Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


MH370: Kawasan Carian Visual Lebih Luas Dirancang Hari Ini - JACC

Posted: 12 Apr 2014 07:39 PM PDTPeta lokasi pencarian pesawat MH370 oleh Kapal Ocean Shield dan Hai Xun 01 yang dikeluarkan oleh Pusat Penyelaras Agensi Bersama (JACC) Australia, Rabu lalu. Foto BERNAMA

PERTH: Meskipun tiada sebarang isyarat akustik dikesan dalam tempoh 48 jam lepas, misi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang di Lautan Hindi diteruskan hari ini dengan kawasan pencarian lebih luas.
Memasuki hari ke-37, Pusat Penyelarasan Bersama Agensi (JACC) berkata, Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia merancang melakukan pencarian visual membabitkan kawasan seluas kira-kira 57,506 kilometer persegi berbanding 41,393 kilometer persegi pada Sabtu.
Aset digunakan dalam operasi pencarian hari ini turut diperhebat dengan tambahan dua pesawat tentera berbanding sembilan pesawat pagi Ahad.
"Sejumlah 11 pesawat tentera, sebuah pesawat awam dan 14 kapal akan membantu usaha mencari hari ini," menurut JACC dalam kenyataan pada Ahad dan menurutnya misi pencarian bertumpu di kawasan kira-kira 2,200 kilometer barat laut Perth.
Dalam usaha untuk mengecilkan misi pencarian di dasar laut sebelum Kenderaan Dalam Air Automatik digunakan, JACC berkata, Kapal Pertahanan Australia Ocean Shield menerusi alat Pengesan Pinger Ditunda akan cuba mengesan lokasi isyarat kotak hitam pesawat itu.
Tatkala pesawat AP-3C Orions meneruskan tinjauan akustik, kapal oseanografi HMS Echo dan Ocean Shield turut melakukan operasi pencarian di kawasan berkenaan, menurut JACC.
"Keadaan cuaca hari ini diramalkan berlaku tiupan angin barat laut dengan hujan sekejap-sekejap, ombak setinggi satu meter dalam jarak penghilatan lima kilometer dalam keadaan hujan," menurut kenyataan itu.
Rabu lepas, Ketua Penyelaras JACC Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston berkata, Kenderaan Dalam Air Automatik akan dikerahkan sebaik sahaja tiada isyarat dikesan.
Pihak berkuasa menganggarkan bateri kotak hitam mungkin boleh bertahan 10 hari lebih lama daripada jangka hayat 30 hari sebelum ia berhenti menghantar isyarat getaran.
Kotak hitam pesawat itu yang merekodkan rakaman data penerbangan dan rakaman suara dalam kokpit, mungkin dapat memberi jawapan kepada persaolan tentang apa yang berlaku kepada MH370 yang melencong beribu-ribu kilometer daripada laluan biasa  Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac.
Penerbangan MH370, membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam dan hilang daripada imbasan radar kira-kira sejam kemudian semasa berada di ruang udara Laut China Selatan. Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi hari sama.
Misi mencari pesawat itu melibatkan pelbagai negara, pada mulanya di kawasan Laut China Selatan dan kemudiannya - selepas pesawat itu dikesan melencong daripada laluan asal - di sepanjang dua koridor iaitu koridor utara dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan hingga utara Thailand dan koridor selatan dari Indonesia sehingga selatan Lautan Hindi. 
Berikutan hasil analisis terhadap data satelit, syarikat telekomunikasi satelit United Kingdom Inmarsat dan Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB) merumuskan Penerbangan MH370 terbang di sepanjang koridor selatan dan kedudukan terakhirnya di tengah-tengah Lautan Hindi, barat Perth. 
Najib kemudian mengumumkan pada 24 Mac, 17 hari selepas kehilangan pesawat Boeing 777-200 itu, Penerbangan MH370 "berakhir di selatan Lautan Hindi".

NAKED woman rampages through McDonald’s outlet [Video inside]

Posted: 12 Apr 2014 06:30 AM PDT

NAKED woman rampages through McDonald's outlet
Workers at a McDonald's branch in St. Petersburg, Florida have posted a video of a naked woman rampaging inside the fast-food restaurant.
They claimed the incident happened last March 24, 2014.
The more than 2-minute footage, which was uploaded on YouTube last April 8, 2014, has so far drawn 126,453 hits.
The woman was seen wrecking electronic cash registers at the counter, banging her head onto the counter and emptying the contents of a refrigerator and an oven.
The CCTV footage also showed the woman placing her head under an ice cream dispenser, gulping down the sweet frozen food and smearing her face.
Police have arrested the woman soon after her rampage.
Meanwhile, Britain's Daily Mirror reported: "Police allege Suarez (name of the nude woman) became angered after a restaurant worker turned down her offer of sexual favours in the car park at the branch in St Petersburg, Florida."
It added that "the workers who posted the video were later sacked as bosses claimed the footage was released "without authorisation." -Asiaone


Full article: http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=261682:naked-woman-rampages-through-mcdonald%E2%80%99s-outlet&Itemid=4#ixzz2yg6wai2E
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

Hisham nafi laporan juruterbang MH370 buat panggilan di Pulau Pinang

Posted: 12 Apr 2014 05:16 AM PDT

Hisham nafi laporan juruterbang MH370 buat panggilan di Pulau Pinang
Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menafikan laporan muka depan sebuah akhbar tempatan yang mendakwa pembantu juruterbang pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 membuat panggilan telefon ketika pesawat itu terbang rendah berhampiran Pulau Pinang.
Beliau berkata jika dakwaan akhbar itu benar, beliau sepatutnya mengetahui perkara itu daripada awal lagi.
"Saya tidak boleh komen (mengenai laporan akhbar itu) kerana jika betul, kita (pasti) tahu mengenainya daripada awal lagi," katanya kepada pemberita selepas menunaikan solat hajat di Masjid Taman Sri Lambak hari ini.
Menurutnya, sejak insiden kehilangan pesawat itu, pihaknya mengambil pendekatan tidak mengesahkan sesuatu tanpa sebarang kerjasama atau pengesahan dengan pihak lain.
Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan berkata adalah tidak bertanggungjawab bagi mana-mana pihak untuk mengambil kesempatan dengan membuat liputan atau laporan yang tidak berasas. – Bernama

Fariq Buat Panggilan Sebelum MH370 Hilang

Pic:news.comPic:news.comSHAH ALAM: Hasil siasatan dari pasukan siasatan telah mendedahkan satu maklumat terbaru berhubung insiden kehilangan MH370 sejak 8 Mac lalu.
Menurut laporan ekslusif yang dikeluarkan oleh New Straits Times hari ini, pihak berkuasa telah mendedahkan satu maklumat berhubung pembantu juruterbang, Fariq Ab Hamid yang membuat satu panggilan telefon ketika pesawat tersebut terbang pada ketinggian 5,000 kaki semasa melalui Pulau Pinang.
Menurut laporan itu lagi, panggilan telefon tersebut berjaya dilakukan berikutan pesawat tersebut yang terbang cukup rendah sehingga membolehkan menara kawalan telekomunikasi mengesan panggilan telefon yang dibuat.
Namun panggilan telefon tersebut disahkan terputus secara tiba-tiba sebelum kapal terbang tersebut hilang dari radar dan pasukan penyiasat masih melakukan siasatan terperinci ke atas maklumat tersebut.
Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menyatakan seramai 205 orang saksi telah dipanggil untuk memberi keterangan dalam membantu siasatan pihak polis.
Menurut beliau, pihak polisakan memanggil lebih ramai individu untuk membantu pihak polis menyelesaikan siasatan ke atas insiden kehilangan pesawat tersebut. - SH


MH370: Misi Bakal Guna Kenderaan Dalam Air Automatik

Posted: 12 Apr 2014 02:41 AM PDT

Diterbitkan: Sabtu, 12 April 2014 3:34 PM

Peta lokasi pencarian pesawat MH370 pada Sabtu yang dikeluarkan oleh Pusat Penyelaras Agensi Bersama (JACC) Australia.
  (Ubah saiz teks)
PERTH: Memasuki hari ke-36 misi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 di Lautan Hindi, tumpuan kini bagi pengerahan Kenderaan Dalam Air Automatik milik Amerika Syarikat Blue Fin 21 kerana dikhuatiri bateri kotak hitam telah kehabisan berikutan tiada isyarat dikesan pasukan mencari bagi tempoh 24 jam lepas.

Dua isyarat getaran akustik dikesan Selasa lepas oleh Kapal Pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield manakala satu isyarat dikesan pesawat Australia AP-3C Orion pada Khamis disahkan tidak ada kaitan dengan alat pengesan isyarat pesawat di bawah permukaan air.
Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) berkata bagi misi mencari pada Sabtu, Ocean Shield terus menumpukan usaha untuk mengesan isyarat daripada kotak hitam pesawat dengan menggunakan alat pengesan pinger ditunda.
Menurutnya AP-3C Orion turut meneruskan misi pencarian akustik, bersama-sama Ocean Shield dan kapal oseanografi HMS Echo.
"Tiada sebarang pengesanan akustik disahkan dalam tempoh 24 jam lepas," menurut JACC dalam kenyataan hari ini.
JACC berkata sembilan pesawat tentera, sebuah pesawat awam dan 14 kapal terbabit dalam misi mencari MH370 di Lautan Hindi pada Sabtu, melibatkan kawasan seluas kira-kira 41,393 kilometer persegi.
Kawasan pencarian bertumpu di sekitar kira-kira 2,331 kilometer barat laut Perth, katanya.
"Berdasarkan ramalan cuaca hari ini, tiupan angin dari arah tenggara selaju 10 knot dan hujan sekejap-sekejap, ombak setinggi satu meter dan jarak penglihatan lima kilometer dalam keadaan hujan," kata JACC dan menurutnya tiada satupun objek yang diambil dari kawasan pencarian mempunyai kaitan dengan pesawat MH370.
Rabu lepas, Ketua Penyelaras JACC, Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston berkata Kenderaan Dalam Air Automatik akan dikerahkan sebaik sahaja tiada isyarat dikesan.
Pihak berkuasa menganggarkan bateri kotak hitam mungkin boleh bertahan 10 hari lebih lama daripada jangka hayat 30 hari sebelum ia berhenti menghantar isyarat getaran.
Sejak Jumaat minggu lepas, pasukan mencari mengesan enam isyarat, dua daripadanya dikesan kapal China, Haixun 01, pada 4 dan 5 April manakala Ocean Shield mengesan empat isyarat pada 5 dan 8 April.
Kotak hitam merekodkan data kokpit dan mungkin memberikan jawapan mengenai apa yang sebenarnya berlaku terhadap MH370.
Penerbangan MH370, membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang daripada imbasan radar semasa berada di kawasan Laut China Selatan pada 8 Mac lepas, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam. Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi hari sama.
Misi mencari pesawat itu melibatkan pelbagai negara, pada mulanya di kawasan Laut China Selatan dan kemudiannya - selepas pesawat itu dikesan melencong daripada laluan asal - di sepanjang dua koridor iaitu koridor utara dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan hingga utara Thailand dan koridor selatan dari Indonesia sehingga selatan Lautan Hindi.
Berikutan hasil analisis terhadap data satelit, syarikat telekomunikasi satelit United Kingdom Inmarsat dan Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB) merumuskan Penerbangan MH370 terbang di sepanjang koridor selatan dan kedudukan terakhirnya di tengah-tengah Lautan Hindi, barat Perth.
Najib kemudian mengumumkan pada 24 Mac, 17 hari selepas kehilangan pesawat Boeing 777-200 itu, Penerbangan MH370 "berakhir di selatan Lautan Hindi".

MH370 mungkin ambil masa panjang mencarinya - PM Australia

Posted: 11 Apr 2014 11:18 PM PDT


Pencarian pesawat Penerbangan Malaysia MH370 berkemungkinan akan berterusan untuk satu tempoh yang lama, kata Perdana Menteri Australia, Tony Abbott pada Sabtu.
Kenyataan itu dibuat sehari selepas beliau menyuarakan keyakinan yang tinggi bahawa isyarat kotak hitam sudah dikesan, lapor AFP.
"Kami mempunyai tahap keyakinan bahawa data transmisi yang diambil adalah dari MH370," kata Abbott pada hari terakhir lawatannya ke China seperti dilapor agensi berita antarabangsa itu.
Tetapi katanya "tidak seseorang pun harus mempertikaikan kesukaran tugas mencari dan menyelamat yang dilakukan pihak berkuasa," katanya dalam pada sidang media yang disiarkan secara langsung di televisyen Sky.
"Ya, kami kecilkan kawasan carian namun tugas ini mungkin akan berterusan untuk masa yang lama," kata Abbott seperti dilapor AFP.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Q & A BERSAMA DATUK SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL: SAIFUDDIN BERSUNGGUH BERSAMA PAKATAN BELIAU UNTUK GAGASAN REFORMASI- SIRI 9

Posted: 12 Apr 2014 01:41 AM PDTSAIFUDDIN BERSUNGGUH BERSAMA PAKATAN BELIAU UNTUK GAGASAN REFORMASI


Oleh Syed Umar Ariff

 

TIDAK LARI  DARIPADA ISU : Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail ,berharap agar pemilihan beliau akan membantu memperkuatkan jentera parti Keadilan Rakyat PKR.

Digelar sebagai kuasa ketiga dalam pemilihan parti akhir bulan ini , beliau tidak mempunyai keraguan untuk berterus-terang kepada Syed Umar Ariff , berkenaan pertandingan 3 penjuru  antara  Menteri Besar  Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali. Beliau percaya PKR tidak lagi mampu untuk dibayangi oleh pertempuran personaliti

Soalan: Anda cukup berani untuk mengumumkan pakatan anda dengan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli. Rafizi pun disebut agak ragukalau-kalau dikatakan  mengenai meludah antara Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali. Adakah  anda fikir langkah sedemikian akan mewujudkan permusuhan antara puak ?

Jawapan: Ya , akan ada permusuhan . Apabila kita mula-mula dirancang ( untuk membentuk pakatan itu , Rafizi dan Izzah ,) termasuk ahli-ahli parti yang lain, menyedari saya pada mulanya saya enggan dicalonkan  ( untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR ). Tetapi saya juga tahu bahawa pemimpin parti bosan dengan berbagai  masalah yang tidak berkesudahan (yang disebabkan oleh Khalid dan Azmin ).

Rakyat telah menyaksikan (pembangkang ) di Kedah , di mana Pas gagal menyelesaikan konflik dalaman ( antara  bekas Menteri Besar Kedah Tan Sri Azizan Abdul Razak dan  Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah  Datuk Phahrolrazi Zawawi ). Masalah ini timbul kerana tidak ada yang telah diselesaikan isu ini (untuk gambar politik yang lebih besar ) dan, pada akhirnya, perkara itu telah diketahui oleh rakyat, yang dihukum dengan pengundi Pas yang dulunya member undi kepada PAS telah  memberi undi kepada  Barisan Nasional pada pilihan raya umum tahun lepas .

Satu-satunya perbezaan antara PAS Kedah  dan PKR ialah perselisihan dalaman yang melanda bekas Menteri Besar Kedah  itu berlaku beberapa bulan sebelum pilihan raya umum, manakala dalam PKR, pertelingkahan (antara Khalid dan Azmin ) telah berterusan , walaupun selepas pilihan raya. Kami perlu berhadapan dengan isu ini sekali dan untuk semua. Sekarang adalah masanya untuk kita untuk melakukannya.

Soalan: Anda mengatakan masalah antara Khalid dan Azmin boleh memudaratkan parti. Tetapi sekali lagi , pihak pembangkang mengesahkan cengkaman yang kukuh kepada Selangor , yang menang dengan majoriti besar  pada pilihan raya umum lepas. Jelas sekali, masalah ini tidak mewujudkan sebarang bentuk tekanan oleh r akyat  untuk terus menyokong Pakatan.

Jawapan: Benar. Kerana pemimpin-pemimpin parti mempunyai " oversold " Khalid untuk dilihat sebagai rajin dan bersih ... semua sempurna di mata rakyat, terutama dalam jangka pertama ( pemerintahan pakatan pembangkang di Selangor ). Sekarang, seperti yang kita memasuki penggal kedua kami dalam mentadbir Selangor , kontroversi telah timbul , seperti isu air , kenaikan elaun wakil negeri , yuran pelesenan perniagaan dan Bank Islam (berkaitan dengan kes mahkamah antara Khalid dan Bank Islam Malaysia Bhd lebih dua saman dikaitkan dengan pinjaman RM66.67 juta untuk membeli saham Guthrie 13 tahun dahulu). Terdapat banyak perkara-perkara yang membawa kepada beberapa isu yang dibincangkan dalam ( Pakatan Rakyat / pembangkang) Majlis Presiden.

Soalan: Jadi , tidak ada geseran , secara umum , di antara pemimpin-pemimpin parti , termasuk anda , dan Khalid ?

Jawapan: saya berada di sana ( dalam mesyuarat presiden ). Saya melihat apa yang berlaku dan kita berhadapan Khalid. Tetapi saya tidak membuat kecoh mengenainya. Itulah gaya saya. Anda boleh Google saya. Saya tidak pernah secara terbuka mengkritik Khalid, seperti apa yang sedang dilakukan oleh Azmin . Saya tidak akan berbuat demikian. Saya masih ada prinsip dan sikap  kesopanan (dan kesopanan ). Saya akan membawanya ke tugas semasa mesyuarat sahaja dan jika saya tidak dapat mencari masa untuk berbuat demikian ( semasa mesyuarat ), saya akan bertemu dengannya selepas itu. Dan saya akan sentiasa membawa pemimpin yang lain untuk bertemu dengannya , termasuk ( Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail , untuk mendapatkan penjelasan daripada sebarang isu.

Apabila kedudukan saya sebagai ketua kakitangan di pejabat Menteri Besar  telah diumumkan (tahun lepas) tetapi saya tidak ( dibenarkan) masuk ( beroperasi ) jawatan yang ditawarkan kepada saya , ( di pejabat Menteri Besar ), saya tidak pun membuat bising, kerana saya tidak fikir saya akan kehilangan apa-apa . Jadi, jika saya mahu untuk mewujudkan suasana yang tidak enak seperti Azmin , saya boleh melakukan demikian. Namun, saya memilih untuk tidak. Mungkin , pada masa itu , Khalid terpaksa melantik saya. Walau bagaimanapun, saya terima  ( dengan keputusan itu ).

Apabila saya berada di London ( akhir tahun lepas ) , saya menulis e-mel kepadanya dan berkata bahawa saya telah memutuskan untuk meninggalkan ( berhenti )dari berkhidmat di  pejabat  Menteri  Besar , dan hanya mahu memberi tumpuan kepada perkara-perkara parti.

Dan, di sebalik semua itu, saya masih berbaik-baik dengan dia, kerana saya percaya bahawa kita mesti beralih daripada pertempuran personaliti ( sama dengan Khalid dan barisan Azmin ). Oleh itu, pertandingan bagi jawatan-jawatan sebenarnya lebih cita-cita , rekod prestasi, kesetiaan kepada parti dan berkenaan dengan kepimpinan kolektif.Soalan: Pada pendapat anda, adakah majlis menandatangani perjanjian air (antara Selangor dan Kerajaan Persekutuan) tindakan balas Khalid menentang musuh dalam parti ?

Jawapan: Tidak,  Tetapi tahu  semua sikap Khalid begitu jelas, terutamanya dalam isu air . Bagi beliau, jika dia telah berunding ahli politik berhubung perkara itu , ia akan mengambil masa. Dan sebagainya, dia lebih selesa untuk dikelilingi oleh penasihatnya, termasuk ( Kumpulan Darul Ehsan Bhd presiden ) Suhaimi ( Kamaralzaman ) dan ( Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Diperbadankan) Faekah ( Husin ).

Soalan: Khalid tidak lebih suka untuk melibatkan pemimpin parti?

Jawapan: Di puncak isu air, ( Ketua Umum PKR ) Datuk Seri Anwar Ibrahim , Presiden Pas , Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub , ketua   DAP Wilayah Persekutuan  Tan Kok Wai,  Setiausaha Agung PAS  Datuk Mustafa Ali, pengerusi DAP Selangor , Tony Pua , Azmin , Rafizi dan saya bertemu Khalid , yang telah diminta untuk membawa penasihat-penasihatnya untuk mesyuarat itu. Tetapi saya mengatakan tidak , kerana ia sepatutnya menjadi pertemuan antara Majlis Presiden dan dia.

Ya, dia tidak dapat bercampur dengan kami  kerana , kami semuanyaahli-ahli politik . Walau bagaimanapun, dalam mesyuarat itu, kami tidak melancarkan sebarang serangan peribadi terhadapnya.

Dalam isu air ini, kami telah berjanji kepada rakyat bahawa mereka akan diberi ( negeri industri bekalan air ) syer dalam manifesto pilihan raya kita dan tiada kenaikan tarif air. Tetapi Khalid kemudian mengumumkan bahawa tarif air di Selangor akan meningkat dalam tempoh tiga tahun akan datang. Dalam tiga tahun mendatang , pilihan raya  semakin hampir . Jadi, kita perlu memikirkan kesan politik yang berpunca daripada majlis menandatangani perjanjian itu.

Jadi, itulah sebabnya kepimpinan kolektif adalah penting. Kita perlu membabitkan (dan berunding ) antara satu sama lain .

Soalan: Dalam memilih ahli-ahli untuk pakatan anda, anda telah diskaun Khalid kerana dia tidak benar-benar seorang pemain politik  , tetapi seperti yang anda kata, dia adalah seorang tahu semua. Bagaimana pula Azmin ?

Jawapan: Azmin adalah daripada kelas yang berlainan . Beliau adalah kawan baik saya . Azmin adalah seperti ini. Dia selesa bergaul hanya dengan orang-orang yang dia menganggap sebagai bukan ( politik) ancaman kepadanya. Ia adalah semudah itu . Jika anda melihat beliau barisan ( pasukan dalam pemilihan parti ) , anda akan melihat nama-nama seperti Seri Andalas di Kedah, Dr Xavier Jayakumar dan bekas anggota Dewan Undangan Negeri Kajang Lee Chin Cheh . Nah, itu adalah gaya.


Soalan : Apakah Azmin takut cabaran baru ?

Jawapan : Sebenarnya, dia tidak mahu  menikmati bertukar-tukar pandangan, idea atau perbahasan. Saya tidak fikir penilaian saya dia adalah salah. Kami telah lama dalam politik bersama-sama untuk masa yang lama dan saya tahu dia yang baik. Terdapat juga pemimpin-pemimpin lain yang tidak akan mengambil pihak dengan Azmin , termasuk PKR naib presiden Tian Chua dan Fuziah Salleh.

Soalan: Jadi, Azmin adalah dianggap sebagai  keanak- anakan dan membawa  masalah dalam parti?

Jawapan: ( Dia mengangguk dalam perjanjian . ) Saya terkejut juga ( dalam menyaksikan pendekatan beliau ). Beliau adalah ahli kanan parti . Saya tidak bersetuju dengan beliau yang mengeluarkan kenyataan  ( yang boleh mencemarkan  imej parti ) di Twitter , terutamanya oleh "budak-budak"  tweet beliau - yang berada  bawah "di gaji beliau"  - di " Istana Segambut " (menggambarkan dinasti politik Anwar ), " Sleeping Beauty " ( dianggap sebagai melihat  pada Wan Azizah ) dan nepotisme.

Anwar, yang dianggap sebagai  seorang bapa kepada beliau, bercakap dengan Azmin : "Berhenti -lah, Min .. memberitahu orang-orang  anda .. ia tidak baik untuk melakukan perkara-perkara itu."

Anwar lembut dalam menegur Azmin .

Tetapi Rafizi , sebagai contoh, akan hanya menghadapinya dengan serta  merta. Dia juga menghantar e-mel yang  panjang  untuk Azmin mengenai perkara itu. Rafizi berkata itu adalah perkara yang salah , dia tidak tahan mengenai beliau.

( Dalam perkembangan lain ) saya percaya masalah di Selangor boleh diselesaikan jika Azmin mendapat sokongan daripada DAP dan Pas. Sudah tentu, dia tidak, dan yang hanya akan menimbulkan banyak  kecacatannya . Tetapi dia pandai berkempen untuk dirinya sendiri, dalam mempertahankan jawatannya. Kebanyakan kempen beliau adalah mengenai beliau menjadi rapat dengan Anwar . Di sini, biarlah saya menunjukkan gambar beliau memikul ( cedera ) Anwar, yang disiarkan melalui Twitter. Azmin boleh menjadi sangat kreatif. Walaupun saya tidak boleh memikirkan ini ( ketawa ).


Soalan : Bagaimana anda meyakinkan Nurul Izzah dan Rafizi untuk menyertai anda ?

Jawapan : Sebenarnya, ia tidak mudah bagi saya untuk meyakinkan kedua-dua pemimpin muda . Apabila anda bercakap tentang PKR , anda akan bercakap tentang pemimpin muda dan anda dapat menentukan kedua-dua (Nurul Izzah dan Rafizi ) dari senarai teratas , tidak seperti saya, yang tidak mempunyai bunga api seperti mereka berdua . Saya mengambil masa tiga jam untuk meyakinkan Rafizi. Beliau berkata kepada saya bahawa saya sampaikan tawaran saya, dan ianya sudah  terlambat , kerana beliau memikirkan untuk bekerja bersama  dirinya dengan Azmin .

Rafizi kata Khalid telah dikompromi (dengan satu siri isu-isu ). Tetapi Azmin , kesetiaannya diuji walaupun dia adalah seperti seorang budak lelaki yang anda perlu untuk memanjakan dan menjaga. Itulah bagaimana beliau sifatkan Azmin .

Rafizi adalah seorang lelaki prinsip. Dia tidak berganjak dengan mudah. Beliau berkata beliau lebih cenderung untuk bersama dengan Azmin , walaupun beliau masih belum menyuarakan niat beliau kepadanya. Rafizi adalah pelaku dan Azmin memerlukan orang seperti dia. Walau bagaimanapun, saya memberitahu Rafizi mengenai aspirasi saya dalam menerapkan kepimpinan yang berkualiti dan menerangkan kepada beliau bahawa parti itu memerlukan pelan penggantian . Saya melihat dia dan Nurul Izzah sebagai pemimpin masa depan ( parti ). Saya memberitahunya bahawa terdapat tetingkap peluang untuk mereka. Dia memberitahu saya kebimbangan beliau mengenai anggota mereka bertiga  (kemungkinan pakatan itu)  , yang semua orang Melayu . Kemudian saya memberitahu beliau bahawa pakatan itu akan diperluas untuk merangkumi bukan Melayu.

Soalan: Rafizi mempunyai masalah dengan imej kaum dalam membentuk  pakatan ini ?

Jawapan: PKR masih sebuah parti berasaskan Melayu. Itulah realiti. Saya rasa orang bukan Melayu dalam parti juga telah diterima bahawa ianya sedemikian  . Tetapi seperti yang kita berjuang  bersama-sama , kita akan menjemput Naib Presiden  PKR  Tian Chua , N. Surendran , ahli exco parti R. Sivarasa dan ketua PKR Sarawak Baru Bian, antara lain, untuk pakatan itu. Kami akan mewujudkan satu landskap baru.

Rafizi kemudiannya yakin , dan memberitahu saya bahawa beliau akan berenang atau  berjuang bersama  dengan saya. Seterusnya adalah Nurul Izzah.

Dia memang popular. Saya memberitahunya apabila pertama kali datang , pemimpin mesti berani untuk membuat keputusan ( termasuk mengambil -dua pihak ). Dan kemudian dia membuat keputusan untuk menjadi sebahagian daripada pakatan itu.

Soalan: Ada yang mengatakan bahawa anda kurang cekap melekap kepada hubungan Nurul Izzah dengan Anwar untuk meningkatkan peluang anda untuk menang ?

Jawapan: Ini bukanlah kes itu. Anda lihat, Nurul Izzah tidak pernah dilantik ke jawatan dalam parti. Beliau bertanding dan menang. Keputusan untuk meletakkan beliau di kalangan kepimpinan tertinggi PKR telah dibuat oleh ahli-ahli parti yang mengundi untuknya. Dan ia kebetulan bahawa dia adalah anak perempuan sulung  Anwar.

Bagi saya , dengan bertanding jawatan dalam parti , persepsi bahawa parti itu sedang dikendalikan oleh dinasti keluarga boleh dihapuskan.http://www.nst.com.my/nation/general/saifuddin-aims-to-make-impact-with-his-pact-1.560734

TERJEMAHAN OLEH WRLR

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Dulu..AMARAN,sekarang..NAFI

Posted: 12 Apr 2014 09:17 PM PDTKLUANG: Hishammuddin Hussein menafikan laporan muka depan sebuah akhbar tempatan yang mendakwa pembantu juruterbang pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 membuat panggilan telefon ketika pesawat itu terbang rendah berhampiran Pulau Pinang. »
tukartiub@blogspot.com  kata

nafi jangan tak nafi
nafi kiri
nafi kanan
nafi cnn
nafi bbc
nafi nst

dollah yankee -
Cuma nak gelak,
Kah..Kah..Kah.. buah manggis?


Rest In Peace ULTIMATE WARRIOR

Posted: 12 Apr 2014 03:45 AM PDTdollah yankee - 
Pada suatu waktu dahulu pada zaman 90an aku menjadi ketagih dengan WWF. Banyak wang dihabiskan untuk menyewa pita-pita video wrestling, dan penggusti pujaan ialah Ultimate Warrior ..


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pilihan raya Indonesia: Pengajaran kepada parti Islam, PAS dan Malaysia

Posted: 12 Apr 2014 06:19 PM PDT

Amin Iskandar@Black

Pilihan Raya Legislatif 2014 yang baru selesai memberikan pengajaran besar kepada parti-parti Islam Indonesia apabila kesemuanya hanya mendapat kurang daripada 10% kerusi berdasarkan keputusan pengiraan pantas (quick count) yang diadakan oleh beberapa lembaga dihormati.
Lembaga seperti SaifulMujani, Lembaga Survei Nasional dan Lingkaran Survei Indonesia mendapati parti Islam seperti Partai Keadilan Sejahtera (PKS) hanya mendapat (6-7%), Partai Amanat Nasional (PAN) (7-7.5%), Partai Kebangkitan Bangsa (PKB) (8.5-9%), Partai Persatuan Pembangunan (PPP) (6-7%), dan Partai Bulan Bintang (PBB) (1-1.5%).
Selepas mendapat keputusan buruk, kelima-lima parti Islam ini bertemu di Jakarta bagi membincangkan pembentukan gabungan.
"Kalau semua parti Islam bersatu, jumlah sokongan sudah sampai 31%. Ini melayakkan kita mengajukan calon presiden," kata anggota Majlis Syura PKS, Refrizal, di Jakarta seperti dilaporkan Kompas.
Undang-undang pilihan raya Indonesia mensyaratkan sesebuah parti untuk mendapat sekurang-kurangnya 20% sokongan sebelum layak mencalonkan calon untuk bertanding dalam Pilihan Raya Presiden.
Oleh kerana parti-parti Islam di Indonesia hanya sedar penyatuan akan menjadikan mereka kuat selepas selesai Pilihan Raya Legislatif, maka kali ini mereka tidak layak untuk menghantar calon untuk Pilihan Raya Presiden pada Julai akan datang.
Penyanyi folk popular Indonesia Iwan Fals turut menjadi tumpuan media dalam Pilihan Raya 2014. – Gambar The Malaysian Insider oleh Amin Iskandar, 13 April, 2014. Penyanyi folk popular Indonesia Iwan Fals turut menjadi tumpuan media dalam Pilihan Raya 2014. – Gambar The Malaysian Insider oleh Amin Iskandar, 13 April, 2014.
Rasuah dan skandal parti Islam
PKS merupakan parti Islam yang mula mencipta nama dalam Pilihan Raya 2004 dan muncul sebagai parti keempat terbesar di Indonesia selepas Pilihan Raya 2009 musnah kredibiliti selepas dihujani skandal dan rasuah.
Pada April 2011, anggota Majlis Syura PKS, Arifinto, ditangkap sedang melihat gambar lucah semasa sidang Dewan Perwakilan Rakyat (DPR).
Sebulan sebelum itu pada Mac, salah seorang pengasas PKS, Yusuf Supendi, hadir Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK) dan Badan Kehormatan DPR untuk melaporkan rasuah yang melibatkan sejumlah ahli parti itu.
Read More / Baca Lagi >>

Gabung NGO untuk tingkat martabat petani

Posted: 12 Apr 2014 06:15 PM PDT

SABAK BERNAM: Gabungan NGO Membela Hak Petani (GABETA) yang terdiri dari 15 NGO dari seluruh negara menetapkan empat objektif utama dalam menaikkan serta meningkatkan martabat golongan petani di negara ini.

Wakil kepada GABETA, Mohd Fuad Yaacob yang berucap ketika majlis perasmiannya di Dewan Dewan Seri Bernam, Sungai Besar malam tadi memberitahu antara objektif penubuhannya adalah untuk bersama dalam membela hak petani.

"Kita jadikan ia sebagai medan untuk membawa suara petani ke peringkat nasional dan menjadi badan pendesak bagi menuntut hak-hak petani yang diabaikan.

"Selain itu turut mengangkat martabat petani di tengah masyarakat dan negara," ucap beliau.

Antara NGO yang turut sama dalam GABETA adalah Maju Tani (Perlis), Bela Tani (Kedah), Badan Bertindak Pesawah Malaysia-BPPM (Kedah), Suara Tani Bangkit (Perak), Bela Nasib Pesawah Kita -BENTAK (Perak), Sahabat Tani (Selangor), Pakat (Selangor), Jejac Tani (Kelantan), Celik Tani (Terengganu) dan Gabung Tani (Johor).

Beliau turut menjelaskan melalui gabungan itu, satu idealisme baru dapat dibentuk supaya golongan ini tidak lagi dilihat kerdil dalam perjuang kepada pengeluar makanan asasi negara.

"Kita mahu mereka diluar mengenali siapa sebenarnya golongan petani. Kita tidak lagi boleh dianggap kerdil dan mereka perlu tahu kita sebenarnya perjuangan kepada pengeluaran makanan keselamatan negara," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Tuntut hak: Petani perlu tahu apa yang patut dilakukan

Posted: 12 Apr 2014 06:14 PM PDT


SABAK BERNAM: Lajnah Asas Tani PAS Pusat telah melancarkan Gabungan NGO Membela Hak Petani (GABETA) yang terdiri dari 15 NGO dari seluruh negara.

Pelancaran itu disempurnakan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, di Dewan Seri Bernam, Sungai Besar,  malam tadi. (Gambar atas)

Mohamad dalam ucapan perasmiannya menyambut baik penggabungan tersebut dan menyifatkan ia sebagai satu langkah tepat dalam memperjuangkan nasib para petani menuntut hak mereka.

"Orang Melayu kita lihat mereka agak dingin dalam menuntut hak mereka berbanding kaum lain.

"Tetapi dengan penubuhan NGO ini ia merupakan satu petanda baru bahawa mereka sedar akan hak yang sepatutnya tuntut dan perolehi," ucap beliau di hadapan kira-kira 400 orang yang hadir.

Katanya lagi, rakyat Malaysia khususnya golongan petani tidak perlu malu dalam menuntut hak mereka dan sebagai petani mereka perlu tahu apa yang sepatutnya dilakukan.

"Saya tidak menolak yang kita perlu berterima kasih kepada kerajaan dalam subsidi yang diberikan kepada golongan petani seperti racun atau baja.

"Tetapi dalam masa yang sama kita juga perlu sedar bukan sekadar itu sahaja yang kita perolehi tetapi ada banyak lagi yang patut kita dapat.

"Subsidi diberikan, adakah ia sepenuhnya diberikan kepada kita, itu persoalan yang perlu dijawab selain dari tuntutan lain terutamanya masalah kepada golongan pesawah yang tertindas sejak sekian lama," sambung beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Makna lawatan Obama ke KL

Posted: 12 Apr 2014 06:13 PM PDT

Azmi Hassan

Bukan sahaja Kuala Lumpur yang menunggu penuh debar ketibaan Presiden Barack Obama pada akhir bulan April ini, tetapi lebih bermakna lagi apabila Washington juga turut menaruh harapan tinggi daripada hasil lawatan pemimpin tertinggi Amerika Syarikat (AS) itu ke Malaysia.
Lawatan yang sepatutnya berlaku pada bulan Oktober 2013 tetapi tertangguh kerana masalah perbalahan bajet yang melumpuhkan pentadbiran kerajaan AS pada ketika itu merupakan lawatan pertama Presiden AS selepas lima dekad Presiden Lyndon Johnson melawat Malaysia pada tahun 1966.
Harapan tinggi Washington terhadap lawatan ini bersandarkan kepada pegangan Obama bahawa Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang moden dan progresif sepatutnya menjadi contoh kepada semua negara lain.
Tambahan pula Malaysia yang mengamalkan dasar luar yang mementingkan pendekatan sederhana begitu menarik perhatian Obama terhadap peranan Malaysia dalam geopolitik global.
Kadangkala ada yang merasa sangsi dan mempunyai prasangka tidak baik kerana perhatian yang diberikan oleh Washington terhadap Kuala Lumpur sekali sekala melebihi apa yang diterima oleh sekutu kuat AS di rantau Asia Tenggara seperti Manila, Bangkok malah Singapura sekali pun.
Ada pula yang beranggapan pandangan positif tersebut disebabkan kepimpinan Obama dan bukannya kerana Datuk Seri Najib Razak.
Walau apa pun pandangan sinis tersebut, hakikatnya sebaik sahaja Najib dilantik Perdana Menteri pada April 2009, persepsi Washington terhadap Kuala Lumpur mula berubah.
Ketika menyampaikan ucapan kepada dunia Islam di Kaherah pada 4 Jun 2009, Obama yang baru sahaja beberapa bulan menjadi Presiden AS mentafsirkan Malaysia sebagai negara Islam yang maju dan progresif tetapi masih mampu mengekalkan ciri-ciri kesederhanaan dan patut dijadikan contoh oleh negara Islam yang lain.
Ucapan Kaherah dan pandangan Obama terhadap Malaysia adalah kritikal dan penuh makna kerana ucapan tersebut dianggap sebagai dasar Washington untuk membuka ruang rundingan kepada semua negara Islam, tidak kira lawan atau kawan seperti Iran umpamanya.
Begitu juga ketika Obama menyampaikan ucapan kata alu-aluan melalui sidang video pada Sidang Kemuncak Keusahawanan Ke-4 (GES) di Kuala Lumpur pada bulan Oktober 2013, pandangan yang sama terhadap Malaysia juga diperkatakan oleh Obama.
Tetapi ada pula pihak yang berpendapat lawatan Obama dikatakan berlaku tidak kena dengan keadaan semasa dan agak janggal ekoran kehilangan penerbangan MAS MH370 yang masih belum terungkai misterinya.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud Kelantan: Utusan Malaysia tiba-tiba lebih PAS dari PAS..!!!

Posted: 12 Apr 2014 05:18 PM PDT

Sejak Dulu Utusan Jadi Barua Umno Hina Hukum Islam
Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia menyatakan sokongan terbuka kepada PAS untuk melaksanakan hukum hudud di Kelantan dan menggesa parti Islam itu agar tidak mempedulikan parti komponen Pakatan Rakyat (PR) DAP dan PKR.
Menurut Awang Selamat, sudah sampai masanya PAS diberikan peluang untuk melaksanakan hudud dan tidak tunduk kepada tekanan luarseperti yang dilakukan Brunei.
"Apa sekali pun dugaan, PAS tidak boleh berundur. Bujur lalu melintang patah. PAS hanya perlu tunduk kepada undang-undang Allah (seperti yang selalu dilaungkan pemimpinnya) dan bukannya DAP dan PKR," tulis Awang Selamat dalam Utusan Malaysia edisi Ahad, Mingguan Malaysia.
"Inilah kesempatan terbaik yang PAS ada. Dalam kaitan lain, kerajaan Brunei tidak berganjak meski mendapat tekanan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia selepas mengumumkan pelaksanaan hukum hudud."
Menurut Awang Selamat, PAS perlu menggunakan kesempatan yang diberikan kerajaan pusat bagi melaksanakan hukum hudud yang sudah diperjuangkan oleh parti itu sejak penubuhannya lebih 50 tahun dahulu.
"Dengan kerajaan pusat memberi laluan kepada kerajaan negeri Kelantan dan perubahan pendirian ramai pemimpin Umno serta sokongan banyak badan bukan kerajaan (NGO) Islam, ramai orang Islam yang teruja untuk melihat ia menjadi kenyataan.
"Awang berharap seramai mungkin ahli Parlimen terutama yang beragama Islam tanpa mengira parti menyokong rang undang-undang persendirian yang akan dibentangkan oleh PAS di Dewan Rakyat bagi melaksanakan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 atau hudud," katanya.
Menurut Awang Selamat, cabaran utama PAS kini hanya rakan-rakan PR iaitu DAP dan PKR.
Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya mahu hukuman penjara lebih panjang bagi Anwar

Posted: 12 Apr 2014 04:45 PM PDT

Putrajaya nampaknya cuba menyukarkan lagi keadaan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan memfailkan rayuan balas untuk meningkatkan lagi hukuman penjara lima tahun terhadap ketua pembangkang itu yang didapati bersalah atas kes liwat bulan lepas.
Peguamnya, Karpal Singh berkata rayuan Anwar terhadap keputusan dan hukuman beliau seperti akan dipercepatkan untuk Mahkamah Persekutuan, memandangkan pejabat pendaftar mahkamah sudah pun menghantar sebahagian daripada rekod rayuannya.
"Selepas meneliti rekod rayuan, saya dapati pihak pendakwa raya membuat rayuan untuk meningkatkan lagi hukuman penjara Anwar," kata Karpal kepada The Malaysian Insider.
Ini berlaku selepas hampir dua minggu Putrajaya membuat rayuan balas terhadap hukuman yang lebih ringan dikenakan terhadap Karpal yang didakwa bersalah dalam kesalahan menghasut.
Pada 11 Mac, Karpal disaman RM4,000 tetapi pendakwa raya membuat rayuan balas, menggesa Mahkamah Rayuan untuk mengenakan hukuman yang lebih berat.
Dalam kes Anwar pula, Mahkamah Rayuan dengan tiga hakim menjatuhkan hukuman lima tahun penjara kepada pemimpin de facto PKR itu, selepas membenarkan rayuan Putrajaya untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang pada mulanya membebaskan beliau.
Anwar yang juga merupakan ahli Parlimen Permatang Pauh, dalam risiko kehilangan kerusi Parlimennya dan mungkin akan kecundang alam kerjaya politiknya jika mahkamah tertinggi itu menegakkan keputusan Mahkamah Rayuan.
Di bawah Perlembagaan Persekutuan, seorang wakil boleh tersingkir daripada kerusinya jika disaman lebih daripada RM2,000 atau dipenjarakan untuk lebih daripada setahun.
Hukuman liwat di bawah Seksyen 377B Kod Penal membawa penjara sehingga 20 tahun dan pesalah juga kemungkinan disebat.
"Dalam membuat rayuan balas ini, saya percaya pihak pendakwa raya mahukan Mahkamah Persekutuan untuk mengenakan masa penjara lebih daripada lima tahun. Menyebat Anwar memang tidak akan terjadi kerana beliau sudah 66 tahun," katanya.
Anwar didapati bersalah meliwat pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan di kondominium mewah di Bukit Damansara pada 26 Jun, 2008.
Hakim, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memutuskan pada 9 Januari, 2012 bahawa beliau sangsi dengan integriti sampel yang diambil untuk kajian DNA daripada Mohd Saiful kerana sampel tersebut mungkin sudah terjejas sebelum ia sampai ke jabatan kimia untuk dianalisis.
Read More / Baca Lagi >>

Kemalangan Bas Ekspres: Pemandu Bas Guna Siku Kawal Stereng

Posted: 12 Apr 2014 04:39 PM PDT

Bentong: Pemandu bas pandu laju dan kerap menghantar SMS menggunakan telefon bimbitnya sepanjang jalan," dakwa seorang penumpang Norfazillah Zainuddin, 22, yang turut mengalami kecederaan di kaki dalam kemalangan bas ekspres di Kilometer 11, Jalan Bentong-Raub, berhampiran Bukit Lebu dekat sini, tengah malam semalam.
Menurut Norfazillah, dia yang takut dengan sikap pemandu itu membuat keputusan tidak mahu tidur sepanjang perjalanan, malah turut menegur pemandu bas itu yang memandu sambil menghantar SMS dan hanya mengawal stereng menggunakan siku.
Katanya, beberapa penumpang lain turut menegur pemandu itu tetapi dia menjawab 'sudah biasa, tak ada masalah' dan terus memandu laju.

"Ketika sampai di tempat kejadian, saya lihat pemandu itu tidak menumpukan perhatian kerana sibuk menghantar SMS menggunakan telefon bimbitnya sebelum bas hilang kawalan dan memasuki ke laluan bertentangan.
FotoBAS Ekspres Transnasional dua tingkat yang terbabit kemalangan di Kilometer 11, Jalan Bentong-Raub berhampiran Bukit Lebu, dekat Bentong menyebabkan tiga kematian dan 10 cedera parah, semalam.

"Saya menyedari bas sudah memasuki lorong sebelah (kanan) dan menuju ke arah bukit dan terus menjerit 'awas' kepadanya tetapi sudah terlambat, bas melanggar tiang elektrik di kanan jalan sebelum terheret di tepi bukit.

"Pemandu cuba mengelak dengan memusingkan stereng ke arah kiri selepas terlanggar bukit menyebab-kan bas terus terbalik dan terseret di atas jalan," katanya ketika ditemui di Hospital Bentong selepas mendapatkan rawatan.Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita: Pelakon kelar tangan

Posted: 12 Apr 2014 04:27 PM PDT

Ipoh: Seorang pelakon wanita yang sering muncul dalam tele filem Tamil nekad mengelar pergelangan tangan kirinya menggunakan pisau cukur selepas mendapat tahu kekasihnya berkahwin dengan wanita lain, petang kelmarin.
Mangsa berusia 29 tahun dan kini mengandung tujuh bulan, dipercayai membuat keputusan itu selepas terlalu sedih dan kecewa dengan nasib yang menimpa dirinya dan anak yang bakal dilahirkan.

Bagaimanapun, dia bernasib baik apabila segera dibawa ke hospital dan keadaannya kini dilaporkan stabil.

Menurut seorang rakan mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai John, 50-an, dia dimaklumkan seorang rakan mangsa mengenai kejadian itu jam 4 petang kelmarin sebelum segera membantu membawa mangsa mendapatkan rawatan di wad kecemasan, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di sini.
FotoMANGSA yang cedera dibawa ke wad kecemasan, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.

"Sebelum kejadian, dia tinggal seorang diri di rumah selepas keluarganya ke Singapura atas urusan keluarga. Disebabkan kasihan, beberapa rakannya mengajak bermalam di Taman Pengkalan, di sini.

Dalam Ini Malaya : Bani Melayu Umno..!!!

Posted: 12 Apr 2014 04:14 PM PDT

Dalam Ini Malaya : Panda Lebih Bertuah Dari Macai..!!!

Posted: 12 Apr 2014 04:09 PM PDT

Dalam Ini Malaya : UMNO & Kerajaan BN...Mewah Dan Boros..!!!

Posted: 12 Apr 2014 05:34 AM PDTHishammuddin nafi laporan juruterbang MH370 ‎buat panggilan di Pulau Pinang

Posted: 12 Apr 2014 04:33 AM PDT

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menafikan laporan muka depan sebuah akhbar tempatan yang mendakwa pembantu juruterbang pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 membuat panggilan telefon ketika pesawat itu terbang rendah berhampiran Pulau Pinang.
Beliau berkata jika dakwaan akhbar itu benar, beliau sepatutnya mengetahui perkara itu daripada awal lagi.
"Saya tidak boleh komen (mengenai laporan akhbar itu) kerana jika betul, kita (pasti) tahu mengenainya daripada awal lagi," katanya kepada pemberita selepas menunaikan solat hajat di Masjid Taman Sri Lambak hari ini.
Menurutnya, sejak insiden kehilangan pesawat itu, pihaknya mengambil pendekatan tidak mengesahkan sesuatu tanpa sebarang kerjasama atau pengesahan dengan pihak lain.
Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan berkata adalah tidak bertanggungjawab bagi mana-mana pihak untuk mengambil kesempatan dengan membuat liputan atau laporan yang tidak berasas.

Mangsa Samseng Dan Pemerintah: Pagi keluar rumah, petang rumah dirobohkan

Posted: 12 Apr 2014 04:08 AM PDT


Seorang pesara mendapati rumah yang diduduki tiga generasi keluarganya dirobohkan dalam masa kurang dari 5 jam beliau keluar dari rumah itu.
 
Kejadian itu menimpa M Irdiahsamy, 73, penduduk Kampung Retnampillai, Sentul Pasar pada 3 Disember lalu.
 
Beliau keluar rumah sekitar jam 10 pagi dan mendapati rumahnya dirobohkan pada jam 3.30 petang apabila pulang ke rumah.
 
Sebulan sebelum itu, seorang lagi penduduk, P Subramaniam, 50 tahun turut mengalami nasib sama apabila rumahnya dirobohkan pada sekitar jam 6.30 pagi, 22 November tahun lalu sewaktu beliau tiada di rumah.
 
Dua buah rumah itu sebahagian daripada kisah sedih empat buah rumah didakwa dirobohkan dengan cara hampir sama apabila setinggan tersebut akan dimajukan menjadi tapak tiga blok pangsapuri.
 
Jurucakap penduduk, P Thanabala yang rumahnya juga dirobohkan pada November 2013 mendakwa wakil syarikat pemilik tanah mengaku merobohkan rumah mereka dalam satu pertemuan yang turut disertai  seorang pegawai polis dan wakil sebuah parti politik.
 
Perkara itu dinyatakan dalam laporan polis terbarunya kelmarin.
 
Thanabala mempertikaikan cara rumah mereka dirobohkan selepas mereka enggan menerima pampasan RM18,000 bagi setiap rumah yang ditawarkan pemaju.
 
Sementara itu, beliau juga mendakwa mereka berterusan diganggu sekumpulan lelaki yang disifatkannya ala gangster yang kerap hadir dalam jumlah ramai untuk menggesa mereka berpindah.
 
"Kita takut bila kita keluar rumah, gangster roboh rumah. Tapi polis tak nak tangkap, bolehkah macam itu?" kata Thanabala.
 
Read More / Baca Lagi >>

Pihak Pemaju Dan Pihak Perbankan Komplot Tipu Pembeli..!!

Posted: 12 Apr 2014 04:01 AM PDT

Malaysian Media: Co-pilot made desperate phone call

Posted: 12 Apr 2014 03:59 AM PDT

Rafizi Ramli: Malaysia Kaya, Kutip Banyak, Bocor Lagi Banyak

Posted: 12 Apr 2014 03:58 AM PDT

Rafizi Ramli: Selagi Kerajaan Ini Tidak Tumbang, Kita Akan Lawan Tetap Lawan

Posted: 12 Apr 2014 03:55 AM PDT

Hasan Malek Akui Dimana Umno Kuat situ Melayu Merempat

Posted: 12 Apr 2014 03:00 AM PDT


Jikalau Kata-Kata serta Ucapan Hasan Malek di Persidangan Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia (Gagasan) bukan nya BERMAKSUD Dimana Umno Kuat Disitu Melayu Merempat apa ke lagi beb, tak kan Maksud beliau Kalau Harga Ayam Mahal Jangan Makan Ayam atau pun Kalau Minyak Mahal Jangan Guna Minyak tapi Guna Air Kencing... kah kah kah !

Dengan mengatakan bahawa "antara PUNCA Masalah berkenaan ialah Sekolah-Sekolah di LUAR BANDAR atau PENDALAMAN (dalam kata lain di tempat dimana selalu nya Umno/Bn Kuat) yang merupakan RUANG HAYAT Anak-Anak Melayu dan Bumiputera masih TERKEBELAKANG dari segi PASARANA PENDIDIKAN".


"Murid yang DIASUH dalam Bilik Darjah SERBA MUNDUR dan hanya Bergantung Kepada BUKU TEKS tidak Akan Mampu untuk BERTANDING dengan Pelajar yang Belajar dengan Bantuan TEKNOLOGI DIGITAL". Atas sebab itu gua kata nya yang MAKSUD Hasan Malek ialah Dimana Umno Kuat Disitu Melayu Merempat... kah kah kah !.
Hanya di Negara Malaysia yang UJUD nya BANGSA Umno sahaja lu orang dapat Dengar, Lihat dengan MATA KEPALA lu orang Perkara sebegini terjadi, dimana Parti yang Memerintah sejak dari MERDEKA serta Mendakwa sebagai Parti yang Memperjuangkan Bangsa Melayu tetapi Orang Melayu Merempat dari Segala Segi beb... kah kah kah !.

Tapi apa nak buat beb sudah Orang Melayu Sendiri yang SUKA dia orang DITIPU HIDUP-HIDUP sejak dari DULU KINI dan SELAMANYA oleh Pemimpin-Pemimpin Umno, jangan salahkan Bangsa lain jikalau Bangsa Sendiri sejak AZALI nya adalah KAKI PENIPU WA TEMBERANG. Segala benda hendak Ditipu dari Sekecil-kecil Benih Padi sampai lah Sebesar-besar LEMBU NFC... kah kah kah !.

GST: Kenapa tak cukai syarikat monopoli dan jutawan?

Posted: 12 Apr 2014 02:48 AM PDT

Ada tiga jenis cukai yang kerajaan boleh laksanakan untuk menambah pendapatan kerajaan, kata Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli. 

SEREMBAN: Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli mempertikaikan kenapa kerajaan tidak mengenakan cukai kepada orang kaya sebelum kenakan cukai terhadap orang miskin.
"Apabila kita tanya kenapa bebankan rakyat dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), kerajaan kata sebanyak 162 negara sudah melaksanakan GST.
"Kalau itu hujah kerajaan, kenapa kerajaan tidak tiru jenis-jenis cukai yang dikenakan oleh negara lain?
"Ada tiga jenis cukai yang kerajaan boleh laksanakan untuk menambah pendapatan kerajaan.
"Windfall tax atau cukai durian runtuh merupakan cukai yang dikenakan kepada syarikat-syarikat yang memonopoli sesuatu bidang perniagaan.
"Malaysia ada industri yang dimonopoli, Astro contohnya. cukai durian runtuh dikenakan kepada syarikat dalam sesuatu industri yang untungnya berlipat kali ganda.
`Cukai maha kaya'
"Superich tax atau cukai maha kaya pula dikenakan kepada individu-individu yang sangat kaya yang bertaraf jutawan.
"Sekarang rakyat biasa seperti saya dan tuan-tuan membayar cukai pendapatan sebanyak 24 peratus. Tetapi jutawan juga membayar cukai pendapatan sebanyak 24 peratus.
"Di negara-negara luar mereka yang tersangat kaya dikenakan kadar cukai pendapatan yang lebih tinggi berbanding rakyat biasa, supaya mereka ini dibezakan dengan rakyat kebiasaan atau golongan kelas menengah.
Read More / Baca Lagi >>

Amerika nafi MH370 mendarat di pangkalan tentera Diego Garcia

Posted: 12 Apr 2014 02:45 AM PDT

Amerika Syarikat (AS) menafikan pesawat Malaysia Airlines MH370 mendarat di pangkalan tentera mereka di lokasi terpencil di Diego Garcia, lapor akhbar Britain Daily Mirror.
Akhbar berkenaan melaporkan, jurucakap kedutaan AS di Kuala Lumpur menafikan perkara itu di sebalik khabar angin dan spekulasi mengatakan pesawat dengan 239 penumpang dan anak kapal mendarat di sana.
"Tiada petunjuk mengatakan pesawat MH370 terbang berhampiran Maldives mahupun Diego Garcia.
"MH370 tidak mendarat di Diego Garcia," katanya dipetik laporan akhbar.
Beliau turut berkata, dalam usaha sama koordinasi misi carian pesawat yang hilang pada 8 Mac lalu, tentera laut AS kini bekerjasama dengan Malaysia dan Australia, bersama 26 lagi negara.
Lokasi Diego Garcia sekitar 3,500 kilometer dari Malaysia.
Hari ini masuk hari ke-36 misi mencari pesawat berkenaan di Lautan Hindi, tumpuan kini bagi pengerahan Kenderaan Dalam Air Automatik milik Amerika Syarikat Bluefin 21 kerana dikhuatiri bateri kotak hitam kehabisan berikutan tiada isyarat dikesan pasukan mencari bagi tempoh 24 jam lepas.
Read More / Baca Lagi >>

TS Khalid Ibrahim jawab isu Canal City, anggap ia perkongsian pintar Selangor dan pemaju

Posted: 12 Apr 2014 02:42 AM PDT

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, melalui perancangan asal pada 2003, pembangunan Canal City melibatkan kos keseluruhan berjumlah RM1.345 bilion, manakala keuntungan keseluruhan projek adalah RM74 juta bagi tempoh 20 tahun dengan PNSB hanya memperolehi  RM22.2 juta. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 April, 2014.  
Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, melalui perancangan asal pada 2003, pembangunan Canal City melibatkan kos keseluruhan berjumlah RM1.345 bilion, manakala keuntungan keseluruhan projek adalah RM74 juta bagi tempoh 20 tahun dengan PNSB hanya memperolehi RM22.2 juta. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 April, 2014.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menjelaskan isu jual beli tanah antara syarikat milik penuh kerajaan negeri, Perbadanan Menteri Besar (MBI) dan syarikat pemaju Tropicana, mengatakan ianya merupakan "perkongsian pintar" kedua-dua pihak.
Khalid menjelaskan, melalui perjanjian itu, MBI akan memperolehi sekurang-kurangnya RM1.3 bilion dalam tempoh 20 tahun, dan kerajaan negeri akan memperolehi pembangunan infrastruktur dan prasarana di atas tanah seluas 424 ekar sepanjang tempoh pembangunan di Canal City tersebut.
"Prinsip Pakatan Rakyat (PR) di dalam urusan pentadbir aset seperti hartanah kerajaan negeri adalah memberi nilai tertinggi kepada aset tersebut dengan cara tidak menjual tanah kosong, tetapi menjual tanah dan pelan pembangunan.
"Hal ini boleh dilakukan kerana kerajaan negeri mempunyai pakar di dalam merancang pembangunan dan kelulusan berkenaan dengannya terletak di dalam kuasa kerajaan negeri melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN), Pejabat Tanah dan Galian Selangor serta Pihak Berkuasa Tempatan," katanya, dalam satu kenyataan hari ini.
Khalid berkata, melalui perancangan asal pada 2003, pembangunan Canal City melibatkan kos keseluruhan berjumlah RM1.345 bilion, manakala keuntungan keseluruhan projek adalah RM74 juta bagi tempoh 20 tahun dengan PNSB hanya memperolehi  RM22.2 juta.
"Ini jauh berbeza dengan penjualan tanah dengan pelan pembangunan yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat melalui MBI dan Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB)," katanya dalam kenyataan tersebut.
Umno Selangor sebelum ini mendesak kerajaan Selangor segera memberi penjelasan berhubung perjanjian jual beli tanah projek berkenaan yang dibuat ketika kerajaan sementara memerintah sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Read More / Baca Lagi >>

Wakil rakyat Melayu selar orang Melayu sokong GST

Posted: 12 Apr 2014 02:39 AM PDT

Maka amatlah hairan kita mengapa orang Melayu yang hidup susah mahu bertegas membayar GST, kata ahli parlimen DAP kawsaan Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. 

Mohd Ariff SabriPETALING JAYA: Ahli parlimen DAP kawsaan Raub,  Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz menyelar orang Melayu yang miskin tetapi tidak mahu membantah cukai perkhidmatan dan barangan (GST) yang bakal dilaksanakan kerajaan.
"Maka amatlah hairan kita mengapa orang Melayu yang hidup susah mahu bertegas membayar GST.
"Malah ada yang dirasuk oleh Umno untk tunjuk perasaan dan berdemonstrasi mahu membayar GST. Kaya sangatkah orang Melayu?
"Lagi sukar saya faham mengapa orang Melayu yang rata-ratanya golongan yang relatif miskin dalam negara ini, menerima GST sebagai suatu yang bagus.
"Mereka kena bayar, tapi mereka suka? Perkiraan apa yang ada dalam kepala rakyat?," tanya beliau dalam blognya.
Orang Melayu yang bertegas untuk bayar GST ini apa kena dengan kepala mereka, tanya beliau.
Mohd Ariff Sabri berkata, terdapat 2.2% orang Melayu berada di bawah paras kemiskinan  tegar jika garis kemiskinan RM650 sebulan.
Papa kedana
Jika jumlah orang Melayu ialah 15,000,000 maka yang miskin papa kedana dan hidup melarat ialah 330,000 orang.
Read More / Baca Lagi >>

Adun DAP minta elaun guru KAFA dinaikkan..Adun UMNO ada kesah..!!!

Posted: 12 Apr 2014 02:36 AM PDT

SHAH ALAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara, Ng Sze Han mengemukakan cadangan kepada Kerajaan Negeri untuk menaikkan elaun guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di Selangor.

Beliau berkata, elaun yang diterima kini perlu segera dinaikkan, terutama bagi guru KAFA yang berkhidmat di kawasan bandar yang terpaksa berdepan kos hidup yang tinggi.

Katanya, Kerajaan Negeri perlu mengambil kira beban yang ditanggung pendidik KAFA dan membela nasib mereka yang lama diabai Barisan Nasional (BN).

"Saya menemui beberapa guru KAFA dan mereka menyuarakan keluhan bahawa elaun yang diterima masih tidak mencukupi terutama di kawasan bandar seperti Puchong.

"Saya percaya, mereka bukan merungut dan meminta simpati, sebaliknya ikhlas mendidik tetapi kita perlu lebih realistik dalam keadaan kos hidup yang tinggi.

"Saya minta sekurang-kurangnya elaun mereka boleh dinaikkan sehingga RM1, 500 sebulan," katanya yang dihubungi Selangor Kini, di sini, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Permintaan maaf Tok Guru & Mahathir yang asyik lupa

Posted: 12 Apr 2014 02:34 AM PDT


Tuan Guru Nik Aziz menyampaikan kuliah Subuh di Masjid Pulau Melaka. Di sebelahnya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berkunjung ke Pulau Melaka untuk bertemu Mursyidul Am PAS itu baru-baru ini.
TIDAK semena-mena ucapan ringkas Tuan Guru Nik Abdul Aziz di satu Subuh hening sebaik selesai solat berjemaah di masjid bersebelahan rumahnya di Pulau Melaka, Pengkalan Chepa, Kelantan menarik perhatian para pemimpin Umno.

Mursyidul Am PAS itu tidak memberi komen tentang politik, sebaliknya dengan nada sayu semasa menyampaikan kuliah Subuh, memohon maaf kepada rakyat Kelantan jika melakukan sebarang kesilapan tatkala mengetuai kerajaan negeri.

"Maafkan segala kesilapan saya selama saya pimpin Kelantan... Ni sakit saya mungkin Allah nak kifarat dosa saya atas apa kesalahan saya buat selama saya pimpin Kelantan," ujar bekas Menteri Besar Kelantan itu.

Dilaporkan tatkala berucap, air mata bergenang membasahi pipi Tuan Guru Nik Aziz menzahirkan keikhlasan hati beliau ketika membuat permintaan itu.

Memohon maaf atas kelemahan dan kesilapan diri adalah sifat terpuji muslim, malah ia adalah sunnah Rasulullah s.a.w.

Diberitakan ketika Rasulullah s.a.w. gering setelah peristiwa pembebasan Kota Makkah (fathul Makkah), baginda yang sudah beberapa hari tidak mengimamkan solat meminta para sahabat membawanya ke masjid.
Read More / Baca Lagi >>

Pemergian Pak Hamid : Gugurnya sebutir bintang - Al Fatihah

Posted: 12 Apr 2014 02:32 AM PDT

SUHAIZAN KAIAT
Saya mendapat khabar sedih pemergian mengejut Abdul Hamid bin Abdul Kadir (Pak Hamid) Ketua jurulatih kawad kebangsaan Jabatan AMAL dari Johor ke rahmatullah pagi tadi jam 10 pagi.
Beliau dikatakan sedang mengadakan latihan kepada anggota AMAL dalam program kursus kepimpinan AMAL di Sepang  dan rebah secara tiba-tiba dan kemudiannya disahkan meninggal dunia.

Dalam usianya 59 tahun  beliau mengabadikan dirinya kepada perjuangan Islam dan memilih AMAL sebagai medan kebaktiannya. Beliau adalah anggota AMAL terlatih, dedikasi, sabar dan komited terhadap tugasannya.

Beliau sanggup meredah hutan, mengharungi banjir dan lumpur untuk hadir dan bertugas di mana lokasi di arahkan.
Menjaga lalulintas, parkir, menjaga keselamatan dan kebersihan dalam sesuatu program besar PAS tidak menjadikan beliau kekok dan jemu dengan tugasannya itu.
Demi jemaah, dalam usia senja itu beliau gagahkan diri bersama anak-anak muda yang jauh 20 tahun dari usianya.

Allahyarham Pak Hamid adalah ikon anak-anak muda. Beliau jugalah ikon kebanggaan AMAL. Beliau adalah contoh insan ikhlas berjuang demi Islam.
Tanpa nama dan kedudukan tinggi, Pak Hamid tidak kejarkan pangkat, kedudukan dan jawatan dalam PAS.
Perjuangan Islam dengan mencapai keredhaan Allah adalah matlamat utama PAS dan Pak Hamid telah membutikannya.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT