Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PAS TIADA LAGI "SYURA"?

Posted: 31 Jul 2014 07:31 PM PDT

Pendedahan di Malaysiakini tentang 'perbincangan sulit' di antara beberapa pemimpin tinggi PAS dan Umno menzahirkan segala kemelut yang berlaku di Selangor dewasa ini.

Sejak sebulan lalu Presiden PAS Hadi Awang mengambil langkah yang mengejutkan pemerhati politik apabila beliau menyokong sepenuhnya Khalid Ibrahim biarpun PAS tidak sepatutnya mencampuri urusan penukaran Menteri Besar selepas konsensus Pakatan Rakyat memperuntukkan kerusi MB kepada PKR tanpa syarat.

Pemerhati politik meramalkan PAS bakal mengambil laluan songsang yang lebih dahsyat sekiranya mesyuarat PAS Pusat pada 10 Ogos ini menolak mentah-mentah penukaran Khalid berdasarkan arahan Hadi.

Golongan profesional PAS akan melihat parti itu tidak lagi mempunyai masa depan kerana keputusan ditentukan oleh presiden dan mursyidul am secara total. Tidak lagi melalui syura yang dibanggakan PAS sejak sekian lama.

Daripada parti Islam dinamik PAS akan bergerak menjadi parti authoritarian yang mana pengikut dan pemimpinnya dikawal melalui fatwa dan pendapat ulama.

Umno terima Hudud

Tidak mustahil juga ulama akan mencadangkan PAS meninggalkan Pakatan berdasarkan kelunakan Umno ke atas Hudud. Bagi mereka sesiapa yang menerima Hudud adalah kawan dan sesiapa yang menentang automatik menjadi musuh. Biarpun Umno akhirnya menipu PAS dalam perlaksanaan hukum itu.

Seorang veteran PAS yang enggan dikenali tetapi pernah rapat dengan kepimpinan tertinggi parti itu berpendapat semua kemelut ini berpunca daripada puak yang membenci Anwar sejak zaman kepimpinan Presiden Fahdil Noor. Puak itu gagal menyekat Fadhil membela Anwar yang kemudian memenangkan PAS dalam arus reformasi, kini mereka mempunyai kuasa ke atas beberapa ulama penting PAS dan berjaya mempengaruhi mereka menggunakan isu Hudud.

"Mungkin puak Hasan Ali juga terlibat di Selangor. Presiden tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan menyokong Khalid kerana PAS telah menghantar wakil dalam menyuarat majlis Presiden Pakatan Rabu lalu. Prsiden mesti merujuk pemimpin PAS yang hadir mesyuarat sebelum membuat kenyataan," katanya merujuk pembelaan Hadi ke atas kepimpinan Khalid dua hari sebelum Aidilfitri lalu walaupun Timbalan Presiden Mohammad Sabu menyokong pertukaran MB Selangor.

"Khalid sebenarnya hanya jadi alat kepada puak yang tidak suka Anwar. Perancangan lebih besar, sekiranya Anwar gagal menukar Khalid maka puak dalam PAS itu akan mendesak Anwar bersara dari politik. Dulu mereka (pura-pura) sanjung Anwar,lepas mereka kuat maka mereka nak buat haluan sendiri.

"Memang ada perancangan dari puak yang tidak suka kepada Anwar dalam hal ini. Khalid diguna sebagai batu loncatan," katanya.

Tambahnya, pertelingkahan dalaman PAS akan lebih sengit kerana puak itu beranggapan Anwar adalah sekular dan mesti diperangi. Mereka akan mengunakan semua pendekatan menjarakkan penyokong PAS daripada Pakatan.

Kerajaan PAS - BN Selangor

Dengan nada sedih veteran PAS tersebut menyifatkan situasi yang berlaku hari ini adalah ulangan kepada apa yang terjadi pada zaman PAS Asri Muda. PAS ketika itu bekerjasama dengan BN memerintah Kelantan.

Akhirnya Umno mewujudkan kemelut politik dan mendaruratkan negeri itu selepas membuat provokasi. Penyokong PAS dituduh merusuh menyokong Asri. PAS pecah dua dan parti sepihan ditubuhkan. PAS kalah teruk dalam pilihan raya negeri 1978.

Hadi tidak bijak sokong Khalid

Posted: 31 Jul 2014 07:24 PM PDT

Hadi tidak bijak sokong Khalid

Presiden PAS Abdul Hadi Awang buat pertama kali dipersoalkan kebijaksanaannya secara meluas oleh penyokong Pakatan Rakyat.

Sokongan tanpa syarat yang diberikan kepada MB Selangor Khalid Ibrahim memperlihatkan Hadi tidak lagi wajar memimpin PAS.

Hadi telah melanggar semangat kerjasama Pakatan dengan mencampuri urusan PKR dalam melantik Menteri Besar Selangor.

Keputusan menukar Khalid dengan Dr Wan Azizah seminggu sebelum Aidilfitri lalu bukanlah dibuat secara membuta tuli oleh PKR. Mesyuarat dipanggil selepas Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali mengeluarkan kenyataan rasmi PAS tidak akan menuntut kerusi MB yang diberi kepada PKR dan PAS akan memberi laluan buat PKR menyelesaikan kemelut pertukaran MB.

Situasinya sama ketika berlaku kemelut dalaman PAS pada 2012 lalu, apabila exco Kedah enggan mengangkat sumpah menyambung jawatan kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan MB Azizan Razak. PKR tidak campurtangan dalam isu itu dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang menyinggung kepimpinan Azizan, apatah lagi mencadangkan sesuatu sebagaimana yang dilakukan PAS di Selangor.

Penyokong Pakatan mempertikaikan kenyataan PAS dan Hadi sendiri untuk memberi peluang kepada Khalid berkuasa dan memperbaiki kelemahannya. Setelah Hadi memberi sokongan membuta tuli tanpa syarat apakah Khalid akan berubah selepas ini?

Sewajarnya Hadi memberi sokongan bersyarat. PAS Selangor sendiri sebelum ini pernah menyerahkan komplen lebih 60 perkara terhadap pentadbiran Khalid. Sekiranya Hadi bijak beliau akan menekan Khalid agar bersetuju menyelesaikan semua komplen PAS Selangor itu sebagai pertukaran sokongan.

Sokongan tanpa syarat memperlihatkan PAS terlalu lemah. Ataupun mungkin dirasuah? Sebab seseorang ahli politik di hujung tanduk seperti Khalid tidak akan menolak apa sahaja syarat selagi mana PAS menyokongnya untuk berkuasa di Selangor.

Layakkan PAS terus dipimpin oleh Hadi selepas kemelut ini? Pemimpin PAS perlu berfikir untuk mencabar kepimpinan Hadi dalam pertandingan dalaman parti atau mengusulkan undi tidak percaya kepada kepimpinan beliau. Hadi dalam memberi sokongan kepada Khalid persis sebagaimana Khalid memberi tandatangan kepada projek Langat 2, tidak meletakkan syarat ketat dan jelas menguntungkan kerajaan Umno BN di peringkat persekutuan.Tidak mungkin perjuangan panjang ahli PAS; pengorbanan wang ringgit, titik peluh, dipukul FRU, dipenjara, dihina dan dimaki berakhir dengan satu perkataan mudah: Hadi sokong Khalid, Khalid sokong Umno BN.


Wan Azizah Lebih Bersih Dari Khalid Ibrahim

Posted: 31 Jul 2014 05:02 AM PDTJika semua bukti bukti yang ditunjukkan sebelum ini, tidak cukup untuk menyakinkan rakyat akan kelayakan Datuk Seri Wan Azizah Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baru, maka pertimbangkanlah bukti terbaru ini – Wan Azizah lebih bersih dari Khalid Ibrahim.
Sebetulnya inilah faktanya bahawa Wan Azizah adalah seorang yang jujur dan bebas rasuah berbanding Khalid. Tanpa sebarang kes salahguna kuasa dan penyelewengan yang pernah dikaitkan dengan Wan Azizah, beliau adalah calon yang terbaik untuk menggantikan Khalid.

Khalid pula, diketahui mempunyai pelbagai masalah tersendiri. Menurut beberapa dokumen yang bakal terdedah tidak lama lagi, Khalid dikatakan mempunyai kaitan dengan beberapa kes salah guna wang kerajaan negeri yang mencecah puluhan juta ringgit.????

Walaupun tidak ada bukti lagi, tapi dikatakan bahawa semua penyelewengan ini dilakukan Khalid untuk mencari dana bagi menyelesaikan hutangnya dengan Bank Islam yang berjumlah hampir RM 62 juta.????

Selain itu, Khalid juga mempunyai masalah dengan penyelewengan pasir yang begitu berleluasa di Selangor. Penyelewengan sumber alam paling lumayan milik kerajaan negeri itu, dikatakan sudah mencapai tahap maksima dan boleh menjatuhkan Pakatan Rakyat jika Khalid masih Menteri Besar.

Pakatan Rakyat sebenarnya bernasib baik kerana UMNO terlalu bodoh atau sengaja tidak ambil peduli dengan masalah penyelewengan pasir ini kerana mahu menggunakannya sebagai senjata saat akhir untuk menjatuhkan Khalid.
Sebagai seorang genius politik yang diakui kehebatannya oleh dunia, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah lama menghidu perkara ini dan dengan itu mengambil tindakan awal melalui Kajang Move yang dicaturkan Rafizi Ramli.

Kalau nak diikutkan, ada banyak lagi masalah seumpamanya yang membabitkan Khalid, tapi untuk penulisan kali ini, aku fikir cukuplah. Lagipun seperti yang dinyatakan di atas, semua ini belum ada bukti lagi kerana semua bukti itu tersimpan kukuh dalam pejabat Menteri Besar Selangor.


Bila Wan Azizah dah ambil alih nanti, barulah semuanya akan didedahkan supaya rakyat boleh menilai betapa korupnya manusia bernama Khalid Ibrahim.


 


PAS-UMNO CONSPIRACY CONFIRMED! Hardliners defend Zuhdi, slam 'coward & traitor' who leaked Whatsapp

Posted: 31 Jul 2014 04:59 AM PDT


Dear Mr Tantawi

do you blame others for your kreadibiliTY also being disputed by the people associated with your attitude and UG. Your involved with others and you are also responsible for what happened in the crisis based on UG
PETALING JAYA - A PAS central committee member has called on the "coward and traitor" who leaked Dr Mohd Zuhdi Marzuki's remarks made in the party's central committee WhatsApp chat group to come forward and reveal the entire conversation.


"I challenge the individual who leaked information of the conversation in the PAS central committee group to come forward to reveal the entire content of the conversation with regard to this issue," said central committee member Nasrudin Hassan Tantawi in a Facebook posting on Thursday.

Nasrudin described the individual as a person who had betrayed and "stabbed a friend in the back" by merely leaking excerpts of the group's conversation which was allegedly part of a continuous discussion over a two-day period.

Although Nasrudin said he was able to reproduce entire WhatsApp conversation, he had not intention of doing so.

"Don't ask me to reveal it as no matter how mischievous I maybe, I am not as ill hearted and unwise as the individual who released excerpts of the conversation," he said.

He defended Dr Mohd Zuhdi claiming the latter was merely putting forward an analysis of the Selangor MB crisis owing to his post as PAS Research Centre operations director.
Nasrudin, who is also Termeloh MP, added that Dr Mohd Zuhdi was targeted for his bold and open criticism of Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim over the Selangor MB issue.

"In the end, it is the brave ones like Dr Zuhdi who are targeted," he said.

Dr Mohd Zuhdi's remarks have sparked fierce calls from several quarters for action to be taken against him.

The issue has caused a rift in PAS with several leaders divided over the issue including PAS youth chief Suhaizan Kaiat who has called on party leaders to meet immediately to resolve the internal crisis. - ANNBACA BEBERAPA KOMEN DARI BEBERAPA BLOG

Posted: 31 Jul 2014 04:46 AM PDT

http://www.kedahlanie.info/2014/07/perlukah-pas-kekal-dalam-pakatan-rakyat.htm

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pas-kalah-besar-jika-selangor-adakan-pilihan-raya-mengejut-kata-dap

http://mountdweller.blogspot.com/2014/07/pas-adalah-parti-gagal.html

PATUT DAH LAMA DAH HANGPA CAKAP MACAM NI.

Posted: 31 Jul 2014 04:28 AM PDT

'Akar umbi jelak dengan permainan politik Khalid'

Dah tau Khalid jadi kuda trojan Umno??  dengan meluluskan Langat 2 dan KIdex serta merosakkan  hubungan dalam PKR , beliau masih disanjung terbaik di kalangan MB. Sedarkah anda bahawa kebanyakkan projek yang diberikan oleh Khalid kepada kontraktor memang dikuasai oleh Umno.?

Cuba buat kajian dan membaca sikit? Hj Hadi kena print kertas bagi dia baca.Kalau tidak dia tak membaca. Minta maaf la sebab kena buka kelambu pemimpin. kalau tak baca akhbar dan media tempatan, lagu mana nak tahu isu dalam negara.
 
 Kerana nak sokong Khalid, PAS jadi haru biru. Kerana nak bela Khalid , PAS mula mendabik dada kata dia banyak kerusi, sedangkan jika PAS bertanding sendirian, belum tentu dia akan mendapat sokongan dari berbagai kaum. Sedarkah Zuhdi bahawa sebagai seorang intelektual, beliau sepatutnya tidak menjadi salah seorang perancang utama UG?

Akibatnya Cg Pa hentam Suhaizat dan Husam Musa hentam Zuhdi. nampak tak kelam kabut yang melanda PAS. Hanya kerana mengatakan bahawa Khalid bagus, semua jadi berantakan....Aku cadangkan Khalid ni dikenakan tindakan disiplin kerana banyak melanggar arahan parti.


Lima cabang PKR di Selangor membuat tuntutan tegas agar parti menjalankan tindakan disiplin ke atas Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Para pemimpin cabang itu mendakwa gesaan itu "mewakili suara akar umbi yang sudah jelak dengan permainan politik ala Umno oleh Khalid".

"Umum sedia maklum, tindakan beliau terutamanya akhir-akhir ini jelas membelakangkan pendirian dan ketetapan Majlis Pimpinan Pusat dan pimpinan tertinggi KEADILAN dan Pakatan Rakyat.

"Malah pelawaan Khalid agar ADUN Pakatan Rakyat membuat undi tidak percaya terhadap beliau cukup memalukan.

"Oleh itu, kami mewakili suara akar umbi menggesa parti dan pimpinan tertinggi untuk mengenakan tindakan disiplin terhadap beliau," kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

Lima ketua cabang tersebut adalah Mohd Yahya Mat Sahri (cabang Tanjung Karang), Abu Talip Bujang (Sabak Bernam), Mohamad Fauzi Ahmad (Sungai Besar), Burhan Aman Shah (Sepang), dan Azizi Ayob (Kapar).

Ini merupakan kali pertama ketua cabang daripada keseluruhan 22 cabang PKR di Selangor mengemukakan pandangan mereka tentang kemelut jawatan menteri besar Selangor.

Dalam kenyataan sama, lima orang tersebut turut menyatakan sokongan terhadap pemilihan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikan Khalid.

"Sebagai Presiden parti yang juga ADUN Kajang, beliau adalah calon yang paling kanan dan paling layak di kalangan ADUN PKR di negeri Selangor untuk menjadi menteri besar.

"Oleh yang demikian, kami menyeru agar semua anggota PKR termasuklah ADUN dan Exco dalam pentadbiran Selangor pada waktu ini untuk mengenepikan perbezaan pendapat.

"Bersatu hatilah dalam menyokong ketetapan Majlis Pimpinan Pusat pada 21 Julai yang lalu iaitu untuk menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor," kenyataan mereka dipetik.
 
 
 

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT