Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


3 syarikat pembekal topi PRU 13 ada kaitan dengan pembekal dakwat TAK KEKAL - Rafizi

Posted: 22 Jul 2013 11:45 PM PDT

Rafizi dedah tiga pembekal topi ada kaitan dengan pembekal dakwat kekal. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari.Rafizi dedah tiga pembekal topi ada kaitan dengan pembekal dakwat kekal. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari.
Syarikat pembekal topi pada pilihan raya lalu diberi kepada pihak yang ada kaitan dengan kepimpinan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata Rafizi Ramli.
Pada sidang media di ibu pejabat PKR, Pengarah Strategi parti itu mendakwa, tiga syarikat yang diberi tender topi ada kaitan dengan Mohamed Salleh Mohd Ali yang juga pembekal 'kontroversi' dakwat kekal.
"Melalui semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), tiga syarikat itu ada hubung kait secara langsung dengan Mohamed Salleh, individu yang menerima kontrak pembekalan dakwat kekal," katanya.
Rafizi berkata, tiga syarikat itu ialah Nash Ventures Sdn Bhd, Ayumi Resources Sdn Bhd dan Bumi Textiles Sdn Bhd, ketiga-tiganya mendapat kontrak menerusi rundingan terus. 
"Tiga syarikat ini menerima kontrak secara rundingan terus untuk membekalkan topi," kata Ahli Parlimen Pandan itu.
Rafizi kemudiaan mempersoalkan keperluan SPR menganugerahkan tender tersebut secara rundingan terus dan mencurigai apabila ketiga-tiga syarikat tersebut dikawal oleh individu sama yang juga membekalkan dakwat kekal.
"Malah, proses rundingan terus yang akhirnya menganugerahkan tiga kontrak pembekalan topi kepada tiga syarikat yang dikawal oleh orang sama menimbulkan persoalan kenapa SPR tidak bersikap telus dan menganugerahkannya terus kepada satu syarikat sahaja (memandangkan ia dikawal oleh orang sama)," tegas Rafizi.
Menurut Rafizi lagi, tender membekalkan topi secara rundingan terus adalah tidak memenuhi syarat-syarat mengikut Pekeliling Perbendaharaan yang dikeluarkan oleh kerajaan.
"Bagi kontrak ini, tidak ada satu pun syarat-syarat di dalam Perbendaharaan itu yang boleh digunapakai untuk mengecualikan tender terbuka.
"Tender pembekalan topi bukan satu keperluan mendesak, ia boleh diseragamkan melalui pelbagai pembekal menerusi spesifikasi yang diberikan SPR, ia tidak melibatkan paten atau francais dan ia bukanlah barang-barang keselamatan strategik," ujar Rafizi lagi.
Memandangkan syarat-syarat tersebut tidak dipenuhi SPR dalam memberi tender topi, Rafizi berkata secara logiknya tidak mungkin tender tersebut diberikan kepada seseorang yang tidak dikenali seperti yang dikatakan oleh pemimpin tertinggi SPR.
"Sebab itu saya menyatakan bahawa perkara ini boleh berlaku hanya jika Mohamad Salleh ini mempunyai hubungan istimewa dengan kepimpinan SPR.
"Persoalan ini sehingga sekarang masih belum dijawab," tegasnya lagi.
Apabila ditanya tentang penafian oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Rafizi mempertahankan pendedahannya mempunyai kebenaran kerana sehingga kini tidak ada penafian daripada kerajaan dan sehingga kini tiada sebarang tindakan disiplin diambil ke atas dirinya di Parlimen.
"Kerajaan tidak pernah menafikan di dalam Parlimen dan saya juga sehingga kini tidak dihadapkan ke jawatankuasa hak dan keistimewaan Parlimen... secara logiknya, kalau saya salah pasti saya sudah digantung di dalam Parlimen," tegas Rafizi lagi.
Beliau turut membidas Abdul Aziz dan Wan Ahmad sebagai seorang individu yang tidak mengambil berat tentang integriti dan kredibiliti badan pilihan raya tersebut kerana sehingga kini gagal membuat penjelasan kepada umum tentang pendedahan awalnya di Dewan Rakyat lalu.
"Bagaimana rakyat mahu dapat keyakinan dan kepercayaan?" soal Rafizi.
Rafizi sebelum ini di Dewan Rakyat mendedahkan pembekal dakwat kekal adalah  "rakan rapat" kepada pemimpin tertinggi SPR dan mendakwa kontrak berkenaan diberikan secara rundingan terus.
Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini juga mengemukakan saman ke atas Abdul Aziz dan Wan Ahmad kerana membuat kenyataan palsu berhubung dakwat kekal serta kandungan nitrat perak dalam dakwat berkenaan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim turut bertegas SPR tidak bercadang untuk mendedahkan syarikat pembekal dakwat kekal. - 23 Julai, 2013.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PRK Kuala Besut: Jumlah pengundi keluar memuaskan - SPR

Posted: 23 Jul 2013 09:31 PM PDT

SPR: Jumlah pengundi keluar memuaskan
Orang ramai beratur menunggu giliran untuk mengundi bagi Pilihan Raya Kecil Kuala Besut di Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu di Besut hari ini. - Foto Bernama
 
JERTIH - Jumlah pengundi yang keluar mengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut pada sejam pertama sejak pusat-pusat mengundi dibuka adalah memuaskan.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusuf berkata, sehingga jam 9 pagi tadi, seramai 2,406 pengundi keluar menunaikan tanggungjawab dan meningkat sebanyak 15 peratus.

Katanya, jika dicampur pengundi awal menjadikan jumlah kepada 3,318 dan meningkat kepada 19  peratus.

"Ini bermakna dari segi satu jam pertama, ia sangat memuaskan hati SPR apabila ia mencecah 10 peratus.

"Kita menjangkakan jumlah pengundi yang akan keluar mengundi dalam 75 sehingga 80 peratus," katanya pada sidang media di Dewan Majlis Daerah Besut, di sini, hari ini.

Sementara itu, beliau turut berpuas hati dengan tingkah laku lang ditunjukkan pengundi-pengundi di sini.

"Saya dapati pengundi di sini cintakan keamanan.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: "Hidup BN" Tenggelam Dengan Laungan Takbir PAS

Posted: 23 Jul 2013 09:24 PM PDT

NONESK Kg Baharu - Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said tiba di pusat pengundian itu tetapi disambut dengan laungan takbir oleh majoriti penyokong PAS.

Bagaimanapun beliau hanya mampu tersenyum. Manakala laungan "Hidup BN" oleh penyokong BN tenggelam laungan takbir penyokong PAS.

"Setakat ini saya berpuas hati perjalanan pilihan raya. Semuanya aman dan saya berharap ia berterusan sehingga pusat pengundian ditutup.

"Saya berharap penyokong kedua-dua pihak tidak mencetuskan provokasi.

"Insya-Allah, BN mampu mempertahankan DUN Kuala Besut," katanya ketika ditemui pemberita diluar pusat mengundi.

PRK Kuala Besut: 'Saya telah berusaha, kini doa dan berserah' - Che Long

Posted: 23 Jul 2013 09:20 PM PDT

BESUT: Calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut, Endot @ Azlan Yusof hari ini membuang undi di Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Che Long yang mengundi di saluran dua tiba di Pusat Pengundian pada jam 7.54 pagi dengan diiringi oleh pimpinan PAS peringkat pusat dan juga negeri.

Che Long yang merupakan individu pertama mengundi di sekolah sebaik sahaja Pusat Pengundian dibuka pada jam 8 pagi.

Jelasnya ketika ditemui, walaupun tempoh kempen PRK sudah berlangsung selama 12 hari berakhir tepat jam 12 tengah malam semalam, namun perasaan gementar itu tetap ada apatah lagi beliau mengundi sebagai seorang calon.

"Syukur saya sudah pun menunaikan tanggungjawab saya sebagai pengundi, memang sedikit gementar kerana sebelum ini saya mengundi sebagai orang biasa tapi kali ini tidak kerana saya mengundi sebagai calon," jelasnya.

Menurutnya lagi, sepanjang tempoh berkempen yang berakhir semalam, beliau amat berpuashati dengan respon yang diberikan oleh penduduk di Dun Kuala Besut.

"Sepanjang kempen yang berakhir semalam, saya amat berpuas hati dengan respon yang diberikan oleh pengundi.

"Saya telah berusaha sebaik yang mungkin untuk bertemu seramai mungkin pengundi dan selebihnya saya berserah kepada Allah.

"Saya yakin melihat kepada sambutan PAS mempunyai peluang yang besar untuk memenangi kerusi Dun Kuala Besut, walau macam mana sekali pun kita kena berserah kepada Allah," sambung beliau lagi.

Isteri beliau, Che Zabiyah Muhammad juga mengundi di tempat yang sama.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Suasana harmoni, perayu pamer sikap profesional

Posted: 23 Jul 2013 09:13 PM PDT

 
(Perayu undi dari Muslimat PAS dan wanita Umno hanya berdiri sebelah menyebelah)

BESUT: Puasa dengan cuaca panas terik tidak menghalang pengundi keluar membuang undi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) N.01 Kuala Besut.

Jentera PAS dan BN turut meneruskan tugas merayu undi pada saat akhir dengan berdiri di sepanjang jalan berhampiran pusat-pusat mengundi.

Tinjauan Harakahdaily di Sekolah Kebangsaan Bukit Puteri kira-kira jam 10 pagi mendapati warga emas dan golongan pertengahan mendominasi pusat pengundian.

Petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kelihatan sibuk membawa warga emas dari pintu masuk sekolah ke pusat pembuang undi menggunakan kerusi roda.

Suasana di luar sekolah pula terkawal walaupun perayu undi kedua-dua parti sibuk menarik perhatian orang ramai dengan pelbagai cara.

Apa yang menarik kali ini, jentera kedua-dua parti tidak ada masalah berdiri dalam jarak yang dekat.

Malah ada muslimat PAS meminta Puteri Umno merakamkan gambar mereka dan sebaliknya juga berlaku.

Pendek kata, suasana harmoni dengan kedua-dua parti mempromosikan calon masing-masing.

Polis trafik mengawal keadaan lalu-lintas afar tidak berlaku kesesakan.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Che Long tiba di pusat mengundi jam 7.30 pagi

Posted: 23 Jul 2013 09:12 PM PDT


Che Long memasukkan kertas undi ke dalam peti undi.

BESUT: Calon PAS PRK Kuala Besut, Azlan Yusof yang mesra dengan panggilan Che Long tiba di pusat pembuangan undi Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu kira-kira jam 7.30 pagi ini.

Beliau yang ditemani isteri, Che Zabiah Mohamad bersalaman dengan para pengundi dan petugas SPR yang telah berada di situ.

Che Long seterusnya memasuki tempat mengundi sebaik ia dibuka jam 8.00 pagi dan rupakan orang pertama membuang undi menerusi saluran 2.
Sementara itu, jalan utama di Kuala Besut mengalami kesesakan agak teruk pagi ini.

Dengan cuaca pagi ini yang cerah membolehkan para pengundi keluar awal terutama dari kalangan kaum wanita.

PRK Kuala Besut diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Dr A Rahman Mokhtar pada 26 Jun lalu kerana kanser paru-paru.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Che Long Disambut Pengundi dan Petugas di S.K Kampung Baharu

Posted: 23 Jul 2013 08:50 PM PDT

PRK Kuala Besut: Perayu undi di Sekolah Kebangsaan Kampung Nail

Posted: 23 Jul 2013 08:49 PM PDT

PRK Kuala Besut: Perayu Undi PAS di Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu

Posted: 23 Jul 2013 08:48 PM PDT

Terengganu MB stopped from entering polling center..!!!

Posted: 23 Jul 2013 08:47 PM PDT

PRK Kuala Besut: Lensa Calon PAS Mengundi Di Sek Keb Kg Baharu

Posted: 23 Jul 2013 08:40 PM PDTPRK Kuala Besut: Grand Finale Kg Baru - Dtk Nasaruddin

Posted: 23 Jul 2013 04:32 PM PDT

PRK Kuala Besut: Grand Finale Kg Baru - Dtk Husam

Posted: 23 Jul 2013 04:31 PM PDT

PRK Kuala Besut: Grand Finale Kg Baru - Khalid Samad

Posted: 23 Jul 2013 04:31 PM PDT

PRK Kuala Besut: Grand Finale Kg Baru - Ahmad Baihaki

Posted: 23 Jul 2013 10:33 AM PDT

PRK Kuala Besut: Grand Finale Kg Baru - Dr Rani

Posted: 23 Jul 2013 10:22 AM PDT

Kuala Besut's 1%: The Chinese

Posted: 23 Jul 2013 10:15 AM PDT

PRK KUALA BESUT: RAYUAN TERAKHIR CHE LONG UNTUK PENGUNDI N.01

Posted: 23 Jul 2013 10:13 AM PDT

PRK Kuala Besut: Lensa Ceramah Grand Finale Kg Baru

Posted: 23 Jul 2013 10:10 AM PDT

PRK Kuala Besut: 'Underdog' tetap yakin kecewakan BN esok

Posted: 23 Jul 2013 05:42 AM PDTWalaupun bermula sebagai underdog, Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Dr Dzulkefli Ahmad berkata parti itu yakin berada dalam "posisi untuk mengecewakan BN" dalam pilihan raya kecil DUN Kuala Besut esok.

Dr Dzulkefli berkata berdasarkan kajian mereka, calon PAS Azlan Yusof mempunyai kelebihan kerana dikenali hampir 70 peratus daripada pengundi di Kuala Besut.

Data tersebut selari dengan dengan kajian yang dilakukan sebuah firma penyelidikan bebas Ilham Centre - yang menumpukan pengkhususan dalam bidang kajian lapangan.

NONEZulkefly (kiri) yang juga ahli jawatankuasa pusat PAS juga berkata, agenda 16:16 yang menjadi tema kempen mereka berjaya "menekan, menggigit dan menggugat" BN pada minggu kedua berkempen.

"Dalam kajian yang kami lakukan dan maklumat rahsia daripada sebelah sana (BN), bahawa mereka takut, kalau-kalau kami dapat mampu mengurangkan majoriti mereka.

"Dengan berkat Ramadan dan kesungguhan calon dan jentera, tidak mustahil kemenangan mampu berpihak kepada kami.

"Jadi pada kami takrif menang itu adalah (bermaksud) mengurangkan majoriti 2,434 mereka.

"Tetapi sepertimana saya sebutkan, dengan keberkatan Ramadan, usaha, gigih, cekal dan sebagainya, kita berada dalam kedudukan untuk mengecewakan mereka dalam pilihan raya kecil ini" katanya.

PRK Kuala Besut: Che Long mengundi 8 pagi di SK Kampung Baharu

Posted: 23 Jul 2013 05:39 AM PDT


BESUT: Calon PAS N.01 Kuala Besut Azlan@Endut Yusof atau lebih mesra dengan panggilan Che Long akan membuang undi di Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu seawal jam 8.00 pagi esok.

Pengurus Kempen PRK Kuala Besut Hanapiah Mat berkata, untuk kempen pusingan akhir pada hari ini Che Long akan bertemu seberapa banyak pengundi di sini.

Katanya, sebaik Che Long membuang undi awal pagi esok beliau akan hadir di setiap unit peti undi iaitu lapan peti yang berakhir di unit peti undi Bukit Puteri.

Lapan peti undi itu termasuklah, Tok Saboh, Bukit Puteri, kampung Baharu, Pulau Perhentian, Kampung Nangka, Kampung Nail, Seberang Barat dan Sebarang Barat Luar.

Selain bertemu mata, katanya Che Long turut mengajak kenalan untuk mengundinya esok hari melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), facebook dan menelefon.

"Kita mengharapkan keajaiban yang ada pada Che Long, sama ada orang tua atau muda ambil kesempatan undi Che Long,"katanya.

Hari ini juga Che Long akan ke  Pulau Perhentian buat kali ke dua dan akan tertumpu kepada pengundi-pengundi terpilih sahaja.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Taktik Terdesak Umno

Posted: 23 Jul 2013 05:37 AM PDT


KUALA BESUT, 23 Julai - Hanya tinggal tidak kurang 24 jam daripada tempoh mengundi, Umno sudah menunjukkan bahawa mereka sedang dalam keadaan terdesak.
Bercakap di sesi sidang media pagi ini, Yang DiPertua PAS Kuala Besut, Ustaz Wan Azhar menyifatkan perkara sedemikian lantaran SMS yang melibatkan dirinya. SMS tersebut mengakibatkan sekitar 15 orang warga emas berkumpul di pekarangan rumahnya ekoran menerima untuk menerima wang zakat daripadanya.
Mereka mendapat SMS yang disebarkan berbunyi, "ADIK KAKOK PENGUNDI UPU KG BARU YG NAK UNDI ATAU DOA UTK CHE LONG DIMINTA MARI RUMAH CHE LONG MALAM NI. CHE LONG NAK BERI ZAKAT SEMPENA RAMADHAN DAN RAYA - WAN AZHAR."
"SMS tertera nama saya tersebut telah tersebar luas. Apabila semakan dibuat, saya dapati memang sah nombor yang digunakan tersebut adalah nombor saya dan ia telah diklonkan. Mesej tersebut telah disebarkan dalam jumlah yang banyak sehingga saya menerima lebih kurang 50 panggilan balas daripada nombor-nombor yang tidak dikenali."
Menurut beliau, taktik ini bertujuan untuk menimbulkan provokasi dan kemarahan masyarakat terhadap calon dan pimpinan PAS yang bergerak aktif. Namun, apa yang berlaku, warga emas yang datang ke rumahnya merasa ralat dengan perkara tersebut. Ini menimbulkan kemarahan mereka terhadap Umno dan diharapkan mereka mengundi calon PAS pada esok hari.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: PAS ada peluang jika pengundi luar pulang

Posted: 23 Jul 2013 05:36 AM PDT


(Kempen Che Long di Pulau Perhentian...kepulangan pengundi luar menjadi faktor yang bakal menentukan menang kalah PAS dalam pilihan raya kecil ini.


KUALA LUMPUR: PAS berpeluang menang di pilihan raya kecil Kuala Besut jika berjaya membawa pulang semua pengundi luar yang ada di dalam pilihan raya ini di samping memujuk pengundi muda untuk mengundinya.

Kajian yang dibuat oleh Ilham Centre dari 18 hingga 21 Julai 2013 ke atas 546 respondan dari lapan peti undi dalam Kuala Besut mendapati, populariti calon PAS sangat tinggi berbanding calon BN.

"Kajian ini  yang diadakan pada 18 sehingga 21 Julai 2013 menunjukkan populariti calon PAS  jauh mendahului 71 peratus berbanding 14 peratus bagi calon BN," kata Mohamad Hisomudin Bakar, Pengarah Eksekutif Ilham Centre berdasarkan kajian yang dibuatnya.

Walaupun calon PAS popular tetapi kajian Ilham mendapati, faktor pengundi luar yang terdedah kepada media baru bakal menentukan keputusan pilihan raya ini.

"Jika PAS tidak berjaya membawa balik pengundi luar ini, kami jangka majoriti BN akan meningkat," kata Hisomudin.

Ilham Centre mempunyai reputasi yang baik dalam kajian pra pilihan raya ekoran hampir kesemua ramalan badan ini dalam pilihan raya kecil musim lalu hampir tepat.

Kira-kira 17,000 pengundi Kuala Besut akan mengundi 24 Julai esok di lapan pusat mengundi seluruh pekan yang terkenal dengan pelancongan itu. Pengundian akan bermula jam 8.00 pagi dan berakhir jam 5.00 petang.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Jangan Mendahului Kuasa Tuhan - Husam

Posted: 23 Jul 2013 05:35 AM PDT

Pengarah Pilihanraya Kecil N01 Kuala Besut, Dato' Husam Musa menyangkal dakwaan pihak Barisan Nasional kononnya PAS mengaku kalah secara halus apabila bercakap tentang Ahmad Said kekal sebagai Menteri Besar Terengganu jika PAS menang dalam pilihanraya kecil kali ini.
"Ini bukan masalah mahu mengaku kalah. Bukan masalah mengaku kalah. Kalau 16:16 macamana nak tumbang? Kalau main jongkang-jongket, sama beratlah 16:16 ini. Nak buat macamana, 16:16 macam tu jelah. Tetapi sama berat itulah yang baik disebabkan Barisan Nasional menjadi kerajaan tetapi dia kena ikut Pakatan Rakyat punya polisi. Kalau takdir esok, mati pula seorang lagi, barulah menjadi 17:15. Sekarang ini kita dah kehilangan seorang ADUN, cukuplah 16:16. Jangan mendahului kuasa Tuhan."
Beliau yang ditemui selepas sesi ceramah turut menyifatkan 16:16 bukan untuk kepentingan PAS, tetapi ia adalah semata-mata demi kepentingan rakyat Terengganu dan Kuala Besut khususnya. Rakyat akan lebih terbela jika berlakunya perimbangan kerusi 16:16 di dewan Terengganu.
"Biarlah keadaan kekal seperti biasa tetapi faedah melimpah ruah kepada rakyat. PAS tidak perlu tamak. Terimalah apa sahaja pemberian rakyat dan juga Allah s.w.t. Orang tamak selalu rugi".

PRK Kuala Besut: Rekod Prestasi PAS meyakinkan rakyat

Posted: 23 Jul 2013 05:33 AM PDT

KUALA BESUT, 23 Julai - Berdasarkan rekod prestasi PAS dan Pakatan Rakyat yang baik di negeri-negeri tadbiran membuktikan kerajaan pakatan berjaya membangunkan rakyat tanpa mengkesampingkan soal kebajikan.
Pengarah 1 Pilihanraya Kecil N01, Dato' Husam Musa berkata perkara ini menggambarkan kejayaan dan integriti PAS/PR dalam mentadbir negeri dan menjaga kebajikan rakyat. Membawa contoh Kerajaan PAS di Negeri Kelantan, beliau menjelaskan semasa dilantik menjadi Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan, beliau memberi tumpuan kepada cara bagaimana untuk menambahkan hasil pendapatan negeri untuk kebaikan rakyat.
"24 jam fikir macamana nak tambah hasil Negeri Kelantan. Alhamdulillah macam-macam hasil yang kita perolehi sekalipun kita ditekan. Saya dahulunya memegang kedua-dua portfolio kewangan dan kebajikan. Apabila hasil bertambah, kita kena guna duit ini untuk orang susah, orang miskin, orang kurang upaya, orang daif, armalah dan anak yatim. Kalau duit banyak tetapi membazir, habis. Kerana itulah saya pegang kedua-duanya; kewangan dan kebajikan. Alhamdulillah kita buat berbagai-bagai program kebajikan sehingga Alhamdulillah, pendapatan rakyat Kelantan, secara statistiknya turun daripada nombor 2 termiskin di Malaysia kepada nombor 6. Terengganu pula naik ke nombor 2 menggantikan Kelantan sehingga ke hari ini. Johan bahagian miskin jatuh kepada Sabah."
Beliau mengulang, "Naib johan bahagian miskin jatuh ke Terengganu, walaupun duit Terengganu banyak."
"Mesej yang hendak sampaikan di sini adalah dasar kebajikan itu sebati dengan Islam. Hanya orang Islam sahaja dilatih untuk berkebajikan."
"Bersandarkan Surah Ad-Dhuha (ayat 9-10) yang bermaksud, [9] Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya. [10] Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik. Surah Ad-Dhuha adalah antara surah terawal diturunkan Allah. Ini bermakna, Nabi telah diajar awal-awal lagi tentang memberi bantuan kepada orang miskin. Inilah dasar Islam."
Read More / Baca Lagi >>

Kenyataan Media PAS/Pakatan Rakyat PRK N.01 Kuala Besut (23 Julai 2013)

Posted: 23 Jul 2013 05:32 AM PDT

Hari ini adalah sidang akhbar yang terakhir dalam tempoh kempen pilihanraya kecil Kuala Besut. Jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan media cetak dan alternatif yang telah memberikan liputan yang seimbang tentang perkembangan gerak kempen kami dalam tempoh 12 hari ini. Ini adalah perkembangan yang baik terutamanya kempen yang berjalan dalam bulan Ramadhan ini. Namun kami masih lagi kecewa dengan sikap dan laporan oleh media elektronik; iaitu radio dan televisyen kerana masih mengamalkan diskriminasi politik yang usang.
Kami memulakan kempen PRK N.01 Kuala Besut ini sebagai "underdog" dan menyedari tentang penggunaan seluruh jentera kerajaan yang bertumpu ke daerah ini. Kempen kami bermula dengan defisit undi 2,343 dan dalam kempen kami merasakan dapat terus merapatkan jurang. Keyakinan kami adalah daripada dua faktor besar iaitu calon dan jentera kami. Berdasarkan kajian kami, ternyata calon kami mempunyai kelebihan atau "advantage" kerana dikenali hampir 70% daripada pengundi Kuala Besut. Dengan berkat ramadhan dan kesungguhan calon dan jentera tidak mustahil kemenangan mampu berpihak kepada kami.
Kesemua isu-isu yang kami bangkitkan dalam tempoh kempen ini ternyata sangat menekan pihak lawan kami. Ini terbukti dengan besarnya peruntukan yang mereka terpaksa berikan dalam tempoh kempen ini. Setiap isu menunjukkan kelemahan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional dan bagaimana rakyat di Kuala Besut khususnya dan Parlimen Besut amnya berbanding dengan kawasan selatan Terengganu lainnya telah dipinggirkan selama ini.
Jumlah besar yang telah kami hitung hingga ke saat ini adalah menjangkau RM 476.19 Juta. Dengan jumlah pengundi sebanyak 17,683 kami isytiharkan setiap nilai kertas undi N.01 Kuala Besut adalah mencecah RM 27,000. Ini meletakkan PRK N.01 Kuala Besut dalam sidang parlimen ke 13 ini adalah antara tertinggi dalam sejarah.
Bagi memastikan segala janji manis yang dibuat oleh pimpinan UMNO dan Barisan Nasional ini maka, PAS dan Pakatan Rakyat sangat mengharapkan pengundi dan rakyat Kuala Besut merealisasikan cita-cita agenda 16:16. Hanya 16:16 akan dapat menamatkan urustadbir kerajaan negeri yang tempang serta gagal meletakkan keutamaanya untuk membela rakyat di negeri ini khasnya di Kuala Besut. Kami merumuskan kembali tujuh (7) agenda 16:16 yang telah war-warkan sebelum ini seperti yang tertera dalam edaran buletin terakhir yang diberikan.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT