Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Lagi Bas jatuh gaung - 17 nyaris maut

Posted: 20 Sep 2013 10:05 AM PDT

 • 17 nyaris maut bas jatuh gaungKeadaan bas ekspres membawa 17 penumpang yang terjunam setelah terlibat dalam kemalangan.
 1 / 2 
SLIM RIVER – Seramai 17 penumpang sebuah bas ekspres nyaris maut apabila kenderaan yang dinaiki itu terjunam ke dalam gaung sedalam hampir enam meter setelah terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Kilometer 308.1 (arah Utara), Lebuh raya Utara Selatan (PLUS), di sini, petang tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, semua penumpang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju Ipoh sebelum bas berkenaan hilang kawalan ketika cuba mengelak sebuah kereta jenis Mazda yang terbabas.

Ketua Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, Superintendan Sharul Othman Mansor berkata, kejadian dipercayai berlaku apabila kereta yang dalam perjalanan dari Selatan ke Utara itu hilang kawalan ketika cuba untuk memotong bas berkenaan.

Menurutnya, kegagalan cubaan memotong itu menyebabkan kereta melanggar besi pembahagi jalan sebelum berpusing beberapa kali di hadapan bas.

"Bas cuba untuk mengelak dari merempuh kereta itu, tetapi tidak berjaya menyebabkan kedua-dua kenderaan jatuh ke tebing lebuh raya.

"Buat masa ini, tiada kematian dilaporkan, semua penumpang selamat apabila hanya mengalami cedera ringan.

"Kesemua mereka dihantar ke Hospital Slim River untuk menerima rawatan lanjut, buat masa ini, semua mangsa termasuk pemandu bas dilaporkan stabil.

"Pemandu kereta dilaporkan parah dan patah tangan," katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Slim River, Md Zin Mohd Saaidin berkata, bomba yang menerima panggilan pada jam 5.33 petang bergegas ke lokasi, berjaya mengeluarkan lapan mangsa yang cedera.

Katanya, kebanyakan mangsa lain diselamatkan orang awam.

"Kita terpaksa melakukan kerja pembersihan di tempat kejadian berikutan tumpahan minyak berlaku semasa pelanggaran.

"Operasi menyelamat yang disertai tujuh anggota tamat pada jam 6.34 petang tadi," katanya.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Persaingan dalam PAS

Posted: 20 Sep 2013 06:57 PM PDT

Oleh Dr Mujahid Yusof
Tulisan Atiullah Othman bertajuk Pecah dan perintah Mujahid didedikasikan untuk menjawab tulisan saya sebelumnya yang tersiar dalam drmujahid.com dan dalam The Malaysian Insider bertajuk Ulama dan bukan ulama lagi? Saya ucapkan terima kasih kepadanya kerana sudi menitipkan penanya untuk memberi komen terhadap penulisan saya.


Apabila saya melihat tulisan Atiullah Othman dalam The Malaysian Insider, saya merasakan perlu dimuat turunkan dalam blog saya supaya pembaca dapat membuat penilaian terhadap komentarnya kepada tulisan asal saya.
Idea penulisan
Dalam penulisan beliau kita dapat membaca corak pemikiran yang menguasai penulis. Saya mengharapkan ada sesuatu yang menyentuh intipati rencana saya untuk dikomen tetapi malangnya apa yang saya dapati ialah tulisan yang hanya bertujuan menyatakan bahawa saya anti-ulamak bahkan mempunyai game-plan atau caturan untuk 'menamatkan' kepimpinan ulamak.
Saya juga tidak mengerti apa tujuannya menegaskan frasa 'yang diasaskan oleh ayahnya sendiri iaitu Ustaz Yusof Rawa'. Dari awal hingga akhir penulisannya, saya cuba mencari idea pemikirannya dalam menulis tetapi tidak saya temui melainkan ianya mirip gaya penulisan picisan oleh seorang ahli politik yang baru belajar bertatih.
Jikalaupun ada pun idea yang cuba hendak disampaikan, ia adalah tentang idea konspirasi untuk menjatuhkan kepimpinan ulamak. Lebih mengejutkan saya ialah apabila saya sampai di hujung penulisannya, terpapar pengenalan diri penulis iaitu 'Penulis ialah pensyarah di sebuah universiti tempatan dan banyak menulis mengenai PAS termasuk mengenai Islam Liberal dalam PAS' .
Tanpa pengenalan ini saya akan mengandaikan Atiullah adalah seorang ahli politik kerana jikalau dia adalah seorang ahli akademik penulisannya adalah lebih konstruktif dan pemikirannya lebih tersusun. Saya tidak tahu apakah Atiullah ahli akademik yang mahu jadi ahli politik atau dia ahli politik yang mahu dikenali sebagai ahli akademik, yang pasti penulis tidak amanah kepada komennya sendiri kerana dia bersikap selektif memilih ayat saya tanpa konteks menyeluruh  kepada pemikiran yang saya cuba bawa dalam rencana saya.
Isunya adalah merit
Merit adalah perkataan yang tepat untuk semua kelompok yang bersaing dalam menempatkan diri masing-masing di hirarki parti. Merit diperlukan pada waktu persaingan berlaku bukan sahaja dalam parti tetapi dalam kehidupan biasa pun merit menjadi kayu pengukur kepada kelayakan yang dicari. Tidak ada apa yang taboo apabila kita menyatakan merit adalah keutamaan dalam menentukan kelayakan.
Merit adalah sesuatu yang baik kerana ia menggambarkan kelayakan semua pihak yang bersaing , cumanya posisi yang dicari terhad dan kerana itu ia memerlukan satu lagi tahap kelayakan iaitu berpandukan merit. Kelayakan mungkin terlalu umum untuk diungkapkan, tetapi merit adalah lebih khusus apabila persaingan itu sengit dan ramai yang layak sedangkan tempatnya terhad.
Layak dan merit
Read More / Baca Lagi >>

Saya dan Samad Said, sama tetapi berbeza waktu

Posted: 20 Sep 2013 06:55 PM PDT

Oleh Subky Latif
Saya terharu mengikuti berita Sasterawan Negara, A Samad Said dikehendaki polis dan polis dapat dia.
Kesnya ialah dia ada sama dalam himpunan mengibar bendera Sang Saka Malaya di Dataran Merdeka malam menyambut kemerdekaan. Dia dilepaskan selepas polis dapat bercakap dengannya.


Justeru polis mengambilnya kerana satu cara unjuk rasa, saya menunggu apakah dia akan didakwa atau tidak. Ada yang menunjuk rasa yang didakwa dan ada yang tidak. Belum diketahui tentang Samad. Yang mengharu saya atas rakan saya itu, lazimnya yang acap menunjuk rasa ialah anak muda dan bujang. Tetapi dia adalah penunjuk rasa yang acap semasa usia warga emasnya yang lanjut. Semasa lebih 70-an dia turun ke jalan raya dan naik pentas membantah kezaliman.
Saya tiada maklumat tentang kegiatan itu semasa bujang dan mudanya. Semasa saya ikut juga unjuk rasa semasa pra usia warga emas saya, Samad tidak nampak. Sesudah saya tidak turun, baru dia turun.
Samad adalah rakan dekat yang lama. Dia tidak memanggil emak saya Mak Cik tetapi Mak. Itulah gambaran dekatnya semasa saya bujang dan jiran sebelah rumah. Kami ada banyak persamaan tetapi tidak semasa.
Kami sama-sama wartawan yang  pernah bekerja di Utusan Melayu. Masa saya di situ dia sudah berkhidmat di tempat lain. Dia pernah rapat  dengan Ahmad Boestamam semasa mudanya dan Boestamam pula dalam usia pertengahan. Saya rapat dengan Boestamam ketika dia menjangkau usia warga emas.
Read More / Baca Lagi >>

Pak Samad – always the people’s artist

Posted: 20 Sep 2013 06:54 PM PDT

A democratic society seeks to unleash the creativity of all its citizens and to celebrate the extraordinary achievements of its most gifted and dedicated, not otherwise.

By Jose Mario Dolor De Vega
I refer to the utterly insightful and undeniably powerful essay of Jeswan Kaur, 'Pak Samad isn't the problem here', published in FMT on Sept 8.
I beg the indulgence of the reader and may I be allowed to add a few words of concurrence and to explicate my own take on the whole matter.
According to the National Cultural Policy of the Australian government, the role of the artist is as follows:
"A democratic society seeks to unleash the creativity of all its citizens and to celebrate the extraordinary achievements of its most gifted and dedicated. The value of creativity is something that is increasingly recognised and valued. Creativity is an essential attribute in an increasing number of occupations.
"The most gifted artists, however, take the ability to imagine, adapt, empathise and collaborate to another level through training, practice, discipline and courage. The extraordinary achievements that come when the most gifted individuals combine capacity and skill is something we recognise."
From this description, we can deduce that artists are creative people and that their creativity is necessary for the development of one's society. Further said, creativity is something that must be recognized and valued by the said society that produced the artist.
The description extends to define the characteristics of an artist; namely:
1. The ability to imagine;
2. The ability to adapt;
3. The ability to empathise;
4. The ability to collaborate to another level through, training, practice, discipline and courage.
What is an artist then?
According to Wikipedia, an artist is a person engaged in one or more of any of a broad spectrum of activities related to creating art, practicing the arts, and/or demonstrating an art.
While, Wiktionary defines the noun 'artist' (singular: artist; plural: artists) as follows:
1. a person who creates art
2. a person who creates art as an occupation
3. a person who is skilled at some activity
The Oxford English dictionary defines the older broad meanings of the term "artist" as a learned person or Master of Arts; one who pursues a practical science, traditional medicine, astrology,
Read More / Baca Lagi >>

16 fakta beza dua Menteri Besar Kedah

Posted: 20 Sep 2013 06:52 PM PDT

Oleh Azamin Amin

Sudah lebih 100 hari usia pentadbiran BN Kedah dan Dato' Mukhriz Mahathir menjawat Menteri Besar Kedah namun, rakyat negeri sudah bercerita kelainan corak pentadbirannya berbanding Kerajaan Pakatan Rakyat. Sama ada mengorak langkah melawan arus atau melakukan pembaharuan, hanya rakyat bijak menilai.


Kontroversi dan sensasi, mula tercetus sejak Mukhriz mengangkat sumpah 6 Mei lalu, mencacatkan BN Kedah dengan perilaku dan tindakan melulu serta terburu-buru dalam membuat sesuatu. Bermula dari hal peribadi sehinggalah kepada pentadbiran kerajaan negeri, pendedahan mula membuka mata semua.

Berikut antara 16 fakta, membezakan dua Menteri Besar Kedah antara kerajaan BN dan kerajaan Pakatan Rakyat. Pendedahan ini, merupakan antara senarai panjang yang hangat diperkatakan sehingga hari ini:

1. 14 hari dilantik menjadi Menteri Besar Kedah, Mukhriz bersama isteri dan anak bercuti ke London yang mana tiket penerbangan dibayar oleh Pejabat Menteri Besar Kedah berbanding Tan Sri Ustaz Azizan Razak, hanya ke luar negara setelah tiga tahun memerintah dan ianya atas urusan rasmi.

2. Menangguhkan tarikh angkat sumpah ADUN di Sidang DUN, yang mana surat rasmi telah dikeluarkan. Penangguhan atas urusan peribadi iaitu bercuti ke London.

3. Menyewa bot ekslusif ke Langkawi bertarikh 2 Jun 2013 untuk hadir Program LADA berbanding Ustaz Azizan sepanjang pentadbiran hanya menaiki feri biasa yang dinaiki orang awam. Raja Permaisuri Agong juga menaiki feri biasa untuk tujuan rasmi.
Read More / Baca Lagi >>

100 hari: Mukhriz tunjuk 'kuku' ayah

Posted: 20 Sep 2013 06:49 PM PDT

Oleh AZAMIN AMIN

Hari pertama angkat sumpah Dato' Mukhriz Mahathir, konco-konco Pengerusi Perhubungan Umno Kedah Dato' Ahmad Bashah sudah mula menampakkan rasa tidak senang. Ada yang berpiket dan mahu bos mereka, orang paling lama yang menjadi wakil rakyat, diangkat sebagai Menteri Besar Kedah.

Bagi menutup mulut bising itu dan pergolakan yang makin membarah, Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak, terus membawa Bashah ke Pusat sebagai Timbalan Menteri meskipun belum pun mengangkat sumpah sebagai Senator.

Setelah disusun atur segala lawan dan kawan Mukhriz, Empayar Mahathir mula menunjukkan kuku. Tapi sebelum itu, dengan perwatakan yang sederhana, muda dan ditonjolkan sebagai dinamik cuba mengaburi rakyat Kedah.

Mukhriz, serta-merta melawat bekas Menteri Besar Kedah Tan Sri Azizan Razak yang berada di Hospital. Ustaz Azizan, memikirkan masa depan anak-anak Kedah, sanggup meluahkan kepada Menteri Besar baru:"Tolong tengok-tengokkan Kolej Universiti Insaniah (KUIN) dan Pusat Tahfiz Sains, Pulau Tuba."

Seperti mencurah air di daun keladi, Mukhriz sedikit pun tidak mengendahkan. Nasib Pusat Tahfiz itu, terhenti di tengah jalan manakala KUIN, masa depn sudah kelihatan kabur.

Kerajaan Negeri di bawah pimpinannya, sedikit pun tidak ambil peduli keperitan 268 kakitangan anak syarikat KUIN yang dilaporkan tidak menerima gaji sejak Umno mengambilalih Kedah 5 Mei lalu. Cuba mencuci tangan, Mukhriz mendakwa KUIN adalah sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) apabila KUIN dijadikan badan berkanun oleh kerajaan negeri.
Read More / Baca Lagi >>

10 Soalan Untuk Pemimpin Umno

Posted: 20 Sep 2013 06:47 PM PDT

Oleh Nobisha
Ada yang umumkan mereka tidak ada bertanding apa-apa jawatan dalam pemilihan UMNO akan datang. Ada yang umumkan akan bertanding Naib Presiden atau sebagai ahli Majlis Tertinggi.

Begitu juga semakin ramai yang ghairah umumkan untuk bertanding jawatan-jawatan dalam Wanita, Pemuda dan Puteri.

Baguslah. Sesiapa saja yang ingin bersama menerajui agenda parti, bukan saja dalam UMNO tetapi juga parti-parti politik yang lain, harus digalakkan. Orang nak berbakti melalui wadah politik, kita sokong.

Apabila berlaku pertandingan, maka ahli parti perlu membuat keputusan. Dalam soal yang besar ini, maka keputusan tidak boleh dibuat berdasarkan siapa yang selalu keluar dalam media atau siapakah yang paling rapat dengan kita.

Orang yang selalu keluar dalam media belum tentu merupakan pemimpin politik yang baik. Orang yang paling rapat dengan kita juga tidak semestinya orang yang paling sesuai untuk pegang jawatan dalam parti.

Maka, keputusan harus dilandaskan kepada:

Pertama, bakti - rekod sumbangan kepada parti. [Apakah yang telah anda sumbangkan selama ini? Boleh "quantify" sumbangan tersebut?]

Read More / Baca Lagi >>

Berapa nilai Melayu dalam DAP?

Posted: 20 Sep 2013 06:46 PM PDT

Oleh Izmil Amri Ismail
Ya, berapa nilai Melayu dalam DAP? Lebih spesifik, berapa nilai politisi Melayu dalam DAP? Sekupang, dua kupang, atau lima kupang? Atau adakah lebih daripada itu? Siapa yang menentukan nilai; dan kalau pun nilai itu boleh ditentukan, bagaimana caranya?


Untung sebenarnya DAP ditakdirkan untuk mengadakan pemilihan semula. Dengan kemenangan besar DAP sebagai sebahagian daripada koalisi Pakatan Rakyat pada PRU-13, 5 Mei lalu, pasti ramai personaliti yang ingin menyendeng dan bermesra dengan parti ini. Parti yang sebelum PRU-13 dilihat sebagai sebuah parti Cina dan tidak begitu mesra Melayu.
Dengan kemenangan tiga wakil rakyat Melayu pada PRU agak susah untuk musuh politik DAP menggunakan hujah 'parti Cina'. Arakian maka semakin galaklah sekalian Melayu untuk kian mampir dan mengikut serta dalam perjuangan DAP.
Ini adalah perkembangan yang amat sihat dan membanggakan. Jenuh sungguh parti itu berusaha bagi menarik minat Melayu menyertai parti serta menjenamakan DAP sebagai sebuah parti berbilang kaum. Penyertaan kian ramai orang Melayu ke dalam DAP kini sudah bukan lagi bahan berita. Sudah jadi perkara biasa.
Namun asas pergelutan politik adalah perlumbaan untuk mendapatkan kuasa. Ini benda yang mesti kita faham dan mengerti. Maka realpolitik dalam nyata politik struktur adalah keadaan wujudnya pertembungan yang mendesak perlawanan dan penilaian; siapa yang lebih layak serta siapa korbannya lebih.
Sekali lagi, ini asas mudah. Seperti mana anda juga tahu bahawa kalau mahu jadi calon pilihan raya; syaratnya mesti punya kelayakan dan punya kemampuan material sedikit sebanyak. Kalau tidak ada, harus cari. Kalau tidak mahu cari, jangan bertanding.
Read More / Baca Lagi >>

Salah siapa Lembah Klang ‘port’ warga asing..!!

Posted: 20 Sep 2013 06:44 PM PDT

Rangkuman intipati X-Klusif.
SHAH ALAM – Isu lambakan warga asing di negara ini bukanlah baru malah ia kian menghantui rakyat negara ini apabila mereka telah mendominasi kawasan – kawasan tertentu menjadikannya perkampungan mini.

Di beberapa kawasan di Lembah Klang , warga asing iaitu daripada Indonesia, Bangladesh, Kemboja, Myanmar, Afrika dan lain – lain yang kita sendiri tidak pasti statusnya sama ada pendatang tanpa izin, pemegang permit masuk yang sah atau pemilik taraf pemastautin tetap (PR).

Laporan Sinar Harian Rabu lalu mendedahkan beberapa kawasan di Lembah Klang antaranya di Kampung Pandan Dalam, Ampang; Kampung Baru Sungai Buloh; Kampung Kubu Gajah, Paya Jaras; sekitar Selayang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur di mana kelompok warga asing telah mendominasi kawasan tersebut.

Laporan tinjauan Sinar Harian tersebut mendedahkan  warga asing telah menjadikan kawasan tersebut sebagai perkampungan mini   umpama berada di negara kelahiran sendiri dan kebal dengan undang- undang.

Read More / Baca Lagi >>

Khazanah perlu bertanggungjawab dalam kemelut MAS-AirAsia, KLIA2, kata Pengerusi PAC

Posted: 20 Sep 2013 06:36 PM PDT


PAC akan melihat peranan Khazanah Nasional dalam kemelut KLIA2, kata Datuk Nur Jazlan Mohamed. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 21 September, 2013.PAC akan melihat peranan Khazanah Nasional dalam kemelut KLIA2, kata Datuk Nur Jazlan Mohamed. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 21 September, 2013.Jawatankuasa Kira-Kira Negara (PAC) akan melihat peranan Khazanah Nasional Bhd dalam masalah kelewatan dan peningkatan kos projek KLIA2 dan perjanjian perkongsian antara Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia yang mengakibatkan masing-masing didenda RM10 juta, kata pengerusinya, Datuk Nur Jazlan Mohamed.
Beliau berkata, PAC akan menyiasat peranan jururunding dan bank saudagar dalam rundingan ini meskipun MAS dan Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB) adalah syarikat senarai awam tetapi pemegang saham terbesarnya adalah pengurus aset Khazanah.
Read More / Baca Lagi >>

'Larang abu Chin Peng, jadikan kita bahan ketawa' - Rahim Noor

Posted: 20 Sep 2013 06:35 PM PDT

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Mohd Noor mengingatkan bahawa Malaysia akan menjadi bahan ketawa jika kerajaan tetap enggan membenarkan abu Chin Peng dibawa pulang ke negara ini.

azlan"Jika kerajaan - pihak berkuasa - tunduk kepada tekanan awam tidak membenarkan abu Chin Peng dibawa pulang, saya fikir, kita menjadikan Malaysia bahan ketawa seluruh dunia ," katanya dalam satu temubual yang disiarkan di BFM semalam.

Abdul Rahim, yang mengetuai rundingan damai antara pihak Malaysia dengan Parti Komunis Malaya (PKM ) pada akhir tahun 1980-an , berkata keengganan untuk membenarkan Chin Peng pulang ke negara ini, walaupun sewaktu beliau masih hidup, umpama memperolok-olokkan Perjanjian Damai Hatyai pada 1989.

Beliau  yang ketika itu merupakan Ketua Cawangan Khas Malaysia , berkata beliau telah dapat menyakinkan kerajaan pada masa itu untuk mengadakan perbincangan dengan pihak komunis, lebih 30 tahun selepas kegagalan rundingan Baling pada 1955.Abdul Rahim berkata walaupun tempoh darurat selama 12 tahun telah ditarik balik pada tahun 1960 , pasukan keselamatan masih berperang dengan saki baki komunis pada 1980-an, tetapi kejatuhan komunisme di rantau ini merupakan satu peluang untuk mengadakan rundingan damai yang baru.

From endless possibilities to endless headache

Posted: 20 Sep 2013 06:34 PM PDT

The government has deemed it fit to give us, the rakyat, a big headache by reducing subsidies, thereby causing the price of goods to go up.

There is now a big headache for many Malaysians.
The first group of people suffering from an endless headache is undoubtedly the police force who have to work very hard to nab criminals in order to curb crime.
What's more they now have the additional duty of preventing Chin Peng's ashes from being brought back to Malaysia. This means that the police will be kept extremely busy dealing not only with the living but with the dead as well.
Another group of people having a big headache is DAP and the one causing DAP's headache is the MCA president, Dr Chua Soi Lek. In page 4 of a local English daily dated Sept 16, 2013 under the article bearing the title 'MCA: Do not sideline any ethnic group', Chua was reported as saying that "it would be politically more difficult for the Barisan Nasional to get support from the non-bumiputeras if government policies sidelined any particular group."
He also said that "the matter would be exploited by the Opposition, particularly the DAP."
All along, DAP has remained silent on this issue. If Chua is afraid to criticise the policy of the BN government, he should keep quiet. By roping in DAP, he can be termed as 'launching an attack using another man's strength' as outlined in many ancient Chinese military treatises.
Not only is this a cowardly move by Chua, it is also unethical and unprofessional. His purpose of course is to prevent DAP from getting Malay support.
The third group of people suffering an endless headache is none other than the low-income group. How will they cope with the ever-rising cost of living?
Now that the price of RON95 petrol has gone up, they will have difficulty making ends meet as the price of food, fresh produce and transport will inevitably go up.
Read More / Baca Lagi >>

SERIOUSLY, WHO TO BLAME for GE13 loss?

Posted: 20 Sep 2013 06:33 PM PDT

SERIOUSLY, WHO TO BLAME for GE13 loss?The 13th General Election is over and the winners are basking in their ill-gotten glory whilst the losers went to the streets with their Black505 series of protests all around the country. And right now, BERSIH's People's Tribunal on the GE13 fraud is on-going, attended and led by a most distinguished lineup.
Now, at the Black505 rallies, there were huge crowds who came to protest against the massive electoral fraud in the May 5 ballot. The 51% of voters who had supported Opposition Leader Anwar Ibrahim and the Pakatan Rakyat were seething in anger at having victory snatched away from them by the blatant cheating, vote rigging as well conspiracy between the relevant authorities.
It is true that massive cheating paved the way for the Barisan Nasional's win but was this not expected by all PR Leaders prior to the elections? Why didn't they foresee that BN would cheat on a magnitude great enough to win? Did they do enough to curb the cheating before the elections? Well, maybe they tried and so did free and fair polls movement BERSIH. But it was not enough because BN had all the institutions behind them.
There are also those who ask what did Anwar achieve with the Black505 rallies? Well, let me ask them back - what did BERSIH achieve with its giant rallies? Even with the huge crowds, BERSIH could not stop the Election Commission from using 'fake' indelible ink!
But to say it was all 'shiok sendiri' is to be ungrateful and STUPID. Malaysians owe a great debt to Anwar and BERSIH. The awareness they created can never be erased and it is from such inspiring courage and sense of civic duty that the mindset of Malaysians have permanently changed for the better. It remains for the 47% who voted BN to wake up and catch up!
BN arrogant and bent on showing their power over the people
Obviously the people are now fed up and still very disappointed. They are 'election-fatigued'.
After all that effort, BN has gone from bad to worse. Prime Minister Najib Razak has announced an huge 20-sen increase in petrol prices and all Hell has broken loose.
Everything has gone up even kangkung (water spinach) is up by 20 cents, why? Because the lorry that brings the kangkung to the market runs on fuel so they have to add in the extra costs.
Did the BN government bother to think about these repercussions on the man in the street and the low income folk who now suffer even more than before GE13? Obviously they don't, why should they bother?
To BN, it's 'lu punya pasal' (your problem). They have a mandate for 5 years, so what can the people do? Sad to say, the answer is nothing. So 'just shut up and follow' - that's what the BN is now telling everyone!
Whose fault?
Read More / Baca Lagi >>

20 Sept: Ia Datang Dan Pergi...Sejarah Perjuangan Rakyat

Posted: 20 Sep 2013 08:06 AM PDTUst Abdul Halim Abdul Rahman | Kuliah Jumaat 20 Sept 2013

Posted: 20 Sep 2013 07:16 AM PDT

Ustaz Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz | Kuliah Jumaat 20 Sept 2013

Posted: 20 Sep 2013 07:15 AM PDT

Discussion about what drives protests in Egypt

Posted: 20 Sep 2013 07:02 AM PDT

Naser Shadid with latest news from Syria

Posted: 20 Sep 2013 07:02 AM PDT

CrossTalk: Playing Syrian Poker

Posted: 20 Sep 2013 06:59 AM PDT

Syrian rebels fight Assad forces in key Idlib town

Posted: 20 Sep 2013 06:58 AM PDT

Bijak Ekonomi: Pendapatan Negara Naik 2013 (RM209 Bilion) VS Kerajaan BN Belanja (RM250 Bilion)!!

Posted: 20 Sep 2013 06:51 AM PDT

Harga Minyak Malaysia
Ramai orang pasti tahu dan sedar kenaikan harga minyak memberikan kesan rantaian yang cukup besar sehingga menjerut rakyat seperti anda semua dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup setiap hari.
Tetapi persoalannya sekarang ini, adakah tindakan kerajaan menaikkan harga minyak RON95 sebanyak 20 sen adalah wajar jika dibandingkan dengan kemampuan kewangan kerajaan Malaysia pada ketika ini? Mampu atau tidak? Nah…mari Berita Semasa dan anda di sini kupas satu persatu…

Pendapatan Negara Malaysia 2009-2013 (RM Bilion)

 1. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2009 : RM159 bilion
 2. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2010 : RM160 bilion
 3. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2011 : RM185 bilion
 4. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2012 : RM207 bilion
 5. Dianggarkan Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2013 sucah mencapai : RM209 bilion
Kesemua pendapatan negara Malaysia untuk tempoh 5 tahun terakhir ini banyaknya datang daripada pendapatan minyak (cukai petroleum, cukai syarikat minyak, cukai yang dibayar oleh pekerja syarikat-syarikat minyak, duti eksport minyak, dividen yang dibayar Petronas kepada kerajaan) (SUMBERNYA DI SINI) :

Pendapatan Negara Malaysia VS Pendapatan Petroleum (RM Bilion)Pendapatan Minyak Malaysia 2013

 1. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2009 : RM62 bilion
 2. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2010 : RM56 bilion
 3. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2011 : RM66 bilion
 4. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2012 : RM71 bilion
 5. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2013 dijangka sekitar : RM72 bilion
Sumber : Perbendaharaan Negara
Jikalau diperhatikan dan dimomokkan untuk rakyat Malaysia setiap hari melalui salauran media arus perdana, kewangan negara cukup sesak bagi menghalalkan kenaikan harga minyak atas nama pengurangan subsidi.

Pendapatan Negara VS Perbelanjaan Mengurus VS Perbelanjaan Pembangunan (RM Bilion)

Read More / Baca Lagi >>

UMNO, MIC, MCA, PAS, DAP

Posted: 20 Sep 2013 06:42 AM PDT


Oleh: alen23

"Pada tahun 11 mei 1946 abang long dilahirkan (umno), 3 bulan kemudian (ogos 1946)abang ngah pula dilahirkan (mic), 3 tahun selepas itu bersamaan 2 februari 1949 abang cik pula lahir (mca), 2 tahun berikutnya abang Usu pun lahir (Pas) bersamaan 21 november 1951, abang usu lahir pada waktu itu disebabkan oleh beberapa tindakan abang long yang tidak kena pada tempatnya.

Tugas berat menanti abang usu. Kehidupan 4 beradik ni pada waktu itu tersangatlah susah. Yang senang sikit abang cik sebabnya dia tinggal kat bandar. Walaupun mereka hidup susah seorang lagi adik mereka lahir pada 18 mac 1966 (DAP). Title abang usu pun berpindah kepada adik diorg yang baru. Adik yang no 4 guna title abang Nik.

Abang long yang paling tua dipertanggungjawabkan untuk menjaga tanah warisan pusaka nenek moyang dan membahagikannya secara adil kepada adik-adiknya. Pada waktu itu Abang Nik telah perasan yang cara abang long tidak kena kerana hanya memandang kekayaan wang ringgit sebagai benhcmark kejayaan dan kurang menekankan pendidikan rohani. Abang nik menegur abang long yang kekayaan wang ringgit perlu seiring dengan pendidikan rohani. Disebabkan itu abang long membenci abang nik.

Read More / Baca Lagi >>

PKR lancar pusat latihan REFORMASI

Posted: 20 Sep 2013 06:25 AM PDT
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini melancarkan pusat latihan parti tersebut yang dinamakan Dewan Reformasi, Demokrasi dan Upaya Masyarakat (REFORMASI).

REFORMASI menawarkan latihan kepada semua rakyat Malaysia terutamanya golongan belia dengan misi untuk membawa golongan tersebut "beranjak daripada toleransi kepada penghargaan dan penghayatan sebuah Malaysia yang majmuk kaum, budaya dan kepercayaannya".

Pusat latihan yang terletak di Puchong itu antara lain menawarkan bengkel Neuro-Linguistic Programming (NLP), kemahiran berunding berkesan untuk pemimpin politik serta siri kursus negara dan diri dalam rangka kursus pembangunan diri.

Tokoh korporat Datuk Seri Dr Edmund Santhara bertindak sebagai pengarah eksekutif REFORMASI sementara Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar bertindak sebagai pengarah.

Pusat latihan itu mula beroperasi secara rasmi esok dengan kursus melatih jurulatih dengan topik khusus 'Tahaluf Siyasi'.

Kursus esok akan dibimbing oleh seorang pendidik Nigeria, Sheikh Nuruddin Lemu.

Orang ramai yang berminat untuk mengetahui kursus-kursus yang ditawarkan boleh mengunjungi www.reformasi.com.

Mantan KPN kesal Chin Peng tidak dibenar pulang....

Posted: 20 Sep 2013 06:24 AM PDT


KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor kesal dengan keengganan kerajaan membenarkan bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng  pulang ke Malaysia serta menganggap tindakan tersebut sebagai ganjil dan mengingkari perjanjian damai yang dicapai antara Kerajaan Malaysia dan Parti Komunis Malaya pada 1989.

Bercakap dalam sesi wawancara dengan stesen radio Bfm petang tadi, Abdul Rahim yang terlibat dalam menggubal perjanjian susulan dengan PKM yang menggariskan terma dan syarat pelaksanaan perjanjian damai itu berkata, perjanjian antara kerajaan dan PKM sepatutnya terlaksana ke atas semua anggota PKM dari "kedudukan paling atas sehinggalah yang paling bawah".

Beliau melahirkan rasa hairan mengapa Chin Peng tidak dibenarkan pulang ke Malaysia sedangkan pemimpin-pemimpin tertinggi PKM seperti Pengerusinya, Abdullah CD dibenarkan berbuat demikian.

Malah Abdullah CD dan isterinya Suryani Abdullah, ujar Abdul Rahim diperkenankan menghadap Sultan Perak sekembalinya mereka ke tanah air.

Seorang lagi bekas pemimpin komunis, Abdul Rashid Maidin yang menetap di sebuah perkampungan bekas anggota PKM di sempadan Malaysia-Thai, jelas Abdul Rahim menaiki penerbangan ke tanah suci Makkah dari Kuala Lumpur dengan keizinan Kerajaan Malaysia.

Kerajaan, ujarnya perlu menghormati perjanjian damai yang dimeterai dengan PKM seperti diamalkan negara-negara lain dan tidak dilihat sebagai mempersendakannya.
Read More / Baca Lagi >>

Keilmuan dan kefaqihan Islam merit pemimpin utama gerakan Islam

Posted: 20 Sep 2013 06:23 AM PDT

1. Individu yang faqih memahami al-Quran dan al-Sunnah mempunyai kedudukan yang tinggi dan mulia di sisi Allah dengan syarat disertai dengan taqwa sebagaimana sabit dalam al-Quran dan al-Hadis. Nabi bersabda: ُ مَنْ يُرِدْ اللَّهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّينِ Sesiapa yang Allah mahukan untuk dirinya satu kebaikan maka Allah bagi kefaqihan (kefahaman mendalam) dalam agama. Hadis Bukhari.

2. Menjelaskan kedudukan dan kelebihan ulamak secara umum sebagaimana yang telah dinyatakan di dalam hadis tidak bererti mensucikan individu yang alim daripada kelemahan dan kesilapan.

3. Ulamak bukan jenama eksklusif milik golongan atau institusi tertentu seperti Majlis Syura Ulamak, Dewan Ulamak, Persatuan-persatuan Ulamak, Majlis-majlis Ulamak dan seumpamanya tetapi ia adalah sifat yang boleh dimiliki oleh sesiapa yang menguasai disiplin ilmu wahyu yang baik dgn kemampuan bahasa arab yg mantap dan mampu merujuk kepada al-Quran dan al-Hadis meskipun dia seorang peniaga, petani, kerani, ahli politik, doktor, jurutera dan sebagainya.

4. Mencadangkan Presiden dan Timbalan di kalangan "ulamak yang faqih dan memahami realiti semasa" adalah cadangan berasaskan merit dan kelayakan untuk diberi keutamaan (afdhal/lebih baik) untuk menjadi pemimpin iaitu ilmu agama di samping sifat kepimpinan yg lain seperti beriman, bertaqwa, bijak dan amanah.

5 . Cadangan tersebut tidak menafikan kelayakan untuk memimpin bagi individu-individu yang mempunyai sifat-sifat pemimpin seperti beriman, bertaqwa, bijak dan amanah namun memiliki kekurangan pada keilmuan dan kefaqihan agamanya.

6. Cadangan tersebut juga tidak menghalang mana-mana individu yg mempunyai sifat kepimpinan seperti beriman, bertaqwa, bijak dan amanah tetapi masih kekurangan pada keilmuan dan kefaqihan agamanya, meskipun latarbelakang pekerjaannya pelbagai tetapi masih tetap berkelayakan untuk menjadi pemimpin di semua peringkat parti sama ada cawangan, kawasan mahupun pusat. Dan itulah yang telah berlaku selama berdekad dalam PAS sejak awal penubuhannya.

7. Cadangan ilmu dan faqih agama sebagai merit kelayakan pemimpin utama gerakan Islam bukanlah cadangan yg undur ke belakang sebagaimana dakwaan setengah pihak kerana ia selari dgn Islam sebagaimana yg telah dicontohkan oleh para rasul dan khulafa rashidin. Kegemilangan mereka menjadi teladan kepada kita dalam mengemudi gerakan Islam pada masa kini. Merit ini perlu turut digabungkan dengan sifat quwwah dan amanah yg menjadi sebahagian kriteria umum kepada sesebuah kepimpinan. Malah menentang cadangan tersebut adalah langkah mundur meninggalkan Islam yg menjadi asas rujukan gerakan islam.
Read More / Baca Lagi >>

AES: Siapa tanggung kosnya sekarang?

Posted: 20 Sep 2013 06:21 AM PDT

A Kadir Jasin

Operasi dan penguatkuasaan Sistem Penguatkuasaan (lalu lintas) Automatik (AES) telah diambil alih oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata perkara itu sudah berkuatkuasa dan membabitkan semua lokasi AES yang sedia ada.

Saya setuju dan terima kasih kerana menurunkan kompaun daripada RM300 kepada RM150.

Tetapi apa maksudnya? Siapa yang tanggung kos pemasangan sistem itu? Adakah dua syarikat swasta yang membekalkan sistem itu (yang dicamkan sebagai Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd) tidak lagi terbabit?

Kalau tidak lagi terbabit, adakah mereka telah dibayar kos membekalkan sistem itu dan berapa pula jumlah pampasan yang dibayar kepada mereka?
Read More / Baca Lagi >>

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SATU JEMPUTAN - PELANCARAN POSTO

Posted: 20 Sep 2013 07:00 PM PDT

DARI FACE BOOK


kami dari Posto menjemput anda ke 'Pelancaran Posto' dan 'Lepak bersama penulis-penyumbang Posto' pada 21 September 2013 jam 8.30 malam di Restoran Rumbia, Jalan Pekeliling Kuala Lumpur (bersebelahan Perhentian Bas Pekeliling dan stesen LRT Titiwangsa) . Mari jamu selera juga.

Dapatkan majalah Posto dan temui barisan Posto - Wahyudi Yunus Tukar Tiub Adam Adli Faizal Riduan Rahim Sabri Puspa Rosman Hasni Abas dan lain-lain Juga ada Nik Jidan Pyanhabib Rahman Nora ReformisNashita Md Noor Abah Anas Ar Rembawi tim Kelab Bangsar Utama dan Radio Bangsar Utama. Boleh juga beli t-shirt menarik dari @eddy gordo dan @komrad Haizal.
Jemput semua!

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
---------

MALAYSIA NEGARA ASIA TENGGARA PALING SELAMAT

Posted: 20 Sep 2013 06:00 PM PDTKAH KAH KAH
KAH KAH
KAH

KUANTAN 20 Sept. - Seorang wanita yang mengandung empat bulan cedera di kaki kiri dipercayai terkena tembakan di Seberang Sungai Ular di sini semalam. Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan, Supritendan Aziz...
BUKIT MERTAJAM 20 Sept. - Seorang lelaki tergamak membahayakan nyawa bayinya sendiri yang berusia empat bulan dengan mengacukan parang ke kepala anaknya itu semata-mata mahu melarikan diri daripada ditahan...
KOTA BHARU 20 Sept. - Polis menahan empat lelaki yang dipercayai ahli kongsi gelap Geng 77 dalam Op Cantas Khas di sempadan Malaysia-Thailand, Rantau Panjang di sini malam tadi. Ketua Polis Kelantan, Datuk...
IPOH 20 Sept - Seorang lelaki dipercayai 'pembunuh upahan' berdepan hukuman mati di tali gantung setelah dihadapkan ke tiga buah mahkamah di sini hari ini atas empat pertuduhan termasuk membunuh seorang...
KUALA LUMPUR 20 Sept. - Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengekalkan hukuman penjara 10 tahun terhadap tiga lelaki yang didapati bersalah menyebabkan kematian seorang peniaga di sebuah stesen transit aliran...

PETALING JAYA 20 Sept. - Mahkamah Sesyen di sini menetapkan 21 Oktober ini sebutan semula kes tiga atlet lelaki skuad bola baling yang didakwa merogol seorang pegawai pengiring pasukan tersebut ketika temasya...
IPOH 20 Sept. - Tiga anggota polis dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga tuduhan rasuah sebagai dorongan melepaskan seorang lelaki daripada kesalahan memiliki dan menjual mercun serta...
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
woit... MACAM MANA AGAKNYA... kah kah kah

kah kah... NEGARA ASIA TENGGARA YANG KUREENG SELAMAT... kah kah 

kah kah kah...I REST MY CASE ME LORD.... kah kah kah
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
-------------

KESIAN NEGARA LAIN YANG TAK SELAMAT!

Posted: 20 Sep 2013 12:00 AM PDT

Pecah rumah: Pengusaha restoran putus tangan ditetakKUALA LUMPUR 20 Sept. - Seorang pengusaha restoran putus pergelangan tangan akibat ditetak dengan parang oleh dua lelaki yang menceroboh masuk rumahnya di Pangsapuri Desa Lembah Permai, Lembah Jaya Utara, Ampang dekat sini awal pagi ini.

Kejadian berlaku pukul 3.15 pagi ketika mangsa berusia 23 tahun sedang tidur dan baru pulang ke rumahnya sebelum muncul kedua-dua suspek lalu menyerangnya. - UTUSAN MELOYO

KAH KAH KAH
agaknya macam mana
dalam negara asia tenggara yang kurang selamat
kah kah kah

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal--------

TETIBA TARIKH 16 SEPTEMBER TAK PENTING?

Posted: 19 Sep 2013 10:00 PM PDT

NOTA
kantoi mantoi
tetiba 16 september 
jadi hari lain
kah kah kah

SANG SAKA
SEJARAH BANGSA
Merdeka bukan hanya pada tarikh

PUTRAJAYA - Menteri Komunikasi dan Multimedia  Ahmad Shabery Cheek berkata tarikh kemerdekaan dan sejarahnya sepatutnya dijadikan titik permulaan untuk pergerakan atau kemajuan yang lebih besar negara.

Dalam mengingati tarikh keramat turunnya bendera Union Jack, masyarakat patut sedar bahawa merdeka bukan hanya dilihat pada tarikh, sebaliknya pada perkara yang berlaku selepas itu, katanya.

"Sebagai contoh kita akan mengingati semua tarikh sejarah seperti Perang Dunia Kedua dan penubuhan gagasan Malayan Union" katanya.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...SUDAH  TAKUUUUUT.... kah kah kah..

kah kah kah...SEKARANG TARIKH TAK PENTING.... kah kah kah..

kah kah kah...KENAPA TARIKH TAK PENTING?.... kah kah kah..

kah kah kah...KENAPA DULU TARIKH PENTING.... kah kah kah...

kah kah kah...DULU GILA GILA SAMBUT TARIKH.... kah kah kah..

woit...KERANA CHIN PENG WAFAT PADA 16 SEPTEMBER.... kah kah kah..

kah kah kah... TARIKH 16 SEPTEMBER CUTI ...kah kah kah..

kah kah kah...CUTI MENGIGATI NASIONALIS PEJUANG NEGARA.... kah kah kah


SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

KENAPA KANG KONG JADI TAKUT?

Posted: 19 Sep 2013 08:30 PM PDT


KOMENTAR TUKAR TIUB
inilah contoh terbaik 
saekor kangkong
buat kajian guna dana orang ramai
lepas buat kajian takut pulak

inilah yang menjadikan
budaya ilmu dalam negara ini merosot

budaya ilmu
telah menjadi budaya takutKajian: Rakyat mahu Najib letak jawatan?

KUALA LUMPUR: Pembentangan hasil kajian 'Politik Malaysia Pasca PRU13', oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMcedel) hari ini menarik perhatian para wartawan terhadap satu slide yang tidak disertakan peratus keputusannya.

Slide yang hanya diletakkan tanda soal itu adalah keputusan survey yang diperolehi terhadap soalan "Adakah Datuk Seri Najib perlu melepaskan jawatan kerana gagal mendapat majoriti 2/3 dalam PRU13?"

Ketika diasak wartawan untuk mendedahkan angka peratusan tersebut, Pengarah UMcedel Prof Datuk Dr. Mohammad Redzuan Othman berkata, sukar baginya untuk mendedahkannya kerana ianya boleh menyebabkan hidup beliau bermasalah.

"Cuma saya mahu kata, result ini tidak mengembirakan dan boleh meletakkan saya dalam masalah kalau saya dedahkan," katanya.

Memberi penjelasan lanjut berhubung slide yang penuh persoalan itu, beliau berkata, harapan rakyat termasuk ahli Umno cukup tinggi terhadap Najib untuk mendapatkan kembali 2/3 penguasaan BN di parlimen selepas jatuh teruk pada 2008.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... BUAT APA BUAT KAJIAN?.... kah kah kah..

kah kah kah... BUAT KAJIAN INI UNTUK KPI KE?... kah kah kah

ANAK MUDA SARAWAK
TIDAK TAKUT
SEDIA UNTUK MELAWAN
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
-------

KITA TUNGGU DAN KITA NANTI

Posted: 19 Sep 2013 08:00 PM PDT

PEJUANG BANGSA
KOMENTAR TUKAR TIUB
tak perlu sibuk sibuk sekarang
apabila kerajaan  jahat dan zalim ini tumbang
ching peng dan kawan kawan
dan semua pejuang nasionalis
akan diberi penghormatan

ingat tidak?

seorang perjuang yang membunuh j w w birch
telah digantung disingapura
makam ini terbiar

lihat apa yang berlaku
hampar 10 tahun dahulu
makamnya di gali kembali
dan dibawa ke pasir salak
diberi penghormatan sewajar

geronimo pejuang orang asal di amerika
wafat  dalam buangan
ratusan tahun kemudian
diberi penghormatan

KUALA LUMPUR 19 Sept. - Pihak-pihak yang tidak berpuas hati dengan penegasan kerajaan menghalang jasad bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng disemadikan di negara ini boleh mencabar...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...INGAT ORANG RAMAI BODOH... kah kah kah..

kah kah kah...NAK BUAT  KERJA BANGANG?.... kah kah kah..

kah kah kah... HAKIM GEROMBOLAN BAYAR GAJI... kah kah kah..

kah kah kah..PENDAKWA GEROMBOLAN LANTIK... kah kah kah..

kah kah kah..PEGUAM GEROMBOLAN NAIKKAN PANGKAT... kah kah kah..

kah kah kah...MAHKAMAH KEPALA BANA APA?.... kah kah kah

NOTA
mengikut kata 
anak lelaki iskandar kutty
united malays national organisation
sudah sesak nafas
kita tak lama menunggu

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT

dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT