Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Maklumat, ulasan live mengenai MH 370 tambah menyerabutkan

Posted: 11 Mar 2014 11:52 PM PDT

RENUNGILAH                                                                                   

Benar kehilangan pesawat MH 370 yang sudah masuk hari kelima boleh dianggap aneh dan ia mengegarkan dunia. Para pemimpin dan ketua-ketua jabatan tertentu negara kita sendiri sudah pening dan bingung memikirkannya. Setakat ini tidak ada apa-apa 'solusi' berhubung kehilangan pesawat B777-200 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal itu.

Dari satu sudut kehilangan membingungkan semua orang itu telah membantu usaha memperkenalkan negara ini di mata dunia. Kempen Tahun Melawat Malaysia 2014, turut mendapat kesan kelabaan dari kejadian itu. Kenapa tidak, dalam sekelip mata saja nama Malaysia menjadi pertuturan negara-negara di seluruh dunia. Orang makin mengenali dan pandai menyebut perkataan MALAYSIA dan nama Malaysia Airline System juga menjadi butiran ratiban.

Tetapi sayangnya kehebatan nama negara kita dalam warna dan variasi yang tidak begitu menyenangkan. Negara kita mendapat kesan langsung atas tragedi itu. Kesan yang kita dapat ialah kesan negatif dan tidak berapa elok untuk sesebuah negara. Reputasi pembangunan dan kemajuan negara kita sedikit terjejas.


Dari beberapa aspek yang terkesan, ada dua aspek yang benar-benar dan menjadi perhatian dunia. Pertama, sekiranya kehilangan itu disebabkan perbuatan pengganas (rampasan), menyebabkan orang luar menyimpulkan tahap keselamatan dan kawalan di lapangan terbang kita tidak begitu ketat. Ia juga tidak profesional apabila terlolosnya orang-orang yang disuspek berniat melakukan perbuatan jahat.

Realiti ini dikuatkan lagi dengan kenyataan atau maklumat ada dua orang yang menaiki pesawat itu menggunakan pasport palsu. Pengenalan dua suspek yang dikatakan rakyat Iran menguatkan lagi persepsi buruk berkenaan. Kerana ia didedahkan sendiri oleh pihak Interpol, menyebabkan masyarakat luar tambah yakin kalau ada anggapan kawalan di lapangan terbang kita lemah. Alasan dua passport itu tidak ada dalam senarai Interpol tidak membantu untuk menolak kesangsian terhadap tahap kawalan keselamatan di lapangan terbang kita.

Sebenarnya sama ada dua orang penumpang berkenaan yang dikenali dengan nama Pouria Nour Muhammad Merdad dan Delavar Seyed Muhammad Reza masih belum sahih apakah mereka menaiki pesawat berkenaan, dan apa lagi bertanggungjawab dengan kehilangan itu. Jadi tanggapan buruk dan negatif kepada keduanya yang membawa kesan buruk ke atas negara kita dan MAS, tidak perlu diperbesar-besarkan atau 'gampang gelong' membuat kesimpulan yang mereka adalah pengganas.

Kesan kedua ialah dari segi penyebaran dan maklumat berhubung kejadian berkenaan yang diberi dari masa ke semasa. Apabila banyak sangat pihak yang hendak bercakap memberi maklumat maka berlakulah suasana yang kelam kabut dan tidak teratur. Akibat dari itu penyebaran maklumat yang palsu menjadikan keadaan makin haru biru.

Dalam situasi kritikal seperti hari ini semua orang khasnya keluarga mangsa terlibat sangat mendahagai maklumat. Maka kita memang memerlukan maklumat yang pantas serta pengkronologian kejadian itu, tetapi ia perlu dilakukan secara bersistematik dan tepat hingga tidak membedal balik dengan perkara tidak sepatutnya.

Gara-gara kelemahan menguruskan maklumat mengundang padah. Tidak perlu banyak pihak hendak mengambil bahagian dan diberikan ruang bercakap di hadapan media. Ratusan wartawan yang ada di sidang akhbar kita tidak kenal hati budi dan kulit perutnya, dan apakah tujuannya mereka membuat liputan. Jadi maklumat yang akuret, tepat dan telah disahihkan dari berbagai pihak sahaja perlu diberikan.

Apa yang berlaku dalam sidang akhbar semua pihak bercakap. MAS bercakap, DCA bercakap, Polis bercakap, Imigresen bercakap, Pemangku Menteri Pengangkutan bercakap, bahkan Menteri Pertanian dan Asas Tani yang tidak ada kena mengena pun turut sama bercakap. Mulanya Shahidan Kassim juga ikut sama memberi maklumat semasa. Tidak cukup dari itu Tentera yang dianggap entiti terakhir harus bercakap, juga ikut bercakap sama.

Akibat ramai sangat mulut maka berlakulah ketumpahan maklumat sehinggakan berbaur di antara yang palsu dengan yang benar, ilusi dan realiti. Di sini berlakulah percanggahan yang tidak sepatutnya berlaku.

Percanggahan paling melucu dan 'menderhakakan' ialah diantara DCA dengan Polis berhubung dengan status lima orang penumpang. Kata Pengarah DCA Azharudin Abdul Rahman lima penumpang tidak naik ke pesawat dan bagasi mereka dikeluarkan. Manakala kata KPN Khalid Abu Bakar pula, semua penumpang yang tempah pesawat berkenaan semuanya naik kecuali soerang yang terlepas kerana tersilap tarikh.

Percanggahan ini sesuatu yang tidak perlu berlaku dalam sidang akhbar bertaraf dunia yang hanya berlaku bila ada kejadian sebesar kejadian kehilangan pesawat itu sahaja. Apakah tidak ada penyelarasan di antara mereka. Apakah pihak MAS tidak memberi maklumat tepat terperinchi kepada DCA? Dan apakah perkara itu perlu dijelaskan oleh DCA yang tidak bertanggungjawab terhadap urusan naik turun penumpang?

Apa pun mengenai lima penumpang itu sudah selesai bila Khalid menjelaskan percanggahan itu dan selepas itu Azharuddin dirihatkan dari memberi apa-apa kenyataan tidak muncul-muncul lagi.

Tetapi maklumat yang tidak tepat yang dipetik oleh media arus perdana Berita Harian daripada Panglima Tentera Udara Rozali Daud konon menurut firasatnya (radar TUDM) pesawat MH 370 berpatah balik sehingga usaha mencari dan menyelamat terpaksa diperluas hingga ke Selat Melaka sesuatu yang sangat buruk kepada negara dan sistem maklumat negara ini. Ia juga menjejaskan TUDM itu sendiri.

Kenapa perkara ini boleh berlaku. Rozali menafikan yang beliau memberi penjelasan itu? Ertinya ia pandai-pandai Berita Harian sahaja dalam mengejar skop. Betapa laporan dibuat itu mengacau bilaukan pemikiran orang ramai. Iya lebih bahaya lagi apabila berita berkenaan dipetik oleh agensi Reuter dimana ia disebarkan di seluruh dunia. Kemudian laporan Reuter itu pula kita mengambilnya sebagai laporan yang tepat dan betul.

Soal SOP atau etika ini bukan sahaja perlu dipersoalkan kepada Polis, Imigresen, MAS dan DCA, tetapi media khasnya Berita Harian juga. Wajar atas kesalahan itu mereka bertanggungjawab di Berita Harian dihukum. Orang besar di Media Prima yang menaungi BH patut melakukan hara kiri dan Selat Teberau.  Kesalahan yang dibuat itu bukan saja menjejaskan imej TUDM tetapi negara seluruhnya.

Sebagai sebuah akhbar yang besar yang bernaung di bawah Media Prima, Berita Harian tidak harus tersilap melakukan kesalahan itu. Atau apakah kesilapan itu sebagai hukum karma di atas kebiadapan akhbar berkenaan?

Seperkara lagi yang saya melihat agensi menimbulkan kacau bilau berhubung kejadian ini yang menjadi racun  ialah saluran televisyen yang berebut-rebut membuat siaran langsung atau mengadakan slot khas melaporkan misi pencarian dan penyelamatan (SAR) ini untuk mendapat ranting penonton teramai. Mereka juga tidak adil memberi khidmat dan tidak cuba membawa mesej perpaduan dalam siaran mereka. Dalam saat negara berada dalam suasana 'darurat' dan kacau bilau minda ini mereka masih terus dengan sikap kolot dan kejamnya berlaku diskriminasi dalam memberi ruang.

Saya tidak tenguk media mengambil pendapat dan pandangan daripada pihak pembangkang. Tidak ada tokoh-tokoh pembangkang yang ditanya atau diminta pandangan. Semua golongan dan profesyen diberikan ruang melemparkan pandangan mereka hatta ianya bertaraf sampah. Dari pakar penerbangan, (aviation) keselamatan, pakar psykologi, tukang masak, pramugari, pilot hatta artis diminta pandangan. Sikap terus melaku mengasingkan pembangkang inilah satu sikap tidak profesional yang tidak wajar diamalkan oleh media massa yang berfilsofi pembentuk pemikiran massa rakyat.

Apakah pembangkang tidak boleh berkongsi kesusahan dengan rakyat dan rugikah kerajaan kalau mereka turut menyatakan simpati dan komitmen mereka? Kalau institusi media yang dianggap sebagai institusi yang adil dan saksama, makenisme rakyat yang utama, terus bermain politik dalam hal-hal kritikal begini, apa lagi diharap kepada institusi lain yang selalu menafikan hak pembangkang.

Saya percaya kalau media massa bersikap adil dan terbuka dengan turut sama memberi ruang untuk pembangkang memberi pandangan, beban berat negara kini dapat dikongsi dengan lebih ramai lagi. Dengan  menggelapkan wajah dan suara mereka, menjadikan orang akan menganggap media Malaysia khasnya eletronik hanya media propagandis semata-mata. Jadi apa-apa juga maklumat termasuk mengenai kehilangan pesawat MH 370 itu akan diragui dan disangsi kerana sifat media itu awal-awal lagi sudah diragu.

Wajarlah kalau negara luar mengecam kelemahan kita dalam menyediakan maklumat dan melaporkan perkembangan kehilangan pesawat berkenaan sehingga ia memberi beban kepada jutaan manusia. [wm.kl.12:34 pm 12/03/14]

Nenek minta berdoa agar cucunya selamat

Posted: 11 Mar 2014 03:55 AM PDT

LAPORAN SORE                                                                              

Selepas selesai proses penamaan calon pilihan raya kecil Kajang di Bangi tadi saya bersama dua rakan, Dr Wan Suhaimi dan Zaki Abdul Rahman, ke Shah Alam untuk menziarahi rumah keluarga co-pilot Fariq Abdul Hamid, 27 yang turut terlibat dalam kehilangan pesawat MH 370. Hajat untuk menziarahi keluarga Fariq ini petang semalam lagi, tetapi kerana hal tidak dapat dielakkan terpaksa ditangguhkan.

Halimah, tetap berdoa.
Co-Pilot Fariq Abd Hamid
Kedatangan kami disambut oleh Abdul Ghafar bapa saudara Fariq yang kebetulan rakan kami di Pasir Mas.

Menurut Ghafar, anak saudaranya itu merupakan anak sulung daripada lima adik beradik dan masih belum berumah tangga.

Kebetulan semasa kami sampai, keluarga itu menerima tetamu dari akademi penerbangan tempat dimana Fariq mengikuti kursus penerbangan, Pengarah akademi berkenaan dan dua orang instruktornya bernama Rajit dan Michael.


Menurut kedua-dua pengajar itu, Fariq merupakan seorang pilot yang berkebolehan dan mahir mengendalikan pesawat. Dia tamat mengikut kursus di akademi berkenaan tahun 2007 kemudian menyertai MAS.

Sejak meletusnya kemalangan pesawat MH 370 rumah keluarga itu tidak putus-putus dikunjungi sanak saudara dan rakan taulan dari jauh dan dekat. Rakan-rakan Fariq termasuk juruterbang yang satu batch dengannya ikut sama menziarahi. Dua rakan Fariq yang mengendali MAS dan Airasia tiba kira-kira 15 minit kami tiba.

Dua instruktor Fariq, Rajit dan Michael.
Semalam Menteri Besar Kelantan Ahmad Yaakub bersama beberapa orang wakil rakyat turut sama menziarahi keluarga Fariq. Kebetulan ayah Fariq adalah abang kepada bekas wakil rakyat Pas kawasan Tendong, Allahyarham Mohamad Daud.

Neneknya, Halimah Abdul Rahman yang tinggal di Kampung Perangkap, Tendong masih ada dan akan pulang ke Pasir Mas tengah hari ini. Halimah yang bergegas ke rumah anaknya itu di Shah Alam mahu mengetahui perkembangan cucunya itu. Bayangan kesedihan jelas terbayang disegenap wajah yang ada di dalam rumah itu.

"Apa boleh buat, kita berserah kepada Allah saja," begitulah sepatah kata Abdul Hamid, ayah Farid tenang tetapi dapat merasai betapa senak jiwanya. Walaupun beliau melayan tetamunya seperti biasa tetapi kedukaaanya Allah sahaja yang tahu.

"Saya dah tak tahu nak kata apa lagi, terpaksa buat-buat suka (tidak ada apa-apa), tetapi apa yang ada dalam hati hanya Tuhan sahaja tahu," katanya menjelaskan hakikat dirinya. Beliau juga bingung dengan apa yang berlaku kerana masih menjadi misteri sampai ke saat ini.

"Sama-sama berdoalah," ujarnya mengharap kepada kami dan setiap tamu yang datang ke rumahnya. Menurutnya ahli keluarga tidak lekang berdoa dan bersolat hajat memohon agar Fariq dan semua terlibat dalam keadaan selamat.

Nenek Fariq yang sudah tiga hari berada di Shah Alam sewaktu berjalan untuk pulang, menoleh kepada kami dan tetamu lain sambil berkata; "pakat-pakat berdoalah supaya selamat,". Di ruang matanya saya nampak ada genang air jernih mulai membirai tubir mata. "Ambo nak balik dululah, lama dah mari," ujarnya sayu sambil berlalu.

Semasa kami datang tadi salah seorang adik perempuan Fariq ada dalam rumah dan kelihatan mengawasi saya apabila saya berjalan ke arah sudut dimana tergantung gambar penuh keluarga berkenaan. "Please pakcik..," katanya. Saya faham perasaannya. "Bukan nak ambil (rakam) nak tenguk sahaja," balas saya.

Saya merenung wajah dalam gambar itu satu persatu sepuas-puasnya sehinggalah mata saya terpacak kepada wajah jejak yang saya kira bernama Fariq, dia seorang pemuda yang kacak dan tampan dalam gaya senyuman tersendiri.

Memenuhi harapan nenek Fariq itu sama-sama kita berdoa semoga Fariq dan seluruh anak kapal dan penumpang MH 370 yang lain SELAMAT. [wm.kl.6:30 pm 11/03/14]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT