Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


ANWAR JELASKAN SBY JUMPA BELIAU

Posted: 18 Jun 2013 06:46 AM PDT


Baru tau ke suami Najib paling power? (LM)

Posted: 18 Jun 2013 06:29 AM PDT

Sebenarnya, ini bukanlah berita... Berita ialah jika isteri Rosmah, Najib Tun Razak menjadi lelaki paling berkuasa di Malaysia. Itu baru ada nilai berita.

Sedangkan gelaran 'First Lady' pun mudah-mudah boleh dirampas daripada DYMM Raja Permaisuri Agong, hah, tak pawa lagi tara tuh?  Pada tahun lepas lagi suami Najib ni dah dinobatkan sebagai Keajaiban Dunia Ke-24... 

Usulkan Undi Tidak Percaya Terhadap Najib

Posted: 18 Jun 2013 06:04 AM PDT

Usulkan Undi Tidak Percaya Terhadap Najib

Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim hari ini menggesa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim agar mengusulkan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Sumpah, lafaz dan tindak-tanduk beliau [Datuk Seri Najib] semenjak memegang jawatan sebagai Perdana Menteri mengukuhkan lagi justifikasi untuk usul undi tidak percaya terhadap beliau dibentangkan dalam sidang Parlimen yang akan datang ini.

"Usul yang dicadangkan adalah di atas pertimbangan salah laku dan ketidakpatuhan kepada peruntukan Perlembagaan dan undang-undang negara dan bukan di atas pertimbangan politik," katanya dalam surat terbuka kepada Anwar.

Surat sama dihantar kepada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa, Peguam Negara Tan Sri Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau juga berpendapat bahawa kenyataan "tsunami Cina" yang diutarakan Najib selepas pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) tidak sepatutnya dilafazkan oleh seorang Perdana Menteri berbilang kaum.

Tambah Mat Zain, Najib telah menghina Yang di-Pertuan Agong [Tuanku Mizan Zainal Abidin] ketika upacara majlis mengangkat sumpah jawatan di Istana Negara pada 3 April 2009 dengan menggunakan sumpah yang direka sendiri.

'Membelakangkan Perlembagaan'

"Tindakan Datuk Seri Najib sedemikian itu bukan sahaja membelakangkan peruntukan Perlembagaan, bahkan beliau turut menghina kepercayaan YDP Agong terhadap beliau," katanya.

Menurut beliau, sekiranya di hari pertama memegang jawatan tersebut Najib telah sanggup berbohong di hadapan YDP Agong dan rakyat Malaysia, maka apatah lagi, di hari-hari yang berikutnya.

"Justeru itu, beliau tidak layak melaksanakan fungsi jawatan Perdana Menteri semenjak 3 April 2009 lagi. Sebarang perkara yang beliau lakukan atas sifat seorang Perdana Menteri boleh dianggap sebagai tidak sah kerana tidak mengikut sepertimana peruntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Menambah burukkan lagi, tambah Mat Zain, ialah apabila Najib mengikrarkan dua afidavit di hadapan seorang Pesuruhjaya Sumpah pada 21 dan 23 Sept 2011, yang difailkan dan dikemukakan dalam Mahkamah Tinggi berkaitan kes liwat yang kini berada di peringkat rayuan.

"Dalam affidavit-affidavit berkenaan, Datuk Seri Najib telah mengikrarkan nama seperti yang terkandung dalam kad pengenalan beliau sebagai Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Nama ini adalah bercanggah dengan nama yang beliau lafazkan di hadapan YDP Agong ketika mengangkat sumpah jawatan iaitu Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak," katanya.

Tambah beliau, selain daripada percanggahan nama, Najib telah mengikrarkan dua kenyataan mustahak berasingan yang boleh dibuktikan sebagai kenyataan yang tidak benar atau palsu.

'Keterangan palsu'

"Membuat kenyataan secara bersumpah yang tidak benar adalah sama dengan memberi keterangan palsu di mahkamah.

"Bukan sahaja beliau telah melakukan kesalahan jenayah terhadap keadilan awam kerana membuat kenyataan bersumpah palsu, malahan beliau turut boleh disifatkan sebagai telah mengingkari atau membelakangkan hukum Islam," katanya.

Tambah Mat Zain, keengganan Najib menjadi saksi dalam perbicaraan yang dinyatakan di atas telah menyebabkan kedua-dua pihak yang menuduh dan tertuduh tidak mendapat pembicaraan yang adil dan sempurna.

"Mengikut kefahaman saya, dengan sengaja mengelakkan diri daripada menjadi seorang saksi yang adil adalah dosa besar, kerana boleh membawa kezaliman kepada orang dituduh melakukan kesalahan," katanya. -FMT

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


TPP: PR gesa tubuh PSC pantau secara khusus

Posted: 18 Jun 2013 07:43 PM PDT

Nurul Izzah Anwar
SHAH ALAM - PR menyuarakan kekecewaan berikutan perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPP) tidak tertakluk pengawasan Parlimen.
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata, perkara itu diketahui PR semasa mengadakan pertemuan dengan wakil Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) baru-baru ini.

"Walaupun kami menghargai rundingan yang dianjurkan oleh Miti, tetapi kami masih tidak berpuas hati bahawa pada hakikatnya TPP itu tidak tertakluk kepada pengawasan Parlimen.

"Rangka kerja undang-undang TPP yang menyeluruh itu boleh menyebabkan undang-undang domestik terpaksa akur dengan meletakkan syarikat-syarikat multinasional di atas jika tidak setara dengan kedudukan kerajaan," katanya dalam satu kenyataan bersama yang turut melibatkan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago; Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen; Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Pas, Dr Dzulkefly Ahmad dan mewakili Institut Rakyat, Azrul Azwar.

Nurul Izzah berkata, PR mencadangkan agar ditubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) bagi pantau perkara itu secara khusus.

"Kami tetap komited memperjuangkan ketelusan dan penglibatan awam yang lebih tinggi dalam semua aspek TPP. Kami juga mahu sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen dwi-partisan mengenai TPP ditubuhkan dengan segera," katanya.

Pendirian Mahathir Mengenai Kedudukan Najib Masih Diragui

Posted: 18 Jun 2013 07:01 PM PDT

Walaupun Mahathir dilihat menyokong agar pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak diadakan bagi mengelakkan perpecahan dalam UMNO, namun pendirian bekas Perdana Menteri itu masih lagi diragui. Kenyataan beliau tidak mendapat respon yang menggalakkan daripada pemimpin UMNO sendiri.

Kedinginan respon itu bukan saja disebabkan pemimpin UMNO sedar bahawa kehendak akar umbi adalah sebaliknya tetapi juga kerana mereka masih lagi ragu-ragu dengan kekukuhan kenyataan Mahathir itu.

Ada pemimpin UMNO yang hanya menganggap kenyataan Mahathir itu sekadar untuk menguji apa sebenarnya kehendak pemimpin bawahan dan akar umbi terhadap pertandingan jawatan tertinggi UMNO dan ada pula yang melihatnya sebagai kenyataannya untuk masa ini saja.

Mahathir, kata beberapa bekas pemimpin UMNO, bukan tidak biasa berubah-ubah pendiriannya sebelum ini.

Lagi pula, kata pemimpin UMNO yang lain, kenyataan Mahathir yang menyokong agar tiada pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO kali ini agar berlapik dengan Mahathir masih menyebut mengenai demokrasi yang sepatutnya membenarkan pertandingan dan kemungkinan pertandingan menyebabkan perpecahan serta pihak yang kalah menubuhkan parti baru.

Ini bermakna, kata pemimpin itu lagi, jika Mahathir dapat diyakinkan bahawa pertandingan tidak menyebabkan perpecahan yang serius, jauh sekali menyebabkan pihak yang kalah menubuhkan parti baru, malah semata-mata bertujuan menyuburkan demokrasi dan menyelamatkan kedudukan UMNO dalam PRU 14 nanti, pendiriannya tentu saja boleh berubah.

Pertandingan UMNO masih lama lagi dan macam-macam boleh berlaku dalam tempoh beberapa bulan ini, tidak mustahil pendirian Mahathir juga berubah, kata pemimpin itu lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Penyokong UMNO / BN merupakan PATI, Penjenayah dan Penyebar Ajaran Sesat?

Posted: 18 Jun 2013 06:55 PM PDT


ANGGOTA RELA PROJEK IC HARAM PERTAMA DI SABAH?
Saudara Pengarang,
SAYA, Mohd Yusri Bin Azman Shah mewakili Ikatan Pencari Kebenaran Sabah (IPKS). Pada kali ini kami mahu dedahkan segala aktiviti haram yang dilakukan oleh abang kepada Ketua Rangkaian Jual Beli IC di Sabah iaitu Nasir Bin Yusof @ Latiff.

Suspek tersebut bernama Peer Mohammad Bin Kadeer yang memegang IC Projek bernombor 600323-12-5465. Beliau merupakan seorang ahli RELA, Bekas Presiden Kongres India Muslim Sabah (KIMMA) dan kini Pengerusi Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM).
Suspek di atas telah menubuhkan sebuah badan NGO yang kami rasakan tidak berdaftar. Kami persoalkan siapa ahli dia? Berapa ramai ahli? Pejabat berdaftar di mana?, Adakah mengadakan mesyuarat? Adakah menghantar laporan kepada Pendaftar Pertubuhan? Dan apakah aktiviti mereka?

Sejak akhir-akhir ini, kami dimaklumkan menerusi e-mail, di Sabah times, Borneo Post, mamak haram ini sering muncul. Namun, kami gagal mendapatkan keratan akhbar tersebut. Sesiapa yang kebetulan ada artikel tersebut, sila hantarkan kepada kami atau pihak Sabahkini.net. Kami mendapat tahu bahawa suspek ini menyebarkan ajaran sesat yang kononnya dinamakan ajaran Wahabi yang dibawa daripada selatan India.

Ajaran sesat ini kononnya tidak mengiktiraf Nabi Muhammad sebagai Rasul Allah, sebaliknya mengagungkan Saidina Ali. Ajaran ini tidak perlu sembahyang dan konsep ajaran sungguh sesat sekali. Ajaran ini mengharapkan semua jenis cukai, zakat dan duti termasuk cukai pintu, cukai jalan, cukai perseorangan, cukai perniagaan, duti import dan duti kastam, zakat fitrah dan zakat harta. Hairan dan terkejut, itulah yang berlaku kepada kami asalnya.
Read More / Baca Lagi >>

GURU YANG CUKUP FOBIA DENGAN PEMIMPIN-PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT WALAUPUN JAWAPANNYA TEPAT LAGI BENAR!

Posted: 18 Jun 2013 06:53 PM PDT

Inilah contoh terbaik betapa ada segelintir pendidik yang mengambil sikap berparti dan mengampu keterlaluan..

Langsung tidak nampak dimana silapnya jawapan dua orang murid pada satu soalan yang berbunyi :-- " Senaraikan tiga tokoh hebat Malaysia yang boleh dikaitkan dengan nilai kerajinan...

Murid pertama menjawab 1)  Anwar Ibrahim  2)  Dato Seri Najib Tunku Abdul Razak  3)  Tunku Abdul Rahman... Jawapan Anwar Ibrahim dianggap salah tetapi jawapan kedua walaupun nama bapa Najib ditulis Tunku Abd Razak masih dianggap betul dan diberikan 1 markah.

Murid kedua menjawab :- 1)  Lim Guan Eng  2)  Lim Kit Siang  3)  Anwar Imbrahim...Seperti dijangkakan..kesemua jawapan dikategorikan sebagai salah.

Apakah DSAI, YAB Lim Guan Eng dan YB Lim Kit Siang bukannya di kategorikan sebagai antara tokoh-tokoh hebat negara yang ada nilai kerajinan?

Aapakah jika ada anak murid menjawab seperti Ibrahim Ali dan Zulkifli Noordin mau pun Hasan Ali maka akan dianggap sebagai jawapan itu betul dan tepat?

Inilah dia apabila pendidik memiliki akal cetek kerana diselaputi jiwa kepartian memihak..Enggan menerima kenyataan..baginya hanya para pemimpin UMNO/BN saja yang hebat didalam negara ini.

Thanks to Umno, police force now a loony bin where ANYTHING GOES!

Posted: 18 Jun 2013 06:34 PM PDT

Thanks to Umno, police force now a loony bin where ANYTHING GOES!The police force of London was reorganised in 1829 based on the recommendations put forward by the Home Secretary, Sir Robert Peel. As a result, the police eventually became nicknamed "bobbies". Bobbies wear a uniform that is non-military in appearance. Their only regular weapon is a short, wooden truncheon, which is kept out of sight and may not be employed except in cases of self-defence or to restore order. Bobbies who are deployed for dangerous missions may carry firearms for that particular occasion. When summing up his reforms of the police force, Peel stated that "the police are the public and the public are the police."
This should be the standard of policing that all governments should adhere to in maintaining peace and harmony in any country.
On the opposite end of this spectrum is the institution of what is generally known as the "secret police". These would be intelligence agencies, police agencies or law enforcement agencies that operate behind the veil of secrecy. Many times, such institutions operate beyond what is permitted by the law to protect the interests and political power of individual dictators or authoritarian regimes.
Instead of transparently enforcing the rule of law and allowing itself to be subject to public scrutiny as a normal police agency would, many of these secret police agencies exist specifically to operate above and beyond the law in order to suppress political dissent through clandestine acts of terror and intimidation targeted against enemies of the ruling political class.
Such secret police agencies tend to be accountable only to the executive branch of a government, often times only to the most powerful person in the country. They operate, at best, in partial secrecy where most, if not all, of their operations are deliberately obscured and hidden from public oversight. Such authority allows these secret police agencies to bolster a government's control over their own citizens while at the same time provide allowances for a government to deny prior knowledge to any violations of civil violations.
As a result, such secret police agencies make an excellent vehicle for overt and covert political repression.
The type of police we have in Malaysia
Read More / Baca Lagi >>

Taraf SPR Samalah Dengan Taraf FAM

Posted: 18 Jun 2013 06:32 PM PDT

Berbagai pihak telah mendesak supaya Pengerusi SPR Abdul Aziz Yusuf dan timbalannya Wan Ahmad Wan Omar supaya meletak jawatan. Perletakan jawatan perlu untuk meredahkan kemarahan orang kepada SPR yang didakwa tidak adil dan bersikap berat sebelah.

Alasan kenapa mereka perlu meletak jawatan ialah kerana mereka (SPR) sendiri mengakui akan kesilapan yang dilakukan. Untuk lebih 'lendik' lagi seluruh kakitangan SPR letak jawatan. Ada juga yang mencadangkan supaya suruhanjaya itu dimansuhkan dan diganti dengan sebuah badan bebas yang baru.

Kerajaan juga secara tidak langsung memperakui kelemahan SPR. Pengumuman untuk meletakkan dibawah jawatankuasa khas parlimen yang dianggotai oleh parti pembangkang menjelaskan hakikat itu. Perubahan atau menjelaskan bahawa apa yang dituduh pembangkang ke atas SPR adalah benar. Kalau SPR memang perfect seperti mana didakwa penerajunya kenapa badan itu perlu dialihkan untuk diletakkan di bawah jawatankuasa khas?

Persoalannya apakah desakan itu akan didengari oleh SPR khasnya Aziz dan Wan Omar? Saya ada perbandingan mengenai hal ini untuk melihat apakah Aziz dan Wan Omar berganjak atau tidak. Saya melihat desakan atau rasa judis orang ramai kepada mereka ini samalah dengan rasa judis para peminat bola sepak kepada jurulatih bola sepak pasukan Harimau Malaya, K Rajagopal.

Read More / Baca Lagi >>

INILAH ANTARA DOSA UMNO YANG MADEY BUAT 'DONO'

Posted: 18 Jun 2013 06:30 PM PDT

Teman rasa Tun Mahathir beruntung umur panjang gamaknya berkat doa orang alim termasuk Almarhum Ustaz Fadhil Noor .Almarhum dikatakan berdoa semoga Tun Mahathir(masa tu Dato Seri Dr. Mahathir) dipanjangkan umur agar beliau(Tun Mahathir) dapat melihat kerosakan dan 'kezaliman' yang telah beliau lakukan terutama sebagai Pengerusi UMNO Malaysia ketika itu dan sebagai Pengerusi BN dan Perdanan Menteri Malaysia semasa itu. 
Tetapi Tun Mahathir masih berdegil dan leka dengan kesihatan yang Allah berikan dan merasa dirinya sihat dan boleh berpolitik sehingga akhir hayat. Kita berdoa agar beliau bertaubat dan tumpukan dengan beribadat kepada Allah serta lebihkan bersama anak, cucu atau cicit bukan persiakan masa yang ada walaupun beliau telah menyaksikan rang lebih tua dan muda dalam keluarganya telah meninggalkan beliau lebih awal lagi.Dosa-dosanya termasuk bangunan tiada cf lagi disebabkan pembinaan lebih kepada close tender dan sekiranya projek bermasalah selepas dibina tiada tindakan dikenakan disebabkan penender adalah kroni yang telah diambil komisyen maka segan nak denda ..dan kalau ada tindakanpun wang kerajaan akan dikeluarkan untuk tampong perbelanjaan tersebut contohnya MRR2 di Kepong manakala contoh bangunan sekolah yang belum mendapat cf tapi telah digunakan ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Sentosa 2.Bila CF tiada sukar mendapat peruntukan penyenggaraan dan akhirnya PIBG(Persatuan Ibu Bapa) yang akan menanggung kerosakan dan penambahan sekolah tersebut.Dan kerja tak beres dan menyusahkan rakyat ini terus diwarisi PM kini iaitu DS Najib.

HQ Umno dibina sebelum pelan diterima, dakwa MP

Anggota Parlimen Tanjung Ng Wei Aik mempersoalkan kerajaan Pulau Pinang pimpinan Gerakan sebelum ini yang didakwa membenarkan pembinaan Menara Umno sebelum pelannya dihantar atau diterima.
"Bagaimana negeri boleh tunduk kepada Umno dan membenarkan kerja-kerja dimulakan sebelum pelan bangunan dihantar?" 
Read More / Baca Lagi >>

Tok Ki Det: Sejarah perlu ditulis semula...!!!

Posted: 18 Jun 2013 06:27 PM PDT

KUALA LUMPUR - Buku-buku sejarah Malaysia perlu ditulis semula agar mengandungi masalah yang dihadapi negara pada masa lampau dan langkah diambil kerajaan bagi menyelesaikan isu seumpama itu, supaya sejarah negara lebih difahami generasi muda. 

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata langkah ini akan juga membantu Malaysia membentuk masyarakat yang lebih terdidik, dan 'dengan itu melahirkan lebih ramai pemimpin yang lantang'.

Ia akan juga membantu menyatukan rakyat Malaysia, menyediakan pendidikan yang lengkap untuk golongan muda, katanya dalam ucaptama bertajuk "Masa depan yang lebih baik bagi Politik Malaysia, Pasca Pilihan Raya Umum ke-13" di Forum CEO Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

"Kita perlu melakukan banyak perkara. Kita juga perlu belajar dari sejarah negara lain seperti mengapa berlaku Arab Spring (Kebangkitan Rakyat Arab).

Kemudian, kita perlu bertanya diri, apakah kita mahu ini berlaku di negara kita?

"Ada orang berkata mereka mahu melihat Arab Spring di Malaysia. Mereka lebih rela tidak menghiraukan kestabilan, keamanan dan menggulingkan pemimpin.

Read More / Baca Lagi >>

Najib lega selepas bertemu Dr Mahathir..??

Posted: 18 Jun 2013 06:25 PM PDT


Datuk Seri Najib RazakPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (gambar kiri) berada dalam keadaan tidak menentu selepas mengetuai kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum 5 Mei tanpa mencapai sasaran yang beliau sendiri tetapkan: merampas kembali majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen.
Terdapat beberapa sesi untuk meredakan kemarahan ahli-ahli Parlimen tidak berpuas hati: berjanji kepada ahli-ahli politik Umno yang mahu dilantik sebagai ahli lembaga pengarah syarikat berkait kerajaan (GLC) dan memantau komen dari tokoh berpengaruh seperti Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar kanan) dan laporan mengenai Tengku Razaleigh Hamzah – boleh menjadi pencabar berpotensi.
Kesimpulannya, ini adalah waktu mencabar bagi Najib.
Akan tetapi Isnin lalu merupakan hari baik bagi perdana menteri.
Dr Mahathir bertemu Najib dan memberi jaminan beliau percaya tidak perlu ada pertandingan bagi dua jawatan tertinggi Umno dalam pemilihan parti itu akhir tahun ini.
Jaminan itu hadir selepas bekas perdana menteri itu memberitahu sekumpulan pengurus dana dalam satu sesi tertutup di Kuala Lumpur Jumaat lalu mengenai perlunya pertandingan bagi jawatan tertinggi Umno.
Tidak pernah ada pertandingan bagi dua jawatan tertinggi itu semenjak Umno asal diisytiharkan haram pada 1988 dan Dr Mahathir menubuhkan Umno baru. Tun Dr Mahathir Mohamad
Sumber dalaman memberitahu The Malaysian Insider Dr Mahathir percaya komen beliau kepada pengurus-pengurus dana telah disalah anggap.
Akan tetapi mereka yang hadir pada sesi di sebuah hotel di Kuala Lumpur mengatakan Dr Mahathir mengkritik pimpinan dan percaya pertandingan akan menonjolkan ciri-ciri demokratik Umno selain dari meningkatkan imej Najib di mata orang ramai.
Masih belum jelas apa yang menyebabkan Dr Mahathir mengubah pendiriannya mengenai pertandingan jawatan presiden dan timbalan presiden parti itu.
Secara rasminya, beliau mengatakan pertandingan boleh memecahbelahkan Umno dan menambah di Malaysia, terdapat trend di mana yang kalah tidak boleh menerima keputusan sesuatu pilihan raya itu.
Disebalik sokongan Dr Mahathir agar tiada pertandingan dua jawatan tertinggi, penentu sama ada Najib dan Tan Sri Muhyiddin Yassin menang tanpa bertanding adalah mesyuarat bahagian-bahagian Umno dan kejayaan Putrajaya menguruskan dua kumpulan ini: ahli-ahli Parlimen Umno - tidak diberikan jawatan Kabinet dan ketua-ketua bahagian Umno yang tidak diletakan sebagai calon pada pilihan raya umum lalu.
Read More / Baca Lagi >>

MIC and MCA must buck up!

Posted: 18 Jun 2013 06:23 PM PDT

MIC MPs should team up with their Pakatan counterparts to improve the lot of Indians while MCA should rescind its stupid decision to stay out of the cabinet

Although MIC did not achieve magnificent victories in the 13th General Election, its lawmakers are still part of government, thus they can do a lot to help the Indian community.
Appended below is the list of MIC MPs:
1 G Palanivel (Cameron Highlands MP, Natural Resources & Environment Minister)
2 S Subramaniam (Segamat MP, Health Minister)
3 P Kamalanathan (Hulu Selangor MP, Deputy Education Minister)
4 M Saravanan (Tapah MP, Deputy Youth & Sports Minister)
However, the Indian voice in Parliament is still more from Pakatan Rakyat's (PR) side as shown below:
1 N Surendran (PKR, Padang Serai MP)
2 Michael Jeyakumar Devaraj (PKR, Sungai Siput MP)
3 G Manivannan (PKR, Kapar MP)
4 Kasthuriraani Patto (DAP, Batu Kawan MP)
5 M Kulasegaran (DAP, Ipoh Barat MP)
6 V Sivakumar (DAP, Batu Gajah MP)
7 Charles Santiago (DAP, Klang MP)
8 Gobind Singh Deo (DAP, Puchong MP)
9 Karpal Singh (DAP, Bukit Gelugor MP)
Although MIC has said that it captured 60% of the Indian vote, it still has less seats than DAP's Indian MPs! Even if one were to say that Gobind and Karpal are Sikhs, it only shows that DAP and MIC have an equal number of Indian MPs at four each, but DAP is the only party which has put Sikh MPs in Parliament.
Read More / Baca Lagi >>

Dr M calls for M'sian history to be REWRITTEN, vernacular schools to be REPLACED

Posted: 18 Jun 2013 06:21 PM PDT

It looks like former premier Mahathir Mohamad is all out to hog the media limelight. A slew of controversial comments from the 87-year-old with distinctly racist and discriminatory overtones have already annoyed many in the country including members of the political Opposition.
One of these was Mahathir's call to Prime Minister Najib Razak to no longer be soft towards the Pakatan Rakyat coalition led by Opposition Leader Anwar Ibrahim, as  they continued "to insult the nation's democratic system... we need to be a bit tough, and not give them face".
Dr M calls for M'sian history to be REWRITTEN, vernacular schools to be REPLACED"The time has come for the Prime Ministe to be tough and to stop 'giving face' to racists like Mahathir and Utusan Malaysia who have been seeking to destroy the message of peace and moderation with their ceaseless and reckless racist lies and falsehoods," retorted DAP adviser Lim Kit Siang.
Being 'Mr Big Mouth'? Even the Internet is not spared!
But far from being cowed, Mahathir appears to be enjoying himself. A day ago, he urged for the top 2 posts in Umo not to be contested as Malaysians were "not that clear on democracy and, if they lose, members will form another party which will lead to more cracks in Umno. That is why I am against the contest for the top posts. During my time, I won with only a few votes, but those who lost took the case to court and then formed their own party."
It was an obvious swipe at Tengku Razaleigh Hamzah who had challenged him for the Umno presidency in the 1980s but lost after a controversial vote count that till today many Umno members say was manipulated by those close to Mahathir to ensure that he won.
Today, Mahathir was at it again. Firstly he admitted he might have made a mistake in giving guarantees for internet freedom, which has been blamed for empowering and enabling the Pakatan Rakyat to win more seats in the recent 13th general election.
"When I headed the MSC, I was asked by an American woman whether we would block the internet. I told her no, we will be very free... but now I will think twice about it," Dr Mahathir said at the closing of the CEO Forum 2013 at the Berjaya Times Square.
'Twisted' viewpoints
Read More / Baca Lagi >>

TPP: Malaysia boleh tarik diri

Posted: 18 Jun 2013 06:16 PM PDT

Hamim Samuri SHAH ALAM – Malaysia boleh menarik diri di saat akhir perbincangan, jika ia tidak memberi faedah kepada negara ini, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI), Datuk Hamim Samuri berhubung satu rundingan perdagangan bebas (FTA) yang dinamakan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP).

Menurutnya, bukan hanya Malaysia, malah negara lain yang terlibat dalam TPP ini juga boleh menarik diri jika merasakan tiada kepentingan untuk negara masing-masing.

"Buat masa ini, rundingan masih dijalankan dan kerajaan hanya akan bersetuju jika ia beri kebaikan. Jika di akhir perbincangan itu nanti, ada perkara yang akan membebankan rakyat, kita akan tarik diri.

"Kerajaan bukan bodoh hingga mahu gadai maruah dan kepentingan negara seperti apa disimpulkan beberapa pihak. Kerajaan akan jaga keperluan asas rakyat dan kita tidak mahu lari daripada konsep 'Rakyat Didahulukan'," katanya kepada Sinar Harian.

Read More / Baca Lagi >>

PAS minta MB Terengganu, JKKK tidak derhaka

Posted: 18 Jun 2013 06:15 PM PDT


KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) seluruh negeri diseru mentaati titah Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang mahu semua pihak membuang sentimen kepartian dalam memberikan bantuan kepada rakyat.

Adun Chukai, Hanafiah Mat (gambar) memberitahu, selepas Pilihan raya Umum ke-13 lalu, JKKK telah berhelah dan tidak mahu menandatangani borang-borang permohonan rakyat dengan alasan kononnya mereka tidak ada kuasa lagi.
Beliau yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu berkata, apabila ditanya kepada pihak JKKK mengapa berbuat demikian diberitahu tidak mempunyai kuasa.
"Saya paling ramai orang mengadu, JKKK tak mahu tandatangan. Bila saya tanya, dia (JKKK) kata MB tak beri untuk tandatangan dan dia (JKKK) sebut lagi, dia tak ada kuasa.

"Jadi saya juga minta MB Ahmad Said supaya dengar perintah (titah) sultan hari ini, jangan menderhaka," ujarya dipetik Buletin Online.

Read More / Baca Lagi >>

TPP tiada faedah: Pakar ekonomi

Posted: 18 Jun 2013 05:05 PM PDT

TPP tiada faedah: Pakar ekonomi
Laporan muka depan Sinar Harian, semalam.
SHAH ALAM - Pakar ekonomi menyifatkan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) tidak mempunyai kesan positif kepada pengguna sebaliknya hanya memberi beban kewangan kepada golongan berpendapatan rendah.

Pensyarah Ekonomi Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Amir Baharuddin berkata, walaupun perjanjian itu masih belum dimeterai, kerajaan perlu melihat sejauh mana kesan TPP kepada orang ramai sebelum membuat keputusan muktamad.

"Saya tidak nampak perjanjian ini beri sebarang faedah kepada pengguna, malah TPP lebih banyak beri kesan buruk kerana harga barang akan naik. Kerajaan perlu lihat adakah kesan baik lebih banyak dari buruk atau sebaliknya sebelum bersetuju menyertai perjanjian ini," katanya kepada Sinar Harian ketika mengulas sama ada perjanjian TPP akan beri kesan secara langsung kepada golongan berpendapatan rendah jika dilaksanakan.

Menurutnya, pengguna akan terima kesan akibat terma perjanjian tersebut yang pastinya menguntungkan Amerika Syarikat (AS)sebagai kuasa utama ekonomi dunia dan bukan negara lain.

"Kita perlu melihat sejarah lampau sebagai contoh dari perjanjian Pangkor 1874 sehingga perjanjian Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), semuanya tidak menguntungkan kita.
"Kita juga perlu ingat, jika AS tergesa-gesa untuk membuat sesuatu perjanjian pastinya, perjanjian itu tidak akan beri kebaikan kepada orang lain," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang - Sejarah Syiah (Siri 3/3)

Posted: 18 Jun 2013 04:58 PM PDT

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang - Sejarah Syiah (Siri 2/3)

Posted: 18 Jun 2013 04:58 PM PDT

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang - Sejarah Syiah (Siri 1/3)

Posted: 18 Jun 2013 04:58 PM PDT

Black 505: Di Taman Rekreasi Air Panas - DBKL ?

Posted: 18 Jun 2013 08:56 AM PDTAhmad Phesal Datuk Bandar KL baru
Datuk Ahmad Phesal Talib
KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) masih menunggu maklum balas dan keputusan daripada pihak penganjur Perhimpunan 505, berhubung lokasi alternatif yang dicadangkan menerusi pertemuan bersama Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib, 14 Jun lalu.

Tiga lokasi dicadangkan Ahmad Phesal, dalam pertemuan melibatkan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan dua lagi ahli parlimen PR, Datuk Johari Abdul dan Fong Kui Lun, iaitu Stadium Titiwangsa, Stadium Merdeka dan Taman Rekreasi Air Panas - jika mereka masih mengkehendaki kawasan terbuka.

Ahmad Phesal berkata, bagaimanapun, mengambil kira tempahan majlis perkahwinan yang telah dibuat di stadium dan sekitar Taman Tasik Titiwangsa, pihaknya tidak dapat memberi kebenaran untuk perhimpunan itu diadakan di Stadium Titiwangsa.

Menurutnya, Taman Rekreasi Air Panas dicadangkan atas faktor kawasan tersebut yang lapang yang juga mempunyai kemudahan tempat letak kereta, di samping, berhampiran dengan Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE), membolehkan akses terus ke lokasi berkenaan.
Read More / Baca Lagi >>

Rosmah dinobat wanita paling berkuasa di M'sia

Posted: 18 Jun 2013 08:46 AM PDT

Setiap rakyat adalah wartawan!

Posted: 18 Jun 2013 06:49 AM PDT

Oleh ALI BUKHARI AMIR
Andaian bahawa kebebasan akhbar boleh menggelincirkan manusia terjebak ke lembah perang, tidak sepenuhnya benar. Hal ini kerana, sebelum akhbar wujud di kebanyakan negara, perang sudah meletus dengan sendirinya.

Sejak era Rom-Parsi, darah-darah yang ditumpahkan pada zaman pergolakan perang, tidak direncanakan oleh majlis sidang pengarang akhbar. Akhbar tak pernah wujud pada kala itu.
Ertinya perang tidaklah bermula dengan akhbar. Insan itu sendiri setepatnya penguasa yang memutuskan sama ada perang itu akan terjadi atau pun tidak.
Dr. Mahathir Mohamad, dalam ucapan pada ulang tahun ke-48 (tahun 1993) perhimpunan agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menyatakan:-
"Malaysia believes in press freedom. But the freedom as other freedom and rights must be with responsibility. We hope for a responsible Malaysia media but we do not ignore the need of supervision of this responsibility.
"But for international newspaper, we can only hope and pray that they realize what they are doing".
Kebebasan akhbar di Malaysia diiktiraf tetapi perlu diberi pemantauan agar akhbar itu bertanggungjawab begitu menurut garis pemikiran Mahathirisme.
Mahathirisme tidak mempercayai akhbar-akhbar di Malaysia. Sekiranya, Dr Mahathir diberi kepercayaan untuk memimpin dunia, nescaya semua akhbar ini akan dpantau keras olehnya juga.
Kenyataan Dr Mahathir ini membuktikan bahawa beliau sentiasa menyimpan keraguan, menaruh curiga dan kerap berawas ke atas akhbar. Sebab itu beliau tekankan perihal tanggungjawab ke atas akhbar.
Read More / Baca Lagi >>

GST sudah sesuai dilaksana..!!!

Posted: 18 Jun 2013 06:39 AM PDT

KUALA LUMPUR - Kini masa yang sesuai bagi kerajaan melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebagai sebahagian daripada langkah meningkatkan hasil.
  
Ketua Ahli Ekonomi Malaysian Rating Corp Bhd Nor Zahidi Alias berkata semasa kerajaan dilihat akan melaksanakan GST, beliau mencadangkan agar diadakan langkah-langkah tertentu untuk melindungi golongan berpendapatan rendah daripada kesannya.
 
"Secara keseluruhannya, mempunyai GST adalah baik. Saya berpendapat kerja-kerja perhubungan awam mengenai GST perlu ditingkatkan lagi dan kita tidak boleh terlalu idealistik dengan menyatakan ia tidak akan menyebabkan inflasi. Ia akan menyebabkannya.
  
"Saya percaya bahawa walaupun terdapat kenaikan dalam harga, ia tidak akan banyak walaupun kita melaksanakan GST," katanya kepada pemberita di luar acara Forum CEO Yayasan Kepimpinan Perdana 2013 di sini hari ini.
  
Nor Zahidi berkata inflasi mungkin berlaku dalam fasa awal pelaksanaan GST.
  
"Saya rasa itulah sebabnya kerajaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengadakan Akta Anti-Pencatutan bagi memastikan jika kita memperkenalkan GST, peniaga-peniaga tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga yang mereka tidak perlu berbuat demikian," katanya.
  
Read More / Baca Lagi >>

Calon KEADILAN parlimen Seri Aman terima anugerah Geneva (Global Human Rights Defenders Award)

Posted: 18 Jun 2013 06:37 AM PDT

Nicholas Mujah - CopyKUALA LUMPUR, 18 JUN: Bekas calon KEADILAN parlimen Seri Aman, Sarawak, Nicholas Mujah menerima anugerah Pembela Hak Asasi Global (Global Human Rights Defenders Award) dari International Foundation for the Protection of Human Rights Defenders (FrontLine), Geneva, lapor Sarawak Report di laman facebook mereka hari ini.
Nicholas Mujah merupakan bekas calon KEADILAN bagi kawasan parlimen P202 Seri Aman dalam pilihan raya umum ke-13 yang lalu
Menurut Sarawak Report, Nicholas yang memenangi anugerah itu pada 2010, pernah dilarang keluar negara sehingga memenangi anugerah tersebut.
Nicholas yang berketurunan Iban telah memperjuangkan hak orang Asal di Sarawak berhubung tanah adat semenjak 1980.
Pada Oktober 2010, beliau ditahan bersama enam penduduk kampung di Sebuyau, Sarawak kerana menghalang syarikat balak, Quality Concrete Holdings dengan mendirikan halangan.
Nicholas yang juga ketua rumah panjang di Sebuyau merupakan Setiausaha Awam kepada Sarawak Dayak Iban Association (SADIA) dan ahli Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS)
Beliau masih meneruskan kerja bersama komuniti Iban yang juga kawasan kampungnya sendiri memperjuangkan hak tanah adat dari diambil syarikat balak, Quality Concrete Holdings.

Kes Zunar lawan k’jaan Malaysia, polis ditangguhkan

Posted: 18 Jun 2013 06:36 AM PDT

tangkapanKUALA LUMPUR. 18 JUN: Kes rayuan kartunis Zunar terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang dibicarakan semula hari ini ditangguhkan.
"Hakim hari ini menangguhkan perbicaraan tersebut kerana mahu menyemak beberapa perkara berkaitan rayuan ini," kata Sivarasa Rasiah, salah salah seorang peguam mewakili Zunar kepada Keadilandaily.
Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Haque membuat rayuan membatalkan keputusan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memutuskan tangkapan dibuat polis terhadapnya dibawah Akta Hasutan pada 2010.
Beliau sebelum ini mengemukakan saman terhadap PDRM dan kerajaan Malaysia kerana membuat 'tangkapan berniat jahat' dibuat beberapa jam sebelum pelancaran buku 'Cartoon-O-Phobia' pada 24 September 2010.
Dalam kejadian tersebut, beberapa naskah buku dan lukisan asal kartun dirampas dan Zunar turut ditahan.
Read More / Baca Lagi >>

Dr M akui kesilapan tidak sekat internet semasa berkuasa.....minta kuasa dengan Najib nampak...!!!

Posted: 18 Jun 2013 06:35 AM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui kesilapannya semasa masih berkuasa kerana memberi jaminan tidak akan menyekat internet, ia ekoran keputusan keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) baru-baru ini dimana media baru banyak memainkan peranan.

Dr Mahathir berkata beliau kini terpaksa menimbang semula keputusannya selepas memberikan kebebasan penuh internet semasa mengetuai Multimedia Super Corridor (MSC) pada 1996.
"Ketika saya mengetuai MSC, saya ditanya oleh seorang wanita Amerika sama ada kami akan menyekat internet.
"Saya beritahu dia tidak, kami akan jadi sangat bebas... tapi kini saya terpaksa berfikir dua kali," kata beliau semasa berucap pada majlis penutup CEO Forum 2013 di Berjaya Times Square Convention Centre disini.
Beliau juga berkata tidak menyangka keputusannya tersebut menyebabkan perubahan yang drastik sehingga ia disalah guna oleh pihak tidak bertanggungjawab hinggakan orang ramai mengeluarkan kenyataan berbentuk provokasi antara satu sama lain.

"Bila berikan kebebasan, kamu fikir tiada banyak yang akan berubah tapi sekali kamu beri mereka kebebasan, mereka cenderung menyalahgunanya.
Read More / Baca Lagi >>

6 wartawan NST sertai TMI?

Posted: 18 Jun 2013 06:33 AM PDT


KUALA LUMPUR: Kakitangan akhbar New Straits Times hari ini terkejut apabila menyedari ramai rakan-rakan mereka meninggalkan akhbar berumur 167 tahun itu untuk menyertai laman The Malaysian Insider (TMI).

Menurut bekas editor kanan akhbar itu, Rocky Bru atau nama sebenarnya Datuk Ahirudin Atan, antara yang mungkin meninggalkan akhbar itu adalah Lionel Morais, editor jenayah kanan akhbar itu.

Enam orang wartawan NST dijangka menyertai Morais untuk memenuhi kelompongan di TMI yang ditinggalkan oleh Leslie Lau dan lebih dua puluh yang lain yang meninggalkan TMI.

"Berita baiknya, sehingga mereka mendapat pengganti Lionel dan pemberitanya, akan berlaku kejatuhan dalam kadar jenayah, sekurang-kurangnya di muka-muka akhbar NST," tulis Rocky (gambar).

Beliau juga mendapat maklumat, beberapa wartawan dari Singapura juga akan menyertai TMI.

Ketua Pegawai Eksekutif TMI, Jahabar Sadiq ketika dihubungi Harakahdaily mengesahkan perkara ini namun tidak menyatakan siapa yang akan menyertai beliau di TMI.

"Kita ambil sebahagiannya...semua orang nak masuk sini sekarang," kata Jahabar kepada Harakahdaily.

Seorang wartawan kanan NST ketika dihubungi mengesahkan mengenai hal ini.
Read More / Baca Lagi >>

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


PEMODAL ANTARABANGSA AKAN TIPU RAKYAT MALAYSIA

Posted: 18 Jun 2013 06:00 PM PDT
PERBINCANGAN DENGAN MITI BERMULA DENGAN JANJI PENDEDAHAN TERHAD

Jumaat 14 Jun 2013 yang lalu, kami telah bertemu dengan wakil-wakil MITI yang diketuai oleh Dato' Rebecca Sta Maria, KSU Kementerian serta salah seorang perunding utama bagi Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), Encik J. Jaya Siri.

Mesyuarat ini dilakukan bertetapan dengan waktu, hanya sehari selepas dialog gagal antara MITI dan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM). Walaupun kami menghargai rundingan yang dianjurkan oleh MITI yang melibatkan pihak yang berkepentingan, terutamanya ahli-ahli Parlimen dan pemimpin Pakatan Rakyat, kami masih tidak berpuas hati bahawa pada hakikatnya TPPA itu tidak tertakluk kepada pengawasan parlimen.

Sehubungan dengan itu, rakyat Malaysia terpaksa berhadapan dengan kekangan dalam memastikan hak-hak sosio-ekonomi dan kedaulatan negara dihormati dan dilindungi. Rangka kerja undang-undang TPPA yang menyeluruh itu boleh menyebabkan undang-undang domestik terpaksa akur dengan meletakkan syarikat-syarikat multinasional di atas jika tidak setara dengan kedudukan kerajaan.

Banyak isu-isu telah diusul semasa perbincangan, yang terdiri daripada isu kawalan kerajaan ke atas pasaran kewangan, penyelesaian pertikaian antara pelabur-kerajaan (ISDS), harga farmaseutikal dan perubatan, serta kebimbangan umum terhadap kurangnya ketelusan dan maklumat tentang teks rundingan TPPA. Semasa dialog itu yang berlangsung selama sejam, perkara khusus yang telah dibangkitkan adalah:

1) Analisa Kos-Faedah (CBA) pada TPPA

MITI mengakui kewujudan kertas CBA dibentangkan kepada Kabinet pada tahun 2010, iaitu laporan 2010 United Nations Development Programme (UNDP) yang atas arahan Kerajaan Malaysia. Dalam perkembangan yang sedikit positif, kami telah dijanjikan sesalinan laporan tersebut dalam masa dua minggu tanpa disertakan maklumat rundingan.

2) Kawalan Kewangan dan Kebebasan

MITI memberi jaminan lisan bahawa tiada kerugian atau terhakisnya hak kedaulatan Malaysia untuk melaksanakan dasar-dasar ekonomi dan kawalan modal dengan menandatangani TPPA. Walau bagaimanapun, pendedahan teks rundingan Australia baru-baru ini yang menyentuh kawalan modal, dan kewujudan peruntukan sebegini dalam lain-lain perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang telah ditandatangani bersama Amerika Syarikat, memaksa kita untuk kekal bersiap sedia demi memastikan hak-hak tersebut tidak hilang.

Selain itu, tiada sebarang maklumat mengenai rangka kerja pengurusan eksploitasi, penerokaan dan pembangunan sumber hidrokarbon dan mineral negara masing-masing. Ia sesuatu yang penting untuk meredakan kebimbangan dan tidak membenarkan syarikat asing untuk mendesak hak mengekstrak sumber semula jadi negara kita berdasarkan terma-terma TPPA itu.

3) Kos Kesihatan

Berhubung dengan hak harta intelek untuk farmaseutikal, kami diberitahu oleh MITI dan Kementerian Kesihatan bahawa mereka berusaha untuk mencari keseimbangan antara menggalak inovasi dan memastikan harga ubat-ubatan adalah berpatutan. Kami juga diberitahu bahawa perbincangan masih berterusan dan tiada peruntukan yang berkaitan telah mencapai fasa berasaskan pernyataan.

Isu berganda mengenai data empunya (proprietary data) dan lanjutan tempoh eksklusif adalah amat penting bagi Malaysia - kita tidak boleh kehilangan akses tatkala membincangkan harga berbanding akses.

Malah, masa semakin suntuk memandangkan pusingan dan rundingan TPPA seterusnya akan diadakan pada bulan Julai 2013 dan pernyataan muktamad dijangka berakhir pada Oktober 2013. Walaupun kami sedar bahawa kerahsiaan amat diperlukan dalam semua rundingan perdagangan, namun kami bimbang kurangnya usaha untuk melibatkan orang awam terutamanya berkait prinsip-prinsip asas kedaulatan negara dan kesan sosio-ekonomi TPPA tersebut.

Kami memuji MITI kerana menganjurkan mesyuarat ini dan kerana berjanji memberikan salinan laporan UNDP yang ditapis dalam masa dua minggu lagi. Walau bagaimanapun, kami tetap komited untuk memperjuangkan ketelusan dan penglibatan awam yang lebih tinggi semua aspek TPPA tersebut. Demi kepentingan umum masyarakat , kami akan menggesa agar sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen dwi-partisan mengenai TPPA ditubuhkan dengan segera. Kami amat prihatin mengenai keperluan untuk berahsia seiring dengan rangka kerja dwi-partisan sebegini, dan akan berusaha untuk melaksanakan tanggungjawab kami sebagai penjaga amanah rakyat. Kami juga mengingatkan kerajaan Malaysia bahawa amanah rakyat adalah tertumpu pada pendedahan yang telus dan bertanggungjawab.

NURUL IZZAH ANWAR, Ahli Parlimen Lembah Pantai
CHARLES SANTIAGO, Ahli Parlimen Klang
DR DZULKEFLY AHMAD, Pengarah Pusat Penyelidikan & Pembangunan PAS
WONG CHEN, Ahli Parlimen Kelana Jaya
AZRUL AZWAR, Institut Rakyat


----------

SATU LAGI PROJEK KRONI

Posted: 18 Jun 2013 06:30 AM PDTKOMENTAR TUKAR TIUB
satu lagi projek kroni
satu lagi projek naikkan kemarahan rakyat

satu lagi projek untuk turun berdemo

tak caya
sila tunggu
jamin  warga tempatan akan marah
bau busuk
asap bertoksik
asap gelap 
penuh racun

ASAP TOKSID

Insinerator Bakal Dibina Di Taman Beringin, Kepong Tahun Depan
KUALA LUMPUR: Insinerator berteknologi tinggi dengan kapasiti membakar 1,000 tan sampah bakal dibina di kawasan pinggiran ibu negara tahun depan untuk menampung keperluan pelupusan sisa pepejal.
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan  Abdul Rahman Dahlan berkata sebuah kawasan berkeluasan 1.6 hektar, bersebelahan stesen pemindahan sisa pepejal di Taman Beringin, Kepong di sini, dicadangkan sebagai tapak insinerator itu.
Tender untuk pembinaan insinerator itu akan dibuat secara terbuka kepada kontraktor dalam dan luar negara dan permohonannya akan dibuka selewat-lewatnya September ini, katanya.
"Penilaian akan mengambil sedikit masa. Selepas terpilih pemaju juga perlu mendapatkan laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) terlebih dahulu yang kita jangka akan mengambil masa dalam sembilan bulan.
"Selepas itu baru pembinaan secara fizikal dapat dijalankan," katanya kepada pemberita selepas meninjau rutin harian pekerja Alam Flora Sdn Bhd mengutip sisa pepejal di sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Alor, Bukit Bintang, di sini Selasa.
BERSAMA 
MEMBUAT SEJARAH

---------

SAEKOR LAGI MAK BADAK MUNCUL

Posted: 18 Jun 2013 01:00 AM PDT
            MEMBADAK LALU
         MELINTANG PATAH

Jangan terlalu percaya bahan internet: Rohani

Kuala Lumpur: Rakyat Malaysia di luar negara dinasihatkan tidak mudah percaya dengan pelbagai maklumat tidak betul mengenai negara yang disebarkan melalui internet. 

Ini berikutan ada pihak yang berusaha menyebarkan maklumat tidak benar mengenai negara kerana kepentingan sendiri. 


Justeru, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rohani Abdul Karim, meminta rakyat Malaysia di luar negara merujuk kepada kedutaan negara di tempat masing-masing bagi mendapatkan maklumat yang sahih. 

MAK BADAK
CEMBURU MINAH SLIM

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...BANGANG MAK BADAK NI... kah kah kah...

kah kah kah... TU PASAL JANGAN JADI BADAK.... kah kah kah..

kah kah kah...KALAU MEMBADAK PASTI MEMBANGANG.... kah kah kah..

woit.. MEMANG LAAA SEMUA ORANG ADA KEPENTINGAN SENDIRI...kah kah kah..

kah kah kah... ANAK ANAK MUDA MEMBLOG.. DAN BERFACE BOOK KERANA NAK JATUHAKN KERAJAAN....kah kah kah..

woit... MAK BADAK YOU HAVE PROBLEM WITH THAT?.... kah kah kah

-------

REKRUT ALLAH DAN AGONG

Posted: 18 Jun 2013 12:00 AM PDTDI DATARAN PADANG MERBOK
menunggu
UNTUK DI REKRUT

 ANAK MUDA 
TAK TUNNGU AGONG
BERSEDIA UNTUK DI REKRUT

'Tidak perlu tunggu Agong, sedar dirilah'

Abdul Aziz Mustafa17 Jun 2013
KUALA LUMPUR:Pengerusi SPR,  Abdul Aziz Yusuf tidak perlu menunggu Yang di-Pertuan Agong mengarahkan supaya meletak jawatan setelah mengakui kegagalan dakwat kekal, kata Datuk Mahfuz Omar.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...MULA MULA TREKRUT ALLAH...kah kah kah..

kah kah kah..REDHA KEPUTUSAN PRU13.... kah kah kah....

kah kah kah..KEMUDIAN REKRUT  MENTERI KESEHATAN.... kah kah kah..

kah kah kah... DAKWAT KEKAL  BAWA KANSER.... kah kah kah..

kah kah kah.... SEKARANG REKRUT AGONG.... kah kah kah..

woit... TAK PERLU ALLAH... MENTERI ..ATAU  TUNGU AGONG.... kah kah kah..

kah kah kah... SABTU INI REKRUT  1 JUTA ANAK MUDA DI DATARAN PADANG MERBOK...  kah kah..

-------

ANAK MUDA BANGUN MELAWAN

Posted: 17 Jun 2013 09:03 PM PDT DARI KANGAR
ke
DATARAN PADANG MERBOK


FlashMob #Black505 Perlis | Khamis | 20 Jun | 5 Petang | Bulatan Persiaran Jubli Emas Kangar | Jom sertai beramai-ramai & mohon bantu sebarkan.
 


-------

MALAM INI DI SUNGAI BESAR

Posted: 17 Jun 2013 08:56 PM PDT
MALAM INI
TUKAR TIUB MENGHASUT
DI SUNGAI BESAR 
SEMUA DI JEMPUT DATANG 
MARI BUAT  RAMAI


Petang ini juga satu flashmob di Persimpangan Simpang 3 Logi, Sg Besar

KITAB RUJUKAN
 POLITIK JALAN RAYA
BOLEH DIDAPATI MALAM INI
DI SUNGAI BESAR

---------

BERSAMA MEMBUAT SEJARAH

Posted: 17 Jun 2013 08:19 PM PDT
PENGUMUMAN
warga diluar kuala lumpur
warga yang jauh dari kuala lumpur
sila tempah tiket bas
sila tempah tiket keretapi
sila tempah tiket kapal terbang

warga 
dari utara
dari selatan
dari kelantan
sila naik keretapi
henti di stesen kuala lumpur lama
depan masjid negara
untuk mengelak dari sesak mesak

TIDOO
sila tempah  bilik tempat menginap
sila cari rumah tumpangan

WARGA KUALA LUMPUR
sedia kan toto
sila ajak
sila jemput 
kawan kawan yang tidak ada tempat menginap


BERSAMA 
MEMBUAT SEJARAH
 


Semua perlu 

sertai Black505 22 Jun - Husam

Harakahdaily17 Jun 2013
KOTA BHARU: Para pimpinan PAS menggesa seluruh ahli dan penyokongnya agar turun ke Kuala Lumpur 22 Jun ini bagi menyertai perhimpunan terakhir Black505.

Husam: PAS sokong perhimpunan #Black505. Ahli, penyokong digesa hadir

PAS menyokong perhimpunan besar-besaran #Black505 Pakatan Rakyat (PR) di Padang Merbok, Kuala Lumpur yang akan diadakan pada 22 Jun untuk membantah dakwaan penipuan Pilihan Raya 2013.
Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa menggesa seluruh ahli dan penyokongnya untuk bersama-sama dalam perhimpunan itu walaupun masih belum jelas sama ada pihak berkuasa akan membiarkan ianya berjalan dengan lancar.
"Keputusan untuk menyertai himpunan ini bukan keputusan Husam Musa, bukan keputusan Haji Mohamad Sabu tetapi keputusan mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat untuk menyokong Blackout505," kata Husam dipetik dari portal Harakahdaily.


SIAPA TAK DAPAT HOTEL
BOLEH TIDOO
DALAM KHEMAH


-------------

DEMO HINGGA LETAK JAWATAN

Posted: 17 Jun 2013 08:00 PM PDT


KOMENTAR TUKAR TIUB
pada 22 jun ini
ratusan ribu  anak anak muda
ratusan ribu anak semua bangsa
akan berhimpun di dataran padang merbok

tuntutan utama:
7 pesuruhjaya spr letak jawatan
kerana menjalankan penipuan
dalam pru 13 yang 

himpunan ini akan diteruskan hingga
7 pesuruh jaya ini letak jawatan

TUNGGU 
HINGGA LETAK JAWATAN
 

Pengakuan SPR bukti mereka bersalah, harus letak jawatan, kata A Samad Said

A Samad Said mengatakan pengakuan dilakukan oleh pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang kesal kerana kegagalan dakwat kekal untuk berfungsi dengan baik semasa Pilihan Raya 2013 membuktikan badan penggendali pilihan raya itu bersalah.

Menurut pengerusi bersama Bersih 2.0 itu, pengakuan  Abdul Aziz Mohd Yusuf membuktikan pilihan raya umum 5 Mei tidak berjalan dengan baik dan oleh itu beliau seharusnya berundur.
"Bunyinya agak tidak sedaplah. Tetapi secara hormat, sesudah mengetahui beberapa kesilapan, eloklah dia undur, letak jawatan," kata beliau yang mesra dengan panggilan Pak Samad apabila ditemui oleh The Malaysian Insider pagi ini.
-----------

JEMPUTAN MALAM INI DARI UNIVERSITI BANGSAR UTAMA

Posted: 17 Jun 2013 07:30 PM PDT


JEMPUTAN
MALAM INI
DI UNIVERSITI BANGSAR UTAMA
 

SIAPA ITU MARJINAL
MARJINAL adalah sebuah group musik band dari sekian banyak gruop band indie di indonesia yang beraliran punk. Marjinal yang terinspirasikan atau ter-influncekan oleh Sex Pistols, Bob Marley, Leo Kristi, Toy Dolls, Bad Religion , The Crass, Benyamin S, dan Ramones memulai awal karirnya pada tahun 1997 ketika itu masih menggunakan nama AA (Anti ABRI ) dan AM (Anti Military ) dalam komunitas underground.

Band punk yang berformasikan awal (1997) Romi Jahat (vocal), Mike (gittar ), Bob (bass), Steven (drum), terbentuk atas latar belakang kesamaan dalam menyikapi belantika hidup satu sama lainnya. Mereka berusaha menyampaikan suatu pesan akan suatu penolakan maupun penerimaan dan harapan setelah apa yang dirasa , dilihat , di raba , dan di dengar dalam kehidupan sehari-hari.

Memasuki tahun 2001 band punk ini mulai menanggalkan nama AA dan AM, mereka resmi menggunakan nama baru yaitu Marjinal. Nama baru di dapat ketika Mike, sang vokalis terinspirasi oleh nama pejuang buruh perempuan "Marsinah..Marsinah..MArjinaL" asal Surabaya yang sangat berani dalam meperjuangkan haknya sebagai kaum buruh. Namun sayang belum sampai pada saatnya, marsinah wafat dalam tugas suci yang mulia akibat penyiksaan yang dilakukan oleh aparat berseragam loreng sebagai anjing-anjing peliharaan sang kapitalis. Tidak hanya itu Marsinah pun menginspirasikan Marjinal dalam meriliskan album ke-3 dengan judul album "Marsinah" bercoverkan wajah marsinah dengan format hitam putih. Luar biasa, Judul lagu "Marsinah" yang sama dengan judul albumnya, sangat familiar sekali karena banyak kalangan anak muda menyanyikan lagu "Marsinah" di tongkrongan, studio musik, bahkan dalam sebuah pagelaran musik.

Di tahun 2005 Marjinal kembali menelorkan album ke-4 dengan tema sang "Predator" yang terdiri kaset 1 & 2. Proses penggarapan album ke-4 ini sudah megalami kemajuan karena di dukung dengan alat yang mumpuni, sangat berbeda jauh sekali jika bandingkan album sebelumnya, baik di lihat dari design cover maupun hasil rekaman kaset.

Selama kiprahnya di industri musik indie, Marjinal sudah mengalami beberapa kali gonta-ganti atau bongkar pasang personil, dan sampai saat sekarang ini marjinal masih di perkuat oleh Romi Jahat (vocal), Mike ( gitar), bob (bass), Proph (drum) yang kini untuk terus berjalan bersama agar tetap hidup berusaha menyampaikan pesan sebuah amanat penderitaan rakyat yang dituangkan dalam bentuk media musik. (Metal yeahh)

MALAM INI
SALEPAS ISYA

---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT