Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Lagi kes remaja dipaksa melacur di Melaka

Posted: 27 Aug 2013 10:53 PM PDT

Remaja Perempuan Dipaksa Lakukan Seks Dengan Individu Tidak Dikenali
MELAKA: Seorang lagi remaja perempuan dari Masjid Tanah mendakwa dirinya hampir dijadikan pelacur oleh kenalan lelakinya.
Insiden berkenaan berlaku hanya tiga minggu selepas seorang bapa merempuh masuk ke dalam sebuah rumah untuk menyelamatkan anak perempuannya yang berusia 13 tahun daripada menjual dirinya sebagai hamba seks.
Dalam laporan polis tersebut, remaja perempuan Tingkatan Dua itu mendakwa kenalan lelakinya mengugut untuk menjualnya sebagai pelacur di Thailand sekiranya dia enggan melayan beberapa rakan lelakinya.
Remaja tersebut mendakwa kejadian itu berlaku pada pukul 3 pagi 3 Ogos lalu, ketika dia sedang bersiar-siar di sebuah resort di Pengkalan Balak, Alor Gajah bersama-sama dengan kenalan lelakinya yang hanya dikenali dengan panggilan Gemok.
Gemok kemudiannya menyerahkan remaja berkenaan kepada tiga orang individu yang tidak dikenali.
Mereka kemudiannya membawa mangsa ke sebuah lagi chalet sebelum merogolnya. Suspek mendakwa mereka telah membayar sejumlah wang kepada Gemok untuk mendapatkan perkhidmatan seks daripada remaja perempuan berkenaan.
Ketika dihubungi saudara remaja perempuan tersebut berkata mangsa mengaku dirinya telah melakukan kesilapan yang cukup besar kerana dengan mengikut Gemok pada malam kejadian.
"Kami telah membuat laporan polis dan biar siasatan mengesahkan sama ada Gemok terlibat dengan sebarang sindiket pelacuran di Thailand," katanya.
Dalam laporan polisnya, mangsa mendakwa dia dirogol. Tidak diketahui sama ada dia diberikan dadah sama seperti kes terhadap remaja yang dilaporkan berlaku di Merlimau,
Pada 7 Ogos lalu, The Star melaporkan, seorang lelaki berusia 47 tahun berjaya menyelamatkan anak perempuannya yang bersuai 13 tahun daripada menjadi pelacur pada 26 Julai lalu selepas lelakinya yang berusia 26 tahun menjual remaja berkenaan sebagai pelacur kepada sembilan orang lelaki.
Di Merlimau, seorang remaja perempuan di bawa ke hotel dan diberikan dadah serta menerima RM20 daripada teman lelakinya bagi setiap perkhidmatan seks yang diberikan.
Ayah kepada empat cahaya mata itu berkana anak perempuannya merupakan seorang pelajar yang cemerlang dalam pelajar hinggalah dia terjebak dengan kumpulan budak nakal selepas tamat peperiksaan UPSR.
Menurut ahli perniagaan itu, anak perempuannya melarikan diri dari rumah kali pertama dengan teman lelakinya Oktober tahun lalu.
Mangsa menghilangkan diri selepas keluar makan malam bersama teman lelakinya bagi meraikan kejayaannya mencapai 3A dalam UPSR. - sumber

Baru kenal sudah ajak ke bilik

Posted: 27 Aug 2013 08:01 PM PDT

  • khalwatPegawai penguat kuasa memeriksa pasangan berkenaan yang ditahan berada dalam keadaan mencurigakan.
 1 / 1 
BATU PAHAT – Niat pasangan kekasih untuk memadu asmara tidak kesampaian selepas ditahan Jabatan Agama Islam Johor (Jaij) dalam serbuan di sebuah rumah tumpangan dekat sini, semalam.

Dalam serbuan jam 2 pagi itu, pasangan berusia 25 dan 22 tahun terbabit ditahan selepas pemeriksaan mendapati mereka tidak mempunyai ikatan perkahwinan.

Timbalan Ketua Penguat Kuasa Jaij Batu Pahat, Saiful Ariffin Mohd Sopah berkata, pasangan terbabit mengambil masa kira-kira 15 minit untuk membuka pintu dipercayai memikirkan cara bagi mengelak ditahan.

"Selepas pintu dibuka, hasil soal siasat mendapati mereka bukan mahram dan mengaku telah melakukan perbuatan yang salah.

"Pasangan terbabit berasal dari daerah ini dan mengaku baru sahaja berkenalan tidak sampai sebulan serta dalam proses mengenali antara satu sama lain," katanya.

Menurutnya, pasangan terbabit di bawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat untuk proses selanjutnya sebelum mereka dituntut oleh waris masing-masing.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 27 (1) (a) (b) Enakmen Kanun Jenayah Syariah Johor 1997.

"Operasi yang dilakukan ini bertujuan membendung kegiatan sumbang yang kian menular dalam kalangan anak-anak muda yang semakin membimbangkan sejak akhir-akhir ini.

"Operasi seperti ini akan dilakukan lebih kerap lagi, dengan tertumpu pada aduan orang ramai, hotel bajet dan kawasan yang berpotensi untuk kelakuan seperti ini," katanya.

Anak Taib Mahmud ada anak dengan 'mistress' Australia - Shahnaz (bekas isteri)

Posted: 27 Aug 2013 12:18 AM PDT

OLEH RITA JONG
AUGUST 27, 2013
LATEST UPDATE: AUGUST 27, 2013 06:14 PM
Bekas isteri anak Taib Mahmud (dua dari kiri) mendakwa Bekir mempunyai anak dengan wanita Australia. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 27 Ogos, 2013.Bekas isteri anak Taib Mahmud (dua dari kiri) mendakwa Bekir mempunyai anak dengan wanita Australia. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 27 Ogos, 2013.Mahkamah Tinggi Syariah hari ini mendengar kes anak Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang dikatakan telah berlaku curang sejak dua dekad lalu.
Shahnaz A. Majid, 50, berkata Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Abdul Taib telah membawa wanita Australia dan Rusia ke perhimpunan keluarga semasa masih ada hubungan perkahwinan.
Beliau difahamkan Mahmud telah mempunyai seorang anak lelaki bersama wanita Australia itu.
"Dia membawa wanita itu ke majlis perkahwinan adik perempuannya sama ada pada tahun 2000 atau 2001 di Kuching," katanya sewaktu ditanya peguam Akbardin Abdul Kader hari ini.
"Nama wanita itu Louisse Hiley. Saya tidak tahu status pernikahan mereka tetapi mereka mempunyai anak bernama, Adam."
Shahnaz kemudian diberitahu Hiley dan Mahmud telah berpisah dan Adam mengikut ibunya.
Shahnaz adalah kakak kepada penyanyi jazz Datuk Sheila Majid telah memberi keterangan kepada mahkamah bagi mendapatkan pampasan RM300 juta dan RM100 juta tuntutan mutaah atas penceraian itu.
Beliau turut meminta 50 peratus aset kepunyaan Mahmud Abu Bekir termasuk kereta mewah, beberapa rumah di luar negara, tanah di Sarawak dan pegangan saham.
Kes penceraian itu mendedahkan kekayaan keluarga ketua menteri Sarawak.
Dalam penghakiman itu, Shahnaz menyenaraikan tujuh kereta mewah, ribuan hektar tanah di Sarawak dan saham dalam 15 buah syarikat yang diisytihar sebagai harta sepencarian.
Beliau mendirikan rumah tangga bersama Mahmud pada 9 Januari 1992 dan dikurniakan seorang anak lelaki, Rayden Myura Abdul Taib Mahmud, 20.
Mereka telah mendirikan rumah tangga selama 19 tahun empat bulan sebelum Mahmud memfailkan penceraian pada 11 Mei 2011.
"Perkahwinan kami pada awalnya bahagia namun tidak kekal lama. Tidak lama kemudian, perkahwinan dilanda masalah kerana Mahmud gagal melunaskan tanggungjawabnya," kata Shahnaz.
"Kami akhirnya berpisah kerana dilanda pelbagai masalah ekoran sifatnya yang ganas dan panas baran."
Katanya, Mahmud melayannya dengan tidak adil sebagai isteri pertama. Selepas Hiley, dia berkahwin dengan perempuan Rusia.
Akbardin: Bagaimana anda tahu dia berkahwin dengan wanita Rusia?
Shahnaz: Saya baca sebuah artikel di majalah The Peak pada September 2010. Beliau telah ditemubual oleh majalah berkenaan dan mengakui wanita Rusia itu isterinya.
Akbardin: Apa namanya?
Shahnaz: Elena Vasilenko.
"Dia kemudian kembali ke rumah bersama perempuan itu dan membawa anak kami keluar. Saya tidak tahu mereka telah berkahwin," katanya.
Shahnaz menambah sebelum dia bercerai, Mahmud turut membawa Vasilenko ke majlis hari jadi ibunya.
Pada Mac tahun ini, Mahkamah Rayuan Syariah membenarkan permohonan Mahmud bagi diadakan perbicaraan semula atas sebab kes tuntutan mutaah sebelum itu dijalankan tidak mengikut prosedur..- TMI

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PTPTN Sandiwara Barisan Nasional

Posted: 27 Aug 2013 08:50 PM PDT

See ways the U.S. could strike Syria

Posted: 27 Aug 2013 08:48 PM PDT

US and allies consider Syria strikes

Posted: 27 Aug 2013 08:47 PM PDT

Sen. John McCain "greatly concerned" about Syria

Posted: 27 Aug 2013 08:46 PM PDT

Analysis: Next steps for U.S. in Syria

Posted: 27 Aug 2013 08:44 PM PDT

‘Endless Possibilities’ is open-ended

Posted: 27 Aug 2013 07:50 PM PDT

It can mean 'Endless Possibilities for success' but on the other hand it can also mean 'Endless Possibilities for errors'.

Prime Minister Najib Tun Razak's new campaign to re-brand Malaysia has "Endless Possibilities" as its new slogan may seem a good but on second thought it is not really so because it is open-ended.
It can mean "Endless Possibilities for success" but on the other hand it can also mean "Endless Possibilities for errors". An open-ended slogan can be used for both positive and negative.
Therefore it is better to use a slogan whereby the mission is stated in a definite form, for example, "Empower me to speak the truth". But if it is just "Empower me" then the devil's advocate will say "Empower me to do evil".
So you can see the dangers of an open-ended slogan. The goal and the mission should thus be stated clearly and firmly.
As for the slogan of "Endless Possibilities", what about "Endless Possibilities of being hit with a stray bullet while out dining alfresco late at night"? You get the drift.
Anyway the slogan can always be fine-tuned and that is for the PM's expert advisers to crack their heads. Otherwise, the public will mock the slogan in a sarcastic manner to refer to various issues, for instance the issues of injustice.
However, the logo design is good – the colours are interesting and distinctive. It is easily recognisable and a good palette of colours has been chosen – a job well done for the logo.
But the current concern during these worrying times (endless worries?) are the high road fatalities, creeping inflation, high crime rate and the recent announcement by the government that starting early next year they will be bringing in 1.3 million foreign workers from Bangladesh as reported in a local English daily on Aug 23. Another local daily put the figure as 1.4 million.
Whether it is 1.4 million or 1.3 million, it is still a very large number and will not only provide endless possibilities for the foreign workers but also endless worries for the rakyat as the large influx of foreign workers can easily contribute to social ills.
Is the government really sure that all these Bangladeshi nationals will be gainfully employed? Does the projection of the nation's economy warrant such a massive number of foreign workers?
What happens then if there is a global economic slowdown? Will our government send home these workers so that they do not become jobless here?
Having a large number of foreign workers is certainly not conducive to the social well-being of our citizens.
Was a study done?
Read More / Baca Lagi >>

OMG!He can't respect democracy, is a racist:Yet, Dr M wants to be a beacon for World Peace!

Posted: 27 Aug 2013 07:48 PM PDT

OMG!He can't respect democracy, is a racist:Yet, Dr M wants to be a beacon for World Peace!KUALA LUMPUR - Tun Dr Mahathir Mohammad the former longest serving Prime Minister of Malaysia has launched the "Mahathir Award for Global Peace" at a ceremony graced by African leaders and Malaysia's First couple.
World, better sit up and listen will ya! Never mind the fact that the event failed to coincide with US President Barack Obama's forthcoming tour of Malaysia.
As reported by the reliable national news agency, BERNAMA, Mahathir predicted that "the future generation has a role in building peace" and that he prayed that "God willing, the world will see peace, instead of war."
Admonishing others – which also is one of his trademark qualities, Mahathir is reported to have said that as an effort to promote peace candidates in every election worldwide must pledge "not to resort to war".
Anything but a man of peace
Wait a minute. How shall we deal with this latest stunt of the former Prime Minister who in a serial fashion ensured and still leaves no stone unturned in making sure that his deputies never make it to succeed him?
And for those who are sanctioned for the Prime Minister's chair, for some reason including the lack of a better choice, are forced to vacate unceremoniously (as in the case of Pak Lah) or nudged to a cliff as in the case may be with Najib currently who is facing a battle in the up-coming UMNO-Baru general assembly.
Even as we can gather from the long on-going Royal Commission of Inquiry on the Sabah IC scam and scandal, how could Mahathir even plan an Award for Global Peace when he butchered the very foundation principles of peace from Malaysia?
Does he not still concur with the citizens that by giving out thousands of citizenship to illegal and fly-by-night immigrants he has robbed this nation of democracy?
And yet he wants to be the beacon for World Peace.
The Tun announced that "God willing, the world will see peace, instead of war". Let the aging Tun be told instead that God is always for peace. The "God willing" part should not be shoved onto the Almighty Creator's yard as that responsibility falls flat on humans and especially leaders of nations whom the people placed their trust upon.
God gave humanity peace from the very dawn of life; it is leaders desperate to stay in power and keep their legacies who pawned it!
Cannot even get past 'democracy', yet Dr M wants to be a beacon for World Peace
Was it not Mahathir who argued consistently and vehemently in many of his writings, jottings and splurges in the media that Malaysia cannot practice democracy and is in need of the 'managed democracy' that he crafted out throughout his long tenure of over two decades of iron grip on the nation?
The Newtonian paradigm within which Mahathir has been operating and still wants to shove down the throat of gullible global communities has long since ceased.
Read More / Baca Lagi >>

