Nuffnang

Pengikut

Kerabu Bersuara ®

sumber :-

Kerabu Bersuara ®


MP Tumpat pun UG juga ke?

Posted: 14 Aug 2014 05:45 AM PDTKalau nak ikutkan gambar, kiranya semua UG juga ke?

Kenapa PAS Setuju Dengan MB Bebas?

Posted: 14 Aug 2014 05:26 AM PDT

PAS menyokong TSKI sebagai MB Bebas supaya BN tidak mampu berunding bersama TSKI dlm membubarkan DUN akibat tindakan gelojoh PKR yg dipersetujui DAP.

Bayangkan ketika TSKI dibuang PKR, kemudian pergi kpd BN, apa yg agak agak diminta oleh BN?

sudah pasti DUN diminta bubar?

Namun dengan kebijaksanaan TGHH Dan majlis syuro, DUN selangor dapat diselamatkan dari permainan Ketua Umum PKR yang merosakkan mood politik rakyat selangor.

Namun, fitnah bergabung dimainkan oleh munafik politik untuk membunuh character TG PRESIDEN dan Majlis Syuro.

Siapa yang lebih jahat?

Ahmad Hakimi Othman
NKP KUALA SELANGOR
12 ogos 2014

Ulasan Bijak Dan Cerdik Seorang Pemimpin PAS, Salahuddin Ayub

Posted: 14 Aug 2014 04:12 AM PDT

Mendepani cabaran krisis MB Selangor

SALAHUDDIN AYUB

PAS sengaja mengambil sedikit masa, bukan sebulan hanya seminggu untuk mencapai keputusan di dalam isu penggantian Menteri Besar Negeri Selangor. Kita bercakap berkenaan jawatan Menteri Besar, jawatan nombor satu di dalam pentadbiran sesebuah negeri. Kita bukan mahu menukar seorang Ketua Kampung, ini urusan menukar seorang Menteri Besar.

Pada saat yang kritikal ini unsur emosi dan sentimen harus diketepikan. Prinsip integriti, setiakawan, keadilan, kebijaksanaan serta hikmah mesti mengambil tempat dalam mempertahankan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) di Selangor. Justeru itu, 'we shouldn't rush in making decision but we should adopt a deliberate cautious approach with wisdom and sincerity'.

Kita bercakap tentang meminta seseorang Menteri Besar meletak jawatan. Kita perlu berhemah dalam hal ini. Apa kesilapannya, apa kemudaratannya, apa kesalahannya, apa kelemahannya dan apa kemaslahatan persekitaran (environment) negeri yang ditadbirnya? Kita perlu menghalusi faktor-faktor ini secara terperinci agar kita sampai kepada keputusan yang adil dan yang baik bagi semua pihak, yakni, negeri, rakyat, Istana dan individu yang terlibat. Keadilan yang menjadi teras perjuangan PR mesti ditegakan.

Berkaitan dengan isu ini dan belajar daripada pengalaman PAS sendiri, saya ingat kembali kes Dato' Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan menantunya. Apabila saya bersama Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS; Tuan Guru Dato' Dr Haron Din, Timbalan Muryidul Am PAS dan Dr Mohd Hatta Ramli, Bendahari PAS Pusat membawa mandat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat bertemu dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkaitan isu perlantikan menantu beliau dalam Perbadanan Menteri Besar Negeri Kelantan (PMBK).

Isu Nepotisma dan intergriti telah bermain di bibir rakyat pada waktu itu. Tuan Guru Nik Abdul Aziz tidak teragak-agak lagi, terus dipanggil menantunya dan diminta menandatangani surat perletakkan jawatan serta-merta! Mengapa Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengambil sikap tersebut? Bagi saya Tuan Guru Nik Abdul Aziz amat faham dengan konsep parti menguasai kerajaan, hidup berjamaah - keputusan jamaah, keputusan parti harus dipatuhi. Seperti kata,'the interest of the many, outweigh the interest of the few'.

Parti yang menguasai kerajaan, bukan kerajaan yang menguasai parti. Ini yang kita harus faham apabila kita memasuki gelanggang politik Malaysia. Tidak ada pemujaan individu dalam parti. Jawatan yang dipegang oleh seseorang di dalam kerajaan adalah disebabkan dicalonkan oleh parti. Jadi bila parti suruh pergi, ikutilah kehendak parti. Saya teringat sejarah Khalid Al Walid, Panglima yang 'dipecat' oleh Khalifah. Pemencatan daripada Khalifah. Mesti ada sebab-sebabnya, mesti ada 'kaulnya' dan mesti sudah dihalusi daripada segenap sudut oleh Umar Al Khatab. Adakah Khalid memberontak? Tidak! Panglima besar ini akur dengan keputusan Khalifah. Inilah hidup berjamaah...

Sebegitu juga kita dalam proses memilih Menteri Besar. Perlu dihalusi bersama, perlu diskusi bersama dan perlu persetujuan bersama. Janganlah ada dikalangan kita mengambil pendekatan 'pushing down into our throats'! Sekurang-kurangnya ada pilihan, agar yang terbaik diberi berkhidmat kepada rakyat.

Untuk tatapan kita bersama daripada paparan sejarah PAS, isu kronisma, nepotisma dan sikap autokratik adalah faktor yang besar yang menjatuhkan PAS Negeri Kelantan dalam era Tan Sri Datuk Dr Haji Mohd Asri Haji Muda. PAS juga pernah mengalami krisis di Negeri Kedah sebelum Pilihan Raya Umum kali ke – 13 (PRU 13) yang akhirnya kita semua menerima akibatnya. Oleh itu, marilah kita bersama-sama belajar daripada sejarah ini supaya kita pada hari ini terutama PR tidak mengulangi kesilapan yang sama agar memungkinkan kita hilang lagi sebuah kerajaan.

PAS perihatin di dalam hal ini, bersama PKR dan DAP kita berjuang menentang kezaliman, menentang rasuah dan menentang kronisma dan nepotisma. Kita menentang sekeras-kerasnya sehingga kita nobatkan dalam manifesto PR. Kalau tidak rakyat akan melihat kita yakni PR sebagai "harapkan pagar, pagar makan padi!"

Justeru itu, di dalam pencalonan bakal Menteri Besar baru ini harus PR menjauhi persepsi-persepsi negatif tersebut. Biarlah kita mengambil masa untuk mencari yang terbaik demi masa depan PR yang kita sama-sama sayangi.

Kepada rakan-rakan di dalam PKR dan DAP, usah gusar dengan komitmen PAS dalam perjuangan menentang kezaliman, menentang rasuah, menentang, kronisma dan nepotisma. Sejak ditubuhkan, kami berjuang diatas landasan ini, malah bukan sahaja kami diremehkan, difitnahkan, dipenjarakan malah dalam Peristiwa Memali sahabat-sahabat kami dibunuh dengan kejam! Bukan sahaja masa, wang, keringat dan airmata yang kami curahkan, malah darah dan nyawa telah kami korbankan dalam perjuangan menentang kabatilan-kebatilan ini. 'So, please, don't question our committments, we were there when you were sleeping...'

InsyaALLAH, 'give us until 17th of August' untuk membuat keputusan yang adil, berhemah dan berhikmah. Doakan agar PR tetap utuh dan bertambah kuat melalui dugaan-dugaan ini. Doakan agar jiwa dan raga kita, warga PR, sentiasa berkobar untuk memerdekakan negara kita daripada UMNO / Barisan Nasional (BN), amin!

*Penulis adalah Naib Presiden PAS

Kenyataan Media ADUN Batu Tiga

Posted: 14 Aug 2014 04:09 AM PDT

Kenyataan Media
ADUN Batu Tiga
Yang Berhormat Puan Hajah Rodziah binti Ismail

14 Ogos 2014

Perletakan Jawatan Sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor

Saya mengulangi penegasan untuk bersama Pakatan Rakyat di Selangor dan memelihara amanah rakyat Selangor yg telah memilih Pakatan Rakyat sebagai gagasan yang wajar memerintah Selangor.

Amanah itu adalah kepentingan yang akan saya utamakan.

Dengan ini, saya meletakkan jawatan saya sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor. Surat berkaitan telah diserahkan kepada Pejabat Tan Sri Khalid Ibrahim tengahari tadi.

Tindakan saya ini merupakan solidariti terhadap teman-teman yang sebelum ini telah dipecat dari jawatan exco masing-masing oleh Tan Sri Khalid Ibrahim dan untuk menangkis kemungkinan berbagai spekulasi terhadap diri saya. Saya membuat keputusan sedemikian dengan penuh kesedaran.


Rodziah Ismail

Untuk sebarang pertanyaan mengenai kenyataan di atas, sila hubungi:
Media Rodziah Ismail, Tel.03-55442342, emel: media.rodziahismail@gmail.com

Bai'ah Wakil Rakyat PAS. Masihkah Kau Ingat?

Posted: 14 Aug 2014 04:07 AM PDT

"Wallahi, wabillahi, watallahi, bahawa saya (Saari/(Hasnol) yang diamanahkan oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk bertanding bagi PRU13 bagi DUN Hulu Klang / DUN Morib bersumpah dengan nama Allah, sama ada saya menang atau saya kalah dalam pilihan raya ini, saya tidak akan mengkhianati parti dan perjuangan parti ini."Jika saya mengkhianati parti dan perjuangan parti ini, maka saya akan dilaknati Allah, para malaikat dan sekalian para pelaknat."

Kenapa tak boleh bersabar dalam masa 3 hari lagi?

Berjiwa Besar Dr Rani Othman

Posted: 14 Aug 2014 03:58 AM PDT

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meru daripada PAS Dr Abdul Rani Othman yang sebelum ini berkata tidak ada halangan wanita menjadi menteri besar, meminta semua rakannya terus kekal dalam jemaah atau parti dan tidak membuat tindakan bersendirian.

"Apa terjadi pun biarlah kita mati dalam jemaah," kata Dr Rani ketika dua Adun PAS membuat keputusan lari daripada kelompok PAS dan menyertai PKR dan DAP menyokong pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor.

Tindakan mereka diambil ketika PAS Pusat dijadualkan bermesyuarat Ahad ini bagi memutuskan pendiriannya berkenaan isu Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang hendak disingkirkan.

Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) bertindak menyertai sidang media Dr Wan Azizah hari ini, memberikan beliau sokongan majoriti dalam DUN Selangor iaitu 30 daripada 56 ahli.

Hasnul, Saari dan Dr Rani antara pemimpin PAS yang tidak menyertai mesyuarat Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor yang diadakan di Shah Alam semalam.

Dr Rani yang juga bekas pesuruhjaya PAS Selangor sesi lalu berkata, ntara perkara pokok kenapa Rasulullah diutuskan ialah untuk melengkapkan akhlak manusia.

"Selain akhlak ketika makan dan bergurau senda, termasuk juga akhlak berjemaah dan bermesyuarat.

"Segala keputusan majoriti dalam mesyuarat hendaklah dituruti dan dipatuhi walaupun bercanggah dengan pendapat kita atau walau kita tidak hadir," katanya dalam satu kenyataan hari ini seperti menjawab spekulasi Dr Rani juga akan menyertai mereka kerana dia tidak hadir mesyuarat.

"Saya doakan setiap dari ahli jemaah PAS di semua peringkat muhasabah setiap tindakan kita," katanya.

Sebelum ini, Adun Meru itu dilaporkan menafikan wakil rakyat PAS menolak calon wanita untuk menjadi menteri besar yang baharu, membayangkan beliau menyokong Dr Wan Azizah.

"Siapa kata PAS tidak mahu wanita jadi pemimpin? Kalau kita tidak mahu, kenapa kita letak (exco) Dr Halimah Ali dan (Ahli Parlimen Kota Raja) Dr Mariah Mahmud? Itu bukan masalah," katanya di Shah Alam, kelmarin.

Sementara itu, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengingatkan seluruh pemimpin dan ahli, khususnya Adun PAS di Selangor, mematuhi arahan parti dalam berdepan isu menteri besar di negeri itu.

Tuan Ibrahim berkata, PAS membuat keputusan untuk membincangkan perkara itu pada mesyuarat PAS Pusat 17 Ogos ini.

"Kita harap tidak ada yang mendahului keputusan parti dan jangan pula ada yang membelakangi keputusan jemaah. Jangan anggap keputusan kita secara bersendirian itu lebih bijak daripada keputusan parti.

"Bertindak membelakangi keputusan jemaah ini tidak ada keberkatan dan jika berlaku masalah, parti tidak akan bertanggungjawab," katanya sebagaimana dilaporkan media PAS, Harakahdaily hari ini.

Dalam pada itu beliau menasihatkan seluruh ahli bersabar menunggu keputusan rasmi parti dan berkata:"Lebih baik diam daripada komentar yang mengeruhkan lagi keadaan."

Idris Ahmad Berkata

Posted: 13 Aug 2014 07:09 PM PDT

Idris Ahmad


Kita rasa tenang jika kita serah kepada ketua yang buat keputusan dalam sesuatu isu. Kita boleh tidur lena. Apa guna kita lantik dia sebagai ketua, jika kita pula lebih sudu daripada kuah.

Apa jenis ketua jika boleh dipaksa oleh orang lain intuk membuat keputusan. Sehingga hilang kewibawaannya. Lebih baik dia jangan jadi ketua. Apabila dia menjadi ketua, sudah tentu dia melihat skop yang lebih luas di dalam suatu perkara. Ahli boleh memberi pandangan, tetapi bukan untuk hendak memaksa ketua terima pandangan kita. Sebagai ketua dia tahu apa yang dia buat dan putuskan. Dia tahu dosa dan pahala, syurga dan neraka. Dia tahu jika dia kianat amanah, neraka sedang menanti.

Jika kita rasa kita lebih hebat daripada ketua kita, lain kali kita lobi supaya kita pula jadi ketua. Ketika itu baru kita tahu betapa sukarnya menjadi ketua. Saya bimbang kita pula lebih otokrasi daripada demokrasi.

Catatan Dhuha 14/8/14 Khamis.

Laporan Palsu Harakah

Posted: 13 Aug 2014 07:34 AM PDT

KUALA LUMPUR: Orang ramai diingatkan agar tidak terpedaya dengan laporan dan berita yang menggunakan nama Harakah berhubung kemelut yang melanda negeri Selangor kini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali turut menjadi mangsa laporan palsu itu kononnya beliau telah menerima borang permohonan keahlian parti daripada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Contoh laporan guna nama Harakah yang tidak betul itu ialah kononnya saya telah menerima borang permohonan menjadi ahli PAS daripada Tan Sri Khalid. Ini memang tidak betul dan sangat mengelirukan orang ramai," katanya kepada Harakahdaily sebentar tadi.

Menurutnya, ekoran tersebarnya laporan Harakah palsu itu melalui media sosial, beliau telah dihubungi oleh pihak media untuk mengulas berita yang tidak betul itu.

"Saya tegaskan di sini bahawa laporan berkenaan bukan daripada Harakah, adalah tidak benar sama sekali yang menggunakan nama Harakah termasuk berita-berita kononnya daripada pemimpin tertinggi PAS yang lain," tegasnya yang juga Pengerusi Harakah.

Justeru, beliau mengingatkan ahli-ahli dan pendukung PAS agar berwaspada dan tidak terpengaruh dengan laporan palsu yang mengelirukan itu. - HARAKAHDAILY 13/8/2014

Selamat Berangkat Tuan Guru Haji Hadi

Posted: 13 Aug 2014 06:59 AM PDTSemoga allah jaga tuan guru serta pimpinan parti islam yang lain.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT