Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Marah, Keluarga Penumpang MAS MH370 Sebut Pemerintah Malaysia Pembunuh

Posted: 21 Mar 2014 11:16 PM PDT

Beijing - Insiden kembali terjadi dalam pertemuan keluarga penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 asal China dengan pejabat otoritas Malaysia. Marah atas ketidakjelasan informasi, keluarga penumpang meneriaki pejabat tinggi otoritas Malaysia.

Pertemuan ini digelar selama 30 menit di sebuah ballroom hotel di Beijing, China, pagi ini. Tim yang terdiri atas sejumlah pejabat tinggi otoritas Malaysia secara bergiliran menjawab beragam pertanyaan yang diajukan keluarga penumpang. Pertanyaan didaftarkan sehari sebelumnya.

Tim tersebut terdiri atas Duta Besar Malaysia untuk China Datuk Iskandar Sarudin, kemudian Komandan Operasi Udara RMAF Letnan Jenderal Datuk Seri Ackbal Abdul Samad dan Direktur Layaran Lalu Lintas Udara Ahmad Nizar Zolfakar. Usai menjawab pertanyaan, para pejabat tinggi tersebut langsung berdiri dan meninggalkan ruangan tanpa menjawab pertanyaan tambahan yang hendak diajukan keluarga penumpang.

Keluarga penumpang pun merasa kaget atas perlakuan ini. Bahkan ada dari mereka yang sengaja membawa presentasi PowerPoint untuk menunjukkan keraguan mereka atas hilangnya MAS MH370. Keributan kecil pun terjadi ketika keluarga penumpang meneriaki para pejabat tinggi Malaysia, meminta mereka tinggal di ruangan.

"Anda telah menyaksikan bagaimana pemerintah Malaysia memperlakukan kami! Anda pikir bagaimana mereka memperlakukan keluarga kami yang ada di dalam pesawat tersebut?" teriak salah satu keluarga penumpang, seperti dilansir The Star, Sabtu (22/3/2014).

"Ada dua pembunuh di sini! Yang satu adalah pelaku pembajakan di dalam pesawat, dan satu lagi adalah pemerintah Malaysia!" imbuhnya.

Keluarga penumpang mengungkapkan keyakinan mereka bahwa pemerintah Malaysia tengah menyembunyikan kebenaran atas hilangnya MAS MH370 tersebut. Pemerintah Malaysia juga dituding mengindari keluarga korban.

"Katakan tidak pada kebohongan! Umumkan kebenaran! Kembalikan keluarga tercinta kami!" teriak keluarga penumpang yang lain.

Sejumlah keluarga penumpang lainnya berusaha menenangkan situasi. "Mereka tidak bisa datang dan pergi dari China sesuka mereka. Warga China harus bersatu," ucap keluarga penumpang lain yang berusha menenangkan mereka yang terbawa emosi.

"Percaya pada pemerintah kita sendiri. Pejabat kita tengah berurusan dengan mereka sekarang. Kita tidak akan membiarkan mereka pergi. Mari duduk dan menunggu mereka di sini," tandasnya. - Detik 


(nvc/gah) 

MH370 : Selepas bawa manggis, CEO mengaku MH370 bawa bateri litium

Posted: 21 Mar 2014 07:12 PM PDT


MARCH 22, 2014
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya sebelum ini berkata, pesawat MH370 bawa manggis, tiada bahan mudah terbakar. Gambar fail The Malaysian Insider. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya sebelum ini berkata, pesawat MH370 bawa manggis, tiada bahan mudah terbakar. Gambar fail The Malaysian Insider.Selepas mengeluarkan kenyataan Malaysia Airlines pesawat MH370 tidak mempunyai sebarang kargo bahaya dan hanya membawa beberapa tan manggis, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya akhirnya mengaku pesawat itu turut membawa bateri lithium yang mudah terbakar, lapor Mail Online.
Versi online akhbar United Kingdom, Daily Mail itu berkata, pengakuan itu menimbulkan semula spekulasi kehilangannya dua minggu lalu berpunca daripada kebakaran.
Pada 17 Mac, Ahmad Jauhari pada sidang medianya berkata, pesawat MH370 itu membawa antara tiga ke empat tan manggis ke China, dengan menekankan bahawa tidak ada bahan mudah terbakar dalam pesawat itu. – 22 Mac, 2014.

Selain manggis dan litium, MH370 bawa pekerja Freescale Semiconductor yang bernilai tinggi

MARCH 22, 2014
Keluarga penumpang dan anak kapal MH370 sama ada di Beijing atau di Malaysia masih menunggu dengan penuh harapan supaya pesawat itu ditemui. Gambar fail The Malaysian Insider.Keluarga penumpang dan anak kapal MH370 sama ada di Beijing atau di Malaysia masih menunggu dengan penuh harapan supaya pesawat itu ditemui. Gambar fail The Malaysian Insider.Selain membawa manggis dan bateri litium yang dianggap sebagai bahan mudah terbakar, pesawat MH370 juga membawa sekumpulan 20 pekerja Freescale Semiconductor dengan empat daripada mereka adalah antara lima pemegang hak cipta yang baru didaftarkan.
Apa yang hendak dipatenkan oleh mereka ialah memaksimakan 'dies' dalam sekeping 'wafer' yang sedang dimajukan oleh Freescale.
Blog Anak Sungai Derhaka dari Malaysia berkata, kehilangan mereka sama dengan apa yang berlaku kepada tragedi penerbangan Jepun, JAL 123 yang membunuh 17 jurutera daripada firma yang membangunkan satu perisian hasil kajian seorang profesor Universiti Tokyo, Jepun.
Apa yang dibangunkan oleh mereka ialah perisian TRON dan pada ketika itu TRON didakwa jauh lebih maju daripada Google Chrome yang ada pada masa ini.
Ia adalah percuma dan akan digunakan oleh seluruh sektor awam di Jepun.
Pembangunan perisian tersebut terbantut apabila semua jurutera yang terlibat terbunuh dalam tragedi itu dan Microsoft kemudian menguasai pasaran.
Tiga hari lalu dalam satu sidang media, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata pesawat Malaysia Airlines MH370 tidak membawa kargo berbahaya atau bernilai tinggi tetapi beberapa tan manggis.
Kenyataan itu dikeluarkan bagi menjawab beberapa spekulasi yang mengatakan pesawat itu mungkin dirampas kerana membawa kargo yang bernilai tinggi.
Ia juga bagi menjawab spekulasi yang mengatakan pesawat tersebut meletup di udara dan menjunam ke dalam laut selari dengan beberapa laporan polis yang dibuat di beberapa negeri di pantai timur semenanjung.
"Penilaiannya itu sebenarnya kurang tepat jika dikatakan manggis itu adalah kargo yang bernilai tinggi.
"Sebenarnya beliau sepatutnya mengambil kira siapakah penumpang yang di bawa pesawat tersebut kerana bagi kebanyakan industri, pekerja yang mahir dan professional adalah aset amat berharga. Dalam hal ini 20 pekerja Freescale itu adalah aset," kata penulis blog itu.
Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Bernama, syarikat Freescale yang berpangkalan di Austin, Texas, Amerika Syarikat itu berkata, pekerjanya terdiri daripada 12 rakyat Malaysia dan lapan dari China.
Menurut syarikat itu, seluruh komuniti Freescale Semiconductor sedih dengan kejadian berkenaan dan akan terus memantau situasi serta memaklumkan sebarang perkembangan apabila memperolehnya.
"Pada masa ini, kami memberi tumpuan kepada pekerja kami dan anggota keluarga mereka," kata Presiden dan Ketua Pegawai Esekutif Freescale, Gregg Lowe dalam kenyataan itu.
"Doa kami untuk semua yang terlibat dalam kejadian tragik ini," katanya.
Menurut kenyataan itu, syarikat meminta kaunselor dan profesional lain melalui Program Bantuan Pekerja Freescale, memberikan sokongan sepanjang masa kepada mereka yang terbabit dalam tragedi ini.
'Dies' adalah litar atau 'circuit' yang dibina di atas 'wafer', 'dies' adalah apa terkandung di dalam mikrocip.
Bergantung kepada tujuan ia dibina saiz 'dies' adalah berbeza antara satu sama lain dan dibina di atas wafer yang diperbuat daripada silikon dan seramik.
Oleh itu, jumlahnya juga adalah berbeza bergantung kepada saiz 'wafer' yang biasanya bergaris pusat 4", 6" atau 8.
Dalam setiap 'wafer' biasanya terkandung lebih atau kurang daripada 5,000 'dies'.
Menurut blog itu, kebanyakan peralatan elokronik kini dikuasai atau digerakkan oleh 'dies' yang terdapat dalam mikrocip.
Silikon adalah bahan yang sesuai digunakan untuk membangunkan cip yang maju dan bahan ini adalah mahal.
Memaksimakan 'dies' di dalam sekeping 'wafer' bermakna memaksimakan keuntungan.
Dalam hal pekerja Freescale Semiconductor of Austin ini pula hak paten yang baharu didaftarkan itu berada di bawah pegangan 5 individu dengan setiap individu menguasai 20% daripada royalti.
Sebanyak 20% dikuasai oleh Peidong Wang dari Freescale Semiconductor of Suzhou, China; 20% dikuasai oleh Zhijun Chen, juga dari Freescale Semiconductor of Suzhou, China.
Manakala 20% dikuasai oleh Zhihong Cheng dan 20% Li Ying, dari Freescale Semiconductor of Suzhou, China dan Freescale Semiconductor sendiri 20%.
"Jika salah seorang daripada di atas terbunuh atau hilang maka ia tetap akan dibahagikan sama rata dan jika empat daripada lima itu terbunuh atau hilang maka keseluruhan royalti akan dibayar kepada yang tinggal," kata blog itu.
Menurut blog itu, pemilik Freescale Semiconductor adalah seorang Yahudi yang terkenal iaitu Jacob Rothschild melalui Blackstone.
"Apa pun ini hanyalah salah satu kebarangkalian yang ada, betul atau tidak kita tunggulah apa hasil siasatan rasmi pihak berkuasa," kata blog itu. – 22 Mac, 2014.

Ujian perlu dibuat jika sah serpihan MH370

Posted: 21 Mar 2014 06:02 AM PDT


  • MH370
 1 / 1 
CANBERRA - Penemuan serpihan kelmarin di barat daya Perth masih belum disahkan milik pesawat MH370.

Namun, beberapa prosedur harus dilalui bagi merungkai teka-teki tersebut.

Pakar penyiasatan tempatan memaklumkan, serpihan terbabit perlu disahkan milik pesawat MH370 terlebih dahulu sebelum mencari kotak hitam.

Perkara pertama akan dilakukan adalah penyiasat akan menyelaraskan serpihan dijumpai sama ada ia milik B77-200ER atau bukan.Jika terdapat nombor siri pada serpihan terbabit, ini bermakna proses pengesahan pesawat lebih mudah dilakukan.

Proses seterusnya jika serpihan terbabit disahkan milik pesawat, penyiasat akan bekerjasama dengan oceanographers untuk memulakan ujian arus dan angin bagi melakukan demonstrasi bagaimana serpihan itu boleh berada di kawasan terbabit.

Biasanya, kepingan besar pesawat akan karam di lautan dalam, manakala keping kecil akan ditiup angin dan ditolak arus hingga menjadi serpihan dan dihanyutkan ratusan batu dari bangkai utama. -ABC News

Geng rogol Mumbai dipenjara seumur hidup

Posted: 21 Mar 2014 05:04 AM PDT


Diterbitkan: Jumaat, 21 Mac 2014 6:21 PM

Anggota polis mengawasi salah seorang daripada ahli 'Geng Rogol Mumbai' untuk dibawa ke mahkamah dari penjara. Mahkamah Sesyen Mumbai menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas tiga ahli kumpulan itu yang merogol seorang jurugambar dan operator telefon pada Julai dan Ogos lalu. -foto AP

MUMBAI: Mahkamah Sesyen Mumbai pada Jumaat telah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas tiga orang lelaki yang didapati bersalah merogol seorang jurugambar dan operator telefon di sebuah kilang yang ditinggalkan di sini Julai dan Ogos tahun lalu.
Ketiga-tiga mereka - Mohammed Salim Ansari, Vijay Mohan Jadhav dan Mohammed Kasim Hafeez Shaikh dikenali sebagai 'Geng rogol Mumbai' dan kes yang melibatkan mereka telah mendapat perhatian dunia yang mempersoalkan tentang keselamatan kaum wanita di negara ini.
"Mahkamah ini harus mengambil kira kepentingan ramai dan jenis jenayah yang mereka lakukan ke atas wanita agar satu mesej yang jelas dapat dihantar kepada masyarakat betapa kita dan seluruh dunia mengutuk perbuatan terkeji ini," kata hakim Shalini Phansalkar Joshi ketika membacakan hukuman yang telah dikenakan ke atas tertuduh.
Kata hakim itu, hukuman yang dijatuhkan hari ini (Jumaat) hanyalah berkait dengan kes rogol ke atas operator telefon.
Untuk kes rogol ke atas seorang jurugambar, keputusan akan dibacakan Isnin ini.
Ketiga-tiga tertuduh yang dikawal ketat oleh anggota-anggota polis hanya menundukkan kepala sambil menyapu air mata ketika hukuman dibacakan kepada mereka.
Tertuduh keempat, Mohammed Ashwaq Sheikh, juga turut dihukum penjara seumur hidup manakala seorang lagi yang dituduh merogol jurugambar, Siraj Rehmat Khan, akan mengetahui nasibnya, Isnin.
Kelima-lima mereka berusia antara 18 hingga 27 tahun ketika ditahan dan suspek juvenil dibicarakan berasingan.
Kes ini terbongkar apabila operator telefon membuat keputusan untuk tampil ke hadapan selepas membaca kisah jurugambar yang dirogol di tempat yang sama dengannya.- mStar

Mencari MH370 : Objek hanyut 400 km

Posted: 21 Mar 2014 01:30 AM PDT

KUALA LUMPUR: Dua objek disyaki serpihan daripada pesawat Malaysia Airlines MH370 yang dikatakan ditemui di selatan Lautan Hindi dipercayai hanyut sejauh 300 hingga 400 kilometer (km) ke lokasi imej dirakam satelit Australia.
Pakar Oseanografi di University of Western Australia Profesor Charitha Pattiaratch berkata, ini berdasarkan arus kuat di kawasan mencari dan menyelamat berada dalam lingkungan Pentas Naturalist yang berukuran 250 km lebar dan 400 km panjang.
Katanya, kawasan itu juga dikelilingi laut sedalam kira-kira 5,000 meter yang boleh menenggelamkan puncak Gunung Kinabalu yang mempunyai ketinggian 4,095 meter.

"Berdasarkan faktor arus, serpihan itu kemungkinan hanyut dari barat ke timur sebelum dikesan satelit kira-kira 2,500 km dari Perth. Perairannya tetap dalam walaupun di mana saja pasukan mencari berada," katanya.
Foto
KAPAL Hoegh St Petersburg dijangka tiba di kawasan barat Australia di mana kemungkinan serpihan pesawat hilang MH370 telah dikesan. FOTO AP

Sementara itu, mengikut maklumat pada laman Twitter Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA), pasukan penyelamat menghadapi cabaran cuaca dan persekitaran.

Kru pesawat Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) berhadapan masalah mengesan objek berkenaan akibat cuaca buruk. Penglihatan kru pesawat RAAF P-3 Orion dibatasi awan dan hujan.

Menteri Pertahanan Australia David Johnston juga mengakui kawasan itu adalah 'terpencil' di dunia.

"Operasi mengenal pasti dan mengesahkan maklumat yang dikesan satelit ini merumitkan terutama dari segi logistik," katanya dalam temuramah televisyen di Australia.

Dalam pada itu, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, walaupun petunjuk terbaru ini nampak meyakinkan, ia masih perlu disahkan terlebih dulu.

Beliau menjelaskan beberapa pesawat milik Australia, New Zealand dan Amerika Syarikat sedang dalam perjalanan ke lokasi objek berkenaan dan akan menghantar laporan apabila maklumat diperoleh lengkap.

Menurutnya, pengesahan sama ada objek yang dikesan adalah pesawat MH370 akan diumumkan secepat mungkin. "Selain aset tentera, kapal dagang yang berada berhampiran turut memberi maklum balas terhadap permintaan bantuan oleh Australia," katanya dalam sidang media di Hotel Sama-sama, di sini, hari ini.

Dua objek masing-masing sepanjang kira-kira 24 meter dan lima meter dikesan satelit Australia dan penemuan ini diumumkan Perdana Menteri Australia Tony Abbott pada sidang Parlimen di Canberra hari ini.

Beliau juga memaklumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melalui panggilan telefon pada 10 pagi tadi. Empat pesawat tentera dikerah untuk mengenal pasti dua objek yang dikesan satelit Australia, kata Pengurus besar Bahagian Respons Kecemasan Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA) John Young.

Sebuah pesawat C-130 Hercules RAAF ditugaskan oleh Pusat Penyelarasan Menyelamat Australia (RCC Australia) AMSA untuk menjatuhkan boya penanda datum yang akan digunakan bagi memberikan maklumat mengenai pergerakan air bagi membantu dalam pemodelan aliran, kata Young. Boya itu juga akan menyediakan satu titik rujukan berterusan jika tugas menempatkan semula objek berlanjutan.

Tiga pesawat lain juga akan ke kawasan itu termasuk sebuah pesawat Orion Tentera Udara Diraja New Zealand dan pesawat P8 Poseidon Tentera Laut Amerika Syarikat. "Pesawat Poseidon dijangka tiba 3 petang. Pesawat kedua Orion RAAF dijangka berlepas dari pangkalan Pearce RAAF pada 6 petang.

Pesawat Orion New Zealand dijangka berlepas 8 malam," katanya. Kapal Tentera Laut Diraja Australia, HMAS Success, juga dalam perjalanan ke kawasan itu tetapi akan mengambil masa beberapa hari sebelum tiba.

Kapal itu dilengkapi dengan kemudahan untuk mendapatkan semula mana-mana objek di lokasi dan jika terbukti daripada MH370, katanya. Sementara itu, syarikat perkapalan Hoeeg Autoliners mengesahkan sebuah kapal pengangkut Norway tiba di kawasan berkenaan untuk turut serta dalam gerakan mencari.

Bagaimanapun, gerakan mencari hari ini agak terbatas berikutan matahari terbenam pada jam 1300 GMT, kata jurucakap Hooeg Autoliners Christian Dahll.

Kapal pengangkut yang didaftarkan di St Petersburg itu dalam perjalanan dari Port Louis, Mauritius ke Melbourne apabila ia diminta pihak berkuasa Australia untuk mengubah laluannya di Lautan Hindi bagi melalui kawasan yang dikenal pasti penemuan objek berkenaan. Operasi SAR ditangguhkan malam ini dan akan bersambung semula pada Jumaat. - Agensi

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Sejarah 15 tahun Kebangkitan rakyat bermula di REFORMASI 2.0

Posted: 21 Mar 2014 08:17 PM PDT
Pilihanraya hanya salah satu sistem demokrasi. Apabila penguasa mencemar...maka rakyat bangkit mengulangi semula sejarah 15 tahun dahulu dalam REFORMASI 2.0

Jelajah REFORMASI 2.0 akan memenuhi semula setiap ruang sudut negera, daerah kemungkinan sebaik sahaja pilihanraya kecil DUN Kajang berakhir

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Anwar launches Reformasi 2.0

Posted: 21 Mar 2014 08:09 PM PDT


Anwar Bidas PM Tidak Hadir Pada Sesi Bahas Bajet 2013 1/10/201

Posted: 21 Mar 2014 01:33 AM PDT
Anwar Ibrahim: Kamu Boleh Bawa Anwar Masuk Penjara, Tapi R


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Reformasi 2.0 digerakkan seluruh negara

Posted: 21 Mar 2014 08:53 PM PDT


KAJANG: Pakatan Rakyat bertindak melancarkan Reformasi 2.0 secara besar-besaran, di Stadium Kajang, malam tadi.

Pelancaran Reformasi 2.0 itu yang bermula di Kajang, seterusnya akan digerakkan di seluruh negara, sebelum kemuncaknya akan diadakan di Kuala Lumpur.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, berkata selepas pelancaran semalam, Reformasi 2.0 akan digerakkan di Sarawak pada 25 Mac, diikuti Sabah pada 26 Mac.

"Manakala, pada 27 Mac di Johor, 28 Mac di Kelantan, dan 29 Mac di Kedah. Finalnya akan diadakan di Kuala Lumpur," kata beliau.

Selain pelancaran Reformasi 2.0, malam tadi juga sebuah buku tulisan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli turut dilancarkan dan mendapat sambutan hangat daripada rakyat.

Buku bertajuk 'Reformasi 2.0 Fakta Kes Anwar Ibrahim: Di Mana Integriti Mahkamah?' itu ditulis berdasarkan kes-kes Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang digarap hasil bacaan Ahli Parlimen Pandan itu ke atas fail-fail kes dan afidavit-afidavit yang diambil daripada barisan peguam Anwar.

Tegas Saifuddin, kandungan buku setebal 80 muka surat itu mendedahkan beberapa keraguan munasabah sepanjang kes tersebut, selain beberapa percanggahan yang tidak dilaporkan oleh media arus perdana.

Buku tersebut dijual pada harga RM5 senaskhah.

Pada pelancaran Reformasi 2.0 dan buku tersebut, malam tadi, beberapa pemimpin utama Pakatan Rakyat turut memanaskan pentas dengan ucapan-ucapan yang ringkas dan padat.
Read More / Baca Lagi >>

Lebih 10,000 sertai Reformasi 2, 'Kajang Move' diteruskan

Posted: 21 Mar 2014 08:52 PM PDT


KAJANG: Perhimpunan Reformasi 2.0 menyaksikan hampir 10,000 penyokong Pakatan Rakyat berkumpul di Stadium Kajang malam tadi.

Lebih 23 orang pimpinan Pakatan Rakyat daripada PAS, PKR dan DAP tampil di atas pentas memberi ucapan berapi-api membidas kezaliman kerajaan Umno BN terhadap rakyat.

Orang ramai mula membanjiri Stadium Kajang seawal jam 8.00 malam menyebabkan berlaku kesesakan lalulintas di semua arah.

Walaupun masa yang diperuntukan hanya tiga minit bagi setiap pimpinan berucap namun masing-masing memberi ucapan singkat tetapi padat.

Antara pimpinan yang tampil di pentas dua Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa yang digadingkan dengan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bersama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng.

Manakala Penasihat DAP Lim Kit Siang bergandingan dengan Ahli Parlimen Puchong Gobin Singh Deo bagi menggantikan bapanya Karpal Singh yang keuzuran.

Ketua Pemuda PAS Malaysia Suhaizan Kaiat digandingkan dengan Ketua AMK Shamsul Iskandar Mat Akin manakala Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar digandingkan bersama Sasterawan Negara Datuk A Samad Said.

Penampilan Ahli Parlimen Kepong Tan Seng Giaw yang jarang dilihat lantang tetapi malam tadi beliau tidak kurang hebatnya menyampaikan ucapan penuh semangat.

Turut bersama memberi ucapan  Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali, Ketua Muslimat PAS Siti Zailah Mohd Yusof, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Ketua PKR Sabah Datuk Lajim Ukin, bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan bekas Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Sharif Omar.

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim diumumkan oleh Pengarah Program Tian Chua Sebagai 'ikon untuk perubahan dan semangat berjuang'.
Read More / Baca Lagi >>

Kehilangan MH370 dedah kelemahan radar dunia

Posted: 21 Mar 2014 08:47 PM PDT


Sebuah pesawat yang besar ghaib begitu sahaja selepas lenyap dari radar Malaysia menggambarkan satu paradok yang tidak selesa tentang penerbangan moden - kapal terbang canggih bergantung kepada infrastruktur lama untuk memberitahu mereka ke mana hendak pergi.

Ketika satelit membentuk hampir setiap aspek kehidupan moden, penggunaan radar dan radio dalam kokpit telah, bagi ramai juruterbang, berubah sedikit saja sejak sebelum enjin jet itu pertama kali diterbangkan.

Walaupun Malaysia mengesyaki seseorang mungkin telah menyembunyikan jejaknya, tetapi ketidakupayaan 26 negara untuk mencari Boeing 777 seberat 250 tan itu telah mengejutkan dunia dan mendedahkan kelemahan dalam penggunaan radar, yang lemah liputannya di atas lautan dan padang pasir.

Kata Don Thoma, presiden Aireon, sebuah usahaama yang dilancarkan oleh syarikat komunikasi satelit mudah alih Iridium yang berpangkalan di Amerika dan Lembaga kawalan trafik udara Kanada pada tahun 2012 untuk menawarkan pengesanan kapal terbang di ruang udara.

"Kita mengesan kereta kita, kami menjejaki telefon bimbit anak-anak kita, tetapi kita tidak dapat mengesan kapal terbang apabila ia berada di atas lautan atau kawasan pedalaman yang lain," kata Don Thoma, presiden Aireon kepada Reuters.
Read More / Baca Lagi >>

TUMPUKAN SAJA KEPADA PENCARIAN MH 370 DAN JANGAN MENYALAHKAN ORANG LAIN

Posted: 21 Mar 2014 08:45 PM PDT

Sudah hampir dua minggu usaha mencari pesawat MH 370 yang hilang entah ke mana. Rakyat Malaysia dan masyarakat dunia terus menerus mendoakan agar pesawat segera dijumpai, memandangkan penderitaan menunggu yang dideritai oleh kaum keluarga yang terlibat dalam nahas berkenaan. Tidak ada seorang pun yang tidak simpati dengan kaum keluarga yang malang. Malah setiap orang dapat merasakan sengsara yang dideritai ketika menunggu berita yang mungkin mengembirakan atau sebaliknya. Kuasa Tuhan dapat mengubah segala-galanya. Kita berdoa dan terus berdoa.
Juga tidak siapa yang boleh menafikan usaha yang telah dilakukan oleh pihak kerajaan Malaysia dalam usaha untuk mencari pesawat berkenaan. Namun dalam setiap usaha yang dilakukan pasti menampakkan sedikit kecacatan di sana sini. Bumi mana yang tidak ditimpa hujan dan laut mana yang tidak bergelora.  Pihak kerajaan seharusnya sedar tentang hakikat ini. Walaupun terdapat kritikan tentang penyelenggaraan usaha pencarian ini sepatutunya pihak kerajaan ini menerima dengan hati yang terbuka dan bukan cuba menyembunyikan fakta.
Kerajaan pastinya mendapat simpati rakyat sekiranya penjelasan dalam menyampaikan maklumat disampaikan dengan telus dan tidak cuba berselindung disebalik kenyataan yang menimbulkan sangsi rakyat. Pada peringkat awal penerangan yang disampaikan oleh pihak tertentu terdapat banyak kesilapan dan percanggahan dari segi fakta yang disampaikan. Rakyat kini sudah terlampau celik dan cerdik sehinggakan mereka tahu 'sekilas ikan di air sudah diketahui jantan betinanya' Mereka tahu apa yang tersirat dari apa yang tersurat. Mereka sudah boleh 'membaca' apa yang sebenarnya berlaku dan fakta apa yang sedang disembunyikan oleh kerajaan. Mereka boleh membuat berbagai-bagai tekaan.
Akhir-akhir ini sudah timbul pula 'penyakit baru' ia itu seolah-olah cuba mencari 'kambing hitam' yang boleh dikaitkan dengan kehilangan pesawat MH 370 itu. Walaupun tidak dinyatakan dengan jelas namun rakyat tahu bahawa pihak tertentu cuba mengaitkan peristiwa ini dengan tokoh-tokoh tertentu. Sebagaimana yang telah aku tegaskan tadi bahawa rakyat Malaysia sudah 'diasuh' untuk berfikiran sedemikian. Semenjak tahun 1998 lagi rakyat Malaysia sudah diasuh bahawa setiap perkara buruk yang berlaku di Malaysia pastinya dikaitkan dengan tokoh pembangkang, DS Anwar Ibrahim. Ternampak semacam begitu keadaannya.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: THE TELEGRAPH DEDAHKAN KEPADA DUNIA KOMUNIKASI 54 MINIT TERAKHIR DENGAN MENARA KAWALAN SEBELUM HILANG.

Posted: 21 Mar 2014 08:41 PM PDT
KUALA LUMPUR: Komunikasi pada 54 minit terakhir antara pesawat MH370 yang hilang pada awal pagi 8 Mac dengan menara kawalan didedahkan The Telegraph.

Laporan itu juga mendedahkan transkrip komunikasi juruterbang bersama dan menara kawalan, dan lain-lain pengawal trafik udara , bermula dari masa Boeing 777-200ER itu berlepas dari landasan hingga ke kedudukannya di ketinggian yang mencecah puluhan ribu kaki di atas Laut China Selatan.

Transkrip bermula pada 00.25 dengan arahan am daripada menara kawalan kepada juruterbang pesawat Boeing 777-200ER milik Malaysia Airlines (MAS). Perbualan terperinci bermula pada 00.36.

Ia termasuk pertukaran dari satu lokasi di mana penyiasat percaya pesawat itu telah disabotaj, dan juga perkataan terakhir pembantu juruterbang, Fariq Abdul Hamid , 27: "All right, good night. "

Penganalisis berkata urutan mesej yang muncul sebagai "perfectly routine". Walau bagaimanapun, mereka berkata terdapat dua ciri yang menonjol sebagai berpotensi ganjil.

Yang pertama adalah mesej dari kokpit pada 01:07. yang memberitahu menara kawalan, pesawat itu terbang pada 35,000 kaki. Ini mengulangi mesej yang disampaikan enam minit lebih awal.
Read More / Baca Lagi >>

Amsa kerah enam pesawat cari MH370 hari ini

Posted: 21 Mar 2014 08:39 PM PDT

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (Amsa) hari ini mengerahkan enam pesawat untuk menyertai operasi mengesan pesawat MH370 di selatan Lautan Hindi.
AMSA dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, berkata sebuah pesawat P3 Orion milik Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) berlepas kira-kira 9 pagi (waktu Australia Timur) sementara dua pesawat komersial perjalanan jarak jauh berlepas pada 9.15 pagi.
"Pesawat kedua P3 Orion RAAF dijadual berlepas pada 11 pagi, manakala P3 Orion milik New Zealand pula pada pukul 1 tengah hari, dan pesawat ketiga P3 Orion RAAF dijangka terbang keluar pada 3 petang," kata kenyataan itu.
Menurut kenyataan itu, disebabkan jarak perjalanan pergi balik ke lokasi pencarian yang jauh, pesawat P3 Orion yang terbabit hanya mempunyai masa pencarian selama dua jam.
Pesawat komersial perjalanan jarak jauh pula mempunyai masa pencarian kira-kira lima jam, kata kenyataan itu.
Selain itu, dua kapal dagang sudah berada di kawasan pencarian sementara kapal Tentera Laut Diraja Australia HMAS Success dijangka tiba lewat petang ini.
Read More / Baca Lagi >>

MH370 tiada khabar, keluarga cuba bunuh diri, kata ahli psikologi

Posted: 21 Mar 2014 08:37 PM PDT


Ahli keluarga bergantung kepada satu sama lain berdepan dengan rasa putus asa menanti khabar berita daripada MH370. Gambar fail The Malaysian Insider.Ahli keluarga bergantung kepada satu sama lain berdepan dengan rasa putus asa menanti khabar berita daripada MH370. Gambar fail The Malaysian Insider.Ahli psikologi yang menjalankan sesi kaunseling kepada keluarga penumpang China yang terlibat dalam insiden pesawat hilang MH370 di Beijing berkata tekanan menunggu berita orang tersayang menyebabkan ada antara mereka terfikir untuk membunuh diri manakala sesetengah lagi dalam perancangan berbuat demikian, lapor ABC News.
Paul Yin, kaunselor sukarela kepada keluarga yang berkumpul di Hotel Lido, Beijing, berkata situasi terdesak untuk mendapatkan maklumat mengundang kepada perkara itu selain ada ahli keluarga yang dimasukkan ke hospital mengalami masalah sama.
Beliau berkata, keadaan itu memuncak apabila daripada rasa penuh pengharapan kepada putus asa menunggu berita orang yang mereka sayangi.
"Kebanyakan ahli keluarga mula bergantung antara satu sama lain. Sesetengah daripada mereka cuba menerima takdir orang yang mereka sayang tidak akan kembali lagi.
"Mereka yang lain bergantung kepada khabar angin atau teori konspirasi yang membuat mereka tenang merasakan penumpang masih hidup," kata ABC News.
Beliau menggambarkan mereka dalam keadaan emosi memuncak setelah hanya sedikit sahaja maklumat yang diperolehi berhubung pesawat tersebut.
Serpihan yang ditemui di selatan Lautan Hindi merupakan perkembangan terbaru insiden tersebut yang mengejutkan mereka sehingga ada yang beranggapan pesawat berkenaan terhempas.
"Warga tua dengan masalah jantung dan asma rebah dan kami terpaksa menghubungi ambulans," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Selain manggis, litium, MH370 bawa pekerja Freescale Semiconductor bernilai tinggi

Posted: 21 Mar 2014 08:36 PM PDT


Keluarga penumpang dan anak kapal MH370 sama ada di Beijing atau di Malaysia masih menunggu dengan penuh harapan supaya pesawat itu ditemui. Gambar fail The Malaysian Insider.Keluarga penumpang dan anak kapal MH370 sama ada di Beijing atau di Malaysia masih menunggu dengan penuh harapan supaya pesawat itu ditemui. Gambar fail The Malaysian Insider.Selain membawa manggis dan bateri litium yang dianggap sebagai bahan mudah terbakar, pesawat MH370 juga membawa sekumpulan 20 pekerja Freescale Semiconductor dengan empat daripada mereka adalah antara lima pemegang hak cipta yang baru didaftarkan.
Apa yang hendak dipatenkan oleh mereka ialah memaksimakan 'dies' dalam sekeping 'wafer' yang sedang dimajukan oleh Freescale.
Blog Anak Sungai Derhaka dari Malaysia berkata, kehilangan mereka sama dengan apa yang berlaku kepada tragedi penerbangan Jepun, JAL 123 yang membunuh 17 jurutera daripada firma yang membangunkan satu perisian hasil kajian seorang profesor Universiti Tokyo, Jepun.
Apa yang dibangunkan oleh mereka ialah perisian TRON dan pada ketika itu TRON didakwa jauh lebih maju daripada Google Chrome yang ada pada masa ini.
Ia adalah percuma dan akan digunakan oleh seluruh sektor awam di Jepun.
Pembangunan perisian tersebut terbantut apabila semua jurutera yang terlibat terbunuh dalam tragedi itu dan Microsoft kemudian menguasai pasaran.
Tiga hari lalu dalam satu sidang media, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata pesawat Malaysia Airlines MH370 tidak membawa kargo berbahaya atau bernilai tinggi tetapi beberapa tan manggis.
Read More / Baca Lagi >>

Orang Asli/Orang Asal: Kerajaan henti rampas tanah kami!

Posted: 21 Mar 2014 08:22 PM PDT

Pentagon pertimbang pinjamkan alat sonar untuk pencarian MH370 di bawah laut

Posted: 21 Mar 2014 06:28 PM PDT


Amerika Syarikat sebelum ini turut menghantar kapalnya, USS Kidd untuk membantu dalam operasi mencari dan menyelemat MH370. Gambar fail.Amerika Syarikat sebelum ini turut menghantar kapalnya, USS Kidd untuk membantu dalam operasi mencari dan menyelemat MH370. Gambar fail.Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (Pentagon) mempertimbangkan permohonan Malaysia untuk mendapatkan peralatan sonar bagi mempertingkat usaha pencarian pesawat MH370 yang hilang berikutan kemungkinan serpihannya kini tenggelam di dasar lautan, lapor Reuters.
Pemangku Menteri Pengangkutan yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memohon peralatan pencarian di bawah laut dalam panggilan telefonnya kepada Setiausaha Pertahanan Amerika, Chuck Hagel, di mana mengikut kiraan Amerika, kosnya  kini mencecah US$2.5 juta selepas dua minggu pencarian.
"Tidak ada permohonan yang spesifik atau jenis tertentu. Ia hanya permohonan umum untuk membantu mengenal pasti serpihan dan kotak hitam," kata jurucakap Pentagon, Rear Admiral John Kirby kepada Reuters, pada Jumaat.
"Setiausaha berkata, dia akan mempertimbangkan permohonan itu, dia akan lihat mana yang sesuai dan boleh membantu dan akan menghubungi balik menteri (Hishammuddin) dalam masa terdekat," katanya.
Tentera laut Amerika mempunyai pelbagai jenis sistem sonar yang aktif dan pasif, dengan antara antaranya boleh mengesan objek di dalam laut melalui bunyi "ping" atau mengesan bunyi menerusi gelombang atau mengesan melalui bunyi seperti mikrofon bawah laut.
Salah satunya dipanggil "Towed Pinger Locator" yang diheret di belakang kapal dan digunakan untuk mendengar askar atau kapal terbang komersial yang jatuh sehingga ke 20,000 kaki dalam, menurut satu laman Tentera Laut Amerika.
Tentera Amerika pernah meminjamkan teknologi ini kepada Perancis semasa pencarian selama dua tahun kotak hitam daripada pesawat Penerbangan Perancis yang jatuh merempuh Lautan Atlantik pada Jun 2009.
Read More / Baca Lagi >>

Kargo bawa manggis, CEO MAS mengaku MH370 bawa bateri litium selepas 13 hari hilang..!!

Posted: 21 Mar 2014 06:26 PM PDT


Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya sebelum ini berkata, pesawat MH370 bawa manggis, tiada bahan mudah terbakar. Gambar fail The Malaysian Insider. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya sebelum ini berkata, pesawat MH370 bawa manggis, tiada bahan mudah terbakar. Gambar fail The Malaysian Insider. Selepas mengeluarkan kenyataan Malaysia Airlines pesawat MH370 tidak mempunyai sebarang kargo bahaya dan hanya membawa beberapa tan manggis, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya akhirnya mengaku pesawat itu turut membawa bateri lithium yang mudah terbakar, lapor Mail Online.
Versi online akhbar United Kingdom, Daily Mail itu berkata, pengakuan itu menimbulkan semula spekulasi kehilangannya dua minggu lalu berpunca daripada kebakaran.
Pada 17 Mac, Ahmad Jauhari pada sidang medianya berkata, pesawat MH370 itu membawa antara tiga ke empat tan manggis ke China, dengan menekankan bahawa tidak ada bahan mudah terbakar dalam pesawat itu.

Apa jua berlaku kepada MH370, MAS pikul tanggungjawab kewangan

Posted: 21 Mar 2014 06:23 PM PDT

Malaysia Airlines perlu bertanggungjawab daripada aspek kewangan kepada keluarga penumpang MH370, walau apa juga yang berlaku terhadap pesawat yang masih hilang itu. Gambar fail.Malaysia Airlines perlu bertanggungjawab daripada aspek kewangan kepada keluarga penumpang MH370, walau apa juga yang berlaku terhadap pesawat yang masih hilang itu. Gambar fail.Walaupun tidak mengetahui apa yang berlaku kepada pesawat MH370, ia tidak boleh menyelamatkan Malaysia Airlines daripada tanggungjawab kewangan kepada keluarga penumpang.
Pakar berkata kepada CNN, walaupun proses membuat tuntutan agak leceh, sukar bagi syarikat penerbangan itu untuk lari daripada "kecuaian".
"Kecuaian mungkin bermula daripada proses menerima pasport curi lagi," kata Brian Havel, profesor undang-undang dan pengarah Institut Undang-undang Penerbangan Antarabangsa di Universiti DePaul kepada CNN.
Dan Rose, rakan kongsi dalam firma Kreindler & Kreindler yang pernah mewakili tuntutan penumpang pesawat berkata, dalam laporan yang sama, tidak mengetahui apa yang berlaku kepada pesawat boleh "memberikan banyak halangan" tetapi daripada segi undang-undang, ia tidak pernah berlaku.
Di bawah persepakatan antarabangsa yang dikenali sebagai Konvensyen Montreal, syarikat penerbangan perlu membayar antara UD$150,000 (RM496,500) hingga US$175,000 (RM579,250) bagi setiap penumpang yang meninggal dunia.
Keluarga mangsa juga boleh menyaman atas banyak lagi kerosakan - kecuali jika syarikat penerbangan membuktikan mereka melakukan kerja yang cukup untuk mengelakkan perlanggaran atau kemalangan lain yang membolehkan penumpang sampai dengan selamat, lapor CNN.
Pakar undang-undang berkata, pembuat pesawat Boeing, boleh juga didakwa bertanggungjawab jika masalah mekanikal menjadi puncanya. Bagaimanapun, sukar untuk menentukan kes jika pesawat itu tidak ditemui.
Monica Kelly, peguam di Ribbeck Law Chartered yang bercadang untuk memfailkan saman terhadap Malaysia Airlines dan Boeing memberitahu CNN, berdasarkan pengalamannya, keluarga boleh menerima antara US$400,000 dan US$3 juta sebagai pampasan.
Read More / Baca Lagi >>

Kit Siang: Maybe Wan Azizah will be first female PM

Posted: 21 Mar 2014 06:13 PM PDT

Wan Azizah calls on Reformasi 2.0 crowd to fight for justice

Posted: 21 Mar 2014 06:13 PM PDT

Anwar launches Reformasi 2.0

Posted: 21 Mar 2014 06:12 PM PDT

Anti-coup demonstrators rally in Egypt

Posted: 21 Mar 2014 06:11 PM PDT

FLYHT data recorders could speed up searches

Posted: 21 Mar 2014 06:10 PM PDT

Can secret sub hunter find missing plane?

Posted: 21 Mar 2014 06:09 PM PDT

Will we ever find Flight 370?

Posted: 21 Mar 2014 05:52 PM PDT

Passengers' families anguish during desperate search

Posted: 21 Mar 2014 05:50 PM PDT

MH370: SHOCKER! M'sia finally admits doomed plane was carrying DANGEROUS HIGHLY INFLAMMABLE CARGO

Posted: 21 Mar 2014 05:41 PM PDT

Malaysian Airlines today confirmed that flight MH370 had been carrying highly flammable lithium-ion batteries in its cargo hold, re-igniting speculation that a fire may have caused its disappearance.
The admission by CEO Ahmad Jauhari comes four days after he denied the aircraft was carrying any dangerous items and nearly two weeks after the plane went missing.
He said the authorities were investigating the cargo, but did not regard the batteries as hazardous - despite the law dictating they are classed as such - because they were packaged according to safety regulations.
The revelation has thrown the spotlight back on the theory that the Boeing 777 may have been overcome by a fire, rendering the crew and passengers unconscious after inhaling toxic fumes.
Lithium-ion batteries - which are used in mobile phones and laptops - have been responsible for a number of fires on planes and have even brought aircraft down in recent years.

Malaysian Airlines today confirmed that missing MH370 (pictured on an earlier flight) had been carrying highly flammable lithium-ion batteries in its cargo hold four days after denying it had any dangerous goods on board
Malaysian Airlines today confirmed that missing MH370 (pictured on an earlier flight) had been carrying highly flammable lithium-ion batteries in its cargo hold four days after denying it had any dangerous goods on board
Lithium-ion batteries like this one used in laptops were being carried in the cargo hold of the flight, it was revealed by Malaysia Airlines (file picture of unconnected battery)
Lithium-ion batteries like this one used in laptops were being carried in the cargo hold of the flight, it was revealed by Malaysia Airlines (file picture of unconnected battery)

According to US-based Federal Aviation Administration, lithium-ion batteries carried in the cargo or baggage have been responsible for more than 140 incidents between March 1991 and February 17 this year, it was reported by Malaysiakini.
In rare cases, aircraft have been destroyed as a result of fires started from the devices, although they have been cargo planes in both incidents.
In one case, UPS Airlines Flight 6 crashed while attempting an emergency landing in September 2010 en route from Dubai to Cologne in Germany.
Flight MH370 disappeared from radar screens two weeks ago on March 8 after taking off from Kuala Lumpur bound for Beijing.
The second day of a new search, concentrating on a desolate area in the southern Indian Ocean, failed to locate two possible pieces of debris from the Malaysia Airlines Boeing 777.
Aircraft and ships scoured the seas around 2,500kilometres off the coast of the Australian city of Perth, for 10 hours before darkness fell. Australian officials have vowed to continue the search tomorrow.
Billie Vincent, the former head of security for the U.S. Federal Aviation Administration, said the revelation re-affirmed his belief that flames started in the cargo hold, destroying the aircraft's communication systems then filling the cabin with toxic fumes.
This, he says, would have overwhelmed the passengers but may have given the pilots a chance to divert the aircraft for an emergency landing.
He told Air Traffic Management: 'The data released thus far most likely points to a problem with hazardous materials.
'This scenario begins with the eruption of hazardous materials within the cargo hold – either improperly packaged or illegally shipped – or both.'
It is thought the missing plane climbed to 45,000ft - a move Mr Vincent believes may have resulted from the pilots not being able to see the controls properly.
CHANGING RESPONSES FROM CEO
What Ahmad Jauhari said four days ago:
When asked at a press conference if there was any dangerous cargo on board, he replied: 'We had a load of mangosteens headed to China.
'It was a large quantity - about three to four tonnes of mangosteens,' he said to laughter from the media.
What he said today:
'We carried some lithium-ion small batteries, they are not big batteries and they are basically approved under the ICAO (The International Civil Aviation Organisation) under dangerous goods.'
Read More / Baca Lagi >>

MH370 and terror link

Posted: 21 Mar 2014 05:39 PM PDT

The modus operandi of terrorists cannot be predicted and one cannot rule out the possibility of new methods being used.

MH370 IIITwo hundred and thirty-nine people of various nationalities have been missing for nearly two weeks, and yet Malaysian politicians from Barisan Nasional and Pakatan Rakyat are continuing to bicker to look like heroes.
That's how I perceive the so-called leaders of our country. Shameful to the highest degree. It shows how low these political vultures have stooped to gain some brownies from a tragedy.
Please stop and find a solution to the problem. The Chinese government and the relatives of those on board the missing plane are not interested in our gutter politics. They want answers, and they want them quick.
The shock of MH370′s disappearance has now evolved into anger and desperation amongst anxious relatives and others watching the developments.
Our ministerial "experts" are dishing out the same tune on a daily basis at press conferences. The inconsistent and conflicting statements have only shown us to be international stooges and incompetent fools in managing a crisis of this magnitude.
For sure we have perfected the art of pussyfooting, even when lives are at stake or lost.
"Unprecedented" has become the most abused word by our honorable ministers and experts and the only common factor in all oral and written statements made so far.
We cannot rule out terrorism as the primary suspect in the MH370 incident.
Obviously no country will want to claim that any of its citizens on the ill-fated plane is in anyway affiliated, no matter how remotely, with terror groups or their offshoots. That will only subject the country to scrutiny and investigation by foreign intelligence agencies.
No nation would like its backyard probed, especially a nation like China or India, which have so many skeletons to hide—or Malaysia, for that matter.
Terrorist organisations work discreetly and plant their seeds well before activating their cells. This is a known fact.
They have become masters at obscuring their modus operandi (MO). Nurturing their implants with hatred, disgust, anger and anti-establishment feelings takes years of persistence and perseverance.
The facts have established that flight MH370 was deliberately taken over. This can only be done by a person or persons from among the 239 on board.
There is no way an alien would have quantum leaped into the flight. Similarly, it is inconceivable people were hidden in parts of the plane way before takeoff.
A precise takeover when the plane was in the grey sector of the air border between Malaysia and Vietnam could only have been executed by an aviation expert or one who has been drilled thoroughly over time to handle a Boeing 777.
This is not a remote possibility. One need not be an academically qualified pilot to fly a plane. Thus every person on board is a suspect, as correctly said by some intelligence experts.
Malaysia cannot strike that out and indeed should treat it as the priority theory.
No house rules
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Sajak buat Kapten Zaharie

Posted: 21 Mar 2014 05:20 PM PDT


 

Kapten Zaharie
Kapten Zaharie
Saya mungkin tidak kenal tuan tetapi saya tahu, tuan sudah lakukan yang terbaik
saya mungkin tidak tahu pandu pesawat
tetapi saya tetap tahu tuan akan lakukan terbaik
saya mungkin sedih dengan hilangnya MH370
tetapi saya tahu keluarga tuan lebih sedih dari saya
kami sedih kehilangan MH370
tetapi saya tahu tuan, jiwa tuan lebih cedera dari kami semua

MH370...
Selagi mereka belum temui rangka kamu
kami di seluruh dunia berharap kamu akan kembali dengan selamat.
kalau ada orang jahat larikan kamu
Kami merayu, kembalikan MH370 ke KLIA
atau terbangkan kamu ke Beijing
seluruh dunia menanti khabar kamu.
Saya harap kamu baik-baik sahaja

Kita mungkin tidak pernah bertemu wahai MH370
tetapi hari ini semua orang mencari-cari kamu
hari ini semua orang menanti kamu
hari ni dunia risaukan kamu
hari ini semua orang sebut kamu

Muncullah MH370
ada jiwa yang menanti anaknya
ada jiwa menanti suaminya
ada jiwa menanti kakaknya abangnya adiknya
ada jiwa menanti isterinya
ada jiwa menanti ibunya
ada jiwa menanti ayahnya
ada jiwa menantikan anaknya

Jiwa kami dan jiwa mereka tidak sama
Kami sedih tetapi tidak akan ada yang lebih sedih dari mereka
Mereka dan kami mungkin bukan sebangsa, seagama
tetapi darah kami sama
merah pekat warnanya

Kasih sayang kami sama
Tuhan, dengan cinta dan rahmatMU
temuikan MH370 segera.
Kami sudah sedia
Kami sudah redha
Kami tahu KAU ada
Kau menentukan segalanya...

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu diam sahaja

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya tadahkan tanganmu berdoa

Manusia aneh-aneh jiwanya
Kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu tutup mata dan telinga.

Manusia aneh-aneh jiwanya
Walau siapa pun mereka, apa bangsa mereka
Kita tetapi mengalirkan darah yang sama
baik kalian diam dan bacalah cuma.

MH370 muncullah kamu segera
kami semua akan bersedia


PNUT SYAFINAZ

MH370: Anwar pertahan Kapten Zaharie, pertikai siapa bagi maklumat ke Daily Mail

Posted: 21 Mar 2014 04:45 PM PDT


Ketua Umum Pakatan, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama isterinya yang juga calon PKR bagi PRK Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di majlis Himpunan Reformasi 2.0 di Stadium Kajang, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 22 Mac, 2014.Ketua Umum Pakatan, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama isterinya yang juga calon PKR bagi PRK Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di majlis Himpunan Reformasi 2.0 di Stadium Kajang, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 22 Mac, 2014.Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan juruterbang MH370 yang hilang Kapten Zaharie Ahmad Shah dan mempersoalkan siapa yang memberikan maklumat kepada akhbar Daily Mail, London sehingga mereka boleh menuduh beliau mempunyai kaitan dengan juruterbang pesawat itu.
Dalam ucapannya di majlis pelancaran Reformasi 2.0 di Stadium Kajang malam tadi, Anwar berkata, ini semua adalah perbuatan pihak tertentu untuk memburukkan beliau.
"Siapa yang beri maklumat kepada Daily Mail mendakwa dia penyokong Anwar yang fanatik? Kemudian semua media Umno dan BN pertikai hubungan Anwar dengan Zaharie. Saya hendak beritahu jangan zalim kepada Zaharie dan keluarga. Dia hanya juruterbang professional.
"Kamu cuai, kamu tidak tahu menjaga radar. Kamu tidak tahu menjaga keselamatan negara. Kamu tidak boleh jawab hilang pesawat, kamu hendak salahkan juruterbang tanpa sedikit pun bukti. Saya katakan tanpa alasan dan bukti, kita pertahankan maruah dan profesionalisme juruterbang Zaharie," katanya.
Beliau dan rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat sebelum ini kesal kerana permohonan mereka agar kerajaan memberikan penjelasan di Parlimen mengenainya ditolak.
"Bagi penjelasan kat Parlimen tak nak. Kemudian heboh (Kapten) Zaharie (Ahmad Shah) kenal Anwar. Zaharie adik beradik dengan menantu Anwar. Siapa adik beradik saya salah. Siapa sokong saya berdosa. Ini apa punya politik?" katanya.
Anwar berkata, Kapten Zaharie, juruterbang MH370 itu tidak boleh dipersalahkan dalam misteri kehilangan peesawat itu selagi belum didapati bersalah.
Katanya, sokongan sepenuhnya perlu diberikan kepada keluarga juruterbang dan kerajaan perlu segera menghentikan spekulasi melibatkan juruterbang itu.
Anwar berkata demikian ketika mengulas mengenai misteri kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang kini masuk minggu ketiga.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Pesawat bawa bateri litium..Kenapa lepas 13 hari baru MAS dedahkan..dulu kata manggis jer!!!

Posted: 21 Mar 2014 04:43 PM PDTSEPANG – Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) mengesahkan bahawa pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu turut membawa sejumlah bateri litium yang diletakkan di bahagian kargo pesawat tersebut.
Ketua Pegawai Eksekutif, Ahmad Jauhari Yahya berkata, bateri tersebut telah dibungkus dengan rapi dan telah melalui pemeriksaan yang ketat sebelum dilepaskan.
Beliau berkata, prosedur untuk menghantar semua muatan pesawat tersebut sudah tertakluk di bawah Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).
"Bateri litium bukan sesuatu yang bahaya dan pemeriksaan ke atas bungkusan itu turut diperiksa beberapa kali bagi memastikan ia mengikut prosedur.
"Muatan tersebut turut dibawa oleh syarikat penerbangan lain," kata Ahmad Jauhari pada sidang akhbar di Hotel Sama-Sama di sini semalam.


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT