalam telah melepaskan saya Chegubard, 35, yang juga Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia, serta Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Mohamed Bukhairy Mohamed Sofian, 23, dan Pengarah Propaganda SAMM Edy Noor Reduan, 33 dari tuduhan didakwa melakukan kesalahan itu di Dataran Merdeka, Jalan Raja di Kuala Lumpur antara 9 malam 31 Dis 2013 hingga 1 pagi 1 Jan lepas. Tuduhan di bawah Akta Perhimpunan Aman.

2. Hakim Mahkamah Sesyen Azman Mustapha membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan peguam Melissa Sasidaran berikutan keputusan Mahkamah Rayuan Jumaat lepas yang menyifatkan Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012 sebagai tidak berperlembagaan kerana peruntukan itu di luar batas kuasa Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin perhimpunan aman.

3. Keputusan ini dibuat dibuat berasaskan keputusan Mahkamah Rayuan Jumaat lepas yang menggugurkan tuduhan terhadap ADUN Seri Setia , YB Nik Nazmi Nik Ahmad.

4. Tahniah kepada Hakim yang berani membuat keputusan yang betul. Tahniah dan terima kasih juga kepada Peguam Melissa dan Eric Paulsan termasuk pasukan Lawyer For Liberty (LFL) yang banyak membantu kes - kes berkaitan perjuangan hak asasi dan melawan penindasan. Rakaman penghargaan juga kepada penyumbang yang menyumbang dalam perbagai bentuk kepada kami anak muda bagi meneruskan perjuangan ini khususnya dalam bentuk jaminan mahkamah.

5. Ini merupakan satu petanda baik bagi perjuangan rakyat mempertahankan hak yang dijamin perlembagaan negara. Ini juga membawa maksud bukan semua undang- undang menjamin keadilan ia memerlukan perjuangan dan keberanian. Semenjak PAA diaplikasikan memang banyak kes pendakwaan berkaitan undang - undang ini. Namun SAMM merakamkan sedih terhadap beberapa pemimpin politik yang tersungkur di mahkamah kerana mengaku bersalah awal di depan hakim kerana undang - undang zalim ini. Sepatutnya semua perlu melawan. Nazree Yunus contohnya sudah tentu akan akan jadi titik hitam dalam sejarah perlawanan apabila dia mengaku bersalah dan sebaliknya beruntung ada anak muda seperti Nik Nazmi yang berani menawan sehingga membawa kes ke mahkamah rayuan dan berjaya mengenepikan kes yang akhirnya menjadi tanda segar buat perjuangan.

6. Tanggal 1 Mei satu lagi himpunan penting dalam gerakan rakyat. Untuk itu Penyerahan Penghakiman kes Nik Nazmi Nik Ahmad mengenai Akta Perhimpunan Aman 2012 akan dihantar kepada IGP. 

Masa: 2pm
Tempat: Bukit Aman 
Tarikh: 30 April 2014 (esok)

Tujuan utama penyerahan penghakiman ini adalah untuk memperingati IGP bahawa Mahkamah Rayuan telah membuat keputusan bahawa Akta Himpunan Aman adalah tidak berperlembagaan dan Himpunan MayDay pada 1 Mei bukan HARAM.

7. Terima kasih kepada semua yang berjuang. Yakinlah rakyat yang bersatu tidak akan dapat dikalahkan. Ayuh bersama banjiri Kuala Lumpur 1 Mei ini.


Sekian dan terima kasih

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia------

BERSIH SOKONG DEMO

Posted: 29 Apr 2014 07:00 AM PDT

FACE BOOKBersih 2.0 menyokong penuh dan

 akan ikut serta dalam Himpunan 1 

Mei dari KLCC ke Dataran Merdeka.
Pengumunan Penting

Penyerahan Penghakiman kes Nik Nazmi Nik Ahmad mengenai Akta Perhimpunan Aman 2012 akan dihantar kepada IGP. Masa dan Tempat:

Masa: 2pm
Tempat: Bukit Aman 
Tarikh: 30 April 2014 (Besok)

Tujuan utama penyerahan penghakiman ini adalah untuk memperingati IGP bahawa Mahkamah Rayuan telah membuat keputusan bahawa Akta Himpunan Aman adalah tidak berperlembagaan dan Himpunan MayDay pada 1 Mei bukan HARAM. 

Sila sebarkan informasi ini dan Lawyers for Liberty akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai ini.

Para peguam,aktivis dan mangsa2 PAA dijemput hadir bersama. Ayuh pertahankan perlembagaan dan hak berhimpun kita.

Terima kasih!
--------

ADA APA JUMPA NIK AZIZ

Posted: 29 Apr 2014 06:00 AM PDT
MAT SEMBAB
mat sembab jumpa tgna sbb apa???Jeng3... fasa politik malaysia skrg..Najib al-tantuya akan ditendang..mat sembab tgh tggu giliran nk naik thta..mat sembab ni wpn mmg sembab.mgkin otak dia 0.01% bijak sikit pd mat monggol..mat sembab tau umno lemah.bn lemah..nk harap cina India mmg dah xleh hrp..talian hayat terakhir adalah parti politik org melayu Islam..utk menyelamatkn kapal umno yang nak tenggelam..

digunakan Hudud sebagai batu loncatan untuk kekal merembat harta negara..sejak bila umno suka Hudud??puak yg merompak ni suka ke hukum Islam??tak mungkin dan tak akan suka umno ni kpd Hudud..cuma diguna untuk pecah belahkan pr yg ternyata lbih rmai non-Muslim yg percaya kpd pr..

mat sembab xheran non-Muslim dlm bn sbb cina India dlm bn mmg yg bangang2 belaka..maka digunakan sentimen agama untuk menguatkan kembali umno..darah saving illuminati yg terang2 busuk sampai ke usus..umno satu puak yg paling munafik dlm dunia ni.nak laksana Hudud..??percayakah??..percaya.sbb ada agenda di sebalik on KEADILAN DULU BUKAN POTONG TANGAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/29/14
 1. Muhyiddin Ziarah TG Nik Aziz | IdaMan

  idaman78.blogspot.com/.../muhyiddin-ziarah-tg-nik-a...

  Translate this page
  Muhyiddin luang masa ziarah Nik Aziz Timbalan Perdana Menteri Tan Sri MuhyiddinYassin hari ini menziarahi bekas menteri besar Kelantan Datuk Nik Abdul ...

 2. Muhyiddin buat kejutan ziarah Nik Aziz • MRM

  malaysianreview.com/.../muhyiddin-buat-kejutan-ziar...

  Translate this page
  2 days ago - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (kiri) beramah mesra dengan ... Nik Abdul Aziz bersama isterinya Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak menyambut ... Nik Aziz pelik, "23 tahun baru kami boleh jumpa PM

--------- --------


MALAM INI DI PANDAN

Posted: 29 Apr 2014 01:00 AM PDT

DARI FACE BOOK

PakMB menjangkakan bhw Pak Saif tidak akan turun ke program Himpunan Reformasi 2.0 di Pandan malam ini bagi meredakan cakap2 di akarumbi yg beliau adalah pilihan DSAI bagi jawatan TP yg ditandinginya ketika ini. Mungkin juga bacaan PakMB ini kurang tepat laa beb.
Like ·  · 


SOALAN HAKIKI 
UNTUK KURUN INI
adakah sun yat sen ini
makan rasuah-----------

PROGRAM MELAWAN SANA SINI

Posted: 28 Apr 2014 09:00 PM PDT

MALAM INI 
DI CHEMOR PERAK
semua di jemput datang
kita buat ramai


INI SATU MEI


INI MINGGU DEPAN---------

TANGKAP UNTUK BUKTI

Posted: 28 Apr 2014 08:30 PM PDT


BAGAIMANA 

BACA BERITA
obama sampai
najib  mahu dilihat hebat
dalam sidang akhbar bersama 
walau pun kantoi cakap inggeris

walau pun tak dapat sebuat
pro li fe ra tion  weapons of mass destruction
dalam sidang akhbar ini
najib memang malu besar
semua dalam dewan ketawakan dia

tapi najib janji akan ikut cakap obama
lalu tangkapan ini dibuat

tangkap ini adalah  bukti
tangkapan ini adalah tanda kesetiaan
bahawa najib amat setia kepada
kepentingan amerika

khalas
periodKUALA LUMPUR 28 April - Kelicikan sebuah kumpulan militan yang mirip dengan pengganas Al-Qaeda dan Jemaah Islamiah (JI) serta berselindung di sebalik misi kemanusiaan terbongkar apabila polis menahan sembilan


SOALAN DARI PEMBACA
hahahaaa....dengarnya semalam pdrm dapat tangkap militan kat selangor n kedah....soalnya sekarang betul ke militan yang di tangkap??1 lagi lanun yang kena tangkap kat selat melaka ape cer,dah dakwa ke belum????jangan main wayang ok...... on ORANG RAMAI NAK TAHU
Publish | Delete | Spam
haedar bakrun
on 4/29/14

Malaysia-AS perangi keganasan
KUALA LUMPUR 28 April - Malaysia akan mempertingkatkan kerjasama dua hala dalam bidang keselamatan dengan Amerika Syarikat (AS) bagi memerangi keganasan antarabangsa yang kini menjadi ancaman global. Menteri...TANGKAPAN DILAKUKAN
untuk menutup kemaluan najib
yang kantoi dalam'
sidang akhbar ini

 -------

KEADILAN DULU BUKAN POTONG TANGAN

Posted: 28 Apr 2014 08:05 PM PDT


KOMENTAR
tukar tiub telah menyatakan 
fakta ini beberapa kali
tujuan hudud ini 
bukan untuk tujuan agama
bukan untuk kesejahteran umat

SIASAT SIAPA PUNYA KERENAHtetapi untuk pecahkan pakatan rakyat


kalau kerajaan kelantan 
serious tentang hudud
kenapa tak diwujudkan KELCAT
macam selangor wujudkan SELCAT

kenapa tak siasat 
siapa rembat balak?

rakyat tak yakin 
dengan ketelusan kerajaan kelantan

kalau tak yakin dengan apa yang ada
boleh kah orang ramai yakin
tangan yang akan dipotong
atas nama hudud?

sebelum menghudud
lakukan kebajikkan 
untuk anak semua bangsa dahulu
dirikan wilayah madani

SIAPA PUNYA KERETA INI


NOTA
cuba hudud dulu
kereta mini cooper itu
kah kah kah


Umno gunakan hudud untuk pecahkan Pakatan, kata pemimpin PAS

Pihak dalaman PAS menyalahkan Umno yang tidak berhenti dan terus-menerus memainkan isu untuk melaksanakan undang-undang syariah, termasuk hudud, sehingga menimbulkan pergeseran antara parti dalam Pakatan Rakyat. Bekas ahli Exco Kelantan dan Naib Presiden PAS,  Husam Musa berkata beliau yakin Umno cuba memecahbelahkan... SELANJUTNYA
------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT