Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Negara Aman: 4 insiden tembakan senjata api di Hari Raya pertama semalam

Posted: 08 Aug 2013 07:44 PM PDT

Empat insiden tembakan berlaku dalam masa 24 jam semasa umat Islam menyambut hari raya semalam dengan dua di Pulau Pinang dan masing-masing satu di Kuala Lumpur dan Perak.

Di Kuala Lumpur, insiden senjata api dilaporkan berlaku di sebuah restoran Pelita,Desa Seri Hartamas kira-kira 7.30 pagi semalam.

Kejadian disahkan oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah  menyatakan dari siasatan awal mendapati ia sebagai kemalangan akibat perlakuan sendiri.

Mangsa merupakan seorang lelaki India berusia 27 tahun bekerja sebagai pemandu teksi dan pengutip hutang sambilan.

"Kira kira jam 7.30 pagi mangsa yang selesai kerja pergi ke restoran Pelita untuk mengutip hutang.

"Mangsa kemudiannya kembali ke kereta untuk mengambil pistol lalu melepaskan dengan tidak sengaja hingga mengenai tapak tangan kiri dan peha kiri kaki mangsa," kata Ku kepada The Malaysia Insider.

Mangsa dirawat di Pusat Perubahan Universiti Malaya PPUM.

Insiden tersebut menjadikan ia kes keempat membabitkan senjata api yang berlaku dalam kurang 24 jam hari ini iaitu ketika umat Islam menyambut Hari Raya Pertama.
Read More / Baca Lagi >>

THE STORY OF AN EXTORTION: Crime wave intensifies even as IGP offers excuses

Posted: 08 Aug 2013 07:43 PM PDT

THE STORY OF AN EXTORTION: Crime wave intensifies even as IGP offers excusesKUALA LUMPUR - Malaysia's top cop Khalid Abu Bakar may insist he's got everything under control but it looks like the criminals in the country are not ready to listen to him!
Not only are gangland-style assassinations "virtually a daily occurrence" as Opposition Leader Anwar Ibrahim has warned, extortionists appear to be the next group to go on a 'free-for-all' strike at helpless victims.
Affluent George Town in Penang was the latest to suffer from the recent spate of crime that has erupted across the nation. The northern island was the site of two high-profile crimes on Thursday, the first day of Hari Raya.
An Indian man with suspected links to drug trafficking syndicates was shot 14 times in the head and neck when his car stopped at a traffic in busy Anson Road. He died on the spot. [ Read DRUGS LINK? Shot in the head 14 TIMES at Anson Rd traffic light on 1st day of Hari Raya]
From Anson Road to Pulau Tikus
Then at nearby Pulau Tikus, at least six shots were fired at a businessman's bungalow.
His 29-year-old son, wife and their domestic worker were at home when a gunman struck at around 1.15am. No one was injured in the shooting.
According to the Star, the man had earlier lodged a police report, claiming that he received an extortion letter together with six bullets.
"Based on the CCTV footages, the gunman fired the shots randomly outside the house," police said, adding that the owner had a shock after discovering fragments of broken window panels and bullet marks on them.
The owner, who is now abroad, told police that he received a text message in Chinese demanding for money to be deposited into a local bank account.
"We have since frozen the telephone numbers and the bank account," police said, adding that the case is being investigated for criminal intimidation.
Crime wave intensifies while IGP offers excuses
Read More / Baca Lagi >>

Pegang jawatan k'jaan, Chua sedia hadapi JK disiplin

Posted: 08 Aug 2013 07:40 PM PDT

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sedia menghadap Jawatankuasa Disiplin kerana masih memegang jawatan dalam kerajaan iaitu sebagai Pengerusi Pelabuhan Pulau Pinang.
  
"Bukan saya seorang sahaja yang patut dihadapkan ke jawatankuasa disiplin parti, malah Ong Ka Ting, Wong Nai Chee, Ng Yen Yen dan juga semua anggota jawatankuasa kemajuan kampung juga patut turut dikenakan tindakan sama," katanya kepada pemberita ketika ditemui di majlis rumah terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan Jemaah Menteri di Seri Perdana, di Putrajaya semalam.
   
Beliau mengulas demikian berhubung tindakan lapan Bahagian MCA yang tidak berpuas hati dengan Dr Chua yang masih memegang jawatan itu walaupun parti itu menerima resolusi untuk tidak menerima jawatan dalam kerajaan selepas kekalahan teruk pada Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13), Mei lepas.
  
Bekas Presiden MCA, Tan Sri Ong Ka Ting kini memegang jawatan sebagai 'Duta Khas Perdana Menteri ke China', anggota parti Wong Nai Chee merupakan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri manakala Naib Pengerusi parti Datuk Seri Dr Ng Yen Yen memegang jawatan sebagai Pengerusi Tourism Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

'The awakening: Abdullah Badawi years in Malaysia' akan jadi panas

Posted: 08 Aug 2013 07:39 PM PDT


'The Awakening: The Abdullah Badawi years in Malaysia' akan di pasaran tidak lama lagi dan ini satu penerbitan yang bakal menjadi topik hangat serta polemik besar mengikut jangkaan saya. 'The pre publication remarks' yang kita nampak melihatkan satu polemik yang hebat kerana apa sahaja yang melibatkan Dr Mahathir terutamanya dalam UMNO dan kepimpinan negara akan menjadi tumpuan ramai.

Lebih-lebih lagi tentang isu perlagaan di antara Dr Mahathir dan pewaris kepimpinannya Abdullah Badawi. Dr Mahathir hanya bertahan selama setahun sahaja sebelum keluar ke depan untuk membidas pewaris kepimpinannya itu dan beliau terus menerus melemparkan segala aib kepimpinan negara kita kepada Abdullah Badawi.

Segala-gala kemudharatan yang negara hadapi bermula dari Abdullah Badawi dan tidak ada sedikit pun ia bermula semasa pemerintahannya selama 22 tahun itu. Sekarang Abdullah pula memberikan pandangan dari sudut pemikirannya walaupun beliau (Abdullah) berdiam diri sahaja apabila Mahathir menyalahkan segala-galanya kepada Abdullah.

Mahathir berkata yang beliau belum lagi membaca penerbitan itu tetapi beliau akan memberikan respons mengikut apa yang beliau akan baca dan sudah menjadi kepastian Dr Mahathir akan membalasnya dengan lebih sinis lagi. Saya pun belum membacanya lagi tetapi dari apa yang disebutkan oleh Abdullah dalam publisiti 'pre-launching'nya itu Abdullah telah memberikan pandangan yang bertentangan dengan Dr Mahathir dan itulah tanda-tanda ia akan menjadi topik hangat di mana-mana nanti.

Abdullah selama ini berdiam diri apabila di'seksa' oleh Dr Mahathir tetapi kali ini Abdullah keluar dan waktu dan masa ini adalah waktu yang paling terbaik bagi Abdullah untuk menjawab segala tuduhan dan kata-kata penghinaan Dr Mahathir terhadap beliau. Di antara Dr Mahathir dan Abdullah ini ibarat dua orang yang sedang bermain gasing.

Sudah begitu lama Dr Mahathir hanya memangkah sahaja. Nampaknya kali ini Abdullah pula mengambil giliran memangkah dan Dr Mahathir mengambil giliran memusing gasing itu pula. Gasing siapa yang pecah tidak pula kita ketahui kerana masing-masing dari hakikatnya adalah saling sandar menyandar dalam membuatkan politik negara kita menjadi sedemikian rupa.
Read More / Baca Lagi >>

Morsi's wife in surprise show at Egypt rally Middle East

Posted: 08 Aug 2013 06:08 PM PDT

Egyptians chant against president Morsi after Eid prayer in Cairo

Posted: 08 Aug 2013 06:07 PM PDT

Thousands Hold Prayers At Pro-Morsi Sit-In For Eid

Posted: 08 Aug 2013 06:07 PM PDT

Selamat Hari Raya dan Najib berpenampilan hijau pula

Posted: 08 Aug 2013 05:06 PM PDT


Terlebih dahulu diucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh penjenguk blog ini walau di mana juga mereka berada dan mudah-mudahkan sambutan hari lebaran tahun ini memberi lebih makna dan keinsafan kepada kita.
Walaupun ramai yang menyambut Hari Raya tahun ini dengan perasaan yang bercampur-campur, mungkin bimbang terhadap rumah yang ditinggalkan dan kemungkinan dipecah masuk, meningkatnya kejadian penembak upahan di sana-sini, kakitangan kerajaan yang hanya mendapat BR1M RM500, harga ayam dan daging yang semakin mahal, barang-barang keperluan harian yang juga meningkat, bekalan diesel masih kekurangan di beberapa tempat dan pelbagai masalah lainnya, tetapi sambutlah hari kemenangan ini dengan seadanya mengikut kemampuan masing-masing.
Kepelbagaian rasa ini seharusnya menginsafkan kita bahawa kehidupan ini memang penuh dengan cabaran dan dugaan serta mudah-mudahan ia memberi ruang yang lebih terbuka untuk kita mendekatkan diri kepada Allah, Tuhan pencipta alam ini.
Tetapi apabila melihat Perdana Menteri, Najib Razak memberi ucapan secara langsung di tv dengan baju Melayu berwarna hijau, juga bersamping hijau sempena sambutan Hari Raya ini, perasaan sedikit terusik sambil terkenangkan penampilannya yang sebelum-sebelum ini. Sementara ramai yang sejuk mata dengannya penampilannya, ramai yang lain pula bersikap sinis.
Sempena Hari Raya tahun ini, Najib telah memilih warna hijau iaitu warna Islam untuk tampil di tv dan dilihat oleh seluruh rakyat Malaysia. Mujurlah sampingnya juga hijau, kalau berwarna putih, sudah macam warna PAS jadinya.
Read More / Baca Lagi >>

Cover Line: KJ enggan ulas buku tentang bapa mertuanya

Posted: 08 Aug 2013 05:03 PM PDT

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin hari ini enggan mengulas mengenai sebuah buku baru yang mengutarakan satu pandangan yang terhadap tempoh pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai perdana menteri.

Antara lain, Abdullah mendakwa Khairy, yang merupakan menantunya, tidak mempunyai apa-apa pengaruh dalam pentadbirannya.

Ketika ditemui ini majlis hari terbuka Aidilfitri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Putrajaya, Khairy dikerumuni wartawan untuk reaksinya tentang buku tersebut.

Menurutnya, beliau belum membaca buku tersebut, bagaimana beliau hendak komen.

Buku baru bertajuk "Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia", Abdullah telah mempertahankan Khairy dan menafikan kumpulan yang digelar "budak tingkat empat" sewaktu pentadbirannya adalah penasihat beliau.

Abdullah berkata Khairy tidak menyalahgunakan kedudukannya pada masa itu dan adalah menantunya itu telah dituduh secara tidak terhadap dalam banyak perkara.

Abdullah dipetik memberitahu editor buku tersebut bahawa beliau tertanya-tanya sama ada mereka yang menyerang Khairy gembira kerana telah memecahkan periuk nasinya.

Najib setuju dengan Pak Lah, ubah Umno akan ambil masa

Posted: 08 Aug 2013 05:00 PM PDT


Dr Mahathir dan Najib berbicara semasa berada di rumah terbuka Kabinet di Seri Perdana, Putrajaya. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 8 Ogos 2013..Dr Mahathir dan Najib berbicara semasa berada di rumah terbuka Kabinet di Seri Perdana, Putrajaya. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 8 Ogos 2013..Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak bersetuju dengan kenyataan mantan Perdana Menteri bahawa Umno perlu melakukan perubahan seiring dengan masa namun ia merupakan tugas yang besar kerana melibatkan emosi individu.
Menurut Najib kesabaran amat diperlukan sekiranya ingin melaksanakan perubahan dalam parti kerana ia tidak akan terjadi hanya semalaman.
Najib berkata partinya itu sudah melakukan perubahan sebaik saja mengambil alih dari Tun Abdullah Ahmad Badawi dengan meminda perlembagaan bagi memilih pucuk pimpanan parti dimana ia bakal dilaksanakan ketika pemilihan parti pada 5 Oktober ini.
Untuk pertama kalinya kira-kira 150,000 ahli Umno akan memilih pemimpin tertinggi tidak seperti pemilihan lepas dimana ia dihadkan hanya dari 2,600 delegasi.
Read More / Baca Lagi >>

Kes tembakan: Kongsi gelap punya angkara?

Posted: 08 Aug 2013 04:50 PM PDT


Pengeboman kereta dan kes tembakan oleh dua kumpulan dalam masa 24 jam telah menggemparkan pihak berkuasa dan orang awam.
Di Pulau Pinang pagi ini, seorang lelaki ditembak tidak kurang dari 10 das tembakan oleh orang yang tidak dikenali sewaktu berhenti di lampu isyarat.
Kejadian berlaku pada jam 11.30 am di Jalan Anson.
Mangsa dilaporkan memandu kenderaan dengan nombor plat dari Kuala Lumpur.
Di Perak, seorang lelaki bertarung nyawa selepas terkena tembakan. Mangsa ditembak oleh dua lelaki menaiki motosikal.
Kejadian berlaku di kawasan perumahan di Chemor, Ipoh. Mangsa 29 tahun dikatakan berada dalam keadaan kritikal selepas menerima empat das tembakan.
Seorang ahli perniagaan terkemuka pada Isnin yang memiliki beberapa buah restoran dan kelab malam turut hampir dibunuh.
Ahli perniagaan itu yang sebelum ini dikawal di bawah undang-undang pencegahan sempat melarikan diri bersama pemandunya setelah kereta Jaguarnya meletop.
Dipercayai kes yang berlaku sejak kebelakangan ini berkait dengan satu kuasa sindiket terbesar.
Dengan pemansuhan undang-undang pencegahan, bekas tahanan kini bebas dan dahagakan kerja lama mereka dan kemewahan.

Bagaimana Shabery Cheek yakin tiada skandal kapal selam?

Posted: 08 Aug 2013 04:47 PM PDT

Subky Latif
Apakah urusan beli kapal selam Perancis, Scorpene suatu skandal atau tidak, boleh ditentukan oleh kenyataan seorang individu baik di luar mahkamah atau dalam mahkamah.

Sekalipun Suaram menggunakan bidang undang-undang dalam dan luar negeri bagi membuktikan ia adalah satu skandal menteri pertahanan pada masa itu masih ada yang berkata mereka tidak mempercayainya, maka sudah tentu seorang individu yang mengatakan ia bebas skandal tidaklah boleh dipegang 100 peratus.

Tetapi menteri Shabery Cheek membuat kenyataan bahawa dia seperti puas hati dengan kenyataan individu seperti sah urusan pembelian itu bebas skandal sekali gus mengira bahawa isu yang dipelopori Suaram dan disokong sekalian pembangkang itu adalah karut.

Pada menteri itu apa yang dibangkitkan selama ini sama ada oleh pembangkang di negara ini yang cuba menggunakan saluran undang-undang dan apa yang dilakukan oleh peguam Perancis bagi memastikan syarikat di Perancis tidak terbabit dalam skandal bolehlah dimasukkan saja ke bakul sampah.

Secara umum dari aspek undang-undang menteri dan mana-mana individu yang dikatakan jadi watak dalam skandal itu belum boleh dikata bersalah selagi tidak disahkan bersalah oleh mahkamah. Walaupun orang belum dijatuh hukum itu dikira bersih dari segi undang-undang, tetapi umum melihatnya tidak begitu bersih selagi mahkamah tidak membersihkannya.

Oleh sebab isu skandal ini adalah benda yang tergantung, maka tidaklah semua pihak boleh berpuas hati watak-watak itu bersih atau kotor. Dia boleh bersih dan dia boleh kotor.
Read More / Baca Lagi >>

Demagogues and real leaders

Posted: 08 Aug 2013 04:39 PM PDT

Malaysia has suffered enough from demagogues and political dynasties.

In Sabah, the GE13 was a clear message that the people were tired of demogogues.
The political culture that demagoguery breeds is to blame for most of our economic and political problems.
Hence when demagoguery was resoundingly trashed in May 5, it lit a small flicker of hope in my cynical old heart. In Sabah, voters had a choice between an array of demagogues and Musa Aman.
Sabah voted for Musa instead of the demagogues and poseurs who came to defeat him with their charisma and their party tricks.
Musa's main rival was a very skilled demagogue called Lajim Ukin.
So skilled is Lajim that he has shown himself to be undefeatable despite allegations that he made millions from lopsided agreements that the Sabah local government had signed away to his cronies when he was Minister of Local Government and Housing, and while he was busy with his slot machines.
The state ministry he was heading went to pieces but Lajim thrived.
After moving to a parliamentary seat, he came to Putrajaya to become a celebrated federal deputy cabinet minister despite doing little for the housing when in Sabah.
He got away with his lack of administrative abilities by being such a brilliant demagogue.
His demagoguery even served to conceal any sort of ability that he showed as minister.
The voters of Sabah did well by making sure he failed to defend his incumbency in his Beaufort parliamentary seat. Lajim managed to win the Klias state seat by a slim majority of 342 seats.
Sabahans did even better to reject the advances of a another demagogue Anwar Ibrahim.
Shahrizat a demogogue?

Read More / Baca Lagi >>

'WEAKLINGS' JOIN FORCES IN UMNO: Dr M the perfect scapegoat for Pak Lah, Najib

Posted: 08 Aug 2013 04:38 PM PDT

'WEAKLINGS' JOIN FORCES IN UMNO: Dr M the perfect scapegoat for Pak Lah, NajibKUALA LUMPUR - Umno has always been a murky party, some say downright dirty and full of political backstabbing. It is now headed for possibly its most pivotal-ever party election, where chances are high a completely unexpected and 'new' guard might sweep to power.
To outsiders, the fight in Umno is basically between the party's 'liberals' and its 'hardline conservatives'. The question though is, who are the liberals and who are the conservatives?.
This is why Umno politics has often been described as being "dirty" because the players themselves hardly dare to show their faces and which side of the fence they really belong to. Loyalties can switch at a moment's notice, loyalties can bought easily if not cheaply.
The master at straddling two boats
Take for instance, Prime Minister Najib Razak who is also the Umno president - is he a liberal or a hawk? Perhaps, even Najib himself doesn't know.
When speaking to the urban Malays and to the non-Malays, Naijb's aides are quick to claim he is held back from reforming the system by Mahathir Mohamad, the hardline former premier who still wields significance influence in their Umno party.
But when they are in the Felda settlements and rural Malay 'hot spots', Najib's aides are just as quick to assure there is no need for Dr M, Najib himself will stop the advances of the cunning Chinese and stand firm against the endless demands of the Indians. He will ensure the Malays get everything or everything that matters anyway.
By speaking different languages to different crowds, they are able to imply to their core Malay electorate that Najib is Malay supremacy and Malay supremacy is Najib without offending the non-Malays too much.
This is the two-faced pitch of the Najib camp. And while it may seem to work, the gains are short-term at best because the real problems faced by Malaysia are only being swept under the rug, left irresponsibly to foment until a dangerous breaking point is hit.
No wonder that with just weeks to go to the October 5 Umno polls, no one knows if Najib is pro-Mahathir or if Mahathir is pro-Najib. With so much at stake and so many layers of intrigue to get past, both men are wise enough to have their own Plan A, B and C.
Badawi returns - but what is he after?
Enter another former prime minister and Umno president into the scene - Abdullah Badawi or Pak Lah.
This sleeping beauty is suddenly breaking his silence. Yes, Pak Lah did literally fall asleep on the job on many occasions although some critics have alleged he did stay awake long enough to salt away some RM11 billion of the country's wealth.
In his book that is due to hit the stands later this month, Pak Lah's salvos are clearly directed at Mahathir, while offering an olive branch to Najib although Najib was one of the main players who together with Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin had ousted Pak Lah from the top post in 2009.
Of course, Mahathir was the main engineer behind the Pak Lah ouster but the 88-year-old doesn't seem to have forgiven his former deputy for pulling the plug on some of his pet mega-projects including the S-shaped bridge to Singapore.
So is Pak Lah now taking political revenge?
Is he preparing to strike a pact with Najib to take on any challenge initiated by the Mahathir camp? Does Pak Lah really believe that he and Najib have more in common because they share the same reform 'zeal' ? Certainly, this is what some of the media aligned to the two men are trying to suggest.
Dr M the perfect scapegoat
It may be true that both men are trying to explore some sort of common platform. Why shouldn't they? Of course, it could also be that their media are merely trying to pull a quick one by using Pak Lah's comments to frighten Mahathir into fully endorsing Najib.
Whichever it is, what really needs to be questioned is the reform quality of both Pak Lah and Najib. Are they really serious or sincere? If Mahathir was not around, would they really stop Umno's divide-and-rule policies or would they launch their own variation of the same old themes.
Given the weak track records chalked by Pak Lah and Najib, any coming together would be due more to political expediency than to high moral agenda to reclaim Malaysia or Umno from the clutches of a megalomaniacal Mahathir and his racist allies such as the Perkasa faction in Umno.
In Pak Lah's new book Awakening: The Abdullah Badawi Years In Malaysia, he makes sure he draws a very clear line as to what he had intended to achieve when he was PM, and how it was Mahathir who prevented him from carrying out his ideas.
This, Pak Lah kindly offers, is also the difficulty that Najib faces.
"Najib is trying to do many good things. But he faces the same problem I did – resistance. Unfortunately, there are still people in Umno and Barisan Nasional who refuse to accept we did badly in 2008 because we did not meet the people's expectations in carrying out reforms.
"They think that we did not do well because we allowed too much discourse and openness to the people and the opposition. And it is these people who are set in doing things the old way. This, I believe, is Najib's biggest challenge."
Read More / Baca Lagi >>

Egyptians continue protests on Eid holiday

Posted: 08 Aug 2013 07:05 AM PDT

Salam Aidilfitri: Diberi Kesihatan kepada TGNA

Posted: 08 Aug 2013 07:05 AM PDT

Salam Aidilfitri: Terus menggerakkan perjuangan

Posted: 08 Aug 2013 07:04 AM PDT

Syria rejects Assad convoy attack claims

Posted: 08 Aug 2013 05:21 AM PDT

Egypt struggles with ideological strife

Posted: 08 Aug 2013 05:20 AM PDT

Perkauman bukan faktor tunggal hilang bakat tempatan, kata pemimpin BN

Posted: 08 Aug 2013 04:22 AM PDT

Polisi perkauman Putrajaya bukan faktor tunggal kehilangan bakat tempatan di luar negara,  kata pemimpin Barisan Nasional (BN) hari ini.
Pemimpin BN mengulas kenyataan mantan Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew melalui bukunya yang mendakwa Malaysia kehilangan bakatnya di luar negara akibat polisi perkauman.
Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata polisi berdasarkan kaum bukan faktor tunggal Malaysia kehilangan tenaga pakar.
Dr Chua berkata gaji yang lebih tinggi dan infrastruktur yang lebih baik ditawarkan di Singapura juga merupakan "faktor penarik" kepada rakyat Malaysia.
"Rakyat mencari pendapatan yang lebih tinggi dan infrastruktur yang lebih baik. Di Singapura, anda boleh menuju ke sesuatu destinasi tanpa kereta," katanya semasa Majlis Sambutan Aidilfitri Menteri Kabinet di Putrajaya hari ini.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapha Mohamed bersetuju dengan apa yang diperkatakan oleh Lee Kuan Yew.
"Saya akui ada yang meninggalkan negara atas sebab yang dinyatakan namun itu bukan penyebab utama," katanya sambil menambah tuduhan tersebut tidak berasas kerana ia bukan faktor tunggal.
Katanya, kerajaan telah mengenalpasti ketidakseimbangan sosio ekonomi bagi memastikan tiada kaum yang terpinggir dalam pembangunan negara.
Read More / Baca Lagi >>

Perutusan Aidilfitri Anwar Ibrahim

Posted: 08 Aug 2013 02:06 AM PDT

Assalamualaikum, salam sejahtera,
Anwar hari rayaSempena sambutan Eidul Fitri Mubarak diucapkan Kullu am wa antum bi-khair, Eidil Walfaizin Wal Maqbulin.
Kita telah berjaya menyempurnakan ibadah puasa bulan Ramadhan Al Mubarak dan kita sambut sesuai dengan tradisi dan budaya yang dipupuk oleh Islam, kesederhanaannya, silaturahimnya, dan pertahankan tingkatan amal dan kebersihan jiwa yang kita cuba lakukan di bulan Ramadhan.
Saya juga syorkan supaya semangat perpaduan, semangat pengorbanan, semangat perjuangan, silaturahim dan usaha membantu rakyat yang daif tanpa mengira kaum ditingkatkan.
Semoga Allah SWT memberikan kekuatan.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Datuk Seri Anwar Ibrahim
Ketua Umum KEADILAN

Perutusan Aidilfitri Presiden KEADILAN

Posted: 08 Aug 2013 02:05 AM PDT

Perutusan Hari Raya Eidul Fitri 1434 Hijrah
Bismilahirahmanirahim..
Assalamualaikum w.b.t
Dengan ingatan tulus iklhas, saya mewakili seluruh warga KEADILAN ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul Fitri maaf zahir dan batin kepada semua umat Islam di Malaysia dan juga di luar negara.
WAWI RayaDalam kemeriahan Eidul Fitri, janganlah kita lupakan kepada mereka yang berdepan dengan keperitan hidup dan tertindas oleh mereka yang zalim.
Marilah kita berdoa dan menghulurkan bantuan sedaya kita untuk mereka menyambut Syawal dengan penuh kekuatan menyambung perjuangan melawan kezaliman. Khususnya kepada saudara kita di Syiria, Mesir, Rohingya, Palestin dan di mana sahaja yang terkesan dengan kesengsaraan.
Begitu juga di Malaysia, masih ada lagi warga kita yang terkesan disebabkan tekanan ekonomi yang meruncing. Teruskanlah memberi zakat dan sedekah dalam usaha kita membantu mereka meraikan Syawal bersama-sama keluarga tercinta.
Justeru, di musim perayaan ini, keselamatan dan kesihatan juga harus dijaga. Kepada warga kota yang akan pulang bercuti beraya di kampung, pesanlah kepada jiran tetangga yang berdekatan dan juga maklumkanlah kepada pihak keselamatan yang berhampiran.
Rancanglah perjalanan pulang ke desa, pandulah dengan sabar dan tenang. Usahlah berebut di jalan raya kerana keluarga kita yang tersayang sedang menanti di kampong. Moga selamat dalam perjalan pulang dan kembali semua ke kota nanti.
KEADILAN juga mengucapkan terima kasih kepada petugas keselamtan yang akan bertugas semasa perayaan nanti. Tugas kalian menjaga keselesaan demi rakyat sungguh besar ertinya.
Akhir kata, daripada saya dan keluarga besar KEADILAN, Eid Mubarak 1434 H. Selamat menyambut Syawal Maaf Zahir dan Batin.
Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN

Jenayah: Kerajaan Kelantan tuntut semula pengerusi Majlis Keselamatan Negara Negeri Kelantan

Posted: 08 Aug 2013 01:49 AM PDT


Kelantan menuntut supaya jawatan Pengerusi Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Kelantan diserahkan kembali kepada Menteri Besar Kelantan ekoran kejadian jenayah yang semakin  banyak di negeri ini.
Ketua Penerangan Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, satu mekanisme baru di dalam menangani isu penyeludupan senjata api dan juga kemasukan secara haram penjenayah perlu dirangka dengan serius bagi memastikan kejadian seperti ini tidak berulang.
Sehubungan dengan itu, Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan (DPPNK) menegaskan bahawa sudah sampai masanya untuk jawatan Pengerusi Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Kelantan diserahkan kembali kepada Menteri Besar Kelantan sebagaimana amalan negeri-negeri yang lain.
Selaku Pengerusi MKN peringkat negeri, Menteri Besar Kelantan akan berhak memanggil sebarang mesyuarat yang melibatkan pasukan keselamatan bagi mendapatkan maklumat terkini tentang isu-isu keselamatan dan turut bersama merancang strategi bagi menangani situasi jenayah yang semakin serius.
DPPNK yakin isu-isu keselamatan seperti ini perlu ditangani dengan profesional tanpa melibatkan sentimen politik dan ia memerlukan kerjasama semua pihak terutamanya pasukan keselamatan dan kerajaan negeri.   
Dengan terlantiknya Menteri Besar Kelantan sebagai Pengerusi MKN Peringkat Negeri Kelantan sekaligus akan membuka lembaran baru dalam aspek kerjasama antara kerajaan negeri dan agensi kerajaan pusat di dalam menangani kes-kes jenayah.

Demografi penduduk: Khalid setuju pandangan Kuan Yew

Posted: 08 Aug 2013 01:47 AM PDT


Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim (pic) berkata demografi kaum di negara tetap tidak akan mengalami perubahan besar sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menawan Putrajaya.
Pemimpin negeri yang paling kaya di Malaysia itu berkata demikian sebagai mengulas pandangan bekas Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew, dalam buku biografi berjudul  One Man View.
Lee sebelum ini  berkata tidak akan ada perubahan yang berlaku, kaum Melayu tetap akan akan menjadi kaum majoriti walaupun Pakatan Rakyat memerintah negara.
Menurut Khalid, bekas Perdana Menteri Singapura tersebut berpandangan realistik dalam memberikan pandangan berdasarkan situasi politik.
"Beliau memberitahu perkara yang benar, kerana mereka (Melayu) mewakili 60 peratus dari populasi penduduk, kencenderungan politik ialah mendapat sokongan dari kaum Melayu.
"Sudah tentu dia bersifat sinis, dengan bermaksud  bahawa ini tidak mematuhi amalan demokrasi terbaik,"katanya dalam majlis rumah terbuka Kerajaan Selangor di Shah Alam hari ini.
Tambah Khalid, realitinya adalah struktur negara ini berasaskan kaum,  menjelaskan bagaimana kesemua hal ini diterjemahkan dalam kewajaran kesamarataan kaum.
Dalam bukunya, Lee turut memberi pandangan bahawa PR tidak akan mampu mengubah keunggulan Melayu.
Read More / Baca Lagi >>

Saya bukan Mahathir, bila bersara, bersaralah, kata Pak Lah

Posted: 08 Aug 2013 01:45 AM PDTMantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi hari ini menjawab mengapa beliau tidak bersifat agresif seperti Perdana Menteri sebelumnya Tun Dr Mahathir Mohamad.
 
Perdana Menteri kelima itu berkata beliau tidak berhasrat menggunakan pendekatan Mahathir yang gemar memberi pandangan dalam pelbagai isu atau memberi panduan semasa pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.
 
Bagi beliau, bila bersara bersaralAh dan tidak perlu mengacau orang yang sedang bekerja.
 
Katanya inilah sebab beliau gemar mendiamkan diri kerana bila sudah bersara maka tidak seharusnya mencampuri urusan pentadbiran politik semasa.
 
 "Jika ada perkara yang tidak berkenan di hati, lebih baik sampaikannya di dalam diam dan tidak perlu meluahkan secara umum yang mungkin menimbulkan perasaan kurang senang," katanya memetik kenyataan di akhbar berbahasa Cina, Nan Yang Siang Pau.
 
Beliau menambah jika kerajaan berhasrat menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Aduan dan Penambahbaikan Polis (IPCMC) maka pastinya ada perkara yang tidak kena berlaku dalam kerajaan mahupun Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Read More / Baca Lagi >>

DIALOG RAKYAT

0
sumber :-

DIALOG RAKYAT


Lelaki cedera parah ditembak di Chemor - Bernama

Posted: 08 Aug 2013 12:01 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER
 
Seorang lelaki yang sedang memandu kereta cedera parah selepas terkena tembakan dilepaskan dua suspek bermotosikal di Taman Klebang Putra, dekat Chemor di sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Sum Chang Keong berkata dalam kejadian kira-kira 11.15 malam itu, dua lagi yang berada dalam kereta itu dipercayai anggota keluarga lelaki berusia 29 tahun itu tidak mengalami kecederaan.

"Kedua-dua suspek yang menaiki sebuah bermotosikal menghampiri kereta mangsa yang sedang dipandu di kawasan perumahan berkenaan dan dipercayai melepaskan enam das tembakan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri rumah terbuka Aidilfitri Balai Polis Pekan Baru di sini hari ini.

 Beliau berkata kedua-dua suspek memakai topi keledar 'full face' semasa melakukan jenayah berkenaan dan identiti mereka tidak dapat dikenal pasti buat masa sekarang.

Polis menjumpai enam kelongsong peluru di atas jalan tempat kejadian berkenaan dan setakat ini polis menerima satu laporan daripada seorang saksi berhubung kejadian itu, katanya.

Sum berkata mangsa yang bukan berasal dari sini sedang dirawat di sebuah hospital di sini dan keadaannya dilaporkan stabil. - Bernama

Wisma Putra Tunggu Laporan Rasmi Situasi Rakyat Malaysia Yang Berjaya Melarikan Daripada Penculik Filipina

Posted: 07 Aug 2013 11:53 PM PDT

MSTAR ONLINE

Gambar bertarikh 6 Ogos 2013 yang diedarkan oleh Balai Polis Wilayah Sulu menunjukkan rakyat Malaysia Chong Wei Jie (tengah) dipapah oleh tentera Filipina di Sulu. 
 
PETALING JAYA: Kerajaan Filipinan belum mengesahkan mengenai status terkini rakyat Malaysia, Chong Wei Fei, yang diculik bersama sepupunya, Chong Wei Jie oleh kumpulan bersenjata Filipina di Sabah, November tahun lalu.

Pada Selasa, Wei Jie ditemui oleh polis Filipinan selepas dia berjaya melarikan daripada kumpulan penculik.

Dia turut memberitahu polis Filipina bahawa sepupunya, Wei Fie mati akibat satu penyakit ketika dalam tahanan.

"Pihak berkuasa Filipina masih belum mengesahkan status kematian Wei Feik dan mereka masih menjalan siasatan," kata Kementerian Luar dalam satu kenyataan pada Khamis.

"Dengan menganggap kepada Wei Fei, pihak-pihak berkuasa keselamatan Filipina masih belum mengesahkan status dia dan masih menjalankan siasatan

"Kita bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa di Malaysia dan Polis Nasional Filipina (PNP) dalam isu ini," katanya.

Semenetara itu, kenyataan tersebut berkata Wei Jie kini berada di bawah jagaan polis Filipina dan dia berada dalam keadaan yang sihat.

"PNP masih perlu merekod kenyataannya sebelum menyerahkan beliau secara rasmi ke wakil Kedutaan Malaysia di Manila

"Pihak keduataan di Manila masih berhubung dengan PNP, Polis Diraja Malaysia dan keluarga Wei Jie bagi memastikan dia selamat kembali ke Malaysia," menurut kementerian tersebut.

Kenyataan tersebut berkata pada Rabu, pihak berkuasa Filipina telah memaklumkan kepada wakil Malaysia di Manila bahawa salah seorang daripada rakyat Malaysia yang diculik oleh kumpulan bersenjata telah berjaya melarikan diri dan di bawa ke Manila pada Selasa.

"Wakil Kedutaan Malaysia telah bertemu dengan Wei Jie di ibu pejabat PNP pada 7 Ogos. Dia berada dalam keadaan yang sihat, walaupun masih trauma dengan pengalaman ngeri berada dalam tahanan penculik sejak beberapa bulan lalu," tambah kenyataan itu lagi.

"Wei Jie dijangka pulang ke Malaysia tidak lama lagi dan pihak kementerian berharap diadan keluarganya dapat menjalani kehidupan seperti sediakala selepas melalui pengalaman yang sangat dahsyat."

Dua sepupu itu dilaporkan diculik pada 13 November tahun lalu ketika bekerja di Sabah.

Mereka diculik oleh kumpulan bersenjata yang tidak dikenalpasti di Selatan Filipina.

Sementara itu, wakil pihak keselamatan di Zamboanga City di Selatan Filipina berkata pihak polis dan tentera sedang mengumpul maklumat daripada pasukan risikan mengenai lokasi mayat Wei Fei yang mungkin berada di hutan Jolo.

Mereka berkata agak sukar untuk mengenalpasti lokasi mayat berkenaan kerana mereka tidak mengetahui tempat dua sepupu ditahan.

Wei Jie sendiri tidak mengetahui di mana lokasi sebenar mereka ditahan.

Komander Pasukan Petugas Sulu dan Briged Marin Kedua, Kolonel Jose Joriel Cenabre, dilaporkan berkata kepada Star Filipina bahawa pemberi maklumat diperlukan untuk membantu pasukan keselamatan mengenalpasti lokasi mayat Wei Fei.

"Mangsa yang berjaya melarikan diri juga tidak tahu lokasi di mana mereka dijadikan tahanan oleh kumpulan penculik," kata Cenabre.

Sementara itu, Pemangku Pengarah Polis Wilayah Sulu, Supritendan Kanan Abraham Orbita, berkta pasukan keselamatan kini telah mengarahkan pasukan risikan untuk mengenalpasti lokasi mayat mangsa.

"Mereka sedang mengumpulkan maklumat daripada pasukan risikan untuk mengenalpasti lokasi mayat mangsa dan sebaik sahaja kita berjaya mengenalpasti lokasi tempat kejadian kita akan melakukan penggalian mayat mengikut penyelarasan yang sewajarnya," kata Orbita.

Lelaki Ditembak Mati Di Persimpangan Lampu Isyarat Jalan Anson

Posted: 07 Aug 2013 11:49 PM PDTAnggota polis berada di tempat kejadian bagi mengumpulkan bukti bagi membantu siasatan.
 
GEORGE TOWN: Seorang lelaki ditembak mati ala geng mafia selepas berhenti di persimpangan lampu isyarat Jalan Anson di sini.

Dia ditembak mati dari jarak dekat pada kira-kira pukul 11.50 pagi Khamis

Menurut Ketua Polis Daerah George Town Asisten Komisioner Gan Kong Meng, si mati berketurunan India, berusia 37 tahun dan tinggal di Air Itam, Pulau Pinang.

Dia mempunyai tiga rekod jenayah lampau melibatkan kes narkotik.

Ketika kejadian mangsa sedang memandu kereta mewah BMW dengan nombor pendaftaran KUala Lumpur, walaupun kereta tersebut dikhabarkan dipinjam daripada seorang rakan.

Difahamkan penembak melepaskan lebih daripada 15 das tembakan kerana berbilang kelongsong peluru ditemui di tempat kejadian.

Gan mengesahkan mangsa ditembak sebanyak 14 kali dan kebanyakannya di kepala.

Ahli patologi Hospital Pulau Pinang, Datuk Dr Bhupinder Singh turut berada di tempat kejadian.

Suraya tawar diri tanding Naib Ketua Wanita

Posted: 07 Aug 2013 11:45 PM PDT

Azalina Othman Said AZALINA
SHAH ALAM – Ketua Wanita Umno bahagian Pendang, Suraya Yaacob antara nama yang bakal merebut jawatan tertinggi Umno yang akan dipertandingkan September ini.

Nama Suraya muncul selepas ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman mengucapkan tahniah kepada Adun Sungai Tiang itu menerusi laman mikro Twitter miliknya. 

"Tahniah YB Suraya kerana ada keberanian bertanding jawatan Naib Ketua Wanita Malaysia," tulisnya.

Sebelum ini, Suraya adalah pemegang jawatan Exco Wanita Umno.

Azalina sebelum ini disaran menawarkan diri bertanding jawatan Naib Ketua Wanita Umno yang masih kosong, daripada mencabar Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil

'Jangan tangkap Syiah dengan semberono'

Posted: 07 Aug 2013 09:17 PM PDT


MALAYSIA KINI


 
Sebuah perkumpulan yang dianggotai seniman, ahli politik dan aktivis hari ini menyelar penangkapan dua individu di Taiping, Perak kelmarin yang didakwa terlibat dengan Syiah, hanya kerana menyimpan bahan berkaitan ajaran itu.

Dr Afif BahardinKomunite Seni Jalan Telawi (KsJT), sebuah perkumpulan bertunjangkan idea kebebasan dan demokratik berhujah, tindakan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPK) itu jelas bertentangan dengan prinsip kebebasan menganut kepercayaan dalam Perlembagaan.

"KsJT juga mendesak JAIPK, jabatan-jabatan agama mahupun agensi penguatkuasaan tidak semberono membuat serbuan hanya kerana seseorang itu atau organisasi menyimpan bahan-bahan mengenai ajaran Syiah.

"Bukan sahaja serbuan sebegitu bersalahan dengan prinsip sebuah negara demokratik, liberal dan berperlembagaan malahan bercanggah dengan tatacara undang-undang di negara ini," kata mereka dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh 13 pihak, termasuk exco kerajaan Pulau Pinang Dr Afif Bahardin (atas), anggota Dewan Undangan Negeri Batu Caves Amirudin Shari dan bekas setiausaha akhbar Datuk Seri Anwar Ibrahim, Khalid Jaafar.

Turut berkongsi bantahan, penulis lirik terkenal Budi Hekayat dan pendakwah bebas Wan Ji Hussin.

JAIPK kelmarin dalam serbuannya menahan Dr Nur Azah Abdul Halim, 41, di Medan Kamunting dan Mohammad Ridzuan Yusof, 51, di Kamunting Lama.

JAIPK merampas buku, cakera padat (CD) dan poster.

Mereka ditahan mengikut Seksyen 16, Enakmen Jenayah Perak 1992 kerana mengingkari fatwa mufti dengan memiliki buku dan dokumen berkaitan Syiah.

AsSajad pertikai tangkap menjelang raya
Sementara itu, kumpulan pro hak asasi AsSajad Movement pula berkata, kejadian terkini itu menunjukkan "gangguan berterusan" kerajaan terhadap komuniti Syiah di Malaysia.

"Malah, dengan bulan puasa sampai ke penghujungnya dan hari raya bakal tiba, masa tindakan itu diambil oleh pihak berkuasa sangat boleh dipertikaikan," kata setiausaha agungnya Hussin Sajjad.

Menurutnya lagi, keadaan itu membuatkan keluarga mangsa terpaksa bergelut menyelesaikan masalah berkaitan, termasuk kewangan dan mencari peguam yang semenangnya sukar diperoleh semasa musim perayaan.

Etika dan professionalisme pegawai JAIP sepatutnya dipertimbangkan dahulu sebelum menyerbu dan membuat tangkapan sebegitu, kata Hussin lagi

MP lapor polis artikel 'Cina mahu duit zakat'

Posted: 07 Aug 2013 09:15 PM PDT

 


 
Anggota Parlimen Seputeh daripada DAP Teresa Kok hari ini membuat laporan polis ekoran tulisan di sebuah blog yang menurutnya berniat jahat, berbentuk hasutan dan menimbulkan kebencian terhadapnya.

Beliau mendesak polis menyiasat tulisan berjudul "Cina pun mahu duit zakat - Teresa Kok" yang disiarkan dalam www.bnbesut.blogspot.com antara 4 dan 5 Ogos.

NONETulisan itu kemudiannya dikongsi meluas di laman sosial Facebook, katanya.

"Ini fitnah jenayah... pihak polis harus menyiasatnya. Ia juga satu bentuk hasutan kerana membuatkan orang Islam marah pada saya," kata Kok kepada Malaysiakini selepas membuat laporan polis pagi ini.

Kok berkata, beliau mengambil "langkah pencegahan" bagi mengelakkan polis mencarinya seperti yang berlaku pada 2008.

Beliau ketika itu ditahan bawah Akta Keselamatan dalam Negeri (KDN) selama seminggu.

Umno perlu perubahan, kata bekas presiden

Posted: 07 Aug 2013 09:13 PM PDT


MALAYSIA KINI


 
Umno perlu perubahan, kata bekas presiden dan bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Abdullah Ahmad Badawi meets the king to resign as PMDalam buku baru Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia, Abdullah (kanan) berkata, Umno sekarang berada di persimpangan dan perlu perubahan segera.

"Umno hari ini berada di persimpangan. Secara terus terang, ia perlukan perubahan.

"Saya sedar bahawa hari ini terdapat tahap kesedaran untuk memulakan perubahan. Tetapi tahap kesediaannya masih belum dilihat.

Katanya, Ketuanan Melayu bukan suatu hak, tetapi sesuatu yang mesti dicapai.

"Oleh kerana kamu bumiputera, kamu tak boleh harap semua orang berikan semua benda pada kamu dan panggil kamu 'tuan'," kata Abdullah, seperti dipetik dari buku yang akan dilancarkan tidak lama lagi itu.

Kenapa IHSB tuntut dari kerajaan negeri?

Posted: 07 Aug 2013 09:11 PM PDT

Taufik Naaim,

Sepertimana terbitnya keterangan saya yang lepas tentang masalah tuntutan tunggakan gaji yang diajukan kepada YAB Menteri Besar Kedah, saya ingin memberikan pencerahan kenapa isu tuntutan itu ditujukan kepada beliau.

Dengan rasa rendah diri, kami ingin melahirkan rasa kesal apabila YAB Menteri Besar yang juga Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah KUIN yang kami hormati, membuat kenyataan bagaikan entiti IHSB dan setiap kakitangan yang bekerja di dalamnya tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Kerajaan Negeri.

Seperti yang saya jelaskan di dalam keterangan sebelumnya, punca kegagalan IHSB membayar gaji kami adalah kerana berlaku masalah aliran kewangan. IHSB dan anak syarikat lain menyediakan kemudahan pembelajaran dan sumber tenaga manusia untuk membolehkan pelajar-pelajar KUIN mendapat servis dan kemudahan yang mereka bayar.

Segala apa yang disediakan oleh IHSB untuk pelajar KUIN telah diperincikan di dalam invois bayaran kepada Bendahari. Invois itu telah dipersetujui dibayar oleh KUIN sebagaimana pembayaran yang dibuat sehingga sekurang-kurangnya April lalu. Namun tiada bayaran dibuat untuk invois bulan Mei hingga kini.

Dengan ini, saya tidak menafikan apa-apa jenis masalah pengurusan dan halatuju syarikat. Tetapi saya menerangkan bagaimana kami dibayar, untuk apa kami dibayar dan siapa yang perlu menjelaskan bayaran.

Penerangan ringkas:
1. IHSB sediakan servis dan kemudahan kepada pelajar KUIN
2. Pelajar bayar yuran kepada KUIN
3. KUIN akan membayar invois yang tertakluk kepada servis dan kemudian yang disediakan IHSB

Oleh sebab itulah kami sebulat suara, cuba membawa isu ini kepada perhatian YAB Menteri Besar sebagai Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah KUIN. Kerana kami percaya YAB Menteri Besar akan menjaga kebajikan pelajar dan kakitangan yang berkhidmat untuk INSANIAH.

Seiring dengan status KUIN sebagai sebuah badan berkanun Kerajaan Negeri. Maka tidak menjadi sesuatu yang janggal untuk mengajukan isu tuntutan ini kepada Kerajaan Negeri sendiri.

Ketahuilah, bahawasanya kami hanyalah kakitangan yang diamanahkan tugas untuk mengoperasikan IHSB dan memastikan segala bentuk servis dan kemudahan disampaikan kepada pelajar KUIN. Untuk menafikan hak kami untuk dibayar gaji, adalah sesuatu yang amat dikesali.

Berkenaan penjelasan status perjawatan kami, sememangnya kami bukanlah di ambil bekerja di bawah Kerajaan Negeri. Kami semua tertakluk kepada perjawatan di bawah IHSB. Namun begitu, penyelesaian masalah bayaran invois dan halatuju anak syarikat oleh YAB Menteri Besar akan dapat memberi gambaran kepada status perjawatan kami.

Sepertimana hari ini, status kami tergantung kerana tiada maklumbalas yang spesifik terhadap kelangsungan halatuju syarikat daripada Kerajaan Negeri dan YAB Menteri Besar menerusi KUIN. Dan tunggakan bayaran menyebabkan kami tidak mendapat hak kami untuk dibayar gaji.

Maka dengan itu kami amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan pihak Kerajaan Negeri dan YAB Menteri Besar untuk menyelesaikan masalah ini dengan kadar yang segera untuk membolehkan masalah pembayaran ini diselesaikan sebelum 30 Ramadhan sempena sambutan Hari Raya.

Penerangan ini tertakluk kepada pemahaman saya melalui rujukan invois dan perjanjian di antara IHSB dan KUIN. Penerangan ini juga tidak berniat untuk menunding jari kepada mana-mana pihak, sebaliknya hanya cuba mencari menyelesaian untuk membolehkan Kolej Universiti INSANIAH terus maju dan berkembang.

Saya terbuka untuk dihubungi oleh sesiapa jua yang prihatin dan ingin turut sama menyelesaikan masalah ini. Saya percaya isu ini mempunyai penyelesaian, dan keterbukaan di antara kedua-dua pihak untuk mengadakan perbincangan adalah amat dialu-alukan.

Sekali lagi saya alu-alukan sesiapa juga dari mana-mana organisasi prihatin, badan-badan kerajaan, individu atau pihak Kerajaan Negeri dan YAB Menteri Besar sendiri untuk menghubungi saya sekiranya memerlukan penjelasan ataupun perbincangan untuk menyelesaikan masalah ini. Saya boleh dihubungi melalui talian telefon 012 424 6269.

Terima kasih di atas keprihatinan anda semua, kami amat menghargai segala usaha anda untuk menyelesaikan masalah ini.

Salam Ramadhan, Salam Syawal yang bakal tiba. - http://www.taufiking.com

Suhakam gesa tubuh suruhanjaya baru Orang Asli

Posted: 07 Aug 2013 09:02 PM PDT 
Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menggesa kerajaan menubuhkan sebuah suruhanjaya kebangsaan baru berhubung Orang Asli bagi menasihati kerajaan berkaitan perkara dasar dan undang-undang.

Siasatan Suhakam berhubung isu tanah Orang Asli berlangsung lebih dua tahun. Laporannya diserahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Paul Low semalam.

Laporan itu mengandungi 18 cadangan, antaranya dengan membentuk Tribunal Tanah Adat yang membariskan bekas-bekas hakim untuk menyelesaikan aduan berkaitan pemilikan tanah.

Siasatan mendapati, di Sabah sahaja, terdapat 51 aduan dibuat terhadap Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan syarikat berkaitan kerajaan yang mengabaikan hak-hak golongan itu dalam aktiviti perladangan.

Guan Eng: ROS, jumpa saya lepas raya

Posted: 07 Aug 2013 09:00 PM PDT


MALAYSIA KINI


 
DAP hari ini mencabar ketua Pendaftar Pertubuhan (ROS) Abdul Rahman Othman untuk bertemu dan berhujah dengan kepimpinan parti itu selepas hari raya ini.

Setiausaha agungnya Lim Guan Eng berkata, Abdul Rahman patut bertemu dengannya untuk menceritakan kenapa beliau lebih percaya pada "pembohongan tidak berasas daripada fakta yang disahkan firma perakaunan".

Dalam kenyataannya hari ini, Lim menyalahkan "pembohongan tidak berasas" New Straits Times dan Utusan Malaysia dan menggesa Abdul Rahman menjelaskan sebab DAP perlu menjalankan pemilihan baru.

Beliau juga menulis kepada Adul Rahman bagi mengadakan sebuah pertemuan.

"ROS sudah berulang kali bertindak tidak profesional, tidak beretika dan malah bertentangan dengan undang-undang dengan membuat kenyataan media tanpa fakta dan asas perundangan," katanya.

Protes Little India tak jejaskan karnival beli belah

Posted: 07 Aug 2013 08:59 PM PDT

 


 
Bantahan seluruh negara oleh peniaga India tempatan yang mendakwa rugi akibat persaingan dengan pihak luar nampaknya tidak menjejaskan karnival membeli-belah di Pulau Pinang.

Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Malaysia-India (Maicom) DP Ganaa, penganjur program lima hari Festival Membeli Belah India Antarabangsa Pulau Pinang berkata, bantahan itu barangkali membantu mempromosikan aktiviti di situ.

NONEBeliau merujuk kepada bantahan pada 16 Julai oleh peniaga di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Kedah, yang menyaksikan banyak kedai ditutup bagi menyatakan perasaan tidak puas hati terhadap acara membeli-belah tahunan yang disokong kerajaan pusat itu.

Ia diadakan di Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang (Pisa), Bayan baru mulai hari ini hingga Sabtu.

Ia dianjurkan bersama antara Maicom dan Agenda Suria Communication.

Ganaa berkata, walaupun terdapat bantahan, karinval membeli-belah itu akan terus dianjurkan setiap tahun.

"Kami tidak cuba bersaing atau merampas pernigaan dari Little India, tetapi hanya (mahu) mengukuhkan pasaran barangan golongan India dan memberikan pengguna pilihan yang lebih luas," kata Ganaa kepada Malaysiakini ketika ditemui di Pisa.

Rumah wartawan Bernama dipecah masuk

Posted: 07 Aug 2013 08:56 PM PDT

BERNAMA


 
Seorang wartawan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) kehilangan tiga buah komputer riba, sebuah kamera digital dan wang tunai RM2,000 apabila rumah yang disewanya di SS2, Petaling Jaya dipecah masuk petang semalam.
  
Teoh Hwei Meng, 35, yang bertugas di Meja Bahasa Mandarin berkata sebaik sahaja tiba di rumahnya kira-kira pukul 6.30 petang beliau  terkejut melihat pintu pagar serta pintu depan rumahnya terbuka luas.
  
"Saya memberanikan diri dan masuk untuk memeriksa di dalam dan mendapati rumah saya telah digeledah dan barangan dalam bilik saya berselerak.
  
"Kebetulan rakan serumah saya juga baru balik dan kami segera ke Balai Polis Sea Park untuk melaporkan kejadian tersebut," katanya.
  
Teoh tinggal di kawasan itu sejak lima tahun lepas dan ini kali pertama kediamannya dipecah masuk.
  
Beliau berkata kawasan kediamannya pernah mengalami kejadian pecah rumah, kecurian kereta serta ragut dan berharap polis dapat meningkatkan rondaan terutama pada musim perayaan ini kerana ramai daripada jiran-jirannya meninggalkan rumah disebabkan bercuti panjang.- Bernama

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT