• Hu Pang Chaw 
KOTA BHARU – Kukuhkan strategi dan tumpuan pada ideologi asal parti perlu jadi keutamaan kedua-dua sayap Pakatan Rakyat (PR) negeri daripada terus bertikam lidah berkenaan isu tidak penting.

Ketua Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) Pusat, Hu Pang Chaw berkata, strategi dan inspirasi baru diperlukan untuk memastikan kesinambungan harapan kemenangan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dapat dilaksanakan.

"Kalau betul ada perkara yang perlu diselesaikan, perkara tersebut perlu dijadikan perbincangan keluarga, sebab kita (PR) satu pakatan merupakan satu keluarga yang memerlukan antara satu sama lain.

"Apa yang wujud ialah kerjasama berkumpulan, kena ada perancangan untuk tujuan utama perjuangan kita.

"Jika semua itu nampak jelas, maka perkara-perkara kecil seperti isu-isu di negeri ini tidak akan menjadi besar, sebaliknya masing-masing memikirkan cara untuk menghulurkan idea bagi memperkukuhkan lagi tali ikatan yang ada," katanya, semalam.

Beliau diminta mengulas isu keretakan hubungan antara kedua-dua parti komponen itu apabila PKR mendakwa mereka seolah-olah dianaktirikan Pas dalam beberapa hal yang berkaitan dengan pengurusan pentadbiran kerajaan negeri.