15 anggota polis Perak ditahan kerana dadah

Posted: 27 Aug 2013 07:46 PM PDT


15 anggota polis ditahan  
Mohd Shukri (dua kanan) bersama-sama Kong Soon (kiri) dan beberapa tetamu khas memotong kek sempena sambutan rumah terbuka sempena Aidilfitri anjuran IPD Kampar, semalam.

KAMPAR - Polis Perak telah menahan 15 anggota dan pegawainya yang disyaki terbabit dengan kes penyalahgunaan dadah di seluruh negeri ini.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, perbuatan tersebut membabitkan anggota berusia antara 20 hingga 50 tahun dan perbuatan mereka berjaya dikesan melalui siasatan yang dijalankan polis ke atas anggota berkenaan.

Menurutnya, kebanyakan anggota yang ditahan telah dikesan mengambil dadah jenis methaphetamine.

"Pihak kami telah menjalankan ujian saringan air kencing ke atas anggota polis berkenaan dan mereka didapati positif dadah.

"Malah, ada dalam kalangan mereka yang telah didakwa di mahkamah. Jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan hukuman di bawah Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952," katanya di sini, semalam.

Terdahulu, beliau mengadakan lawatan kerja ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kampar dan menghadiri sambutan rumah terbuka sempena Aidilfitri anjuran IPD tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Hadiah PRU13: Bala menunggu peminjam PTPTN

Posted: 27 Aug 2013 07:43 PM PDT

Gara-gara BN memenangi semula PRU 13, para peminjam PTPTN kini diancam bala sepanjang hidup jika gagal menjelaskan pinjaman itu selepas tamat pengajian di institusi pengajian tinggi nanti.

Mereka yang gagal melunaskan pinjaman itu sama ada kerana sengaja tidak mahu menjelaskannya atau tidak terdaya menunaikannya atas kesempitan hidup akan disenaraikan di bawah CCRIS itu Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat.

Mangsa itu akan hilang kelayakan untuk memiliki kereta, rumah dan lain-lain sebagai tambahan kepada sekatan keluar negara. Status mereka mungkin sama dengan orang yang muflis. Jika mereka orang Islam tidak layak menunaikan haji dan umrah.

Kerana takut ugutan itu mengancam peluang Umno dalam PRU14, Pemuda Umno menentangnya. Kerajaan pun takut kesannya, maka tidak jadi ia kuatkuasakan setakat ini.

Seingat saya, si muflis sebelum merdeka dulu layak memiliki basikal. Dia tidak boleh memiliki motosikal. Masa itu belum ada motosikal kecil seperti Honda. Pakaian yang dibolehkan kain kaki iaitu kain tebal.

Mungkin tindakan terhadap peminjam PTPTN kurang sedikit zalimnya dari yang dialami oleh peminjam along. Tindakan yang dikenakan along menyiram cat merah pada kediaman, ancaman bunuh secara kejam. Jika peminjam melarikan diri, keselamatan keluarga terancam.

Peminjam PTPTN tidaklah dikenakan demikian tetapi deranya seperti lain-lain peminjam yang tidak dapat menjelaskan hutang yang pinjaman itu dibuat sebagai pilihan. Pinjaman pilihan itu ialah sebagai modal perniagaan, membeli harta/saham, rumah, kenderaan dan sebagainya.
Read More / Baca Lagi >>

Pas tidak lindungi ahli Syiah

Posted: 27 Aug 2013 07:37 PM PDT

KOTA BHARU - Pas Kelantan tidak akan melindungi mana-mana ahli parti mahupun pimpinan yang betul-betul didapati terlibat dengan fahaman Syiah.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, mereka sedia bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) dan pihak berkuasa melakukan siasatan terhadap individu yang dikaitkan dengan Syiah.

"Jika ada bukti dan memang terdapat ahli Pas terlibat kita tidak akan halang pihak berkuasa menjalankan siasatan. Orang yang menuduh itu ramai, tetapi secara rasminya setakat ini tidak ada individu mengaku dia Syiah dan kita tiada bukti konkrit," katanya, semalam.

Beliau mengulas pendedahan pensyarah Akademi Islam Universiti Malaya, Prof Dr Mohd Kamil Abd Majid yang menyatakan terdapat calon yang menang dalam PRU13 terlibat dengan ajaran Syiah.
Read More / Baca Lagi >>

Dakwa AirAsia hidang babi, bekas menteri UMNO mohon maaf enam bulan

Posted: 27 Aug 2013 07:31 PM PDT


Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin diminta untuk mengemukakan permohonan maaf selama enam bulan oleh kumpulan AirAsia berhubung dengan dakwaan mengatakan babi dihidangkan dalam penerbangan pesawat syarikat itu untuk menggelakkan disaman sebanyak RM5 juta.
Beliau yang mengemukakan permohonan maaf kepada AirAsia pada bulan lalu di blognya Zamkata, berkata beliau tidak mampu membayar saman dan sara hidupnya hanya berdasarkan wang persaraan.
"AirAsia meminta saya menyiarkan permohonan maaf ini selama enam bulan tetapi saya akan siarkan untuk bertahun-tahun akan datang dengan tujuan penyebarannya lebih meluas dan bagi pengetahuan dari generasi ke generasi.
"Saya berterima kasih kepada Rocky's Bru yang menyatakan setiakawan bagi pihak penulis blog dan jaminan membela saya dalam menghadapi sebarang tindakan dari AirAsia," katanya merujuk kepada penulis blog yang juga bekas Ketua Pengarang Malay Mail, Datuk Ahirudin Attan.
Dalam permohonan maafnya kepada AirAsia, beliau tidak menyangka artikel yang bertajuk, "Hidangan babi dalam penerbangan AirAsia, orang Islam patut tangguhkan dulu terbang dengan pesawat ini" di dalam blognya memberikan implikasi buruk kepada nama baik AirAsia dan AirAsiaX.
Katanya, selepas menerima surat tuntutan dari peguambela dam peguamcara AirAsia Berhad kira-kira sebulan dari tarikh penyiaran artikel tersebut, maka barulah beliau menyedari bahawa artikel itu memberikan implikasi atau gambaran,seolah-olah babi dihidangkan dalam penerbangan AirAsia dan AirAsia X yang mana dakwaan itu tidak benar sama sekali.
Read More / Baca Lagi >>

Kelesuan Hari Merdeka: Terima kasih Rais Yatim ( Penasihat Bertaraf Menteri ).....!!

Posted: 27 Aug 2013 07:28 PM PDT


Di sana-sini sekarang orang bercakap tentang sambutan Hari Merdeka tahun ini yang kelihatan lesu dan tidak bermaya.
Bukan saja semakin kurang percakapan orangranai mengenai merdeka dan sambutannya, bahkan kibaran bendera Malaysia di kenderaan, rumah dan pejabat juga hampir tidak kelihatan. Pemasangan bendera di jalan-jalan utama di sekitar Kuala Lumpur juga belum kelihatan sehingga ini.
Apa tema Hari Merdeka tahun ini pun ramai yang tidak mengetahuinya.
Berbanding tahun-tahun sebelumnya, sambutan Hari Merdeka tahun ini paling lesu dalam sejarah 56 tahun kemerdekaan negara.
Hanya beberapa hari saja lagi menjelang tanggal 31 Ogos, suasana sambutan dan kemeriahan sama-sekali tidak dirasakan.
Tarikh kemerdekaan seolah-olah tiada istimewanya dan tidak berbeza dengan hari-hari biasa.
Tidak seperti negara lain yang ghairah dan meriah setiap kali tibanya ulangtahun hari kemerdekaan, negara kita seperti sudah hilang semangat seperti itu.
Tiga negara yang menyambut hari kemerdekaan di bulan Ogos ini iaitu Singapura pada 9 Ogos, Korea Selatan pada 15 Ogos dan Indonesia ada 17 Ogos dikatakan tidak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya dan rakyat ketiga-tiga negara itu tetap teruja menanti ketibaan detik bersejarah itu.
Kenapa hanya di Malaysia ia menjadi lesu dan kurang ghairah?
Jika diimbas kembali, sebenarnya sambutan hari kemerdekaan dan menjelang tibanya detik 31 Ogos setiap tahun tidak pernah ada cacat-celanya dan setiap rakyat ghairah menanti serta merayakan detik pembebasan negara dari penjajahan negara asing.
Semua orang bercakap tentang merdeka, jalan-jalan dipenuhi bendera manakala tv, radio dan akhbar pula tidak henti-henti menyiarkan rencana atau lagu yang bertemakan kemerdekaan.
Keadaan itu bagaimanapun tercemar pada tahun lalu iaitu 2012 apabila kerajaan melalui Menteri Penerangan, Komunikasi dan Multimedia, Rais Yatim telah merompak sambutan Hari Merdeka tahun itu untuk kepentingan politik UMNO dan BN.
Read More / Baca Lagi >>

Nak sambut meredeka buat apa, Malaya tak pernah dijajah... !!

Posted: 27 Aug 2013 07:24 PM PDT

Berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British, dakwa sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling.

"Fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British). Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik," katanya.

Katanya lagi, sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

"Dinaungi tidak sama dengan kolonial... Hanya tiga negeri sahaja yang merupakan tanah jajahan iaitu, Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

"(Negeri-negeri) yang lain adalah dinaungi (atau) dilindungi... Sejak mula Tanah Melayu bukan tanah jajahan atau koloni. Ini fakta sejarah dan perspektif sejarah (itu) perlu diubah.

"Jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun. Itu adalah kesalahan yang amat besar," katanya di Putrajaya pada 9 September 2011.

Katanya lagi, Tanah Melayu hanya terjajah selama dua tahun sewaktu pemerintah Malayan Union pada awal 1946 hingga akhir 1947 dan di zaman penjajahan Jepun...No action if Negaraku not observed by cinema-goers...
Read More / Baca Lagi >>

Kes dua polis didakwa menyamun dua bulan lepas masih disiasat

Posted: 27 Aug 2013 07:21 PM PDT

Petaling Jaya: Kes dua anggota polis yang didakwa menyamun dua mangsa termasuk seorang pemilik kilang di Kelana Jaya, di sini, dua bulan lalu masih disiasat dan bukan ditutup seperti tersebar dalam laman sosial.
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, kes itu masih disiasat darpadai segenap sudut kerana ia bukan saja membabitkan penjawat awam, malah berlaku masalah teknikal ketika kawad cam dijalankan pemilik kilang itu, B Saravanan, 27.

Menurutnya, Saravanan melaporkan membantu seorang wanita yang diragut dengan melanggar motosikal dinaiki dua penjenayah terbabit sebelum dia sendiri disamun pada 3 Julai lalu.
"Dalam kejadian itu, penjenayah meninggalkan motosikal mereka kerana rosak dilanggar kereta Saravanan, namun sempat menyamun rantai emas milik mangsa sebelum melarikan diri.

"Mangsa kemudian membuat laporan di sebuah balai polis sebelum dimaklumkan motosikal yang ditinggalkan penjenayah terbabit milik anggota polis berdasarkan pemeriksaan pada nombor casisnya," katanya.

Katanya, kes berkenaan kemudian tersebar di laman sosial dengan dakwaan kononnya polis sendiri yang melakukan jenayah menyebabkan orang ramai mempersoalkan integriti pihak berkuasa itu. "Dalam sesi kawad cam dijalankan beberapa hari selepas kejadian, Saravanan mengenal pasti dua anggota polis adalah penjenayah sama yang menyamunnya dan meragut seorang wanita lain. "Namun, polis masih perlu mendapatkan keterangan daripada saksi lain dan mendapatkan bukti kukuh sebelum menuduh dua anggota berkenaan yang berpangkat konstabel terbabit dalam jenayah berkenaan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Ambik Ko: Perkasa panggil ketua pemuda kerana desak Najib letak jawatan..!!! Ha..ha..tak boleh tegur eh..??

Posted: 27 Aug 2013 07:16 PM PDT


Perkasa akan panggil Ketua Wira Perkasa, kata Abdul Rahman. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 28 Ogos, 2013.Perkasa akan panggil Ketua Wira Perkasa, kata Abdul Rahman. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 28 Ogos, 2013.Sayap pemuda Pertubuhan Pribumi Perkasa Kebangsaan (Perkasa) mengejutkan ramai pihak apabila membuat gesaan supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan ekoran gagal menguruskan negara dengan baik.
Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris membuat kenyataan kontroversi itu dalam tulisan di blognya bertajuk "Sudah Cukup Segalanya Digadai, Hj Najib Wajar Meletakkan Jawatan."
"Saya tidak tahu Wira Perkasa ada kuasa yang begitu besar untuk paksa perdana menteri meletak jawatan," kata Datuk Abdul Rahman Abu Bakar kepada The Malaysian Insider, serta meluahkan rasa terkejut atas kenyataan Irwan itu.
Menurut Timbalan Presiden Perkasa itu, beliau akan menemui Irwan dalam masa terdekat bagi mendapatkan penjelasan berhubung kenyataan itu.
Kenyataan Irwan bagaimanapun tidak begitu mengejutkan kerana Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali sangat kritikal kepada strategi pilihan raya Najib, mengatakan baru-baru ini kumpulan itu tidak berpihak kepada mana-mana parti politik selepas Pilihan Raya 2013.
Ibrahim sudah menyatakan pendirian ini kepada penaung Perkasa, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu pertemuan bersama bekas perdana menteri itu, di mana Najib menerima kritikan ekoran kelemahan prestasi Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya 5 Mei.
Read More / Baca Lagi >>

Ini baru dikatakan 'PATRIOTIK'!! betul tak Najib @NajibRazak?

Posted: 27 Aug 2013 07:13 PM PDT

Walaupun menjadi pusat pendaftaran, Putrajaya sendiri tidak mendepani langkah mengibarkan Jalur Gemilang menjelang sambutan Hari Kemerdekaan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Shabery Cheek.

Beliau berkata, perkara itu paling dikesalinya memandangkan di kuaters kerajaan sendiri masih kurang bendera dipasang.

"Mereka masih tunggu kerajaan beri bendera," katanya dalam sidang media di kementeriannya di Putrajaya hari ini.

Shabery berkata, keadaan itu sama sekali berbeza dengan keadaan di negara jiran apabila semua orang menunjukkan patriotisme masing-masing walaupun mempunyai perbezaan pandangan politik. mk

Ini Soalan ker Cadangan? Ingatkan dah ghaib, rupa2nya timbul gak. Kalau yer pon jgnlah nak samakan nilai Jalur Gemilang dgn rokok. Adeeiii.

Kita kan rakyat malaysia... Kenapa rakyat disuruh beli Jalur Gemilang sedangkan KERAjaa-BN boleh plok bg IC kpd 1.4 juta pekerja Bangladesh. Betullah.."KERA DI HUTAN DISUSUKAN, ANAK DI RUMAH MATI KELAPARAN". Nilai IC lagi mahal drpd ROKOK!

~SR~


Rais Yatim Berang !, Rakyat Semakin Kurang Kibar Jalur Gemilang !

Jalur Gemilang murah dari rokok
Semangat rakyat di negara ini untuk mengibarkan jalur gemilang semakin kurang walaupun harga bendera itu lebih murah daripada sekotak rokok.
Read More / Baca Lagi >>

Sinar Harian: Episod Mesir yang masih panjang

Posted: 27 Aug 2013 07:11 PM PDT

Tatkala Editor Sinar Harian mengedit temubual eksklusif Profesor Dr Mohammad Selim daripada Universiti Kaherah mengenai pergolakan di Mesir, ada di kalangan kami yang menjangka temubual itu akan menimbulkan polemik bila ia disiarkan.

Ini adalah kerana, pandangan beliau berbeza daripada apa yang kami paparkan di akhbar Sinar Harian sejak Presiden Mursi diguling. Berdasarkan maklumat yang kami terima dan selidiki setakat ini, kami dapati demokrasi Mesir telah dinoda dan keganasan tentera terhadap rakyat, khususnya terhadap penyokong Ikhwanul Muslimin sudah membabi buta.

Bagaimana pun, pandangan Profesor Dr Mohammad Selim condong untuk menyokong tindakan Jenderal Abdul Fatah al-Sisi terhadap Presiden Mursi. Justeru, meskipun berbeza, kami tetap siarkan temubual itu. Sinar Harian sentiasa mengambil pendirian untuk mendapatkan pandangan daripada pelbagai pihak bagi memastikan maklumat yang disampaikan daripada kedua-dua pihak. Biar pembaca yang membuat pertimbangan.

Benar, apabila artikel itu terbit pada Edisi Isnin, kami mula menerima komen-komen kritis. Menjelang petang itu dan pagi Selasa semalam, kami mula terasa bahangnya. Siaran artikel bertajuk 'Dalang Konflik Mesir Didedah' itu telah di copy-paste dan disebarkan secara viral hingga ia mendapat puluhan ribu tatapan dan ratusan komen.

Kebanyakan reaksi yang terpapar di Facebook, Twitter, Whatsapp, blog, e-mel dan juga laman-laman web merupakan kritik yang pedas. Tidak kurang juga yang berapi dan membakar. Malah ada di antara pembaca yang menyarankan Sinar Harian diboikot.

Maknanya, kemarahan yang dilontar, bukannya terhadap pandangan Dr Mohammad Selim tetapi terhadap akhbar Sinar Harian.

Penulis dan Dramatis Greek, Sophocles pernah berkata, don't kill the messenger ~ jangan bunuh si pembawa berita. Kata-kata itu beliau cetuskan di dalam salah sebuah karyanya bila melihat betapa manusia tidak suka kepada mereka yang membawa berita yang tidak digemari oleh si pendengar hingga mahu membunuhnya.

Read More / Baca Lagi >>

Bukti Mursi tidak dikongkong

Posted: 27 Aug 2013 07:08 PM PDT

SHAH ALAM - Kenyataan seorang profesor sains politik dari Mesir yang mendakwa Dr Mohamed Mursi terpaksa digulingkan kerana beliau mengecewakan majoriti rakyat negara itu yang memilihnya pada pilihan raya presiden tahun lalu lantaran terlalu memberi ruang kepada Ikhwanul Muslimin untuk memerintah, dicabar pakar politik Timur Tengah dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malik.

Menurut Maszlee, apa yang disebut oleh Prof Dr Mohammad Selim, saintis politik dari Universiti Kaherah itu sama dengan propaganda kumpulan penentang Mursi, Tamarood yang mendakwa Mursi sekadar jadi 'pak turut' kepada pemimpin Ikhwanul Muslimin yang lain sedangkan rakyat Mesir memilih beliau untuk jadi presiden mereka, bukan Ikhwan Muslimin.

"Mursi dituduh oleh Tamarood sebagai presiden yang tidak berkuasa sebaliknya yang berkuasa adalah Ikhwanul Muslimin. Dari sudut mana dikatakan begitu?

Dalam membuat keputusan, setiap keputusan Mursi dibuat bersama Majlis Penasihat Presiden. Dalam majis itu, hanya seorang saja wakil Ikhwanul Muslimin iaitu Wael Haddad. Itu pun Wael Haddad adalah penasihat Mursi dalam hal hubungan antarabangsa. Anggota Majlis Penasihat lain pelbagai latar belakang, ada wakil Kristian Koptik, wanita, teknokrat, Salafi."

 Paling jelas, kata Maszlee, Mursi malah pernah menawarkan jawatan timbalan presiden kepada Mohamed El Bardaei, pesaingnya dalam pilihan raya.

"Bukan El Bardaie saja, calon-calon lain juga ditawarkannya jawatan, satu bukti komitmennya untuk perpaduan dalam politik Mesir. Satu lagi bukti ialah beliau tidak meletak orang Ikhwan sebagai Menteri Pertahanan, posisi yang sangat penting untuk pemerintahannya sebaliknya beliau lainti Abdel Fattah Al Sisi. Beliau gantikan Hussain Tantawi dengan Al Fattah yang akhirnya menggulingkan beliau.

"Jadi di mana boleh dikatakan Mursi memerintah dengan ikut telunjuk Ikhwan? Itu yang saya tidak faham," katanya. Maszlee  menjelaskan demikian kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Selain itu kata Maszlee, perkara yang paling nyata pada era Mursi ialah Perdana Menteri Mesir, Hisham Kandil bukan orang Ikhwan.

"Beliau juga tidak melantik rakannya, Muin Abdel Futuh yang keluar meninggalkan Ikhwan ke Kabinet atau Majlis Penasihat Presiden.  Terlalu banyak fakta untuk menyangkal kenyataan seperti itu," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

Rebels gain ground in Northern Syria

Posted: 27 Aug 2013 06:12 PM PDT

Momentum Grows for Military Action Against Syria

Posted: 27 Aug 2013 06:10 PM PDT

Israel will respond with force to any attack from Syria

Posted: 27 Aug 2013 06:07 PM PDT

‘We don’t need top posts to gain respect’ - Rafizi

Posted: 27 Aug 2013 03:55 PM PDT

Unlike BN leaders, PKR politicians do not need to hold top party posts to gain legitimacy and respect, says party strategic director Rafizi Ramli.

KUALA LUMPUR: PKR politicians do not need to hold top party posts to earn respect from the public, the PKR strategic director Rafizi Ramli said today.
He said this  in response to rumour that he would be contesting for vice-presidency at the  party polls middle of next year.
"PKR is not traditional like BN parties where the position in the party decides who you are in public eyes," Rafizi told FMT .
"With Umno and MCA, people contest because (once you're holding top post) it will give you public office and through this, you have legitimacy and interaction with public," he claimed.
Rafizi believed that leaders should not accord respect "based on party position", but "how you base yourself in the public eye".
"If you bring issues and fight for the people, you have legitimacy even as a normal member in the party. We don't see party position as being an end," he said.
He then praised the opposition coalition for its ability to nurture and hone unknown talent into capable and trusted leaders.
Read More / Baca Lagi >>

DOA UNTUK KEDUA ORANG TUA

Posted: 27 Aug 2013 03:49 PM PDT

Egypt's Copts want government protection

Posted: 27 Aug 2013 03:40 PM PDT

Syria gas attack devastates West Bank family

Posted: 27 Aug 2013 03:38 PM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT